Τρίτη 7 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σήμερα στο Μαυροβούνιο

Στο Μαυροβούνιο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέχιση της ευρωατλαντικής κοπής περιοδείας του στη Δυτικοβαλκανική, πρωτοστατώντας η κυβέρνηση για την ένταξη σύσσωμης της περιοχής σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Αλλωστε και επισήμως οι συζητήσεις αναμένεται να εστιάσουν σε θέματα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, στην «ευρωπαϊκή προοπτική» των Δυτικών Βαλκανίων, στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, στην «ασφάλεια και σταθερότητα» της περιοχής, καθώς και στις ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναλαμβάνει πολύ βαριές ευθύνες με τη συμμετοχή στον πόλεμο
  • Πασχίζει να υποβαθμίσει τη χρησιμότητα που έχει στην άμυνα της χώρας ο οπλισμός που στέλνει στην Ουκρανία
  • Ο υπουργός Αμυνας επιβεβαιώνει ότι έστειλε και δυνάμεις στη Βουλγαρία «σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ»

Αύριο Τετάρτη θα ενημερώσει ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος την Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για την αποστολή πολεμικού εξοπλισμού στην Ουκρανία (τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης σε επόμενη φάση), που σηματοδοτεί την περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Θυμίζουμε ότι με αφορμή τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τη γερμανική για να στείλει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα του ελληνικού στρατού, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είχε υποβάλει αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Επίσης, το ΚΚΕ έχει καταθέσει σχετική Ερώτηση για την ελληνική εμπλοκή, με την οποία ζητάει να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για:

- Το περιεχόμενο της απόφασης για την αποστολή των συγκεκριμένων τεθωρακισμένων οχημάτων, για παράδειγμα από ποιες ελληνικές μονάδες θα αφαιρεθούν, συγκριτικά στοιχεία για τις δυνατότητες και την κατάσταση των προς παράδοση και προς παραλαβή οχημάτων, καθώς και το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα παράδοσης.

- Τις λεπτομέρειες της ελληνογερμανικής συμφωνίας.

- Το περιεχόμενο των μέχρι σήμερα ανάλογων αποφάσεων αποστολής όπλων και οπλικών συστημάτων, από ποιες ελληνικές μονάδες αφαιρέθηκαν, επιπτώσεις και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.

- Αλλες ανάλογες συμφωνίες.

«Προφάσεις εν αμαρτίαις» για την αποστολή του υλικού

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση του «Ριζοσπάστη» χτες κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ισχυρίστηκε πως ό,τι έχει σταλεί στην Ουκρανία είναι εξοπλισμός που «δεν χρησιμοποιείται, είτε δεν είναι αναγκαίος, με βάση την αξιολόγηση των αρμοδίων, του Επιτελείου, των αξιωματικών μας για την άμυνα της χώρας». Για τα δε τεθωρακισμένα υποστήριξε ότι θα σταλούν στην Ουκρανία αφού πρώτα αντικατασταθούν από αντίστοιχα γερμανικά.

Βέβαια, τίποτα από τα παραπάνω δεν αναιρεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας στα συγκεκριμένα ζητήματα που έχει βάλει το ΚΚΕ για το γεγονός ότι - πέραν της μετατροπής της Ελλάδας σε εμπόλεμο μέρος - υποβαθμίζεται η άμυνα της χώρας, αφού φεύγουν εκτός Ελλάδας πολεμοφόδια και εξοπλισμός σε μια περίοδο που εντείνεται η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία.

Τα ερωτήματα αυτά είναι κρίσιμα και αποκαλυπτικά:

-- Ηταν «άχρηστες» και προερχόμενες από το - σύμφωνα με την κυβέρνηση - «άχρηστο» για την άμυνα της χώρας απόθεμα οι 2.100 ρουκέτες RM-70 που στάλθηκαν στον στρατό του Ζελένσκι, τουλάχιστον μέχρι τις 27 Απρίλη, αδειάζοντας ακόμα και αποθήκες κρίσιμων νησιών του Βόρειου Αιγαίου;

-- Ηταν «άχρηστα» τα 3.200.000 φυσίγγια 7,62 χιλιοστών, οι τουλάχιστον 60 δυσεύρετοι και πανάκριβοι αντιαεροπορικοί πύραυλοι «Stiger», τα 17.000 πολύτιμα βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών, οι 1.100 φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι RPG; Με τον ανατριχιαστικό κατάλογο να συνεχίζεται... Μόνο το κόστος των διατιθέμενων πυρομαχικών προσεγγίζει τα 30.000.000 ευρώ και είναι όλα, μα όλα, επιχειρησιακά.

-- Είναι από το «άχρηστο» απόθεμα τα BMP-1, με το αποτελεσματικότατο πυροβόλο των 73 χιλιοστών, που αποσύρονται από τους χώρους ευθύνης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για να συνδράμουν τα Τάγματα του Αζόφ και τον «Δεξιό Τομέα», πυλώνες του στρατού του Ζελένσκι και δεκανίκια στην υλοποίηση της πολιτικής του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη διαπάλη τους με τη Ρωσία; Και τι είδους αντικατάστασή τους συνιστά το γεγονός ότι στη θέση τους θα έρθουν «Marder 1A3/5», με το αδύναμο πυροβόλο των 20 χιλιοστών, που σαπίζουν εδώ και χρόνια, πεταμένα στους γερμανικούς αγρούς;

Θυμίζουμε ότι η πιο πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης σε συνεννόηση με το Βερολίνο αφορά την αποστολή τεθωρακισμένων ανατολικογερμανικής προέλευσης BMP-1 από την Ελλάδα στην Ουκρανία, τα οποία υποτίθεται ότι η γερμανική κυβέρνηση θα αντικαταστήσει με τεθωρακισμένα από το απόθεμά της («Marder 1A3/5» της «Rheinmetall»), καθώς τα προηγούμενα χρόνια μείωσε τον όγκο των Ενόπλων Δυνάμεών της και έχει δεκάδες τέτοια οχήματα παρκαρισμένα σε αποθήκες. Οι λεπτομέρειες της συναλλαγής είναι προς διευθέτηση μεταξύ των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών.

Ανάμεσα σε αυτές ανοιχτό είναι το ζήτημα ποιος θα αναλάβει το κόστος μετακίνησης των «Marder» από τη Γερμανία στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, να ...προθυμοποιείται να χρηματοδοτήσει την αποστολή των BMP στην Ουκρανία, φροντίζοντας να τα φορτώσει σε συρμό αμερικανικού υλικού που θα αναχωρεί από την Αλεξανδρούπολη, από τις πολλές διεκπεραιώσεις φορτίων του θανάτου των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ που φεύγουν για τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις αντιδράσεις, σπεύδουν να διαβεβαιώσουν ότι τα πρώτα 30 τεθωρακισμένα που θα στείλουν θα τα μαζέψουν από την ενδοχώρα και όχι από τα νησιά (ο ελληνικός στρατός φέρεται να διατηρεί επιχειρησιακά περίπου 140 τέτοια οχήματα ανεπτυγμένα στον χώρο ευθύνης της ΑΣΔΕΝ - στα νησιά του Αιγαίου, την αποστρατιωτικοποίηση των οποίων ζητά επιτακτικά η Αγκυρα).

Σημειωτέον, όσον αφορά τα «Marder», ό,τι κι αν ισχυρίζονται οι κυβερνώντες περί «αναβάθμισης», πρόκειται για επίσης παλαιά οχήματα: Αρκεί να αναφέρουμε ότι προ εικοσαετίας είχαν προταθεί με ένα χαμηλό αντίτιμο και με καθεστώς leasing, αλλά η ελληνική πλευρά τα είχε απορρίψει τότε.

Αλλωστε και τώρα αρμόδιοι παράγοντες λένε ότι τα 150 περίπου «Marder 1A3/5», που η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει ως διαθέσιμα, θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν (με σύστημα ελέγχου διοικήσεως κ.λπ.) ώστε να συνεργάζονται με τα άρματα «Leopard 2Hel» σε περίπτωση που προκριθεί να πάνε Εβρο για να καλύψουν εκεί κενά. Στο ενδιάμεσο η κατασκευάστριά τους, «Rheinmetall», «υπόσχεται» να τα επαναφέρει σε πλήρως λειτουργική κατάσταση, με το Βερολίνο να έχει διαβεβαιώσει - όπως λένε - ότι «τουλάχιστον» 30 «Marder» βρίσκονται σε «πολύ καλή κατάσταση» (για τα άλλα, ίδωμεν...) και μπορούν να σταλούν στην Ελλάδα σε σύντομο χρόνο. Σε αυτό το πλαίσιο, κλιμάκιο του Στρατού Ξηράς ετοιμάζεται να μεταβεί στη Γερμανία ώστε να επιθεωρήσει το υλικό και να συντονίσει τις διαδικασίες για τη μεταφορά τους.

Αποστολή και δυνάμεων εκτός συνόρων

Στο μεταξύ, χτες στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προχώρησε «σε μία πρώτη αποστολή αμυντικού υλικού, η οποία δεν ολοκληρώθηκε με μία πτήση, με ένα δρομολόγιο, αλλά χρειάστηκαν αρκετά». Επίσης ότι «προβήκαμε σε μία δεύτερη αποστολή αμυντικού υλικού, πυρομαχικών εν προκειμένω», ενώ έπεται και η συμφωνία για τα τεθωρακισμένα με τους Γερμανούς, «η οποία όμως δεν έχει ολοκληρωθεί και χρειάζεται να διευκρινιστούν μάλλον κάποιοι τεχνικοί όροι κάποιας ειδικής σημασίας σε σχέση με τον χρονισμό, τον χρόνο αντικατάστασης, την κατάσταση αυτών που παραλαμβάνουμε κ.λπ.».

Αφήνοντας και ο ίδιος αμφιβολίες για την κατάσταση των «Marder», είπε ότι «θα πρέπει να τα δούμε, προφανώς να τύχουν κάποιας επιθεώρησης από δικά μας στελέχη, σε ποια κατάσταση είναι, ποιο είναι το συνολικό πακέτο που μας προσφέρεται, να δούμε αυτές τις λεπτομέρειες και μετά να προχωρήσουμε στην ανταλλαγή αυτή, έτσι ώστε να μη μείνουν εκτεθειμένες οι Ενοπλες Δυνάμεις όσον αφορά τη συνολική αμυντική διάταξη».

Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι έγινε «διάθεση των στοιχείων της διμοιρίας αυτής των αντιαεροπορικών συστημάτων στη Βουλγαρία», ότι δηλαδή πρόκειται για «ενεργοποίηση των ΝΑΤΟικών σχεδίων για την ενίσχυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας πέριξ της κρίσιμης περιοχής, και γι' αυτόν τον λόγο προωθήθηκε αυτή η διμοιρία στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ», ενώ συμπλήρωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί και κατά την επίσκεψη του Βούλγαρου ομολόγου του στην Αθήνα την Πέμπτη.

Συνεχείς συνεκπαιδεύσεις με σημαία ΝΑΤΟ

Σταματημό δεν έχουν οι συνεκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με άλλες του ευρωατλαντικού άξονα, ενώ κλιμακώνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος.

Χαρακτηριστικά, το Σάββατο διεξήχθη συνεκπαίδευση της φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΣ», του υποβρυχίου «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» και ενός ελικοπτέρου με το γαλλικό αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων «ATLANTIQUE-II», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης, περιοχή που κινούνται ρωσικές ναυτικές μονάδες. Επισήμως, εκτελέστηκαν προκεχωρημένα γυμνάσια και αντικείμενα ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων «ΑΣΚΟΥ-ΠΡΟΦΗΤΗ» η λεγόμενη μέρα διακεκριμένων επισκεπτών της άσκησης «ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ - 22», με συμμετοχή - πέραν των ελληνικών Ενόπλων - Δυνάμεων Ορεινής Διμοιρίας Πεζικού του Στρατού της Ρουμανίας, Εποχούμενης Διμοιρίας Ελαφρού Πεζικού του Στρατού της Αλβανίας, Μηχανοποιημένης Διμοιρίας Πεζικού του Στρατού της Βουλγαρίας, καθώς και με τη συμμετοχή παρατηρητών από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία και την Κύπρο.

Σε άλλη μια πρόβα πολέμου, η άσκηση περιελάμβανε την εξέταση επιχειρησιακών αντικειμένων όπως επιτήρηση με UAV, έρευνα και διάσωση, ρίψη αλεξιπτωτιστών, προκατάληψη Εδαφών Τακτικής Σημασίας από Αερομεταφερόμενη Διμοιρία Πεζικού με ταυτόχρονη επίθεση Τακτικού Συγκροτήματος Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, σε συνεργασία με μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα και με την υποστήριξη του Πυροβολικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τέλος, στο διάστημα 23/5 - 3/6 διεξήχθη υπό τη νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Σχολείο Σχεδίασης Ειδικών Επιχειρήσεων με την συμμετοχή συνολικά 19 στελεχών των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Η εκπαίδευση αφορούσε στη διαδικασία λήψης απόφασης κατά τη σχεδίαση Ειδικών Επιχειρήσεων σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ, καθώς η ελληνική πλευρά διεκδικεί ρόλο μπροστάρη στη γαλούχηση των άλλων Ενόπλων Δυνάμεων της Βαλκανικής στα ΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συγκροτούν Επιτροπή Αγώνα ενάντια στη Συμφωνία για τις Βάσεις

Κάλεσμα σε σύσκεψη για τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις απευθύνει η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας στα εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία, στους φοιτητικούς συλλόγους, στους φορείς των επαγγελματιών και των αγροτών, στους συλλόγους γυναικών. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7 μ.μ. στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Απόφαση συμμετοχής έχει πάρει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το οποίο καλεί τα σωματεία της δύναμής του να συμμετάσχουν μαζικά στη σύσκεψη.

Μπλόκο στο αεροπλάνο που θα μετέφερε τον Λαβρόφ στη Σερβία

Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους

«Αδιανόητη», «σκανδαλώδη και πρωτοφανή» χαρακτήρισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ την απόφαση Βόρειας Μακεδονίας, Βουλγαρίας και Μαυροβουνίου να εμποδίσουν το αεροπλάνο που τον μετέφερε, ματαιώνοντας προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Βελιγράδι.

Ο Λαβρόφ είχε προγραμματίσει επίσημες επαφές στη σερβική πρωτεύουσα χτες και σήμερα, αλλά οι τρεις βαλκανικές χώρες - όλες μέλη του ΝΑΤΟ - δεν έδωσαν άδεια υπέρπτησης στο συγκεκριμένο αεροσκάφος.

Οπως ανακοίνωσε το βουλγάρικο ΥΠΕΞ, η απόφαση είναι σύμφωνη με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Η Σόφια υπενθύμισε ακόμα ότι από τις 25/2 ο ίδιος ο Λαβρόφ συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των προσώπων που υπόκεινται σε κυρώσεις από την ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ έκανε λόγο για «εχθρική ενέργεια», προσθέτοντας ότι τέτοιες ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο χρονοδιάγραμμα των διπλωματικών συναντήσεων υψηλού επιπέδου.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλ. Βούτσιτς σε συνάντησή του με τον πρέσβη της Ρωσίας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το μπλόκο στην άφιξη του Λαβρόφ στο Βελιγράδι.

«Η Σερβία θα προστατεύσει την ανεξαρτησία και την αυτονομία στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία και θα ενισχύει τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και εταιρικής συνεργασίας με χώρες σε όλες τις ηπείρους, διατηρώντας τη στρατιωτική της ουδετερότητα», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της σερβικής Προεδρίας.

Κατά τη συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη συμφωνήθηκε να επισκεφτεί πολύ σύντομα τη Μόσχα ο ΥΠΕΞ της Σερβίας, Ν. Σελάκοβιτς.

Ο ίδιος ο Σ. Λαβρόφ σημείωσε ότι «το βασικό ζήτημα είναι κανείς να μην μπορεί να καταστρέψει τις σχέσεις μας με τη Σερβία» και υπογράμμισε πως «το κυρίαρχο κράτος (της Σερβίας) στερήθηκε το δικαίωμα να εξασκήσει δική του εξωτερική πολιτική. Πρόκειται για απόδειξη του πόσο μακριά μπορεί να φτάσουν ΝΑΤΟ - ΕΕ χρησιμοποιώντας τα σκληρότερα μέτρα και επιρροή ενάντια σε εκείνους που οδηγούνται από εθνικά συμφέροντα και δεν είναι έτοιμοι να θυσιάσουν την αξιοπρέπειά τους προς όφελος των κανόνων που επιβάλλει η Δύση».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι μαριονέτες των Βρυξελλών δεν θέλησαν να δώσουν στη Ρωσία μία πλατφόρμα για να εξηγήσει την θέση της για έναν αριθμό θεμάτων, για το Κόσοβο και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Προφανώς δεν θέλησαν να υποστηρίξουμε το Βελιγράδι και την πρωτοβουλία των "Ανοιχτών Βαλκανίων". Είναι σαφές ότι ΝΑΤΟ και Βρυξέλλες θέλουν να μετατρέψουν την περιοχή στο δικό τους σχέδιο των "Κλειστών Βαλκανίων"...».

Συνδέοντας δε τις εξελίξεις στην Ουκρανία με αυτές στα Βαλκάνια, επέκρινε την ΕΕ λέγοντας ότι «οι Βρυξέλλες υποσχέθηκαν επίσημα να στηρίξουν ένα ειδικό καθεστώς τόσο για το βόρειο Κόσοβο όσο και για το Ντονμπάς, που θα επέτρεπε στους Σέρβους από Κόσοβο και Μετόχια να μιλούν σερβικά και τους Ρώσους του Ντονμπάς να μιλούν ρωσικά, που αποτελούν ίδιες συμφωνίες για τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων. Και στις δύο περιπτώσεις, η ΕΕ επέδειξε μια επαίσχυντη αποτυχία».

  • Το αλβανικό κοινοβούλιο εξέλεξε τον 55χρονο υποστράτηγο - αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων από το 2020 - Μπαϊράμ Μπεγκάι ως νέο Πρόεδρο της Αλβανίας, με 78 ψήφους υπέρ σε σύνολο 140. Ο Μπεγκάι θα διαδεχθεί τον απερχόμενο Ιλίρ Μέτα και εξελέγη με απλή πλειοψηφία, με τις ψήφους του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, έπειτα από τις τρεις πρώτες άκαρπες ψηφοφορίες.
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς θα στείλει και η Βρετανία

Η Ρωσία απειλεί ότι θα χτυπήσει κυβερνητικά κτίρια και υποδομές στο Κίεβο

Με πυραυλικά χτυπήματα στο Κίεβο μετά από αρκετές μέρες, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι έπληξε εγκαταστάσεις με τεθωρακισμένα από χώρες του ΝΑΤΟ
Με πυραυλικά χτυπήματα στο Κίεβο μετά από αρκετές μέρες, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι έπληξε εγκαταστάσεις με τεθωρακισμένα από χώρες του ΝΑΤΟ
Με όλο και περισσότερες παραδόσεις ΝΑΤΟικών βαρέων όπλων και όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία, την ώρα που ο ρωσικός στρατός συνεχίζει τα σφοδρά χτυπήματα στα ανατολικά και στα νότια.

Μετά τις ΗΠΑ, και η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει στην Ουκρανία σύγχρονα πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της Μόσχας ότι μεγαλώνει ο κίνδυνος για άμεση σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, πρόκειται να διαθέσει στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα M270. Το οπλικό αυτό σύστημα μπορεί να πλήξει στόχους έως 80 χλμ. μακριά, με κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας. Η Βρετανία θα εκπαιδεύσει Ουκρανούς στρατιώτες στη χρήση του νέου συστήματος.

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας τάχθηκε υπέρ της πρόσθετης παράδοσης όπλων στην Ουκρανία, ώστε να μπορέσει να «κερδίσει» τον πόλεμο με τη Ρωσία. «Το Ηνωμένο Βασίλειο στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας σε αυτόν τον αγώνα και πρωτοστατεί στον εφοδιασμό προς τα ηρωικά στρατεύματά της με τα κρίσιμα όπλα που χρειάζονται για να υπερασπιστούν τη χώρα τους ενάντια σε μια απρόκλητη εισβολή», είπε. «Εάν αλλάξει η τακτική της Ρωσίας, πρέπει να αλλάξει και η υποστήριξή μας στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Η στρατιωτική στήριξη της Βρετανίας στην Ουκρανία, με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, έχει αξία μεγαλύτερη από 750 εκατ. στερλίνες (874 εκατ. ευρώ).

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας τόνισε ότι συντονίζεται στενά με την Ουάσιγκτον, που αποφάσισε την παράδοση του αμερικανικού συστήματος πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (MLRS) στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη βδομάδα ότι θα παραδώσουν το κινητό πυραυλικό σύστημα HIMARS, με πυρομαχικά για εκτόξευση πολλών πυραύλων με εμβέλεια έως και 80 χλμ.

Η Ρωσία απειλεί να πλήξει κυβερνητικά και άλλα κτίρια στο Κίεβο

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν προειδοποίησε προχτές σε συνέντευξή του τη Δύση να μην προμηθεύει με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς την Ουκρανία, διαφορετικά «θα βγάλουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα και θα χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας (...) για να πλήξουμε στόχους που δεν έχουμε χτυπήσει μέχρι στιγμής».

Η Ρωσία θα απαντήσει στοχεύοντας εγκαταστάσεις υποδομής μεταφορών και κυβερνητικά κτίρια, διευκρίνισε ο επικεφαλής της Επιτροπής Αμυνας της κρατικής Δούμας, π.χ. το αεροδρόμιο του Κιέβου, σιδηροδρομικούς σταθμούς και κύριες σιδηροδρομικές γραμμές, γέφυρες αυτοκινητοδρόμων. Εξάλλου, συνέχισε, οι κυβερνητικές υπηρεσίες λειτουργούν επειδή δεν έχουν χτυπηθεί κτίρια του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας, του Γενικού Επιτελείου, του κοινοβουλίου κ.λπ.

Οσο μεγαλύτερο είναι το βεληνεκές των όπλων που θα προμηθευτεί η Ουκρανία «τόσο πιο μακριά θα απομακρύνουμε από την επικράτειά μας τη γραμμή» του μετώπου, πρόσθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ.

Την ίδια στιγμή που Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η αμερικανική απόφαση να δοθούν τέτοιου είδους προηγμένα πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία θα οξύνει τη σύγκρουση, ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν πρόκειται να φέρει σημαντικές αλλαγές στο πεδίο της μάχης.

«Κατανοούμε ότι η παροχή (σ.σ. προηγμένων πυραυλικών συστημάτων) από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες έχει στόχο να αντισταθμίσει τις απώλειες αυτού του στρατιωτικού εξοπλισμού», σημείωσε ο Ρώσος Πρόεδρος. «Δεν είναι κάτι καινούργιο» και «ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι», υποστήριξε.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, «πύραυλοι υψηλής ακρίβειας, μεγάλου βεληνεκούς, που εκτοξεύτηκαν από τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις στα περίχωρα του Κιέβου, κατέστρεψαν άρματα μάχης T-72 που παραδόθηκαν από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα» που βρίσκονταν σε εγκατάσταση επισκευής σιδηροδρόμων.

Την ώρα που διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα παρεμβαίνουν στη Μολδαβία και την Υπερδνειστερία, ένα άγνωστο drone έριξε χτες «δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς, πιθανώς χειροβομβίδες RGD-5, στον χώρο στάθμευσης οχημάτων» των «ειρηνευτικών» δυνάμεων που σταθμεύουν στην Υπερδνειστερία (ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις), χωρίς να υπάρχουν τραυματισμοί, ανακοίνωσε χτες η Ερευνητική Επιτροπή του φιλορωσικού θύλακα. Στα τέλη Απρίλη οι αρχές της αποσχισθείσας επαρχίας είχαν αναφέρει αντίστοιχα «τρομοκρατικά χτυπήματα» από ουκρανικό έδαφος.

Και ενώ κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα Τζον Σάλιβαν ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία δεν πρέπει να κλείσει την πρεσβεία των ΗΠΑ, παρά την κρίση στις μεταξύ τους σχέσεις, καθώς οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου πρέπει να συνεχίσουν να συνομιλούν.

«Πρέπει να διατηρήσουμε την ικανότητα να μιλάμε ο ένας στον άλλον», είπε ο Σάλιβαν σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο TASS. «Ο μόνος λόγος που μπορώ να σκεφτώ ότι οι ΗΠΑ μπορεί να αναγκαστούν να κλείσουν την πρεσβεία τους θα ήταν αν δεν ήταν ασφαλές να συνεχίσει το έργο της», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις Δύσης - Ρωσίας για τις «εγγυήσεις ασφαλείας», που είχαν προηγηθεί της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, «στην πραγματικότητα ποτέ δεν πήγαν παραπέρα από την απλή ανταλλαγή εγγράφων» με τις θέσεις κάθε πλευράς.

Αντιαεροπορικοί πύραυλοι και άρματα μάχης από την Ισπανία

Η Ισπανία είναι έτοιμη να παραδώσει αντιαεροπορικούς πυραύλους και άρματα μάχης «Leopard» στην Ουκρανία - κάνοντας ένα ακόμα άλμα στη στρατιωτική της στήριξη στο Κίεβο - γράφει η «El Pais», επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Η ισπανική εφημερίδα προσθέτει ότι η Μαδρίτη αναλαμβάνει και την εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού για τα παραπάνω οπλικά συστήματα. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί αρχικά στη Λετονία, όπου ο ισπανικός στρατός έχει αναπτύξει μια ομάδα 500 στρατιωτών με 6 άρματα μάχης «Leopard 2E», στο πλαίσιο ΝΑΤΟικής επιχείρησης. Σε δεύτερη φάση η εκπαίδευση των Ουκρανών στα τανκς θα γίνεται σε ισπανικό έδαφος.

Η ισπανική κυβέρνηση είναι επίσης πρόθυμη να παραδώσει στην Ουκρανία τα άρματα μάχης «Leopard A4», που παραμένουν αποθηκευμένα για μια δεκαετία, προσθέτει η «El Pais». Πηγές του ισπανικού υπουργείου Αμυνας εκτιμούν ότι περίπου 40 άρματα θα μπορούσαν να αποκατασταθούν και να παραδοθούν στον ουκρανικό στρατό.

Το ισπανικό υπουργείο Αμυνας ολοκληρώνει ήδη την παράδοση στο Κίεβο μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς «Shorad Aspide», τους οποίους ο ισπανικός στρατός έχει αντικαταστήσει με ένα άλλο, πιο προηγμένο σύστημα.

Η προσφορά των πυραύλων και των αρμάτων μάχης συζητήθηκε όταν ο Ισπανός πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ ταξίδεψε στο Κίεβο στις 21 Απρίλη και συναντήθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο, αλλά καθυστέρησε λόγω πολυπλοκότητας της επιχείρησης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Νέες δηλώσεις Μακρόν περί «μη ταπείνωσης της Ρωσίας»

Η Ουκρανία θέλει να ενισχύσει τις στρατιωτικές της θέσεις στο πεδίο με τη βοήθεια νέων παραδόσεων όπλων από τη Δύση πριν ξαναρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, δήλωσε ο Ντ. Αραχάμια, επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών.

«Οι Ενοπλες Δυνάμεις μας είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν» τα νέα όπλα «και τότε νομίζω ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε από ενισχυμένη θέση έναν νέο γύρο συνομιλιών», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο Μ. Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, εκτίμησε ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία ενδέχεται να διαρκέσει «για άλλους 2 με 6 μήνες», με τον όγκο των αποθεμάτων όπλων που διαθέτουν οι δύο πλευρές να αποτελεί βασικό στοιχείο για την εξέλιξη της σύρραξης.

Αλλος ένας σημαντικός παράγοντας είναι το πώς μπορεί με τον καιρό να αλλάξει η ατμόσφαιρα στην Ευρώπη, στην Ουκρανία και στη Ρωσία, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Ποντόλιακ, ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν μόνο αν η κατάσταση επί του πεδίου αλλάξει και η Ρωσία αισθανθεί ότι δεν μπορεί πλέον να θέτει τους όρους. Προειδοποίησε δε ότι τυχόν εδαφικές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία δεν θα σημάνουν το τέλος του πολέμου.

Στο μεταξύ, νέες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν περί «μη ταπείνωσης» της Ρωσίας.

«Οι εκκλήσεις για αποφυγή ταπείνωσης της Ρωσίας μπορούν μόνο να ταπεινώσουν τη Γαλλία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. Επειδή η Ρωσία αυτοταπεινώνεται. Καλύτερα να επικεντρωθούμε στο πώς να βάλουμε τη Ρωσία στη θέση της», σχολίασε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα.

Νωρίτερα ο Μακρόν επανέλαβε ότι «δεν πρέπει να ταπεινώσουμε τη Ρωσία» - μια τοποθέτηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Ανατολική Ευρώπη - «ώστε τη μέρα που θα σταματήσουν οι μάχες να μπορέσουμε να βρούμε μια διέξοδο μέσω της διπλωματίας».

Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει επικριθεί και για το ότι έχει συχνά τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πούτιν, ενώ δεν έχει επισκεφτεί ακόμη το Κίεβο.

Ο Ποντόλιακ, ερωτηθείς σχετικά με μια προσφορά του Μακρόν να μεσολαβήσει για συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ξεκαθάρισε: «Μέχρι να λάβουμε τα όπλα στο σύνολό τους, έως ότου ενισχύσουμε τις θέσεις μας, έως ότου απωθήσουμε (σ.σ. τις ρωσικές δυνάμεις) όσο το δυνατόν πιο πίσω στα σύνορα της Ουκρανίας, δεν υπάρχει κανένα νόημα να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις».

Από την πλευρά της η Κίνα υποστηρίζει ότι «υπάρχει ανάγκη να διευκολυνθούν όλες οι προσπάθειες που στοχεύουν στην ειρηνική επίλυση της κατάστασης της κρίσης. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες για ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες», είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ απαντώντας σε ερώτηση του ρωσικού πρακτορείου TASS σχετικά με την παρεμπόδιση του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, να ταξιδέψει στη Σερβία.

«Η Ουκρανία δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί. Αρνείται. Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι ενεργεί σύμφωνα με οδηγίες της αγγλοσαξονικής ηγεσίας του δυτικού κόσμου», είπε ακόμα ο Λαβρόφ.

Η «ευρωπαϊκή ενότητα» σχετικά με την απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποδεικνύεται δύσκολο να διατηρηθεί ενόψει των επιπτώσεων του πολέμου στην ευρωπαϊκή οικονομία, δήλωσε η Κάγια Κάλας, πρωθυπουργός της Εσθονίας. Επέκρινε επίσης τον Μακρόν για προσπάθεια να παράσχει στον Πούτιν μια διπλωματική διέξοδο από τη σύγκρουση, λέγοντας πως το μόνο αποτέλεσμα θα είναι να δώσει στον Ρώσο ηγέτη την πεποίθηση ότι δεν θα απομονωθεί, ούτε θα αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που οι κυρώσεις αρχίζουν να βλάπτουν την πλευρά μας», είπε η Κάλας και πρόσθεσε: «Στην αρχή οι κυρώσεις ήταν δύσκολες μόνο για τη Ρωσία, αλλά τώρα φτάνουμε σε σημείο που οι κυρώσεις είναι επώδυνες και για τις δικές μας χώρες. Και το ερώτημα είναι πόσο πόνο είμαστε διατεθειμένοι να υπομείνουμε».

Μεγάλες μάχες στο Σεβεροντονέτσκ

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στην πόλη Σεβεροντονέτσκ, η κατάληψη της οποίας θα σημάνει εν πολλοίς ότι οι ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις ελέγχουν όλη την περιφέρεια Λουγκάνσκ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται το Σεβεροντονέτσκ «κρατούν το έδαφός τους», αλλά οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις «υπερέχουν αριθμητικά και είναι πιο ισχυρές», δήλωσε χτες ο Β. Ζελένσκι και χαρακτήρισε γενικά «δύσκολη» την κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο. Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ «είναι νεκρές πόλεις σήμερα», είπε.

Στην περιοχή Ζαπορίζια, που ελέγχεται στο μεγαλύτερο μέρος της από τις ρωσικές δυνάμεις, προχωρά η διαδικασία έκδοσης ρωσικών διαβατηρίων στους κατοίκους.

«Οι κάτοικοι των απελευθερωμένων περιοχών στη Ζαπορίζια, που υποβάλλουν αίτηση για ρωσική υπηκοότητα», παρουσιάζονται στα ουκρανικά ΜΜΕ ως προδότες, «πράγμα που σημαίνει ότι η Ουκρανία έχει παραδώσει αυτά τα εδάφη», δήλωσε φιλορώσος τοπικός αξιωματούχος στο ρωσικό δίκτυο «Rossiya 24».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 70% του εδάφους της περιοχής, ενώ η Ουκρανία εξακολουθεί να ελέγχει την πόλη Ζαπορίζια, η οποία φιλοξενεί σχεδόν το 50% του πληθυσμού της περιοχής.

ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ξένα πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα ζητά η Ουκρανία

Οξύνονται η ένταση και τα παζάρια σχετικά με τις εξαγωγές σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων από τα ουκρανικά λιμάνια και την επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας προσέφερε στρατιωτική βοήθεια για την εκκαθάριση ναρκών στα ανοικτά της Οδησσού και τη συνοδεία πλοίων για την επανεκκίνηση αποστολών των γεωργικών προϊόντων της Ουκρανίας.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, Τουρκία και Ρωσία έχουν καταλήξει σε συμφωνία δοκιμαστικά, ωστόσο, η Ουκρανία δεν έχει εγκρίνει ακόμα το σχέδιο, εκφράζοντας την ανησυχία ότι η απομάκρυνση των αμυντικών συστημάτων θα μπορούσε να εκθέσει το ζωτικής σημασίας λιμάνι σε ρωσικές επιθέσεις.

Ειδικότερα, το ρωσοτουρκικό σχέδιο θα επιτρέψει την απομάκρυνση των ναρκών κοντά στην Οδησσό και θα εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση των πλοίων από τη Μαύρη Θάλασσα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η Τουρκία σκοπεύει να δημιουργήσει ένα κέντρο στην Κωνσταντινούπολη για να παρακολουθεί και να συντονίζει τις αποστολές.

Η Ρωσία απαιτεί επίσης τη δυνατότητα επιθεώρησης των πλοίων που πηγαίνουν στην Ουκρανία, καθώς φοβάται μεταφορά όπλων, μια προϋπόθεση την οποία απέρριψε το Κίεβο.

Στο μεταξύ ο Ουκρανός Πρόεδρος επανέφερε το ζήτημα ξένα πολεμικά πλοία να εισέλθουν στη Μαύρη θάλασσα προκειμένου να εγγυηθούν τη διέλευση ουκρανικών σιτηρών, κάτι που αυξάνει πολύ τον κίνδυνο επέκτασης της σύγκρουσης.

Οπως είπε ο Ζελένσκι, έχει συζητήσει με τη Βρετανία και την Τουρκία την ιδέα του Πολεμικού Ναυτικού τρίτης χώρας που θα εγγυάται τη διέλευση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ενώ το Κίεβο θέλει αντιπλοϊκά όπλα από δυτικές χώρες για την ασφαλή διέλευση των εξαγωγών του. Μια σειρά κράτη του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, Δανία κ.ά.) έχουν ανακοινώσει ότι θα στείλουν αντιπλοϊκούς πυραύλους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδέχεται έως και 75 εκατ. τόνοι σιτηρών να παραμείνουν αδιάθετα στην Ουκρανία μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο.

Να σημειωθεί ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, αναμένεται να έχει συνομιλίες αύριο στην Αγκυρα.

Η Ουκρανία «δεν είναι ακόμη έτοιμη» να εξάγει σιτηρά μέσω Λευκορωσίας

Ενδεικτική των γεωπολιτικών ανταγωνισμών που μπαίνουν εμπόδιο στην εξαγωγή των σιτηρών, από τα οποία εξαρτώνται εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, είναι και η περίπτωση της Λευκορωσίας. Η Λευκορωσία έχει το ίδιο πλάτος σιδηροδρομικών γραμμών με την Ουκρανία, από την εποχή της ΕΣΣΔ, και η εξαγωγή των σιτηρών θα μπορούσε να γίνει μέσω τρένων στη Λιθουανία και στη συνέχεια μέσω Βαλτικής.

Ωστόσο, αυτό θα προϋπέθετε άρση των δυτικών κυρώσεων προς τη Λευκορωσία και είναι βέβαιο πως η λευκορωσική κυβέρνηση θα ζητούσε μεγάλα ανταλλάγματα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλ. Λουκασένκο με τον γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες, υπενθύμισε ότι η Λευκορωσία είναι έτοιμη να στείλει ουκρανικά σιτηρά στα λιμάνια της Βαλτικής μέσω της επικράτειάς της και είναι επίσης πρόθυμη να παράσχει βοήθεια στη μεταφορά σιτηρών μέσω σιδηροδρόμου.

Η Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμη να εξάγει σιτηρά μέσω της Λευκορωσίας, δήλωσε χτες ο Βολ. Ζελένσκι: «Μας πρότειναν να περάσουμε μέσω σιδηροδρόμου μέσω Λευκορωσίας. Καταλαβαίνουμε ακόμη και τον όγκο. Καταλαβαίνουμε όμως γιατί μας το πρότειναν. Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να ακολουθήσουμε αυτή τη μορφή και να βοηθήσουμε τους "φιλικούς" γείτονές μας», είπε, καθώς το έδαφος της Λευκορωσίας αξιοποιήθηκε από τον ρωσικό στρατό τις πρώτες μέρες της εισβολής.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Πιθανή «ευελιξία» από ΗΠΑ σε Βενεζουέλα και Ιράν

Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειές του, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εντείνει ενεργειακά παζάρια με διάφορες πλευρές με βάση τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, φέρεται να εξετάζει τη χαλάρωση των κυρώσεων σε Βενεζουέλα και Ιράν.

Το πρακτορείο «Reuters», επικαλούμενο πηγές στις ΗΠΑ, υποστηρίζει πως έχοντας εξασφαλίσει εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις, δύο ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου, η ιταλική ENI και η ισπανική REPSOL, αναμένεται να αρχίσουν εντός Ιουλίου να μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη, για την κάλυψη ποσοτήτων που θα εκλείψουν από την ευρωπαϊκή αγορά λόγω του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Σε πρώτη φάση οι ποσότητες πετρελαίου που θα επιτραπεί να μεταφέρουν εκτιμάται ότι δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

Παράλληλα, αραβικά και διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν πως η κυβέρνηση Μπάιντεν μελετά το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, προκειμένου να αυξηθούν οι ποσότητες Ενέργειας στις διεθνείς αγορές. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Ουάσιγκτον μελετά αυτό το ενδεχόμενο ακόμη και εάν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Αναλυτές όπως ο Μάικ Μίλερ του ομίλου «Vitol Group Asia» εκτιμούν πως οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν μια τέτοια χαλάρωση κυρώσεων (είτε επίσημα, είτε ανεπίσημα) κατά του Ιράν.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε τις φήμες για αναβολή του ταξιδιού Μπάιντεν σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη και Σαουδική Αραβία από τα τέλη Ιούνη που ήταν αρχικά προγραμματισμένο, για τον Ιούλη. Στο επίκεντρο τίθεται και η προσπάθεια των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν αύξηση της παραγωγής Ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία ή ευρύτερα στην περιοχή του Κόλπου.

Τριβές μεταξύ Λιβάνου - Ισραήλ

Στο μεταξύ η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο κλιμακώνεται και από τα σχέδια του Ισραήλ να αξιοποιήσει τη συγκυρία για να αυξήσει την παραγωγή Ενέργειας από νέα κοιτάσματα, ακόμη και σε διαφιλονικούμενες θαλάσσιες περιοχές όπως αυτές στα σύνορα με τον Λίβανο.

Την Κυριακή εγκαταστάθηκε πλωτή πλατφόρμα πετρελαίου που έφθασε από τη Σιγκαπούρη μετά από ταξίδι πέντε βδομάδων στο κοίτασμα Καρίς (Karish) που διεκδικεί και ο Λίβανος. Στην υπόθεση εμπλέκεται άμεσα και η (και ελληνικών συμφερόντων) εταιρεία Ενέργειας με έδρα το Λονδίνο που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερες δραστηριότητες στα ενεργειακά πεδία του Ισραήλ, «Energean». H «Energean» έχει πάρει «δικαιώματα» εκμετάλλευσης από τις ισραηλινές αρχές για γεωτρήσεις στο κοίτασμα Καρίς. Υποστηρίζει πως η πλατφόρμα που εγκατέστησε την Κυριακή, βρίσκεται 80 χλμ. από τις ακτές του Ισραήλ, αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως στις αιτιάσεις του Λιβάνου για παραβίαση της δικής του ΑΟΖ.

Αντιδρώντας, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Ν. Μικάτι απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στο Ισραήλ πως οποιαδήποτε κίνηση θα εκληφθεί ως «πρόκληση και εχθρική ενέργεια». Χτες ο Μικάτι συμφώνησε με τον Λιβανέζο Πρόεδρο Μ. Αούν να προσκαλέσουν στην Βηρυτό για συνομιλίες τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ενέργεια Εϊμος Χοκστάιν, ώστε να επιλυθεί η διαφορά μεταξύ Ισραήλ - Λιβάνου το συντομότερο δυνατόν και να αποφευχθούν «επικίνδυνες εντάσεις».

Η δε Χεζμπολάχ προειδοποίησε το Ισραήλ να μην πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην επίμαχη περιοχή μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα αναλάβει δράση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ