Πέμπτη 21 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλη συναυλία για την Πρωτομαγιά με την Μ. Φαραντούρη

Μεγάλη συναυλία διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, την Παρασκευή 29 Απρίλη στις 8 μ.μ. στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου (λεωφόρος Βεΐκου 137).

Τραγουδά η Μαρία Φαραντούρη και συμμετέχουν επίσης η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Βασίλης Γισδάκης και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Η ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας είναι του Μανόλη Ανδρουλιδάκη.

Παίζουν οι μουσικοί: Αχιλλέας Γουάστορ (πιάνο), Ηρακλής Ζάκας (μπουζούκι), Σταύρος Καβαλιεράτος (κοντραμπάσο), David Lynch (πνευστά), Μιχάλης Πορφύρης (τσέλο), Γρηγόρης Συντρίδης (ντραμς), Γιώργος Τσοκάνης (keyboards) και Χρήστος Μιχάλης (ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα).

Η συναυλία εντάσσεται στις πολύμορφες πρωτοβουλίες που θα πάρει το ΚΚΕ μπροστά στην Εργατική Πρωτομαγιά.

Η σπουδαία ερμηνεύτρια θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα γεμάτο αγαπημένα τραγούδια. Πολλά από αυτά μάλιστα τα έχει πρωτοτραγουδήσει και τα έχει σημαδέψει με την εμβληματική φωνή της. Τραγούδια αγωνιστικά, τραγούδια που έχουν συνδεθεί με μεγάλες στιγμές έξαρσης του λαού μας και της ταξικής πάλης στη χώρα μας, αλλά και πολλές μουσικές εκπλήξεις θα περιλαμβάνονται στο πλούσιο πρόγραμμα της συναυλίας.

Θα ακουστούν έργα σε μουσική των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Μάνου Λοΐζου, Θάνου Μικρούτσικου, Σταύρου Ξαρχάκου, Ζουλφί Λιβανελί, Κουρτ Βάιλ, Χανς Αϊσλερ και σε στίχους - ποίηση των Γιάννη Ρίτσου, Μάνου Ελευθερίου, Ιάκωβου Καμπανέλλη, Νίκου Γκάτσου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Νότη Περγιάλη, Γιάννη Νεγρεπόντη, Βασίλη Ρώτα, Μπάμπη Τσικληρόπουλου, Ανδρέα Κάλβου, Brendan Behan.

Η είσοδος θα γίνεται αυστηρά με προσκλήσεις, που διατίθενται από τις Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα βρίσκονται σε ισχύ τη μέρα πραγματοποίησης της συναυλίας.

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Ευκαιρία» για λύση «εκκρεμοτήτων» σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό

Μεσολάβηση ΕΕ, ΗΠΑ, ΟΗΕ για να προχωρήσει η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας - Κύπρου, ζητά ο Ν. Αναστασιάδης

Από την πρόσφατη επίσκεψη Νούλαντ

INTIME NEWS

Από την πρόσφατη επίσκεψη Νούλαντ
Λίγες μέρες μετά την περιοδεία της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, στην περιοχή, στην οποία παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» για τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής, ενδεικτικές των διεργασιών και για το Κυπριακό είναι οι νέες δηλώσεις του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη.

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του, με τις οποίες ζήτησε η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να γίνει διάλογος για να καθοριστούν οι ΑΟΖ Τουρκίας - Κύπρου «ή να προσφύγουμε σε επιδιαιτησία», χτες ο Κύπριος ηγέτης είπε ότι «η ουκρανική κρίση προσφέρεται ως μια ευκαιρία για τους Ευρωπαίους, τους Αμερικανούς, αλλά και τα Ηνωμένα Εθνη να δημιουργήσουν συνθήκες, ώστε εκκρεμούντα προβλήματα, που έχουν σχέση με τις αιτίες του ουκρανικού πολέμου, να επιλυθούν». Ενώ ξεκαθαρίζοντας ότι οι ενεργειακές κολιγιές, τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και «απεξάρτησης» από το ρωσικό αέριο αποτελούν βασικό μοχλό των διεργασιών, συνέχισε: «Είναι καλά γνωστό ότι η ΕΕ ζητά εναλλακτικές πηγές Ενέργειας. Αυτές οι πηγές Ενέργειας προσφέρονται στη λεκάνη της Λεβαντίνης, στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε από τα ισραηλινά, τα αιγυπτιακά είτε από τα κυπριακά κοιτάσματα. Και όχι μόνο, διότι μπορεί οι αγωγοί να βοηθήσουν, ώστε να έχουμε και από τις χώρες του Αραβικού Κόλπου. Συνεπώς, είναι η ευκαιρία, εάν ο κ. Ερντογάν εννοεί αυτά που είπε χτες (σ.σ. ανάμεσα σε άλλα είπε ότι "η Τουρκία βρίσκεται σε σημείο στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ κυρίως στους τομείς ασφάλειας και Ενέργειας") (...) να αναλάβουν πρωτοβουλίες».

Εξήγησε δε ότι, πέρα από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο ίδιος επιδίωκε να εισηγηθεί «την ανάληψη μιας πρωτοβουλίας και από πλευράς ΕΕ», ενώ μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία - πρόσθεσε - «τώρα καθίσταται ακόμη επιτακτικότερο να αναληφθεί μια πρωτοβουλία από πλευράς ΕΕ, Ηνωμένων Εθνών, αλλά και ΗΠΑ, οι οποίες διεμήνυσαν ότι θα ήθελαν να δουν την Τουρκία να εμπλέκεται στη Μεσόγειο, έτσι ώστε να οριοθετηθεί η ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας». Για την πρωτοβουλία αυτή, όπως είπε, συζήτησε μεταξύ άλλων και με την Νούλαντ κατά την πρόσφατη επίσκεψή της.

Κατά τα άλλα, επανέλαβε ότι πρέπει να αρθούν τα τετελεσμένα και οι παράνομες και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, ενώ η λύση που θα εξεταστεί να διαμορφωθεί με βάση όρους «που να επιτρέπουν τη λειτουργικότητα του κράτους», καταλήγοντας ότι μια τέτοια λύση του Κυπριακού θα έφερνε και πρόοδο στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ενωσης, πρόοδο «στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, στα θέματα Ενέργειας, στα θέματα που ενδιαφέρουν την περιοχή». Επίσης, σχολιάζοντας την αναθέρμανση των σχέσεων της Τουρκίας με χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, ισχυρίστηκε ότι «εάν και εφόσον επιτευχθεί, αποτρέπει από μονομερείς ενέργειες εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στο μεταξύ, νέα «κρίση» ξέσπασε στην «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους, ελάχιστους μόνο μήνες μετά την ανάδειξή της. Ο «πρωθυπουργός» Φαΐζ Σουτζούογλου φέρεται προχτές να επέδωσε επιστολή παραίτησης στον «πρόεδρο» Ερσίν Τατάρ, μετά από την άρνηση του δεύτερου να αποπέμψει τον «υπουργό Δημοσιονομικών» Σουνάτ Ατούν. Σουτζούογλου και Ατούν διαφωνούν εδώ και μέρες για ζητήματα που αφορούν την «αρχή ηλεκτρισμού».

Και στο βάθος Λοζάνη

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, νέες δηλώσεις έκανε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, που μιλώντας σε Διάσκεψη με θέμα «Αμυνα και Ασφάλεια σε κρίση», είπε ότι «παρόλο που εμείς τείνουμε χέρι φιλίας και προσπαθούμε να καταστήσουμε τη Μεσόγειο μία θάλασσα ειρήνης, ερχόμαστε αντιμέτωποι με προκλητικές και παράνομες ενέργειες, καθώς και με δηλώσεις ορισμένων Ελλήνων αξιωματούχων». Επέμεινε ότι «η Ελλάδα προβαίνει σε κάθε είδους άδικες και παράνομες ενέργειες, τις οποίες αντικρούουμε στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας και σε διπλωματικό επίπεδο και στο πεδίο της δράσης», για να καταλήξει πως «η πιο ειλικρινής μας επιθυμία είναι ο τουρκικός και ο ελληνικός λαός να ζήσουν με ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία, επωφελούμενοι από τα πλούτη της περιοχής».

Για το Κυπριακό επανέλαβε ότι «δύο ισότιμα, κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο αποτελούν πλέον τη μόνη λύση. Η Κύπρος αποτελεί εθνική μας υπόθεση (...) Δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα και το δίκιο μας. Οπως δεν έχουμε επιτρέψει κανένα τετελεσμένο μέχρι στιγμής, έτσι δεν θα το κάνουμε και στο μέλλον».

Στο μεταξύ, σειρά υπερπτήσεων από τουρκικά μαχητικά σημειώθηκε και χτες στο Αιγαίο πάνω από νησιά όπως η Ζουράφα, η Παναγιά και οι Οινούσσες, ενώ καταγράφηκαν και πολλές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, πάντα εντός πλαισίου ΝΑΤΟ. Με βάση τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, ήδη στο πρώτο τρίμηνο φέτος έγιναν 35 υπερπτήσεις, σχεδόν τριπλασιασμός σε σχέση με τις 13 το αντίστοιχο τρίμηνο πέρσι.

Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης δεν αποκλείουν έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, σε όλα τα επίπεδα, όσο πλησιάζουμε το 2023, και κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς του χρόνου συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης. Συγκεκριμένα, δεν αποκλείουν η τουρκική αστική τάξη να βάλει ακόμα πιο πιεστικά θέμα αναθεώρησής της, αποδίδοντάς το κατά το σύνηθες σε λόγους «εσωτερικής κατανάλωσης», καθώς στη γείτονα έρχονται εκλογές, παρότι το γενικό πλαίσιο αφορά τις πάγιες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης και τα παζάρια με την ελληνική για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, πάντα υπό το πρίσμα του στόχου για τη «διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής» κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

«Χέρι χέρι» πολεμική εμπλοκή και «ευκαιρίες» για την αστική τάξη

Το... μισό υπουργικό συμβούλιο είδε αντιπροσωπεία των ΗΠΑ για τα ενεργειακά σχέδια | Σπεύδει στη Χάγη για «εγκλήματα πολέμου» η κυβέρνηση | Προαναγγελία για τα χειρότερα η συμμετοχή σε «στενή» ΝΑΤΟική σύσκεψη

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Αμερικανούς γερουσιαστές

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Αμερικανούς γερουσιαστές
«

Εις σάρκα μίαν» βρίσκεται η εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και στο ιμπεριαλιστικό μακελειό στην Ουκρανία με το κομμάτι από τη «λεία» που διεκδικεί η αστική τάξη, βλέποντας από τον πόλεμο «ευκαιρίες αναβάθμισης» των συμφερόντων της στην Ενέργεια και αλλού, με τον λαό να πληρώνει το «μάρμαρο» με πολύ μεγάλους κινδύνους και εκτίναξη της φτώχειας.

Ενδεικτικές στο πλαίσιο αυτό είναι οι συνεχείς συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών με Αμερικανούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους που έχουν πάρει «σβάρνα» Μαξίμου και υπουργεία.

Συγκεκριμένα, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χτες με διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Φρανκ Παλόουν, πρόεδρο της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου. Στη συνάντηση, αναφέρεται επισήμως, «επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και η σαφής στάση που έλαβε η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή, στηρίζοντας την Ουκρανία με ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό». Στην άλλη όψη, ο πρωθυπουργός ανέλυσε το ενεργειακό σχέδιο της κυβέρνησης, με «ιδιαίτερη έμφαση στις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η χώρα μας προκειμένου να καταστεί πύλη εισόδου Ενέργειας προς τα Βαλκάνια και την ΕΕ, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

«Οποιον τρόπο κι αν επιλέξουμε για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, ως το σημείο εισόδου του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη», υπογράμμισε, διεκδικώντας κέρδη και γεωστρατηγική αναβάθμιση για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι Αμερικανοί, συνοδευόμενοι από τον πρέσβη τους στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, συναντήθηκαν χτες και με τον υπουργό Ενέργειας Κ. Σκρέκα, ο οποίος διέχεε κατόπιν ότι συζήτησαν «τα θέματα ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη». Προχτές οι Αμερικανοί είχαν πάει και στον υπουργό Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη, ο οποίος ανέφερε ότι «το κλίμα στη συνάντηση ήταν εξαιρετικό και οι επενδύσεις και στον τομέα της Ενέργειας που έρχονται μεγάλες». Ο δε Πάιατ τόνισε τον ρόλο που έχει η Ελλάδα στα σχέδια αυτά των Αμερικανών ως «περιφερειακός ενεργειακός κόμβος». «Μαζί διασφαλίζουμε, διαφοροποιούμε τον ενεργειακό εφοδιασμό, προωθούμε την κοινή μας κλιματική ατζέντα και οδηγούμε τις πράσινες επενδύσεις», είπε, απλώνοντας το μενού για τα αρπακτικά της «πράσινης Ενέργειας», το οποίο στην «άλλη όψη» του τροφοδοτεί όλες τις αιτίες που ο λαός βυθίζεται στην ενεργειακή φτώχεια.

Χτες οι Αμερικανοί μετέβησαν και στο Αμυνας όπου συναντήθηκαν με τον Παναγιωτόπουλο, όπου τους έγινε «ενημέρωση για τις πρόσφατες εξελίξεις στην στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση Ελλάδος - ΗΠΑ και την προοπτική περαιτέρω, αμοιβαίως επωφελούς, εμβάθυνσης και διεύρυνσής της», όπως και στο ΥΠΕΞ, όπου συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια και τον υφυπουργό αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία Κ. Φραγκογιάννη. «Συζητήσαμε για την ενδυνάμωση της διμερούς στρατηγικής σχέσης σε όλους τους τομείς, ενεργειακά θέματα, την Ανατ. Μεσόγειο και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», είπε κατόπιν ο υπουργός, σκιαγραφώντας επί της ουσίας το κομμάτι των «διευθετήσεων» που δρομολογούνται στην περιοχή, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας, για να «τρέξουν» οι ενεργειακοί σχεδιασμοί.

Εξάλλου, στο ΥΠΕΞ βρίσκονται σε προκαταρκτικές συζητήσεις για την επερχόμενη Σύνοδο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών «3+1» (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ συν ΗΠΑ), με τη συμμετοχή και του Αμερικανού υπουργού Α. Μπλίνκεν, στα μέσα Μάη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μια ατζέντα που έχει αρχίσει να διαφαίνεται είναι το Ουκρανικό, το Ενεργειακό, η «κατάσταση ασφαλείας» στην Ανατολική Μεσόγειο και η ενδεχόμενη διεύρυνση του σχήματος και με άλλους «παίκτες» της περιοχής (π.χ. Αίγυπτος) ή η διασύνδεσή του με άλλα τέτοια φορμάτ «περιφερειακής συνεργασίας», ώστε να διευκολυνθούν τα ευρωατλαντικά σχέδια.

Και από κοντά το «αίτημα διερεύνησης εγκλημάτων» στη Χάγη

Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, η κυβέρνηση ετοιμάζει ήδη τα επόμενα βήματα της εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια. Μετά την επιστολή Δένδια στον γενικό εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, με την οποία ζήτησε να διερευνήσει τη διάπραξη εγκλημάτων από τις ρωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη και στα χωριά Σαρτανά και Βολνοβάκα, τώρα ετοιμάζουν και το επόμενο βήμα: Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τον Μάη αναμένεται επίσημη επίσκεψη Δένδια στη Χάγη, στο περιθώριο της οποίας θα επισκεφτεί τον ίδιο τον εισαγγελέα, Βρετανό Καρίμ Καν, για να τονίσει και εκ του σύνεγγυς το «αίτημα διερεύνησης».

Την ίδια ώρα, στο ΥΠΕΞ φαίνεται να βρίσκονται εν αναμονή των αντιποίνων της Μόσχας για την πρόσφατη απέλαση 12 διπλωματών της από την Ελλάδα. Στη Ρωσία υπηρετούν συνολικά 35 Ελληνες διπλωμάτες, στην πρεσβεία στη Μόσχα και στα προξενεία σε Αγία Πετρούπολη και Νοβοροσίσκ.

Παράλληλα, δείχνοντας και από μία ακόμα πλευρά το πώς κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση, συγκεντρώνοντας πλέον δυνάμεις από κάθε γωνιά του πλανήτη, διπλωματικές πηγές παρέπεμψαν και στο πρόσφατο ταξίδι Δένδια στην Ιαπωνία, όπου οι συνομιλητές του φέρονται να του τόνισαν το ενδιαφέρον της ιαπωνικής πλευράς να εμπλακεί στις διεργασίες στα Δυτικά Βαλκάνια, προς μείωση της ρωσικής και κινεζικής επιρροής στην περιοχή.

«Στον στενό πυρήνα» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών...

Στο μεταξύ, καθώς οι υπηρεσίες στον ευρωατλαντικό άξονα και η στοίχιση στα επικίνδυνα για τον λαό προτάγματά του απλώνονται και στην πολεμική προπαρασκευή, προχτές Τρίτη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κ. Φλώρος, συμμετείχε σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη αρχηγών Αμυνας που έλαβε χώρα «κατόπιν πρωτοβουλίας» του ομολόγου του των ΗΠΑ, στρατηγού Μαρκ Μίλεϊ.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης οι αρχηγοί Αμυνας της Αυστραλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Δανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, του Καναδά, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας, της Σουηδίας και της Τουρκίας, καθώς και ο διοικητής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στην Ευρώπη (US EUCOM).

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, συζητήθηκαν «οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία ως προς την κλιμάκωση της ρωσικής επίθεσης στην ανατολική περιφέρειά της, καθώς και ενδεχόμενοι τρόποι υποστήριξής της στην προσπάθειά της να διασφαλίσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».

Αρμόδιες πηγές δεν διευκρίνισαν αν συζητήθηκε συγκεκριμένα ποιοι θα είναι αυτοί οι «τρόποι υποστήριξης». Μιλάνε βέβαια τα «έργα» της κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη αποφασίσει την αποστολή μάχιμου τμήματος των Ενόπλων Δυνάμεων στη Βουλγαρία, σε νεοσύστατο ΝΑΤΟικό «σχηματισμό μάχης» κόντρα στη Ρωσία, με την αποστολή στη γείτονα Τμήματος Αντιαρματικών που θα αποτελείται από μία διμοιρία με 4 στοιχεία τέτοιου όπλου προσαρμοσμένα σε ερπυστριοφόρα, συν ένα στοιχείο Τεχνικής Υποστήριξης.

Παραπέρα, αυτή η απόφαση έρχεται σε συνέχεια κινήσεων όπως:

-- Η αποστολή όπλων, πυρομαχικών και άλλων εφοδίων στην Ουκρανία το προηγούμενο διάστημα, με πτήσεις ελληνικών μεταγωγικών στην Πολωνία.

-- Οι αποστολές ελληνικών ιπτάμενων ραντάρ σε αποστολές συλλογής πληροφοριών πάνω από τη Βουλγαρία για τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα, όπως έγινε και προχτές. 'Η αντίστοιχες αποστολές ελληνικών ιπτάμενων ραντάρ στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου επίσης κινούνται ισχυρές ρωσικές μονάδες, όπως έγινε χτες, με πτήση από την αεροπορική βάση Ελευσίνας μέχρι νοτιοδυτικά της Κρήτης.

-- Η ανάπτυξη και υποστήριξη στις ελληνικές θάλασσες αμερικανοΝΑΤΟικών αεροπλανοφόρων και αρμάδων.

-- Η διεκπεραίωση σειράς αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων μέσω Αλεξανδρούπολης (αλλά και μέσω Θεσσαλονίκης και Ηγουμενίτσας) προς την Πολωνία και άλλες χώρες στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τη μη απόδοση των προβλεπόμενων στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εθνικής Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με θέμα τη μη απόδοση των προβλεπόμενων ποσοστών των δαπανών για εξοπλισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (ΥΕΘΑ) στα Μετοχικά Ταμεία των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης. Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Οπως είναι γνωστό, το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε επιστολή προς το ΥΕΘΑ, προτείνοντας κατά τις επόμενες μεγάλες αγορές του "αιώνα" να μην αποδοθεί ποσοστό 4% και 2% της δαπάνης στα Μετοχικά Ταμεία των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΜΤΣ, ΜΤΝ, ΜΤΑ), όπως προβλέπεται. Ως λόγος εμφανίζεται ότι η απόδοση των ποσοστών αυτών στα Ταμεία θα επιβαρύνει το κόστος προμήθειας. Αντίστοιχα, προτείνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να αποδοθεί ένα ποσό, που δεν θα υπερβαίνει τον μέσο όρο των εσόδων των τελευταίων πέντε ετών προσαυξημένο κατά 50%.

Ανέκαθεν, το ελληνικό κράτος ως εργοδότης έχει αναλάβει την υποχρέωση να ενισχύει τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, αποδίδοντας σε αυτά τα πιο πάνω ποσοστά επί των δαπανών αγοράς εξοπλισμού, επιπλέον των εισφορών των στελεχών. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφασίζει νέους εξοπλισμούς για να καλύψει ΝΑΤΟικές ανάγκες, οφείλει κατ' ελάχιστον να τηρήσει και τις υποχρεώσεις της προς τα εν ενεργεία και σε αποστρατεία (ε.ε. & ε.α.) στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (ΕΔ & ΣΑ) μέσω των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι συζητήσεις των πιο πάνω προτάσεων γίνονται, ενώ οι πολιτικές της κυβέρνησης και των προκατόχων της είναι υπεύθυνες για τη σημερινή κατάσταση των Μετοχικών Ταμείων και των μερισμάτων που λαμβάνουν τα σε αποστρατεία στελέχη και για τα μερίσματα που προοιωνίζονται για τους μελλοντικούς αποστράτους. Οι ευθύνες για τη λεηλασία των αποθεματικών των Μετοχικών Ταμείων είναι τεράστιες και διαχρονικές. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις τζογάρισαν τα χρήματα των Ταμείων στο Χρηματιστήριο, ενώ είναι γνωστές οι σημαντικές επιπτώσεις στο ΜΤΣ από την πώληση της Γενικής Τράπεζας.

Οι απόστρατοι στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης τσακίστηκαν από τις πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και των συνεργατών τους. Ψήφισαν αντιασφαλιστικούς νόμους, μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους - λαιμητόμους για τις συντάξεις και για τα μερίσματα που χορηγούν τα Μετοχικά Ταμεία και "κούρεψαν" τα αποθεματικά τους με το PSI.

Τα ποσά που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών να δοθούν αντί των προβλεπομένων, δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστούν κοροϊδία, αφού είναι γνωστό ότι οι αγορές της προηγούμενης πενταετίας σε σχέση με τις επόμενες είναι μηδαμινές. Τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και κατ' επέκταση τα ε.ε. & ε.α. στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ είναι απαράδεκτο να πληρώσουν απ' την τσέπη τους ένα μέρος από τους πανάκριβους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς που η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της Βουλής αποφάσισαν να αγοράσουν!».

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι υπουργοί «τι μέτρα θα λάβουν, ώστε το κράτος να εισφέρει όσα του αναλογούν στα Μετοχικά Ταμεία, επ' ωφελεία των σε ενεργεία και σε αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας».

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Ενα ακόμα βήμα προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Τα περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα τάσσονται υπέρ της «στρατιωτικής ευθυγράμμισης»

Η Φινλανδία έκανε χτες ένα ακόμα βήμα προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αφού οι μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε «κάποια μορφή στρατιωτικής συμμαχίας» ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το φινλανδικό Κοινοβούλιο ξεκίνησε χτες τη σχετική συζήτηση, με τους Σοσιαλδημοκράτες της πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν να προβάλλουν αυτήν τη θέση. «Είναι προφανές ότι οι ενέργειες της Ρωσίας έχουν φέρει τη Φινλανδία πολλά βήματα πιο κοντά στην αναγκαία στρατιωτική ευθυγράμμιση», είπε ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ομάδας.

Η άμυνα και η ασφάλεια της χώρας χρειάζεται ενίσχυση και η απόφαση για το αν θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ενδέχεται να ληφθεί εντός εβδομάδων, είπε η Μαρίν.

Η κυβέρνηση ανέφερε επίσης ότι η δημόσια υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να μετρηθεί μέσω κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας και όχι μέσω δημοψηφίσματος, τα αποτελέσματα του οποίου, παρά τις εμφανιζόμενες δημοσκοπήσεις, είναι αμφίβολα.

Ο μεγαλύτερος σύμμαχος των Σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση συνασπισμού, το Κόμμα του Κέντρου, δήλωσε ετοιμότητα να υποστηρίξει μια απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

8 από τους 10 αρχηγούς κοινοβουλευτικών ομάδων εξέφρασαν την υποστήριξή τους είτε για ένταξη στο ΝΑΤΟ είτε για μια «στρατιωτική ευθυγράμμιση», ενώ ο αρχηγός της «Αριστερής Συμμαχίας», Γ. Σάραμο, τόνισε ότι δεν πρέπει να ληφθεί μια γρήγορη απόφαση και κάλεσε σε ευρύτερη συζήτηση... Το κόμμα αυτό, που έχει 16 έδρες στο Κοινοβούλιο των 200 εδρών και αποτελεί μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού της Μαρίν, παρότι εμφανίζεται να «αντιτίθεται» στο ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ότι δεν θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό αν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στηρίξει την ένταξη...

Ο Σάραμο σημείωσε ότι η αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ θα αυξήσει τις εντάσεις στα σύνορα Φινλανδίας - Ρωσίας και ενδέχεται να καταστήσει τη Φινλανδία πιθανό στόχο του πρώτου χτυπήματος σε έναν πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Ενας εθνικιστής βουλευτής, που εκπροσωπεί μια ομάδα με μόνο μία κοινοβουλευτική έδρα, ήταν ο μόνος που εξέφρασε άμεση αντίθεση σε ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ
Με μαχητικά αεροσκάφη και άλλα βαριά όπλα «συνεισφέρουν» οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα του Ντονμπάς από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις

Στη χαλυβουργία «Azovstal» εστιάζουν οι επιχειρήσεις στη Μαριούπολη
Στη χαλυβουργία «Azovstal» εστιάζουν οι επιχειρήσεις στη Μαριούπολη
Με περισσότερες αποστολές ΝΑΤΟικών βαρέων όπλων και «εκπαιδευτών» για τον ουκρανικό στρατό, πολιτικές πιέσεις και νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, κλιμακώνεται η αντιπαράθεση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία περνάει σε «νέα» φάση για την «απελευθέρωση του Ντονμπάς», φάση κρίσιμη για την πορεία της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.

Στη γεωπολιτική αντιπαράθεση Ρωσίας - Δύσης με επίκεντρο την Ουκρανία, τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, οι ευρωατλαντικές δυνάμεις δεν στέλνουν επίσημα στρατιωτικές δυνάμεις, ωστόσο συμμετέχουν όλο και πιο ενεργά εξοπλίζοντας, εκπαιδεύοντας και χρηματοδοτώντας τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις και την ουκρανική κυβέρνηση, ενώ έχουν καθοριστικό λόγο και στις διαπραγματεύσεις με συνεχείς επικοινωνίες.

Στο μεταξύ, καθώς εντείνεται παραπέρα και η επικίνδυνη κούρσα των εξοπλισμών, στην πρώτη επιτυχημένη εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου «Sarmat» (ICBM) προχώρησε χτες η Ρωσία, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της χώρας.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, συνεχάρη τον στρατό, σημειώνοντας ότι αυτό το «μοναδικό όπλο θα αναγκάσει όλους όσοι επιχειρήσουν απειλές κατά της Ρωσίας, να το σκεφτούν δύο φορές». Ο «Sarmat» ήταν ένα από τα όπλα που ανέφερε ο Πούτιν σε μια ομιλία το 2018, στην οποία διαφήμιζε νέα όπλα που αναπτύσσονται και, όπως έλεγε τότε, θα καταστήσει την άμυνα του ΝΑΤΟ «εντελώς άχρηστη».

Μαχητικά αεροσκάφη έχουν στείλει κράτη του ΝΑΤΟ

Από την πρώτη εκτόξευση του ρωσικού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου «Sarmat»

Roscosmos Space Agency Press S

Από την πρώτη εκτόξευση του ρωσικού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου «Sarmat»
Εκτός από τις τελευταίες ανακοινώσεις πολλών ΝΑΤΟικών κρατών για αποστολή βαρέος εξοπλισμού, πυροβολικών συστημάτων, τεθωρακισμένων, αντιαρματικών κ.ά., οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν ήδη λάβει στρατιωτικά αεροσκάφη και ανταλλακτικά για να επισκευάσουν αεροσκάφη, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε προχτές το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία μεγαλώνει τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας και είχε προκαλέσει μεγάλη συζήτηση μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα σχετικά με το ρίσκο και τον τρόπο παράδοσής τους, προκειμένου να μη γίνουν στόχος της Ρωσίας.

Εξάλλου, όπως επιβεβαίωσε και η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αν. Μπέρμποκ, γίνονται και αποστολές εξοπλισμών που δεν ανακοινώνονται και το Βερολίνο έχει επιλέξει να μην αποκαλύψει όλα τα όπλα που έχει αποστείλει στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δεν ανέφερε ποιες χώρες έστειλαν αεροσκάφη, πάντως αναγνώρισε πως έγιναν νέες παραδόσεις και πως η Ουκρανία έχει σήμερα περισσότερα διαθέσιμα μαχητικά αεροσκάφη από όσα είχε πριν από δύο βδομάδες. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι ίδιες οι ΗΠΑ δεν έστειλαν κανένα αεροσκάφος στο Κίεβο, παρά μόνο ανταλλακτικά.

Ωστόσο, αυτό ενδέχεται σύντομα να αλλάξει. Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει σχέδια για μεταφορά ρωσικής κατασκευής ελικοπτέρων «Mi-17» στην Ουκρανία, τα οποία προορίζονταν παλαιότερα για το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, η Ρωσία δεν έχει κυριαρχήσει στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, εν μέρει λόγω της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας και της αντιαεροπορικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένων των φορητών πυραύλων εδάφους - αέρος που προσέφεραν αθρόα οι ΗΠΑ και άλλοι «σύμμαχοι».

«Σε αντίθεση με τις δηλώσεις ότι οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσουν το συντομότερο δυνατό, οι χώρες του ΝΑΤΟ κάνουν τα πάντα για να καθυστερήσουν την ενεργή φάση της επιχείρησης», σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, αναφέροντας τις συνεχιζόμενες προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού που «ωθούν το καθεστώς του Κιέβου να συνεχίσει την επιθετικότητα» στο Ντονμπάς.

Αντίστοιχα, μάλιστα, και ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, κατήγγειλε ότι «υπάρχουν χώρες στους κόλπους του ΝΑΤΟ που επιθυμούν να συνεχιστεί ο πόλεμος». Πρόσθεσε πως «ο στόχος τους είναι να αποδυναμωθεί η Ρωσία».

Σύσκεψη «Αμυνας» στον Λευκό Οίκο

Σε αυτό το φόντο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συγκάλεσε χτες την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στην ετήσια συνάντηση στον Λευκό Οίκο, η οποία φέτος έχει ειδική βαρύτητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των νέων δεδομένων που δημιουργεί η ρωσική επίθεση για τον συσχετισμό δυνάμεων και την «αρχιτεκτονική ασφαλείας» στην Ευρώπη.

Εξάλλου, η συνάντηση στον Λευκό Οίκο πραγματοποιείται και εν μέσω συζητήσεων για την ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης της μόνιμης παρουσίας στα ανατολικά σύνορα.

Μια «σειρά θεμάτων» θα συζητηθούν από τον υπουργό Αμυνας, Λ. Οστιν, τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγό Μ. Μίλεϊ, και άλλα μέλη της ηγεσίας του στρατεύματος, δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, όπως η ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Αυτό αποφασίστηκε και στην προχτεσινή τηλεδιάσκεψη του Μπάιντεν με τους ηγέτες του G7 και τους επικεφαλής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Οι ΗΠΑ, που «προβλέπουν» παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια, αναμένεται να ανακοινώσουν τις επόμενες μέρες στρατιωτική βοήθεια στο πλαίσιο του πακέτου των 800 εκατ. δολαρίων, που υποσχέθηκαν την προηγούμενη βδομάδα. Με το «βλέμμα» στην παράταση του πολέμου, τον περασμένο μήνα, ο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο την έγκριση δαπανών ύψους - ρεκόρ για «περίοδο ειρήνης», για το επόμενο έτος.

Παράλληλα, ενόψει της μεγάλης ρωσικής επίθεσης στο Ντονμπάς συνεχίζονται οι αποστολές βαρέος εξοπλισμού.

Η Γερμανία δεν διαθέτει οπλικά συστήματα που θα μπορούσε να στείλει άμεσα στην Ουκρανία, αλλά θα εκπαίδευε τους Ουκρανούς στρατιώτες στη χρήση και συντήρηση πιο προηγμένων συστημάτων, τα οποία μπορεί να εξασφαλίσει το Κίεβο από άλλες συμμαχικές χώρες ή να αγοράσει, είπε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ.

Το Βέλγιο και η Ολλανδία σχεδιάζουν να παραδώσουν περισσότερα βαριά όπλα στην Ουκρανία, είπαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, ενώ η Νορβηγία έστειλε 100 αντιαεροπορικούς πυραύλους «Mistral». Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ζήτησε από το Οσλο να στείλει περισσότερα όπλα, όπως πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας «Harpoon» και φορητούς πυραύλους «NASAMS».

Δυσαρέσκεια για την άρνηση της Βουλγαρίας να στείλει όπλα στη χώρα του εξέφρασε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, ο οποίος επισκέφτηκε τη Σόφια, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, Ρ. Ράντεφ, και τον πρωθυπουργό, Κ. Πετκόφ. «Ολοι αυτοί οι απρόθυμοι, που τάσσονται κατά της αποστολής όπλων και εξοπλισμών, υποστηρίζουν στην πραγματικότητα τη ρωσική επίθεση και τον φόνο των πολιτών μας», είπε ο Κουλέμπα.

Επιφυλάξεις για ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Πάντως, οι ηγέτες του Βελγίου και της Ολλανδίας εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί ως προς την ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, λίγες μέρες αφότου η κυβέρνησή της παρέδωσε το πρώτο μέρος του σχετικού ερωτηματολογίου στην Κομισιόν. Σημείωσαν ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρξει ανοικοδόμηση της χώρας, ενώ έκριναν πως η ΕΕ πρέπει να προσφέρει εκτενή βοήθεια γι' αυτή, διεκδικώντας μερίδιο της «πίτας» για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια και αυξάνοντας τη γεωπολιτική επιρροή της.

Στο μεταξύ, στο Κίεβο μετέβη χτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όπου συναντήθηκε και με τον Ουκρανό Πρόεδρο. Επαναφέροντας το ζήτημα των εγκλημάτων πολέμου ως μοχλό πίεσης προς τη Ρωσία, δήλωσε πως «στην Μποροντιάνκα, όπως και στην Μπούκα και σε τόσες άλλες πόλεις της Ουκρανίας, η Ιστορία δεν θα ξεχάσει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν εδώ».

Σχετικά πάντως με τις βόμβες διασποράς που είχαν αναφερθεί από Δυτικούς αξιωματούχους ως στοιχείο για εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία, καθώς έχουν απαγορευτεί επειδή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τους αμάχους, δημοσίευμα των «New York Times» αναφέρει πως τέτοιες βόμβες έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο από τον ρωσικό, όσο και από τον ουκρανικό στρατό. Η εφημερίδα επικαλείται δικό της οδοιπορικό σε ουκρανικά χωριά, κυρίως στα ανατολικά.

Ρωσία: Θα επιτευχθεί «πλήρης απελευθέρωση» του Ντονμπάς

«Η τραγωδία στο Ντονμπάς ήταν που ανάγκασε και υποχρέωσε τη Ρωσία να ξεκινήσει αυτήν τη στρατιωτική επιχείρηση», ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, επαναφέροντας ένα από τα προσχήματα της ρωσικής εισβολής.

Ο Πούτιν υπενθύμισε πως στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ οι ουκρανικοί βομβαρδισμοί, τα πλήγματα πυροβολικού και οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονταν τα τελευταία 8 χρόνια και πως η κατάσταση για τους κατοίκους της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, που ενσωματώθηκαν στη Ρωσία το 2014, ήταν πολύ καλύτερη. Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα ότι «η ειρήνη θα έρθει στο Ντονμπάς» χάρη στη ρωσική εισβολή.

Νωρίτερα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, είχε ανακοινώσει πως η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία εισέρχεται σε νέα φάση και «αυτή θα είναι μια σημαντική στιγμή» του πολέμου, καθώς πρόκειται για την επίτευξη της «πλήρους απελευθέρωσης» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Εξάλλου, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Ιβάνοφ, επιβεβαίωσε πως η Μόσχα συνεχίζει τις διαδικασίες για να ανοίξει πρεσβείες στις «Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η Ρωσία παρέδωσε γραπτές απαντήσεις στις διαπραγματεύσεις

Η διαπραγματευτική διαδικασία βρίσκεται εδώ και μέρες σε τέλμα καθώς οι δύο πλευρές επιδιώκουν κέρδη στο πεδίο της μάχης, ενώ το ζήτημα του Ντονμπάς δεν περιλαμβάνεται μέχρι στιγμής στις συνομιλίες.

Οπως είπε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, η Μόσχα παρουσίασε στο Κίεβο ένα «σαφώς διατυπωμένο και εμπεριστατωμένο σχέδιο εγγράφου» ως μέρος των διαπραγματεύσεων, με βάση τα αιτήματα που είχε διατυπώσει γραπτώς η Ουκρανία στις διά ζώσης συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, κυρίως γύρω από το καθεστώς «ουδετερότητας» και τις «εγγυήσεις ασφαλείας». Εκτοτε η Ρωσία έχει κατηγορήσει την ουκρανική κυβέρνηση ότι υπαναχωρεί ακόμη και από προτάσεις που η ίδια κατέθεσε, προφανώς με σκοπό να κερδίσει χρόνο, αναμένοντας και νέες στρατιωτικές ενισχύσεις από τη Δύση. «Η μπάλα είναι στο γήπεδό τους. Περιμένουμε απάντηση», είπε ο Πεσκόφ.

Πάντως, ο Ζελένσκι δήλωσε χτες ότι δεν έχει δει ούτε έχει ακούσει κάτι σχετικά με το ρωσικό προσχέδιο, το οποίο σύμφωνα με τη Μόσχα έχει παραδοθεί από τις 15 Απρίλη.

Στην τηλεδιάσκεψη του Αμερικανού Προέδρου με τους ηγέτες του G7, της Πολωνίας και της Ρουμανίας, συζητήθηκε και πώς οι «σύμμαχοι» θα μπορούσαν να παράσχουν «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία μετά τον πόλεμο, εάν δεν θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και δεν «καλύπτεται» από το «άρθρο 5», είπε σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας.

«Η Γαλλία είναι έτοιμη να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας. Θα μπορούσαν να είναι στρατιωτικοί εξοπλισμοί, ώστε να μπορέσει (η Ουκρανία) να αντιμετωπίσει μια νέα επίθεση» ή, ενδεχομένως, εγγυήσεις παρόμοιες με τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της ΕΕ, καθώς η ΕΕ επιδιώκει ενίσχυση του στρατιωτικού της σκέλους για πιο ενεργή και «αυτόνομη» συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο.

Το Ισραήλ θα συζητούσε να συμπεριληφθεί στις δυνάμεις που προσφέρουν «εγγυήσεις ασφαλείας», αν αυτό προταθεί και από τις δύο πλευρές και αν πρώτα έχουν διευθετηθεί ορισμένα ζητήματα, όπως η κατάπαυση του πυρός και τα εδαφικά, είπε ο Ισραηλινός πρέσβης στη Μόσχα.

Αίτημα για συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο στη Μόσχα και τον Ουκρανό Πρόεδρο στο Κίεβο, απέστειλε χτες ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες.

Χιλιάδες ξένοι μισθοφόροι στο ουκρανικό έδαφος

Στο μεταξύ, ανεξάρτητα από την ακρίβεια των στοιχείων που βγαίνουν στη δημοσιότητα, το βέβαιο είναι πως χιλιάδες μισθοφόροι πολεμούν σε ουκρανικό έδαφος και από τις δυο πλευρές.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι ουκρανικές αρχές έχουν εμπλέξει περίπου 7.000 ξένους μισθοφόρους από 63 χώρες, δήλωσε χτες η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, «μόνο σύμφωνα με ανοιχτές πηγές» και οι περισσότεροι είναι πολίτες της Πολωνίας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ρουμανίας, της Βρετανίας και της Γεωργίας. Σύμφωνα με την ίδια, από αυτούς οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη εξοντώσει περίπου 1.000, ενώ άλλοι 1.000 επέστρεψαν στις χώρες τους.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα πως περίπου «10 - 20.000 μισθοφόροι» της ρωσικής παραστρατιωτικής εταιρείας «Βάγκνερ», αλλά και Σύροι και Λίβυοι μαχητές πολεμούν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, έχουν παρατηρηθεί «μεταφορές, από ζώνες όπως η Συρία και η Λιβύη, προς το Ντονμπάς».

Στα τέλη Μάρτη, το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας ανέφερε ότι «περισσότεροι από 1.000 μισθοφόροι» της «Βάγκνερ» επρόκειτο να αναπτυχθούν στην ανατολική Ουκρανία, ενώ τον Μάρτη ο Βλ. Πούτιν είχε δηλώσει πως χιλιάδες «φίλοι» της Ρωσίας, μαχητές από τη Μέση Ανατολή και αλλού, ζητούν να πολεμήσουν στην Ουκρανία, «όχι για τα λεφτά» και «θα πρέπει να τους το επιτρέψουμε».

Εκκλήσεις του Κιέβου για τη Μαριούπολη και το Τάγμα Αζόφ...

Την ίδια ώρα, καθώς στη Μαριούπολη σφίγγει ο ρωσικός κλοιός γύρω από το τεράστιο συγκρότημα της χαλυβουργίας «Αζοφστάλ», ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου και διαπραγματευτής Μ. Ποντόλιακ δήλωσε ότι το Κίεβο είναι έτοιμο για έναν «ειδικό γύρο διαπραγματεύσεων» στη Μαριούπολη, «για να σώσουμε τους δικούς μας, το (σ.σ. ναζιστικό Τάγμα) Αζόφ, τους στρατιωτικούς, τους αμάχους, τα παιδιά, ζωντανούς και τραυματίες».

«Ζούμε ίσως τις τελευταίες μέρες μας, αν όχι τις τελευταίες ώρες μας», ανέφερε ο κυβερνήτης ταξιαρχίας του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, που είναι οχυρωμένος στη χαλυβουργία. «Απευθύνουμε έκκληση και εκλιπαρούμε όλους τους ηγέτες του κόσμου να μας βοηθήσουν. Τους ζητάμε να προχωρήσουν σε διαδικασία για να μας βγάλουν από εδώ και να μας πάνε στο έδαφος κάποιας τρίτης χώρας», πρόσθεσε. «Υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες άμαχοι εδώ. Δεν εμπιστευόμαστε τους Ρώσους, χρειαζόμαστε άλλες χώρες για εγγυήσεις. Η Μαριούπολη μπορεί ακόμα να σωθεί», ισχυρίστηκε.

Μέσα στο «Αζοφστάλ» βρίσκονται και περίπου 400 ξένοι μαχητές, σύμφωνα με τη Μόσχα, η οποία έως τώρα αμφισβητούσε την ύπαρξη αμάχων στο υπόγειο καταφύγιο του χαλυβουργείου, ενώ τώρα αναφέρει ότι «η μόνη πιθανή εξήγηση για το πώς οι άμαχοι κατέληξαν μέσα στο πολιορκημένο εργοστάσιο "Αζοφστάλ" στη Μαριούπολη είναι ότι μεταφέρθηκαν εκεί από εθνικιστές για να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινη ασπίδα», όπως είπε ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμ. Πολιάνσκι, στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οπως είπε, επί έναν μήνα που διαρκεί η πολιορκία οι «νεοναζί» δεν είχαν αναφέρει τίποτα.

Προχτές βράδυ ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε νέο τελεσίγραφο για παράδοση όσων βρίσκονται στο «Αζοφστάλ» μέχρι χτες στις 2 το μεσημέρι, ανοίγοντας ανθρωπιστικούς διαδρόμους, ωστόσο αναφέρεται πως μόνο 5 Ουκρανοί στρατιώτες βγήκαν από το χαλυβουργείο.

Παράλληλα εντείνονται οι ρωσικές επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία και το 80% της περιφέρειας του Λουγκάνσκ βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης του Λουγκάνσκ.

Η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας εξακολουθεί να αυξάνεται, σύμφωνα με επικαιροποιημένη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων και οι μάχες στο Ντονμπάς εντείνονται καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να διασπάσουν την ουκρανική άμυνα.

«Οι ρωσικές επιθέσεις σε πόλεις σε όλη την Ουκρανία δείχνουν την πρόθεσή τους (των ρωσικών δυνάμεων) να προσπαθήσουν να διαταράξουν τη μετακίνηση ουκρανικών ενισχύσεων και οπλισμού προς το ανατολικό τμήμα της χώρας», διευκρινίζεται.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Οι ανταγωνισμοί επιταχύνουν σχεδιασμούς και μέτρα για όλες τις μορφές Ενέργειας

Συνεχίζονται ενδοκαπιταλιστικές κόντρες και παζάρια στην ΕΕ γύρω από το ενδεχόμενο επιβολής ενός εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν στο πρακτορείο «Reuters» ότι η Κομισιόν ετοιμάζει μία «πλήρη εκτίμηση των επιπτώσεων» ενός τέτοιου πετρελαϊκού εμπάργκο, στο πλαίσιο νέου, έκτου πακέτου κυρώσεων.

Από τη μεριά της Γερμανίας, που αντιδρά εντονότερα, λόγω της μεγάλης ενεργειακής εξάρτησης των μονοπωλίων της από τη Ρωσία, η ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ ανακοίνωσε ότι η χώρα της θα είναι έτοιμη για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο προς το τέλος του 2022. Διαβεβαίωσε δε ότι θα έχει μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στο 50% μέχρι τον Ιούνη.

Το ίδιο διάστημα, Γερμανία και Βρετανία προωθούν την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας έως 1,4 γιγαβάτ. Μολονότι το έργο βρίσκεται στα σκαριά εδώ και αρκετό καιρό, οι διαδικασίες επιταχύνονται προκειμένου το καλώδιο, που είναι γνωστό ως «Αόρατη Λεωφόρος Ενέργειας NeuConnect», να είναι έτοιμο μέχρι το 2024. Θα έχει μήκος 725 χιλιόμετρα και τα συμβόλαια που υπεγράφησαν μεταξύ Λονδίνου - Βερολίνου εκτιμάται ότι είναι αξίας σχεδόν 2 δισ. δολαρίων. Το έργο ανατέθηκε στην ιταλική πολυεθνική εταιρία «Prysmian».

Παράλληλα, στη Βρετανία αυξάνονται οι ανησυχίες αναλυτών για «στασιμοπληθωρισμό» (υψηλός πληθωρισμός και χαμηλή ανάπτυξη), με το ΔΝΤ, στη νέα εξαμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, να προβλέπει ότι η Βρετανία θα έχει μακράν τη χειρότερη επίδοση στο μέτωπο του πληθωρισμού μεταξύ των χωρών του G7, μαζί με «σημαντική» εξασθένιση της οικονομίας της. Το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για τη βρετανική οικονομία κατά 1% για το 2022 και το 2023, εκτιμώντας ανάπτυξη 3,7% και 1,2% αντίστοιχα.

Προχτές το βράδυ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του ιρακινού Κουρδιστάν, Μ. Μπαρζανί, συζητώντας για τα περιθώρια εξαγωγής του ιρακινού κουρδικού πετρελαίου στην Ευρώπη.

ΗΠΑ: Νέος πακτωλός δισ. για τις μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε χτες ότι θα δώσει 6 δισ. δολάρια για να διασφαλίσει πως οι πυρηνικές μονάδες παραγωγής Ενέργειας που έχουν χρέη δεν θα κλείσουν.

«Οι μονάδες πυρηνικής ενέργειας συνεισφέρουν πάνω από το μισό των αναγκών μας σε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια και ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεσμεύεται να κρατήσει τα εργοστάσια αυτά ενεργά», σχολίασε η υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ, ισχυριζόμενη κατά τ' άλλα ότι θα χρησιμοποιηθούν «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» για την επίτευξη των νέων στόχων περί «καθαρής Ενέργειας» μέχρι το 2035.

Από την άλλη, ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός «JP Morgan», παρουσιάζοντας χτες την πρώτη γενική έκθεσή του για την Ενέργεια, πρότεινε διεθνείς σταδιακές επενδύσεις ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων μέχρι το 2030, προκειμένου να ενισχυθούν όλοι οι τύποι παραγωγής Ενέργειας και υποδομών από Ανανεώσιμες Πηγές. Εκτίμησε δε ότι μέχρι το 2030 η αύξηση της ζήτησης Ενέργειας θα υπερβεί κατά 20% την αύξηση της προσφοράς, με βάση τις τάσεις που καταγράφονται σήμερα. Επεσήμανε ακόμα ότι οι επενδύσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν όλα τα καύσιμα, συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων, των ΑΠΕ και των πυρηνικών.

«Στροφή» στον λιγνίτη στα Βαλκάνια

Την ίδια ώρα, στα Δυτικά Βαλκάνια καταγράφεται «στροφή» στον λιγνίτη.

Ηδη από τον Γενάρη, πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Βόρεια Μακεδονία είχε αναβάλει την εγκατάλειψη του λιγνίτη για το 2030 (αντί του 2027). Προ ημερών ανακοίνωσε ότι θα λειτουργήσει και άλλα δύο ορυχεία λιγνίτη, λόγω εύλογου αυξημένου ενδιαφέροντος.

Η Σερβία ανακοίνωσε κι αυτή ότι προβαίνει σε αύξηση της παραγωγής άνθρακα, λόγω μείωσης της στάθμης των υδάτων στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ενώ το Κόσοβο, που έχει τα πέμπτα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιγνίτη στον κόσμο, προσελκύει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, μεταξύ τους και Γερμανών.

ΡΟΔΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ
Ανεπιθύμητο το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS «Jason Dunham»

Κινητοποίηση σήμερα στις 5 μ.μ. στο λιμάνι της Ρόδου

Κινητοποίηση σήμερα Μ. Πέμπτη, στις 5 μ.μ. στο λιμάνι της Ρόδου, πραγματοποιεί η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης, ενάντια στην παρουσία του αμερικανικού αντιτορπιλικού κατευθυνόμενων βλημάτων «USS Jason Dunham», το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι του νησιού από την Κυριακή.

«Η παρουσία του έχει να κάνει με τη μετατροπή της χώρας μας σε μια απέραντη βάση των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων, για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από τη μια και Ρωσίας από την άλλη. Εχει να κάνει με τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον κλιμακούμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, κάνοντας τον λαό θύτη άλλων λαών και πιθανό θύμα», τονίζει η Επιτροπή, υπογραμμίζοντας ότι «ο λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα απ' αυτήν τη συμμετοχή».

Στο κάλεσμά της σημειώνει: «Μας λένε ότι έτσι αναβαθμίζεται η θέση της χώρας στο ΝΑΤΟ, θωρακίζονται τάχα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κόντρα στη ΝΑΤΟική "σύμμαχό μας" Τουρκία. Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ κάνει πλάτες στην τουρκική κατοχή στην Κύπρο, προωθεί το πλάνο του για "διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής", για "ενιαίο ΝΑΤΟικό έδαφος", πρωτοστατεί στα σχέδια "γκριζαρίσματος" και συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο. Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο».

Και καλεί τον λαό της Ρόδου να αντιδράσει στη χρήση των πολιτικών υποδομών του νησιού από τους ΝΑΤΟικούς και Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, να συμμετάσχει μαζικά στην κινητοποίηση απαιτώντας: «Να φύγει τώρα το αμερικανικό πολεμικό πλοίο από το λιμάνι της Ρόδου! Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία! Απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Να κλείσουν οι ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές! Καμία διευκόλυνση από ελληνικό έδαφος για τις αμερικανοΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία! Κανένας φαντάρος και αξιωματικός σε αποστολή εκτός συνόρων!».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΙΣ 21 - 22 ΜΑΗ
Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ!

Πανελλαδικό Διήμερο Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, με σειρά από πολύμορφες δράσεις, εξορμήσεις, συγκεντρώσεις, πορείες, πικετοφορίες, με αιχμή τις περιοχές όπου υπάρχουν ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές, αλλά και σε όλη τη χώρα, πραγματοποιεί η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη στις 21-22 Μάη, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της πολύμορφης δράσης της, που βρίσκεται σε εξέλιξη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και στην εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Στην Αττική η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Μάη, ενώ ήδη οργανώνεται και ανακοινώνεται σε μια σειρά από περιοχές το πρόγραμμα των δράσεων.

Στη Θεσσαλονίκη σύσκεψη φορέων οργανώνει την Παρασκευή 6 Μάη, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), με στόχο την από κοινού οργάνωση του διημέρου που θα κορυφωθεί με μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στις 22 Μάη, που θα συμπέσει με την 59η επέτειο της δολοφονίας του αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ Γρηγόρη Λαμπράκη στην πόλη.

Οπως σημειώνει στην πρόσκλησή της, στις σημερινές συνθήκες με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε εξέλιξη, «είναι ανάγκη να εκδηλώσουμε μαζικά και οργανωμένα την αντίθεση του λαού μας στις εξελίξεις, να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας, σε όλους τους λαούς που πληρώνουν το βαρύ τίμημα αυτής της θανατηφόρας αντιπαράθεσης (...) να εκφραστεί πλατύτερα η αντίθεση του λαού μας στον πόλεμο και η άρνησή του στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν», απαιτώντας απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, καμία αποστολή στρατιωτικού υλικού και δυνάμεων στην Ουκρανία και αλλού.

7-8 Μάη οι εκδηλώσεις στην Αρκαδία

Παράλληλα, διήμερο εκδηλώσεων το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Μάη, ενταγμένο στις συνολικές δραστηριότητες για το Πανελλαδικό Διήμερο Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, ανακοίνωσε η Γραμματεία Αρκαδίας της ΕΕΔΥΕ.

Με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, από κοινού με την Οργανωτική Επιτροπή του 4ου Αγώνα Δρόμου Ειρήνης «ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ» - Ημιμαραθώνιος και τους Συλλόγους Ορειβατών - Οικολόγων Αρκαδίας, Βετεράνων Αθλητών Στίβου και Δρομέων Υγείας Τρίπολης, ανακοίνωσαν μια σειρά δράσεις στη μνήμη του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, που θα ξεκινήσουν από τη γενέτειρά του Κερασίτσα.

Στις δράσεις, που θα πραγματοποιηθούν ξανά μετά από τρία χρόνια (λόγω πανδημίας), αναφέρθηκαν οι Δημήτρης Νικολάου, επικεφαλής της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ Αρκαδίας, και Ανδρέας Γιαννόπουλος, μέλος της, καθώς και οι Δημήτρης Καραμήτσος και Παναγιώτης Παπαντωνίου εκ μέρους των συλλόγων Ορειβατών - Οικολόγων και Δρομέων Υγείας, αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα το Σάββατο 7 Μάη, στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και ομιλία στην Κερασίτσα, με κατάθεση στεφανιών στην πλατεία Ειρήνης, που βρίσκεται και το άγαλμα του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Οι κύριες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 8 Μάη, με τον 4ο Ημιμαραθώνιο (21 χλμ.) Αγώνα Δρόμου Ειρήνης, με αφετηρία το μνημείο των αλύγιστων της ταξικής πάλης, εκτελεσθέντων του Μοριά του έκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης 1947-1949 (γνωστού ως θανατοδικείου), πίσω από τις φυλακές της πόλης. Από εκεί οι συμμετέχοντες θα κινηθούν προς την Κερασίτσα και την πλατεία Ειρήνης του χωριού και εν συνεχεία στο Στάδιο της Τεγέας και τον Αγιο Σώστη, με τον τερματισμό να γίνεται στην πλατεία Πετρινού της Τρίπολης.

Θα ακολουθήσει, μετά τον τερματισμό των συμμετεχόντων, απονομή των επάθλων σε όλους τους συμμετέχοντες δρομείς και των μεταλλίων στους 6 πρώτους άνδρες και γυναίκες και μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στον μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Ηδη η Γραμματεία Αρκαδίας της ΕΕΔΥΕ απευθύνει μαζικό κάλεσμα συμμετοχής στους εργαζόμενους και τον λαό του νομού και τους φορείς τους.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι των φορέων, στάθηκαν και στα σημερινά επίκαιρα μηνύματα για τον 4ο Ημιμαραθώνιο αγώνα (πραγματοποιείται με τη χορηγία του δήμου Τρίπολης), με βάση τις σημερινές εξελίξεις, αλλά και σε όλες τις λεπτομέρειες για την πραγματοποίησή του.

Στο... Διάστημα

Τη «δόξα» των ΗΠΑ που αλλάζουν ονόματα στις... πανεπιστημιακές αίθουσες με το όνομα του Μαρξ, της ΕΕ της αντικομμουνιστικής υστερίας και του κατασκευάσματος των «δύο άκρων» που - εδώ και χρόνια - φυλακίζει κομμουνιστές, αντιστασιακούς, διώκει Κομμουνιστικά Κόμματα, ξηλώνει ονόματα και σύμβολα στις πλατείες και τους δρόμους που απελευθέρωσε ο Κόκκινος Στρατός και την ίδια ώρα τιμά τα «καλύτερα παιδιά» του καπιταλιστικού συστήματος, τους ναζί και τους συνεργάτες τους, ζήλεψε το photoshop της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, που με αφορμή την πρώτη πτήση του Σοβιετικού κοσμοναύτη Γκαγκάριν στο Διάστημα, τον «τίμησε» με μια φωτογραφία όπου έσβησε από το κράνος του τα σύμβολα της ΕΣΣΔ!

Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για ένα ακόμα «μάθημα για το πώς γίνεται η αποκομμουνιστικοποίηση», όπως υποσχέθηκε ο Πούτιν στην αρχή της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, κοκορευόμενος για το ότι ο «μαθητής», η αστική τάξη της Ρωσίας, «ξεπέρασε τον δάσκαλό» της, τις αστικές τάξεις των υπόλοιπων καπιταλιστικών κρατών, στον αντικομμουνισμό και στο ξαναγράψιμο της Ιστορίας στα μέτρα της. Ξέρουμε πάντως πως αυτούς - την αστική τάξη της Ρωσίας - παρουσιάζει ως... συνέχεια της Σοβιετικής Ενωσης η αμερικανοΝΑΤΟική προπαγάνδα και στη χώρα μας, ανεβάζοντας τη γελοιότητα σε «διαστημικά» επίπεδα.

Ο «κοινός καημός» τους όμως και δεν κρύβεται με τίποτα και δικαιολογείται απόλυτα: Στα ίδια μέρη που εκείνοι τώρα στέλνουν τους λαούς κάτω απ' το χώμα για να μοιράσουν κέρδη κι αγορές, ο σοσιαλισμός εξασφάλισε δεκαετίες ειρήνης στέλνοντας τους λαούς ως το Διάστημα, φωτίζοντας μέχρι σήμερα τον δρόμο για να απαλλαγούν οριστικά από το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.


«ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ ΣΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ»
Παρέμβαση στην πρεσβεία της Ουκρανίας για τις διώξεις αγωνιστών

Παρέμβαση στην πρεσβεία της Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε χτες από αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στον Σοσιαλισμό».

Κατά την παρέμβαση στην πρεσβεία της Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη Β' γραμματέα προκειμένου να επιδοθεί το κείμενο του Συλλόγου. Σε αυτό σημειώνεται:

«Ως Σύλλογος έχουμε τοποθετηθεί με σαφήνεια κατά του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, ως ένα επικίνδυνο στάδιο της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης μεταξύ των ιμπεριαλιστικών πόλων με θύμα, αυτήν τη φορά, τον λαό της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη ανησυχία μάς προκαλεί η σύλληψη, στις αρχές Μάρτη, του Γραμματέα της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας της Ουκρανίας, Μιχαήλ Κονονόβιτς, και του αδελφού του Αλεξάντρ. Απαιτούμε: Την άμεση απελευθέρωση των αδελφών Κονονόβιτς και όσων άλλων κρατούνται με μόνο κατηγορητήριο την ιδεολογία τους. Την κατάργηση όλων των κατασταλτικών αντιδημοκρατικών μέτρων, όπως είναι η απαγόρευση της δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος και, πρόσφατα, όλων των αντιπολιτευτικών κομμάτων.

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη πως το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ουκρανίας έχει επιβάλει κυρώσεις και ανακηρύξει "ανεπιθύμητα πρόσωπα" Ελληνες πολίτες, μεταξύ αυτών τον αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Γιώργο Λαμπρούλη, μέλος του Συλλόγου μας, και άλλα μέλη του Συλλόγου μας, με το πρόσχημα ότι συμμετείχαν ως παρατηρητές σε εκλογική διαδικασία που έλαβε χώρα στις περιοχές του Ντονμπάς, εκφράζοντας αλληλεγγύη στον λαό της Ουκρανίας, απαιτούμε την άμεση άρση των παραπάνω κυρώσεων και του καθεστώτος του "ανεπιθύμητου προσώπου", που έχει επιβληθεί σε μέλη του Συλλόγου μας και σε όσους εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό».

Για τα παραπάνω, η γραμματέας δήλωσε άγνοια και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει ηλεκτρονική απάντηση στον Σύλλογο.

Αντιπροσωπεία και στη ρωσική πρεσβεία

Αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου είχε συνάντηση και στην πρεσβεία της Ρωσίας, με τον Α' γραμματέα της. Εκεί, τα μέλη του Συλλόγου, επιδίδοντας κείμενο, εξέφρασαν την καταδίκη τους στις δηλώσεις του Προέδρου της χώρας, Βλ. Πούτιν, που στο διάγγελμά του στις 24 Φλεβάρη δήλωσε ότι ο Λένιν και οι μπολσεβίκοι είναι οι υπεύθυνοι για τις σύγχρονες αντιθέσεις που γεννά ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός και ότι η κυβέρνησή του θα διδάξει στην κυβέρνηση της Ουκρανίας την «αποκομμουνιστικοποίηση».

Μάλιστα, επισήμαναν πως «αποναζιστικοποίηση» και «αποκομμουνιστικοποίηση» δεν μπορούν να συνυπάρξουν, όταν μάλιστα η πρώτη γίνεται το πρόσχημα για τη δεύτερη.

Επίσης, ζήτησαν ενημέρωση για τα γεγονότα που αφορούν στην ποινική δίωξη μελών μαρξιστικών ομίλων στη Ρωσία όπως, για παράδειγμα, πρόσφατα στην Ουφά, για τις διώξεις όσων αντιδρούν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και να σταματήσουν οι διώξεις, να απαλλαγούν άμεσα από κατηγορίες σχετικές με την ιδεολογική τοποθέτηση και να απελευθερωθούν άμεσα όσοι εκτίουν ποινές.

Ο γραμματέας της πρεσβείας ανέφερε πως δεν μπορεί να κάνει πολιτικά σχόλια, ότι όποιος Ρώσος πολίτης προβαίνει σε ενέργειες ενάντια στον νόμο για τις «ειδικές πολεμικές επιχειρήσεις» αντιμετωπίζεται όπως προβλέπει ο νόμος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ