Παρασκευή 13 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Πολωνία «στριμώχνει» τη Γερμανία με τις ανακοινώσεις για τα «Leopard»

Ενώ το Κίεβο δηλώνει πεπεισμένο πως η Δύση έχει καταλάβει «ποια όπλα» πρέπει να στείλει...

Copyright 2020 The Associated

Με τη Δύση να ετοιμάζεται να στείλει στο μέτωπο βαριά, επιθετικά άρματα μάχης τύπου «Leopard 2», σε μια φάση που η Μόσχα δηλώνει πως συνεχίζεται «επιτυχώς η προέλαση στο Ντονέτσκ», κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μετά την ανακοίνωση της Πολωνίας ότι έχει αποφασίσει να προμηθεύσει την Ουκρανία με «μια συστοιχία 14 βαρέων τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard» γερμανικής κατασκευής - τα πρώτα δυτικού τύπου τέτοιας ισχύος άρματα από την έναρξη του πολέμου - ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, από το κόμμα των Πρασίνων, Ρ. Χάμπεκ, επισήμανε πως «η Γερμανία δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στη λήψη αποφάσεων άλλων χωρών για την υποστήριξη της Ουκρανίας, ανεξάρτητα από το ποιες αποφάσεις λαμβάνει η Γερμανία».

Με αυτήν την κίνηση, η Πολωνία εντείνει την πίεση προς τη Γερμανία, επειδή βάσει συμβάσεων πρέπει να εγκρίνει τις πολωνικές παραδόσεις των γερμανικών «Leopard», και επιπλέον για να προχωρήσει και το Βερολίνο άμεσα στην αποστολή υπερσύγχρονων βαρέων τεθωρακισμένων στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, το Βερολίνο διαμηνύει ότι δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες, αλλά θα δράσει σε συντονισμό με τους «Δυτικούς συμμάχους» και κυρίως τις ΗΠΑ και τη Γαλλία - όπως συνέβη την προηγούμενη βδομάδα με τη συμφωνία αποστολής στην Ουκρανία 40 γερμανικών τεθωρακισμένων τύπου «Marder», καθώς και ενός επιπλέον αντιπυραυλικού συστήματος «Patriot» (τα οποία ανακοινώθηκαν σε κοινή δήλωση ΗΠΑ - Γερμανίας).

Η στάση της Γερμανίας, που αυξάνει συνεχώς τη στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο, αλλά εμφανίζεται πιο «μετρημένη» στο θέμα σε σχέση με την Πολωνία, τις ΗΠΑ κ.ά., σχετίζεται με τα αποκλίνοντα συμφέροντα του Βερολίνου με άλλους «συμμάχους» για την «επόμενη μέρα» στην Ευρώπη, για τις δυνατότητες διατήρησης ορισμένων «διαύλων» με το ρωσικό κεφάλαιο κ.ο.κ.

«Ακόμη κι αν η Γερμανία διέθετε λογικά επιχειρήματα προκειμένου να μη στείλει Leopard, θα το πράξει αναπόφευκτα αργότερα», ανέφερε σε μια δήλωση που προκάλεσε αίσθηση, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD. Τόνισε, μάλιστα, ότι αυτό ακριβώς συνέβη και με τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, τα «Marder» και τα «Patriot»...

Τα συγκεκριμένα άρματα μάχης ακριβείας κρίνονται κομβικής σημασίας, ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, όπου η Ρωσία φαίνεται να προετοιμάζει νέες επιθέσεις, προσπαθεί να θέσει υπό πλήρη έλεγχο το Ντονμπάς, αλλά και η Ουκρανία θέλει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με δυτικού τύπου βαρέα τεθωρακισμένα, ώστε να επιδιώξει αντεπίθεση.

Ο Πολωνός Πρόεδρος, Αντρ. Ντούντα, επέμεινε πως η Βαρσοβία επιδιώκει να σχηματιστεί «διεθνής συνασπισμός» χωρών προθύμων να συνεισφέρουν επίσης τέτοια τεθωρακισμένα. Αντίστοιχη συζήτηση υπάρχει και στη Φινλανδία, η οποία επίσης διαθέτει «Leopard 2».

Από την πλευρά του, ο Λιθουανός Πρόεδρος δήλωσε πως η Λιθουανία σκοπεύει να στείλει κυρίως περισσότερα αντιαεροπορικά όπλα στο Κίεβο.

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και άλλα βαριά όπλα ζητάει το Κίεβο

Η Ουκρανία θα είναι σε θέση να κερδίσει τον πόλεμο μέσα στο 2023 αν η Δύση παραδώσει περισσότερα βαρέα όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων με βεληνεκές άνω των 100 χλμ., δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Μ. Ποντολιάκ, προσθέτοντας πως αυτά τα συστήματα δεν θα χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.

Αυτός ο τύπος πυραύλων θα επιτρέψει στον ουκρανικό στρατό να φτάσει τις ρωσικές αποθήκες όπλων, που έχει μεταφέρει η Μόσχα μακριά από το μέτωπο σε κατεχόμενα εδάφη, ώστε να τις θέσει εκτός πρόσβασης από τα συστήματα που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος στις ουκρανικές δυνάμεις, συμπλήρωσε.

Οι Ουκρανοί, που χρησιμοποιούν ήδη αμερικανικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS (διαθέτοντας πυρομαχικά με βεληνεκές 80 χλμ.) και μόλις παρέλαβαν τους αντίστοιχους γαλλικούς εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων LRU (βεληνεκές περίπου 70 χλμ.), ζητούν αμερικανικούς πυραύλους ATACMS, με βεληνεκές 300 χλμ.

Με όπλα με μεγαλύτερο βεληνεκές, «θα καταστρέψουμε όλη τη στρατιωτική υποδομή του ρωσικού στρατού στα κατεχόμενα εδάφη» σε Ντονμπάς και Κριμαία, είπε ο Ουκρανός αξιωματούχος, προειδοποιώντας ότι χωρίς μαζικές παραδόσεις αυξημένων δυτικών βαρέων όπλων, ο πόλεμος είναι πιθανό να διαρκέσει «δεκαετίες».

Εκτός από πυραύλους, το Κίεβο δηλώνει ότι χρειάζεται επίσης έως 350 τεθωρακισμένα οχήματα, ιδιαίτερα «βαρέα άρματα μάχης», περισσότερες οβίδες διαμετρήματος 155 χιλιοστών, μαχητικά drones ικανά να πραγματοποιήσουν επιθέσεις και αντιαεροπορική άμυνα, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών αντιαεροπορικών τεθωρακισμένων οχημάτων Cheetah.

Σύμφωνα με τον ίδιο Ουκρανό αξιωματούχο, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί «έχουν κατανοήσει σήμερα ότι η μεταφορά όπλων στην Ουκρανία σε επαρκείς ποσότητες θα καταστήσει δυνατό τον περιορισμό του πολέμου στα κατεχόμενα».

Επιπλέον, με την άφιξη νέων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, όπως τα αμερικανικά «Patriots» ή τα γαλλικά «Crotales», «θα είμαστε σε θέση να κλείσουμε τον εναέριο χώρο μας μέσα σε διάστημα ενός μήνα» και η Ουκρανία θα μπορέσει σύντομα να καταρρίπτει το 95% των πυραύλων που εκτοξεύονται από τη Ρωσία, αντί για το 75% σήμερα, ισχυρίστηκε.

Η ΕΕ και η Σουηδία στηρίζουν την Ουκρανία για να κερδίσει τον πόλεμο, κάτι που αποτελεί επένδυση για το περιβάλλον ασφαλείας της Ευρώπης απέναντι στη Ρωσία, υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ της Σουηδίας, Τ. Μπίλστρομ, με αφορμή την Σουηδική Προεδρία στην ΕΕ. Εξάλλου, πρόσθεσε, η ΕΕ δεν έχει άλλη επιλογή από το να αναπτυχθεί σε έναν πιο ισχυρό και με μεγαλύτερη συνοχή παράγοντα.

Επιθεώρηση της «ετοιμότητας μάχης» των ρωσικών - λευκορωσικών δυνάμεων

Οι προσπάθειες της Δύσης να εξοπλίσει τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, να ενισχύσει το Κίεβο ώστε να συνεχίσει τη σύγκρουση με τη Ρωσία για την εξυπηρέτηση των δυτικών συμφερόντων, για την εκπλήρωση μιας αποστολής του ΝΑΤΟ, «είναι καταδικασμένες να αποτύχουν», ξεκαθάρισε χτες το ρωσικό ΥΠΕΞ, ενώ επανέλαβε ότι «όλοι οι στόχοι της στρατιωτικής επιχείρησης θα εκπληρωθούν».

Παράλληλα, εντείνονται οι στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας στη Λευκορωσία. Αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων της Ρωσίας, Ολ. Σαλιούκοφ, επισκέφθηκε χτες τη Λευκορωσία για να επιθεωρήσει την ετοιμότητα μάχης μιας κοινής δύναμης που σταθμεύει εκεί, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της Λευκορωσίας.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μία ημέρα αφότου ο Σαλιούκοφ ορίστηκε ως ένας από τους αναπληρωτές διοικητές της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία έχουν ενισχύσει την κοινή στρατιωτική τους μονάδα στη Λευκορωσία και σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν κοινές αεροπορικές ασκήσεις από την ερχόμενη Δευτέρα.

Η Ρωσία φέρεται επίσης να έχει χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις της Λευκορωσίας για την εκπαίδευση ορισμένων από τους πρόσφατα κινητοποιημένους στρατιώτες που κλήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Στο μεταξύ, η λεγόμενη «Παγκόσμια Διάσκεψη για την Ειρήνη» που έχει προτείνει η Ουκρανία έχει προγραμματιστεί για τις 24 Φλεβάρη - έναν ακριβώς χρόνο από τη ρωσική εισβολή - στην έδρα του ΟΗΕ, δήλωσε χθες στο πρακτορείο Anadolu ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Τουρκία, Β. Μποντνάρ.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι ουκρανικές αρχές επεξεργάζονταν τις τελευταίες λεπτομέρειες μιας πρότασης «ειρηνικής διευθέτησης», η οποία ενδέχεται να δημοσιοποιηθεί τον Φλεβάρη.

Ο Ουκρανός πρέσβης υπενθύμισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της G20 τον Νοέμβρη στο Μπαλί ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι πρότεινε ένα «ειρηνευτικό σχέδιο» 10 σημείων που καλύπτει θέματα όπως η «ασφάλεια» της Ουκρανίας και της περιοχής συνολικά, η επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια και η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του Κιέβου προς τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, «ο οποίος δήλωσε επίσημα ότι η Τουρκία υποστηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο που προτείνει η Ουκρανία και είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην εφαρμογή του».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, απέρριψε τις προτάσεις του Κιέβου για «Διάσκεψη Ειρήνης» χωρίς τη Ρωσία και για «ειρηνευτική φόρμουλα» χωρίς να αναγνωρίζεται η προσάρτηση ουκρανικών περιοχών από τη Μόσχα. Εκανε λόγο για «τρελή ιδέα» και «άλλο ένα τέχνασμα δημοσίων σχέσεων από την Ουάσιγκτον».

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του από τη Ρωσία και την Ουκρανία για να συζητήσουν την πρόταση δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου, στον απόηχο των σχετικών συναντήσεων μεταξύ των διαμεσολαβητών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Αγκυρα, που θεωρούνται «επιτυχημένες».

Ο «ανθρωπιστικός διάδρομος» θα έχει στόχο την ανταλλαγή αιχμαλώτων, τραυματιών, επανένωση συγγενών και παιδιών που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους κ.ά.

Η Ρωσία προελαύνει στη Σολεντάρ

Ο επικεφαλής της ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων Wagner ισχυρίζεται πως οι δυνάμεις του «έχουν απελευθερώσει πλήρως» την πόλη Σολεντάρ στο Ντονέτσκ, αφού σκότωσαν περίπου 500 Ουκρανούς στρατιώτες στις μάχες που προηγήθηκαν.

Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δεν έχει ανακοινώσει τον πλήρη έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης, παρά μόνο ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ντονέτσκ συνεχίζονται με επιτυχία.

Πάντως, σύμφωνα με διορισμένο από τη Μόσχα αξιωματούχο στην περιφέρεια Ντονέτσκ, στη Σολεντάρ συνεχίζουν να υπάρχουν «θύλακες αντίστασης», ενώ το δυτικό τμήμα της είναι υπό ρωσικό έλεγχο.

Η ουκρανική πλευρά διέψευσε πως η Σολεντάρ βρίσκεται υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο και ανέφερε μεγάλες απώλειες για τον ρωσικό στρατό κατά την προσπάθεια να καταλάβει την πόλη και να αποκόψει τις οδούς ανεφοδιασμού των ουκρανικών στρατευμάτων.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας υποσχέθηκε πως θα παρασχεθεί άμεσα «ό,τι είναι απαραίτητο» σε εξοπλισμό στους στρατιώτες που αντιστέκονται στις ρωσικές επιθέσεις στο Μπαχμούτ και στο Σολεντάρ.

Στη Ζαπορίζια, οι διαπραγματεύσεις με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, έχουν γίνει πιο δύσκολες λόγω της εμπλοκής στρατιωτικών αξιωματούχων στις συνομιλίες, δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ρ. Γκρόσι.

«Δεν πιστεύω ότι (η επίτευξη συμφωνίας) είναι αδύνατη, αλλά δεν είναι μια εύκολη διαπραγμάτευση», είπε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, καθώς στη διαδικασία ενεπλάκησαν στρατιωτικοί και όχι μόνο διπλωμάτες.

Ο Γκρόσι σκοπεύει να επιστρέψει στην Ουκρανία την επόμενη βδομάδα για να συναντήσει τον Β. Ζελένσκι και αργότερα να ταξιδέψει στη Ρωσία, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Βλ. Πούτιν.

Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια. «Παίζουν με τη φωτιά. Ενα πυρηνικό ατύχημα δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», σημείωσε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προϋπολογισμούς «πολέμου» προετοιμάζουν τα δύο στρατόπεδα για τα επόμενα χρόνια (2024-01-13 00:00:00.0)
Αυξάνεται διαρκώς η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη (2023-08-10 00:00:00.0)
Η Βρετανία θα εξοπλίσει το Κίεβο με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (2023-05-12 00:00:00.0)
Για σκληρές και κρίσιμες μάχες προετοιμάζονται τα δύο στρατόπεδα (2023-02-04 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για νέο γύρο επιθετικότητας τους επόμενους μήνες (2023-02-02 00:00:00.0)
Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς θα στείλει και η Βρετανία (2022-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ