Τετάρτη 21 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Διάσκεψη για την ευρωπαϊκή αεράμυνα οργάνωσε ο Μακρόν

Ως απάντηση στη γερμανική «ευρωπαϊκή ασπίδα» και ζητώντας λιγότερη «εξάρτηση» από τις ΗΠΑ

Διάσκεψη για την ευρωπαϊκή αεράμυνα, ως «απάντηση» στην αντίστοιχη γερμανική πρωτοβουλία στην οποία δεν συμμετέχει το Παρίσι, διοργάνωσε τη Δευτέρα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, προτρέποντας μάλιστα τα ευρωπαϊκά κράτη να επιδιώξουν περισσότερη «ανεξαρτησία» στην αεράμυνα και να μην βασίζονται υπερβολικά στις ΗΠΑ.

Η Διάσκεψη για την Αεράμυνα της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, με την πρωτοβουλία του Προέδρου Μακρόν και στο περιθώριο της Διεθνούς Αεροπορικής και Διαστημικής Εκθεσης, που θα διαρκέσει έως και την ερχόμενη Κυριακή.

Η εν λόγω Διάσκεψη θεωρείται απάντηση της Γαλλίας στη γερμανική πρωτοβουλία για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη (European Sky Shield), που πρότεινε ο καγκελάριος Σολτς πριν από μήνες, οργανώνοντας γύρω του 17 χώρες της Ευρώπης - συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας - αλλά χωρίς τη Γαλλία.

Το Παρίσι είχε απορρίψει τη γερμανική πρωτοβουλία, αφού στον συνδυασμό των τριών προτεινόμενων συστημάτων, του αμερικανικού Patriot, του γερμανικού Iris-T και του αμερικανο-ισραηλινού Arrow 3, το γαλλοϊταλικό σύστημα ασπίδας SAMP/T, ονόματι «Mamba» (για την αντιμετώπιση πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς) δεν συμμετέχει.

Το «Mamba» έχει αναπτυχθεί πρόσφατα στην Ουκρανία και «πραγματικά η Ευρώπη προστατεύει την Ευρώπη», είπε ο Μακρόν.

Είναι ένα από τα ζητήματα για τα οποία εκφράζονται αντιθέσεις μέσα στον γαλλογερμανικό άξονα, παρότι το Βερολίνο έχει αφήσει ανοικτή την πόρτα για μια πιθανή συμμετοχή και του γαλλοϊταλικού συστήματος και διεξάγονται ευρύτερα παζάρια.

Στην ειδική Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Αεράμυνα συμμετείχαν υπουργοί Αμυνας από 20 περίπου χώρες, ανάμεσά τους και ο Γερμανός, Μπ. Πιστόριους.

Οι Γάλλοι διπλωμάτες εξηγούν την πρωτοβουλία της Διάσκεψης λέγοντας: «Η πρόταση των Γερμανών είναι μια βιομηχανικού τύπου πρωτοβουλία, η δική μας είναι στρατηγική πρωτοβουλία, που στοχεύει σε μια ευρωπαϊκή κυρίαρχη άμυνα με ευρωπαϊκό εξοπλισμό».

Ο Μακρόν υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι χτίζουν τη δική τους στρατηγική προστασίας του εναέριου χώρου.

Οι συνομιλίες περιελάμβαναν συστήματα αεράμυνας κατά drone και βαλλιστικών πυραύλων, με την επισήμανση ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έδειξε τη σημασία και την αποτελεσματικότητα αυτού του εξοπλισμού. Η αποτροπή πυρηνικών όπλων ήταν επίσης στην ημερήσια διάταξη.

«Πρέπει να ξέρουμε ποια είναι η κατάσταση απειλής... Και μετά τι μπορούμε να παράγουμε εμείς, οι Ευρωπαίοι; Και στη συνέχεια, τι πρέπει να αγοράσουμε;» είπε ο Μακρόν, προειδοποιώντας «να μην αγοράζουμε αμέσως ό,τι υπάρχει στα ράφια».

Ο Γάλλος Πρόεδρος κάλεσε τους ευρωπαϊκούς ομίλους «αμυντικής» βιομηχανίας να κατασκευάσουν ανεξάρτητα στρατιωτικά συστήματα και να μετεγκαταστήσουν την παραγωγή στην Ευρώπη, ενώ ζήτησε επίσης ενισχυμένα ευρωπαϊκά πρότυπα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ