Παρασκευή 13 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Θετικές» οι διεργασίες με σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Για «πολύ θετική εξέλιξη» έκανε λόγο χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τις προχτεσινές δηλώσεις του Λίβυου υπουργού Πετρελαίου (πως είναι καιρός η χώρα του να έρθει σε έναν «φιλικό διακανονισμό» με Ελλάδα και Αίγυπτο για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, αναγνωρίζοντας επίσης πως οι χώρες - γενικά - έχουν δικαίωμα να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ν.μ. και από εκεί με την αρχή της μέσης γραμμής να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες).

Θύμισε ότι σε αυτό το πολυεπίπεδο παζάρι για τις μερίδες της καπιταλιστικής λείας στην Ανατ. Μεσόγειο, ο Ελληνας πρωθυπουργός, κατά την πρόσφατη παρουσία του στη Γαύδο, κάλεσε τη Λιβύη να δρομολογήσουν την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, με μπούσουλα βέβαια τα συμφέροντα των ενεργειακών ομίλων όπως της «Exxon», που πραγματοποιεί έρευνες στην περιοχή, και οδηγό τις προηγούμενες επικίνδυνες διευθετήσεις με Ιταλία και Αίγυπτο.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ιώβ Γκάλαντ. Επισήμως, στη συνομιλία, «αναδείχθηκε η σημασία της στρατηγικής αμυντικής σχέσεως Ελλάδος - Ισραήλ, για την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή». Εκφράστηκε, επίσης, «ικανοποίηση για το εξαιρετικό επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και της αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας». Τέλος, τονίστηκε ότι η ευρωατλαντικής κοπής «τριμερής συνεργασία Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ συμβάλλει στην προώθηση της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ