Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εντείνονται πυρηνικές απειλές και οι «ενδείξεις» για νέες πυρηνικές δοκιμές

«Δυτικά» μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας επενδύουν στην Ουκρανία

Διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος «Yars» σε προηγούμενες ασκήσεις των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων

Russian Defense Ministry Press

Διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος «Yars» σε προηγούμενες ασκήσεις των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων
Με «ενδείξεις» και έμμεσες «απειλές» για επανάληψη των πυρηνικών δοκιμών κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα «κλείνονται» όλο και περισσότερες συμφωνίες για παραγωγή «δυτικών» στρατιωτικών εξοπλισμών σε ουκρανικό έδαφος για την «αντιμετώπιση» της Ρωσίας μακροπρόθεσμα.

Την περασμένη Τετάρτη, η ρωσική Ανω Βουλή (Ομοσπονδιακό Συμβούλιο) επικύρωσε ομόφωνα, όπως αναμενόταν, την αναστολή της επικύρωσης από τη Ρωσία της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT), σε συνέχεια της αντίστοιχης ομόφωνης απόφασης από την κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή).

Η Ρωσία αποφάσισε να ακυρώσει την επικύρωση της Συνθήκης για να «ισορροπήσει» ο ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ, που δεν την έχουν επικυρώσει, ενώ δηλώνει ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες πυρηνικές δοκιμές, αν δεν το κάνει πρώτη η Ουάσιγκτον.

Σε μια ένδειξη, ωστόσο, ότι η Ρωσία ενδεχομένως σχεδιάζει να επαναλάβει πυρηνικές δοκιμές, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριαμπκόφ, υπογράμμισε ότι η πρόσφατη διεξαγωγή χημικής έκρηξης στον χώρο πυρηνικών δοκιμών της Νεβάδας ήταν «αναμφίβολα ένα πολιτικό μήνυμα» από τις ΗΠΑ.

Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας δήλωσε την προηγούμενη βδομάδα ότι διεξήγαγε την εν λόγω έκρηξη στη Νεβάδα «για να βελτιώσει την ικανότητα των ΗΠΑ να ανιχνεύουν πυρηνικές εκρήξεις χαμηλής απόδοσης σε όλο τον κόσμο».

«Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και εάν οι ΗΠΑ κινηθούν προς την έναρξη των πυρηνικών δοκιμών, θα πρέπει να απαντήσουμε εδώ με τον ίδιο τρόπο», πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ.

Αν και δεν τέθηκε ποτέ επίσημα σε ισχύ, η CTBT ουσιαστικά έβαλε στον «πάγο» όλες τις πυρηνικές δοκιμές. Καμία χώρα εκτός από τη Βόρεια Κορέα δεν έχει πραγματοποιήσει δοκιμή που να περιλαμβάνει πυρηνική έκρηξη τον 21ο αιώνα, ωστόσο αυτό το «μορατόριουμ» δεν αποκλείεται να τερματιστεί στο πλαίσιο του οξυμένου παγκόσμιου ανταγωνισμού.

Μια πυρηνική δοκιμή είτε από τη Ρωσία είτε από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών και πυρηνικών δοκιμών από την Κίνα, την Ινδία, το Πακιστάν, σε μια στιγμή οξείας ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Το CNN δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες τον περασμένο μήνα που υποδεικνύουν ότι η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν κατασκευάσει νέες υποδομές στις εγκαταστάσεις πυρηνικών δοκιμών τους τα τελευταία χρόνια.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ρωσία «δοκίμασε την ικανότητά της να προκαλέσει ένα μαζικό πυρηνικό πλήγμα - από ξηράς, αέρος και θαλάσσης - ως απάντηση σε ενδεχόμενη επίθεση εναντίον της», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Συγκεκριμένα, ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος «Yars» εκτοξεύτηκε από πεδίο δοκιμών στη ρωσική Απω Ανατολή, ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο από τη Θάλασσα της Βαλτικής και στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tu-95MS εκτόξευσαν πυραύλους Κρουζ.

Στο μεταξύ, για «αντισταθμιστικά μέτρα» που θα λάβει η Μόσχα «λόγω των ενεργειών των ΗΠΑ σε σχέση με την ευρωπαϊκή ασφάλεια» έκανε λόγο ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ.

«Αυξημένοι στρατηγικοί κίνδυνοι προκύπτουν από την προώθηση πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και την υλοποίηση των λεγόμενων κοινών πυρηνικών αποστολών», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό έχει μια εξαιρετικά αποσταθεροποιητική δυνατότητα εν μέσω μιας γενικής αύξησης των απειλών από το ΝΑΤΟ».

Ομιλοι πολεμικής βιομηχανίας και Ενέργειας επενδύουν στην Ουκρανία

Παράλληλα με τη στρατιωτική και οικονομική στήριξη από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ προς το Κίεβο, που θα συνεχιστεί, το «δυτικό» στρατόπεδο προωθεί τη στρατηγική «αυτάρκεια» της Ουκρανίας και τη μετατροπή της σε ντε φάκτο ΝΑΤΟικό έδαφος.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αμερικανικοί, γερμανικοί και βρετανικοί όμιλοι πολεμικής βιομηχανίας ετοιμάζονται να ανοίξουν παραγωγή εξοπλισμών σε ουκρανικό έδαφος.

Τα σχέδια αυτά «δένουν» και με τις λεγόμενες «εγγυήσεις ασφαλείας» που διαπραγματεύονται κράτη του ΝΑΤΟ και του G7 με το Κίεβο, αλλά και με την ενδεχόμενη «κόπωση» κάποιων κρατών από τη συνεχόμενη στρατιωτική στήριξη, εξαιτίας διαφόρων παραγόντων (δικές τους στρατιωτικές ανάγκες, οικονομικές πλευρές, εντεινόμενη λαϊκή αντίθεση στις αποστολές όπλων κ.ά.).

Οπως ανακοίνωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, στο 6ο Γερμανο-Ουκρανικό Οικονομικό Φόρουμ, το Κίεβο εργάζεται για τη σύναψη συμφωνιών με «εταίρους» για την κοινή παραγωγή συστημάτων αεράμυνας, και η Γερμανία είναι μεταξύ αυτών των χωρών. «Αυτό είναι ένα στρατηγικό καθήκον», επισήμανε, και θα χρειαστεί χρόνος για να πραγματοποιηθεί.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντ. Σμιγκάλ, ανακοίνωσε μια κοινοπραξία μεταξύ του γερμανικού ομίλου πολεμικής βιομηχανίας «Rheinmetall» και της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας (UDI) για «τη συντήρηση και την επισκευή γερμανικού εξοπλισμού, αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων (αυτοκινούμενων πυροβόλων) "Panzerhaubitzers" και άλλου γερμανικού εξοπλισμού». Σε δεύτερο χρόνο θα παράγεται σε τοπικό επίπεδο κάποιος βασικός εξοπλισμός της «Rheinmetall».

Η «Rheinmetall» διευκρίνισε ότι κατέχει το 51% των μετοχών στην κοινοπραξία που θα επιχειρεί στην ουκρανική επικράτεια.

Ο Ζελένσκι κάλεσε τους γερμανικούς επιχειρηματικούς ομίλους να επενδύσουν στον «αμυντικό» και τον ενεργειακό τομέα, τονίζοντας ότι «όποιος επενδύσει τώρα στην Ουκρανία θα έχει καλή απόδοση μετά τον πόλεμο», ενώ απαίτησε από το Βερολίνο να παρέχει ασφάλεια έναντι των κινδύνων πολέμου.

Καθόλου τυχαία, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα την αποστολή στο Κίεβο επιπλέον συστοιχιών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας «Patriot», ενώ ετοιμάζεται να εγκρίνει κι άλλα συστήματα.

ΕΕ και ΗΠΑ προϋπολογίζουν περίπου 100 δισ. για την Ουκρανία

Πάντως, είναι ενδεικτικό ότι ΗΠΑ και ΕΕ προϋπολογίζουν περίπου 100 δισ. ευρώ για στήριξη στην Ουκρανία από το 2024.

Η ΕΕ και τα κράτη - μέλη έχουν δώσει από τον Φλεβάρη του 2022 περίπου 82 δισ. ευρώ σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια και 4 εκατ. για τους πρόσφυγες, ενώ τα επόμενα 4 χρόνια η ΕΕ στοχεύει να προσφέρει άλλα 50 δισ. ευρώ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα πακέτο ύψους σχεδόν 106 δισ. δολαρίων, από τα οποία τα 61,4 δισ. προορίζονται για την Ουκρανία.

Εξάλλου, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, αναμένει ότι η ΕΕ θα αναλάβει μόνιμη οικονομική δέσμευση για την Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους, με ένα ξεχωριστό Ταμείο για την Ουκρανία στην ΕΕ, που θα συγκεντρώνει επιχορηγήσεις και δάνεια και θα συντονίζει τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις.

Στο μεταξύ, ο νέος πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρ. Φίτσο, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά, ανακοίνωσε, μιλώντας στους βουλευτές, τη διακοπή της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ενώ θα συνεχιστεί «η ανθρωπιστική, μη στρατιωτική».

Ο σοσιαλδημοκράτης Φίτσο ισχυρίστηκε ότι η Σλοβακία «δεν έχει καμία σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία» και ζήτησε «άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων». Για τις αντιρωσικές κυρώσεις είπε ότι η κυβέρνησή του δεν θα τις υποστηρίζει στην ΕΕ αν πρόκειται για κυρώσεις που βλάπτουν τη σλοβακική οικονομία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχολίασε ότι η στρατιωτική βοήθεια της Σλοβακίας στην Ουκρανία δεν ήταν τόσο σημαντική ώστε να επηρεάσει τις εξελίξεις στο πεδίο.

Την ίδια στιγμή, το «δυτικό» στρατόπεδο αντιδρά στις αποστολές εξοπλισμών από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία. Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας - παίρνοντας τη «σκυτάλη» από τις ΗΠΑ - ισχυρίστηκε ότι «είναι σχεδόν βέβαιο πως τα βορειοκορεατικά πυρομαχικά έχουν φτάσει τώρα σε αποθήκες πυρομαχικών στη δυτική Ρωσία. Αυτές οι αποθήκες υποστηρίζουν τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία».

Η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ έχουν καταδικάσει «σθεναρά» την προμήθεια όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, λέγοντας ότι έχουν επιβεβαιώσει «αρκετές» παραδόσεις.

Σχολιάζοντας ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, χαρακτήρισε αυτές τις αναφορές αβάσιμες και χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι Ρωσία και Βόρεια Κορέα «θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε στενές σχέσεις σε όλους τους τομείς».

Μόνιμες περιπολίες ρωσικών μαχητικών στη Μαύρη Θάλασσα

Τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-31, που μεταφέρουν υπερηχητικούς πυραύλους «Kinzhal» και είχε προαναγγείλει ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, είναι έτοιμα για μόνιμες εναέριες περιπολίες πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και περιμένουν αντίστοιχη εντολή για να ξεκινήσουν.

Τα μαχητικά MiG-31 θα συνοδεύονται από μαχητικά Su-27 στις περιπολίες.

Σε ένα τέτοιο φόντο και χωρίς να διευκρινιστεί αν αυτές οι περιπολίες έχουν ξεκινήσει, η Ουκρανία ανέστειλε τη χρήση του νέου «προσωρινού» διαδρόμου που είχε ανακηρύξει μονομερώς στη Μαύρη Θάλασσα, για τη μεταφορά σιτηρών, λόγω αυτού που εκλαμβάνει ως απειλή από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, όπως δήλωσε την Παρασκευή η εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών «Barva Invest» με έδρα το Κίεβο.

Η αναστολή έγινε με διαταγή του στρατού, που επικαλέστηκε απειλή από την αυξημένη δραστηριότητα της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή.

Η Ουκρανία εγκαινίασε τον Αύγουστο έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» για πλοία που μεταφέρουν σιτηρά και άλλα εμπορεύματα, σε μια προσπάθεια να παρακάμψει έναν ντε φάκτο αποκλεισμό στη Μαύρη Θάλασσα αφότου η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών τον Ιούλη.

Ουκρανοί αξιωματούχοι και ναυτιλιακές πηγές λένε ότι περισσότερα από 40 φορτηγά πλοία εισήλθαν στον διάδρομο. Ουκρανοί παραγωγοί αγροτικών προϊόντων δήλωσαν αυτήν τη βδομάδα ότι η διαδρομή αυτή θα επιτρέψει τις εξαγωγές έως 2,5 εκατ. τόνων τροφίμων τον μήνα, αντισταθμίζοντας σχεδόν τον αντίκτυπο της αποχώρησης της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, τόνισε στις αρχές της βδομάδας ότι οι δυνάμεις της χώρας του θα διατηρήσουν τη στρατιωτική πίεση στην «υπό κατοχή Κριμαία», που ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014.

Καθώς το Κίεβο έχει αυξήσει τα χτυπήματα σε ρωσικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα και την Κριμαία, ο Ζελένσκι σημείωσε ότι «δεν έχουμε ακόμα εξασφαλίσει πλήρη έλεγχο πυρός στην Κριμαία και τα γύρω ύδατα αλλά θα το κάνουμε».

«Ο ρωσικός στόλος δεν είναι πλέον σε θέση να λειτουργήσει στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας και σταδιακά αποχωρεί από την Κριμαία», ισχυρίστηκε.

Μεταξύ άλλων έχουν επέλθει πλήγματα σε ρωσική αεροπορική βάση στην Κριμαία, σε αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη και στη γέφυρα του Κερτς που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία.


Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ