Τετάρτη 21 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Απεργία ανθρακωρύχων ενάντια σε απάνθρωπες συνθήκες εργασίας

Αλληλεγγύη από το ΚΚΕ

Από τη συγκέντρωση των ανθρακωρύχων στην Τιφλίδα
Από τη συγκέντρωση των ανθρακωρύχων στην Τιφλίδα
Σε απεργία εδώ και δύο βδομάδες βρίσκονται οι ανθρακωρύχοι της πόλης Τσιατούρα στη Γεωργία, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς, κόντρα στα σχέδια του ομίλου «Georgian Manganese» για ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευσή τους.

Τη Δευτέρα οι ανθρακωρύχοι διαδήλωσαν στην Τιφλίδα, ενώ έξω από το κτίριο της Βουλής πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στήριξης στον απεργιακό αγώνα. Την Κυριακή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ένας απεργός ανθρακωρύχος έραψε τα μάτια του και ένας άλλος έραψε το στόμα του.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με μηνύματα όπως «Κάντε απεργία» και «Μπορούμε να σας δούμε ακόμα και με ραμμένα μάτια».

Η «Georgian Manganese Holding» (GMH), θυγατρική της βρετανικής εταιρείας «Stemcor», ανακοίνωσε τα σχέδιά της να επιβάλει 12ωρη εργάσιμη μέρα, με πρόσχημα το υψηλό κόστος εξόρυξης, ενώ για να πιέσει τους μεταλλωρύχους να δεχτούν, προχώρησε στη διακοπή λειτουργίας στοών και περικοπή κατά 40% των μισθών. Η εταιρεία προβλέπει επίσης νέο τρόπο αποζημίωσης των μεταλλωρύχων, αποσυνδέοντάς την από τον όγκο μεταλλεύματος που εξορύσσουν.

Οι απεργοί ανθρακωρύχοι έχουν απορρίψει τα σχέδια της εργοδοσίας, ενώ καταγγέλλουν τη συνεχιζόμενη απαξίωση των μέτρων προστασίας, την κατάρρευση των συστημάτων ασφαλείας και την έλλειψη σχεδίων έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή τους κάθε φορά που κατεβαίνουν στις στοές.

Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους και σχεδιάζουν να συνεχίσουν τη διαδήλωσή τους, με απεργία πείνας και παραμένοντας μπροστά από το κτίριο της Βουλής μέχρι να ικανοποιηθούν πλήρως τα αιτήματά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί σοσιαλισμού, όταν η Γεωργία ήταν μέρος της ΕΣΣΔ, οι εργαζόμενοι του ανθρακωρυχείου είχαν πλήρη μέτρα ασφαλείας, δωρεάν περίθαλψη και άλλες παροχές, σε αντίθεση με σήμερα, που δεν τηρούνται ούτε τα βασικά μέτρα ασφαλείας των εργαζομένων.

Ανακοίνωση αλληλεγγύης από το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους χιλιάδες απεργούς ανθρακωρύχους της Γεωργίας, τονίζοντας:

«Εδώ και σχεδόν δυο βδομάδες οι 3,5 χιλιάδες ανθρακωρύχοι στην πόλη Τσιατούρα της Γεωργίας έχουν κατέβει σε απεργία ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που βιώνουν, απαιτώντας ταυτόχρονα αύξηση των μισθών τους.

Η απεργία τους ήρθε αντιμέτωπη με την αδιαλλαξία της εργοδοσίας και την αδιαφορία της αστικής κυβέρνησης.

30 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, οι εργαζόμενοι και στη Γεωργία βιώνουν όλα τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, μεταξύ άλλων τη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας τους, τα εργατικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς, την οικονομική τους εξαθλίωση.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στους απεργούς εργάτες της Γεωργίας και απαιτεί την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ