Παρασκευή 13 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Συναινεί στην αδειοδότηση για πλωτή μονάδα LNG στον Βόλο

Σε κόμβο ανταγωνιστικών συμφερόντων μετατρέπεται η περιοχή, τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Η επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κ. Σίμσον, στην απάντησή της σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνου σχετικά με την αδειοδότηση έργου LNG στον Βόλο, στηρίζει επί της ουσίας τη δημιουργία πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη θεσσαλική πόλη. Συνηγορεί μάλιστα στο ότι το έργο μπορεί να ενταχθεί στον ευρωενωσιακό σχεδιασμό REPowerEU, ο οποίος με την πριμοδότηση νέων υποδομών Ενέργειας προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων οξύνει τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία, στο όνομα της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σημειωνόταν ότι «ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία επιτάχυνε ανακατατάξεις και ανταγωνιστικά σχέδια στον τομέα της Ενέργειας που προϋπήρχαν, όπως είναι η αδειοδότηση της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Βόλο».

Ετσι, με βάση ότι «η εξέλιξη αυτή επιτείνει τους κινδύνους για τον λαό της περιοχής, που βιώνει ήδη την ανασφάλεια από την εγκατάσταση αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και υποδομών και τώρα μπαίνει στο μάτι του κυκλώνα και των ενεργειακών ανταγωνισμών», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερωτήθηκε πώς τοποθετείται «1: Στο γεγονός ότι η εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για την "πράσινη μετάβαση", με εργαλείο το Χρηματιστήριο Ενέργειας, συνολικά εκτοξεύει την ακρίβεια και διαιωνίζει την ενεργειακή εξάρτηση. 2: Στο αίτημα συνδικάτων και μαζικών λαϊκών φορέων για κατάργηση των φόρων στα καύσιμα για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. 3: Στο γεγονός ότι η εγκατάσταση του έργου LNG στον Βόλο θα βρίσκεται δίπλα σε ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένη κατοικημένη περιοχή, εξαιτίας της ρυπογόνας καύσης σκουπιδιών RDF από τον όμιλο ΑΓΕΤ, προκαλώντας περαιτέρω σοβαρές επιπτώσεις για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία».

Στην απάντηση της για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Σίμσον είπε ανάμεσα σε άλλα ότι «η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλό μερίδιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα. Θα πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού και να μειωθεί το συνολικό κόστος διά της στροφής σε άκρως ενοποιημένες αγορές Ενέργειας, αφού πρώτα χρησιμοποιηθούν οι φτηνότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Αναφερόμενη στη REPowerEU, που στόχο έχει την ταχεία μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και τις πρόσθετες επενδύσεις ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος σε αέριο, σημείωσε ότι ο τερματικός σταθμός Βόλου δεν περιλαμβάνεται αλλά «θα μπορούσαν να εξεταστούν περαιτέρω περιορισμένες επενδύσεις σε αέριο, με σαφή κριτήρια ασφάλειας του εφοδιασμού στο πλαίσιο της REPowerEU, εφόσον προταθούν από τα κράτη - μέλη».

Σχολιάζοντας την απάντηση, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει ότι «η υλοποίηση αυτής της επιζήμιας για τον λαό στρατηγικής με βάση και το λεγόμενο "πράσινο New Deal", από την κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων, μετατρέπει το λιμάνι του Βόλου σε κόμβο αντιτιθέμενων συμφερόντων, που εμπλέκουν την περιοχή και τον λαό της σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Αυτή η πολιτική ευθύνεται για την εκτόξευση των τιμών ρεύματος, φυσικού αερίου και πετρελαίου για την εργατική - λαϊκή οικογένεια, κάτι που επιδείνωσε περαιτέρω ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία. Αποτελούν δε εμπαιγμό οι ισχυρισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί ασφάλειας εφοδιασμού και μείωσης του κόστους, όταν αυτοί οι σχεδιασμοί έχουν ως βασικό άξονα την "εξοικονόμηση Ενέργειας", δηλαδή κι άλλες περικοπές στις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών για θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα και νέες πολύμορφες ενισχύσεις στα μονοπώλια.

Στην απάντησή της προσπερνά επίσης την προστασία της υγείας του λαού και του περιβάλλοντος προς χάριν της κερδοφορίας των ομίλων, ενώ είναι επιστημονικά αποδεδειγμένες οι σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, με την έκλυση μεθανίου και τη μόλυνση των θαλάσσιων υδάτων Ολα αυτά, σε συνδυασμό με την υπαρκτή πιθανότητα ενός βιομηχανικού ατυχήματος, δημιουργούν τεράστιους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή, που είναι ήδη επιβαρυμένη και από την απαράδεκτη καύση σκουπιδιών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την ΑΓΕΤ.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να δείξουν καμία εμπιστοσύνη στην ΕΕ και στα κόμματά της, να εναντιωθούν στον επικίνδυνο αντιλαϊκό σχεδιασμό τους να κατασκευαστεί πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ΥΦΑ στον Βόλο και να οργανώσουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας άμεση αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών πηγών, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις προς τη Ρωσία, που τις πληρώνει ο λαός, και κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και κάθε παλιού και νέου χαρατσιού σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ