Πέμπτη 2 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βαθαίνει την εμπλοκή, με συνέπειες στην άμυνα

Με ασύστολα ψεύδη συνοδεύει η κυβέρνηση την απόφασή της για αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία, στην προσπάθειά της να κάμψει τις αντιδράσεις για το βάθεμα της εμπλοκής στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Θυμίζουμε ότι για την αποστολή συμφώνησε - και την αποσιώπησε δημοσίως - ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, σε συνάντησή τους προχτές στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και την ανακοίνωσε ο Γερμανός καγκελάριος.

Η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει στον Ζελένσκι περί τα 100 - 130 οχήματα BMP-1, αντικαθιστώντας τα με οχήματα «Marder 1A3/5» (της «Rheinmetall») που έχει στο απόθεμά της η Γερμανία, ενώ μια πρώτη συζήτηση για τα κόστη μετακίνησης και τα χρονοδιαγράμματα έγινε χτες σε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου με την Γερμανίδα ομόλογό του Κριστίνε Λάμπρεχτ. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και κατά την επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, στις 9 Ιούνη στην Αθήνα, στη συνάντησή της με τον Ελληνα ομόλογό της Ν. Δένδια και άλλους παράγοντες.

Στο μεταξύ, προσπαθώντας να υποβαθμίσει τη βαρύτητα της απόφασης αυτής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου είπε χτες στον «ΣΚΑΪ» ότι «είναι μια απόφαση που εντάσσεται στη βασική επιλογή της χώρας να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας. Υπήρξε απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την αποστολή, εκτός από ανθρωπιστικής βοήθειας, και εξοπλιστικού αμυντικού υλικού. Ο,τι έχουμε στείλει στην Ουκρανία μέχρι τώρα εντάσσεται σε αυτήν την απόφαση». «Δεν προβλέπεται κάποια ειδική διαδικασία ενημέρωσης, με την έννοια ότι δεν είναι κάτι το οποίο απαιτεί κάποια νέα θεσμική διαδικασία. Το ΚΥΣΕΑ έχει πάρει μια απόφαση διαρκείας», πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας ότι δρουν εν κρυπτώ πίσω από τις πλάτες του λαού, με διαρκή «πυξίδα» την πολιτική της εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Το «απογείωσε» βέβαια στο σημείο όπου ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση στέλνει στην Ουκρανία «οτιδήποτε δεν είναι απαραίτητο στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις». Επίσης ότι τα εν λόγω ΒMP-1 που θέλουν να στείλουν στον Ζελένσκι «επί της ουσίας είναι αδρανοποιημένα». Μέγα ψέμα, καθώς τα ΒMP-1 (ο ελληνικός στρατός φέρεται να διατηρεί επιχειρησιακά 141 τέτοια οχήματα) είναι ανεπτυγμένα στον χώρο ευθύνης της ΑΣΔΕΝ (Ανώτερη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων), σχηματισμός επιπέδου Σώματος Στρατού, με αποστολή την άμυνα των νησιών του Αιγαίου, την αποστρατιωτικοποίηση των οποίων ζητά επιτακτικά η Αγκυρα. Απομάκρυνσή τους από τις μονάδες αυτήν τη στιγμή θα έχει συνέπειες και στην άμυνά τους, ειδικά σε μια περίοδο που η τουρκική αστική τάξη, ενθαρρυμένη εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, βάζει όλο και πιο προκλητικά τις απαιτήσεις της, εξ ου και οι ίδιοι οι κυβερνητικοί προετοιμάζουν για ένα «δύσκολο» καλοκαίρι.

Αλλωστε, ακόμα κι αν επαληθευτεί ο ισχυρισμός αρμόδιων παραγόντων ότι πρώτα θα έρθουν στην Ελλάδα τα «Marder» και μετά θα φύγουν τα ΒMP-1, αποσιωπάται το γεγονός ότι κάθε σύστημα που μπαίνει στο ελληνικό οπλοστάσιο απαιτεί χρόνο προκειμένου να το μάθουν οι χειριστές του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (πηγές από τη Γερμανία λένε ότι Ουκρανοί εκπαιδεύονται εκεί 40 μέρες στον χειρισμό των «Marder»). Κάτι που ουδόλως απασχολεί, όπως φαίνεται, τους κυβερνώντες, σε άλλη μια απόδειξη ότι προκειμένου να εκπληρώσουν τις ΝΑΤΟικές τους δεσμεύσεις, δεν διστάζουν να πάρουν αποφάσεις επικίνδυνες για την άμυνα της χώρας.

Συνεχίζοντας στο ίδιο τέμπο, ο Οικονόμου ισχυρίστηκε επίσης ότι «θα μας τα αντικαταστήσουν οι Γερμανοί με νέα σύγχρονα, τρεις - τέσσερις γενιές μπροστά. Αρα, έχουμε μια επωφελή για τη χώρα εξέλιξη (...) Αρα, έχουμε μια δυνατότητα εκσυγχρονισμού ενός υλικού το οποίο είναι αναγκαίο στις Ενοπλες Δυνάμεις». Κι αυτό ψέμα είναι, στην προσπάθεια της της κυβέρνησης να πείσει τον λαό ότι η εμπλοκή έχει και ...οφέλη. Αρκεί να αναφέρουμε ότι προ εικοσαετίας είχαν προταθεί τα «Marder» με ένα χαμηλό αντίτιμο και με καθεστώς leasing, και η ελληνική πλευρά τα είχε τότε απορρίψει. Αυτά που υποτίθεται ότι θα στείλει τώρα η Γερμανία ήταν παρκαρισμένα στις αποθήκες τους, μετά την προ ετών αναδιοργάνωση (μείωση) του στρατού τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Πολωνία «στριμώχνει» τη Γερμανία με τις ανακοινώσεις για τα «Leopard» (2023-01-13 00:00:00.0)
Βαθαίνει η εμπλοκή στους επικίνδυνους σχεδιασμούς (2022-10-18 00:00:00.0)
Περισσότερα όπλα «μέχρι τη νίκη» ζητάει το Κίεβο, επικαλούμενο ότι «πιάνουν τόπο» (2022-09-13 00:00:00.0)
«Επτασφράγιστο μυστικό»... οι τεράστιοι κίνδυνοι από την εμπλοκή (2022-06-10 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση «απογειώνει» την εμπλοκή στον πόλεμο (2022-06-04 00:00:00.0)
Στέλνει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία! (2022-06-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ