Τετάρτη 21 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Μόσχα προειδοποιεί ενάντια σε επίθεση στην Κριμαία με πυραύλους ΗΠΑ - Βρετανίας

Και απειλεί με χτυπήματα σε κέντρα λήψης αποφάσεων στο ουκρανικό έδαφος

Η Μόσχα καταγγέλλει σχέδια για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με δυτικούς εξοπλισμούς, όπως τα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα HIMARS
Η Μόσχα καταγγέλλει σχέδια για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με δυτικούς εξοπλισμούς, όπως τα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα HIMARS
Με νέες προειδοποιήσεις για επέκταση του πολέμου και «πλήρη εμπλοκή» των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε αυτόν επανήλθε χτες η Μόσχα, την ίδια στιγμή που ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν - για πρώτη φορά δημόσια - υπογράμμιζε τον κίνδυνο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα.

Επιβεβαιώνεται καθημερινά πως η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία έχει μπει σε νέα φάση, με ορατό πλέον τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης, με ενδεχόμενη άμεση στρατιωτική σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας και επέκταση σε άλλες χώρες.

Χτες ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σ. Σοϊγκού, αναφέρθηκε σε «πληροφορίες» σύμφωνα με τις οποίες η διοίκηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σχεδιάζει πλήγματα σε ρωσικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας (έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία από το 2014), με αμερικανικές ρουκέτες HIMARS και βρετανικούς πυραύλους «Storm Shadow».

Μια επίθεση στην Κριμαία με τέτοιους πυραύλους θα συνιστούσε επίθεση «εκτός της ζώνης της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» και θα σήμαινε «την πλήρη εμπλοκή των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας στη σύγκρουση και θα συνεπάγεται άμεσα χτυπήματα στα κέντρα λήψης αποφάσεων στο έδαφος της Ουκρανίας», ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας.

Νωρίτερα η υφυπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, είχε δηλώσει πως το «μεγαλύτερο πλήγμα» σε βάρος των ρωσικών δυνάμεων δεν έχει καταφερθεί ακόμη, αναφερόμενη στην ουκρανική αντεπίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν, ανέφερε πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις «ανταποκρίνονται πλήρως» και «κινούνται βάσει σχεδιασμού».

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η απειλή της Ρωσίας να χρησιμοποιεί τακτικά πυρηνικά είναι πραγματική, σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters».

«Οταν ήμουν εδώ πριν από περίπου δύο χρόνια, λέγοντας ότι ανησυχούσα μήπως στεγνώσει ο ποταμός Κολοράντο, όλοι με κοιτούσαν σαν να ήμουν τρελός», ανέφερε τη Δευτέρα ο Μπάιντεν σε ομάδα δωρητών στην Καλιφόρνια.

«Με κοιτούσαν όπως όταν είπα ότι ανησυχώ ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα. Είναι πραγματικό», πρόσθεσε.

Το Σάββατο, ο Μπάιντεν περιέγραψε ως «απόλυτα ανεύθυνη» την κίνηση της Ρωσίας να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία. Την ίδια ώρα βέβαια, οι ΗΠΑ διατηρούν πυρηνικά όπλα σε δεκάδες βάσεις στο εξωτερικό...

Και οι δυο πλευρές μιλούν για βαριές απώλειες

Ο Σόιγκου ισχυρίστηκε επίσης ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν εξαπολύσει 263 επιθέσεις στις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων από τις 4 Ιούνη και «όλες απωθήθηκαν, ο εχθρός δεν πέτυχε τους στόχους του».

Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι έχει ανακαταλάβει τουλάχιστον οκτώ οικισμούς κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου και προώθησε το μέτωπο στην περιοχή Ζαπορίζια κατά αρκετά χιλιόμετρα.

Η Ουκρανία θα συνεχίσει να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις «προς διάφορες κατευθύνσεις» στο νότιο μέτωπο του πολέμου, ανέφερε χτες το Κέντρο Στρατηγικής Επικοινωνίας της ουκρανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες εκεί, καθώς και στα ανατολικά.

«Ο στρατηγικός στόχος των ουκρανικών στρατευμάτων είναι να απελευθερώσουν όλα τα κατεχόμενα εδάφη. Ταυτόχρονα, η επιτυχία στο μέτωπο μετριέται όχι μόνο με την προέλαση, αλλά και με την πρόκληση των μέγιστων απωλειών στον εχθρό και την υπονόμευση του αμυντικού του συστήματος στα μετόπισθεν», ανέφερε.

«Σε ορισμένες περιοχές οι δυνάμεις μας προελαύνουν, σε άλλες υπερασπίζονται τις θέσεις τους ή αποκρούουν τις επιθέσεις των κατακτητών. Δεν έχουμε χάσει εδάφη, έχουμε απελευθερώσει μόνο. Ενώ εκείνοι έχουν μόνο απώλειες», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι.

Από την πλευρά της Ρωσίας, το υπουργείο Αμυνας ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συνέχισαν τις ανεπιτυχείς προσπάθειες επιθετικών ενεργειών στο Ντονέτσκ και τη Ζαπορίζια και τις κατευθύνσεις του Ντονέτσκ. Τα ρωσικά στρατεύματα «απώθησαν» ουκρανικές μονάδες πεζικού, «σκότωσαν εκατοντάδες Ουκρανούς στρατιώτες και κατέστρεψαν άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης».

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, η ουκρανική πλευρά έχει ήδη χάσει πάνω από 7.500 στρατιώτες κατά τις προσπάθειες αντεπίθεσης σε Ντονέτσκ και Ζαπορίζια.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν μια καλά προετοιμασμένη ρωσική άμυνα κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσής τους «με ναρκοπέδια, με δόντια του δράκου, με χαρακώματα για τανκς», σημείωσε ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Συμφωνίες για ευρωπαϊκή παραγωγή όπλων σε ουκρανικό έδαφος

Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα στην ντε φάκτο ΝΑΤΟποίηση του ουκρανικού εδάφους, το Κίεβο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με δυτικούς κατασκευαστές όπλων για την ενίσχυση της παραγωγής όπλων, συμπεριλαμβανομένων drones, και ενδέχεται να υπογράψει συμβόλαια τους επόμενους μήνες, δήλωσε στο πρακτορείο «Reuters» ο Ουκρανός αναπληρωτής υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών.

Η Ουκρανία βρίσκεται σε «πολύ λεπτομερείς συνομιλίες» με «αμυντικές» βιομηχανίες από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την ανατολική Ευρώπη σχετικά με την παραγωγή όπλων στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η παράδοση δυτικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, αλλά και η οικονομική της ενίσχυση που προετοιμάζει το έδαφος για μεταπολεμικές μπίζνες και επενδύσεις.

Το κοινοβούλιο της Δανίας ενέκρινε άλλο ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 2,95 δισ. ευρώ για την περίοδο 2023 - 2028.

Η Νορβηγία θα διαθέσει συνολικά σχεδόν 21,5 εκατ. ευρώ για την «πυρηνική ασφάλεια» στην Ουκρανία, εν μέσω ανησυχίας για τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια μετά την καταστροφή του φράγματος της Νόβα Καχόβκα. Αποτελούν μέρος του προγράμματος Nansen, το οποίο προβλέπει στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους 75 δισ. κορονών για την περίοδο 2023-2027.

Η Βρετανία θα διαθέσει 32 εκατ. δολάρια για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας της Ουκρανίας.

Εξάλλου η Αποστολή Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ για την Ουκρανία σχεδιάζει να εκπαιδεύσει 30.000 στελέχη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων το 2023, υπενθύμισε το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας, αυξάνοντας στον αρχικό στόχο για 15.000 στρατιωτικούς.

Σε ένα τέτοιο φόντο, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν μόνο γύρω στα 20.000 εκρηκτικά βλήματα πυροβολικού, υποστηρίζει το περιοδικό «Der Spiegel», επικαλούμενο διαβαθμισμένα έγγραφα του υπουργείου Αμυνας, τα οποία θα παρουσιαστούν στην επιτροπή προϋπολογισμού για να προχωρήσει στην κατεπείγουσα αγορά τέτοιου υλικού.

Η Γερμανία εφοδίασε την Ουκρανία με βλήματα των 155 χιλιοστών για οβιδοβόλα, αδειάζοντας το ήδη περιορισμένο οπλοστάσιό της. Ο γερμανικός στρατός θα πρέπει να φτιάξει απόθεμα περίπου 230.000 βλημάτων μέχρι το 2031, ώστε να συμμορφωθεί με τον στόχο του ΝΑΤΟ να διαθέτει αρκετά βλήματα, ώστε να αντεπεξέρχεται σε 30 ημέρες σφοδρών μαχών.

Πακέτο «ανοικοδόμησης» 50 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η ΕΕ

Πακέτο «ανοικοδόμησης» για ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Ουκρανία ανακοίνωσε χτες η ΕΕ, ύψους 50 δισ. ευρώ, κι ενώ οι λαοί της Ευρώπης καλούνται να «σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι».

Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, παρουσίασε χτες το πακέτο, το οποίο έρχεται μετά από αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-27 και ενόψει διεθνούς διάσκεψης στο Λονδίνο αυτή τη βδομάδα, με στόχο τη συγκέντρωση περισσότερων κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Το ποσό των 50 δισ. ευρώ θα προσφέρει αξιοπιστία στους Ουκρανούς εταίρους του μπλοκ, δήλωσε η φον Ντερ Λάιεν.

Το πακέτο περιλαμβάνει δάνεια και επιχορηγήσεις, θα δώσει στην Ουκρανία «προβλεψιμότητα» και «θα δώσει κίνητρα και σε άλλους χορηγούς βοήθειας».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, νόμο για εθελοντική «αξιοποίηση» των παγωμένων ρωσικών κεφαλαίων στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας εισήγαγε η βρετανική κυβέρνηση, ενώ παράλληλα προβλέπεται ότι οι αντιρωσικές κυρώσεις θα διατηρούνται σε ισχύ έως ότου η Μόσχα καταβάλλει αποζημιώσεις στην Ουκρανία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει τις κυρώσεις για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα πληρώσει για την ανοικοδόμηση της χώρας», δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πέρυσι, η Βρετανία έχει παγώσει περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 23 δισ. δολαρίων και έχει επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερους από 1.550 Ρώσους.

Οι Ρώσοι καπιταλιστές που λένε ότι στηρίζουν την Ουκρανία θα μπορούν εθελοντικά «να υποβάλουν αίτηση για αποδέσμευση κεφαλαίων με ρητό σκοπό την υποστήριξη της ανάκαμψης και της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας».

Ο δε Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν δήλωσε ότι σήμερα θα ανακοινώσει ένα «νέο ισχυρό πακέτο αμερικανικής βοήθειας», με στόχο την «ενθάρρυνση» των ιδιωτικών εταιρειών να επενδύσουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή.

Σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Τζ. Κλέβερλι, οι δύο υπουργοί υπενθύμισαν επίσης ότι και το Κίεβο πρέπει να κάνει ό,τι του αναλογεί, προχωρώντας σε «μεταρρυθμίσεις» για τις επενδύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ