Πέμπτη 2 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΕΝΤΑΞΗ ΣΟΥΗΔΙΑΣ - ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ
Ο Στόλτενμπεργκ ετοιμάζει συνάντηση για να υπάρξει «πρόοδος»

Συνάντηση με ανώτατους αξιωματούχους από Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία προετοιμάζει για το επόμενο διάστημα ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, με στόχο όπως είπε χτες «να διασφαλιστεί πρόοδος σχετικά με τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».

«Πρόθεσή μου είναι αυτή η συνάντηση να γίνει πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ» (28/6), πρόσθεσε, ενώ έσπευσε να καθησυχάσει ξανά την Αγκυρα πως «η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμες να καθίσουν και να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες που εξέφρασε η Τουρκία». Ανέφερε ότι τόσο οι δύο χώρες όσο και το ΝΑΤΟ πήραν «πολύ σοβαρά» το θέμα με το ΡΚΚ, επαναλαμβάνοντας πως «γνωρίζουμε ότι κανένας άλλος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ δεν έχει υποφέρει περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία».

Οι δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ έγιναν μετά από συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, ο οποίος δήλωσε «πεπεισμένος» ότι το ΝΑΤΟ «θα προχωρήσει μπροστά» με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας. Απαντώντας σε ερώτημα αν οι ενστάσεις της Αγκυρας αφορούν την επιθυμία της να αγοράσει αμερικανικά F-16 (μία ακόμα πλευρά του σύνθετου τουρκο-αμερικανικού παζαριού), βρήκε νέα αφορμή να εξηγήσει πόσο «μακρόχρονη» είναι η «αμυντική μας συνεργασία με τη ΝΑΤΟική σύμμαχο Τουρκία» και κατέληξε ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε ζητήματα που ανακύπτουν σχετικά με στρατιωτικά συστήματα που η Τουρκία θέλει να αποκτήσει».

Νωρίτερα χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν είχε πει ότι η Τουρκία θέλει να δει μια «ειλικρινή» προσέγγιση από Φινλανδία και Σουηδία, όσον αφορά τις ανησυχίες της για την ασφάλειά της, και πρόσθεσε ότι δεν θα αλλάξει γνώμη για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ αν δεν γίνουν συγκεκριμένα και δεσμευτικά βήματα. Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Αντερσον δήλωσε ότι «περιμένω να έχω στο εγγύς μέλλον εποικοδομητικές συναντήσεις με την Τουρκία (...) Τις απαντήσεις μας σε αιτήματα και ερωτήματα από την Τουρκία θα τις δώσουμε απευθείας στην Τουρκία, καθώς επίσης θα διευθετήσουμε τυχόν ζητήματα και παρεξηγήσεις που μπορεί να υπάρχουν».

Στο μεταξύ, στο φόντο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται στην Ευρώπη, χτες διεξήχθη δημοψήφισμα στη Δανία για το αν θα συμμετέχει στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ.

Η Δανία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι το μόνο κράτος - μέλος της ΕΕ που δεν ανήκει στην Κοινή Πολιτική Αμυνας, έχοντας εξασφαλίσει εξαιρέσεις από αυτήν και από το νόμισμα του ευρώ, έπειτα από δημοψήφισμα το 1993 για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση πριν από το δημοψήφισμα, 44% των Δανών τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης της ρήτρας αυτοεξαίρεσης, ενώ 28% υπέρ της διατήρησής της. Αν επικρατήσει το «ναι», ανοίγει ο δρόμος για ακόμα πιο βαθιά εμπλοκή της Δανίας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ