Παρασκευή 12 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Θα σπάσει αυγά» για τη θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων

Για ένα ακόμα πιο «αποτελεσματικό» κράτος, που θα στέκεται ακόμα πιο εχθρικά απέναντι στον λαό, δεσμεύτηκε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του σε Τρίκαλα και Βόλο. Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα «συγκρουστούμε» και θα «σπάσει αυγά», για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Και, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δεσμεύεται να τα δώσει όλα για την ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις τους, καταθέτει νέες «ευφάνταστες» προτάσεις για την περαιτέρω αντιδραστική θωράκιση του κράτους. Για παράδειγμα, δίνοντας συνέχεια στην κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τα «κοστολογημένα» προγράμματά τους και με το βλέμμα στραμμένο στο πώς θα «κοντύνουν» τις δίκαιες λαϊκές διεκδικήσεις, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Α. Σκέρτσος, πρότεινε η επόμενη Βουλή να ψηφίσει νόμο «που θα υποχρεώνει τα κόμματα να υποβάλλουν προς κοστολόγηση τα οικονομικά τους προγράμματα στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο πριν τα ανακοινώσουν επίσημα»!

Ενώ, δείχνοντας «έτοιμος» να πιάσει το νήμα της βαθιάς εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και των παζαριών στα Ελληνοτουρκικά, ζήτησε «σταθερή κυβέρνηση», επικαλούμενος τον «τουρκικό αναθεωρητισμό» και παρουσιάζοντας ως «δυνατό χαρτί» τις «συμμαχίες», δηλαδή τους εταίρους των ελληνικών κυβερνήσεων (ΝΑΤΟ, ΕΕ), που δίνουν αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας.

Στην ομιλία του στα Τρίκαλα ξεχώρισε τις επενδύσεις στην «πράσινη» και «ψηφιακή μετάβαση», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις ΑΠΕ και τονίζοντας ότι «η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας». Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η επιτάχυνση της «πράσινης» ανάπτυξης θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, όταν είναι γνωστό ότι οι αγρότες, όπως και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, πληρώνουν ακριβώς αυτά τα σχέδια της ενεργειακής μετάβασης. Μόνο η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με δύο χρόνια πριν.

Στο ίδιο μοτίβο υποστήριξε ότι η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Ε-65 θα βγάλει τα Τρίκαλα από την «απομόνωση», την ίδια στιγμή που ο λαός θα χρεωθεί για να τον χρησιμοποιεί τόσο με τα δισ. με τα οποία μπουκώνονται οι κατασκευαστικοί όμιλοι όσο και με τα πανάκριβα διόδια που θα λειτουργήσουν (μέχρι στιγμής 2 κεντρικοί σταθμοί κόστους 3,05 ευρώ και 1,75 ευρώ και 2 πλευρικοί κόστους 1,75 και 1,05 ευρώ) μέχρι το 2038!

Εκεί που ο πρωθυπουργός το τερμάτισε, ήταν όταν αναφέρθηκε στον «Ιανό» , λέγοντας ότι πρέπει να υπάρχουν προληπτικά έργα για τις φυσικές καταστροφές. Κι αυτό όταν ο λαός των Τρικάλων είναι αδιάψευστος μάρτυρας για το γεγονός ότι τα απαραίτητα έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής θωράκισης δεν αποτελούν προτεραιότητα για το κράτος, αφού μπαίνουν στο εγκληματικό «ζύγι» κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο. Η ειρωνεία είναι ότι μόλις πριν από 9 μέρες μια μικρή νεροποντή στα Τρίκαλα αποδείχθηκε ικανή να πλημμυρίσει δρόμους, σπίτια, καταστήματα, μέχρι και το νοσοκομείο!

«Τα Τρίκαλα έχουν αποκτήσει πολύ καλή ποιότητα ζωής και μπορούν να προσελκύσουν ψηφιακούς νομάδες που αναζητούν ποιότητα ζωής», άλλος ένας από τους ισχυρισμούς του Κυρ. Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα, το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων έχει συρρικνωθεί λειτουργικά με συγχωνεύσεις κλινικών και σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ κλειστές παραμένουν μια σειρά από κλινικές εδώ και χρόνια. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στα Κέντρα Υγείας, αφού στη Δυτική Θεσσαλία υπάρχουν μόνο ένας παθολόγος και ένας παιδίατρος για σχεδόν 140.000 πληθυσμό!

Αλλά και τα ...καλά σχολεία για τα οποία μίλησε ο πρωθυπουργός, είναι αυτά στα οποία κάθε τόσο πέφτουν βροχή οι σοβάδες, όπως πρόσφατα το 2ο Γυμνάσιο Τρικάλων, ή είναι αθωράκιστα από τους σεισμούς. Ενδεικτικά, από τα 117 σχολικά κτίρια που λειτουργούν, τα 45 έχουν κατασκευασθεί πριν το 1985, 25 σχολεία έχουν ηλικία 50 ετών και άνω. Υπάρχουν σχολεία που χτίστηκαν το 1950, το 1934, ακόμα και το 1874 (!) χωρίς να έχουν υποβληθεί ποτέ σε ουσιαστικό αντισεισμικό έλεγχο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ