Τετάρτη 21 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Σχηματίστηκε η νέα «κεντροδεξιά» κυβέρνηση

Εγκρίθηκε χτες από το κοινοβούλιο της Φινλανδίας η νέα «κεντροδεξιά» κυβέρνηση συνασπισμού που σχημάτισαν το Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού (NCP), το εθνικιστικό «Κόμμα των Φινλανδών», οι Χριστιανοδημοκράτες και το μειονοτικό κόμμα του Σουηδικού Λαού, που μαζί κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών στις εκλογές στις 2 Απρίλη.

Το κοινοβούλιο, όπως αναμενόταν, υπερψήφισε την τοποθέτηση του Πέτερι Ορπο, ηγέτη του NCP, στη θέση του πρωθυπουργού, ο οποίος θα διαδεχτεί τη Σοσιαλδημοκράτισσα προκάτοχό του, Σάνα Μάριν.

Καθώς τα συμφέροντα του κεφαλαίου στη Φινλανδία και σε όλη την ΕΕ επιτάσσουν επιστροφή σε «σφιχτή» δημοσιονομική πολιτική, οι περικοπές σε κοινωνικές παροχές και επιδόματα, κρατικές δαπάνες για την Υγεία και άλλους τομείς αναγκαίους για τη ζωή του λαού, η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση της Υγείας κ.ά. είναι ψηλά στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, που το παρουσίασε την περασμένη Κυριακή.

Ο Ορπο βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία στη δέσμευση ότι θα μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα με περικοπή δαπανών καθώς και με μείωση φόρων, προκειμένου να γίνει η φινλανδική αγορά πιο ανταγωνιστική για επενδύσεις και για τη δημιουργία «νέων θέσεων εργασίας».

Προϋπόθεση για αυτό είναι οι μειωμένοι μισθοί και τα περιορισμένα δικαιώματα και έτσι η νέα κυβέρνηση θα «καταβάλει προσπάθειες να γίνει πιο ελκυστική η αποδοχή θέσεων εργασίας με χαμηλούς μισθούς»! Να εξαναγκάζονται δηλαδή οι εργαζόμενοι να δεχτούν μια θέση εργασίας πιο κακοπληρωμένη και με χειρότερους όρους εργασίας...

Μεταξύ άλλων, η νέα αντιλαϊκή «θύελλα» που έρχεται στη Φινλανδία - ενώ έχουν προηγηθεί αντίστοιχα σκληρά μέτρα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις - προβλέπει:

Περικοπές στις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης κατά 1,4 δισ. ευρώ έως το 2027 και 3 δισ. ευρώ έως το 2031. Σαν συνέπεια οι επιχειρηματίες της Υγείας βρίσκουν έδαφος να μπουν πιο δυναμικά στον κλάδο και να πουλούν «περισσότερες ιδιωτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης για να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής» για εξετάσεις, χειρουργεία κ.λπ.

Μάλιστα προβλέπεται η αξιοποίηση της ψηφιοποίησης ως μέτρο περικοπών και όχι αναβάθμισης των δημόσιων δωρεάν υπηρεσιών Υγείας, με τηλεϊατρική και εξ αποστάσεως ραντεβού με τον γιατρό!

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης ευρείες μεταρρυθμίσεις στην «αγορά εργασίας»:

Οι άνεργοι θα υποβληθούν σε συνολική αρχική αξιολόγηση, μετά την οποία θα κληθούν να «αποδεχτούν προσαρμοσμένες υπηρεσίες και υπηρεσίες που προωθούν την απασχόληση». Αυτό σημαίνει ότι οι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα θα είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν σε υπηρεσίες που «στοχεύουν στη βελτίωση της απασχόλησης και την ένταξη στην κοινωνία», προσφέροντας τσάμπα εργασία σε επιχειρήσεις ή κρατικούς φορείς.

Τα επιδόματα ανεργίας θα δίνονται κλιμακωτά και μετά από οκτώ εβδομάδες ανεργίας, το επίπεδο παροχών θα μειωθεί στο 80%.

Οσον αφορά τις αναρρωτικές άδειες, οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώνονται πλέον την πρώτη μέρα της ασθένειάς τους, ώστε να αναγκάζονται να πηγαίνουν στη δουλειά ακόμη και άρρωστοι αν μπορούν «να σταθούν στα πόδια τους».

Η κυβέρνηση «μεταρρυθμίζει» επίσης το βασικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, με περικοπές σε αρκετά επιδόματα. Θα «εναρμονιστούν» τα ελάχιστα επίπεδα επιδόματος ανεργίας, βασικού ημερήσιου επιδόματος, επιδόματος ασθενείας, επιδόματος αποκατάστασης Kela και γονικών επιδομάτων.

Στη μεταναστευτική πολική, εναρμονίζεται με τον στόχο της ΕΕ να μειώσει τα ποσοστά ασύλου, να ενθαρρύνει τη μετανάστευση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και να καταστήσει δυσκολότερη τη χορήγηση υπηκοότητας σε ξένους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ