Παρασκευή 12 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Βρετανία θα εξοπλίσει το Κίεβο με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Ο Ζελένσκι λέει πως περιμένει κι άλλες παραδόσεις δυτικών όπλων προτού ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη αντεπίθεση

Από τη συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Β. Ζελένσκι τον περασμένο Φλεβάρη
Από τη συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Β. Ζελένσκι τον περασμένο Φλεβάρη
Συγκέντρωση περισσότερων βαρέων εξοπλισμών από τη Δύση και στρατιωτικών δυνάμεων προτού πραγματοποιηθεί η σχεδιαζόμενη αντεπίθεση επικαλέστηκε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, δηλώνοντας ότι ο στρατός της χώρας του χρειάζεται «ακόμη λίγο χρόνο» για να προετοιμαστεί κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Θα ήταν «απαράδεκτο» να ξεκινήσουν οι ενέργειες τώρα, διότι θα κόστιζε πάρα πολλές ζωές, δήλωσε στο BBC, συμπληρώνοντας ότι «ο εξοπλισμός που υποσχέθηκαν οι σύμμαχοί μας, συμπεριλαμβανομένων των τεθωρακισμένων οχημάτων, εξακολουθεί να φθάνει κατά παρτίδες». Μάλιστα, ο Ζελένσκι επέμεινε πως στόχος είναι να ανακαταληφθούν όλα τα εδάφη και «δεν θα αφήσουμε ούτε εκατοστό της πατρίδας μας στον εχθρό».

Τα σχόλιά του έρχονται λίγες μέρες αφότου ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι προοπτικές της επικείμενης αντεπίθεσης υπερεκτιμώνται από ορισμένους.

Στο μεταξύ, στους δυτικούς εξοπλισμούς που στέλνονται στο Κίεβο προστίθενται πλέον και πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, σε άλλο ένα βήμα που αυξάνει τους κινδύνους άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Η Βρετανία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους «Κρουζ» μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Μπεν Γουάλας, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο «Storm Shadow», που αναπτύχθηκε από κοινού από τη Βρετανία και τη Γαλλία, εκτοξεύεται συνήθως από αέρος και η επιχειρησιακή του εμβέλεια φτάνει τα 250 χλμ. Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, θα μπορούσαν να συνδεθούν με τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

«Αυτή η δωρεά παρέχει στην Ουκρανία την καλύτερη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Αυτοί οι πύραυλοι δεν είναι της ίδιας κατηγορίας με ορισμένα όπλα μεγάλου βεληνεκούς που έχει χρησιμοποιήσει η Ρωσία. Κρίνουμε ότι πρόκειται για μια αναλογική απάντηση στη ρωσική κλιμάκωση», ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ, έχει δεσμευτεί πως «το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι η πρώτη χώρα που θα παράσχει όπλα μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία. Αυτό δεν έχει αλλάξει», σχολίασε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο Ρ. Σούνακ υποσχέθηκε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ζελένσκι στη Βρετανία τον περασμένο Φλεβάρη.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε και την αποστολή κύριων αρμάτων μάχης στο Κίεβο - τα «Challenger 2» - για να ακολουθήσουν μετά αντίστοιχες αποφάσεις από ΗΠΑ, Γερμανία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας δεν διευκρίνισε πότε θα χρησιμοποιηθούν οι πύραυλοι «Storm Shadow», ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία θα παραταθεί, απορρίπτοντας τα παρασκηνιακά παζάρια για «διαπραγματεύσεις» μετά την αντεπίθεση, με φόντο και το «ειρηνευτικό» σχέδιο της Κίνας.

«Πρέπει να διαχειριστούμε τις προσδοκίες για το τέλος του πολέμου μέχρι τα Χριστούγεννα», τόνισε, ενώ πρόσφατα ο Βρετανός ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι «μέχρι να επιλυθεί σωστά αυτή η σύγκρουση δεν έχει τελειώσει».

Πριν από λίγες μέρες το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, το οποίο διαχειρίζεται το Διεθνές Ταμείο για την Ουκρανία - Νορβηγία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία - ζήτησε από εταιρείες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον έως τις 5 Ιούνη για την προμήθεια πυραύλων που μπορούν να εκτοξεύονται από ξηρά, θάλασσα και αέρα, με ωφέλιμο φορτίο μεταξύ 20 και 490 κιλών και βεληνεκές έως και 300 χιλιομέτρων.

«Η προμήθεια πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από το Ηνωμένο Βασίλειο στο καθεστώς του Κιέβου θα απαιτήσει κατάλληλη απάντηση από τον ρωσικό στρατό, ο οποίος θα λάβει οπωσδήποτε τις απαιτούμενες στρατιωτικές αποφάσεις», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Η Τσεχία θα μπορούσε να παραχωρήσει στην Ουκρανία κάποια αεροσκάφη L-159 για να βοηθήσει το Κίεβο στην αναμενόμενη αντεπίθεσή του, δήλωσε προχτές ο Πρόεδρος της χώρας, Πετρ Πάβελ.

Το L-159 είναι τσεχικής κατασκευής ελαφρύ υποηχητικό αεροσκάφος, σχεδιασμένο για αποστολές εκ του σύνεγγυς υποστήριξης χερσαίων δυνάμεων, αναγνώρισης και «θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ την Ουκρανία». Η απόφαση εναπόκειται στην κυβέρνηση.

Η Ουκρανία θα παραλάβει δύο συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τύπου «Kub» από την Τσεχία, πρόσθεσε ο Πάβελ.

Οπλα αξίας 30 δισ. δολαρίων παραδόθηκαν τους τελευταίους μήνες στο Κίεβο

Οπλα αξίας άνω των 30 δισ. δολαρίων έχει λάβει το τελευταίο διάστημα το Κίεβο για την προετοιμασία της αντεπίθεσης, που από πολλούς θεωρείται κρίσιμη για την εξέλιξη του πολέμου και για ενδεχόμενες μελλοντικές «διαπραγματεύσεις» για «διευθέτηση».

Τα κράτη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στέλνουν εκατοντάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα, χιλιάδες πυρομαχικά και οβίδες, έχουν εκπαιδεύσει δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες στο εξωτερικό και οι εκπαιδεύσεις συνεχίζονται.

Στις Βρυξέλλες, ο Ολλανδός ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι ο πόλεμος θα είναι όλο και περισσότερο μια μάχη ανάμεσα σε μεγάλους αριθμούς κακά εκπαιδευμένων ρωσικών στρατευμάτων με απαρχαιωμένο εξοπλισμό και μια μικρότερη ουκρανική δύναμη με καλύτερα δυτικά όπλα και εκπαιδευμένη στα ΝΑΤΟικά πρότυπα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία αναπτύσσει άρματα μάχης T-54, ένα παλιό σοβιετικό μοντέλο που είχε σχεδιαστεί στα χρόνια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο μεταξύ, στην Ουκρανία έχουν παραδοθεί ή αναμένεται να παραδοθούν δεκάδες ΝΑΤΟικά κύρια άρματα μάχης, όπως τα γερμανικά «Leopard», τα βρετανικά «Challenger», τα αμερικανικά «Abrams».

Ο Σάντσεθ θέλει να μεσολαβήσει μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας - Βραζιλίας

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Π. Σάντσεθ - που συναντιέται σήμερα στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν - σκοπεύει να προτρέψει τις ΗΠΑ να δώσουν περισσότερο βάρος στις απόψεις χωρών που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ, όπως η Βραζιλία και η Κίνα, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε διπλωματική πηγή από τη Μαδρίτη.

Η Ισπανία συμμετέχει μαζί με τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, στηρίζοντας στρατιωτικά το Κίεβο. Ταυτόχρονα ωστόσο τα ισπανικά μονοπώλια διατηρούν στενούς δεσμούς με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ για τα συμφέροντά τους η Μαδρίτη τηρεί μια πιο «ήπια» στάση απέναντι στο Πεκίνο. Ο Σάντσεθ επισκέφθηκε την Κίνα τον Μάρτη, ενώ τον περασμένο μήνα υποδέχτηκε στη Μαδρίτη τον Πρόεδρο της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα.

Το Πεκίνο προωθεί το δικό του «ειρηνευτικό» σχέδιο που ουσιαστικά δεν αμφισβητεί τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ ο Λούλα ζήτησε κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός θα μεταφέρει στον Μπάιντεν τις διαφορετικές απόψεις της Κίνας και της Βραζιλίας.

Στο μεταξύ, χτες, ο Ζελένσκι συναντήθηκε με τον ειδικό σύμβουλο για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου της Βραζιλίας, Σ. Αμορίμ, υπογραμμίζοντας ότι το μόνο σχέδιο που μπορεί να σταματήσει τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία είναι η ουκρανική «φόρμουλα ειρήνης».

«Συζητήσαμε τη δυνατότητα διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής Ουκρανίας - Λατινικής Αμερικής. Ανυπομονώ να συνεχίσω τον διάλογο με τον Πρόεδρο Λούλα και να τον καλωσορίσω στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Αντεπιθέσεις επιχειρούν οι Ουκρανοί στην Μπαχμούτ

Στην πόλη Μπαχμούτ (Αρτιόμοφσκ) στο Ντονέτσκ, όπου εξελίσσονται από το καλοκαίρι σκληρές μάχες για την κατάληψή της από τον ρωσικό στρατό και τους μισθοφόρους της «Wagner», ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν προχτές κατά τόπους έως και 2 χλμ. στην πρώτη γραμμή. «Διεξάγουμε αποτελεσματικές αντεπιθέσεις εκεί», είπε.

Ο επικεφαλής της «Wagner», Γ. Πριγκόζιν, εξέφρασε ανησυχία ότι οι άνδρες του θα περικυκλωθούν, διαμαρτυρόμενος ξανά πως τα πυρομαχικά που του υποσχέθηκαν δεν έχουν φθάσει. Λόγω του υψηλού αριθμού απωλειών της, συνέχισε, η «Wagner» χρειάστηκε υποστήριξη στα πλάγια από μονάδες του τακτικού στρατού - αυτές φέρεται να απωθήθηκαν έως και 2 χλμ.

Ο Πεσκόφ ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία ενεργεί με αργό ρυθμό στην Ουκρανία επειδή διεξάγει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και... «όχι πόλεμο». Υποστήριξε επίσης ότι η Ρωσία κατάφερε να πλήξει σοβαρά τη στρατιωτική μηχανή της Ουκρανίας. Η στρατιωτική επιχείρηση είναι «πολύ δύσκολη», αλλά έχουν επιτευχθεί ορισμένοι στόχοι, πρόσθεσε.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Νότια Αφρική, Ρούμπεν Μπρίτζετι, δήλωσε σε νοτιοαφρικανικά ΜΜΕ ότι η χώρα του έχει πληροφορίες πως ένα ρωσικό σκάφος είχε φορτώσει όπλα και πυρομαχικά από τη Νότια Αφρική τον Δεκέμβρη και επομένως έχει ...ανησυχίες για τη δηλωμένη ουδετερότητα της Νότιας Αφρικής σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Το θέμα εξετάζεται και με τον καιρό θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε γι' αυτό», δήλωσε ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος, Σ. Ραμαφόζα.

ΗΠΑ: Ρωσικά κατασχεμένα κεφάλαια θα διατεθούν στην Ουκρανία

Στις ΗΠΑ οριστικοποιήθηκε η πρώτη μεταβίβαση ρωσικών κεφαλαίων που έχουν κατασχεθεί σε ειδικό λογαριασμό, μέσω του οποίου θα διατεθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μεταπολεμικά, ανακοίνωσε προχτές ο υπουργός τους της Δικαιοσύνης, Μ. Γκάρλαντ.

Τον Φλεβάρη είχε εγκρίνει τη διάθεση στην Ουκρανία ποσού 5,3 εκατ. δολαρίων, που κατασχέθηκε από λογαριασμούς του Ρώσου ολιγάρχη Κ. Μαλοφέγεφ.

Το ποσό «πλέον μεταφέρθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και θα διατεθεί για τον σκοπό αυτό», δήλωσε, διαμηνύοντας ότι «αυτή είναι η πρώτη μεταφορά από τις ΗΠΑ ρωσικών κεφαλαίων που κατασχέθηκαν προκειμένου να ανοικοδομηθεί η Ουκρανία, αλλά δεν θα είναι η τελευταία». Για να γίνει αυτό όμως οι αρχές των ΗΠΑ πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι συνδέονται με παράνομες δραστηριότητες.

Από τον Μάρτη του 2022 οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις και κατάσχεσαν μεταξύ άλλων θαλαμηγούς και ιδιωτικά αεροσκάφη αξίας 1 δισ. δολαρίων και πλέον, ενώ «πάγωσαν» εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια Ρώσων ολιγαρχών αποταμιευμένα σε λογαριασμούς στις ΗΠΑ. Τον Απρίλη του 2022 δέσμευσαν κεφάλαια του Μαλοφέγεφ, που χαρακτηρίζουν μεταξύ άλλων βασικό χρηματοδότη αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ «έκλεψαν» τα χρήματα και τέτοιες αποφάσεις «θα τις χτυπήσουν σαν μπούμερανγκ», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ενώ δεσμεύτηκε για απάντηση της Ρωσίας. «Αυτό υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και ιδιοκτητών περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με κάποιο τρόπο με την Αμερική, και οπωσδήποτε δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες για τις ΗΠΑ», είπε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προϋπολογισμούς «πολέμου» προετοιμάζουν τα δύο στρατόπεδα για τα επόμενα χρόνια (2024-01-13 00:00:00.0)
Για περισσότερους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από τη «Δύση» καλεί η Πολωνία (2024-01-04 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ εξετάζουν εξοπλισμό του Κιέβου με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (2023-09-13 00:00:00.0)
Μεγαλώνει ο κίνδυνος κλιμάκωσης και επέκτασης του πολέμου (2023-06-02 00:00:00.0)
Στρατιωτική κλιμάκωση με όπλα μεγάλου βεληνεκούς και σχέδια για F-16 (2023-05-20 00:00:00.0)
Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς θα στείλει και η Βρετανία (2022-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ