Σάββατο 1 Ιούνη 2024 - Κυριακή 2 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αποφάσεις - «μπαρούτι» από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ οδηγούν στο χείλος ενός γενικευμένου πυρηνικού πολέμου
  • ΗΠΑ και Γερμανία εγκρίνουν χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, η Γαλλία ετοιμάζει συνασπισμό για αποστολή στρατιωτικών στην Ουκρανία
  • Η Μόσχα απειλεί με καταστροφικά χτυπήματα και με πυρηνικά όπλα σε Ουκρανία και άλλες χώρες

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ με τον γγ του ΝΑΤΟ στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ιμπεριαλιστικού οργανισμού

Copyright 2024 The Associated

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ με τον γγ του ΝΑΤΟ στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ιμπεριαλιστικού οργανισμού
Σε αποφάσεις που οδηγούν στο χείλος μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία και ευρύτερα προχωρούν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, καθώς το ευρωατλαντικό στρατόπεδο από τη μια μεριά και η Ρωσία από την άλλη κλιμακώνουν την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, αυξάνοντας κατακόρυφα τους κινδύνους για τους λαούς.

ΗΠΑ και Γερμανία, οι μεγαλύτεροι προμηθευτές όπλων στο Κίεβο, έδωσαν «πράσινο φως» για ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με τα δικά τους όπλα, ενώ είχαν προηγηθεί άλλα κράτη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπως η Βρετανία και η Γαλλία.

Οπως μετέδωσαν την Παρασκευή οι «New York Times», οι πρώτες επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος με χρήση αμερικανικών όπλων ενδέχεται να ξεκινήσουν σε λίγες ώρες ή μέρες, ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ τόνιζαν ότι «αυτή είναι μια νέα πραγματικότητα» και «ίσως μια νέα εποχή» στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Μερικές βδομάδες μετά την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην περιφέρεια του Χαρκόβου, όπου άνοιξε δεύτερο μέτωπο, οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ και οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συνεδρίασαν την περασμένη βδομάδα σε πολεμικό κλίμα με δυο βασικά θέματα που οδηγούν σε απρόβλεπτη, ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης και ενδεχόμενη επέκταση του πολέμου στην Ευρώπη:

Τα ουκρανικά χτυπήματα στη Ρωσία με ΝΑΤΟικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς και η αποστολή «Δυτικών» στρατιωτικών στην Ουκρανία για να εκπαιδεύουν και να συνδράμουν ποικιλοτρόπως τις Ενοπλες Δυνάμεις της (με τη Μόσχα να καταγγέλλει ότι οι αποστολές αυτές σχετίζονται ακριβώς και με τον χειρισμό των σύγχρονων ΝΑΤΟικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς).

Στο μεταξύ, καθ' οδόν για το Κίεβο είναι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που έχουν δεσμευτεί να στείλουν μέσα στο 2024 Δανία, Ολλανδία, Βέλγιο, τα οποία η Μόσχα έχει δηλώσει ότι τα αντιμετωπίζει ως πυρηνική απειλή, καθώς είναι ικανά να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Η Ρωσία ξεκαθαρίζει ότι τα χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος θα ισοδυναμούσαν με «κήρυξη πολέμου» και απειλεί ευθέως με ανταποδοτικά χτυπήματα, λέγοντας πως «δεν μπλοφάρει» σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων.

ΗΠΑ και Γερμανία δίνουν «πράσινο φως»

Δημοσιεύματα, τα οποία στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν και από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έδωσε άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά οπλικά συστήματα σε επιθέσεις εναντίον ρωσικών στρατιωτικών στόχων στις παραμεθόριες περιοχές κοντά στην περιοχή του Χαρκόβου.

Δημοσίευμα του «Politico», την Πέμπτη, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους και καλά πληροφορημένες πηγές, ανέφερε ότι ο Μπάιντεν «πρόσφατα έδωσε εντολή στην ομάδα του να διασφαλίσει πως η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα για τον σκοπό της αντεπίθεσης στο Χάρκοβο, ώστε να μπορεί να απαντήσει στις ρωσικές δυνάμεις που την πλήττουν ή που προετοιμάζονται να την πλήξουν».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, την Παρασκευή, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, επιβεβαίωσε ότι ο Μπάιντεν ενέκρινε τέτοια χρήση των αμερικανικών όπλων για χτυπήματα εντός ρωσικού εδάφους.

Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε το Βερολίνο, που μέχρι τώρα απέκλειε ρητά τη χρήση γερμανικών όπλων σε ρωσικό έδαφος και δεν έχει παραδώσει πυραύλους ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς («Taurus»), αντίθετα με τις ΗΠΑ που έχουν στείλει ATACMS, τη Γαλλία και τη Βρετανία που έστειλαν τους SCALP/«Storm Shadow».

Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, «η Ουκρανία έχει το δικαίωμα, βάσει του διεθνούς δικαίου, να αμυνθεί έναντι αυτών των επιθέσεων» στη συνοριακή περιοχή πέριξ του Χαρκόβου χρησιμοποιώντας όπλα που έχει παραλάβει από χώρες της «Δύσης», συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Δεν διευκρίνισε ποια γερμανικά όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό, αλλά λόγω του βεληνεκούς τους, θα μπορούσαν να εξεταστούν το αυτοκινούμενο οβιδοβόλο 2000 και ο εκτοξευτής πυραύλων Mars-II, αναφέρουν γερμανικά δημοσιεύματα.

Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους, χαρακτήρισε την απόφαση «στρατηγική προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις», όπως «κάνουμε πάντα από την αρχή του πολέμου».

Η προμήθεια πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, η δυνατότητα και η άδεια να χτυπάει η Ουκρανία στόχους σε ρωσικό έδαφος με «δυτικά» όπλα, ήταν πάγια αιτήματα του Κιέβου με αρκετούς υποστηρικτές στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, ανάμεσά τους ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, η Βρετανία, η Πολωνία, κράτη της Βαλτικής, της Σκανδιναβίας κ.ά.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών δεν είχαν τοποθετηθεί - δημόσια τουλάχιστον - υπέρ και έθεταν όρους στη χρήση των «δυτικών» όπλων από τις ουκρανικές δυνάμεις, αναγνωρίζοντας το προηγούμενο διάστημα ότι η χρήση τέτοιων όπλων για χτυπήματα εντός Ρωσίας θα αποτελούσε σοβαρή κλιμάκωση.

Πιο έντονα μετά την επίθεση μεγάλης κλίμακας της Ρωσίας στην περιοχή του Χαρκόβου στις αρχές Μάη, το Κίεβο επισημαίνει ότι η Ρωσία συγκεντρώνει ανενόχλητη στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα για επιθέσεις στο Χάρκοβο και ότι ο περιορισμός οι ουκρανικές δυνάμεις να καταρρίπτουν αεροπλάνα που πετούν πάνω από ρωσικό έδαφος ή να χτυπούν εκτοξευτές πυραύλων και άλλους στόχους σε ρωσικό έδαφος διευκολύνει πολύ τη Μόσχα.

Ουσιαστικά, η Ουκρανία τώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει όπλα που της έχουν δοθεί από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία κ.ά., όπως πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ρουκέτες και εκτοξευτήρες ρουκετών, για να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους που κατευθύνονται προς το ουκρανικό έδαφος πριν αυτοί εισέλθουν σε αυτό, για να πλήττει στρατεύματα που συγκεντρώνονται στη ρωσική πλευρά των συνόρων κοντά στο Χάρκοβο ή ρωσικά αεροσκάφη που εκτοξεύουν πυραύλους εναντίον ουκρανικού εδάφους.

Υποτίθεται, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ότι η Ουκρανία δεν επιτρέπεται να πλήττει μη στρατιωτικές υποδομές ή να εκτοξεύει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στρατιωτικών στόχων βαθιά στο ρωσικό έδαφος. Είναι φανερό πως η ανεξέλεγκτη κλιμάκωση κρέμεται από «μια κλωστή», ενώ οι λεγόμενες «ασφαλιστικές δικλίδες» που υποτίθεται ότι θα απέτρεπαν μια τέτοια εξέλιξη ανατρέπονται η μία μετά την άλλη καθώς εντείνεται η σύγκρουση.

Προετοιμάζεται η αποστολή «Δυτικών» στρατιωτικών στην Ουκρανία

Παράλληλα, ορισμένα κράτη του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να στείλουν στρατιωτικούς «εκπαιδευτές» στην Ουκρανία, πρόταση που είχε διατυπώσει πρώτος ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, και είχαν αντιδράσει θετικά Πολωνία, κράτη της Βαλτικής κ.ά.

Το Παρίσι, «φιλοδοξώντας» να ηγηθεί ενός συνασπισμού χωρών, αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του την επόμενη βδομάδα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ουκρανού Προέδρου, Β. Ζελένσκι, για την 80ή επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία, στις 6 Ιούνη, μετέδωσε το «Ρόιτερς». Εκείνες τις μέρες επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία θα πραγματοποιεί και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η εκπαίδευση θα επικεντρωθεί στην αποναρκοθέτηση, στη διατήρηση του εξοπλισμού επιχειρησιακής και τεχνικής ικανότητας για τα πολεμικά αεροσκάφη που θα παρέχονται από τη «Δύση», ενώ επιπλέον το Παρίσι θα χρηματοδοτήσει, θα εξοπλίσει και θα εκπαιδεύσει μια ουκρανική μηχανοκίνητη ταξιαρχία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ, ωστόσο, σχολίασε ότι στην πράξη οι «εκπαιδευτές» θα κατευθύνουν πυραύλους SCALP μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίοι είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν, σε στόχους.

Η Μόσχα κατηγόρησε επίσης την Πολωνία ότι θέλει να στείλει στρατιωτικούς στην Ουκρανία για να έρθει «πιο κοντά στον στόχο της, δηλαδή να καταλάβει τη Δυτική Ουκρανία».

Ο Πολωνός ΥΠΕΞ, Ρ. Σικόρσκι, δήλωσε ωστόσο ότι «η Πολωνία εξέτασε το ουκρανικό αίτημα όσον αφορά την εκπαίδευση (των στρατιωτών) αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα ήταν ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο να εκπαιδεύσει μια ουκρανική μονάδα αποτελούμενη από Ουκρανούς στην Πολωνία».

Εξάλλου, ο Μπορέλ ανακοίνωσε μετά τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας ότι η ΕΕ θα καθορίσει νέους στόχους για την εκπαίδευση των Ουκρανών και θα μπορούσαν να αυξηθούν σε 100.000 στρατιώτες από 60.000 σήμερα.

40 δισ. ευρώ ετησίως σε Ταμείο για την Ουκρανία

Για τη μακροπρόθεσμη και προβλέψιμη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ προτείνει να μπουν υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ τόσο οι συντονισμένες αποστολές εξοπλισμών, όσο και η εκπαίδευση των Ουκρανών.

Στη σύνοδο των ΥΠΕΞ στην Πράγα, που προετοιμάζει τη Σύνοδο Κορυφής του Ιούλη στην Ουάσιγκτον, ο γγ του ΝΑΤΟ πρότεινε ετήσια στρατιωτική χρηματοδότηση των κρατών - μελών στα 40 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για διπλασιασμό σε σχέση με προηγούμενη πρόταση για ένα Ταμείο ύψους 100 δισ. ευρώ για 5 χρόνια, δηλαδή περίπου 20 δισ. ετησίως.

Η Ρωσία «δεν μπλοφάρει»...

Η Ρωσία «δεν μπλοφάρει» όταν μιλάει για το ενδεχόμενο χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας, απείλησε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ.

Οπως είπε, η αντιπαράθεση της Μόσχας με τη «Δύση» «εξελίσσεται σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο» και «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την κλιμάκωσή της στο τελευταίο στάδιο», δηλαδή σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει «ατομική απόφαση» κάθε κράτους του ΝΑΤΟ για τους «πυραύλους μεγάλης εμβέλειας ή την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία», αφού «η πρώην Ουκρανία και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ θα λάβουν μια απάντηση τέτοιας καταστροφικής δύναμης που η ίδια η συμμαχία απλά δεν θα μπορέσει να κρατηθεί μακριά από τη σύγκρουση».

«Ολος ο στρατιωτικός τους εξοπλισμός και οι στρατιωτικοί που πολεμούν εναντίον μας θα καταστραφούν τόσο στο έδαφος της Ουκρανίας όσο και στο έδαφος άλλων χωρών», απείλησε ο Μεντβέντεφ.

Νωρίτερα, τόσο ο Ζ. Μπορέλ, όσο και ο Γ. Στόλτενμπεργκ είχαν ισχυριστεί ότι μια τέτοια απόφαση θα ληφθεί από κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ξεχωριστά.

Ο γγ του ΝΑΤΟ επιχείρησε για ακόμη μια φορά, την Παρασκευή, να υποβαθμίσει τον κίνδυνο: «Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο», ισχυρίστηκε. «Αποτελεί μέρος των προσπαθειών του Προέδρου Πούτιν να εμποδίσει τους συμμάχους να στηρίξουν την Ουκρανία».

Προετοιμασίες για στρατιωτικό νόμο στο Γκόμελ της Λευκορωσίας

Το θέμα «της ασφάλειας και αποτροπής κλιμάκωσης της ουκρανικής σύγκρουσης» συζήτησαν την Παρασκευή ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, και ο Λευκορώσος ομόλογός του, Αλ. Λουκασένκο. Τα δύο κράτη έχουν στενή στρατιωτική συνεργασία, η Ρωσία ανέπτυξε πυρηνικά στο λευκορωσικό έδαφος και διεξάγουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με πυρηνικά ως «αποτροπή» προς τη «Δύση».

Η περιοχή Γκόμελ της Λευκορωσίας, στα σύνορα με την Ουκρανία, είναι έτοιμη να περάσει στον στρατιωτικό νόμο, δήλωσε ο Λευκορώσος υφυπουργός Καταστάσεων Εκτακτης Ανάγκης, επιθεωρώντας την Πέμπτη τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο ίδιος προανήγγειλε διοικητικές αποφάσεις και νομικές πράξεις για μια «περίοδο προετοιμασίας για τη μετάβαση σε κατάσταση πολέμου».

Στο πλαίσιο αντίστοιχων πολεμικών προετοιμασιών οι πολωνικές αρχές ενδέχεται να δημιουργήσουν μια ουδέτερη ζώνη 200 μέτρων στα σύνορα με τη Λευκορωσία, ανακοίνωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντ. Τουσκ.

Στο μεταξύ, η Κίνα επιβεβαίωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην «ειρηνευτική διάσκεψη» για την Ουκρανία που θα φιλοξενήσει η Ελβετία στα μέσα Ιούνη, μετέδωσε το «Ρόιτερς», επικαλούμενο πηγές.

Το Πεκίνο φέρεται να είπε πως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για συμμετοχή του, δηλαδή να αναγνωρίζεται η Διάσκεψη τόσο από το Κίεβο, όσο και από τη Μόσχα.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ