Σάββατο 1 Ιούνη 2024 - Κυριακή 2 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΕΡΑΚΗ
Η δυσαρέσκεια για την ΕΕ και η οργή να γίνουν δύναμη αγώνα και διεκδίκησης, όχι αποχή

Συνέντευξη με την υποψήφια ευρωβουλευτή του ΚΚΕ

«Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι νιώθουν μεγάλη απογοήτευση για όλα όσα βιώνουμε, για τη διαρκή υποβάθμιση της ζωής μας. Εμείς καλούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους να σκεφτούν γιατί και με ποιους είναι απογοητευμένοι, και να τους τιμωρήσουν με την ψήφο τους. Το ολοένα και πιο διακριτό ρεύμα αμφισβήτησης αυτής της πολιτικής, της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν, δεν μπορεί να εκφραστεί με την αποχή».

Τα παραπάνω τονίζει η Κατερίνα Γεράκη, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, σε συνέντευξή της στον «Ριζοσπάστη», εξηγώντας γιατί η αμφισβήτηση πρέπει να εκφραστεί με ψήφο στο ΚΚΕ.

* * *

-- Ανοιχτά πλέον, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι καλούν τους εργαζομένους τους να ψηφίσουν τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι εκβιασμοί σε όλο τους το μεγαλείο...

-- Ακριβώς αυτό το ανοιχτό κάλεσμα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για ψήφο στα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ, λοιπόν, είναι το πιο ασφαλές κριτήριο για την ανάγκη καταδίκης αυτών των κομμάτων από τους εργαζόμενους και τον λαό, για την ανάγκη υπερψήφισης του ΚΚΕ, που μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας για την πολιτική της ΕΕ.

Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ψηφίζουν το ίδιο με την εργοδοσία τους, που κρατά καθηλωμένους τους μισθούς, αρνείται την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, επιβάλλει 13ωρα και εντατικοποίηση, απολύει και τρομοκρατεί.

Η ΕΕ, οι αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματά τους είναι το στήριγμα των επιχειρηματικών ομίλων. Η διεκδίκηση, η άνοδος των αγώνων και η αλληλεγγύη είναι το στήριγμα του εργαζόμενου λαού, σε συσπείρωση με το ΚΚΕ.

-- Η κυβέρνηση ζητά από τον λαό να επιβραβεύσει την πολιτική της. Τι σημαίνει αυτό; Ποιο είναι το πρόγραμμα της ΕΕ για την επόμενη μέρα;

-- Το πρόγραμμα της ΕΕ για την επόμενη μέρα περιλαμβάνει:

Αμεση και αποτελεσματική προώθηση των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης, πρωτογενή - ματωμένα υπερπλεονάσματα από την άγρια ληστεία των λαών στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας, νέα «πράσινα» χαράτσια, ακόμα πιο βαθιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στον πόλεμο, και πακτωλό δισεκατομμυρίων σε εξοπλισμούς και πολεμικές δαπάνες.

-- Η κυβέρνηση όμως συνδέει το εκλογικό αποτέλεσμα με τη «σταθερότητα».

-- Ο λαός μας χρειάζεται να σκεφτεί ότι η «σταθερότητα» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ είναι τα τεράστια βάσανά του. Η περιβόητη ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη, στην οποία ομνύουν όλα τα άλλα κόμματα, είναι η τεράστια κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Ομως τα κέρδη τους δεν είναι «θεόσταλτα», αλλά στηρίζονται στην ολοένα πιο φτηνή εργατική δύναμη, στη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, στην κατακρήμνιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, στην εμπορευματοποίηση όλων των κοινωνικών αγαθών.

-- Ενα από τα βασικά προβλήματα των λαϊκών νοικοκυριών είναι η ακρίβεια και οι χαμηλοί μισθοί. Πώς επιδρά σε αυτό η πολιτική της ΕΕ;

-- Η ακρίβεια, η ενεργειακή φτώχεια, οι καθηλωμένοι μισθοί και οι συντάξεις πείνας, τα δυσθεώρητα ενοίκια και οι εξώσεις αποτελούν την «κανονικότητα» σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, όπως φυσικά και στη χώρα μας. Αρκεί να αναλογιστούμε τους συγκλονιστικούς αριθμούς των 16 εκατομμυρίων ανέργων και των 91 εκατομμυρίων ανθρώπων κάτω από το όριο της φτώχειας σε όλη την ΕΕ.

Ολα αυτά, όμως, δεν είναι ουρανοκατέβατα. Είναι το αποτέλεσμα της περίφημης «ανταγωνιστικότητας» των ομίλων, που κινούνται ελεύθερα στην ενιαία αγορά της ΕΕ και καθορίζουν τις τιμές ανάλογα με τα κέρδη τους, του «ζεστού» χρήματος που δόθηκε αφειδώς στους μεγάλους επενδυτές από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτινάσσοντας τον πληθωρισμό. Είναι αποτέλεσμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, των «πράσινων» τελών και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, των υπέρογκων πολεμικών δαπανών για τη συμμετοχή της ΕΕ και των αστικών κρατών σε επεμβάσεις και πολέμους στο πλευρό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία, την Κίνα και τους συμμάχους τους.

Με ψήφο στο ΚΚΕ, μπορούμε να στείλουμε το μήνυμα ότι από τις 10 του Ιούνη θα είμαστε πιο δυνατοί και θα παλέψουμε ακόμα πιο μαχητικά για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση των άδικων έμμεσων φόρων, αφορολόγητο όριο για τους αυτοαπασχολούμενους, δημόσια νοσοκομεία με προσλήψεις γιατρών και υγειονομικών, δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια, σύγχρονες υποδομές για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Θα παλέψουμε ενάντια στον πόλεμο και στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας. Η ψήφος στο ΚΚΕ θα κατατεθεί σε αυτόν τον αγώνα!

-- Ενόψει των εκλογών η αποχή αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό, κυρίως σε ό,τι αφορά τους νέους. Γιατί πρέπει να πάνε στις κάλπες και να ψηφίσουν ΚΚΕ;

-- Ενα μεγάλο τμήμα του λαού μας, ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι νιώθουν μεγάλη απογοήτευση για όλα όσα βιώνουμε, για τη διαρκή υποβάθμιση της ζωής μας. Εμείς καλούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους να σκεφτούν γιατί και με ποιους είναι απογοητευμένοι, και να τους τιμωρήσουν με την ψήφο τους. Το ολοένα και πιο διακριτό ρεύμα αμφισβήτησης αυτής της πολιτικής, της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν, δεν μπορεί να εκφραστεί με την αποχή.

Γιατί το βράδυ των εκλογών αποτελέσματα και ποσοστά θα βγουν, οι έδρες του Ευρωκοινοβουλίου θα μοιραστούν. Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ 1 και 2, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση και όλοι όσοι προσκυνούν την ΕΕ και την πολιτική της, θα μεταφράσουν τα αποτελέσματα ως συμφωνία και αποδοχή. Αυτή άλλωστε είναι η πείρα από όλα τα κράτη με υψηλά ποσοστά αποχής, όπου η αντιλαϊκή επίθεση στα δικαιώματα των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων συνεχίζεται αμείωτη.

Γι' αυτό, η απογοήτευση και η οργή πρέπει να γίνουν δύναμη αγώνα και διεκδίκησης. Η αμφισβήτηση πρέπει να εκφραστεί με ψήφο στο ΚΚΕ, που σταθερά εναντιώνεται σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, στηρίζει όλες τις δίκαιες διεκδικήσεις του λαού και παλεύει για την άνοδο των εργατικών - λαϊκών αγώνων.

Η ψήφος στο ΚΚΕ θα είναι το πραγματικό αγωνιστικό και ελπιδοφόρο μήνυμα ενάντια στην ΕΕ των πολέμων και της εκμετάλλευσης, το οποίο θα φτάσει στο Μαξίμου, στις Βρυξέλλες και παντού!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ