Σάββατο 1 Ιούνη 2024 - Κυριακή 2 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΒΡΟΧΗ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Η «οδύσσεια» μιας (επιστολικής) ψήφου

Οι προειδοποιήσεις και τα ερωτήματα που έθεσε από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ για την αξιοπιστία της επιστολικής ψήφου, επιβεβαιώνονται σε κάθε βήμα της διαδικασίας που ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες και για όσους κατοικούν στο εσωτερικό της χώρας.

Στην εφημερίδα μας έχουν φτάσει καταγγελίες που δείχνουν ότι οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για «άρτια» και «ασφαλή» διαδικασία ήταν ...φούμαρα. Πράγμα αναμενόμενο, αν σκεφτεί κανείς ότι σ' ένα μεγάλο μέρος της «αλυσίδας», από την παραλαβή μέχρι την καταμέτρηση της επιστολικής ψήφου, παρεμβαίνουν ιδιωτικές ταχυδρομικές εταιρείες, που διαχειρίζονται την όλη διαδικασία όπως μια οποιαδήποτε παράδοση - παραλαβή!

Παρά τα πολλά λάθη, δεν έχει προβλεφθεί από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών ούτε καν η δυνατότητα επαναποστολής φακέλου όταν χάνεται με ευθύνη της εταιρείας (!) ή όταν ο εκλογέας παραλαμβάνει ελλιπή φάκελο (π.χ. λείπει ο φάκελος ψηφοφορίας). Χώρια οι τεράστιες δυσκολίες που συναντά κανείς όταν προσπαθεί να επικοινωνήσει με το υπουργείο και να καταγγείλει κάποιο περιστατικό.

Σταχυολογούμε ορισμένες από τις καταγγελίες για τις εταιρείες του εξωτερικού:

  • Φάκελοι δρομολογούνταν για παράδοση σε άλλες μέρες και ώρες από αυτές που είχε ενημερωθεί ο εκλογέας, ο οποίος περίμενε μάταια τον φάκελο της επιστολικής.
  • Φάκελοι χάθηκαν από τις εταιρείες κούριερ και ο εκλογέας ενημερωνόταν για να βρει λύση μόνος του, αφού δεν προβλέπεται δυνατότητα επαναποστολής!
  • Φάκελοι που δεν μπορούσαν να παραληφθούν από τον εκλογέα τη συγκεκριμένη ώρα που απαιτεί η εταιρεία (π.χ. γιατί εργάζεται), επιστρέφονταν στο ΥΠΕΣ χωρίς τη δυνατότητα επαναποστολής!
  • Φάκελοι παραδίδονταν χωρίς καμία ταυτοποίηση, αφήνονταν ακόμα και έξω από το διαμέρισμα που είχε δηλωθεί ως διεύθυνση (!).

Ενα περιστατικό από τα πολλά επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές και έρχεται από τη Βρετανία, συγκεκριμένα το Μπέρμιγχαμ, όπου χάθηκαν από τη μεταφορική εταιρεία και οι δύο φάκελοι που προορίζονταν για ένα ζευγάρι Ελλήνων μεταναστών! Το ακόμα πιο απίθανο; Ο ένας φάκελος δεν έφτασε ποτέ, με την εταιρεία - μετά από τις επίμονες ερωτήσεις - να δηλώνει ότι κάνει προσπάθειες... να τον εντοπίσει. Ο δεύτερος φάκελος ήρθε μεν, η γυναίκα ψήφισε, αλλά... χάθηκε στην επιστροφή!

Και προβλήματα ...εσωτερικού

Αντίστοιχες καταγγελίες υπάρχουν και για το εσωτερικό, όπως:

  • Απαράδεκτοι όροι για την παραλαβή των φακέλων από τον εκλογέα, όπως π.χ. ότι αν δεν παραληφθούν εντός δύο ημερών επιστρέφονται στο ΥΠΕΣ.
  • Αντίστοιχα απαράδεκτες απαιτήσεις των εταιρειών για την παράδοση των φακέλων από τους εκλογείς, όπως π.χ. ότι η παράδοση πρέπει να γίνει στο ίδιο υποκατάστημα από το οποίο παρέλαβε τον φάκελο ο εκλογέας, άσχετα αν έπρεπε να μετακινηθεί και διαμένει προσωρινά σε άλλη περιοχή, όπου υπάρχουν βέβαια υποκαταστήματα της ίδιας εταιρείας!
  • Φάκελοι που παραδίδονται ή παραλαμβάνονται χωρίς ταυτοποίηση.

Ολα αυτά, λίγο ή πολύ, τα παραδέχονται και οι ίδιες οι εταιρείες, αλλά και οι διανομείς, παραθέτοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τα πολλά προβλήματα που προκύπτουν.

Στα παραπάνω προστίθενται τα ίδια τα λάθη του υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία τα πληρώνει πάλι ο εκλογέας. Οπως, για παράδειγμα, αίτηση για εγγραφή στην επιστολική ψήφο που έγινε μέσω πρεσβείας, δεν ολοκληρώθηκε με ευθύνη των υπηρεσιών και ο εκλογέας ενημερώθηκε κατόπιν εορτής, αφού είχαν παρέλθει οι σχετικές προθεσμίες, ότι δεν θα μπορέσει να ψηφίσει τελικά. Η δε απάντηση από το ΥΠΕΣ ήταν ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τώρα, έχουν κλείσει οι κατάλογοι!

Αμεσα το ΥΠΕΣ, όσο υπάρχει ακόμα χρόνος, πρέπει να εξασφαλίσει ότι όλοι οι εκλογείς, που με ευθύνη των εταιρειών κούριερ ή λαθών του ΥΠΕΣ αποκλείονται από την επιστολική ψήφο, θα μπορέσουν τελικά να ψηφίσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ