Πέμπτη 2 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προηγμένα πυραυλικά συστήματα ετοιμάζονται να στείλουν οι ΗΠΑ

«Επίδειξη» πυρηνικής δύναμης από τη Μόσχα με νέες στρατιωτικές ασκήσεις

Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν την αποστολή στην Ουκρανία προηγμένων εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών, ενώ η Ρωσία «προειδοποιεί» για «ενίσχυση του ρίσκου»
Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν την αποστολή στην Ουκρανία προηγμένων εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών, ενώ η Ρωσία «προειδοποιεί» για «ενίσχυση του ρίσκου»
Με τις ΗΠΑ να στέλνουν στην Ουκρανία πιο προηγμένα όπλα, με μεγαλύτερο βεληνεκές, και τη Ρωσία να «προειδοποιεί» για «ενίσχυση του ρίσκου» να γενικευτεί η σύγκρουση, συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Σε ένα τέτοιο φόντο, μάλιστα, οι πυρηνικές δυνάμεις του στρατού της Ρωσίας ξεκίνησαν χτες ασκήσεις στην επαρχία Ιβάναβα, βορειοανατολικά της Μόσχας. Περίπου 1.000 στρατιωτικοί συμμετέχουν στα εντατικά γυμνάσια με πάνω από 100 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινούμενων εκτοξευτήρων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs) τύπου «Γιαρς», ανέφερε το υπουργείο Αμυνας. Σύμφωνα με τους Ρώσους αξιωματικούς, περισσότεροι από 150 διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι «Yars» βρίσκονται σε λειτουργία στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Τα νέα οπλικά συστήματα που στέλνει η Ουάσιγκτον

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα στείλει στον ουκρανικό στρατό προηγμένους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών και πυρομαχικά που θα του επιτρέψουν να πλήττει «με περισσότερη ακρίβεια στόχους - κλειδιά στα πεδία των μαχών» στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε άρθρο του που δημοσίευσε προχτές η εφημερίδα «New York Times».

Συγκεκριμένα, πρόκειται να σταλούν HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems), δηλαδή εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών με εξελιγμένο σύστημα στόχευσης, προσαρμοσμένοι σε ελαφριά τεθωρακισμένα, με δραστικό βεληνεκές περίπου 80 χλμ.

Δεν πρόκειται για συστήματα πολύ μεγάλου βεληνεκούς, εκατοντάδων χιλιομέτρων, αλλά η κίνηση συνιστά σημαντική αναβάθμιση των ουκρανικών στρατιωτικών ικανοτήτων.

«Δεν ενθαρρύνουμε την Ουκρανία και δεν δίνουμε στην Ουκρανία τα μέσα για να προχωρά σε πλήγματα πέραν των συνόρων της», δηλαδή πλήγματα στη Ρωσία, ισχυρίστηκε ο Μπάιντεν. Νωρίτερα είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στην Ουκρανία όπλα που μπορούν να πλήξουν ρωσικό έδαφος και να μετατρέψουν τις ΗΠΑ σε άμεσο εμπόλεμο μέρος με τη Ρωσία, την ώρα που η Ουάσιγκτον εντείνει και ενισχύει τη συνεχή ροή εξοπλισμών στο Κίεβο.

Τα οπλικά συστήματα που ανακοινώθηκαν αποτελούν μέρος του νέου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 700 εκατ. δολαρίων, το 11ου πακέτου, όπως ανακοίνωσε χτες ο Μπάιντεν. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, θα συμπεριλαμβάνει πυρομαχικά, ραντάρ πυροβολικού, ραντάρ επιτήρησης εναέριου χώρου, αντιαρματικά όπλα κ.ά.

Με αυτό το πακέτο οι ΗΠΑ «θα παράσχουν έγκαιρη και κρίσιμη βοήθεια στον ουκρανικό στρατό», τόνισε ο Μπάιντεν, υπενθυμίζοντας πως πρόσφατα το Κογκρέσο ενέκρινε γιγαντιαίο χρηματοδοτικό πακέτο, ύψους 40 δισ. δολαρίων, για στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας και της Ανατολικής Ευρώπης.

«Θα συνεχίσουμε να ηγούμαστε στον κόσμο παρέχοντας ιστορική βοήθεια για την υποστήριξη του αγώνα της Ουκρανίας για ελευθερία», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Διαβεβαιώνοντας πως θέλει η Ουκρανία να βρίσκεται σε «όσο πιο ισχυρή θέση είναι δυνατόν» σε περίπτωση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, ξεκαθάρισε επίσης πως δεν θα ασκήσει «καμία πίεση στην ουκρανική κυβέρνηση, κατ' ιδίαν ή δημόσια, για να παραχωρήσει εδάφη της».

Οι Ουκρανοί ζητούσαν εδώ και κάποιο καιρό να τους σταλούν εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών που θα τους επιτρέπουν να πλήττουν σε μεγαλύτερο βάθος ρωσικές θέσεις κρατώντας τις συστοιχίες τους πιο μακριά από τα μέτωπα.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε επίσης πως σκοπός της Ουάσιγκτον δεν είναι η ανατροπή του Ρώσου Προέδρου.

Ο πόλεμος θα διαρκέσει «πολλούς μήνες»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει «πολλούς μήνες», επανέλαβε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, σε συνέντευξη Τύπου με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στην Ουάσιγκτον. «Θα μπορούσε να τελειώσει αύριο, εάν η Ρωσία τερματίσει την επιθετικότητά της», αλλά «δεν βλέπουμε κανένα σημάδι προς αυτήν την κατεύθυνση στην παρούσα φάση», είπε.

Αυτό που επιδιώκουν οι ΗΠΑ είναι «να διασφαλίσουν πως οι Ουκρανοί έχουν στα χέρια τους ό,τι χρειάζονται για να αποκρούσουν την επίθεση, να την απωθήσουν και, ως εκ τούτου, να είναι όσο το δυνατόν πιο δυνατοί σε οποιοδήποτε τραπέζι διαπραγματεύσεων προκύψει», συμπλήρωσε ο Μπλίνκεν.

Αλλωστε, η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ξεπερνάει κατά πολύ τα «όρια» της Ουκρανίας και πολύ περισσότερα διακυβεύονται για τον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό. Αναφερόμενος στη στρατηγική ασφαλείας του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε για μια «εποχή αυξημένου στρατηγικού ανταγωνισμού με αυταρχικές δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα».

Αναφέρθηκε επίσης στην «πυρηνική ρητορική» από τη Μόσχα, λέγοντας ότι αυξάνει μόνο τις εντάσεις, αλλά ότι δεν έχουν δει «καμία αλλαγή στην πυρηνική στάση της Ρωσίας».

Η Ουκρανία περιμένει «τον σωστό εξοπλισμό»

Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας πρέπει να περιμένουν να λάβουν τον κατάλληλο οπλισμό προτού αναπτυχθούν για να απελευθερώσουν τα τμήματα της χώρας που έχουν κυριεύσει τα ρωσικά στρατεύματα, δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, κατά την προχτεσινή συνάντησή του με την Πρόεδρο της Σλοβακίας, Ζ. Τσαπούτοβα.

Χρειάζεται ο σωστός εξοπλισμός «για να απελευθερωθεί ο μέγιστος αριθμός των πολιτών μας», ανέφερε ο Ζελένσκι και επέμεινε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα βιαστούν να δράσουν σε κατεχόμενα εδάφη, διότι αυτό θα συνεπαγόταν δεκάδες χιλιάδες απώλειες στον ουκρανικό στρατό. Πάντως, δεν διευκρίνισε τι είδους όπλα θεωρεί πως θα χρειαστούν για τέτοιες επιχειρήσεις, την ώρα που η Ουκρανία ζητάει βαρύ οπλισμό από τη Δύση και γρήγορες παραδόσεις.

«Δεν είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε κανένα από τα εδάφη μας, γιατί είναι η ανεξαρτησία μας, είναι η κυριαρχία μας», είπε. Κατά τ' άλλα ισχυρίστηκε πως «οι συζητήσεις είναι απαραίτητες» προκειμένου «να ξεκινήσει η επίλυση δυσκολιών και προκλήσεων» με ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι οι άνθρωποι στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές Χερσώνα, Ζαπορίζια και Ντονμπάς πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους για το μέλλον τους και το Κρεμλίνο δεν αμφιβάλλει ότι θα έπαιρναν την «καλύτερη απόφαση».

«Τα απελευθερωμένα εδάφη θα κάνουν δημοψήφισμα λίγο - πολύ την ίδια στιγμή», ενδεχομένως τον Ιούλη, εκτίμησε ο Λ. Σλούτσκι, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Κρατικής Δούμας και μέλος της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας.

Η Ουκρανία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η προσάρτηση περιοχών από τη Ρωσία θα σήμαινε τον τερματισμό στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Πάντως, ο Μ. Ποντολιάκ, σύμβουλος του Προέδρου της Ουκρανίας και από τους επικεφαλής διαπραγματευτές - σε μια ακόμα από τις τοποθετήσεις του Κιέβου που «σπρώχνουν» σε κατεύθυνση παραπέρα κλιμάκωσης - κατηγόρησε την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι δεν εμπλέκονται απευθείας στη σύγκρουση με τη Ρωσία. Οπως είπε, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν έναν «παράλογο φόβο» έναντι της Ρωσίας. Οι πολιτικές ελίτ της Δύσης «θέλουν την επιστροφή στην προπολεμική περίοδο και δεν θέλουν να επιλύσουν προβλήματα», πρόσθεσε.

Μόσχα: Ενισχύεται το ρίσκο σύγκρουσης ΗΠΑ - Ρωσίας

Η αποστολή νέων αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία, ανάμεσά τους πολλαπλοί εκτοξευτήρες ρουκετών, «ενισχύει το ρίσκο» στρατιωτικής σύγκρουσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, προειδοποιεί η Μόσχα.

«Κάθε αποστολή όπλων που συνεχίζεται, που αυξάνεται, ενισχύει τον κίνδυνο μιας τέτοιας εξέλιξης», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Ριαμπκόφ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες «να διεξαγάγουν τον πόλεμο μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό για να οδηγήσουν (...) σε μια "στρατηγική ήττα" τη Ρωσία», πράγμα που θεωρεί «πρωτοφανές και επικίνδυνο».

Εξάλλου, η ρωσική κυβέρνηση δεν εμπιστεύεται τις δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου ότι το Κίεβο δεν έχει καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά συστήματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία κατήγγειλε για ακόμη μια φορά πως «οι ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου» είναι ένας «πόλεμος αντιπροσώπων που διεξάγεται για τα συμφέροντα των ΗΠΑ», είπε ο Ριαμπκόφ.

Η Ουάσιγκτον «δεν επιδιώκει πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», αλλά θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στους Ουκρανούς, είπε, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ εδώ και πολύ καιρό ακολουθούν μια πολιτική «εξώθησης» της Ρωσίας από το γεωπολιτικό τοπίο.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, δήλωσε ότι η αποστολή προηγμένων εκτοξευτήρων ρουκετών στην Ουκρανία εγείρει τον κίνδυνο εμπλοκής μιας «τρίτης χώρας» στη σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στέλνει η Γερμανία

Ενα ακόμη βήμα για βαθύτερη εμπλοκή της Γερμανίας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία κάνει η κυβέρνησή της με την απόφαση να στείλει στην Ουκρανία το πιο σύγχρονο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας που διαθέτει, το «Iris-T», καθώς και ραντάρ παρακολούθησης, όπως ανακοίνωσε χτες ο καγκελάριος, Ολ. Σολτς.

Το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας θα μπορεί να προστατεύσει μια ολόκληρη πόλη από ρωσικές επιθέσεις, είπε ο Σολτς, ενώ το ραντάρ εντοπισμού μπορεί να διακρίνει και δυνάμεις πυροβολικού.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Tagesspiegel», η Γερμανία, έπειτα από σχετική συμφωνία με τις ΗΠΑ, θα στείλει από τα αποθέματά της 4 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων «Mars II», του Ομίλου Krauss - Maffei - Wegmann. Οπως επισημαίνεται, οι εκτοξευτές θα έχουν περιορισμένη εμβέλεια ώστε η Ουκρανία να μην μπορεί να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος.

Ο Σολτς επιβεβαίωσε πως η Γερμανία, σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων στην Ουκρανία, περιορισμένου βεληνεκούς.

«Τις επόμενες ημέρες θα παραδώσουμε στην Ουκρανία δώδεκα από τα πιο σύγχρονα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, σε συνεργασία με την Ολλανδία», δήλωσε ακόμη και τόνισε ότι η Γερμανία «θα στηρίξει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί».

Με την τοποθέτησή του στη Βουλή ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος προσπάθησε να αντικρούσει την κριτική που του ασκείται το τελευταίο διάστημα από την αντιπολίτευση για ολιγωρία στη στήριξη της Ουκρανίας, καθυστέρηση στην αποστολή εξοπλισμών και για αθέτηση των υποσχέσεων απέναντί της.

Αποτυπώνοντας τις αντιθέσεις που εκφράζονται εντός ευρωατλαντικού μπλοκ, ο πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), Φρ. Μερτς, κατηγόρησε για μια ακόμη φορά τον Σολτς ότι «δεν μπορεί να πει "η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο'', αλλά λέει μόνο "ο Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει"». Κάλεσε δε τον καγκελάριο να τοποθετηθεί ευθέως σχετικά με το εάν η Ουκρανία και η Μολδαβία θα πρέπει να λάβουν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ, καθώς η γερμανική κυβέρνηση έχει απορρίψει άμεσες ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εσπευσμένη ένταξη στο ΝΑΤΟ περιλαμβάνει το «σχέδιο νίκης» του Κιέβου (2024-09-25 00:00:00.0)
Αποφάσεις - «μπαρούτι» από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ οδηγούν στο χείλος ενός γενικευμένου πυρηνικού πολέμου (2024-06-01 00:00:00.0)
Συζητήσεις και διεργασίες για τις νέες επικίνδυνες αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (2023-07-08 00:00:00.0)
Η Μόσχα προειδοποιεί ενάντια σε επίθεση στην Κριμαία με πυραύλους ΗΠΑ - Βρετανίας (2023-06-21 00:00:00.0)
ΕΕ και Γερμανία επιδιώκουν να ηγηθούν στην «ανοικοδόμηση», ενώ κλιμακώνεται ο πόλεμος (2022-10-26 00:00:00.0)
Κλιμάκωση συγκρούσεων και παζάρι (2015-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ