Σάββατο 1 Ιούνη 2024 - Κυριακή 2 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Ενισχύστε το ΚΚΕ, τη δική σας φωνή, τη δική σας δύναμη, για να μετρήσουμε νίκες

RIZOSPASTIS

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής το εργοτάξιο του Ελληνικού, όπου συναντήθηκε με το Σωματείο και εργαζόμενους στις οικιστικές αναπτύξεις στην παραλία του Αγίου Κοσμά, και στη συνέχεια μίλησε σε συγκέντρωση εργαζομένων στο έργο της υπογειοποίησης της Λεωφόρου Ποσειδώνος.

Στην αντιπροσωπεία του Κόμματος συμμετείχαν ακόμα ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, ο Μάκης Μακρής, μέλος της ΚΕ, ο Γιάννης Αναγνώστου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής, Γραμματέας του Τομέα Κατασκευών, ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, η Εύη Γεωργιάδου, περιφερειακή σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Νότιο Τομέα, ο Γιώργος Ιωαννίδης και ο Φίλιππος Περγαντής, δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης.

Στη συνάντηση με το σωματείο και τους εργαζόμενους, ο Βάλσαμος Συρίγος, πρόεδρος της Προσωρινής Διοίκησης του νεοσύστατου Σωματείου, εξήγησε πως το συγκεκριμένο εργοτάξιο αποτελεί το μεγαλύτερο έργο στην Ευρώπη, και μέσα στο καλοκαίρι μπορεί να ξεπεράσει τους 5.000 εργαζόμενους. Οσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, στάθηκε στα εξαντλητικά ωράρια εργασίας που γίνονται καθημερινότητα λόγω της πίεσης από την εργοδοσία για να προχωρήσει το έργο, αλλά και λόγω της ακρίβειας που αναγκάζει τους εργαζόμενους να κυνηγάνε την υπερωρία. Σημείωσε ότι το Σωματείο παλεύει για αυξήσεις στους μισθούς και στηρίζει την προσπάθεια της Ομοσπονδίας Οικοδόμων που προετοιμάζει τη μάχη για την υπογραφή νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Παράλληλα, ανέδειξε τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας μαζί με τη διεκδίκηση να λειτουργήσει μονάδα υγείας και να υπάρχει ασθενοφόρο μέσα σε έναν χώρο δουλειάς με χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν σε ένα επίπονο και επικίνδυνο επάγγελμα. Τέλος, δεν παρέλειψε να σταθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες που ζουν και δουλεύουν για δεκαετίες στην Ελλάδα, αλλά στερούνται στοιχειώδη δικαιώματα.


RIZOSPASTIS

Στη διάρκεια της συζήτησης πήραν επίσης τον λόγο μέλη της Προσωρινής Διοίκησης και άλλοι εργαζόμενοι. Ανάμεσά τους ο Παναγιώτης Βακαλόπουλος, αντιπρόεδρος της Προσωρινής Διοίκησης του Σωματείου, ο οποίος ανέδειξε τη δύναμη του οργανωμένου και συλλογικού αγώνα, όπως την έχουν γνωρίσει οι εργαζόμενοι μέσα από τη δημιουργία του Σωματείου και η Αναστασία Ματθαίου, μηχανικός, ταμίας της Προσωρινής Διοίκησης, ενώ εργαζόμενοι μετανάστες κατήγγειλαν τα εμπόδια που συναντούν για να αποκτήσουν ιθαγένεια και πολιτικά δικαιώματα, για να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν.

Είμαστε δίπλα σας, όλα κατακτιούνται με αγώνες

Παίρνοντας τον λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας απευθυνόμενος στους εργαζόμενους σημείωσε: «Είναι δική μου τιμή που είμαι σήμερα εδώ». «Εσείς είστε οι παραγωγοί του πλούτου, αυτής της περιβόητης ανάπτυξης», σχολίασε, μιας ανάπτυξης που για την περιοχή του παραλιακού μετώπου εστιάζει στο «τουριστικό προϊόν» που απευθύνεται σε «υψηλά βαλάντια». «Εδώ μπαίνει το ερώτημα, όταν μιλάμε για ανάπτυξη, για ποιον είναι αυτή η ανάπτυξη; Είναι για όλους;», πρόσθεσε και επισήμανε ότι η αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας των ομίλων φέρνει χειρότερους όρους αμοιβής και δουλειάς για τους εργαζόμενους. «Γι' αυτό καταπιέζουν τον εργάτη», κατήγγειλε, «για να βγάλουν τα τρελά τους κέρδη».


RIZOSPASTIS

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την προσπάθεια του ΚΚΕ, των βουλευτών, των στελεχών του, να αναδεικνύουν τα προβλήματα του λαού, να διεκδικούν τα δικαιώματά του, να παλεύουν για τις ανάγκες του. «Είναι σημαντική κατάκτηση το Σωματείο που καταφέρατε να φτιάξετε», υπογράμμισε και κάλεσε τους εργαζόμενους να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού την οργάνωση, την ενότητα, τη μαχητικότητά τους. «Πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων», ξεκαθάρισε.

Μπροστά στις ευρωεκλογές, στάθηκε στην ανάγκη να ενισχυθεί το ΚΚΕ «εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις» και παράλληλα να είναι δυνατό «στον δρόμο του αγώνα». Μάλιστα, σχολίασε πως την ίδια στιγμή που τα άλλα κόμματα περιφέρουν και διαφημίζουν τους «celebrities» που έχουν στα ψηφοδέλτιά τους, το ψηφοδέλτιο το ΚΚΕ περιλαμβάνει μια σειρά συνδικαλιστές, που είναι «celebrities» στους χώρους δουλειάς, καταξιωμένοι από τους συναδέλφους τους για την αγωνιστικότητά τους. Ανάμεσα σε αυτούς, δίπλα σε άλλους συνδικαλιστές, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασιούλας, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μετέφερε τη στήριξη του Κόμματος στα αιτήματα του Σωματείου, αλλά και στις απεργιακές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από τους εργαζόμενους σε ένα άλλο μεγάλο έργο, αυτό της κατασκευής της γραμμής 4 του μετρό. «Είμαστε δίπλα σας, είμαστε μαζί σας. Μπορούμε να τα παλέψουμε αυτά τα ζητήματα. Ολα κατακτιούνται με αγώνες. Τίποτα δεν χαρίζεται», υπογράμμισε.

Από τη συζήτηση με το Σωματείο...

RIZOSPASTIS

Από τη συζήτηση με το Σωματείο...
Μπροστά στην κάλπη της 9ης Ιούνη, κάλεσε τους εργαζόμενους να ψηφίσουν, ξεκαθαρίζοντας πως η αποχή δεν είναι στάση διαμαρτυρίας. «Να πάτε και να ενισχύσετε τη δύναμη αυτή που σας ενισχύει στους αγώνες, που σας κοιτάει στα μάτια και αυτά που λέει τα τηρεί», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε. Ολοκληρώνοντας, τόνισε πως και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν λόγο, τόσο με την ψήφο και την επιλογή τους στην κάλπη, όσο και με την καθημερινή τους πάλη μέσα από τα σωματεία. «Μαζί θα τα παλέψουμε και στον δρόμο, και στη Βουλή και στην Ευρωβουλή», κατέληξε.

Τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις στην υπηρεσία της «επένδυσης»...

Η επίσκεψη συνεχίστηκε με τη συγκέντρωση εργαζομένων στο έργο της υπογειοποίησης της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Ο Βάλσαμος Συρίγος άνοιξε τη συγκέντρωση, δίνοντας τον λόγο στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος έκανε την ακόλουθη ομιλία:

«Βρισκόμαστε σε έναν χώρο, που έχει πολυδιαφημιστεί από την κυβέρνηση της ΝΔ, για να πανηγυρίσουν τις νέες επενδύσεις και τα μεγάλα έργα υποδομών στο Λεκανοπέδιο. Υπόσχονται ότι με την πολιτική τους θα ανοίγουν οι δουλειές και θα αυξηθούν οι μισθοί, θα ζήσουμε όλοι μια "ζωή χαρισάμενη" στην "αναβαθμισμένη" Αττική.

Είναι όμως έτσι; Για ποιον γίνονται όλα αυτά τα έργα στο Ελληνικό και τον Αγιο Κοσμά; Είναι για όλους μας; Οι πάνω από χίλιες κατοικίες που πρόκειται να παραδοθούν στην πρώτη φάση του έργου πρόκειται να στεγάσουν εργατικές - λαϊκές οικογένειες;

... και τους εργαζόμενους

RIZOSPASTIS

... και τους εργαζόμενους
Η ιδιωτική κλινική που θα αναπτύξει ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών και θα παρέχει υπηρεσίες υγείας και ευεξίας θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες του λαού της περιοχής, την ίδια στιγμή που οι ελλείψεις στο Ασκληπιείο Βούλας και σε όλα τα νοσοκομεία χτυπάνε κόκκινο, όπως και στα παιδιατρικά;

Το ιδιωτικό σχολείο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα αναπτύξει ο οργανισμός Κωστέας - Γείτονας, πρόκειται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των παιδιών των λαϊκών οικογενειών;

Το λεγόμενο μητροπολιτικό πάρκο θα αποτελέσει "πράσινο πνεύμονα" για το Λεκανοπέδιο ή θα γίνει το πράσινο προαύλιο των πολυτελών κατοικιών και ξενοδοχείων με εμπορικές δραστηριότητες πανάκριβες για τον λαό;

Ποιος θα πληρώσει τη μεγάλη αύξηση του κόστους της στέγασης και της επαγγελματικής στέγης, των ενοικίων, που όλα αυτά συμπαρασύρουν προς τα πάνω και τους άδικους φόρους που έχουν επιβληθεί από όλες τις κυβερνήσεις, όπως ο ΕΝΦΙΑ κ.ά.;

Οσοι άλλωστε κατοικείτε στην ευρύτερη περιοχή, θα έχετε διαπιστώσει ήδη την ανοδική τάση των τιμών, που προστίθεται στη μεγάλη ακρίβεια που κατατρώει το εργατικό - λαϊκό εισόδημα. Την απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα την ξέρετε πολύ καλά όλοι σας.

Το έργο του Ελληνικού και συνολικά οι σχεδιασμοί για το παραλιακό μέτωπο της λεγόμενης "Αθηναϊκής Ριβιέρας" αποτελούν καραμπινάτα παραδείγματα γιατί η πολιτική της ΕΕ, που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα και κινούνται στη λογική κόστους - οφέλους, δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα του λαού και να καλύψει τις ανάγκες μας. Επίσης, το έργο του Ελληνικού αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν υπάρχει μικρότερο κακό στην επιλογή αντιλαϊκού διαχειριστή, αφού τα προηγούμενα χρόνια τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις εκπλήρωσαν τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και έστρωσαν το έδαφος για να προχωρήσει η επένδυση και να θωρακιστούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Θυμάστε τα "ευχαριστώ" του Λάτση στις κυβερνήσεις Σαμαρά, Τσίπρα και Μητσοτάκη.

...το ΚΚΕ στο πλευρό των εργαζομένων

Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους, συνολικά τον λαό μας να σκεφτεί ότι τα δικά του δικαιώματα δεν συμβιβάζονται με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, δεν συμβιβάζονται με τα κέρδη των ομίλων που είναι όρος και προϋπόθεση για την εκτέλεση κάθε έργου, γι' αυτό και μετατρέπει κάθε ανάγκη σε ακριβό εμπόρευμα. Να μη χαμηλώσει τις απαιτήσεις του και να αγωνιστεί με κριτήριο την πραγματική δυνατότητα να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών μας με βάση τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής.

Είναι μεγάλη κατάκτηση ότι καταφέρατε οι εργαζόμενοι εδώ στο έργο να ιδρύσετε το δικό σας σωματείο, που ενώνει όλες τις ειδικότητες για την κατασκευή του συνόλου των έργων στο Ελληνικό και τον Αγιο Κοσμά. Στη συνάντηση που είχαμε νωρίτερα με τη Διοίκηση του Σωματείου σας, μας ενημέρωσαν για την κατάσταση που αντιμετωπίζετε:

- Τους εντατικούς ρυθμούς καθημερινής εργασίας, την επιδίωξη των εργοδοτών να καταργηθεί το 5ήμερο και 8ωρο.

- Και βέβαια την έλλειψη νοσηλευτικής μονάδας μέσα σε ένα τόσο μεγάλο εργοτάξιο 6 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, την απουσία ασθενοφόρου και των μεγάλων καθυστερήσεων να έρθει όσες φορές έχει χρειαστεί για τη μεταφορά στο νοσοκομείο συναδέλφων σας που τραυματίστηκαν.

- Μας ενημέρωσαν για τις συνθήκες εργασίας και την έλλειψη μέτρων ασφάλειας σε πολλές περιπτώσεις, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρά εργατικά ατυχήματα αλλά και για επαγγελματικές ασθένειες.

- Γνωρίζουμε επίσης την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες μηχανικοί που δουλεύουν με μπλοκάκι στο έργο, με χαμηλούς μισθούς. Με ατέλειωτες ώρες δουλειάς και εντατικοποίηση.

Σε αυτούς δεν αναγνωρίζεται ούτε καν τυπικά η έννοια του ωραρίου εργασίας, της άδειας, των παροχών μητρότητας για τις γυναίκες εργαζόμενες. Πληρώνουν απ' την τσέπη τους τις ασφαλιστικές εισφορές.

Η εργοδοσία είναι βέβαια αυτή που κερδίζει από αυτό το καθεστώς. Δεν είναι τυχαίο που οι εργοδότες του κλάδου αρνούνται να υπογράψουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για τους μηχανικούς που να καλύπτει τους αμειβόμενους με μπλοκάκι.

Ξέρετε καλά πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αναδεικνύει όλα αυτά τα ζητήματα και θα παλέψει μαζί σας για να δοθούν λύσεις, όπως κάνει ήδη.

Αντίστοιχα βέβαια είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι μετανάστες στο έργο και τα οποία έχουν αναδείξει τα συνδικάτα, δηλαδή την επιδίωξη των μεγαλοεργολάβων για φτηνά εργατικά χέρια. Μια επιδίωξη, που έφτασε στο σημείο, μάλιστα, συγκεκριμένη δικηγορική εταιρεία να διαφημίζει στις εταιρείες του κλάδου ότι μπορεί να τους εξασφαλίσει μετανάστες σε "τιμή ευκαιρίας", διαφημίζοντας ξεδιάντροπα επί λέξει: "Αν θέλετε να προσλάβετε φτηνά εργατικά χέρια, τότε η λύση είναι εδώ!". Φυσικά, άμεσα το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας κατήγγειλε το απαράδεκτο αυτό γεγονός, η καταγγελία πήρε μεγάλη δημοσιότητα, που προκάλεσε και την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Το ΚΚΕ ανέδειξε και το θέμα αυτό με Ερώτηση στη Βουλή. Αλλωστε, όσοι εργάζεστε στον κλάδο των Κατασκευών έχετε μεγάλη πείρα ότι οι εργάτες δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους, αλλά αντίθετα έχουν κοινά συμφέροντα ανεξάρτητα από εθνικότητα, γλώσσα, θρησκεία.

Δεν θα σκοτωθούν οι εργάτες στη δουλειά για τους ουρανοξύστες και τα καζίνο των πλουσίων

Τα προβλήματα των εργαζομένων και σε αυτό εδώ το τεράστιο εργοτάξιο, και σε όλους τους κλάδους, έχουν αιτία με ονοματεπώνυμο. Είναι το αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από όλες τις κυβερνήσεις, παίρνοντας η μία τη σκυτάλη από την άλλη, έχει την υπογραφή των Οδηγιών της ΕΕ, που όλα μαζί τα κόμματα του κεφαλαίου ψηφίζουν στο Ευρωκοινοβούλιο.

Δείτε: Ο ΣΥΡΙΖΑ (μαζί με τη Νέα Αριστερά) που παραμένουν στην ίδια Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα ψήφισαν το ίδιο με τη ΝΔ στο 75%. Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το ίδιο με τη ΝΔ στο 94%. Ο δήθεν αντισυστημικός Βελόπουλος ψήφισε με τη ΝΔ το ίδιο στο 54%.

Αλλά τι είναι αυτά που ψήφισαν; Είναι Οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ που πάνω από το 90% μετατρέπονται σε αντεργατικούς νόμους εδώ στη χώρα μας, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η μη κήρυξη της υποχρεωτικότητάς τους για όλους τους εργαζόμενους που τα συνδικάτα καταφέρνουν να υπογράψουν με την εργοδοσία - όπως πέτυχε η Ομοσπονδία Οικοδόμων, που ο πρόεδρός της, ο Γιάννης Τασιούλας, είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Τα εξαντλητικά ωράρια με 10ωρα και 12ωρα, Σάββατα, ακόμα και Κυριακές για να πιαστούν τα περιβόητα χρονοδιαγράμματα, είναι και αυτά αποτέλεσμα των κατευθύνσεων της ΕΕ για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τη μείωση του λεγόμενου "εργασιακού κόστους".

Η κατεύθυνση των χρηματοδοτήσεων της ΕΕ με το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης μπουκώνει τους ομίλους με ζεστό χρήμα και φοροαπαλλαγές για τη διατήρηση και αύξηση της κερδοφορίας τους, τη στιγμή που η ακρίβεια θερίζει την εργατική οικογένεια.

Γνωρίζουμε ότι στον κλάδο των κατασκευών γίνεται μεγάλη συζήτηση για το αν υπάρχουν εξειδικευμένα εργατικά χέρια για να εκτελέσουν τα τεράστια ανεκτέλεστα έργα των ομίλων.

Μεγαλοεργοδοσία, κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα του συστήματος έχουν τεράστιες ευθύνες, γιατί την κρίση του συστήματός τους την προηγούμενη δεκαετία τη φόρτωσαν στις πλάτες των εργαζομένων. Η ανεργία χτυπούσε κόκκινο στους οικοδόμους, που για να επιβιώσουν αναζήτησαν σε άλλους κλάδους δουλειά, με αποτέλεσμα να χαθούν ειδικότητες, καθώς έμπειροι εργαζόμενοι αναζήτησαν αλλού την τύχη τους. Αλλά και τώρα, που ο κλάδος βρίσκεται σε ανάπτυξη, πάλι την πληρώνουν οι εργαζόμενοι που ζουν την εντατικοποίηση και τους εργοδότες να κλαψουρίζουν για την "έλλειψη εργατικών χεριών". Γι' αυτό προσπαθούν να συνάψουν διακρατικές συμφωνίες με άλλες χώρες, χωρίς όμως να λύνουν το πρόβλημα των απαραίτητων εγγράφων των μεταναστών εργαζομένων, κρατώντας τους διαρκώς σε μια άτυπη ομηρία, ενώ δεν έχουν εξασφαλιστεί συμφωνίες με όλες τις χώρες ώστε τα ένσημα να μετράνε παντού, είτε τα έχει δουλέψει κάποιος στην Ελλάδα είτε σε άλλη χώρα.

Ολα αυτά πρέπει εδώ και τώρα να λυθούν και οι εργάτες ενωμένοι να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, και το ΚΚΕ θα είναι στο πλάι σας. Γιατί αν θέλουν εργατικά χέρια, θα πρέπει να τα πληρώσουν αξιοπρεπώς, γι' αυτό και η συλλογική διεκδίκηση είναι δύναμη στα χέρια σας, μαζί με τα σωματεία σας, με την Ομοσπονδία σας, μπορείτε να πετύχετε πολλά. Γιατί δεν θα σκοτωθούν οι εργάτες για να πιάσουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι τα χρονοδιαγράμματά τους. Γιατί έχετε μια τεράστια δύναμη στα χέρια σας, εσείς χτίζετε ολόκληρα μεγαθήρια, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, και όχι πολλοί από εσάς, όπως και χιλιάδες ακόμα να κινδυνεύουν από τους πλειστηριασμούς κ.λπ.

Γιατί σε έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, που στο επίκεντρο θα είναι οι ανάγκες των πολλών, η δουλειά σας είναι πολύτιμη και θα υπήρχε δουλειά όχι για 10 χρόνια που λένε εδώ, αλλά για 110. Για να φτιαχτούν σχολεία, νοσοκομεία, έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης, που τόσο έχουμε ανάγκη, αλλά μας τα στερούν στον βωμό του κέρδους.

Εδώ, σε αυτό τον χώρο που είμαστε, θα μπορούσαν να φτιαχτούν υποδομές άθλησης και ψυχαγωγίας για όλο τον λαό, όχι μόνο του Ελληνικού αλλά και όλης της Αττικής. Εδώ σε αυτό τον χώρο, πριν λίγο καιρό, ο Γιώργος Πομάσκι προπονούσε πρωταθλητές που έκαναν με τις διακρίσεις τους περήφανο τον λαό της χώρας μας, παρ' όλες τις ελλείψεις σε υποδομές. Εδώ αθλούνταν χιλιάδες νέοι και νέες, δραστηριοποιούνταν αθλητικοί σύλλογοι της περιοχής και όλης της Αττικής.

Και στη θέση αυτού του κοσμήματος, που ήταν το Αθλητικό Κέντρο του Αγ. Κοσμά, στο οποίο θα μπορούσατε να δουλέψετε για να αναβαθμίσετε τις εγκαταστάσεις του, τι φτιάχνουν για να αναδεικνύονται πρωταθλητές των κερδών οι κατασκευαστικοί όμιλοι;

27 βίλες για τους VIP, αυτούς για τους οποίους δέσμευσαν το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας προχθές, τον "Ευαγγελισμό", αντιμετωπίζοντας τους ασθενείς ανάλογα με την τσέπη για άλλη μια φορά. Και έχουν την απαίτηση από εσάς να σκοτώνεστε στη δουλειά για τις βίλες, τις πισίνες, τους ουρανοξύστες και τα καζίνο των πλουσίων.

Εμπλέκουν τη χώρα στα πολεμικά σχέδια, υπόσχονται «δουλειές» στην «ανοικοδόμηση» περιοχών

Θα θέλαμε όμως να επισημάνουμε άλλη μια πλευρά: Δεν περνάει απαρατήρητη η προσπάθεια τόσο της μεγαλοεργοδοσίας όσο και των κυβερνώντων να ρυμουλκήσουν τους εργαζόμενους στους δικούς τους στόχους. Με τα γνωστά επιχειρήματα "ανοίγουν δουλειές για την ανοικοδόμηση περιοχών στο εξωτερικό, θα γίνουν επενδύσεις και έτσι όλοι θα βγούμε κερδισμένοι, μέτοχοι και εργαζόμενοι".

Μόνο που ο μόνος κερδισμένος θα είναι τα θησαυροφυλάκια των εκμεταλλευτών, γιατί ξέρουμε, έχουμε πλέον μεγάλη πείρα, ότι δεν γίνεται να είναι και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος. Για να έχουν κέρδη οι μέτοχοι, πρέπει να χάσουμε εμείς, να μας εκμεταλλευτούν περισσότερο, γιατί από τη δική μας δουλειά βγαίνουν τα κέρδη τους. Για να έχουμε κατακτήσεις εμείς, πρέπει να χάσουν αυτοί. Μέση λύση δεν υπάρχει. Ομως, μας καλούν και σε κάτι πολύ επικίνδυνο: Μας λένε να βάλουμε τα χέρια μας και να βγάλουμε τα μάτια μας.

Θέλουν να πανηγυρίζουμε γιατί η χώρα μας είναι βουτηγμένη μέχρι τον λαιμό στις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή στο πλευρό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, βάζοντας σε μεγάλους κινδύνους τον ελληνικό λαό, μετατρέποντας τη χώρα σε ορμητήριο κατά άλλων λαών αλλά και σε στόχο αντιποίνων.

Δηλαδή τι θέλουν; Να κλείσουμε τα μάτια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, στο δράμα του ουκρανικού και του ρωσικού λαού; Γιατί μόνο οι λαοί την πληρώνουν.

Με λίγα λόγια, η εργοδοσία, η κυβέρνηση, με τη συμφωνία των άλλων κομμάτων, εξαπολύουν καθημερινό πόλεμο στα δικαιώματά μας, με τη σωματική ακεραιότητα να παίζεται κορόνα - γράμματα κάθε μέρα, και την ίδια στιγμή περιμένουν σαν τα κοράκια πάνω στα συντρίμμια του πολέμου για μπίζνες στην ανοικοδόμηση κατεστραμμένων χωρών και για φθηνά εργατικά χέρια από κατατρεγμένους μετανάστες και πρόσφυγες.

Εμείς προτάσσουμε την κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων απέναντι στον κοινό αντίπαλο, αντιπαλεύουμε στην πράξη τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τις διακρίσεις. (...)

Γνωρίζουν ότι όσα βιώνουν είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που συνδιαμορφώνεται στην ΕΕ από την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα του Βελόπουλου, και στη συνέχεια παίρνει σάρκα και οστά εντός της χώρας με συγκεκριμένα αντεργατικά μέτρα και νόμους. Γι' αυτό επιλέγουν να αγωνιστούν!

Να συναντηθούμε στην κάλπη όπως συναντιόμαστε στον καθημερινό αγώνα

Αγώνας, μάχη είναι και η κάλπη στις 9 του Ιούνη. Οπως δίνουμε το "παρών" στις καθημερινές μάχες για τη δουλειά μας, για τα δικαιώματά μας, έτσι πρέπει να δώσουμε το "παρών" και στη μάχη των ευρωεκλογών.

Μόλις κλείσει η κάλπη των ευρωεκλογών, ο λαός μας πρέπει να έχει δύναμη για μεγαλύτερους και σκληρότερους αγώνες, γιατί τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται και μετά τις 10 Ιούνη. Γι' αυτό στις εκλογές πρέπει να κοντύνουμε την κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα της ΕΕ, του συστήματος. Να ενισχυθεί το ΚΚΕ, η δική σας φωνή, η δική σας δύναμη. Αυτό θα βοηθήσει τους αγώνες. Για να κερδίσουν οι εργάτες, πρέπει να χάσουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί, κατασκευαστικοί όμιλοι και τα κόμματα που τους στηρίζουν.

Στις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη μπορούμε να συναντηθούμε, όπως συναντιόμαστε κάθε μέρα στα εργοτάξια, στα γιαπιά, στις ζωντανές συλλογικές διαδικασίες, όπως παλεύουμε πλάι - πλάι στις μεγάλες απεργίες, στις εστίες διεκδίκησης στους χώρους δουλειάς. Να ψηφίσουμε όπως αγωνιζόμαστε για το μεροκάματο, για ελεύθερο χρόνο για εμάς και τις οικογένειές μας, για να μπορεί να νιώθει ο κάθε εργαζόμενος ασφαλής όταν το πρωί φεύγει από το σπίτι για τη δουλειά, ότι θα γυρίσει σώος και αβλαβής.

Οι εργάτες, οι εργαζόμενοι έχουν το δικό τους κόμμα, το ΚΚΕ. Η ενίσχυσή του μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη φυσική συνέχεια αυτών των αγώνων. Γιατί έτσι ο αγώνας θα ενισχυθεί και θα μετρήσουμε νίκες και αποτελέσματα. Οι εργάτες, ο λαός μπορούμε να τα καταφέρουμε και αυτό θα γίνει!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ