Πέμπτη 2 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΡΑΝ
«Ανάρμοστη η ανάμειξη» Γαλλίας και Γερμανίας στη διένεξη με την Ελλάδα

Την «ανάρμοστη ανάμειξη» της Γαλλίας και της Γερμανίας στην κρίση Αθήνας - Τεχεράνης μετά την κατάληψη δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων στον Περσικό Κόλπο από τους Ιρανούς «Φρουρούς της Επανάστασης» την περασμένη Παρασκευή καταδίκασε χτες το Ιράν.

Ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι «μια τέτοια ανάρμοστη ανάμειξη στην ανεξάρτητη δικαστική διαδικασία της χώρας μας δεν θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων».

Οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας καταδίκασαν με χωριστές ανακοινώσεις τους την προσωρινή κατάσχεση των ελληνικών πλοίων, καλώντας την Τεχεράνη να τα απελευθερώσει μαζί με τα πληρώματά τους. Το Βερολίνο κατήγγειλε «μια αδικαιολόγητη ανάμειξη στις θαλάσσιες μεταφορές» και «μια σοβαρή παραβίαση των διεθνών κανόνων». Το Παρίσι από την πλευρά του επανέλαβε «την προσήλωσή του στους κανόνες του διεθνούς δικαίου που προστατεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια στη θάλασσα» και κάλεσε το Ιράν «να απελευθερώσει αμέσως τα πληρώματα και τα πλοία».

Ο Χατιμπζαντέχ κατήγγειλε από την πλευρά του το γεγονός ότι η Γαλλία και η Γερμανία διαμαρτύρονται για μια «νόμιμη» σύλληψη, ενώ οι ίδιες χώρες «μένουν σιωπηλές μπροστά στην παράνομη σύλληψη (σ.σ. από την Ελλάδα) ενός πλοίου» που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο.

Οι «Φρουροί της Επανάστασης» δικαιολόγησαν τη σύλληψη των ελληνικών πλοίων επικαλούμενοι «παραβιάσεις» που φέρεται να διέπραξαν, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Θυμίζουμε πως προχτές ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, παραπέμποντας στην αμερικανική παρέμβαση στο θέμα, καλούσε την ελληνική κυβέρνηση «να ακολουθήσει τη νομική και δικαστική οδό, χωρίς υπερβολές» και σημείωνε ότι «δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση έδειξε πως είναι πιο σημαντικό για αυτήν να λαμβάνει εντολές από ένα τρίτο μέρος».

Σε ευρωατλαντικό «συντονισμό» το ΥΠΕΞ

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου έλεγε χτες για την κατάληψη των πλοίων στο Ιράν ότι το υπουργείο έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο, προχωρώντας σε έντονο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, και παράλληλα, σε στενή συνεργασία και συντονισμό με το υπουργείο Ναυτιλίας, και στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας, ΙΜΟ.

Επίσης, υπενθύμισε πως υπήρξαν τηλεφωνικές συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκε και αυτό το θέμα, ενώ η κυβέρνηση πάντα βρίσκεται σε «στενό συντονισμό» με το κυπριακό ΥΠΕΞ.

Κουβέντα βέβαια για το γεγονός ότι είναι ακριβώς αυτός ο «συντονισμός» με τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή, που βάζει σε μεγάλες φουρτούνες τον λαό για τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των άλλων τμημάτων του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ