Παρασκευή 13 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Φυσιολογικό» κάποιοι να ονειρεύονται βασιλιά

Θέση υπέρ της ταφής του Κ. Γκλύξμπουργκ με τιμές αρχηγού κράτους (χωρίς ωστόσο να το αναφέρει συγκεκριμένα) πήρε ο πρ. πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς.

Σε ανακοίνωσή του γράφει σχετικά ότι «πρόκειται για έναν άνθρωπο που υπήρξε ο συνταγματικός ανώτατος άρχων της χώρας και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ υπήρξε και ολυμπιονίκης που τίμησε τα ελληνικά χρώματα διεθνώς». «Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους», πρόσθεσε, όπως και ότι «μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να "σβήνουν φωτογραφίες" και σελίδες ολόκληρες», ενώ «η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει».

Από κοντά και ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης που προσφωνεί τον Γκλύξμπουργκ ...βασιλέα. «Ο βασιλεύς Κωνσταντίνος υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας», έγραψε σχετικά σε ανάρτησή του.

Κληθείς χθες, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, να τοποθετηθεί επί τέτοιων δηλώσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου χαρακτήρισε «πολύ φυσιολογικό να υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία άνθρωποι που προσεγγίζουν το θέμα αυτό μέσα από μία μερική οπτική, ανάλογα με τις πεποιθήσεις τους, ανάλογα με τα συναισθήματά τους ή ανάλογα και με τις επιδιώξεις τους», ως «μία υπαρκτή κατάσταση, με αφορμή τον θάνατο του πρώην Βασιλιά, που έχει έρθει στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα». Υποστήριξε επίσης ότι «η κυβέρνηση οφείλει να βλέπει το θέμα συνολικά, θεσμικά και ολιστικά. Να βάζει το συνολικό πάνω από το μερικό».

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτημα γιατί ενώ ο Γκλύξμπουργκ κηδεύεται ως ιδιώτης, η κυβέρνηση θεώρησε ότι έπρεπε να εκπροσωπηθεί επισήμως μέσω της υπουργού Πολιτισμού, είπε ότι είναι «δημόσιο πρόσωπο και είναι πολύ πιθανό στην εξόδιο ακολουθία του να είναι παρόντες αρχηγοί ξένων κρατών. Θα τηρηθεί πλήρως το πρωτόκολλο που προβλέπεται στις περιπτώσεις αυτές», πρόσθεσε.

Παραπέρα, ο Οικονόμου έσπευσε να σημειώσει ότι «ο πρωθυπουργός προσωπικά έχει συλλυπηθεί τα παιδιά του τέως βασιλιά και την σύζυγό του», επίσης ότι «όλο το τελετουργικό (κηδείας και ταφής) έχει προκύψει, μετά από συζητήσεις και συνεννόηση που έγιναν σε πολύ καλό κλίμα με την οικογένεια του τέως βασιλιά, σε ένα κλίμα όπου υπήρχε απόλυτη κατανόηση στις ευαισθησίες της κάθε πλευράς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ