Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Νόμιμοι στόχοι» της Ρωσίας οι «Patriot» αν αναπτυχθούν στην Ουκρανία

Η Μόσχα δεν θα συζητήσει τη συνθήκη «New START» όσο η Ουάσιγκτον εξοπλίζει το Κίεβο

(c) Copyright 2022, dpa (www.d

Το ενδεχόμενο ανάπτυξης αμερικανικών πυραύλων «Patriot» σε ουκρανικό έδαφος, μετά από προσφορά της Γερμανίας, αποτελεί τις τελευταίες μέρες το νέο «επεισόδιο» στα σχέδια κλιμάκωσης της αποστολής ΝΑΤΟικών εξοπλισμών στο Κίεβο, με τη Μόσχα να προσαρμόζει αντίστοιχα τις «προειδοποιήσεις» της.

«Νόμιμοι στόχοι» θα είναι οι πύραυλοι «Patriot» σε περίπτωση που εγκατασταθούν στην Ουκρανία, προειδοποίησε η Ρωσία, η οποία αναβαθμίζει παράλληλα τις πυρηνικές της υποδομές.

Στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ συζητήθηκε η πρόταση της Πολωνίας οι δυο συστοιχίες αντιπυραυλικής άμυνας «Patriot», που της προσφέρει η Γερμανία, να αναπτυχθούν στη δυτική Ουκρανία.

Η Ουκρανία χρειάζεται το αμερικανικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα αεράμυνας «Patriot», προκειμένου να προστατεύσει πολιτικές, μη στρατιωτικές υποδομές, που δέχονται σφοδρά πλήγματα από τη Ρωσία, τόνισε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, προσθέτοντας ότι θα συνεργαστεί με τη γερμανική κυβέρνηση ως προς το ζήτημα. «Εάν η Γερμανία είναι έτοιμη να εφοδιάσει με συστήματα Patriot την Πολωνία και η Πολωνία είναι έτοιμη να τα παραδώσει στην Ουκρανία, τότε νομίζω ότι η λύση για τη γερμανική κυβέρνηση είναι προφανής», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το Κίεβο θα συνεργαστεί με το Βερολίνο για το θέμα.

Σε αυτό το φόντο ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, τηλεφωνήθηκε χτες με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, χωρίς να ανακοινωθεί κάτι σχετικό με τους «Patriot». Από την άλλη ανακοινώθηκε ότι η Γερμανία θα στείλει «περισσότερες από 350 γεννήτριες» στην Ουκρανία, οι ενεργειακές υποδομές της οποίας έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές από τα ρωσικά πλήγματα, και ότι η γερμανική βοήθεια στον ενεργειακό τομέα φτάνει τα 56 εκατ. ευρώ.

Ο Κουλέμπα εκτίμησε ακόμη ότι η Ουκρανία κάποια στιγμή θα γίνει μέλος του NATO, αλλά κάνει κινήσεις για να αποκτήσει ήδη από νωρίτερα μεγαλύτερες αμυντικές δυνατότητες. «Η συζήτηση για την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στο NATO πρέπει να ξεκινήσει», υπογράμμισε στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΕΞ της λυκοσυμμαχίας στο Βουκουρέστι.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμ. Μεντβέντεφ, προειδοποίησε το ΝΑΤΟ - το οποίο χαρακτήρισε «εγκληματική οντότητα» - πως «αν προμηθεύσει τους Ουκρανούς φανατικούς με συστήματα Patriot μαζί με προσωπικό του ΝΑΤΟ, θα γίνουν αμέσως νόμιμος στόχος των ενόπλων δυνάμεών μας».

Ρωσία: Δεν συζητάει τη «New START» όσο οι ΗΠΑ εξοπλίζουν την Ουκρανία

Το ρωσικό ΥΠΕΞ, μετά την ακύρωση των συνομιλιών με τις ΗΠΑ γύρω από τη Συνθήκη περιορισμού των πυρηνικών και στρατηγικών όπλων «New START», προχώρησε ακόμη ένα βήμα, δηλώνοντας χτες πως η Μόσχα δεν πρόκειται να συζητήσει τη «New START», όσο η Ουάσιγκτον συνεχίζει να εξοπλίζει την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να προμηθεύουν όλα αυτά τα όπλα στο καθεστώς του Κιέβου (...) ενώ καθόμαστε για να συζητήσουμε θέματα αμοιβαίας ασφάλειας μαζί τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι προς το συμφέρον τους;», είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

Η Μόσχα «εκτιμά ιδιαίτερα» τη Συνθήκη «Νew START», «αλλά πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να τη συζητήσουμε», επέμεινε.

«Αναβάλαμε τις προγραμματισμένες συνομιλίες» στο Κάιρο «γιατί δεν μπορούσαμε πλέον να αγνοήσουμε τις ενέργειες των ΗΠΑ γύρω από την Ουκρανία, απλώς κλιμακώνουν τις εντάσεις», σημείωσε από την πλευρά του και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριάμπκοφ. «Οταν όμως οι ΗΠΑ αποφασίσουν να ξαναρχίσουν τον διάλογο για τη στρατηγική ασφάλεια, θα είμαστε έτοιμοι», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα ο Ριάμπκοφ δήλωσε χτες πως οι δηλώσεις πηγών των ΗΠΑ σε αμερικανικά ΜΜΕ σχετικά με τη συνάντηση του επικεφαλής της CIA, Γ. Μπερνς και του επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, Σ. Ναρίσκιν, πριν από λίγες μέρες στην Αγκυρα, «δεν ταιριάζουν με τα ρωσικά δεδομένα» για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, σκοπός της συνάντησης ήταν να στείλει ένα μήνυμα σχετικά με τις συνέπειες της πιθανής χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα, ενώ η διευθέτηση στην Ουκρανία δεν συζητήθηκε.

Προχτές άλλωστε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών είχε διευκρινίσει πως ΗΠΑ και Ρωσία δεν διεξάγουν συνομιλίες για την Ουκρανία, ωστόσο στέλνουν «σήματα» για το πώς εκλαμβάνονται οι κινήσεις των δυο πλευρών.

Την ίδια στιγμή η Ρωσία ενισχύει τις στρατηγικές πυραυλικές της δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών της δυνάμεων και τα νέα πυραυλικά συστήματα θα αναπτυχθούν σε πέντε μεγάλες μονάδες της Ρωσικής Στρατηγικής Πυραυλικής Δύναμης, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σ. Σοϊγκού.

Οπως είπε, βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή εγκαταστάσεων υποδομής με την κατασκευή ενός πεδίου δοκιμών πολλαπλών υπηρεσιών των Διαστημικών Στρατευμάτων στην περιοχή Krasnoyarsk στην Ανατολική Σιβηρία και παράκτια ενεργειακή υποδομή στον οικισμό των ναυτικών βάσεων Gadzhiyevo και Kaspiysk έχουν τεθεί σε λειτουργία για το ρωσικό ναυτικό.

«Κατά την προετοιμασία του καταλόγου των μεγάλων εγκαταστάσεων για το 2023, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην κατασκευή προς το συμφέρον των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της χώρας», επισήμανε. Οπως μετέδωσε το «Interfax», χτίζονται εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσουν νέα πυραυλικά συστήματα.

ΗΠΑ: Η Ρωσία εκτοξεύει πυραύλους κρουζ χωρίς πυρηνικές κεφαλές

Η Ρωσία εκτοξεύει «γυμνούς» πυραύλους κρουζ - που δεν φέρουν πυρηνικές κεφαλές - κατά στόχων στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να εξαντλήσει τα αποθέματα αεράμυνας του Κιέβου, σύμφωνα με ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Αναφέρθηκε σε εκτιμήσεις των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών της Βρετανίας, σύμφωνα με τις οποίες οι Ρώσοι πιθανόν αφαιρούν τις κεφαλές από τους πυραύλους κρουζ και τους εκτοξεύουν στην Ουκρανία «σίγουρα για να κουράσουν τα συστήματα αεράμυνας των Ουκρανών».

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη παραδώσει στην Ουκρανία συστήματα αεράμυνας, όπως τα NASAMS, καθώς και περισσότερα από 1.400 αντιαεροπορικά συστήματα Stinger και ραντάρ αντιαεροπορικού πυροβολικού και εναέριας επιτήρησης. Συστήματα αεράμυνας έχει παραδώσει και η Γερμανία.

Σκληρές μάχες στο Ντονμπάς

Σφοδρές μάχες διεξάγονται στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις σε όλο το μέτωπο του Ντονμπάς.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, «η κατάσταση στο μέτωπο είναι δύσκολη» και «παρά τις εξαιρετικά μεγάλες απώλειες» οι ρωσικές δυνάμεις «προσπαθούν να προχωρήσουν στην περιοχή του Ντονέτσκ, να κερδίσουν εδάφη στην περιοχή του Λουγκάνσκ και να προχωρήσουν στο Χάρκοβο, ενώ σχεδιάζουν κάτι και στον νότο».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης του Ντονέτσκ, Ντ. Πουσίλιν, οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στον οικισμό Kurdyumovka και βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση «εκκαθάρισης» της περιοχής.

Ο Πουσίλιν ανέφερε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται στην κατεύθυνση της πόλης Ugledar, νότια του Ντονέτσκ, ισχυριζόμενος ότι οι ουκρανικές δυνάμεις υποχωρούν.

Σημειωτέον, σύμφωνα με αναφορές ρωσικών μέσων ενημέρωσης που επικαλούνται υποκλαπείσες επικοινωνίες ασυρμάτου, Ουκρανοί αξιωματικοί αρνούνται να επιτεθούν στην πόλη Svatovo του Λουγκάνσκ, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη όπλων και πυρομαχικών.

G7: Πρέπει να διωχθεί η ρωσική ηγεσία

Το G7 στηρίζει την ποινική διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η Δύση εντείνει και τη μακροπρόθεσμη πολιτική πίεση στη Ρωσία, όπως προέκυψε από την προχθεσινή Σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης στη Γερμανία, που έχει αυτήν την περίοδο την προεδρία του G7.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Δικαιοσύνης «υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες αποδεικτικά στοιχεία», πάνω από 500.000 υποθέσεις που σχετίζονται με την τέλεση εγκλημάτων πολέμου, τις εξετάζουν οι ανακριτικές αρχές του Κιέβου και μέχρι στιγμής περίπου 600 ύποπτοι βρίσκονται στο στόχαστρο των ουκρανικών αρχών.

«Οι εγκληματίες πολέμου δεν πρέπει και δεν μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς. Οπουδήποτε μπορούμε να τους συλλάβουμε (...) Κανένα έγκλημα πολέμου δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο», είπε.

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης του G7 «συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι θα πρέπει επίσης να διωχθεί η ρωσική ηγεσία», αν και μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να κρατήσει χρόνια, ίσως δεκαετίες, μέχρι οι υπαίτιοι να οδηγηθούν ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης.

Η ουκρανική κυβέρνηση υποστηρίζει πως η δίωξη των υπαίτιων για τέλεση εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία θα πρέπει να γίνει από ειδικό δικαστήριο και πως οι μέχρι τώρα ζημιές που έχει προκαλέσει η Ρωσία στον ουκρανικό λαό υπολογίζονται σε περίπου 150 δισ. δολάρια. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται - σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ουκρανικής κυβέρνησης - οι ευρύτερες οικονομικές απώλειες από τον πόλεμο, ούτε και οι αποζημιώσεις για τις οικογένειες θυμάτων του πολέμου (νεκρών και τραυματιών).

Κομισιόν: Σχέδιο για κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, η Κομισιόν έκανε γνωστό ότι πρότεινε ένα σχέδιο που προβλέπει την κατάσχεση «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως υποστήριξη (βλ. επενδύσεις) στην Ουκρανία.

«Εχουμε μπλοκάρει 300 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και έχουμε "παγώσει" 19 δισ. ευρώ από τα χρήματα των Ρώσων ολιγαρχών», τόνισε η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οπως είπε η ίδια, βραχυπρόθεσμα η ΕΕ και οι εταίροι της θα μπορούσαν να διαχειριστούν τα κεφάλαια αυτά και να τα επενδύσουν στην Ουκρανία, ώστε «να αποζημιωθεί η χώρα» για τις καταστροφές που έχει υποστεί.

«Θα εργαστούμε για μια διεθνή συμφωνία με τους εταίρους μας, ώστε να γίνει αυτό εφικτό. Από κοινού μπορούμε να βρούμε νομικούς τρόπους για να το πετύχουμε», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η ΕΕ προτείνει τη σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου, με την υποστήριξη του ΟΗΕ, «για διερεύνηση και δίωξη εγκλημάτων πολέμου της Ρωσίας».

Θα ακολουθήσουν αναπόφευκτα επαρκή αντίποινα αν η ΕΕ δημεύσει την περιουσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ρώσων πολιτών, ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Στην ίδια κατεύθυνση, τιμωρητικών μέτρων κατά της Ρωσίας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να χαρακτηρίσει τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων «Wagner» «ξένη τρομοκρατική οργάνωση».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Διεργασίες για «ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων» στην πολεμική βιομηχανία

Με φόντο την ιμπεριαλιστική σύγκρουση την Ουκρανία και τον εντεινόμενο γεωπολιτικό ανταγωνισμό στην Ανατολική Ευρώπη - και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα - οι ηγέτες της ΕΕ πιέζουν να καταρτιστεί άμεσα ένα επενδυτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της παραγωγής στην ευρωπαϊκή πολεμική βιομηχανία, σύμφωνα με ένα Σχέδιο Συμπερασμάτων για τη Σύνοδο Κορυφής στις 15 - 16 Δεκέμβρη.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (...) καλεί την Κομισιόν να παρουσιάσει γρήγορα μία πρόταση για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων στον τομέα της Αμυνας, για την ενίσχυση της ικανότητας και της ανθεκτικότητας του ευρωπαϊκού τομέα της αμυντικής τεχνολογίας και βιομηχανίας», αναφέρει το σχέδιο, το οποίο είδε το «Ρόιτερς», ωστόσο το έγγραφο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και είναι πιθανό να τροποποιηθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα «πιέσουν» επίσης την Κομισιόν και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό στρατιωτικών κενών και τον συντονισμό κοινών αμυντικών προμηθειών, ιδίως για την αναπλήρωση των αποθεμάτων τους σε στρατιωτικό υλικό, τα οποία έχουν εξαντληθεί για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τον Νοέμβρη, η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της είχαν παραδώσει όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ στην Ουκρανία.

Επισήμως, η ΕΕ προτρέπει εδώ και καιρό τα κράτη - μέλη να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αγορά όπλων αντί να ανεβάζουν τις τιμές ανταγωνιζόμενα μεταξύ τους ή συνάπτοντας κατά μόνας συμφωνίες με προμηθευτές εκτός μπλοκ.

Τα κράτη - μέλη δεν ήταν πρόθυμα να υιοθετήσουν αυτές τις προτάσεις, λόγω των ανταγωνιστικών συμφερόντων κάθε αστικής τάξης - τα οποία βέβαια παραμένουν - ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο ρυθμός παράδοσης όπλων από τη Δύση στο Κίεβο καθώς και οι ολοένα και μεγαλύτεροι τριγμοί μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ έχουν καταστήσει το θέμα «κατεπείγον».

Εξάλλου, στη Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες της ΕΕ θα ζητήσουν και την ταχύτερη υλοποίηση των έργων υποδομής που προορίζονται να διευκολύνουν την ταχεία μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Η κατασκευή και ο εκσυγχρονισμός υποδομών, όπως δρόμοι και γέφυρες, συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο «Στρατιωτική Κινητικότητα» της ΕΕ, το οποίο αποσκοπεί επίσης στην απλούστευση και την τυποποίηση των διαδικασιών για το στρατιωτικό προσωπικό και τον εξοπλισμό κατά τη διέλευση των συνόρων οδικώς, σιδηροδρομικώς, διά θαλάσσης ή αεροπορικώς.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αντιθέσεις και παζάρια στην ΕΕ για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Νέες προειδοποιήσεις από τη Μόσχα, ενώ ανεβαίνουν οι εξαγωγές σε Κίνα και Ινδία

Copyright 2008 The Associated

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν και χτες στις Βρυξέλλες τα παζάρια γύρω από το θέμα της επιβολής ανώτατης τιμής πώλησης (πλαφόν) στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς η όξυνση της αντιπαράθεσης και του «ενεργειακού πολέμου» με τη Ρωσία φέρνει ακόμα πιο έντονα στην επιφάνεια ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις εντός της ΕΕ αλλά και μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ.

Την ίδια ώρα, η Μόσχα προειδοποιεί ότι, ανεξάρτητα από το ύψος του πλαφόν που επεξεργάζονται G7 και ΕΕ, η ίδια δεν πρόκειται να πουλά πετρέλαιο σε χώρες και εταιρείες που το εφαρμόζουν, ενώ παράλληλα προσπαθεί να αυξήσει παραπέρα ενεργειακές μπίζνες με Κίνα, Ινδία κ.ά.

Παζάρια στις Βρυξέλλες με άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ

Μετά την αρχική πρότασή της για μια ανώτατη τιμή στο ρωσικό πετρέλαιο μεταξύ 65 - 70 δολαρίων το βαρέλι, η Κομισιόν πρότεινε αυτήν τη βδομάδα ένα πλαφόν στα 62 ευρώ το βαρέλι. Χτες, το αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg» μετέδωσε ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ συζητούν πλέον μια ανώτατη τιμή στο επίπεδο των 60 δολαρίων το βαρέλι, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία τόσο μεταξύ τους όσο και στο G7.

Σύμφωνα με το «Bloomberg», η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής ζητούν μία τιμή που θα ασκεί μεγαλύτερη πίεση στα έσοδα της Μόσχας, με δεδομένο ότι ήδη το ρωσικό πετρέλαιο πωλείται με σημαντικές εκπτώσεις, προσεγγίζοντας αυτήν την τιμή. Από την άλλη, χώρες με ισχυρό εφοπλιστικό κεφάλαιο, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα, ζητούν υψηλότερη τιμή για το όριο που θα τεθεί, καθώς και μια σειρά «εγγυήσεις» έναντι ανταγωνιστικών εφοπλιστικών μονοπωλίων εκτός ΕΕ. Αναφέρεται επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητά να υπάρχει δίμηνη αναθεώρηση του πλαφόν, με βάση τις εξελίξεις στην αγορά, ενώ η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής ζητούν να επιταχυνθεί παράλληλα η επιβολή ενός νέου, ένατου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Politico» κάνει λόγο για άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στα παζάρια μέσα στην ΕΕ, μεταξύ άλλων με τηλεφωνικές επαφές της υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν. «Η Ουάσιγκτον προσέγγισε τις πρωτεύουσες, άκουσε τα επιχειρήματα και εξήγησε», ανέφερε μια διπλωματική πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο του πλαφόν θα απαγορεύει την παροχή ναυτιλιακών, ασφαλιστικών και άλλων υπηρεσιών (από εταιρείες της ΕΕ και του G7) που απαιτούνται για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, εκτός εάν τα φορτία αγοράζονται κάτω από το εν λόγω όριο.

Στην Ινδία το 40% των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου τον Νοέμβρη

Από την πλευρά της η Ρωσία επαναλαμβάνει την κάθετη αντίθεσή της με την επιβολή οποιουδήποτε πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, όπως και ότι δεν πρόκειται να υπογράφει συμβάσεις που προβλέπουν την εφαρμογή του.

«Η θέση μας είναι αρκετά άκαμπτη εδώ και την έχω εκφράσει σε πολλές περιπτώσεις. Ανεξάρτητα από το επίπεδο που θα επιλεγεί για το ανώτατο όριο τιμής, ακόμη και αν είναι υψηλό, θα είναι καταρχήν απαράδεκτο όσον αφορά την υπογραφή συμβάσεων. Θα εργαστούμε με τους όρους της αγοράς», τόνισε ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αλ. Νόβακ, μιλώντας την Τρίτη στο Ρωσο-Κινεζικό Ενεργειακό Επιχειρηματικό Φόρουμ.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να προκαλέσει ελλείψεις και να διαταράξει τις επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα.

Την ίδια ώρα, προχωρά η αναδιάταξη των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου, με την Ινδία και την Κίνα να επωφελούνται από τις σημαντικές εκπτώσεις στην τιμή πώλησής του.

Η Ινδία - που μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει κανένα σημάδι ότι προτίθεται να εφαρμόσει το ευρωατλαντικό πλαφόν - αγόρασε το 40% όλου του όγκου θαλάσσιων εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου Ουραλίων τον Σεπτέμβρη, ξεπερνώντας όλους τους άλλους αγοραστές, σύμφωνα με την επεξεργασία του πρακτορείου «Reuters» σε στοιχεία της Refinitiv.

Την ίδια ώρα, οι αντίστοιχες θαλάσσιες αποστολές στην Ευρώπη, που προηγούμενα ήταν ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου Ουραλίων, ανήλθαν σε ελαφρώς λιγότερο από το ένα τέταρτο του συνόλου. Σχεδόν ολόκληρος ο όγκος παραδόθηκε σε διυλιστήρια στα οποία κατέχουν μετοχές ρωσικές εταιρείες πετρελαίου.

Η Τουρκία παρέμεινε ο κύριος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου στη Μεσόγειο, με τις παραδόσεις τον Νοέμβρη να ανέρχονται περίπου στο 15% του συνόλου.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι κατά τη διάρκεια του Ρωσο-Κινεζικού Ενεργειακού Επιχειρηματικού Φόρουμ, ο διευθύνων σύμβουλος της «Rosneft», Ι. Σέτσιν, ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 9,5% σε ετήσια βάση, φτάνοντας σε σχεδόν 72 εκατ. τόνους.

Αποζημιώσεις από την «Gazprom» διεκδικεί η «Uniper»

Με τον ανταγωνισμό Δύσης - Ρωσίας να κλιμακώνεται σε όλα τα επίπεδα, το γερμανικό ενεργειακό μονοπώλιο «Uniper» ανακοίνωσε σήμερα ότι πηγαίνει την «Gazprom» σε διεθνές δικαστήριο, καταλογίζοντας στη ρωσική εταιρεία ασυνέπεια στην παράδοση φυσικού αερίου.

Στην προσφυγή της, η «Uniper» αναφέρει ότι το κόστος αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου με άλλες, πολύ ακριβότερες εισαγωγές, υπολογίζεται σε περίπου 11,6 δισ. ευρώ.

Η «Gazprom» από την πλευρά της αρνείται ότι παραβιάζει τη σύμβαση σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου στη «Uniper» και αναφέρει ότι δεν αποδέχεται τη νομιμότητα των αξιώσεων της γερμανικής εταιρείας.

Η δε κυβέρνηση της Ιταλίας φέρεται να ετοιμάζεται να κρατικοποιήσει το διυλιστήριο της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας «Lukoil» στη Σικελία. Η εφημερίδα «La Repubblica» αναφέρει ότι το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο.

Ενόψει της 5ης Δεκεμβρίου, οπότε προγραμματίζεται να τεθεί σε ισχύ το ευρωενωσιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που διακινείται μέσω θαλάσσης, η κυβέρνηση της Ιταλίας επιδιώκει να διατηρήσει το διυλιστήριο ISAB στη Σικελία σε λειτουργία. Η εν λόγω μονάδα της «Lukoil» διυλίζει το 1/5 του αργού πετρελαίου της Ιταλίας.

ΓΑΛΛΙΑ - ΗΠΑ
«Οικονομικός πόλεμος» και Ουκρανία στην ατζέντα Μπάιντεν - Μακρόν

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η στάση απέναντι στην Κίνα και όλα τα «επείγοντα παγκόσμια ζητήματα» βρίσκονται στην ατζέντα της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, με εκπροσώπους της κυβέρνησής του στις ΗΠΑ και των συνομιλιών του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, κι ενώ επίκειται «οικονομικός πόλεμος» ΗΠΑ - ΕΕ.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, στο επίκεντρο της συζήτησης των δυο ηγετών αναμενόταν να είναι η Ουκρανία. Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, Γαλλία και ΗΠΑ είναι ενωμένες ως προς τη στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου απέναντι στη Ρωσία, ωστόσο όλο και πιο έντονες είναι οι αντιθέσεις ΗΠΑ - ΕΕ για τους όρους τερματισμού του πολέμου και την «επόμενη μέρα» στην Ευρώπη.

Ο Μακρόν θα θίξει το ζήτημα των επιπτώσεων του πολέμου στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και το θέμα με το ακριβό αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), με τις ΗΠΑ να έχουν τουλάχιστον διπλασιάσει τις παραδόσεις LNG στην ΕΕ σε σχέση με το 2021.

Επιπλέον ο Γάλλος Πρόεδρος αναμενόταν να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της ΕΕ για τον νόμο των ΗΠΑ (IRA) που επιδοτεί τους επιχειρηματικούς ομίλους που παράγουν στις ΗΠΑ, θίγοντας ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και θα επιχειρήσει να αποσπάσει εξαιρέσεις για ορισμένους ευρωπαϊκούς ομίλους.

«Η Ευρώπη είναι ένας από τους ισχυρότερους οικονομικούς μας εταίρους και μοιραζόμαστε τη δέσμευσή μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και ο IRA, το πιο φιλόδοξο νομοσχέδιο για το κλίμα στην ιστορία των ΗΠΑ, θα συμβάλει στην ανάπτυξη του τομέα της καθαρής Ενέργειας παγκοσμίως», σχολίασε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ενόψει της επίσκεψης Μακρόν.

Εξάλλου «ο IRA παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, καθώς και οφέλη για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, επιταχύνοντας την ενεργειακή μετάβαση και ευθυγραμμίζοντας εκ νέου τις αλυσίδες εφοδιασμού καθαρής Ενέργειας σε αξιόπιστους εταίρους», ισχυρίστηκε.

Νωρίτερα χτες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, υποδέχτηκε στο Πεντάγωνο τον Γάλλο ομόλογό του, Σ. Λεκορνί. Οι δυο υπουργοί ανανέωσαν τη Δήλωση Προθέσεων του 2016 μεταξύ των στρατευμάτων των δύο κρατών, για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Αφρική έως τον Ινδο-Ειρηνικό, για ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα του Διαστήματος και του κυβερνοχώρου και της ανθεκτικότητας απέναντι σε υβριδικές απειλές».

Ο Γάλλος Πρόεδρος συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κ. Χάρις, στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον, επισημαίνοντας τη διαστημική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ