Τρίτη 5 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Δανία

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Απρίλη θα επισκεφτεί την Κοπεγχάγη. Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

Το Σάββατο 9 Απρίλη, στις 10 π.μ. θα επισκεφτεί το νεκροταφείο των πεσόντων αντιστασιακών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, Mindelunden, και θα καταθέσει στεφάνι στον τόπο των εκτελέσεων.

Στις 11.30 π.μ. θα ξεναγηθεί στο Εργατικό Μουσείο Κοπεγχάγης.

Στις 4 μ.μ. θα μιλήσει στην εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Σκανδιναβίας, στην αίθουσα του Εργατικού Μουσείου Κοπεγχάγης, με θέμα «Πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την "πράσινη" καπιταλιστική βαρβαρότητα, για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, την πραγματική διέξοδο, τον σοσιαλισμό».

Στις 8.30 μ.μ. θα παρευρεθεί στη συνεστίαση της ΚΟ Δανίας, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ομοσπονδίας 3F (Peter Ipsens Alle 25).

Την Κυριακή 10 Απρίλη, στις 12 μ. θα συναντηθεί με το ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Δανίας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στέλνει στρατιωτικό τμήμα στη Βουλγαρία, σε ΝΑΤΟικό σχηματισμό μάχης!

INTIME NEWS

Την αποστολή μάχιμου τμήματος των Ενόπλων Δυνάμεων στη Βουλγαρία, σε ΝΑΤΟικό σχηματισμό μάχης, κόντρα στη Ρωσία, ετοιμάζει η κυβέρνηση, βαθαίνοντας την εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια και αποφάσεις, καθιστώντας τον λαό μας στόχο αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, στον κλιμακούμενο ανταγωνισμό τους για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, όπου μερίδιο από την καπιταλιστική λεία διεκδικούν και οι ντόπιοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται αρμοδίως, ο σχεδιασμός που καταλήχτηκε είναι να αποσταλεί στη γείτονα Τμήμα Αντιαρματικών, που θα αποτελείται από μία Διμοιρία με 4 στοιχεία τέτοιου όπλου, συν ένα στοιχείο Τεχνικής Υποστήριξης. Οι σχετικές προετοιμασίες πριν από την αποστολή έχουν γίνει και αυτό που αναμένουν για την εκκίνησή της είναι η λήψη της σχετικής απόφασης σε πολιτικό επίπεδο.

Το Τμήμα θα ενταχθεί στον υπό διαμόρφωση νέο Σχηματισμό Μάχης («Βattlegroup») που το ΝΑΤΟ αποφάσισε να στήσει στη Βουλγαρία, θα υπαχθεί δε στη Δύναμη Ταχείας Απόκρισης του ΝΑΤΟ (NRF).

Αρμόδιες πηγές επιμένουν σχετικά ότι το Τμήμα δεν πρόκειται να εμπλακεί σε δράση εκτός εάν «απειληθεί το έδαφος της Συμμαχίας». Σε κάθε περίπτωση, οι Ελληνες στρατιωτικοί δεν θα μετακινηθούν εκεί για ...αναψυχή, αλλά έτοιμοι για δράση, ανάλογα με την εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής κόντρας, σε μια αποστολή που καμία σχέση δεν έχει με την άμυνα της χώρας και τα συμφέροντα του λαού, ίσα ίσα τα θέτει υπό κίνδυνο.

Παραπέρα, αυτή η απόφαση έρχεται σε συνέχεια κινήσεων όπως:

-- Η αποστολή όπλων, πυρομαχικών και άλλων εφοδίων στην Ουκρανία, που έγινε το προηγούμενο διάστημα, με πτήσεις ελληνικών μεταγωγικών στην Πολωνία.

-- Η αποστολή ελληνικού ιπτάμενου ραντάρ σε αποστολή συλλογής πληροφοριών πάνω από τη Βουλγαρία για τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα.

-- Η ανάπτυξη και υποστήριξη στις ελληνικές θάλασσες δύο εκ των πέντε αεροπλανοφόρων (με τις αρμάδες συνοδείας τους) του ΝΑΤΟ, που επιχειρούν αυτήν τη στιγμή από τον Βόρειο Ατλαντικό έως την Ανατολική Μεσόγειο.

-- Η διεκπεραίωση σειράς αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων μέσω Αλεξανδρούπολης προς την Πολωνία και άλλες χώρες στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία (το λιμάνι μετέχει αυτό το 5μηνο στην αμερικανοΝΑΤΟική «Atlantic Resolve 2022» - επιχείρηση στο πλαίσιο της οποίας οι Αμερικανοί, από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία, φέρνουν κάθε χρόνο πρόσθετες δυνάμεις στο «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων», εξ ου και, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, ο ακριτικός λιμένας θα υποστηρίξει την 9η, κατά σειρά, κυκλική εναλλαγή τεθωρακισμένων των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική (US Army EURAF).

-- Η καθημερινή στήριξη που παρέχει στο ΝΑΤΟ η ελληνική πλευρά. Σημειωτέον, είχαν κυκλοφορήσει άλλωστε και σενάρια περί αποστολής στοιχείων ελαφρού αντιαεροπορικού πυροβολικού τύπου ASRAD/Hellas, με το προσωπικό τους και τους σχετικούς συνδέσμους διοίκησης, στη Βουλγαρία.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σχεδόν ...εντυπωσιακή η ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση σπεύδει να ευθυγραμμιστεί με τα ΝΑΤΟικά σχέδια. Π.χ. δεν έχουν περάσει ούτε τρεις βδομάδες από τις 16/3 και την έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, όταν ο Ελληνας υπουργός, εκτός από τον Τούρκο ομόλογό του, είχε ξεχωριστή συνάντηση και με τον Βούλγαρο, με τον «Ριζοσπάστη» να επισημαίνει ήδη από τότε τις πληροφορίες για μετακίνηση οπλισμού στη γείτονα.

Επίσης, δεν έχουν περάσει ούτε δυο βδομάδες, από τις 24/3 και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, στις Βρυξέλλες, όπου αποφάσισαν ακριβώς την ανάπτυξη επιπλέον 4 Battlegroups, που θα επιχειρούν σε Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία και Βουλγαρία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τέτοιων Σχηματισμών σε 8 συνολικά (επιχειρούν ήδη 3 στις Βαλτικές συν 1 στην Πολωνία), καλύπτοντας πια όλη τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Ηδη τα 4 προϋπάρχοντα έχουν ενισχυθεί τόσο που διπλασιάστηκε η δύναμή τους (πριν ήταν επιπέδου τάγματος), ενώ - με βάση όσα ειπώθηκαν στη Σύνοδο - τα 4 νέα έχουν στα βασικά τους ήδη σχηματοποιηθεί, καθώς δυνάμεις του ΝΑΤΟ από άλλες χώρες έχουν ήδη μετακινηθεί ή μετακινούνται αυτό το διάστημα σε Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία και Βουλγαρία και «αλληλεπιδρούν» με τις εκεί δυνάμεις.

Τέλος, όσον αφορά την NRF (όπου θα ενταχθεί το ελληνικό Τμήμα) να σημειωθεί ότι αριθμεί 40.000 στρατιώτες, με ανάπτυξη στοιχείων της σε γη, θάλασσα και αέρα, που έχουν τεθεί απευθείας υπό τη διοίκηση του SACEUR (ο ανώτατος ΝΑΤΟικός στρατιωτικός διοικητής Ευρώπης, Αμερικανός πτέραρχος Τ. Γουόλτερς).

Μάλιστα, ενεργοποιήθηκε πρόσφατα, με την όξυνση του Ουκρανικού, για πρώτη φορά με επίκληση του άρθρου 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι δολοφονίες αμάχων η πιο φρικτή και βάρβαρη όψη των ιμπεριαλιστικών πολέμων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τις δολοφονίες αμάχων στην πόλη Μπούκα της Ουκρανίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι δολοφονίες αμάχων είναι η πιο φρικτή και βάρβαρη όψη των ιμπεριαλιστικών πολέμων, όποιος κι αν τις διαπράττει, οπουδήποτε κι αν συμβαίνουν, είτε τώρα στην Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, είτε παλιότερα στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στη Συρία και αλλού με ευθύνη των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Η καταδίκη τέτοιων αποτρόπαιων πράξεων πρέπει να είναι καθολική, χωρίς επιλεκτικές "ευαισθησίες" που οδηγούν στην αθώωση των εγκλημάτων του ενός ή του άλλου στρατοπέδου "ληστών"».

Συνεχίζεται η «ροή» ΝΑΤΟικών εξοπλισμών στην Ουκρανία

Πυρηνικά και επιπλέον μόνιμα στρατεύματα ζητεί από τις ΗΠΑ η Πολωνία

Οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν έως και 300 εκατ. δολάρια επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ανεβάζοντας τη συνολική στρατιωτική βοήθεια από την εκλογή της κυβέρνησης Μπάιντεν στα 2,3 δισ. δολάρια.

Το νέο πακέτο περιλαμβάνει πυραυλικά συστήματα κατευθυνόμενα με λέιζερ, drones «kamikaze» Switchblade, ελαφρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου «Puma».

«Η Ουκρανία χρειάζεται πυροβολικό μεγαλύτερου βεληνεκούς», ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Ουάλας, την περασμένη βδομάδα μιλώντας στο διεθνές συνέδριο χορηγών για την Ουκρανία στο Λονδίνο, το οποίο αποφάσισε να ενισχυθεί η Ουκρανία με παροχή πυροβολικού και τεθωρακισμένων οχημάτων μεγαλύτερης εμβέλειας, συστημάτων αεράμυνας «Starstreak» και 6.000 νέων αντιαρματικών και πυραύλων υψηλής έκρηξης.

Η βρετανική κυβέρνηση συνεργάζεται με την Πολωνία, τις ΗΠΑ και άλλους «εταίρους» για να συντονίσει την παροχή μακροπρόθεσμης διεθνούς υποστήριξης στην Ουκρανία.

Ο Ουάλας κάλεσε επίσης από το συνέδριο για αύξηση των πυρηνικών όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου, μια επιλογή που είχε δρομολογηθεί το προηγούμενο διάστημα και επιταχύνεται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πυρηνικά ζητάει η Πολωνία από τις ΗΠΑ

Πυρηνικά όπλα και στρατεύματα των ΗΠΑ ζήτησε η Πολωνία, που πρωτοστατεί στην κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης και ενώ προετοιμάζεται μόνιμη και ενισχυμένη ΝΑΤΟική παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη.

«Αν οι Αμερικανοί μας ζητούσαν να αποθηκεύσουμε τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, θα ήμασταν ανοιχτοί. Θα ενίσχυε σημαντικά την αποτροπή έναντι της Μόσχας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης, Γ. Κατσίνσκι, προσθέτοντας πως προς το παρόν το ζήτημα αυτό δεν τίθεται, «αλλά μπορεί να αλλάξει σύντομα», καθώς «είναι λογικό να επεκταθεί η πυρηνική συμμετοχή στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Η Πολωνία θα καλωσόριζε επίσης την αύξηση της αμερικανικής παρουσίας στην Ευρώπη από 100.000 στρατιώτες σήμερα σε 150.000. Κατά την άποψή του, 75.000 από αυτούς τους στρατιώτες θα πρέπει να σταθμεύουν σταθερά στα ανατολικά, 50.000 μόνο στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.

Η ΝΑΤΟική στρατιωτική παρουσία έχει διπλασιαστεί στις χώρες της Βαλτικής και έχει δεκαπλασιαστεί στην Πολωνία, από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Αμυνας, Α. Ανουσάουσκας. «Αυτή η παρουσία συνεχίζει να αυξάνεται και τον Μάη θα κορυφωθεί. Για πόσο καιρό οι δυνάμεις θα παραμείνουν στη Λιθουανία θα εξαρτηθεί από την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή», είπε.

Η Γερμανία μετέφερε αντιαεροπορικούς πυραύλους στην ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, της οποίας ηγείται.

Η Ουκρανία είχε απορρίψει πρόταση του Σολτς για «ουδετερότητα»

Η Ουκρανία φέρεται να απέρριψε στις 19 Φλεβάρη, λίγες μέρες πριν από τη ρωσική εισβολή, πρόταση του Γερμανού καγκελάριου, Ολ. Σολτς, να παραιτηθεί η Ουκρανία από τις φιλοδοξίες ένταξής της στο ΝΑΤΟ και να δηλώσει ουδετερότητα, ως μέρος μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής συμφωνίας για την ασφάλεια μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

«Αυτή η συμφωνία θα υπογραφόταν από τον κ. Πούτιν και τον κ. Μπάιντεν που μαζί θα εγγυόντουσαν την ασφάλεια της Ουκρανίας. Ο Ζελένσκι απάντησε πως δεν εμπιστεύεται τον Πούτιν και πως οι πιο πολλοί Ουκρανοί θέλουν η χώρα να μπει στο ΝΑΤΟ», γράφει η «Wall Street Journal».

Σε αυτά τα αιματοβαμμένα παζάρια και τέτοιους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς θυσιάζεται ο ουκρανικός λαός. Αυτό, δηλαδή, που σήμερα - μετά από τόσες χιλιάδες νεκρούς - η ουκρανική κυβέρνηση εμφανίζεται να το προτείνει και να το διαπραγματεύεται με τη ρωσική, το είχε απορρίψει πριν από τον πόλεμο και μάλιστα παρότι πολλοί Δυτικοί «σύμμαχοί» της τόνιζαν πως «δεν τίθεται θέμα» άμεσης ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Δεν ξεκαθαρίζεται αν η ουκρανική κυβέρνηση πήρε αυτήν την απόφαση μετά από προτροπή των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας κ.λπ.

Ο Ρώσος επικεφαλής διαπραγματευτής, Βλ. Μεντίνσκι, χαιρέτισε προχτές την «πιο ρεαλιστική» προσέγγιση της Ουκρανίας στο καθεστώς ουδετερότητας και την αποπυρηνικοποίηση της Ουκρανίας.

Νωρίτερα ο Ουκρανός επικεφαλής διαπραγματευτής, Ντ. Αραχάμια, ισχυρίστηκε πως η Μόσχα έχει αποδεχθεί «προφορικά» όλες τις ουκρανικές θέσεις, «εκτός από το ζήτημα της Κριμαίας».

«Στην πραγματικότητα (...) όλες αυτές οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι τίποτε άλλο από αυτό που ζητάει η Ρωσία από το 2014», αντέδρασε ο Μεντίνσκι.

Αν και ο Αραχάμια άφησε να εννοηθεί πως οι συνομιλίες για τον τερματισμό των εχθροπραξιών έχουν προχωρήσει σημαντικά, ο Μεντίνσκι διαβεβαίωσε πως «δεν συμμερίζεται αυτήν την αισιοδοξία», καθώς οι «Ουκρανοί διπλωμάτες και στρατιωτικοί "ειδικοί" καθυστερούν πολύ να επιβεβαιώσουν ακόμη και τις συμφωνίες που έχουν ήδη επιτευχθεί σε πολιτικό επίπεδο», υποστήριξε.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αναδιάταξη των ρωσικών στρατευμάτων προς τα ανατολικά, στο Ντονμπάς. Στρατιωτικά οχήματα μεταφέρθηκαν από το Κίεβο και την Τσερνίχιβ προς τη Ρωσία, ενώ ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται και από τη Σούμι, κοντά στο Χάρκοβο.

Η Ρωσία έχει επανατοποθετήσει περίπου τα 2/3 των στρατιωτικών δυνάμεων που είχε αναπτύξει γύρω από το Κίεβο, μεγάλο μέρος των οποίων έχει υποχωρήσει στη Λευκορωσία, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ. Οι ρωσικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν πιθανότατα στην ανατολική Ουκρανία, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής. Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης του Ζιτόμιρ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πλέον ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο είναι κυρίως μια ανασύνταξη δυνάμεων, ενώ μπορεί να ακολουθήσουν περισσότερες επιθέσεις.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ
Τα γεγονότα στην πόλη Μπούκα στο επίκεντρο της εντεινόμενης αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Δολοφονία εκατοντάδων αμάχων καταγγέλλει το Κίεβο - «Ακόμη μια στημένη προβοκάτσια», απαντάει η Ρωσία

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου στην πόλη Μπούκα

Copyright 2022 The Associated

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου στην πόλη Μπούκα
Για την όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, με επιβολή περαιτέρω κυρώσεων και νέα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας - Ρωσίας για μια «ειρηνευτική» συμφωνία, αξιοποιούνται από όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα της Δύσης οι ουκρανικές καταγγελίες για εκατοντάδες νεκρούς άμαχους στην πόλη Μπούκα, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Από την πλευρά της, η Μόσχα κάνει λόγο για στημένη προβοκάτσια, η οποία σκηνοθετήθηκε και δημοσιοποιήθηκε από το Κίεβο 4 μέρες μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Καθώς και οι δυο πλευρές εντείνουν την προπαγάνδα του πολέμου και εξαπολύουν εκατέρωθεν καταγγελίες, το βέβαιο είναι πως το ζήτημα των «ρωσικών εγκλημάτων πολέμου» στην Ουκρανία «δουλεύεται» σταθερά από τη Δύση και θα είναι ένα επιπλέον εργαλείο για ποικίλες πιέσεις στη Μόσχα και μεγαλύτερη εμπλοκή στη σύγκρουση.

Μετά τα γεγονότα στην Μπούκα θα ασκηθούν πιέσεις για κυρώσεις και εμπάργκο εισαγωγών και στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, στο θαλάσσιο εμπόριο και σε άλλους στρατηγικής σημασίας τομείς, όπου μέχρι στιγμής αντιτίθενται η Γερμανία και άλλα κράτη της ΕΕ.

Χτες, εξάλλου, Γερμανία και Γαλλία ανακοίνωσαν τις απελάσεις δεκάδων Ρώσων διπλωματών.

Ερευνες για «εγκλήματα πολέμου» και κυρώσεις

Με άξονα τα γεγονότα στην πόλη Μπούκα εντείνονται διεργασίες για νέες κυρώσεις και παραπέρα όξυνση της αντιπαράθεσης

Copyright 2022 The Associated

Με άξονα τα γεγονότα στην πόλη Μπούκα εντείνονται διεργασίες για νέες κυρώσεις και παραπέρα όξυνση της αντιπαράθεσης
Την Κυριακή οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν έρευνα διάπραξης εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία προβάλλοντας εικόνες με εκατοντάδες πτώματα ανθρώπων - κάποιοι από τους οποίους ήταν δεμένοι και είχαν πυροβοληθεί από κοντινή απόσταση - τα οποία ήταν διάσπαρτα γύρω από την Μπούκα και άλλες πόλεις έξω από το Κίεβο.

ΗΠΑ, Βρετανία, κράτη - μέλη και αξιωματούχοι της ΕΕ αντέδρασαν άμεσα και συντονισμένα, ενισχύοντας τις κατηγορίες περί εγκλημάτων πολέμου και υπευθύνων που πρέπει να λογοδοτήσουν, ενώ προανήγγειλαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Οι ρωσικές αρχές είναι υπεύθυνες για αυτές τις φρικαλεότητες», ανέφερε η ΕΕ, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες θα βοηθήσουν την Ουκρανία στη συλλογή και διατήρηση αποδεικτικών στοιχείων για τα εγκλήματα πολέμου και θα στείλουν ερευνητές στην Μπούκα που θα συνεργαστούν με τους Ουκρανούς εισαγγελείς, την Europol και την Eurojust.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε εκ νέου τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, «εγκληματία πολέμου» και ζήτησε δίκη για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, ενώ προανήγγειλε νέες κυρώσεις, οι οποίες είχαν συζητηθεί και την περασμένη βδομάδα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι.

Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου πάντως δήλωσε χτες στο Reuters ότι «το Πεντάγωνο δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτόνομα και μόνο του, αλλά δεν είμαστε επίσης σε θέση να αντικρούσουμε αυτούς τους ισχυρισμούς» (τους ισχυρισμούς του Κιέβου για μαζικές δολοφονίες αμάχων στην Μπούκα από τις ρωσικές δυνάμεις).

Οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας Π. Σάντσεθ και της Πολωνίας Μ. Μοραβιέτσκι έκαναν λόγο για «γενοκτονία» στην Μπούκα και άλλες ουκρανικές πόλεις και πρότειναν συγκρότηση διεθνούς επιτροπής έρευνας και οι υπεύθυνοι να προσαχθούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Αυτό που συνέβη στην Μπούκα απαιτεί νέο γύρο κυρώσεων» στη Ρωσία, οι οποίες θα πρέπει να στοχοποιούν τον άνθρακα και το πετρέλαιο, δήλωσε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πάρα πολύ σαφείς ενδείξεις που παραπέμπουν σε εγκλήματα πολέμου. Είναι λίγο ως πολύ αποδεδειγμένο ότι ο ρωσικός στρατός ευθύνεται».

Για τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπ. Τζόνσον, οι επιθέσεις «εναντίον αμάχων» σε Μπούκα και Ιρπίν αποτελούν «επιπρόσθετες αποδείξεις ότι ο Πούτιν και ο στρατός του διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία» και η Βρετανία θα εντείνει τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας και τις κυρώσεις στη Ρωσία. Εξάλλου ο Τζόνσον έχει δηλώσει πως τα κράτη του G7 πρέπει να αυξάνουν κλιμακωτά τις κυρώσεις μέχρι να φύγει και ο τελευταίος Ρώσος από ουκρανικό έδαφος.

Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ, Λιζ Τρας, επισκέφτηκε χτες την Πολωνία, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό της, Ντμ. Κουλέμπα, ξεκαθαρίζοντας πως η χώρα της, που έχει ηγηθεί της επιβολής κυρώσεων, «θα κάνει περισσότερα για να αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία και θα συνεχίσει να πιέζει και άλλους να κάνουν περισσότερα», με φόντο αντιθέσεις και διαφοροποιήσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα. Η Τρας ζήτησε να αποπεμφθεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Μια σκληρή προσέγγιση από το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους μας είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ουκρανικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε η Τρας, η οποία θα μεταβεί μέσα στη βδομάδα στις Βρυξέλλες για συνομιλίες στο G7 και στο NATO.

Τα γεγονότα στην Μπούκα ακολούθησε και νέος γύρος απελάσεων Ρώσων διπλωματών από χώρες της ΕΕ. Τις επόμενες μέρες 40 Ρώσοι διπλωμάτες που υπηρετούν στην πρεσβεία της Ρωσίας στο Βερολίνο θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς χαρακτηρίστηκαν «ανεπιθύμητα πρόσωπα», τα οποία «εργάζονται εδώ εναντίον της ελευθερίας μας και της συνοχής της κοινωνίας μας», δήλωσε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ.

Αντίστοιχα, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα απελάσει 30 Ρώσους διπλωμάτες.

«Κατά παραγγελία προβοκάτσια» καταγγέλλει η Ρωσία

Με απανωτές ανακοινώσεις η Ρωσία απέρριψε έντονα τις κατηγορίες για δολοφονίες αμάχων στην Μπούκα από Ρώσους στρατιώτες, κάνοντας λόγο για «άλλη μια προβοκάτσια» του Κιέβου, που «παραγγέλθηκε» από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και με στόχο να πληγούν οι «ειρηνευτικές συνομιλίες».

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας, όλες οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες είχαν φύγει από την Μπούκα στις 30 Μάρτη, μια μέρα μετά τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη. Στις 31 Μάρτη, ο δήμαρχος της Μπούκα Αν. Φεντόρουκ επιβεβαίωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι δεν υπήρχαν Ρώσοι στρατιώτες στην πόλη, «χωρίς να αναφέρει ότι είχαν πυροβοληθεί ντόπιοι στους δρόμους, με τα χέρια τους δεμένα».

«Ολες οι αποκαλούμενες αποδείξεις εγκλημάτων στην Μπούκα εμφανίστηκαν μόνο την τέταρτη μέρα, όταν οι αξιωματικοί της SBU (Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας) και εκπρόσωποι της ουκρανικής τηλεόρασης έφτασαν στην πόλη».

Υποστηρίζεται επίσης ότι οι Ρώσοι στρατιώτες παρέδωσαν 452 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας γύρω από το Κίεβο και ότι σε όλη τη διάρκεια της κατοχής οι κάτοικοι της Μπούκα ήταν ελεύθεροι να μετακινούνται και να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους και όλοι είχαν τη δυνατότητα να φύγουν προς τα βόρεια, προς τη Λευκορωσία, ενώ στα νότια «και κατοικημένες περιοχές» βομβαρδίζονταν από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Το ρωσικό υπουργείο υποστηρίζει πως οι νεκροί στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Ουκρανία δεν έχουν νεκρική ακαμψία, ούτε διακρίνεται αίμα στις πληγές τους.

Ρεπορτάζ που μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ εξάλλου, δείχνουν βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν από τις ίδιες τις ουκρανικές δυνάμεις, όταν έφτασαν στην Μπούκα, να γυρνούν σε όλη την πόλη, να συζητούν με κατοίκους, χωρίς σε κανένα σημείο να γίνεται λόγος για εκατοντάδες πτώματα και εκτελέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις. Σε άλλα βίντεο που προβάλλονται, επισημαίνεται ότι ορισμένοι από τους εμφανιζόμενους νεκρούς αμάχους φαίνεται να κινούνται ή ακόμα και να ανασηκώνονται.

Πρόκειται για «άλλη μια σκηνοθετημένη παράσταση του καθεστώτος του Κιέβου για τα δυτικά ΜΜΕ, όπως και στη Μαριούπολη με το μαιευτήριο και σε άλλες πόλεις», καταλήγει η ρωσική ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, ερωτήματα προκαλεί βίντεο με την έγκυο της Μαριούπολης, η φωτογραφία της οποίας με ματωμένο το μέτωπο έκανε τον «γύρο του κόσμου», ως απόδειξη πως το μαιευτήριο είχε βομβαρδιστεί από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.

Η M. Vishegirskaya κατηγορήθηκε τότε ως «ηθοποιός» από την πρεσβεία της Ρωσίας στη Βρετανία. Η ίδια τελικά εμφανίστηκε σε ρωσικά ΜΜΕ, αφού όπως φαίνεται ήταν από τους αμάχους που εκκενώθηκαν προς τη Ρωσία, και υποστήριξε ότι δεν έγινε αεροπορική επιδρομή στο νοσοκομείο, καθώς κανείς δεν άκουσε αεροπλάνα, αλλά πιστεύει ότι «χτυπήθηκε από οβίδες», κάτι που, όπως είπε, «κόπηκε» κατά τις δηλώσεις της. Επίσης το χτύπημα στο μαιευτήριο δεν αναφέρεται πλέον από τις δυτικές δυνάμεις ως αντικείμενο έρευνας για «εγκλήματα πολέμου».

Η Ρωσία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, χτες, με θέμα την «προβοκάτσια από ακραίους Ουκρανούς» στην Μπούκα, και ο επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας διέταξε επίσημη εξέταση για την «ουκρανική προβοκάτσια» και «εσκεμμένα ψευδή πληροφόρηση».

Από την άλλη, σήμερα αναμένεται να συζητηθούν στο ΣΑ του ΟΗΕ «τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθησαν στην Μπούκα και άλλες κατεχόμενες πόλεις», σύμφωνα με την ουκρανική πρόταση.

Νωρίτερα ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, δήλωσε ότι «είναι ουσιαστικής σημασίας μια ανεξάρτητη έρευνα να οδηγήσει στη λογοδοσία» των υπευθύνων. Η Υπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σημείωσε ότι ο εντοπισμός των μαζικών τάφων στην Μπούκα εγείρει «σοβαρά ερωτηματικά» για «πιθανά εγκλήματα πολέμου», προσθέτοντας πως «δεν είμαστε ακόμη σε θέση να σχολιάσουμε τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου».

Ζελένσκι: Το τάγμα του Αζόφ «είναι αυτό που είναι»...

Το νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ «είναι αυτό που είναι», ανάφερε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο FOX News ο Β. Ζελένσκι, εξυμνώντας τους ως «υπερασπιστές της πατρίδας» και ομολογώντας πως έχουν ενταχθεί στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

«Το Τάγμα Αζόφ λέγεται ότι είναι ένας ναζιστικός παραστρατιωτικός οργανισμός στη χώρα σας και υπάρχουν εκθέσεις ότι έχουν προβεί σε θηριωδίες. Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι Αμερικανοί πολίτες για ουκρανικές μονάδες όπως το τάγμα Αζόφ;», ρώτησε ο δημοσιογράφος.

«Το Αζόφ είναι αυτό που είναι... Υπερασπίστηκαν την πατρίδα. Ολα αυτά τα τάγματα ενσωματώθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Οι μαχητές του Αζόφ δεν δρουν πλέον αυτόνομα, αλλά είναι στις τάξεις του ουκρανικού στρατού. Το 2014 υπήρχαν κάποιες περιπτώσεις που μερικοί από αυτούς τους εθελοντές μας όντως παραβίασαν τους νόμους και μπήκαν φυλακή», απάντησε ο Ζελένσκι, παραδεχόμενος ουσιαστικά τόσο τον χαρακτήρα όσο και τη δράση των φασιστικών ταγμάτων Αζόφ.

Ουκρανία: Ανεπαρκείς οι κυρώσεις της ΕΕ - Νέες αιχμές κατά της Γερμανίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη εξετάζει νέα μέτρα κατά της Ρωσίας, όπως περαιτέρω απαγορεύσεις στις εξαγωγικές τεχνολογικών και άλλων αγαθών, βαρύτερες κυρώσεις σε τράπεζες που έχουν ήδη αποκλειστεί από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «ανεπαρκή αντίδραση στο ρωσικό έγκλημα» τις νέες κυρώσεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο. Αξίωσε εμπάργκο στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και στον άνθρακα που εξάγει η Ρωσία, να κλείσουν τα ευρωπαϊκά λιμάνια στα ρωσικά πλοία και εμπορεύματα και να αποκλειστούν κι άλλες ρωσικές τράπεζες από το SWIFT.

Η Γερμανία είναι το βασικό εμπόδιο στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Η Ουκρανία οξύνει από την πλευρά της την κριτική και τις πιέσεις απέναντι στο Βερολίνο, καθρεφτίζοντας και ευρύτερες αντιθέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας. Ο Ζελένσκι κάλεσε την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκ. Μέρκελ, και τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας, Ν. Σαρκοζί, να πάνε στην Μπούκα για να δουν πού οδήγησαν τα 14 χρόνια «πολιτικής κατευνασμού της Ρωσίας».

Ο Ζελένσκι επέκρινε τη «συγκαλυμμένη άρνηση» του ΝΑΤΟ, το 2008 (τότε Γαλλία και Γερμανία είχαν καταψηφίσει), να εντάξει στους κόλπους του την Ουκρανία, η οποία οφειλόταν «στον παράλογο φόβο ορισμένων πολιτικών αξιωματούχων».

Πάντως σε ανακοίνωσή της η Αγκ. Μέρκελ υπερασπίστηκε την απόφασή της το 2008 στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.

Για «αμφιλεγόμενη πολιτική συγγένεια» με τη Ρωσία κατήγγειλε τον Γερμανό Πρόεδρο, Φρ. Β. Σταϊνμάγερ, ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Βερολίνο, και του καταλόγισε ευθύνες για την πολιτική που ακολούθησε η Γερμανία έναντι της Μόσχας όταν υπηρετούσε ως ΥΠΕΞ, όπου επί των ημερών του υπογράφτηκαν οι συμφωνίες του Μινσκ και ως επιτελάρχης της καγκελαρίας υπό τον Γκ. Σρέντερ.

«Η σχέση με τη Ρωσία ήταν και παραμένει θεμελιώδης, ακόμη και ιερή, ό,τι και αν συμβεί» καταλόγισε ο πρέσβης στον Γερμανό Πρόεδρο, για τον οποίο είπε πως «σκέφτεται όπως ο Πούτιν», γι' αυτόν «δεν υπάρχει ουκρανικός λαός ούτε γλώσσα, ούτε πολιτισμός, και επομένως ούτε κράτος».

Πριν από λίγες μέρες ο Ουκρανός πρέσβης είχε δηλώσει στην «FAΖ» ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο «Πράσινος» υπουργός Οικονομίας, Ρ. Χάμπεκ, στη συνάντηση μαζί του «σχεδόν έκλαιγε», ενώ ο Φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών, Κρ. Λίντνερ, «ενδιαφερόταν περισσότερο για τους ισολογισμούς παρά για τα δεινά των Ουκρανών» και ήθελε με συνοπτικές διαδικασίες να συνεργαστεί με την επόμενη, φιλορωσική, κυβέρνηση της χώρας, καθώς, όπως πίστευε, η Ουκρανία «ήταν θέμα ωρών» να καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Αντιδρά η Ρωσία στις καταγγελίες για επίθεση σε πορεία στην Αθήνα

Εντολή να διερευνηθεί η επίθεση που - σύμφωνα με καταγγελία τους - δέχτηκαν Ρώσοι διαδηλωτές στην Αθήνα κατά τη διάρκεια μηχανοκίνητης πορείας την Κυριακή, έδωσε χτες ο επικεφαλής της ρωσικής εισαγγελικής αρχής, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS. Την ώρα της μηχανοκίνητης πορείας από τη λεωφόρο Συγγρού προς το Σύνταγμα, βρισκόταν σε εξέλιξη στην πλατεία Συντάγματος άλλη συγκέντρωση, υπέρ της Ουκρανίας. Οπως μεταδίδει το TASS, μια ομάδα ατόμων με ουκρανικές σημαίες επιτέθηκε στην πορεία.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η Γερμανία αναλαμβάνει την «κηδεμονία» της θυγατρικής της «Gazprom»

Ενώ Γερμανοί βιομήχανοι προειδοποιούν για τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σε περίπτωση διατάραξης της ροής φυσικού αερίου

Με μοχλό τα παζάρια και τις απειλές γύρω από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και τις παραδόσεις τους στην Ευρώπη, εξελίσσονται οι σφοδροί ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί γύρω από τα ζητήματα της Ενέργειας, ενώ την ίδια ώρα μεγαλώνουν οι κίνδυνοι και η ενεργειακή φτώχεια για τους λαούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύου (Ενέργειας) ανακοίνωσε χτες πως αναλαμβάνει την «κηδεμονία» της θυγατρικής της «Gazprom» στη Γερμανία, «Gazprom Germania GmbH», έως το τέλος Σεπτέμβρη. Την απόφαση ανήγγειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, αντικαγκελάριος Ρ. Χάμπεκ, επικαλούμενος την ανάγκη εξασφάλισης της απρόσκοπτης ροής Ενέργειας στη χώρα.

Την περασμένη Παρασκευή, είχε ανακοινωθεί η απόφαση της «Gazprom» να αποχωρήσει από τη Γερμανία, εγκαταλείποντας την «Gazprom Germania».

Ο Ρ. Χάμπεκ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για γερμανικό εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου, προσθέτοντας πως καταβάλλονται προσπάθειες για «απεξάρτηση» από τον ρωσικό άνθρακα έως το τέλος του καλοκαιριού και από το ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του 2022.

Σημειώνεται ότι η προσωρινή «κηδεμονία» της «Gazprom» στη Γερμανία είχε προαναγγελθεί, ήδη από την Πέμπτη, σε ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt», που είχε αναφέρει «πιθανό σχέδιο» του υπουργείου Οικονομικών για απαλλοτρίωση μονάδων της «Gazprom» και της «Rosneft» στη χώρα. Η πληροφορία προκάλεσε άμεσα τα αντανακλαστικά του Κρεμλίνου που προειδοποίησε την Παρασκευή ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Την ίδια ώρα, οι Γερμανοί βιομήχανοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρή κρίση σε περίπτωση διατάραξης της τροφοδοσίας της βιομηχανίας με φυσικό αέριο.

Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης γερμανικής χημικής βιομηχανίας, ΒASF, Μ. Μπρουντεμίλερ, προβλέπει ότι σοβαρά προβλήματα στη ροή φυσικού αερίου στη Γερμανία «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνευ προηγουμένου ζημιές» στη βαριά βιομηχανία, οδηγώντας την οικονομία της χώρας στη χειρότερη κρίση από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Παράλληλα, η Λάμια Μεσάρι Μπέκερ, ειδική σε θέματα του κατασκευαστικού κλάδου και σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι ενδεχόμενη διακοπή στη συνηθισμένη ροή ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία «θα μπορούσε να προκαλέσει ντόμινο εφέ στη βιομηχανία πρώτων υλών, το οποίο θα είναι δύσκολα αναστρέψιμο».

Στο μεταξύ, η βρετανική «Shell» δήλωσε αδυναμία να πληρώσει για ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, επικαλούμενη το γεγονός ότι το Λονδίνο έχει επιβάλει κυρώσεις ακόμη και στην τράπεζα της «Γκαζπρόμ», Gazprombank (σε αντίθεση με την ΕΕ), με αποτέλεσμα να αδυνατεί να καταβάλλει την πληρωμή σε ρούβλια μέσω του αυτόματου μηχανισμού που ανακοινώθηκε στη Μόσχα την Πέμπτη.

Σημειώνεται ότι αυτή η εξέλιξη επηρεάζει άμεσα την Γερμανία, καθώς η «Shell» έχει 20ετές συμβόλαιο με την «Gazprom» για την παράδοση 1,2 δισ. κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Σλοβακία, Μολδαβία και Ουγγαρία έτοιμες για πληρωμή με ρούβλια

Την ετοιμότητα της Σλοβακίας για πληρωμή ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια επιβεβαίωσε χτες, μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Ρ. Σούλικ. Τόνισε ότι η Σλοβακία εισάγει το 85% των υδρογονανθράκων που χρειάζεται για την ενεργειακή της επάρκεια από τη Ρωσία και επισήμανε πως η χώρα του δεν έχει την «πολυτέλεια» κυρώσεων. «Το αέριο δεν πρέπει να σταματήσει. Αν υπάρχει όρος να πληρώνουμε σε ρούβλια, τότε θα πληρώσουμε σε ρούβλια», υπογράμμισε, εκφράζοντας κατά τ' άλλα την άποψη ότι στηρίζει τη λήψη μιας κοινής απόφασης από την ΕΕ.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, τασσόμενη υπέρ της πληρωμής του φυσικού αερίου με τους όρους που θέτει η Μόσχα, η Μολδαβή Πρόεδρος, Μάια Σάντου, ξεκαθάρισε πως υπάρχουν προτεραιότητες που δεν μπορούν να παραμεριστούν. «Εάν αφήσουμε τη χώρα χωρίς καύσιμα και αποσταθεροποιήσουμε την κατάσταση εδώ, δεν θα είναι χρήσιμο σε κανέναν (...) Ούτε η Μολδαβία ούτε η Ουκρανία ούτε οι δυτικοί εταίροι» θα ωφεληθούν από μια κατάσταση αυτού του είδους, είπε η Σάντου, προσθέτοντας ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία επηρέασε την οικονομική κατάσταση στη Μολδαβία αφού δεν υπάρχει πρόσβαση στις αγορές Ουκρανίας, Ρωσίας και Λευκορωσίας.

Επιπροσθέτως και ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, εκτίμησε ότι η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί σοβαρά εάν η χώρα επιβάλει κυρώσεις κατά της εισαγωγής ρωσικών ενεργειακών πόρων και πως εάν η Ρωσία κόψει τη ροή στους αγωγούς ως απάντηση, τότε ολόκληρη η Ουγγαρία θα παραλύσει.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε ότι η χώρα του «δεν πρόκειται να θέσει βέτο στις κυρώσεις σε βάρος του ρωσικού φυσικού αερίου», ιδίως «μετά τις θηριωδίες στην Μπούκα».

Ο δε Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, μιλώντας στο NBC ανέφερε: «Ο κόσμος εμποδίζεται να ξεφορτωθεί τα ρούβλια... Αυτό ενισχύει τεχνητά την αξία. Αυτό δεν είναι βιώσιμο. Οπότε πιστεύω ότι θα δείτε αυτή την αλλαγή».

Παρ' όλα αυτά το πρακτορείο «Bloomberg» δεν συμμερίστηκε την εκτίμηση του Μπλίνκεν, θεωρώντας ότι η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς με τα σημερινά δεδομένα μόνο η αξία των εξαγωγών Ενέργειας φέτος αναμένεται να φτάσει τα 321 δισ. δολάρια.

Βρετανία: Νέοι πυρηνικοί σταθμοί ενώ μεγαλώνει η ενεργειακή φτώχεια για τον λαό

Το ίδιο διάστημα, στη Βρετανία εντείνονται η δυσαρέσκεια και η οικονομική αβεβαιότητα για εκατομμύρια νοικοκυριά, καθώς από την 1η Απρίλη τέθηκαν σε ισχύ νέα πολύ ακριβά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, που σημαίνουν κατά μέσο όρο ετήσια επιβάρυνση τουλάχιστον 700 στερλινών ανά νοικοκυριό.

Η εταιρεία «Οxgem», για παράδειγμα, ανακοίνωσε αυξήσεις ύψους 54% από 1η Απρίλη.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να βυθίσει στο «σκοτάδι» ακόμη περισσότερα νοικοκυριά στη χώρα. Σύμφωνα με έκθεση του ιδρύματος «Resolution Foundation», θα διπλασιαστεί ο αριθμός των νοικοκυριών που θα βυθιστούν σε καθεστώς «ενεργειακής φτώχειας», φθάνοντας περίπου τα 5 εκατομμύρια. Αλλα 2,5 εκατ. νοικοκυριά αναμένεται να υποχωρήσουν σε καθεστώς «ενεργειακού άγχους», δηλαδή θα δυσκολευτούν πολύ να καλύψουν τους τεράστιους λογαριασμούς.

Ωστόσο τα χειρότερα φαίνεται πως έπονται καθώς, σύμφωνα με χτεσινή ανάλυση του βρετανικού δικτύου BBC, έρχεται και νέα αύξηση από το φθινόπωρο που θα είναι μεγαλύτερη, αγγίζοντας τις 2.600 στερλίνες, επηρεάζοντας πάνω από 18 εκατ. νοικοκυριά.

Την ίδια ώρα, η βρετανική κυβέρνηση επιχειρώντας να διασφαλίσει τις ενεργειακές ανάγκες των μονοπωλίων της χώρας και να ενισχυθεί στους σφοδρούς διεθνείς ανταγωνισμούς, δίνει ώθηση σε σχεδιασμούς για την κατασκευή νέων σταθμών πυρηνικής ενέργειας.

Ο υπουργός Επιχειρήσεων, Κ. Κουάρτενγκ, μιλώντας στην εφημερίδα «Telegraph» δήλωσε ότι σχεδιάζονται έως 7 νέοι πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής Ενέργειας μέχρι το 2050. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα ανακοινωθεί η νέα στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας, «Great British Nuclear», στο πλαίσιο της οποίας θα ανακοινωθεί η κατασκευή τουλάχιστον δύο νέων πυρηνικών σταθμών μεγάλης κλίμακας έως το 2030.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Τζόνσον εντείνει τη στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ για «τερματισμό της εξάρτησης» από τη ρωσική Ενέργεια. Οι ΥΠΕΞ Βρετανίας, Λιζ Τρας, και ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σαββατοκύριακο συμφώνησαν να συνεργαστούν σε αυτόν τον σκοπό.

Εξαγωγές ρεκόρ σε LNG από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές εταιρείες παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) καταγράφουν νέα αύξηση των εξαγωγών στην Ευρώπη, με τη ζήτηση τον Μάρτη να αυξάνεται κατά 16%.

Συνολικά οι εξαγωγές αμερικανικού LNG ανήλθαν σε 7,43 εκατ. τόνους από 6,4 εκατ. τόνους τον Φλεβάρη (στοιχεία της αμερικανοβρετανικής εταιρείας δεδομένων Ενέργειας, «Refinitiv»). Η εξέλιξη καταρρίπτει το ρεκόρ Γενάρη, με τις εξαγωγές τότε να φθάνουν τους 7,25 εκατ. τόνους.

Οι αγορές της Ευρώπης ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αμερικανικού LNG (65% των εξαγωγών), ακολούθησαν χώρες της Ασίας (12% των εξαγωγών) και έπονται εκείνες της Λατινικής Αμερικής (3% των εξαγωγών).

Την ίδια ώρα, 7 μήνες πριν από τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές (τον Νοέμβρη), ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επιχειρεί να βρει τρόπους να εκτονώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τη συνεχή αύξηση του πληθωρισμού και τη μεγάλη ακρίβεια σε Ενέργεια και είδη πρώτης ανάγκης.

Με τις γνωστές στατιστικές ακροβασίες των αστικών επιτελείων, επικαλείται την τελευταία έκθεση του υπουργείου Εργασίας για αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 431.000 τον Μάρτη και για περιορισμό της επίσημης ανεργίας στο 3,6%, για να πει ότι «η οικονομία μας από φάση ανάρρωσης μπήκε σε φάση κίνησης». Αναγνώρισε ωστόσο πως πρέπει να γίνουν περισσότερα «για να τεθούν υπό έλεγχο οι τιμές» προϊόντων και υπηρεσιών. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι αυξήσεις περίπου 5,6% που δόθηκαν το 2021 σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων δεν αρκούν ούτε για να καλύψουν τον ετήσιο πληθωρισμό που πέρσι μετρήθηκε στο 7,9%. Πάντως, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, 7 στους 10 Αμερικανούς εκτιμούν πως η οικονομία της χώρας είναι σε κακή κατάσταση, ενώ περίπου τα 2/3 των Αμερικανών δεν εγκρίνουν τη διαχείριση της οικονομίας από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Κίνα: Σχέδια για αγορά ρωσικού αερίου με έκπτωση

Τέλος, σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg», η Κίνα σχεδιάζει να αγοράσει ρωσικό αέριο με έκπτωση άνω του 10% σε σύγκριση με τις τιμές για προμήθειες από την Κεντρική Ασία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι μεγαλύτερες κινεζικές κρατικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων της «Sinopec» και της «PetroChina», διαπραγματεύονται με τους προμηθευτές για να αγοράσουν παρτίδες υγροποιημένου φυσικού αερίου spot με μεγάλη έκπτωση.

Ορισμένοι εισαγωγείς, επίσης, εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν ρωσικές εταιρείες για να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς για την αγορά LNG για λογαριασμό τους, προκειμένου να κρύψουν τα σχέδιά τους για προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία από τις κυβερνήσεις άλλων χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες εμπόρων που επικαλείται το πρακτορείο, το ρωσικό LNG πωλείται με έκπτωση άνω του 10% σε σύγκριση με τις τιμές για παραδόσεις από την Κεντρική Ασία. Το «Bloomberg» σημειώνει ότι δεν υπάρχει έλλειψη φυσικού αερίου στην Κίνα τώρα, κάτι που σχετίζεται με τον ζεστό καιρό και ανησυχίες για πιθανά νέα μέτρα κατά της COVID. Ωστόσο, η αγορά καυσίμων σε χαμηλή τιμή θα επιτρέψει στην Κίνα να γεμίσει την αποθήκη πριν από τις εποχιακές αυξήσεις των τιμών.

Να σταματήσει άμεσα κάθε συμμετοχή και εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!

Συνεχίζουν να καταφτάνουν στο «alt.gr» επιστολές νέων στρατευμένων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν. Σε επιστολή του ο σμηνίτης Τζαβάρας Κωνσταντίνος, 120 ΠΕΑ - Καλαμάτα, σημειώνει:

«Τις τελευταίες βδομάδες τόσο εγώ όσο και όλος ο ελληνικός λαός παρακολουθούμε τις ανησυχητικές εξελίξεις που έχουν ακολουθήσει την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτή η επέμβαση δεν ήρθε από τη μία μέρα στην άλλη. Είναι αποτέλεσμα των μακροχρόνιων ανταγωνισμών ανάμεσα στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ από τη μία και στη Ρωσία και τους δικούς της συμμάχους από την άλλη. Και τα δύο αυτά στρατόπεδα, έχοντας ως στόχο την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, των δικτύων μεταφοράς Ενέργειας, τα ίδια τα εδάφη της περιοχής, λύνουν τις διαφορές τους πάνω στις πλάτες του λαού της Ουκρανίας, ο οποίος πληρώνει ακριβά τις συνέπειες εδώ και πάρα πολλά χρόνια και όχι μόνο τον τελευταίο μήνα.

Μάλιστα, αυτήν τη στιγμή η 120 ΠΕΑ, στην οποία εκπαιδεύονται Ελληνες πιλότοι, ετοιμάζεται να γίνει υπερΝΑΤΟικό αεροπορικό κέντρο εκπαίδευσης, μετά από συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ και ιδιωτικών εταιρειών. Η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα ενεργειών τόσο της συγκεκριμένης όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης, και φανερώνει πως η συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς δεν είναι ευκαιριακή και δεν αφορά μόνο αυτόν τον πόλεμο, αλλά αποτελεί πάγια στρατηγική, η οποία εφαρμόζεται με κάθε κόστος. Τέλος, είναι υποκριτικό να λέει η ελληνική κυβέρνηση ότι εμπλέκεται στον πόλεμο στο πλευρό της Ουκρανίας επειδή είναι αμυνόμενη χώρα, την ίδια στιγμή που συνεργάζεται σταθερά με το Ισραήλ, που σφαγιάζει τόσα χρόνια τον λαό της Παλαιστίνης.

Τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε και το τίμημα της εμπλοκής της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Τα παραπάνω προστίθενται σε μία ήδη οριακή κατάσταση για τους φαντάρους. Τα 8 ευρώ τον μήνα που μας δίνει το κράτος δεν φτάνουν ούτε για το νερό που αγοράζουμε κάθε μέρα. Σαν να μην έφτανε ό,τι πληρώνουμε από την τσέπη μας για να καταφέρουμε να βγάλουμε τη θητεία μας, καθώς πάρα πολλοί από εμάς δουλεύαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και αρκετοί σήμερα κάνουν μεροκάματα ακόμα και στις άδειές τους. Σαν να μην ήταν αρκετά αυτά που περνάνε οι οικογένειές μας, με τις αυξήσεις στα καύσιμα, στο ρεύμα και σε άλλα βασικά είδη επιβίωσης να τις έχουν οδηγήσει, κυριολεκτικά, να μη βγάζουν τον μήνα.

Αυτό δεν πρέπει και δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό από τη μεριά μας. Καθήκον του ελληνικού λαού και των Ενόπλων Δυνάμεων, των στρατευμένων, είναι να υπερασπίζονται τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Καμία δουλειά δεν έχουμε έξω από τα σύνορα!

Σε κάθε περίπτωση, ως νέος στρατευμένος διαμαρτύρομαι για την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μου στην πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία. Είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε συμμετοχή της μονάδας μου στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας και σε τέτοια πιθανότητα επιθυμώ εγώ προσωπικά να μη συμμετέχω άμεσα ή έμμεσα».

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Ευελιξία» για τα σχέδια συνεκμετάλλευσης

«Πιστεύουμε ότι οι δίαυλοι διαλόγου με την Ελλάδα είναι πιο ανοιχτοί σήμερα σε σύγκριση με το παρελθόν», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου μιλώντας στη «δεξαμενή σκέψης» Ιδρυμα Πολιτικών Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA), και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι υπέρ ενός «ειλικρινούς διαλόγου για τη λύση των προβλημάτων». Επιβεβαιώνοντας δε ότι τον δρόμο για το ευρύτερο παζάρι ανοίγει και η λεγόμενη «θετική ατζέντα» εξέφρασε την ελπίδα «αυτή να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου μπορούμε να συζητήσουμε ειλικρινά τα διμερή μας ζητήματα με την Ελλάδα. Κάνουμε αυτό που μας αναλογεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Προσμένουμε και από την Ελλάδα να επιδείξει την ίδια ειλικρίνεια και την ίδια πολιτική βούληση στη διαδικασία αυτή».

Παράλληλα ο Τσαβούσογλου είπε ότι «όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να γίνει ολοκληρωμένη συνεργασία στην περιοχή για τους δυνητικούς ενεργειακούς πόρους. Φυσικά δεν μιλάω για τις κακόβουλες δήθεν προσπάθειες συνεργασίας που αποκλείουν την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου (σ.σ. το ψευδοκράτος). Τέτοιες προσπάθειες είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, όπως αποδεικνύεται από το έργο του αγωγού "East Med"».

Αναφερόμενος δε στο Κυπριακό, επανήλθε στη «λύση» των «δύο κρατών», ΕΝΩ τις προηγούμενες μέρες υποδέχτηκε στην Αγκυρα και τον «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούρογλου, επιμένοντας ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων «είναι συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο».

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας Πινάρ Καρά επανέφερε κατηγορίες κατά της Ελλάδας για «παραβίαση του καθεστώτος των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών». Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για 423 παραβιάσεις το 2022 και επέμεινε για «παραβίαση των όρων των Συνθηκών της Λοζάνης και των Παρισίων, που προβλέπουν την αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών.

Στο μεταξύ, με φόντο την αναζωπύρωση της συζήτησης για την «απεξάρτηση» της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, ο Τζόναθαν Μίλερ, ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ για την Ενέργεια, μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» είπε ότι ήδη η ΕΕ και οι αρχηγοί κρατών - μελών έχουν έρθει σε επαφή με το Ισραήλ για πιθανή προμήθεια φυσικού αερίου, χαρακτήρισε το σχέδιο για τον «East Med» «περισσότερο έννοια (concept) διεθνούς συνεργασίας παρά συγκεκριμένη λύση» και είπε ότι «πρέπει να είμαστε ευέλικτοι, να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις που είναι πιο γρήγορες και οικονομικά βιώσιμες». Πρόσθεσε ότι η μελλοντική συνεργασία θα μπορούσε να επικεντρωθεί στο LNG, στην αύξηση της εξαγωγικής ικανότητας της Αιγύπτου και στην κατασκευή φθηνότερων αγωγών από το Ισραήλ, εκτός από μελλοντικές εγκαταστάσεις LNG και πλωτές πλατφόρμες LNG.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΟΥΛΑΝΤ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ
«Συντονισμός» για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τα σχέδια ΝΑΤΟικής «συνοχής»

Προηγούμενα χτες ανακοίνωσε από την Αγκυρα τα εγκαίνια του «Στρατηγικού Μηχανισμού» ΗΠΑ - Τουρκίας

Από την επίσκεψη Δένδια στην Οδησσό
Από την επίσκεψη Δένδια στην Οδησσό
Στην Αθήνα αναμένεται σήμερα το απόγευμα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, και τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, στο πλαίσιο περιοδείας της στην Ευρώπη.

Η περιοδεία της Νούλαντ ξεκίνησε το Σάββατο από τη Γαλλία, ενώ περιλαμβάνει επίσημες επαφές και σε Τουρκία, Κύπρο και στη συνέχεια στη Γερμανία, με φόντο την κλιμάκωση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών απέναντι σε Ρωσία και Κίνα. Οπως σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η περιοδεία Νούλαντ έχει στόχο «να ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις, να δώσει έμφαση στην υποστήριξη της Ουκρανίας και να συντονίσει την απάντηση στον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία χωρίς πρόκληση (στις 24 Φεβρουαρίου)».

Αλλωστε, η Νούλαντ ξέρει και με το παραπάνω για την Ουκρανία: Ως βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τότε, από κοινού με τον Πάιατ, πρέσβη στην Ουκρανία την ίδια περίοδο, πρωτοστάτησαν στο αμερικανοΝΑΤΟικό πραξικόπημα του 2014 στο Κίεβο, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία που έχει μετατρέψει τον λαό της Ουκρανίας σε «σάκο του μποξ».

Στο πλαίσιο αυτό η συζήτηση στην Ελλάδα θα αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, τη «στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ σε όλους τους τομείς», καθώς και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου επιταχύνονται τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και «ΝΑΤΟικής συνοχής». Διόλου τυχαία νωρίτερα σήμερα προγραμματίζεται στην Αθήνα και τριμερής των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, και αύριο, Τετάρτη, η Νούλαντ πάει στην Κύπρο, ενώ χτες βρέθηκε στην Τουρκία.

Εκεί αποτυπώνοντας ότι «καλπάζουν» τα σχέδια για τη διασφάλιση της «ΝΑΤΟικής συνοχής» στην περιοχή «εγκαινιάστηκε» ο Στρατηγικός Μηχανισμός ΗΠΑ-Τουρκίας.

Οπως σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ-Τουρκίας: «Σύμφωνα με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι Πρόεδροι Μπάιντεν και Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη τον Οκτώβριο του 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία εγκαινίασαν τον Στρατηγικό Μηχανισμό ΗΠΑ-Τουρκίας στις 4 Απριλίου στην Αγκυρα», ενώ τονίζεται πως οι δυο αντιπροσωπείες «συναντήθηκαν στην Αγκυρα για να εξετάσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η οικονομική και αμυντική συνεργασία, η αντιτρομοκρατία και βασικοί τομείς κοινού περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Επανέλαβαν την κοινή τους δέσμευση για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τις προσπάθειες της Τουρκίας να διευκολύνει μια δίκαιη διπλωματική λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου».

Ανακοινώθηκε ακόμη πως η υφυπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Marisa Lago θα επισκεφθεί την Αγκυρα στις 5-6 Απριλίου για να προωθήσει τους στόχους οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας του Στρατηγικού Μηχανισμού, ενώ οι δυο πλευρές «προσβλέπουν σε μια συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού αργότερα το 2022».

Στο μεταξύ, χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, με αφορμή την ανεύρεση πτωμάτων με πολιτικά στην πόλη Μπούκα της Ουκρανίας (που η κυβέρνηση Ζελένσκι έσπευσε να χρεώσει στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις), με ανάρτησή του εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, προσθέτοντας ότι «οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», όπως και ότι «η Ελλάδα στέκεται δίπλα στην Ουκρανία».

Το ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του έσπευσε και αυτό να καταδικάσει «απερίφραστα τα ανατριχιαστικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων κατοχής εναντίον Ουκρανών πολιτών αμάχων». Τονίζοντας δε ότι «οι υπεύθυνοι των εγκλημάτων αυτών πρέπει να λογοδοτήσουν», κάλεσε «για την άμεση διερεύνηση των εγκλημάτων και την τιμωρία των υπευθύνων».

Προηγουμένως, την Κυριακή, επίσκεψη στην Οδησσό πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ενώ σε λειτουργία τέθηκε εκ νέου το ελληνικό προξενείο στην πόλη, το μοναδικό χώρας της ΕΕ, σε άλλο ένα δείγμα του ρόλου που επιθυμεί να διαδραματίσει η κυβέρνηση, για λογαριασμό της αστικής τάξης της χώρας, στην περιοχή και την ιμπεριαλιστική σύγκρουση που διεξάγεται. Μεταφέροντας και ανθρωπιστική βοήθεια για την ελληνική ομογένεια, αλλά και για το σύνολο του πληθυσμού της πόλης, ο υπουργός είχε επαφές με μια σειρά από παράγοντες της περιοχής, όπου ανέλαβε δέσμευση να μεταφέρει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, «αυτά που πρέπει να μεταφερθούν».

Την ...ευαρέσκειά του για τη μετάβαση Δένδια στην Οδησσό εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Αμερικανός συνεχάρη τον Δένδια και εξέφρασε την «ιδιαίτερη εκτίμηση της χώρας του στις ενέργειες του υπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών εν γένει, για τη στήριξη της ομογένειας, καθώς και για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Εξάλλου, χτες ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Ολλανδό ομόλογό του, Wopke Hoekstra, συζητώντας «πώς μπορούμε ως Ευρωπαίοι εταίροι, αλλά και ως ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι, να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή κρίση του 21ου αιώνα». Εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βούληση των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων να συμμετάσχουν στο «φαγοπότι» που θα ακολουθήσει την καταστροφή, είπε ότι «η Ελλάδα, με τις όποιες δυνατότητές της, θα συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».

Στο μεταξύ, χτες, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, συναντήθηκε, παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κων. Φλώρου, με τον πρέσβη της Ουκρανίας, Sergii Shutenko. Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, με τον υπουργό να υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση «παρέχει από την πρώτη στιγμή κάθε δυνατή υποστήριξη και βοήθεια σε πνεύμα αλληλεγγύης προς την Ουκρανία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ