Τρίτη 7 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Πιθανή «ευελιξία» από ΗΠΑ σε Βενεζουέλα και Ιράν

Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειές του, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εντείνει ενεργειακά παζάρια με διάφορες πλευρές με βάση τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, φέρεται να εξετάζει τη χαλάρωση των κυρώσεων σε Βενεζουέλα και Ιράν.

Το πρακτορείο «Reuters», επικαλούμενο πηγές στις ΗΠΑ, υποστηρίζει πως έχοντας εξασφαλίσει εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις, δύο ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου, η ιταλική ENI και η ισπανική REPSOL, αναμένεται να αρχίσουν εντός Ιουλίου να μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη, για την κάλυψη ποσοτήτων που θα εκλείψουν από την ευρωπαϊκή αγορά λόγω του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Σε πρώτη φάση οι ποσότητες πετρελαίου που θα επιτραπεί να μεταφέρουν εκτιμάται ότι δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

Παράλληλα, αραβικά και διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν πως η κυβέρνηση Μπάιντεν μελετά το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, προκειμένου να αυξηθούν οι ποσότητες Ενέργειας στις διεθνείς αγορές. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Ουάσιγκτον μελετά αυτό το ενδεχόμενο ακόμη και εάν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Αναλυτές όπως ο Μάικ Μίλερ του ομίλου «Vitol Group Asia» εκτιμούν πως οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν μια τέτοια χαλάρωση κυρώσεων (είτε επίσημα, είτε ανεπίσημα) κατά του Ιράν.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε τις φήμες για αναβολή του ταξιδιού Μπάιντεν σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη και Σαουδική Αραβία από τα τέλη Ιούνη που ήταν αρχικά προγραμματισμένο, για τον Ιούλη. Στο επίκεντρο τίθεται και η προσπάθεια των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν αύξηση της παραγωγής Ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία ή ευρύτερα στην περιοχή του Κόλπου.

Τριβές μεταξύ Λιβάνου - Ισραήλ

Στο μεταξύ η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο κλιμακώνεται και από τα σχέδια του Ισραήλ να αξιοποιήσει τη συγκυρία για να αυξήσει την παραγωγή Ενέργειας από νέα κοιτάσματα, ακόμη και σε διαφιλονικούμενες θαλάσσιες περιοχές όπως αυτές στα σύνορα με τον Λίβανο.

Την Κυριακή εγκαταστάθηκε πλωτή πλατφόρμα πετρελαίου που έφθασε από τη Σιγκαπούρη μετά από ταξίδι πέντε βδομάδων στο κοίτασμα Καρίς (Karish) που διεκδικεί και ο Λίβανος. Στην υπόθεση εμπλέκεται άμεσα και η (και ελληνικών συμφερόντων) εταιρεία Ενέργειας με έδρα το Λονδίνο που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερες δραστηριότητες στα ενεργειακά πεδία του Ισραήλ, «Energean». H «Energean» έχει πάρει «δικαιώματα» εκμετάλλευσης από τις ισραηλινές αρχές για γεωτρήσεις στο κοίτασμα Καρίς. Υποστηρίζει πως η πλατφόρμα που εγκατέστησε την Κυριακή, βρίσκεται 80 χλμ. από τις ακτές του Ισραήλ, αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως στις αιτιάσεις του Λιβάνου για παραβίαση της δικής του ΑΟΖ.

Αντιδρώντας, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Ν. Μικάτι απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στο Ισραήλ πως οποιαδήποτε κίνηση θα εκληφθεί ως «πρόκληση και εχθρική ενέργεια». Χτες ο Μικάτι συμφώνησε με τον Λιβανέζο Πρόεδρο Μ. Αούν να προσκαλέσουν στην Βηρυτό για συνομιλίες τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ενέργεια Εϊμος Χοκστάιν, ώστε να επιλυθεί η διαφορά μεταξύ Ισραήλ - Λιβάνου το συντομότερο δυνατόν και να αποφευχθούν «επικίνδυνες εντάσεις».

Η δε Χεζμπολάχ προειδοποίησε το Ισραήλ να μην πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην επίμαχη περιοχή μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα αναλάβει δράση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ