Τρίτη 17 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Σε «άλλα επίπεδα» πλέον η εμπλοκή

Σε άλλα επίπεδα έχει περάσει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, καθώς κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία και ευρύτερα.

Χαρακτηριστικά, δίπλα στα θηριώδη αμερικανικά αεροσκάφη που έχουν μετασταθμεύσει στη Σούδα, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, επιχειρεί πλέον από εκεί και ένα «Breguet Br 1150 Atlantic», αεροσκάφος θαλάσσιας επιτήρησης και ανθυποβρυχιακού πολέμου της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο κυβερνήσεις.

Σύμφωνα, εξάλλου, με αρμόδιες πηγές, με αφορμή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί μεταστάθμευσαν εκεί 3 ιπτάμενα τάνκερ τύπου «KC-135» (με συνολικό αριθμό προσωπικού 150 άτομα), από όπου επιχειρούν για να ανεφοδιάζουν στον αέρα ιπτάμενα ραντάρ και άλλα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας τους, τα οποία πραγματοποιούν επιχειρήσεις επιτήρησης στις παράκτιες στη Μαύρη Θάλασσα χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ που δεν διαθέτουν τις σχετικές δυνατότητες (Βουλγαρία, Ρουμανία).

Αλλωστε και χτες κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου «RC-135W», της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, με κωδικό HOMER41 σηκώθηκε από Σούδα για πτήση συλλογής στοιχείων πάνω από την ανατολική Ρουμανία στα σύνορα με τη Μολδαβία.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την «Καθημερινή», έχει κατατεθεί ήδη αμερικανικό αίτημα στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας για ανάπτυξη 10 μαχητικών «F-35» και 14 «F-15» στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Αναμένονται το δεύτερο 15ήμερο του Ιούλη, για εκτέλεση ασκήσεων αλλά και επιχειρήσεων, συνοδεία 500 περίπου στελεχών, στα οποία περιλαμβάνονται ιπτάμενοι, μηχανικοί και προσωπικό υποστήριξης. Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων στη Σούδα, οι οποίες προφανώς είναι σε θέση να φιλοξενήσουν, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αεροσκάφη επόμενης γενιάς όπως τα «F-35».

Αλλα 33,5 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, οι Αμερικανοί «ρίχνουν» στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας, καθώς εντός της 110 Πτέρυγας Μάχης, ως συνέπεια και των «επικαιροποιήσεων» της κατάπτυστης Συμφωνίας για τις Βάσεις, στήνουν άλλη μια βάση, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη «MQ-9 Reaper», που με ακτίνα δράσης τα 1.850 χιλιόμετρα είναι τα «μάτια» των Αμερικανών σε Μεσόγειο, Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα και Μέση Ανατολή και τα οποία σήμερα χρησιμοποιούν τη βάση στη Σιγκονέλα της Ιταλίας.

Δεκτή η τουρκική αντίρρηση για την «Tiger Meet»

Βέβαια, η συγκέντρωση στη χώρα μας ΝΑΤΟικών πολεμικών μέσων γίνεται με κάθε πρόφαση και αφορμή. Π.χ. στο διάστημα 9 - 20/5 με επίκεντρο την Αεροπορική Βάση Αραξου γίνεται η άσκηση «Tiger Meet '22», με τη συμμετοχή αεροσκαφών από Βέλγιο, Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία και Τσεχία και άλλων χερσαίων και ναυτικών δυνάμεων.

Χτες έγινε στον Αραξο φιέστα με καλεσμένους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κ. Φλώρο, να χαρακτηρίζει την άσκηση «μια εξαιρετική δραστηριότητα για να χτίσουμε την ετοιμότητά μας, να αυξήσουμε τη διαλειτουργικότητά μας και να τελειοποιήσουμε τις πολεμικές μας ικανότητες».

Σημειωτέον, ο Κ. Φλώρος εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι «ενώ ήταν δυνατή η χρήση περισσότερων συμμαχικών (ΝΑΤΟικών) εργαλείων στη φάση εκτέλεσης, συμπεριλαμβανομένων των AWACS του ΝΑΤΟ (ιπτάμενα ραντάρ), δεν επετράπη στη Συμμαχία να καταλήξει σε συναίνεση σχετικά με αυτό το στάνταρ και μη διχαστικό αίτημα».

Πληροφορίες αναφέρουν σχετικά ότι τελευταία στιγμή η Τουρκία έσπασε την απαιτούμενη ομοφωνία και δεν δέχτηκε τη χρήση ΝΑΤΟικού AWACS στην άσκηση, με την αντίρρησή της να γίνεται δεκτή.

Σε πρόβα πολέμου οι Ειδικές Δυνάμεις

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, 2 έως 13/5 διεξήχθη με τη συμμετοχή αξιωματικών και υπαξιωματικών της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, η πολυεθνική άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «TROJAN FOOTPRINT - 22» στην περιοχή της Αττικοβοιωτίας, στην οποία συμμετείχαν δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων από Ελλάδα, Αλβανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Ιταλία.

Η άσκηση διοργανώθηκε από τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (US Special Operations Command Europe - USSOCEUR) και διεξήχθη παράλληλα σε 15 χώρες, με τη συμμετοχή συνολικά περίπου 3.300 αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών από 30 κράτη. Θεωρείται η μεγαλύτερη ευρωατλαντική άσκηση Ειδικών Δυνάμεων και «μήνυμα» προς τη Ρωσία καθώς ο πόλεμος κλιμακώνεται.

Στη διάρκεια της άσκησης συγκροτήθηκε και ασκήθηκε υπό ελληνική διοίκηση μία Χερσαία Τακτική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Land Task Group - SOLTG), η οποία ανέλαβε, σχεδίασε και εκτέλεσε αποστολές «αυξημένης πολυπλοκότητας και δυσκολίας σε συνθήκες που προσομοιάζουν στις πραγματικές», όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ, ενώ ταυτόχρονα άσκησε τη διοίκηση και τον έλεγχο σε Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Task Units - SOTUs) της Βόρειας Μακεδονίας, που ασκούνταν στη χώρα τους στο πλαίσιο της άσκησης.

Οπου καλεί το «καθήκον»...

Στο μεταξύ, καθώς τα πεδία ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών απλώνονται και σε άλλες ζώνες του πλανήτη και η εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια «αναβαθμίζεται», 10 έως 12/5 ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης, συμμετείχε στο Sea Power Conference 2022, κατόπιν πρόσκλησης του αρχηγού του Βασιλικού Ναυτικού της Αυστραλίας, το οποίο διοργανώθηκε στο Σίδνεϊ και είχε θέμα «Ο θαλάσσιος τομέας Ινδο-Ειρηνικού στον 21ο αιώνα - Μια Κοινότητα Σκοπού» («The Indo-Pacific Maritime Domain in the 21st Century - A Commonality of Purpose»), περιοχή όπου οι Ευρωατλαντικοί συνασπίζονται σε διάφορα σχήματα για να στήσουν φράγμα στην κινεζική επέκταση.

Οπως αναφέρεται, εξάλλου, από το ΓΕΕΘΑ, στο συνέδριο είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν 21 αρχηγοί ή εκπρόσωποί τους από 42 κράτη. Σκοπός του συνεδρίου ήταν «η διερεύνηση των γεωπολιτικών και θαλάσσιων παραγόντων στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, καθώς και η ανάδειξη της σημασίας των εταιρικών σχημάτων περιφερειακής συνεργασίας στην εν λόγω περιοχή».

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Αμυνας, Ν. Χαρδαλιάς, βρίσκεται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει σήμερα, αναπληρώνοντας τον υπουργό (που συνοδεύει τον Μητσοτάκη στις ΗΠΑ), στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ατζέντα, θα εστιάσουν στις εξελίξεις στο Μάλι (όπου «προβληματίζονται» για τη ρωσική και κινεζική διείσδυση), στην εφαρμογή της λεγόμενης Στρατηγικής Πυξίδας (κείμενο - δόγμα της ΕΕ για την αντιπαράθεσή της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα όπου Γης), «με έμφαση στην αποτελεσματικότητα των αποστολών και επιχειρήσεων της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας», όπως αναφέρεται από τις Βρυξέλλες. Θα εστιάσουν και στην Ουκρανία, «ανταλλάσσοντας απόψεις» επί του θέματος με τον γγ του ΝΑΤΟ και με τον υπουργό Αμυνας της Ουκρανίας μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Ο δε αρχηγός ΓΕΕΘΑ επίσης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στις Συνόδους Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Εθνικής Αμυνας των Στρατιωτικών Επιτροπών της ΕΕ αύριο Τετάρτη και του NATO μεθαύριο Πέμπτη.

Στη ΝΑΤΟική Σύνοδο θα μετάσχει και ο Αμερικανός πτέραρχος Τοντ Γούλτερς, ανώτατος συμμαχικός διοικητής Ευρώπης (SACEUR), αλλά και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος στην παρέμβασή του θα θίξει το «γεωστρατηγικό πλαίσιο» και τις προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούνη. Αλλωστε, θα υπάρξει ξεχωριστή συνεδρία αφιερωμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου θα συμμετάσχουν και οι αρχηγοί Αμυνας των Φινλανδίας, Σουηδίας και Ουκρανίας. Επίσης θα υπάρχει συνάντηση των 30 αρχηγών και της στρατιωτικής ηγεσίας του ΝΑΤΟ με τους «εταίρους» της λυκοσυμμαχίας στη ζώνη Ασίας - Ειρηνικού, συγκεκριμένα τους ομολόγους τους από Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και Νότια Κορέα, για να συζητήσουν τις «περιφερειακές εξελίξεις», όπως αναφέρεται επισήμως.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι κατά την παραμονή του στο Βέλγιο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα συναντηθεί με τον SACEUR Γουόλτερ, σε άλλο ένα δείγμα της στοίχισης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα αμερικανοΝΑΤΟικά κελεύσματα.

  • Στο μεταξύ, σε 25 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο προχώρησε χτες, μέρα επίσκεψης του Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, συνάντησης με Μπάιντεν και κορύφωσης της αεροπορικής άσκησης του ΝΑΤΟ «Tiger Meet '22» στην Ελλάδα, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ενώ σημειώθηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εντείνει το παζάρι για τη ΝΑΤΟική διεύρυνση, γυρεύοντας ευρύτερα ανταλλάγματα

Οι ΥΠΕΞ Τουρκίας - ΗΠΑ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο
Οι ΥΠΕΞ Τουρκίας - ΗΠΑ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο
Την αποφασιστικότητα του τουρκικού κεφαλαίου να παζαρέψει ευρύτερα ανταλλάγματα, καθώς «φουντώνει» ο ανταγωνισμός των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με Ρωσία και Κίνα, επιβεβαίωσαν οι επιφυλάξεις που εξέφρασε εκ νέου η κυβέρνηση Ερντογάν για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με αφορμή και τη Σύνοδο ΥΠΕΞ της λυκοσυμμαχίας.

Ο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «υποστηρίζουμε ανέκαθεν την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ», επανέφερε όμως κατηγορίες για επαφές των δύο χωρών με «τρομοκρατικές οργανώσεις», που «αντιβαίνουν στο πνεύμα της συμμαχίας». Πρόσθεσε ότι σε συνάντηση με τους δύο ομολόγους του έγιναν προτάσεις με στόχο «να απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας» και ότι η χώρα του περιμένει να δει «τις εγγυήσεις».

Ο δε Ι. Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, ανέφερε ότι «δεν κλείνουμε την πόρτα» για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ενώ έβαλε στον τραπέζι τον ευρύτερο «διαμεσολαβητικό» ρόλο που επιχειρεί να παίξει η Αγκυρα. «Η Ρωσία θέλει να κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών όχι μόνο με την Ουκρανία, αλλά και με την Δύση, και να συνάψει μια νέα μεγάλη συμφωνία», είπε και πρόσθεσε: «Είναι αδύνατο να τεθεί τέλος στις εχθροπραξίες, και τελικά στον πόλεμο, χωρίς να αποκατασταθεί εδώ η σωστή ισορροπία». Επανέλαβε δε ότι οι Δυτικοί «χρειάζονται έναν έμπιστο συνεργάτη, διαπραγματευτή, μεσολαβητή, συντονιστή, κάποιον σε θέση να μιλήσει και στη ρωσική και στην ουκρανική πλευρά».

Ταξίδι του Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ

Ολα αυτά ενώ αύριο ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναμένεται στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντ. Μπλίνκεν. Ψηλά στην ατζέντα θα βρεθεί φυσικά και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σχετικά με την οποία ήδη συζητιέται ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει για την «ενεργειακή απεξάρτηση» από τη Ρωσία.

Σχολιάζοντας τη στάση της Τουρκίας γύρω από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν «να καταλάβουν καλύτερα τη στάση της Τουρκίας», τονίζοντας ότι είναι «πολύτιμος σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ και ότι «ήταν αποτελεσματική στην προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός διαλόγου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και παρείχε βοήθεια στην Ουκρανία».

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ υποστήριξε ότι «η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη» των δύο χωρών, συμπληρώνοντας ότι «είναι σημαντικός εταίρος» και ότι «όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις για να προχωρήσουμε...».

Ο δε Μπλίνκεν δήλωσε «πεπεισμένος ότι θα επιτύχουμε συναίνεση».

Στην Αγκυρα οι ΥΠΕΞ Φινλανδίας και Σουηδίας

Στο μεταξύ, οι ΥΠΕΞ της Σουηδίας, Αν Λίντε, και της Φινλανδίας, Π. Χααβίστο, θα μεταβούν στην Αγκυρα «άμεσα» - όπως μετέδωσαν ΜΜΕ επικαλούμενα το σουηδικό ΥΠΕΞ - «για να έχουν συνομιλίες με σκοπό να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις της Αγκυρας».

Ο Χααβίστο δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε λίγη υπομονή και πρέπει να προχωρήσουμε βήμα βήμα». Σημειωτέον, πριν λίγες μέρες η Φινλανδία άνοιξε προξενείο στην Καισάρεια και ο πρέσβης της στην Αγκυρα, Αρι Μάκι, υποστήριξε ότι «η Φινλανδία και η Τουρκία έχουν αυτήν τη στιγμή ιδανικές σχέσεις. Οι αμοιβαίες μας σχέσεις έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο στην Ιστορία».

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Προανάκρουσμα νέας κλιμάκωσης με τα αιτήματα Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Το επίπεδο της στρατιωτικής έντασης θα αυξηθεί, διαμηνύει η Μόσχα, προειδοποιώντας με αντίμετρα

Από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ
Από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ
Αιτήματα για ένταξη στο ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να αποστείλουν Φινλανδία και Σουηδία, σε μια κίνηση κλιμάκωσης του γεωπολιτικού ανταγωνισμού ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, που απλώνεται σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, εν μέσω της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Η Φινλανδία σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε και επίσημα την Κυριακή η κυβέρνηση, ενώ χτες συνεδρίασε το Κοινοβούλιο της χώρας γι' αυτό το θέμα.

Το Σάββατο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Φινλανδής πρωθυπουργού, Σάνα Μάριν, ανακοίνωσε πως υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ (από τα 60 μέλη της ηγεσίας, 53 ψήφισαν υπέρ, 5 κατά και δύο απείχαν). Τις επόμενες μέρες αναμένεται να σταλεί επισήμως η υποψηφιότητα της χώρας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας στα μέλη της ηγεσίας του κόμματος, η Μάριν, επικαλούμενη ότι η Ρωσία έδειξε πως δεν σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες, ανέφερε ότι μόνο ένα συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί: Είναι καιρός η χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να στείλουμε τις υποψηφιότητές μας αυτήν την εβδομάδα, μαζί με τη Σουηδία», δήλωσε.

Η δε σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Σουηδίας αποφάσισε χτες επισήμως να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός, Μαγκνταλένα Αντερσον, μετά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, όπου συζητήθηκε η πολιτική ασφαλείας της χώρας. Η Στοκχόλμη σχεδιάζει να υποβάλει το αίτημά της σήμερα ή αύριο.

«Το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας και του σουηδικού λαού είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ», ισχυρίστηκε η Αντερσον, προσθέτοντας πως η χώρα «χρειάζεται τις επίσημες εγγυήσεις ασφαλείας που συνοδεύουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ», αν και συμπλήρωσε πως «δεν βλέπει» κάποια στρατιωτική απειλή εναντίον της χώρας αυτήν τη στιγμή. «Αναμένουμε ότι (η διαδικασία της ένταξης) δεν θα πάρει πάνω από έναν χρόνο», πρόσθεσε.

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έδωσε την έγκρισή του στην υποψηφιότητα της χώρας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, διευκρινίζοντας ότι παραμένει αντίθετο στην εγκατάσταση μόνιμων βάσεων του ΝΑΤΟ και πυρηνικών όπλων σε σουηδικό έδαφος. Η σουηδική δεξιά υποστήριζε ήδη την ένταξη στη Συμμαχία, ενώ οι ακροδεξιοί Δημοκράτες τάσσονταν επίσης υπέρ αν η κίνηση γινόταν από κοινού με τη Φινλανδία.

Τα υπόλοιπα σκανδιναβικά κράτη χαιρέτισαν την απόφαση των δύο κυβερνήσεων. «Μαζί με τη Δανία και την Ισλανδία, η Νορβηγία είναι έτοιμη να βοηθήσει τους Σκανδιναβούς γείτονές της με όλα τα αναγκαία μέσα, εάν δεχτούν επίθεση στο έδαφός τους προτού να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Νορβηγός πρωθυπουργός, Γιόνας Γκαρ Στέρε.

«Οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές και θα υποδεχτούμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία», δήλωσε η ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, και διαβεβαίωσε ότι τα κράτη - μέλη θα φροντίσουν για την όσο το δυνατόν συντομότερη διαδικασία επικύρωσης.

«Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι σαν να έχουν γίνει ήδη μέλη, απλώς δεν έχουν πάρει ακόμη την κάρτα μέλους», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μπέρμποκ μετά την άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι η Ρωσία δημιούργησε ακριβώς την κατάσταση που προσπαθούσε να αποτρέψει.

Ο δε γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, είπε ότι όσο διαρκεί η διαδικασία, το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την παρουσία του «στην περιοχή της Βαλτικής και γύρω από τις δύο χώρες, σε συνεννόηση βεβαίως μαζί τους». «Η ένταξή τους θα ενισχύσει τη σταθερότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας, της Ευρώπης και του ευρωατλαντικού χώρου», πρόσθεσε. Σχετικά με τις απειλές της Ρωσίας προς Φινλανδία και Σουηδία, επισήμανε ότι έχουν αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία της Συμμαχίας στην ανατολική περιοχή και στη Βαλτική, καθώς και η επιτήρηση του εναέριου χώρου, η ετοιμότητα για ενδεχόμενη υβριδική επίθεση ή κυβερνοεπίθεση.

Στο μεταξύ, η συζήτηση για το ΝΑΤΟ έχει ενταθεί ακόμη και στην Ελβετία. Το υπουργείο Αμυνας συντάσσει έκθεση σχετικά με τις «επιλογές ασφαλείας», που περιλαμβάνουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με χώρες του ΝΑΤΟ, δήλωσε στο «Ρόιτερς» ο P. Pulli, επικεφαλής πολιτικής ασφαλείας στο υπουργείο. «Τελικά, θα μπορούσαν να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο ερμηνείας της ουδετερότητας», πρόσθεσε.

Μάλιστα, σύμφωνα με ελβετικά ΜΜΕ, σε πρόσφατο ταξίδι της στην Ουάσιγκτον η υπουργός Αμυνας, Viola Amherd, είπε ότι η Ελβετία πρέπει να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ.

Ρωσία: Το επίπεδο της στρατιωτικής έντασης θα αυξηθεί

Με προειδοποιήσεις και απειλές «υποδέχτηκε» η Ρωσία τις ανακοινώσεις για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ξεκαθαρίζοντας πως θα λάβει αντίστοιχα στρατιωτικοτεχνικά μέτρα, ακόμη και με ανάπτυξη πυρηνικών δυνάμεων.

Η Μόσχα θα λάβει επαρκή προληπτικά μέτρα «που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της αποτροπής» αν το NATO αναπτύξει πυρηνικές δυνάμεις και υποδομή πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, επισήμανε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Αλ. Γκρούσκο, ενώ πρόσθεσε πως η Ρωσία δεν έχει εχθρικές προθέσεις προς τη Φινλανδία και τη Σουηδία και δεν βλέπει «πραγματικούς» λόγους για να ενταχθούν στο NATO.

«Γενικά το επίπεδο της στρατιωτικής έντασης θα αυξηθεί, η προβλεψιμότητα θα μειωθεί», επισήμανε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριαμπκόφ, και εκτίμησε πως η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είναι «ακόμη ένα σοβαρό λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις», καθώς «η ασφάλεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν θα ενισχυθεί μετά την απόφαση αυτή». Οι δύο χώρες «δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχθούμε», πρόσθεσε.

Την απόφαση της Φινλανδίας να καταθέσει υποψηφιότητα ένταξης στο ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Σ. Νιινίστο, στον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία. Ο Νιινίστο είπε στον Πούτιν πως οι απαιτήσεις της Μόσχας για πάγωμα της επέκτασης του ΝΑΤΟ και η εισβολή στην Ουκρανία άλλαξαν «θεμελιωδώς το περιβάλλον ασφαλείας της Φινλανδίας».

Το τέλος της στρατιωτικής ουδετερότητας της Φινλανδίας θα ήταν «λάθος», «εφόσον δεν υπάρχει καμιά απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας» και «μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ρωσο-φινλανδικές σχέσεις», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος στον Φινλανδό ομόλογό του.

Πάντως ο Πούτιν ισχυρίστηκε χτες πως η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί «απειλή» από μόνη της, αλλά η Μόσχα θα αντιδράσει σε επέκταση των στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη των δύο χωρών: Μια τέτοια «διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί άμεση απειλή (...) αλλά η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών θα οδηγήσει φυσικά σε απάντηση».

Σε αυτό το φόντο η ρωσική επιχείρηση «RAO Nordic» σταμάτησε τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στη Φινλανδία με την αιτιολογία ότι δεν έχει πληρωθεί από τις 6 Μάη. Σύμφωνα με τον φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης, το δίκτυο βρίσκεται σε ισορροπία χάρη σε εισαγωγές από τη Σουηδία. Η Φινλανδία εισάγει περίπου το 10% του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνει από τη Ρωσία.

Η Μόσχα ενισχύει τις δικές της ιμπεριαλιστικές συμμαχίες

Η Ρωσία επιδιώκει από την πλευρά της να ενισχύσει τις δικές της ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Με ατζέντα τη «βαθύτερη στρατιωτική συνεργασία και τη βιοασφάλεια» έγινε χτες στη Μόσχα η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO), το αμυντικό σύμφωνο όπου συμμετέχουν εκτός από τη Ρωσία, οι Λευκορωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν.

Η σύνοδος επικεντρώθηκε στην «πιο αποτελεσματική αλληλεπίδραση σε μια σειρά τωρινών και νέων προκλήσεων και απειλών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από το Αφγανιστάν».

Οι ηγέτες συζήτησαν τρόπους «ενίσχυσης του συστήματος συλλογικής ασφάλειας» και «των μηχανισμών ταχείας απόκρισης σε κρίσεις, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία του Οργανισμού» στο Καζακστάν, με τη συμβολή του στην καταστολή των μαζικών λαϊκών διαδηλώσεων.

Είναι ενδεικτικό, με φόντο τον οξυμένο ανταγωνισμό, πως ο Λευκορώσος Πρόεδρος, Αλ. Λουκασένκο, ζήτησε πιο στενή πολιτική συνεργασία των μελών: «Θα πρέπει να μιλάμε πιο συχνά εκ μέρους του CSTO σε διεθνείς πλατφόρμες». «Πρέπει να υπάρχει κοινή φωνή και κοινή στάση, όπως είναι στη Δύση» και «χωρίς ένα ενωμένο μέτωπο, η συλλογική Δύση θα εντείνει την πίεση στον μετασοβιετικό χώρο».

Οι κυρώσεις κατά της χώρας του και της Ρωσίας θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν η συμμαχία μιλούσε με μία φωνή, τόνισε ο Λευκορώσος Πρόεδρος, με σαφείς αιχμές κατά του Καζακστάν και την ώρα που ΗΠΑ και ΕΕ ρίχνουν βάρος στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας.

Για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία ο Λουκασένκο τόνισε πως οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες επιδιώκουν να παρατείνουν τον πόλεμο όσο το δυνατόν περισσότερο.

G7: Δεν πρόκειται να αποδεχθεί νέα σύνορα στην Ουκρανία

Το G7 «δεν θα αποδεχθεί ποτέ» τα νέα σύνορα που επιδιώκει η Ρωσία στην Ουκρανία και θα συνεχιστεί επ' αόριστον η προμήθεια του ουκρανικού στρατού με όπλα, αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι ΥΠΕΞ, μετά τη διήμερη συνάντηση στη Γερμανία.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αλλαγές στα σύνορα που θέλει η Ρωσία να επιβάλει με στρατιωτική δύναμη», τόνισε η προεδρεύουσα Γερμανίδα ΥΠΕΞ.

Οι χώρες του G7 «θα διατηρήσουν τη στήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας - συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας - και όλων των κρατών και θα συνεχίσουν να προμηθεύουν τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό και τα επόμενα χρόνια», αναφέρεται στην κοινή δήλωση των υπουργών και τονίζεται ότι οι χώρες της Ομάδας «θα συνεχίσουν την παροχή στρατιωτικής και αμυντικής βοήθειας προς την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί».

Η Μπέρμποκ εκτίμησε πως ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα και επισήμανε ότι «δεν πρέπει να σταματήσουμε τις προσπάθειές μας για στήριξη της Ουκρανίας - για όσο μας χρειάζεται».

Σε κάποιες από τις συνομιλίες συμμετείχαν οι ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Ντμ. Κουλέμπα, και της Μολδαβίας, Ν. Ποπέσκου.

Την ίδια ώρα, παρά τους ισχυρισμούς ότι «η Γερμανία δεν θα λάβει καμία απόφαση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας», ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, ανέφερε πως «η Ουκρανία δεν έχει κατακτηθεί, αλλά αμύνεται με μεγάλη επιδεξιότητα, θάρρος και αυτοθυσία, το ΝΑΤΟ δεν έχει αποσυρθεί - στην πραγματικότητα αύξησε τις δυνάμεις του στο ανατολικό σκέλος και θα γίνει ακόμη ισχυρότερο όταν ενταχθούν η Φινλανδία και η Σουηδία».

Σε ερώτηση εάν τα σύνορα της Ουκρανίας θα πρέπει να επιστρέψουν στα προ του 2014, ο Σολτς επανέλαβε ότι η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της και «για όλα τα άλλα θέματα αποφασίζει η Ουκρανία». Μέχρι τότε, πάντως, η Γερμανία θα εξακολουθήσει να ενισχύει την Ουκρανία στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά, πρόσθεσε.

Στο μέτωπο τα αμερικανικά «Χόβιτσερ»

«Περισσότερα όπλα και άλλη βοήθεια είναι καθ' οδόν προς την Ουκρανία», δήλωσε από τη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, που συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του. Ο Κουλέμπα ενημέρωσε τους ομολόγους του για την κατάσταση επί του πεδίου και για περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια που χρειάζεται το Κίεβο.

Ο Μπλίνκεν ενημέρωσε τον Ουκρανό ΥΠΕΞ για την «τελευταία παρτίδα της αμερικανικής αρωγής ασφαλείας για την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ουκρανία έχει αναπτύξει στις γραμμές του μετώπου πολλά από τα νέα αμερικανικά οβιδοβόλα «Χόβιτσερ M-777» που έχει παραλάβει, ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο, διευκρινίζοντας πως επρόκειτο να σταλούν 90 τέτοια πυροβόλα και έχουν παραδοθεί όλα εκτός από ένα. Τα M-777 θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά λόγω του μεγάλου βεληνεκούς και της ακρίβειάς τους.

Μάλιστα, η αμερικανική πρεσβεία ανήρτησε βίντεο των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπου Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται στη χρήση των πυροβόλων αυτών. «"Μ-777 Howitzers" εν δράσει. Τμήμα του τελευταίου πακέτου ύψους 800 εκατ. δολαρίων των ΗΠΑ για τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις», αναφέρει.

Νότια Οσετία: Δημοψήφισμα για ένταξη στη Ρωσία

Σε κινήσεις για ενσωμάτωση εδαφών προχωρά η Μόσχα, με την «κυβέρνηση» της Νότιας Οσετίας να ανακοινώνει δημοψήφισμα στις 17 Ιούλη για ένωση με τη Ρωσία.

Η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας μετά τον πόλεμο - αστραπή με τη Γεωργία, τον Αύγουστο του 2008. Παρέχει οικονομική στήριξη στις δύο περιοχές, πρόσφερε τη ρωσική υπηκοότητα στους κατοίκους τους, ενώ χιλιάδες στρατιώτες σταθμεύουν εκεί.

Η μικρή, ορεινή επαρχία έχει πληθυσμό περίπου 60.000 κατοίκους και συνορεύει με τη Βόρεια Οσετία, η οποία αποτελεί τμήμα της Ρωσίας.

«Επιστρέφουμε στο σπίτι», σχολίασε ο απερχόμενος Πρόεδρος, Αν. Μπιμπίλοφ, που υπέγραψε το σχετικό διάταγμα.

Στο μεταξύ, στη Χερσώνα παραμένουν τα σενάρια για διοργάνωση δημοψηφίσματος για ένωση της περιφέρειας με τη Ρωσία. Σύμφωνα με ισχυρισμούς του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, η ηγεσία που επιβλήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις σκοπεύει να υποβάλει σχετικό αίτημα στη Ρωσία.

Η Χερσώνα, όπου βρίσκεται η ομώνυμη πόλη - λιμάνι, προσφέρει ένα μέρος της χερσαίας σύνδεσης ανάμεσα στην Κριμαία, που ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014, και το Ντονμπάς. Το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει ότι εναπόκειται στους κατοίκους της περιοχής να αποφασίσουν αν θέλουν να ενωθούν με τη Ρωσία.

ΝΑΤΟ: Η Ουκρανία «μπορεί να κερδίσει»

Την εκτίμηση ότι η Ουκρανία «μπορεί να κερδίσει» τον πόλεμο με τη Ρωσία εξέφρασε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, καθώς τα κράτη - μέλη του συμμετέχουν ενεργά στην αποστολή εξοπλισμών, στην εκπαίδευση στρατιωτών από το 2014 μέχρι σήμερα, στην παροχή πληροφοριών, αλλά και μέσω μισθοφόρων «εθελοντών».

«Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν πηγαίνει όπως είχε σχεδιάσει η Μόσχα. Απέτυχαν να πάρουν το Κίεβο», δήλωσε, «αποσύρονται από το Χάρκοβο και η μεγάλη επίθεσή τους στο Ντονμπάς βρίσκεται σε τέλμα».

Αντίστοιχα, η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας ισχυρίστηκε πως η ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς «έχει χάσει την ορμή της και έχει μείνει σημαντικά πίσω από το πρόγραμμα». Η Ρωσία «δεν είναι πιθανόν να επιταχύνει σημαντικά τον ρυθμό προέλασής της τις επόμενες 30 ημέρες», πρόσθεσε, ενώ «έχει πιθανότατα χάσει περίπου το 1/3 των χερσαίων δυνάμεων που ανέπτυξε στην Ουκρανία». Τον τελευταίο μήνα «η Ρωσία δεν έχει καταφέρει να επιτύχει ουσιαστικά εδαφικά κέρδη», σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.

Στο μεταξύ, ενώ εντείνονται οι ρωσικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις στο Χάρκοβο και έχουν προελάσει μέχρι τα ρωσικά σύνορα.

Οι ουκρανικές επιθέσεις συνεχίζονται στη ρωσική περιφέρεια Μπελγκορόντ, δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Η Ρωσία επιτέθηκε και κατέστρεψε με τέσσερα πυραυλικά χτυπήματα στρατιωτική υποδομή στην περιοχή της Γιαβορίβ, στη δυτική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

Χτες στο χαλυβουργείο «Αζοφστάλ» στη Μαριούπολη ξεκίνησε διαδικασία απομάκρυνσης των τραυματιών, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Αργότερα, ρωσικά ΜΜΕ και το πρακτορείο «Ρόιτερς» ανέφεραν ότι αναχώρησαν περίπου 12 λεωφορεία με Ουκρανούς στρατιωτικούς που ήταν οχυρωμένοι στο εργοστάσιο, ενώ δηλώσεις του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ ερμηνεύονταν και ως ένδειξη παράδοσης των δυνάμεών του.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Πράσινο φως» Κομισιόν για τις πληρωμές στην Gazprombank

Την ίδια ώρα που συνεχίζονται τα παζάρια στην ΕΕ για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - για την ώρα χωρίς να υπάρξει συμβιβασμός - εντείνονται και οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις σχετικά με την εφαρμογή των προηγούμενων ευρωενωσιακών κυρώσεων.

Ετσι χτες, σε επικαιροποιημένες συστάσεις της για τους όρους πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου, η Κομισιόν ήρθε ουσιαστικά να επικυρώσει τις αποκαλύψεις που είχαν προηγηθεί, ότι δηλαδή ήδη οι σημαντικότεροι εισαγωγείς ρωσικού αερίου προσαρμοζόμενοι στις απαιτήσεις της Ρωσίας έχουν ανοίξει λογαριασμούς στην τράπεζα Gazprombank, όπου θα γίνεται μετατροπή των ευρώ ή των δολαρίων σε ρούβλια.

Οι κυρώσεις της ΕΕ «δεν εμποδίζουν οικονομικούς φορείς από το να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλονται βάσει συμβάσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση, στο νόμισμα που καθορίζεται σε αυτές τις συμβάσεις», ανέφερε η Επιτροπή, δίνοντας «παραθυράκι» στις σχετικές ευρωενωσιακές κυρώσεις.

«Οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι σκοπεύουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει υφιστάμενων συμβάσεων και να θεωρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις σχετικά με την πληρωμή εκπληρωμένες, πληρώνοντας σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμβάσεις» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε πως οι συστάσεις αυτές δεν εμποδίζουν τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank και θα τους επιτρέψει να αγοράσουν φυσικό αέριο σε συμφωνία με τις κυρώσεις της ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες της ΕΕ για γέμισμα των αποθηκών Ενέργειας στις χώρες - μέλη, ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ Τ. Μπρετόν δήλωσε ότι είναι υπέρ των «κοινών προμηθειών», των «αμοιβαίων χρήσεων» και της «αλληλεγγύης» σε σχέση με τον ενεργειακό τομέα στην ΕΕ.

Ο δε Ούγγρος ΥΠΕΞ, Π. Σιγιάρτο, ανέφερε πως η χώρα του δεν έχει λάβει καμία σοβαρή πρόταση από την Κομισιόν αναφορικά με την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Λαβρόφ: «Ολοκληρωτικός υβριδικός πόλεμος κατά της Ρωσίας»

Στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, κατηγόρησε τη Δύση πως κήρυξε έναν «ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο» κατά της Ρωσίας με τις κυρώσεις, προειδοποιώντας πως τις συνέπειες θα τις υποστούν όλοι «χωρίς εξαίρεση».

Υποστήριξε πως το Κρεμλίνο έκανε «τα πάντα» για να αποφύγει μία απευθείας σύγκρουση, προσθέτοντας ότι «τώρα που η πρόκληση έγινε, εμείς φυσικά την αποδεχθήκαμε». Προέβλεψε δε πως θα αποτύχουν οι προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία, επισημαίνοντας τη σημασία των σχέσεων της Ρωσίας με Κίνα, Ινδία, Αλγερία και τις χώρες του Κόλπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ