Σάββατο 1 Ιούνη 2024 - Κυριακή 2 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΑΝΤΩΝΗ
Μια πρωτοπόρα μελέτη, βασισμένη στη διάσωση του Αρχείου του ΚΚΕ

Παρουσιάστηκε την Παρασκευή στο ΕΜΠ

Ο Π. Μαυραντώνης στο εργαστήριο συντήρησης του Αρχείου
Ο Π. Μαυραντώνης στο εργαστήριο συντήρησης του Αρχείου
Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή, στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, η παρουσίαση και η κρίση της διδακτορικής εργασίας του Παναγιώτη Μαυραντώνη, χημικού μηχανικού ΕΜΠ, με θέμα: «Μελέτη και χαρακτηρισμός των παραμέτρων μικροδομής και των ιδιοτήτων του χαρτιού ως κριτήρια αποτίμησης συμβατής και επιτελεστικής συντήρησής του».

Η εργασία βασίστηκε στην επιστημονική και πειραματική εργασία στο Εργαστήριο Συντήρησης και Αποκατάστασης του Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ. Αποτυπώνει την εργασία και τα αποτελέσματά της, στη συντήρηση και αποκατάσταση του Ιστορικού Αρχείου του Κόμματος, στα σχεδόν 30 χρόνια λειτουργίας του εργαστηρίου, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, που έπληξαν και την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Οκτώβρη του 1994.

Στόχος της εργασίας είναι να ελέγξει την αποτελεσματικότητα των μεθόδων που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της γήρανσης και της φθοράς του χαρτιού και εάν υπάρχει βελτίωση στη μικροδομή και στις μικρομηχανικές ιδιότητες του χαρτιού σε δείγματα από το Ιστορικό Αρχείο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Μέχρι στιγμής σε όλες τις μελέτες για την αποτίμηση των μεθόδων συντήρησης κυρίαρχη μέθοδος ήταν η «τεχνητή γήρανση», όμως σε αυτήν την εργασία η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εφαρμοζόμενων μεθόδων έγινε με δείγματα χαρτιού που έχουν υποστεί «φυσική γήρανση».

Η εργασία ξεφεύγει από την παγιωμένη μέτρηση των μηχανικών ιδιοτήτων με τεχνητή γήρανση για να αποτιμήσει τα αποτελέσματα της συντήρησης του χαρτιού και μπαίνει σε βάθος στο μόριο της κυτταρινικής αλυσίδας με σύγχρονες μεθόδους. Επίσης, για πρώτη φορά λαμβάνεται υπόψη η σταθερή υγρασία και θερμοκρασία σε έναν αρχειακό χώρο και πώς αυτό επηρεάζει τη μικροδομή και τις φυσικοχημικές ιδιότητες του χαρτιού σε βάθος χρόνου.

* * *


Η εξεταστική επιτροπή αποτελείτο από τον επιβλέποντα Λουκά Ζουμπουλάκη, καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών, τους ομότιμους καθηγητές Δημήτρη Κέκο, Αντωνία Μοροπούλου και Δημήτρη Μανωλάκο, τους καθηγητές Κωνσταντίνο Χαριτίδη και Αστέρη Μπακόλα, καθώς και τον αναπληρωτή καθηγητή Μιρτάτ Μπουρουσιάν.

Από μεριάς τους οι καθηγητές, πέρα από τις επιστημονικές παρατηρήσεις τους, τόνισαν ότι τα αποτελέσματα της εργασίας μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην επιστημονική περιοχή των υλικών, στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών σε βιβλιοθήκες και αρχεία, στη συντήρηση και αποκατάσταση αρχειακού υλικού.

Αλλωστε, στη διατριβή δίνεται έμφαση στον έλεγχο της μικροδομής και των ιδιοτήτων του ιστορικού χαρτιού, στη συντήρηση και αποκατάστασή του με νέες μεθόδους που βασίζονται στη φυσική του γήρανση, σε δείγματα που έχουν υποβληθεί σε όλα τα στάδια της συντήρησής του, ακόμα και σε αυτό της αποστείρωσης.

Στάθηκαν, επίσης, στη σημαντικότητα της επιστημονικής δουλειάς που πραγματοποιείται στο Αρχείο του ΚΚΕ και την ανάγκη να ενταχθούν και άλλες σύγχρονες μέθοδοι, καθώς και να συνεχιστούν και παραπέρα οι μελέτες. Ανέφεραν, επίσης, ότι όλη αυτή η προσπάθεια διάσωσης, προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης του Αρχείου του ΚΚΕ είναι η πιο μαζική προσπάθεια που έγινε και γίνεται στην Ελλάδα και έχει γίνει κατορθωτό να ενταχθεί στην Εκπαίδευση.

Ο Π. Μαυραντώνης με καθηγητές - μέλη της εξεταστικής επιτροπής, τον Δ. Γόντικα και τον Κ. Γουλιάμο
Ο Π. Μαυραντώνης με καθηγητές - μέλη της εξεταστικής επιτροπής, τον Δ. Γόντικα και τον Κ. Γουλιάμο
Διάχυτη ήταν η συγκίνηση, καθώς πολλοί από τους καθηγητές που ήταν παρόντες συνέβαλαν αποφασιστικά και οι ίδιοι από το μετερίζι της επιστήμης τους στην τιτάνια προσπάθεια συντήρησης και αποκατάστασης του Αρχείου, ενός αρχείου που αποτυπώνει την ιστορία του ελληνικού λαού και γι' αυτό έπρεπε να σωθεί και να αξιοποιηθεί. Ειδική αναφορά έγινε και σε καθηγητές που δεν είναι πια στη ζωή αλλά οι συμβουλές τους ήταν πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια διάσωσης του Αρχείου, όπως οι Θ. Σκουληκίδης και Γ. Καλοπίσης.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο Δημήτρης Γόντικας και ο Φάνης Παρρής, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ Κώστας Γουλιάμος, πολλοί καθηγητές του ΕΜΠ, επιστήμονες που βοήθησαν αποφασιστικά με μετρήσεις, ανταλλαγή πείρας και συμβουλών στην υλοποίηση αυτής της εργασίας, καθώς και φοιτητές του Τμήματος Χημικών Μηχανικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ