Τρίτη 7 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ξένα πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα ζητά η Ουκρανία

Οξύνονται η ένταση και τα παζάρια σχετικά με τις εξαγωγές σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων από τα ουκρανικά λιμάνια και την επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας προσέφερε στρατιωτική βοήθεια για την εκκαθάριση ναρκών στα ανοικτά της Οδησσού και τη συνοδεία πλοίων για την επανεκκίνηση αποστολών των γεωργικών προϊόντων της Ουκρανίας.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, Τουρκία και Ρωσία έχουν καταλήξει σε συμφωνία δοκιμαστικά, ωστόσο, η Ουκρανία δεν έχει εγκρίνει ακόμα το σχέδιο, εκφράζοντας την ανησυχία ότι η απομάκρυνση των αμυντικών συστημάτων θα μπορούσε να εκθέσει το ζωτικής σημασίας λιμάνι σε ρωσικές επιθέσεις.

Ειδικότερα, το ρωσοτουρκικό σχέδιο θα επιτρέψει την απομάκρυνση των ναρκών κοντά στην Οδησσό και θα εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση των πλοίων από τη Μαύρη Θάλασσα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η Τουρκία σκοπεύει να δημιουργήσει ένα κέντρο στην Κωνσταντινούπολη για να παρακολουθεί και να συντονίζει τις αποστολές.

Η Ρωσία απαιτεί επίσης τη δυνατότητα επιθεώρησης των πλοίων που πηγαίνουν στην Ουκρανία, καθώς φοβάται μεταφορά όπλων, μια προϋπόθεση την οποία απέρριψε το Κίεβο.

Στο μεταξύ ο Ουκρανός Πρόεδρος επανέφερε το ζήτημα ξένα πολεμικά πλοία να εισέλθουν στη Μαύρη θάλασσα προκειμένου να εγγυηθούν τη διέλευση ουκρανικών σιτηρών, κάτι που αυξάνει πολύ τον κίνδυνο επέκτασης της σύγκρουσης.

Οπως είπε ο Ζελένσκι, έχει συζητήσει με τη Βρετανία και την Τουρκία την ιδέα του Πολεμικού Ναυτικού τρίτης χώρας που θα εγγυάται τη διέλευση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ενώ το Κίεβο θέλει αντιπλοϊκά όπλα από δυτικές χώρες για την ασφαλή διέλευση των εξαγωγών του. Μια σειρά κράτη του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, Δανία κ.ά.) έχουν ανακοινώσει ότι θα στείλουν αντιπλοϊκούς πυραύλους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδέχεται έως και 75 εκατ. τόνοι σιτηρών να παραμείνουν αδιάθετα στην Ουκρανία μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο.

Να σημειωθεί ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, αναμένεται να έχει συνομιλίες αύριο στην Αγκυρα.

Η Ουκρανία «δεν είναι ακόμη έτοιμη» να εξάγει σιτηρά μέσω Λευκορωσίας

Ενδεικτική των γεωπολιτικών ανταγωνισμών που μπαίνουν εμπόδιο στην εξαγωγή των σιτηρών, από τα οποία εξαρτώνται εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, είναι και η περίπτωση της Λευκορωσίας. Η Λευκορωσία έχει το ίδιο πλάτος σιδηροδρομικών γραμμών με την Ουκρανία, από την εποχή της ΕΣΣΔ, και η εξαγωγή των σιτηρών θα μπορούσε να γίνει μέσω τρένων στη Λιθουανία και στη συνέχεια μέσω Βαλτικής.

Ωστόσο, αυτό θα προϋπέθετε άρση των δυτικών κυρώσεων προς τη Λευκορωσία και είναι βέβαιο πως η λευκορωσική κυβέρνηση θα ζητούσε μεγάλα ανταλλάγματα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλ. Λουκασένκο με τον γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες, υπενθύμισε ότι η Λευκορωσία είναι έτοιμη να στείλει ουκρανικά σιτηρά στα λιμάνια της Βαλτικής μέσω της επικράτειάς της και είναι επίσης πρόθυμη να παράσχει βοήθεια στη μεταφορά σιτηρών μέσω σιδηροδρόμου.

Η Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμη να εξάγει σιτηρά μέσω της Λευκορωσίας, δήλωσε χτες ο Βολ. Ζελένσκι: «Μας πρότειναν να περάσουμε μέσω σιδηροδρόμου μέσω Λευκορωσίας. Καταλαβαίνουμε ακόμη και τον όγκο. Καταλαβαίνουμε όμως γιατί μας το πρότειναν. Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να ακολουθήσουμε αυτή τη μορφή και να βοηθήσουμε τους "φιλικούς" γείτονές μας», είπε, καθώς το έδαφος της Λευκορωσίας αξιοποιήθηκε από τον ρωσικό στρατό τις πρώτες μέρες της εισβολής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ