Τρίτη 7 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Εξωση στην έκθεση τεκμηρίων για την αντιδικτατορική αντίσταση στη Θεσσαλονίκη!

Την απόφαση έξωσης της έκθεσης τεκμηρίων για την αντιδικτατορική αντίσταση στη Θεσσαλονίκη «Διότι δεν συνεμορφώθην», που λειτουργεί εδώ και 5 χρόνια στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνει ο υπουργός Αμυνας με απάντησή του σε Αναφορά που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης σχετικά με το αίτημα του ΣΦΕΑ '67 - '74 για την ανάδειξή του σε χώρο ιστορικής μνήμης της αντιδικτατορικής αντίστασης.

Πρόκειται για μια έκθεση - ντοκουμέντο σε έναν εμβληματικό τόπο μαρτυρίου, καθώς στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Μουσείου την περίοδο της δικτατορίας στεγαζόταν το ανακριτικό κολαστήριο της ΚΥΠ, όπου βασανίστηκαν δεκάδες αγωνιστές και αγωνίστριες.

Σε επιστολή του ο ΣΦΕΑ αναδεικνύει ότι ο χώρος μνήμης λειτουργεί και εκπαιδευτικά, καθώς έρχονται σε επαφή μαζί του μαθητές δεκάδων σχολείων από όλη τη χώρα οι οποίοι επισκέπτονται το Πολεμικό Μουσείο. Ομως «η συνύπαρξη του χώρου με τα άλλα εκθέματα και δραστηριότητες του Μουσείου είναι δυστυχώς υπό την αίρεση της κατ' έτος υπογραφής χρησιδανείου μεταξύ του Πολεμικού Μουσείου και του ΣΦΕΑ '67 - '74, αν και παραχωρήθηκε άνευ ανταλλάγματος, με σκοπό τη μόνιμη και διαρκή έκθεση των αντικειμένων».

Σχολιάζει επίσης ότι το καθεστώς λειτουργίας των Πολεμικών, Μουσείων όπως καθορίζεται με Διάταγμα της χούντας, αναφέρει ανάμεσα στους σκοπούς του την «προβολή των ιερών αγώνων του Ελληνικού Εθνους, από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερον». Προφανώς εξαιρείται ως «ανίερος» και «αντεθνικός» ο αντιδικτατορικός αγώνας.

Ο ΣΦΕΑ ζητά την ανάληψη κοινής νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε να καταργηθεί το διάταγμα - έκτρωμα της χούντας και να ανακηρυχθεί ο χώρος των 33 τ.μ., που στεγάζει τον χώρο μνήμης του ΣΦΕΑ στο Πολεμικό Μουσείο, σε χώρο ιστορικής μνήμης της αντιδικτατορικής αντίστασης.

Και σημειώνει ότι «οποιαδήποτε παράταση του σημερινού καθεστώτος της κατά παραχώρηση "φιλοξενίας" στο Πολεμικό Μουσείο συνιστά λογοκριτική επέμβαση σε βάρος της πρόσφατης Ιστορίας της Θεσσαλονίκης».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας με έγγραφο - απάντηση στην Αναφορά των βουλευτών του ΚΚΕ αναφέρεται στην υπογραφή των χρησιδανείων για τη λειτουργία της έκθεσης τεκμηρίων, που ανανεώθηκε τον Μάρτη του 2022 για ακόμα έναν χρόνο «χωρίς τη δυνατότητα εκ νέου παράτασής του».

Επίσης σημειώνει ότι «κρίνεται σκόπιμη η μεταφορά της εν λόγω έκθεσης, μετά τη λήξη του νέου χρησιδανείου, σε άλλο χώρο εκτός του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Πολεμικού Μουσείου», σχολιάζοντας μάλιστα πως «πρόκειται για μια περιοδική έκθεση που φιλοξενείται στο Παράρτημα, που έχει ήδη υπερβεί τα εύλογα χρονικά της όρια».

Επιβεβαιώνει τέλος ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει το χουντικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του Πολεμικού Μουσείου και των Παραρτημάτων του, αναφέροντας ότι «δεν κρίνεται σκόπιμη» καμία αλλαγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ