Πέμπτη 2 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΝΤΑΞΗ ΣΟΥΗΔΙΑΣ - ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ
Ο Στόλτενμπεργκ ετοιμάζει συνάντηση για να υπάρξει «πρόοδος»

Συνάντηση με ανώτατους αξιωματούχους από Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία προετοιμάζει για το επόμενο διάστημα ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, με στόχο όπως είπε χτες «να διασφαλιστεί πρόοδος σχετικά με τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».

«Πρόθεσή μου είναι αυτή η συνάντηση να γίνει πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ» (28/6), πρόσθεσε, ενώ έσπευσε να καθησυχάσει ξανά την Αγκυρα πως «η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμες να καθίσουν και να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες που εξέφρασε η Τουρκία». Ανέφερε ότι τόσο οι δύο χώρες όσο και το ΝΑΤΟ πήραν «πολύ σοβαρά» το θέμα με το ΡΚΚ, επαναλαμβάνοντας πως «γνωρίζουμε ότι κανένας άλλος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ δεν έχει υποφέρει περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία».

Οι δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ έγιναν μετά από συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, ο οποίος δήλωσε «πεπεισμένος» ότι το ΝΑΤΟ «θα προχωρήσει μπροστά» με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας. Απαντώντας σε ερώτημα αν οι ενστάσεις της Αγκυρας αφορούν την επιθυμία της να αγοράσει αμερικανικά F-16 (μία ακόμα πλευρά του σύνθετου τουρκο-αμερικανικού παζαριού), βρήκε νέα αφορμή να εξηγήσει πόσο «μακρόχρονη» είναι η «αμυντική μας συνεργασία με τη ΝΑΤΟική σύμμαχο Τουρκία» και κατέληξε ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε ζητήματα που ανακύπτουν σχετικά με στρατιωτικά συστήματα που η Τουρκία θέλει να αποκτήσει».

Νωρίτερα χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν είχε πει ότι η Τουρκία θέλει να δει μια «ειλικρινή» προσέγγιση από Φινλανδία και Σουηδία, όσον αφορά τις ανησυχίες της για την ασφάλειά της, και πρόσθεσε ότι δεν θα αλλάξει γνώμη για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ αν δεν γίνουν συγκεκριμένα και δεσμευτικά βήματα. Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Αντερσον δήλωσε ότι «περιμένω να έχω στο εγγύς μέλλον εποικοδομητικές συναντήσεις με την Τουρκία (...) Τις απαντήσεις μας σε αιτήματα και ερωτήματα από την Τουρκία θα τις δώσουμε απευθείας στην Τουρκία, καθώς επίσης θα διευθετήσουμε τυχόν ζητήματα και παρεξηγήσεις που μπορεί να υπάρχουν».

Στο μεταξύ, στο φόντο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται στην Ευρώπη, χτες διεξήχθη δημοψήφισμα στη Δανία για το αν θα συμμετέχει στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ.

Η Δανία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι το μόνο κράτος - μέλος της ΕΕ που δεν ανήκει στην Κοινή Πολιτική Αμυνας, έχοντας εξασφαλίσει εξαιρέσεις από αυτήν και από το νόμισμα του ευρώ, έπειτα από δημοψήφισμα το 1993 για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση πριν από το δημοψήφισμα, 44% των Δανών τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης της ρήτρας αυτοεξαίρεσης, ενώ 28% υπέρ της διατήρησής της. Αν επικρατήσει το «ναι», ανοίγει ο δρόμος για ακόμα πιο βαθιά εμπλοκή της Δανίας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της ΕΕ.

ΑΠΕΙΛΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Πολλοί «παίκτες» προσπαθούν να επωφεληθούν

Συνεχίζονται τα παρασκηνιακά παζάρια για το ζήτημα της εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία, με διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα να προσπαθούν να επωφεληθούν από την επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση.

Η Τουρκία έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή και σε αυτό το «μέτωπο», στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και ΟΗΕ.

Το θέμα των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών θα μπορούσε να αποφασιστεί τις επόμενες δύο βδομάδες, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Star», επικαλούμενη τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ι. Καλίν.

Υπάρχουν σχέδια να συζητηθούν η μεταφορά σιτηρών και το άνοιγμα ενός ασφαλούς διαδρόμου κατά την επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ στις 8/6, επιβεβαίωσε ο Καλίν, τονίζοντας τον γεωστρατηγικό ρόλο της Τουρκίας: «Ολα αυτά τα θέματα θα αποφασιστούν στις συναντήσεις που θα γίνουν στην Τουρκία τις επόμενες 1-2 βδομάδες και μετά από αυτό η Τουρκία θα έχει αναλάβει ένα πολύ σημαντικό έργο για την πρόληψη μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης».

Να σημειωθεί πως η Τουρκία έχει υιοθετήσει τη ρωσική επιχειρηματολογία για τις ευθύνες της Ουκρανίας και των δυτικών κυρώσεων, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να αναφέρει πως ένα από τα εμπόδια για τη διέλευση πλοίων από την Οδησσό είναι οι νάρκες που έχει τοποθετήσει η Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα και ένα άλλο οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στα ρωσικά πλοία στον τομέα της ασφάλισης και η αδυναμία εξυπηρέτησής τους σε διεθνή λιμάνια.

«Νομίζω ότι υπάρχει πρόοδος, αλλά δεν έχουμε καταλήξει ακόμη. Αυτά είναι πολύπλοκα ζητήματα και το γεγονός ότι όλα είναι αλληλένδετα, καθιστά τη διαπραγμάτευση ιδιαίτερα περίπλοκη», είπε ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες.

«Εάν η Ουκρανία βρει χρόνο να ξεκινήσει την αποναρκοθέτηση των λιμανιών ή την παροχή ασφαλούς ναυσιπλοΐας, τότε η Ρωσία θα είναι έτοιμη να βοηθήσει στη συνοδεία πλοίων φορτωμένων με σιτηρά στα διεθνή ύδατα», επέμεινε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Δίπλα στον βασιλικό ποτίζεται και ...η Πολωνία

Η δε Πολωνία, που επιδιώκει μεγάλα γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη από τον πόλεμο στην Ουκρανία και προωθεί σχέδια καπιταλιστικής «ολοκλήρωσης» με το δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, ενδέχεται να παίξει ρόλο και στο ζήτημα της μεταφοράς σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων.

Η Πολωνία σκοπεύει να γίνει οικονομικός κόμβος για μια ανεξάρτητη Ουκρανία, «θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε ήδη από σήμερα» δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι. Ανέφερε ότι η ΕΕ ζήτησε από την Πολωνία να βοηθήσει στην εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία και η πολωνική κυβέρνηση έθεσε τους όρους της: «Λαμβάνουμε κεφάλαια από την ΕΕ για να αυξήσουμε τη χωρητικότητα και να βελτιώσουμε τις υποδομές που θα μας επιτρέψουν να εξάγουμε σιτηρά και αγαθά από την Ουκρανία στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και άλλες χώρες».

Εξάλλου, αυτή τη στιγμή ετοιμάζονται αρκετές συμφωνίες μεταξύ των υπουργείων Πολωνίας και Ουκρανίας, οι οποίες, αφενός, θα βοηθήσουν την Ουκρανία και, αφετέρου, θα δώσουν οικονομική ώθηση στην Πολωνία, είπε ο Μοραβιέτσκι, προσθέτοντας πως πρόκειται για συμφωνίες που αφορούν και την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

Είπε ότι η χώρα του αναπτύσσει επίσης ενεργή συνεργασία με την Ουκρανία στον στρατιωτικό τομέα και πως τώρα η Πολωνία επικεντρώνει τις προσπάθειές της «στην αποκατάσταση της ειρήνης, της ασφάλειας και της κανονικής οικονομικής ζωής το συντομότερο δυνατό».

Η περίπτωση της Λευκορωσίας

Ενδεικτική των ιμπεριαλιστικών γεωπολιτικών παιχνιδιών είναι και η περίπτωση της Λευκορωσίας, η οποία θα μπορούσε να είναι μια από τις διεξόδους με διακίνηση ουκρανικών σιτηρών μέσω του εδάφους της. Ωστόσο η ΕΕ θα πρέπει να άρει τις κυρώσεις που επέβαλε στη Λευκορωσία και σίγουρα ο Πρόεδρος Αλ. Λουκασένκο θα διαπραγματευόταν σκληρά.

Η Λευκορωσία έχει το ίδιο πλάτος σιδηροδρόμων με την Ουκρανία, που κληρονόμησε από τη σοβιετική εποχή - σε αντίθεση με την Πολωνία - και πριν τις κυρώσεις εξήγαγε τεράστιες ποσότητες ποτάσας σιδηροδρομικώς σε λιμάνι της Λιθουανίας στη Βαλτική.

«Η Λευκορωσία υπόκειται σε κυρώσεις και σωστά, μαζί με τη Ρωσία. Προκειμένου η Λευκορωσία να συμφωνήσει να εξάγει ουκρανικά σιτηρά, κάτι που φυσικά θα μπορούσε να γίνει αρκετά εύκολα μέσω των λιμανιών της Βαλτικής, έχουμε μεγάλη χωρητικότητα. Το ερώτημα είναι τι θα ζητήσει η Λευκορωσία σε αντάλλαγμα. Και αυτή η τιμή μπορεί να είναι πολύ υψηλή», δήλωσε στο «EURACTIV» ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Κρ. Κάρινς.

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλ. Λουκασένκο δήλωσε ότι αναμένει από τη Ρωσία να κατασκευάσει ένα νέο λιμάνι στη Βαλτική για τις εξαγωγές λευκορωσικής ποτάσας που πλήττεται από τις δυτικές κυρώσεις. Εκανε τις δηλώσεις αυτές τον περασμένο Φλεβάρη κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ρώσο Πρόεδρο.

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προηγμένα πυραυλικά συστήματα ετοιμάζονται να στείλουν οι ΗΠΑ

«Επίδειξη» πυρηνικής δύναμης από τη Μόσχα με νέες στρατιωτικές ασκήσεις

Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν την αποστολή στην Ουκρανία προηγμένων εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών, ενώ η Ρωσία «προειδοποιεί» για «ενίσχυση του ρίσκου»
Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν την αποστολή στην Ουκρανία προηγμένων εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών, ενώ η Ρωσία «προειδοποιεί» για «ενίσχυση του ρίσκου»
Με τις ΗΠΑ να στέλνουν στην Ουκρανία πιο προηγμένα όπλα, με μεγαλύτερο βεληνεκές, και τη Ρωσία να «προειδοποιεί» για «ενίσχυση του ρίσκου» να γενικευτεί η σύγκρουση, συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Σε ένα τέτοιο φόντο, μάλιστα, οι πυρηνικές δυνάμεις του στρατού της Ρωσίας ξεκίνησαν χτες ασκήσεις στην επαρχία Ιβάναβα, βορειοανατολικά της Μόσχας. Περίπου 1.000 στρατιωτικοί συμμετέχουν στα εντατικά γυμνάσια με πάνω από 100 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινούμενων εκτοξευτήρων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs) τύπου «Γιαρς», ανέφερε το υπουργείο Αμυνας. Σύμφωνα με τους Ρώσους αξιωματικούς, περισσότεροι από 150 διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι «Yars» βρίσκονται σε λειτουργία στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Τα νέα οπλικά συστήματα που στέλνει η Ουάσιγκτον

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα στείλει στον ουκρανικό στρατό προηγμένους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών και πυρομαχικά που θα του επιτρέψουν να πλήττει «με περισσότερη ακρίβεια στόχους - κλειδιά στα πεδία των μαχών» στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε άρθρο του που δημοσίευσε προχτές η εφημερίδα «New York Times».

Συγκεκριμένα, πρόκειται να σταλούν HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems), δηλαδή εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών με εξελιγμένο σύστημα στόχευσης, προσαρμοσμένοι σε ελαφριά τεθωρακισμένα, με δραστικό βεληνεκές περίπου 80 χλμ.

Δεν πρόκειται για συστήματα πολύ μεγάλου βεληνεκούς, εκατοντάδων χιλιομέτρων, αλλά η κίνηση συνιστά σημαντική αναβάθμιση των ουκρανικών στρατιωτικών ικανοτήτων.

«Δεν ενθαρρύνουμε την Ουκρανία και δεν δίνουμε στην Ουκρανία τα μέσα για να προχωρά σε πλήγματα πέραν των συνόρων της», δηλαδή πλήγματα στη Ρωσία, ισχυρίστηκε ο Μπάιντεν. Νωρίτερα είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στην Ουκρανία όπλα που μπορούν να πλήξουν ρωσικό έδαφος και να μετατρέψουν τις ΗΠΑ σε άμεσο εμπόλεμο μέρος με τη Ρωσία, την ώρα που η Ουάσιγκτον εντείνει και ενισχύει τη συνεχή ροή εξοπλισμών στο Κίεβο.

Τα οπλικά συστήματα που ανακοινώθηκαν αποτελούν μέρος του νέου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 700 εκατ. δολαρίων, το 11ου πακέτου, όπως ανακοίνωσε χτες ο Μπάιντεν. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, θα συμπεριλαμβάνει πυρομαχικά, ραντάρ πυροβολικού, ραντάρ επιτήρησης εναέριου χώρου, αντιαρματικά όπλα κ.ά.

Με αυτό το πακέτο οι ΗΠΑ «θα παράσχουν έγκαιρη και κρίσιμη βοήθεια στον ουκρανικό στρατό», τόνισε ο Μπάιντεν, υπενθυμίζοντας πως πρόσφατα το Κογκρέσο ενέκρινε γιγαντιαίο χρηματοδοτικό πακέτο, ύψους 40 δισ. δολαρίων, για στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας και της Ανατολικής Ευρώπης.

«Θα συνεχίσουμε να ηγούμαστε στον κόσμο παρέχοντας ιστορική βοήθεια για την υποστήριξη του αγώνα της Ουκρανίας για ελευθερία», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Διαβεβαιώνοντας πως θέλει η Ουκρανία να βρίσκεται σε «όσο πιο ισχυρή θέση είναι δυνατόν» σε περίπτωση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, ξεκαθάρισε επίσης πως δεν θα ασκήσει «καμία πίεση στην ουκρανική κυβέρνηση, κατ' ιδίαν ή δημόσια, για να παραχωρήσει εδάφη της».

Οι Ουκρανοί ζητούσαν εδώ και κάποιο καιρό να τους σταλούν εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών που θα τους επιτρέπουν να πλήττουν σε μεγαλύτερο βάθος ρωσικές θέσεις κρατώντας τις συστοιχίες τους πιο μακριά από τα μέτωπα.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε επίσης πως σκοπός της Ουάσιγκτον δεν είναι η ανατροπή του Ρώσου Προέδρου.

Ο πόλεμος θα διαρκέσει «πολλούς μήνες»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει «πολλούς μήνες», επανέλαβε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, σε συνέντευξη Τύπου με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στην Ουάσιγκτον. «Θα μπορούσε να τελειώσει αύριο, εάν η Ρωσία τερματίσει την επιθετικότητά της», αλλά «δεν βλέπουμε κανένα σημάδι προς αυτήν την κατεύθυνση στην παρούσα φάση», είπε.

Αυτό που επιδιώκουν οι ΗΠΑ είναι «να διασφαλίσουν πως οι Ουκρανοί έχουν στα χέρια τους ό,τι χρειάζονται για να αποκρούσουν την επίθεση, να την απωθήσουν και, ως εκ τούτου, να είναι όσο το δυνατόν πιο δυνατοί σε οποιοδήποτε τραπέζι διαπραγματεύσεων προκύψει», συμπλήρωσε ο Μπλίνκεν.

Αλλωστε, η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ξεπερνάει κατά πολύ τα «όρια» της Ουκρανίας και πολύ περισσότερα διακυβεύονται για τον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό. Αναφερόμενος στη στρατηγική ασφαλείας του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε για μια «εποχή αυξημένου στρατηγικού ανταγωνισμού με αυταρχικές δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα».

Αναφέρθηκε επίσης στην «πυρηνική ρητορική» από τη Μόσχα, λέγοντας ότι αυξάνει μόνο τις εντάσεις, αλλά ότι δεν έχουν δει «καμία αλλαγή στην πυρηνική στάση της Ρωσίας».

Η Ουκρανία περιμένει «τον σωστό εξοπλισμό»

Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας πρέπει να περιμένουν να λάβουν τον κατάλληλο οπλισμό προτού αναπτυχθούν για να απελευθερώσουν τα τμήματα της χώρας που έχουν κυριεύσει τα ρωσικά στρατεύματα, δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, κατά την προχτεσινή συνάντησή του με την Πρόεδρο της Σλοβακίας, Ζ. Τσαπούτοβα.

Χρειάζεται ο σωστός εξοπλισμός «για να απελευθερωθεί ο μέγιστος αριθμός των πολιτών μας», ανέφερε ο Ζελένσκι και επέμεινε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα βιαστούν να δράσουν σε κατεχόμενα εδάφη, διότι αυτό θα συνεπαγόταν δεκάδες χιλιάδες απώλειες στον ουκρανικό στρατό. Πάντως, δεν διευκρίνισε τι είδους όπλα θεωρεί πως θα χρειαστούν για τέτοιες επιχειρήσεις, την ώρα που η Ουκρανία ζητάει βαρύ οπλισμό από τη Δύση και γρήγορες παραδόσεις.

«Δεν είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε κανένα από τα εδάφη μας, γιατί είναι η ανεξαρτησία μας, είναι η κυριαρχία μας», είπε. Κατά τ' άλλα ισχυρίστηκε πως «οι συζητήσεις είναι απαραίτητες» προκειμένου «να ξεκινήσει η επίλυση δυσκολιών και προκλήσεων» με ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι οι άνθρωποι στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές Χερσώνα, Ζαπορίζια και Ντονμπάς πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους για το μέλλον τους και το Κρεμλίνο δεν αμφιβάλλει ότι θα έπαιρναν την «καλύτερη απόφαση».

«Τα απελευθερωμένα εδάφη θα κάνουν δημοψήφισμα λίγο - πολύ την ίδια στιγμή», ενδεχομένως τον Ιούλη, εκτίμησε ο Λ. Σλούτσκι, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Κρατικής Δούμας και μέλος της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας.

Η Ουκρανία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η προσάρτηση περιοχών από τη Ρωσία θα σήμαινε τον τερματισμό στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Πάντως, ο Μ. Ποντολιάκ, σύμβουλος του Προέδρου της Ουκρανίας και από τους επικεφαλής διαπραγματευτές - σε μια ακόμα από τις τοποθετήσεις του Κιέβου που «σπρώχνουν» σε κατεύθυνση παραπέρα κλιμάκωσης - κατηγόρησε την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι δεν εμπλέκονται απευθείας στη σύγκρουση με τη Ρωσία. Οπως είπε, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν έναν «παράλογο φόβο» έναντι της Ρωσίας. Οι πολιτικές ελίτ της Δύσης «θέλουν την επιστροφή στην προπολεμική περίοδο και δεν θέλουν να επιλύσουν προβλήματα», πρόσθεσε.

Μόσχα: Ενισχύεται το ρίσκο σύγκρουσης ΗΠΑ - Ρωσίας

Η αποστολή νέων αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία, ανάμεσά τους πολλαπλοί εκτοξευτήρες ρουκετών, «ενισχύει το ρίσκο» στρατιωτικής σύγκρουσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, προειδοποιεί η Μόσχα.

«Κάθε αποστολή όπλων που συνεχίζεται, που αυξάνεται, ενισχύει τον κίνδυνο μιας τέτοιας εξέλιξης», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Ριαμπκόφ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες «να διεξαγάγουν τον πόλεμο μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό για να οδηγήσουν (...) σε μια "στρατηγική ήττα" τη Ρωσία», πράγμα που θεωρεί «πρωτοφανές και επικίνδυνο».

Εξάλλου, η ρωσική κυβέρνηση δεν εμπιστεύεται τις δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου ότι το Κίεβο δεν έχει καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά συστήματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία κατήγγειλε για ακόμη μια φορά πως «οι ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου» είναι ένας «πόλεμος αντιπροσώπων που διεξάγεται για τα συμφέροντα των ΗΠΑ», είπε ο Ριαμπκόφ.

Η Ουάσιγκτον «δεν επιδιώκει πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», αλλά θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στους Ουκρανούς, είπε, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ εδώ και πολύ καιρό ακολουθούν μια πολιτική «εξώθησης» της Ρωσίας από το γεωπολιτικό τοπίο.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, δήλωσε ότι η αποστολή προηγμένων εκτοξευτήρων ρουκετών στην Ουκρανία εγείρει τον κίνδυνο εμπλοκής μιας «τρίτης χώρας» στη σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στέλνει η Γερμανία

Ενα ακόμη βήμα για βαθύτερη εμπλοκή της Γερμανίας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία κάνει η κυβέρνησή της με την απόφαση να στείλει στην Ουκρανία το πιο σύγχρονο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας που διαθέτει, το «Iris-T», καθώς και ραντάρ παρακολούθησης, όπως ανακοίνωσε χτες ο καγκελάριος, Ολ. Σολτς.

Το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας θα μπορεί να προστατεύσει μια ολόκληρη πόλη από ρωσικές επιθέσεις, είπε ο Σολτς, ενώ το ραντάρ εντοπισμού μπορεί να διακρίνει και δυνάμεις πυροβολικού.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Tagesspiegel», η Γερμανία, έπειτα από σχετική συμφωνία με τις ΗΠΑ, θα στείλει από τα αποθέματά της 4 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων «Mars II», του Ομίλου Krauss - Maffei - Wegmann. Οπως επισημαίνεται, οι εκτοξευτές θα έχουν περιορισμένη εμβέλεια ώστε η Ουκρανία να μην μπορεί να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος.

Ο Σολτς επιβεβαίωσε πως η Γερμανία, σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων στην Ουκρανία, περιορισμένου βεληνεκούς.

«Τις επόμενες ημέρες θα παραδώσουμε στην Ουκρανία δώδεκα από τα πιο σύγχρονα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, σε συνεργασία με την Ολλανδία», δήλωσε ακόμη και τόνισε ότι η Γερμανία «θα στηρίξει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί».

Με την τοποθέτησή του στη Βουλή ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος προσπάθησε να αντικρούσει την κριτική που του ασκείται το τελευταίο διάστημα από την αντιπολίτευση για ολιγωρία στη στήριξη της Ουκρανίας, καθυστέρηση στην αποστολή εξοπλισμών και για αθέτηση των υποσχέσεων απέναντί της.

Αποτυπώνοντας τις αντιθέσεις που εκφράζονται εντός ευρωατλαντικού μπλοκ, ο πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), Φρ. Μερτς, κατηγόρησε για μια ακόμη φορά τον Σολτς ότι «δεν μπορεί να πει "η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο'', αλλά λέει μόνο "ο Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει"». Κάλεσε δε τον καγκελάριο να τοποθετηθεί ευθέως σχετικά με το εάν η Ουκρανία και η Μολδαβία θα πρέπει να λάβουν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ, καθώς η γερμανική κυβέρνηση έχει απορρίψει άμεσες ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Υπερδιπλασιασμός για το ρωσικό πετρέλαιο που βρίσκεται «εν πλω»

Με αφορμή την απόφαση της ΕΕ να σταματήσει το 90% των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι τα τέλη του έτους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ δήλωσε ότι αυτές θα έχουν «αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την ήπειρο, για τους Ευρωπαίους, για εμάς, για ολόκληρη την παγκόσμια αγορά Ενέργειας».

Νωρίτερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) είχε ανακοινώσει ότι πάνω από το 25% του πετρελαίου της ΕΕ προήλθε από τη Ρωσία το 2021 και ότι η ΕΕ αντιστοιχεί σχεδόν στο ήμισυ των συνολικών εξαγωγών αργού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας το 2021. Εκτοτε οι τιμές Ενέργειας έχουν αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ, συμβάλλοντας στην «απογείωση» του πληθωρισμού.

Σε αυτό το σκηνικό ξεχωρίζει η προσπάθεια της Κίνας αλλά και της Ινδίας να επωφεληθούν στον μέγιστο βαθμό από τις εξελίξεις, γεμίζοντας τις αποθήκες τους με ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε προνομιακές τιμές.

Χαρακτηριστικά, η Ινδία έχει αγοράσει 40 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου από την αρχή του πολέμου μέχρι τις αρχές Μάη (ποσότητα 20% μεγαλύτερη από όλο το 2021!), ενώ η Κίνα αγοράζει περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο και άνθρακα για τις ανάγκες της παραγωγής χάλυβα.

Σ' αυτό το πλαίσιο, ανάλυση του δικτύου CNBC αναφέρει ότι το ρωσικό πετρέλαιο που βρίσκεται «εν πλω» έχει υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές του έτους! Η δε Ρωσία επωφελείται και από τις υψηλές τιμές Ενέργειας. Σύμφωνα με υπολογισμούς αναλυτών του «Bloomberg Economics» και του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, τα φετινά έσοδα της Ρωσίας από τους υδρογονάνθρακες δείχνουν να ξεπερνούν τα αντίστοιχα του 2021 κατά τουλάχιστον ένα πέμπτο.

Επαφές Λαβρόφ στο Ριάντ

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ βρέθηκε χτες στη Σαουδική Αραβία, πραγματοποιώντας σειρά συναντήσεων με υψηλόβαθμους Σαουδάραβες αξιωματούχους αλλά και με ομολόγους του από άλλες χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, αξιοποιώντας τη χτεσινή συνεδρίασή τους, στην οποία και συμμετείχε, πριν την προγραμματισμένη τους τηλεδιάσκεψη με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ Ντ. Κουλέμπα.

Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν είπε στον Λαβρόφ ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίτευξη πολιτικής λύσης στην Ουκρανία. Ο Λαβρόφ είχε επίσης συνάντηση με τον γγ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, Χουσεΐν Ιμπραχίμ Τάχα.

Οι συναντήσεις του Λαβρόφ στο Ριάντ πραγματοποιήθηκαν πριν την προγραμματισμένη για σήμερα σύνοδο του OPEC+ στη Βιέννη, με πιθανό αποτέλεσμα την προώθηση απόφασης για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 450.000 βαρέλια τη μέρα από τον ερχόμενο Ιούλη.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, προχτές το βράδυ η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν αναγνώρισε λάθη που έκανε κατά το παρελθόν σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού. Υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση των αυξήσεων του πληθωρισμού αποτελεί τη μέγιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

Ο διευθυντής του οικονομικού συμβουλίου του Λευκού Οίκου, Μπρ. Ντίζι, χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ εποικοδομητική» και τάχθηκε υπέρ μιας «μεταβατικής περιόδου» για την αμερικανική οικονομία, καθώς η Fed ανεβάζει τα επιτόκια.

«Τρέξαμε σε αυτό το πρώτο σκέλος της κούρσας με πολύ γρήγορο ρυθμό, που μας έβαλε σε ισχυρή θέση έναντι άλλων, αλλά αυτός είναι ένας μαραθώνιος, και πρέπει να ελιχθούμε και να στραφούμε σε μια πιο σταθερή και ανθεκτική ανάπτυξη», είπε ο Ντίζι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ