Δευτέρα 28 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Εμπρακτη η συμπαράσταση του ΚΚΕ, στον δρόμο του αγώνα

Από τη συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία Σωματείων και Ομοσπονδιών
Από τη συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία Σωματείων και Ομοσπονδιών
Σε δήλωσή του από το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, όπου παραβρέθηκε, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε:

«Είμαστε εδώ παρόντες στον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην ακρίβεια που τσακίζει τη λαϊκή οικογένεια, ενάντια στις απολύσεις, ενάντια στη φοροληστεία για να υπερασπίσουμε την υγεία, τη ζωή των εργαζομένων, του λαού μας, για να υπερασπίσουμε το μεροκάματο, τη δουλειά, τα δικαιώματά τους, όλα τα δικαιώματα. Για να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Εκφράζουμε ιδιαίτερα την υποστήριξή μας στον αγώνα και στα αιτήματα των εργαζομένων στη βαριά βιομηχανία του Μετάλλου, στη βαριά βιομηχανία της Χημικής Βιομηχανίας, της Ενέργειας, άλλων στρατηγικών μονάδων που αποτελούν τις ναυαρχίδες της ελληνικής βιομηχανίας, όπως είναι το σιδηρονικέλιο στη ΛΑΡΚΟ, τα Πετρέλαια Καβάλας και τα Λιπάσματα, το λιμάνι της COSCO, τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, της Ελευσίνας, παντού, όπως είναι τα Αμυντικά Συστήματα, η ΕΑΒ, η αμυντική βιομηχανία της χώρας. Θα είμαστε κάθε ώρα, κάθε στιγμή στον δρόμο, στη Βουλή, παντού στο πλευρό τους».

Συνάντηση με αντιπροσωπεία Ομοσπονδιών και σωματείων

Νωρίτερα ο Δ. Κουτσούμπας είχε συνάντηση στη Βουλή με αντιπροσωπείες εργαζομένων από Ομοσπονδίες και Σωματεία, εκφράζοντας την έμπρακτη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα τους.

Εκ μέρους του ΚΚΕ στη συνάντηση παραβρέθηκαν ακόμα τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ, Γιώργος Μαρίνος και Γιάννης Πρωτούλης.

Στη συνάντηση ήταν εκπρόσωποι από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), την Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος (ΟΕΧΒΕ), την Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδος (ΟΜΕ) και Σωματείων από τα «Πετρέλαια Καβάλας», τη ΛΑΡΚΟ, τα «Λιπάσματα Καβάλας», την COSCO.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών και των Σωματείων τόνισε: «Εμείς δεν υποστηρίζουμε γενικά τα αιτήματά σας, μέσα στη Βουλή και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αλλά και έξω στον δρόμο. Δηλαδή, η κατεύθυνση που έχουμε δώσει είναι όλες οι δυνάμεις να βρίσκονται έξω, στους δρόμους του αγώνα μαζί σας, γιατί στηρίζουμε τα αιτήματά σας.

Αλλωστε εσείς είστε, όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, η ναυαρχίδα της ελληνικής βιομηχανίας. Είτε πάρουμε τα πετρέλαια, τα λιπάσματα, το σιδηρονικέλιο της ΛΑΡΚΟ, τα ναυπηγεία, το Λιμάνι της COSCO, τα αμυντικά συστήματα και την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, αυτό που εκπροσωπείτε είναι η ελληνική βιομηχανία, αυτό που λέμε παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, που βασικά είναι το εργατικό, το τεχνικό προσωπικό, όλοι εσείς δηλαδή οι εργαζόμενοι που παράγετε αυτόν τον πλούτο. Και θα μπορούσατε να ζήσετε ανθρώπινα, όχι μόνο εσείς και οι οικογένειές σας, αλλά όλη η κοινωνία, όλη η Ελλάδα, μέσα από την παραγωγή που βγάζετε».

Μίλησε η εργατική τάξη, μίλησε ο λαός!

«Σήμερα μιλάμε εμείς, οι εργαζόμενοι! Σήμερα ακούγονται οι δικές μας φωνές, οι διεκδικήσεις μας, για τις ανάγκες μας. Φτάνει πια με τους σωτήρες...»: Ακούγοντας κάτι τέτοιες κουβέντες στην Ομόνοια, πρωί Σαββάτου, σε «πηγαδάκι» που έχουν στήσει 3 - 4 εργαζόμενοι φορώντας φόρμες της δουλειάς, γίνεται από νωρίς καθαρό ότι αυτό το συλλαλητήριο θα είναι κάτι το διαφορετικό από παρόμοιες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων.

Και πράγματι, όσο περνούσε η ώρα, όσο «φούσκωναν» οι προσυγκεντρώσεις των σωματείων και των μαζικών φορέων με κόσμο που κατέφτανε από κάθε δρόμο φαινόταν να δικαιώνονται και οι πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις για τη μαζικότητα του συλλαλητηρίου. Τα μηνύματα άλλωστε έφταναν από τις προηγούμενες μέρες, όταν κάθε μεσημέρι ανακοινωνόταν από τους διοργανωτές ο αριθμός των σωματείων που καλούν και συμμετέχουν. Ετσι, την Παρασκευή, μια μέρα πριν από το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού, ο αριθμός αυτός είχε ξεπεράσει τις 400 συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς, δίνοντας «σήμα» ότι η επόμενη μέρα θα σημαδευόταν από μια σημαντική παρέμβαση του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Το Σάββατο φάνηκε στην πράξη η δύναμη του συντονισμένου, κοινού αγώνα, ανάμεσα σε Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, ανάμεσα σε εκατοντάδες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, χιλιάδες εργαζόμενους που δίνουν μάχη ενάντια στην ακρίβεια, στους μισθούς πείνας, στα ψίχουλα κοροϊδίας που μοιράζουν οι κυβερνήσεις ή τάζουν τα κόμματα του κεφαλαίου. Που μετά από δύο χρόνια πανδημίας βλέπουν νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σε ακόμα χειρότερη κατάσταση, ενώ η επιχειρηματική δράση στην Υγεία εντείνεται.

* * *


Κάθε διεκδίκηση, κάθε αίτημα που διατυπώνεται στις πικέτες και τα πανό, στις ανακοινώσεις και στα συνθήματα γίνεται υπόθεση όλων των συγκεντρωμένων. Η εικόνα που σιγά σιγά διαμορφώνεται είναι συγκλονιστική:

Βιομηχανικοί εργάτες από στρατηγικούς κλάδους και χώρους δουλειάς βαδίζουν μαζί. Μπορεί να συναντιούνται πρώτη φορά, όμως χαιρετιούνται σαν να γνωρίζονται χρόνια, υψώνουν τις γροθιές τους. Βρέθηκαν μαζί στον δρόμο του αγώνα, στον οποίο τους βγάζει μια πολιτική που τους τσακίζει για τα κέρδη των λίγων. Τους ενώνει η μάχη για το μεροκάματο, για να μείνουν ανοιχτά τα εργοστάσια, για να δουλεύουν με Συλλογική Σύμβαση που κατοχυρώνει σύγχρονα δικαιώματα, για να μη ζουν μέσα στην ανασφάλεια της εργολαβικής εργασίας και των απολύσεων. Για να μην εξανεμίζεται ο μισθός στο πρώτο 10ήμερο κάθε μήνα, για να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε σύγχρονα νοσοκομεία και υπηρεσίες Υγείας. Για να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε ασφαλή σχολεία. Για όλα εκείνα δηλαδή που τους στερούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

Εργατικό δυναμικό που παράγει τεράστιο πλούτο, από την Ενέργεια και τα ορυκτά, μέχρι τις μεταφορές και τις τηλεπικοινωνίες, από τις κατασκευές μέχρι τα ναυπηγεία και από το Φάρμακο μέχρι τα Λιπάσματα. Χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι που η δουλειά τους δίνει ζωή σε ό,τι κινείται, που μπορεί όχι απλά να θρέψει τις οικογένειές τους αλλά να εξασφαλίσει ευημερία συνολικά για τον λαό. Κι όμως, είναι διαρκώς στην ανασφάλεια, στην αναμέτρηση με κάθε είδους κίνδυνο, ζουν τις επιπτώσεις της «πράσινης ανάπτυξης», της στρατηγικής ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων στους κλάδους τους, που είτε τους αφήνει χωρίς δικαιώματα είτε απαξιώνει σημαντικές υποδομές.


Εκεί, στο κέντρο της Αθήνας, συναντιούνται οι εργάτες με τους βιοπαλαιστές μικροεπαγγελματίες και ΕΒΕ από μια σειρά κλάδων, που τα δύο χρόνια πανδημίας τούς πρόσθεσαν νέα βάρη, ενώ πολλοί από αυτούς δέχθηκαν τη χαριστική βολή, με την «επόμενη μέρα» να προδιαγράφεται ακόμα πιο δύσκολη. Συγκροτούν την κοινή τους διαδήλωση με μαθητές και φοιτητές, με τους συνταξιούχους, με τα μπλοκ του οργανωμένου γυναικείου κινήματος.

* * *

«Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές - Εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές!»: Με το σύνθημα αυτό να είναι ένα από όσα αντηχούν σε όλη τη Σταδίου και αργότερα σε όλο το κέντρο της Αθήνας γίνεται ξεκάθαρο τι ενώνει τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές.

Από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, την ελληνική εμπλοκή και τις τραγικές συνέπειες που θα έχει για τον λαό, μέχρι τα πετσοκομμένα μεροκάματα, το άδειο πορτοφόλι και το άγχος για το πώς θα βγει ο μήνας. Για όλες τις καταστροφές που το σημερινό σάπιο σύστημα φορτώνει στη λαϊκή πλειοψηφία, συλλαλητήρια σαν αυτά που έγιναν το Σάββατο στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και άλλες πόλεις δίνουν απάντηση: Ο λαός μπορεί να «βρει την άκρη», μπορεί να οργανωθεί και να περάσει στην αντεπίθεση, στηριγμένος στις δικές του δυνάμεις, στην οργάνωσή του σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο.


Το μεγάλο συλλαλητήριο φανέρωσε νέες δυνατότητες για κλιμάκωση της πάλης και με απεργιακό αγώνα το επόμενο διάστημα, σε μια περίοδο που η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα το έχουν ανάγκη όσο ποτέ τα τελευταία χρόνια. Αφήνει παρακαταθήκη, δίνει τον τόνο, προσφέρει αυτοπεποίθηση ότι ο λαός θα τα καταφέρει!




Καλλιτεχνικό δρώμενο στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου
Καλλιτεχνικό δρώμενο στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου
«Μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο» η διαδήλωση από Ομόνοια μέχρι Σύνταγμα

Μικρή αποδείχθηκε η Σταδίου για να χωρέσει τις προσυγκεντρώσεις των κλαδικών Συνδικάτων και Ομοσπονδιών

Μια μεγάλη ταξική αγωνιστική γιορτή, γεμάτη από εικόνες αλληλεγγύης, ενότητας της εργατικής τάξης, δύναμης για το δίκιο του εργάτη, ήταν η προσυγκέντρωση της Ομόνοιας για το μεγάλο συλλαλητήριο. Η πλατεία στην καρδιά της Αθήνας έγινε το σημείο για το συναπάντημα εργατών από τα «Πετρέλαια Καβάλας» και τα «Λιπάσματα Καβάλας», των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, των λιμενεργατών της COSCO, των μεταλλεργατών. Μαζί τους πολλοί ακόμα εργαζόμενοι από μεγάλους βιομηχανικούς κλάδους και χώρους δουλειάς, που η παρουσία τους έκανε τη διαφορά στο συλλαλητήριο. Οι Καβαλιώτες εργάτες χρειάστηκε να ταξιδέψουν μια ολόκληρη νύχτα, και όμως ήταν απόλυτα συνεπείς στο αγωνιστικό ραντεβού τους. Ακούραστοι και μαχητικοί, ήταν αυτοί που ξεκίνησαν να δίνουν τον τόνο στη προσυγκέντρωση, η οποία μετατράπηκε σε μαζικό συλλαλητήριο. Από τη μια οι εργάτες από τα «Πετρέλαια» με τα πορτοκαλί μπουφάν εργασίας και από την άλλη οι εργάτες των «Λιπασμάτων» με τις μπλε φόρμες. Οι πρώτοι να φωνάζουν «Kavala Oil - εργατιά, ενωμένοι σαν γροθιά» και οι δεύτεροι να ανταπαντούν «Πετρέλαια - Λιπάσματα είμαστε μαζί, όλοι ενωμένοι ό,τι κι αν συμβεί». Μαζί τους το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Αττικής, που είχε φροντίσει από το πρωί να τους καλωσορίσει με ένα κέρασμα, μετά το πολύωρο ταξίδι. Οταν ο κόσμος αρχίζει να συγκεντρώνεται, ανάβουν και τα πρώτα πορτοκαλί καπνογόνα, η γιορτή αγώνα έχει μόλις ξεκινήσει. Εργάτες φοράνε πορτοκαλί μπλούζες με το σύνθημα στην πλάτη «Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται».


Με το πέρασμα της ώρας η προσυγκέντρωση μεγαλώνει. Ερχονται μεταλλεργάτες της Αθήνας και του Πειραιά. Φτάνουν οι λιμενεργάτες της COSCO με τα μηχανάκια τους και γίνονται δεκτοί με χειροκροτήματα και συνθήματα. Λίγη ώρα μετά περνά αυτοκινητοπομπή ταξί. Είναι οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί. Οι ταξιτζήδες κορνάρουν, οι εργάτες χειροκροτούν, ενώ η αυτοκινητοπομπή συνεχίζει προς το Σύνταγμα.

Καταφτάνουν τα πούλμαν με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, μαζί με τις οικογένειές τους, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους της Στερεάς και της Εύβοιας. Ολοι μαζί κατεβαίνουν στον δρόμο, ανοίγουν τα πανό, σχηματίζουν τα μπλοκ τους. Οι εργάτες από την Καβάλα δεν έχουν σταματήσει σχεδόν ούτε λεπτό να τραγουδούν και να φωνάζουν συνθήματα.

Η προσυγκέντρωση κατεβαίνει στον δρόμο. Ακούγεται το σύνθημα - τραγούδι «Είμαστε δυο, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς - Αγώνα δίνουμε ξανά - Δεν μας τρομάζει τίποτα - Είμαστε όλοι μια γροθιά». Μια διαδήλωση συγκροτείται σε ελάχιστο χρόνο και ανεβαίνει τη Σταδίου, περιμένοντας να φτάσει η προσυγκέντρωση από την Κάνιγγος, όπου είχαν δώσει ραντεβού οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, στο Χρηματοπιστωτικό, στις Τηλεπικοινωνίες, στο Φάρμακο κ.α.

Τα συνθήματα και τα τραγούδια συνεχίζονται χωρίς σταματημό. «Από την Καβάλα έως τον Πειραιά, είμαστε όλοι ενωμένοι μια γροθιά». Οι δύο προσυγκεντρώσεις γίνονται ένα και μια μεγάλη πορεία ενότητας και αγώνα ξεκινά. Πέφτει κι άλλο σύνθημα - τραγούδι: «Δεν μας τρομάζουν οι απολύσεις - Δεν μας τρομάζουν οι απειλές - Αγώνα δίνουμε για τα παιδιά μας - Με υψωμένα χέρια και γροθιές». Και πάλι ανάβουν καπνογόνα.


Τα μπλοκ γυναικών της ΛΑΡΚΟ, που κρατούν πικέτες διαφόρων χρωμάτων, ξεχωρίζουν. Στα χαρτόνια γραμμένα συνθήματα όπως «Στης ΛΑΡΚΟ το καμίνι, αντίσταση θα γίνει», «Οι εργάτες μας μπροστά με μαμάδες και παιδιά», «Ολοι μαζί με το κεφάλι ψηλά».

Λίγο μετά τη Χρήστου Λαδά ξεπροβάλλουν απρόσμενα μέσα από την πορεία δεκάδες παπάκια - είναι η μοτοπορεία των εργαζομένων της «e-food» με τα κατακόκκινα μπουφάν τους. Βγαίνουν όλοι μπροστά, συγκεντρώνονται, δέχονται απανωτά χειροκροτήματα, συνεχίζουν προς το Σύνταγμα. Στο ύψος της Κλαυθμώνος ενώνονται με τους συνταξιούχους, που τους υποδέχονται με τις γροθιές υψωμένες και με συνθήματα. Οι απόμαχοι της δουλειάς μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και σωματείων από όλη την Αττική δίνουν μαχητικό «παρών», ζητούν ουσιαστικές αυξήσεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δωρεάν κ.ά.

Οσο η πορεία ανεβαίνει, η Σταδίου αποδεικνύεται μικρή για να χωρέσει τον όγκο των διαδηλωτών. Σφύζει από τα δεκάδες μπλοκ, τους χιλιάδες εργαζόμενους, που έχουν σηκώσει στο πόδι όλη την Αθήνα, κατευθυνόμενοι προς το Σύνταγμα.

Την ώρα που η κεφαλή της πορείας βρίσκεται στο ύψος της Παλιάς Βουλής, η πορεία σταματά. Μπροστά μπαίνει μια μεγάλη ντουντούκα και σε απόσταση μερικών μέτρων η μία από την άλλη μπαίνουν άλλες μικρότερες ντουντούκες για να αναπαράγουν το σύνθημα «Είμαστε ψυχή απ' την ψυχή σας - αδέρφια της COSCO είμαστε μαζί σας». Το σύνθημα επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά και κάθε επόμενη φορά απευθύνεται στους εργάτες των «Λιπασμάτων», των «Πετρελαίων», της ΛΑΡΚΟ.


Η πορεία φτάνει στην κάτω μεριά του Συντάγματος, στρίβει αριστερά τη Βασιλέως Γεωργίου και ενώνεται με τις άλλες προσυγκεντρώσεις, με φοιτητές, σπουδαστικούς συλλόγους, εκπαιδευτικούς, με Συλλόγους Γυναικών, με οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ. Λίγο μετά, επίσης από τη Σταδίου, φτάνουν τα μαζικά μπλοκ των συνταξιούχων, που περνούν από την κάτω μεριά της πλατείας, ανεβαίνουν την Οθωνος και ενώνονται και αυτοί στη μεγάλη συγκέντρωση.

Ενα μεγάλο αγωνιστικό ποτάμι με τη σημερινή και αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης, με τους ακούραστους βετεράνους του αγώνα, ξεδιπλώθηκε στην Βασιλίσσης Αμαλίας και σε κάθετους δρόμους.


Οι εργαζόμενοι δεν ψάχνουν για σωτήρες! Παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους

Αποσπάσματα από τις ομιλίες συνδικαλιστών στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα

ΠΟΛΙΤΗΣ
ΠΟΛΙΤΗΣ
Με χαιρετισμό εκ μέρους των Ομοσπονδιών Μετάλλου, Ενέργειας, Χημικής Βιομηχανίας και Μεταλλωρύχων ξεκίνησαν οι ομιλίες της μεγάλης συγκέντρωσης στο Σύνταγμα. Οπως είπε ο Παναγιώτης Δούκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μετάλλου (ΠΟΕΜ), οι εργαζόμενοι λένε «ένα βροντερό ΟΧΙ» στην πολιτική που έχει διαλύσει τη ζωή τους αλλά και στον πόλεμο που φέρνει τον λαό αντιμέτωπο με σοβαρές συνέπειες.

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στους βιομηχανικούς κλάδους όπου δρουν οι τέσσερις Ομοσπονδίες στηλίτευσε την πολιτική απαξίωσης παραγωγικών μονάδων, όπως η ΛΑΡΚΟ, τα ναυπηγεία και η αμυντική βιομηχανία, τις απολύσεις και την επίθεση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους μισθούς, στις Συμβάσεις, στα δικαιώματά τους. Η κατάσταση αυτή, όπως εξήγησε, οδήγησε τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία «σε συσπείρωση, ενότητα και συστράτευση».

«Είμαστε το ποτάμι της οργής και της αγανάκτησης που σήμερα ενωμένοι διεκδικούμε και απαιτούμε: Καμία απόλυση. Ανάκληση όλων των απολύσεων. Διαφύλαξη του ορυκτού πλούτου με τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ. Υπογραφή και τήρηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Πραγματική και ουσιαστική αύξηση του κατώτερου μισθού. Ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας», υπογράμμισε και παρουσίασε μια σειρά από διεκδικήσεις των εργαζομένων στους συγκεκριμένους κλάδους και χώρους δουλειάς.

Υψώνουμε το ανάστημά μας απέναντι στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία


Τη φωνή των 189 εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας», που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, εκ των οποίων οι 122 είναι ήδη απολυμένοι και οι υπόλοιποι 67 συνάδελφοί τους απειλούνται να βρεθούν από μέρα σε μέρα επίσης στην ανεργία, μετέφερε ο Μανώλης Κελαϊδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας». «Πρέπει να υψώσουμε το ανάστημά μας και να βάλουμε ένα τέλος, να πούμε ένα στοπ. Να κάνουμε το χρέος μας απέναντι σε εμάς και τα παιδιά μας, απέναντι στις νέες γενιές», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε.

Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Energean» παλεύουν ενάντια στο «σχέδιο αναδιάρθρωσης» που θέλει να επιβάλει η εργοδοσία, κουρελιάζοντας εργασιακά δικαιώματα, τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και θίγοντας την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων. Απέναντι στον αγώνα τους, όπως υπενθύμισε, η εταιρεία, «έχοντας σύμμαχο την κυβέρνηση και τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη», προχώρησε σε επίθεση με όλα τα μέσα και τους τρόπους: Με «απολύσεις για παραδειγματισμό και εκφοβισμό» και «ωμές συνδικαλιστικές διώξεις» που έστειλαν ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου στην ανεργία. Με «εργολαβοποίηση των εργασιακών σχέσεων και τη μείωση του προσωπικού» και «εφαρμογή καθεστώτος εκ περιτροπής εργασίας», παραβιάζοντας κάθε έννοια ασφαλούς λειτουργίας. Δεν δίστασε να επιστρατεύσει την καταστολή, φέρνοντας δυνάμεις της αστυνομίας «σε εγκαταστάσεις γεμάτες υδρογονάνθρακες, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές όλων αλλά και την ασφάλεια της γύρω περιοχής», εγκλωβίζοντας τους εργαζόμενους μέσα σε αυτές, επιδιώκοντας συλλήψεις και βάζοντας μπροστά βιομηχανία μηνύσεων «με πρωταρχικό στόχο τη διάλυση του Σωματείου».

ΜΠΕΚΡΗΣ
ΜΠΕΚΡΗΣ
«Εκπτώσεις στην ασφάλεια και την αξιοπρέπεια δεν κάνουμε», ξεκαθάρισε και δεσμεύτηκε ότι «αυτόν τον αγώνα δεν θα τον πουλήσουμε ποτέ και θα τον δώσουμε μέχρι την τελική δικαίωση». «Μπορεί να είναι δύσκολος ο δρόμος που επιλέγουμε να υπερασπιστούμε τη δουλειά μας, αλλά είναι μονόδρομος και θα τον διαβούμε, όπως κάναμε κι άλλες φορές στο παρελθόν», τόνισε.

Κανένας εργάτης δεν είναι μόνος!

«Σήμερα η παρουσία όλων σας δίνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι κανένας εργάτης δεν είναι μόνος, ότι όλοι μαζί θα παλέψουμε για να ανατραπεί αυτή η πολιτική», είπε ανεβαίνοντας στο βήμα ο Νίκος Βογιατζίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα «Λιπάσματα Καβάλας». Κατήγγειλε τις πρακτικές με τις οποίες η εταιρεία επιτίθεται στους εργαζόμενους, την εργολαβοποίηση των εργασιακών σχέσεων που προωθούν εργοδοσία και κυβέρνηση και διαβεβαίωσε ότι το Σωματείο και οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα θα συνεχίσουν να βαδίζουν στον δρόμο του αγώνα.

Στο φόντο αυτό, υπενθύμισε πως οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα είναι από τους πρώτους που βρέθηκαν στο στόχαστρο του αντεργατικού εκτρώματος, αντιμετωπίζοντας ομαδικές απολύσεις. Κάλεσε όλα τα σωματεία να σταθούν αλληλέγγυα στον αγώνα που δίνει το Σωματείο για την ακύρωση των απολύσεων αυτών.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα δώσουν τη μάχη μέχρι το τέλος

ΡΕΤΖΙΟΥ
ΡΕΤΖΙΟΥ
«Το σημερινό συλλαλητήριο είναι μεγάλη παρακαταθήκη για όλους μας, για όλη την εργατική τάξη. Δεν είναι μία συγκέντρωση αλληλεγγύης. Είναι μία συγκέντρωση κοινού αγώνα, ενάντια στο κοινό πρόβλημα, στις πολιτικές που μας τσακίζουν τη ζωή μέσα από τις δυσβάσταχτες αυξήσεις, την απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, το κλείσιμο εργοστασίων, την επιβολή εργασιακού μεσαίωνα», ξεκαθάρισε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Οπως εξήγησε, η «πράσινη μετάβαση» μεταφράζεται σε «δισεκατομμύρια για τους λίγους και ενεργειακή φτώχεια για τους πολλούς», συνοδεύεται από «ανεργία για τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, της ΔΕΗ, των "Πετρελαίων Καβάλας"». Οι αγρότες «απαιτούν φθηνά εφόδια» και την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι στα «Λιπάσματα Καβάλας» μένουν άνεργοι. Ολοι στρέφουν την προσοχή τους στην ηλεκτροκίνηση και τις μπαταρίες, ενώ «η κυβέρνηση μας λέει ότι η ΛΑΡΚΟ είναι μη βιώσιμη».

Μεταφέροντας τον χαιρετισμό των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, που για 26 μήνες αγωνίζονται για τις δουλειές και τα σπίτια τους, αλλά και για τον ορυκτό πλούτο της χώρας, για να μην κλείσει η μοναδική βιομηχανία που παράγει σιδηρονικέλιο, επισήμανε πως η αναμέτρησή τους με την κυβέρνηση βρίσκεται σήμερα στον «τελευταίο γύρο».


«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεσμευόμαστε ότι θα δώσουμε τη μάχη μέχρι το τέλος», διαμήνυσε. Αλλωστε, οι μεταλλεργάτες μετρούν δεκάδες συναδέλφους τους «που χτύπησαν την κάρτα στην είσοδο και ποτέ στην έξοδο» και εκατοντάδες «που ταλαιπωρήθηκαν πριν "φύγουν" από αυτήν τη ζωή νέοι, από επαγγελματικές ασθένειες», έχουν μάθει «τη φωτιά, το αμόνι, το σφυρί και το σίδερο» από παιδιά. Την τέχνη αυτή «την έχουμε πληρώσει με τη ζωή μας και γι' αυτό είναι η ζωή μας και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να μας πάρει τη ζωή», ξεκαθάρισε.

«Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε και εμείς και από αυτό το βήμα, τους λέμε: Μολών λαβέ. Εφιάλτη στη ΛΑΡΚΟ δεν θα βρούνε. Από τις εργασίες μας θα βγούμε συνταξιούχοι, όταν θα μας έρθει η ώρα. Μέχρι τότε, θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά, το χώμα ατσάλι. Και θα μάθουμε και τα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο και θα συνεχίζει ο αγώνας, γιατί μόνο έτσι μπορεί και συνεχίζει η ζωή», τόνισε.

Οταν παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας μπορούμε να κερδίσουμε

Στον «καθημερινό πόλεμο που διεξάγεται σε κάθε χώρο εργασίας», αναφέρθηκε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου των λιμενεργατών στην COSCO (ΕΝΕΔΕΠ), υπενθυμίζοντας τα εργοδοτικά εγκλήματα που πριν από λίγους μήνες κόστισαν τη ζωή ενός συναδέλφου τους, ενώ τις προηγούμενες μέρες οδήγησαν στον θάνατο 11 εργαζόμενους στο καράβι που έπιασε φωτιά εν πλω.

ΔΟΥΚΑΣ
ΔΟΥΚΑΣ
«Εμείς, που καθημερινά μοχθούμε για το μεροκάματο, που χύνουμε τον δικό μας ιδρώτα, το δικό μας αίμα, γνωρίζουμε καλά ποιος έφερε το λιμάνι στην πρωτιά της Μεσογείου. Πάνω στα δικά μας κορμιά, στις δικές μας αγωνίες χτίζουν τα δικά τους κέρδη δισεκατομμυρίων, πάνω στα δικά μας κορμιά χτίζουν τα δικά τους παλάτια», σχολίασε. Κι ενώ την περίοδο που διανύουμε «πέφτουν βροχή τα 300άρια, τα 400άρια της ΔΕΗ σε κάθε σπίτι», κάθε εργαζόμενος «σιχτιρίζει κάθε φορά που βγαίνει από το σούπερ μάρκετ» και μετρά ευρώ ευρώ «κάθε φορά που πλησιάζει ο δείκτης καυσίμων στο κόκκινο», η εργοδοσία αρνείται να υπογράψει ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους.

«Ως εδώ! Στο προσκήνιο πλέον βρίσκονται οι δικές μας ανάγκες, οι δικές μας οικογένειες, όχι τα δικά τους κέρδη», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε. Στην κατεύθυνση αυτή, υπενθύμισε πως το τεράστιο κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα που δίνουν, επιβεβαιώνει ότι «όλοι μαζί, μια γροθιά, μπορούμε να σπάσουμε κάθε αδιαλλαξία, κάθε τρομοκρατία».

«Η δική μας μάχη έκανε καθαρό ποιον έχουμε απέναντί μας. Από τη μια, την ίδια την εργοδοσία της COSCO, που πλουτίζει πάνω στις δικές μας πλάτες, γενικεύοντας τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης, δηλαδή μισή ζωή για εκατοντάδες συναδέλφους. Από την άλλη, την ίδια την κυβέρνηση που τρέχει να προστατέψει με κάθε τρόπο τα κέρδη της COSCO, βγάζοντας κάθε δίκαιη απεργιακή μας κινητοποίηση παράνομη, στέλνοντας όλες τις δυνάμεις καταστολής να χτυπήσουν εμάς τους εργάτες», υπογράμμισε. «Αυτές οι μάχες αποδείξανε ότι δεν μπορούμε να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε επίδοξους σωτήρες. Μόνο όταν παίρνουμε εμείς οι εργάτες την υπόθεση στα χέρια μας μπορούμε να κερδίσουμε. Και συνάδελφοι, θα νικήσουμε», κατέληξε.

Σήμερα δεν παραδίδουμε, σήμερα διεκδικούμε!

ΚΕΛΑΙΔΑΚΗΣ
ΚΕΛΑΙΔΑΚΗΣ
«Εμείς οι διανομείς, μαθημένοι από τον καθημερινό πόλεμο της ασφάλτου, δεν θέλουμε να γίνουμε θύματα στους στρατηγικούς σχεδιασμούς οποιουδήποτε. Σήμερα δεν παραδίδουμε, σήμερα διεκδικούμε», διαμήνυσε ο Βασίλης Στύλος, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Σωματείου Εργαζομένων «e-food» Αττικής. Αναφερόμενος στις μεγάλες κινητοποιήσεις των διανομέων τον περασμένο Σεπτέμβρη, τόνισε πως οι εργαζόμενοι και το νεοσύστατο Σωματείο τους δεν πρόκειται να μετατρέψουν τον Σεπτέμβρη σε «επέτειο» αλλά σε αφετηρία πιο μεγάλων αγώνων.

Από το βήμα της κινητοποίησης κατήγγειλε την απόλυση διανομέα στα Χανιά, επειδή «είναι ιδρυτικό μέλος του επιχειρησιακού Σωματείου» στην περιοχή και δεν υπέγραψε το «πιστοποιητικό συνδικαλιστικών φρονημάτων», όπως αξίωσε η εταιρεία. «Δεν θα επιτρέψουμε αυτές τις πρακτικές. Διεκδικούμε την άμεση επαναπρόσληψη του συναδέλφου και την κατάργηση της τακτικής του εκφοβισμού», τόνισε.

Στο φόντο αυτό, αναφέρθηκε στα αιτήματα του Σωματείου, ανάμεσά τους αυτά που αφορούν την προστασία της ασφάλειας των διανομέων. «Θέλουμε να σταματήσουν οι εξοντωτικές αποστάσεις. Θέλουμε να σταματήσουμε να είμαστε τα δίτροχα φορτηγάκια της Αθήνας», ξεκαθάρισε.

Πρωτοβουλίες για αγωνιστική κλιμάκωση από το ΕΚΑ

ΒΟΓΙΑΤΖΙΔΗΣ
ΒΟΓΙΑΤΖΙΔΗΣ
Κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα σωματεία να δυναμώσουν τον αγώνα τους «ενάντια στην ακρίβεια, για την ενίσχυση του εισοδήματός μας, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για την προστασία της υγείας, της δουλειάς και των δικαιωμάτων μας», απηύθυνε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Ηλίας Γκιουλάκης. Στο πλαίσιο αυτό, μιλώντας στους συγκεντρωμένους ανακοίνωσε ότι το ΕΚΑ θα οργανώσει σύσκεψη των σωματείων του το πρώτο 15ήμερο του Μάρτη, θέτοντας στο επίκεντρο την προκήρυξη απεργίας το επόμενο διάστημα.

Επίσης, στις 29 Μάρτη, μέρα που εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αγωγή ενάντια στις διατάξεις του νόμου - έκτρωμα Χατζηδάκη που αφορούν το κρατικό μητρώο εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ), το ΕΚΑ θα προκηρύξει στάση εργασίας και θα οργανώσει συγκέντρωση. «Ολοι στον αγώνα. Ολοι στα συνδικάτα. Βγαίνουμε μπροστά για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων μας», κατέληξε.

Πληρώνουμε με ανθρώπινες ζωές τη λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεων

Στον αγώνα που δίνουν επί δύο χρόνια απέναντι όχι μόνο στην πανδημία αλλά και στις τραγικές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας, στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας, αναφέρθηκε η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ). «Ξέρουμε ότι αν δεν υπήρχαν αυτές οι εστίες αντίστασης στα νοσοκομεία, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στις σχολές τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Παίρνουμε δύναμη για να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά, πιο μαχητικά το επόμενο διάστημα. Η σημερινή συγκέντρωση είναι μόνο η αρχή. Δείχνει τον δρόμο», υπογράμμισε.

ΣΤΥΛΟΣ
ΣΤΥΛΟΣ
Σκιαγραφώντας την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, μετέφερε την αγανάκτηση και την οργή των υγειονομικών: «Δεν μπορούμε να συμφιλιωθούμε με το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα, δύο χρόνια μετά τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στη χώρα μας, χάνουμε 70, 80, 90 ασθενείς τη μέρα. Δεν μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι», ξεκαθάρισε και στηλίτευσε τη «συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να μετατρέψει το δημόσιο σύστημα Υγείας σε σύστημα μιας νόσου για να μη "μολυνθούν" τα κέρδη των ιδιωτικών ομίλων της Υγείας».

Προειδοποιώντας για τα επόμενα βήματα της επίθεσης αναφέρθηκε στα κυβερνητικά σχέδια για «ένα δήθεν νέο ΕΣΥ», που θα φέρει «νέο γύρο λουκέτων στα νοσοκομεία, συγχωνεύσεων και καταργήσεων κλινικών», θα λειτουργεί «με τα κριτήρια της αγοράς, σε βάρος της υγείας και των αναγκών των ασθενών αλλά και των δικαιωμάτων υγειονομικών» και θα ανοίγει διάπλατα την πόρτα για να «κάνουν πάρτι τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα».

«Συνένοχοι στο έγκλημα δεν πρόκειται να γίνουμε. Δεν γίναμε γιατροί για να τα κονομάμε από τον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία. Θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στον λαό μας με επιστημονικά κριτήρια», διαμήνυσε και κάλεσε σε δυνάμωμα του αγώνα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα, για να μην απολυθεί κανένας υγειονομικός, για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην Υγεία, για δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό.

Οι μικροί επαγγελματίες αρνούμαστε να πληρώσουμε και πάλι τον λογαριασμό


Το «παρών» τεσσάρων Ομοσπονδιών και 30 σωματείων και ενώσεων επαγγελματιών μετέφερε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). «Βλέπουμε την ανάγκη από κοινού να αντιπαλέψουμε τις αιτίες και τους ενόχους, τους κοινούς αντίπαλους», επισήμανε. Στην παρέμβασή του στάθηκε ιδιαίτερα στις αναφορές της κυβέρνησης στα εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης, του «αναπτυξιακού» νόμου, της «ατζέντας μεταρρυθμίσεων», στις αναλύσεις και προβλέψεις για τους «υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», σχολιάζοντας πως όλα τα παραπάνω «καλλιεργούν προσδοκίες χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα».

«Τέτοιου είδους αναπτυξιακά εργαλεία έχουν αποδέκτες και δυναμώνουν τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια. Οι μικροεπιχειρήσεις των αυτοαπασχολούμενων, ακόμα και αν ένα μικρό τμήμα τους καταφέρει να πάρει κάποια ψίχουλα, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν έναν οξύτερο ανταγωνισμό στην αγορά, που τους οδηγεί αντικειμενικά στον μαρασμό και τη διόγκωση των χρεών», εξήγησε. Μάλιστα, υπενθύμισε πως «τα ραβασάκια για την επιστρεπτέα προκαταβολή, τα εκκαθαριστικά για τη βαριά φορολογία που μένει ίδια και απαράλλαχτη εδώ και χρόνια, τα ειδοποιητήρια με τις ρυθμίσεις, παλιές και νέες, βρίσκονται στα συρτάρια της κυβέρνησης και θα δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα», ενώ η ακρίβεια στην αγορά των πρώτων υλών, στους λογαριασμούς του ρεύματος, στα καύσιμα καλπάζει.

ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ
ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ
Κόντρα στην κατάσταση αυτή, επανέλαβε τις διεκδικήσεις για μείωση ΦΠΑ, κατάργηση των έμμεσων φόρων σε είδη λαϊκής κατανάλωσης και τα καύσιμα, αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, διαγραφή των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής, τόκων και προστίμων, «πρώτα και κύρια για όσους τα έχουν περισσότερο ανάγκη, αυτούς που έχουν μικρότερα εισοδήματα».

«Αρνούμαστε να ταΐζουμε τα μονοπώλια και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αρνούμαστε να φορτωθούμε πάλι εμείς τον λογαριασμό του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της οικονομικής κρίσης», ξεκαθάρισε.


Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στους άδικους, ληστρικούς, ιμπεριαλιστικούς πολέμους

Στις επιπτώσεις από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

«Σήμερα βρισκόμαστε χιλιάδες στο συλλαλητήριο εδώ στην Αθήνα και στα συλλαλητήρια από τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη, γιατί βιώνουμε στο πετσί μας όλα τα "καλούδια" αυτής της βάρβαρης πραγματικότητας που βάζει τις δικές μας ανάγκες στην άκρη και τα συμφέροντα των λίγων στο "εικονοστάσι"», ανέφερε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Ανάμεσα στις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής στη ζωή του λαού ξεχώρισε τις νέες σοβαρές αρνητικές συνέπειες που φέρνει ο πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία.

«Ο πόλεμος γίνεται για να κερδίσουν ακόμη περισσότερα οι λίγοι, τα μονοπώλια, οι επιχειρηματικοί κολοσσοί, που ελέγχουν τους αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου, οι έμποροι όπλων, οι μεγάλοι τραπεζίτες. Κανένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος δεν έφερε φθηνό ρεύμα, ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Κέρδη για τους λίγους έφερε, αύξηση τιμών, απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Οι λαοί θα πληρώσουν τα σπασμένα», προειδοποίησε. «Στη χώρα μας σουλατσάρουν οι στρατιωτικές μηχανές του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, και τα γεράκια του πολέμου στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη, στη Λάρισα. Δεν κόπτονται για τη δική μας ασφάλεια, την ευημερία του ελληνικού λαού και των άλλων λαών. Για τα συμφέροντα των μονοπωλίων βρίσκονται και στη γειτονιά μας, και όχι για να εγγυηθούν την ασφάλεια», πρόσθεσε.


«Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», ήταν το σύνθημα που υπενθύμισε, καλώντας τους εργαζόμενους να απαντήσουν με αυτό στην επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται. «Η απάντηση στη σημερινή κατάσταση με τις ανάγκες μας να συνθλίβονται στην "κρεατομηχανή" της καπιταλιστικής βαρβαρότητας δεν είναι να συνταχθούμε πίσω από τον έναν ή τον άλλον εκμεταλλευτή του μόχθου μας, ούτε να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας στον έναν ή τον άλλον κυβερνητικό τιμονιέρη που τάζει ότι θα λύσει τα προβλήματά μας, αλλά στη συνέχεια μας φορτώνει με νέα βάρη. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη, στον αγώνα που θα σφραγίζει τις εξελίξεις. Ο λαός να γίνει πρωταγωνιστής και όχι θεατής των εξελίξεων. Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στους άδικους, ληστρικούς, ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την πάλη για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά», τόνισε.

«Γίναμε φωνές ενωμένες... »

Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε με μουσική, χορό και τραγούδι σε ένα δρώμενο του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και άλλων φορέων από τον χώρο της Τέχνης στο Σύνταγμα. Οι εργαζόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, έρχονται αντιμέτωποι με χτύπημα στο εισόδημα και στα δικαιώματά τους, και με τον δικό τους τρόπο έστειλαν το αγωνιστικό μήνυμα που εξέπεμψε το συλλαλητήριο, τραγουδώντας: «Σιγά που θα κλαίμε την τύχη μας / γίναμε φωνές ενωμένες / Να γίνουν δύναμη οι στίχοι μας / να γίνουν όπλα οι πένες...».


«Παρών» από τους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ

Με προσυγκέντρωση στους Στύλους του Ολυμπίου Διός συμμετείχαν στο συλλαλητήριο οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας στην Αττική, μαζί με άλλους φορείς των ανατολικών και νοτίων συνοικιών. «Οι γυναίκες απαιτούμε μέτρα προστασίας της Υγείας, των εργασιακών δικαιωμάτων, κατά της ακρίβειας», είναι το μήνυμα που έστειλε η ΟΓΕ με το πανό της, ενώ ανάλογα συνθήματα και αιτήματα προτάσσουν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της. Από την προσυγκέντρωση και το συλλαλητήριο δεν έλειψαν και οι μικροί διαδηλωτές που έδωσαν το «παρών» μαζί με τους γονείς τους, οι νεαρότεροι σε ηλικία στα καροτσάκια τους, οι λίγο μεγαλύτεροι διεκδικώντας τη θέση τους μπροστά στα πανό.

Με ώθηση από το μεγάλο συλλαλητήριο, η ΟΓΕ, μαζί με συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και άλλους φορείς, προετοιμάζει την επιτυχία της συγκέντρωσης στις 8 Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, στις 6 μ.μ., στο Σύνταγμα.

Στους δρόμους οι ΕΒΕ και οι αυτοαπασχολούμενοι

Το δικό τους δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο του Σαββάτου έδωσαν οι βιοπαλαιστές ΕΒΕ και μικροεπαγγελματίες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απηύθυναν 4 Ομοσπονδίες και 34 Σωματεία και Ενώσεις.

«Οι επαγγελματίες της Αττικής μαζί με τους εργαζόμενους μοιραζόμαστε την ακρίβεια και τη φτώχεια, μοιραζόμαστε και τον αγώνα!», έγραφαν στο πανό τους, το οποίο μαζί με τις σημαίες τους ξεδίπλωσαν στην προσυγκέντρωση που έγινε στο Μοναστηράκι.

Η ακρίβεια, τα χρέη, οι πλειστηριασμοί και η πολιτική που τα προκαλεί είναι στο κέντρο της πάλης τους, όπως έγραφε και το πανό της Ενωσης Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής, διαδηλώνοντας και ότι μόνο «στον δρόμο του αγώνα θα τελειώσει αυτή η πολιτική». «Οχι άλλες αυξήσεις σε ρεύμα, πετρέλαιο, πρώτες ύλες» ήταν η φωνή απόγνωσης των ιδιοκτητών καθαριστηρίων, απαιτώντας τη μείωση στην τιμή τους, όπως και του ΦΠΑ για τα καθαριστήρια στο 13%. Μέτρα προστασίας του εισοδήματός τους και της δημόσιας Υγείας ζητά η Ενωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι, από το Μοναστηράκι, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Πανάκριβο το ρεύμα, πανάκριβη ζωή, οργάνωση και αγώνας η μόνη επιλογή», μέσω της Ερμού κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα. Εκεί έσμιξαν με τους εργαζόμενους που κατά κύματα έφταναν στην πλατεία από τις δικές τους προσυγκεντρώσεις.

Εργαζόμενοι και νεολαία σε κοινό αγωνιστικό βηματισμό

Μαζική, γεμάτη παλμό η προσυγκέντρωση στα Προπύλαια

Ενα πλήθος από εργαζόμενους και νεολαία κατέκλυσε τα Προπύλαια, συμμετέχοντας στην προσυγκέντρωση για το μεγάλο συλλαλητήριο. Εκεί, με τα πανό και τα συνθήματά τους, έδωσαν το «παρών» Ομοσπονδίες και σωματεία από τον χώρο της Υγείας, σωματεία εκπαιδευτικών, γονείς, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές και σπουδαστές ΙΕΚ, εργαζόμενοι στην Ανώτατη Εκπαίδευση, στον χώρο της Τέχνης, σωματεία από τους ΟΤΑ και τη Δημόσια Διοίκηση.

Δυναμικό «παρών» έδωσαν για μια ακόμα φορά οι υγειονομικοί, διαδηλώνοντας ενάντια στο «νέο ΕΣΥ», για μόνιμη σταθερή δουλειά, για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Συναντήσαμε την Μαρία Χρυσογονίδη, συμβασιούχο στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας. «Είμαστε κι εμείς οι συμβασιούχοι εδώ, για να διαμαρτυρηθούμε για τη φοροληστεία, όσα συμβαίνουν στη ζωή μας και δεν μπορούμε να ζήσουμε σαν άνθρωποι», σημειώνει. Μιλώντας για τις τεράστιες ανάγκες στο σύστημα Υγείας, αναφέρει πως η ίδια και άλλοι συνάδελφοί της προσελήφθησαν ως επικουρικοί από το 2018, καθώς οι ανάγκες ήταν ήδη αυξημένες πριν από την εκδήλωση της πανδημίας στο σύστημα Υγείας και στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας. «Αν φεύγαμε δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας και είναι εμφανές σε όλους - εξυπηρετούμενους και συναδέλφους - πόσο αναγκαίοι είναι όλοι αυτοί οι επικουρικοί στις δομές Υγείας», τονίζει αναφερόμενη στο αίτημα να σταματήσει ο εμπαιγμός και να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου, ώστε και ο κόσμος να έχει πρόσβαση σε δημόσια δωρεάν Υγεία που είναι αυτονόητο δικαίωμα.

Εχοντας πίσω δύο χρόνια συνεχών αγώνων, αντιμέτωποι με ολομέτωπη επίθεση στις σπουδές τους και στο μέλλον τους, με την αντιλαϊκή πολιτική να πλαγιοκοπεί κάθε πλευρά της ζωής τους, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας έδωσαν δυναμικό «παρών». Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» η Γεωργία Τσαγκάρη από τον Σύλλογο Φοιτητών Παντείου, που συμμετείχε με απόφαση στο συλλαλητήριο, περιγράφει ότι οι φοιτητές είναι αντιμέτωποι με νέες συγχωνεύσεις τμημάτων, με προσπάθεια εφαρμογής των αντιδραστικών νόμων για τα ΑΕΙ, με χρόνια ζητήματα όπως την έλλειψη φοιτητικής εστίας στο ίδρυμα, με προσπάθειες επιβολής διδάκτρων ύψους 2.500 ευρώ σε μεταπτυχιακά. «Ο φοιτητής δεν μπορεί να βάλει άλλο το χέρι στην τσέπη, ακόμα περισσότερο τώρα που βιώνει την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις, με φοιτητές από την επαρχία να πληρώνουν 400 ευρώ σε νοίκι. Πολλοί εργάζονται στο εμπόριο, στον επισιτισμό, αναγκάζονται να χάνουν μαθήματα και μάλιστα έρχεται και ο νόμος να τους επιβάλει χρονικά όρια στις σπουδές», τονίζει.

Στο γεμάτο ζωντάνια μπλοκ της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας συναντάμε τον Στράτο, μαθητή της Β' Λυκείου, που μας λέει: «Μαζευτήκαμε σήμερα μαζί με τους εργάτες, τους φοιτητικούς συλλόγους, ο καθένας με τα δικά τους αιτήματα, αλλά με κοινή την αιτία που δεν εκπληρώνονται». Μας λέει για την επιστροφή στα σχολεία με άθλιους όρους και με επιπλέον συγχωνεύσεις, όπως συνέβη στο τμήμα του και τονίζει πως «έχουμε έρθει να δηλώσουμε πως δεν μένουμε πίσω, ότι προχωράμε σε νέες δράσεις και έχουμε αποδείξει ότι οι μαθητές μπορούμε μαζί με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους να τα καταφέρουμε».

Το κάλεσμα πλατιάς συμμετοχής που απηύθυνε η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής έφτασε σε Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων από σχολεία της Αττικής που έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση. «Πήραμε απόφαση μετά από το κάλεσμα της Ομοσπονδίας και των συνδικάτων, να συμμετέχουμε, να μιλήσουμε κι εμείς, να απαιτήσουμε αυτά που αναλογούν: Σύγχρονη Παιδεία, Υγεία, με την πανδημία να έχει σαρώσει τα σχολεία με καθημερινά κρούσματα και την ίδια στιγμή 25άρια τμήματα, που υποφέρουν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς», μας δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 6ου Δημοτικού Αγ. Αναργύρων Τ. Φεράτ.

ΠΑΜΕ
Μετέδιδε κάθε λεπτό και κάθε στιγμιότυπο από το μεγάλο συλλαλητήριο

Με διαρκή ενημέρωση και με όσα μέσα διαθέτει το ΠΑΜΕ μετέδιδε κάθε λεπτό τον τόνο του συγκλονιστικού συλλαλητηρίου από το κέντρο της Αθήνας. Με βίντεο από τα ξημερώματα, με δηλώσεις από διαδηλωτές που ξεκινούσαν από Στερεά και Καβάλα για να βρεθούν στο Σύνταγμα, με αμέτρητες φωτογραφίες, κάθε στιγμιότυπο έφτανε σε χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου.

Ταυτόχρονα, όλο το συλλαλητήριο μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι του ΠΑΜΕ στο YouTube, μια προσπάθεια που στέφθηκε με επιτυχία, δίνοντας τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να έχουν άμεση και ζωντανή ενημέρωση από την προετοιμασία για τη μεγάλη συγκέντρωση μέχρι και την ολοκλήρωσή της.

Να σταματήσει το έγκλημα της διάλυσης της ΛΑΡΚΟ!

Κομβόι αγώνα από Στερεά και Εύβοια σχημάτισαν εργαζόμενοι και σωματεία, γυναίκες και παιδιά, κάτοικοι της περιοχής που κατέβηκαν στην Αθήνα

Μαζική και δυναμική απάντηση στα εκβιαστικά διλήμματα της κυβέρνησης έδωσαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και οι οικογένειές τους, προσθέτοντας με την 24ωρη απεργία και τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας έναν ακόμα μεγάλο σταθμό στον εμβληματικό αγώνα που δίνουν πάνω από δύο χρόνια τώρα.

Οι απεργοί της ΛΑΡΚΟ με τις οικογένειές τους, συνάδελφοί τους από άλλους χώρους δουλειάς, αυτοαπασχολούμενοι και βιοπαλαιστές επαγγελματίες, συνταξιούχοι, νέοι από τη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια, είχαν τη δική τους παρουσία στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Αθήνας. Ενωσαν τη φωνή τους με τα εκατοντάδες σωματεία, στέλνοντας το μήνυμα του κοινού αγώνα απέναντι στο έγκλημα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ και στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή και την αξιοπρέπεια του εργαζόμενου λαού.

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, από τον οικισμό της ΛΑΡΚΟ και τα χωριά γύρω από το εργοστάσιο, τα μεταλλεία του Αη Γιάννη στη Βοιωτία και στα Ψαχνά της Εύβοιας, ξεκίνησαν τα πούλμαν με τους απεργούς διαδηλωτές και τις οικογένειές τους. Ταυτόχρονα ξεκινούσαν και συνάδελφοί τους από τη Λαμία, τη Λιβαδειά, τη Χαλκίδα, τη Θήβα, τη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων - Σχηματαρίου, το Αλιβέρι, σχηματίζοντας ένα κομβόι αγώνα και συντονισμένης δράσης, με Εργατικά Κέντρα και σωματεία της περιοχής να παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο και να οργανώνουν την κάθοδο.


Η προσυγκέντρωση ήταν καθορισμένη για τις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια, μιάμιση ώρα πριν το κάλεσμα στο Σύνταγμα. Τα πρώτα λεωφορεία φτάνουν βέβαια νωρίτερα, ενώ λίγο μετά τις 10.30 π.μ. φτάνει και το τελευταίο. Η πορεία για το Σύνταγμα ξεκινάει σχεδόν αμέσως. Κάθε λίγο και λιγάκι σταματά. Για συνθήματα, για να προστεθούν διαδηλωτές και να εκφραστεί η αλληλεγγύη από τις προσυγκεντρώσεις κατά μήκος του δρόμου, για να μπορέσουν να προωθηθούν τα μπροστινά μπλοκ. Είχε περάσει πια 12 όταν το μπλοκ των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των συναδέλφων τους από τη Στερεά Ελλάδα έφτασε στο Σύνταγμα και πήρε θέση μπροστά από την εξέδρα, ενώ πίσω και για αρκετά λεπτά ακόμα συνέχισαν να καταφτάνουν οργανωμένα μπλοκ με εκατοντάδες εργαζόμενους.

Με την κυβέρνηση να τρέχει τις διαδικασίες των μαζικών απολύσεων και ξεσπιτώματος που οδηγούν στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους έδωσαν για μία ακόμα φορά μαζική και δυναμική απάντηση, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα τους για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Με τα πανό και τα πλακάτ τους πήραν θέση δίπλα στους συναδέλφους τους. Εγιναν ένα με το μεγάλο ποτάμι που ξεχύθηκε στο κέντρο της Αθήνας, εφαρμόζοντας στην πράξη το σύνθημα «όλοι για έναν και ένας για όλους». Πήραν και έδωσαν κουράγιο και δύναμη για τη συνέχιση του αγώνα.

Οι γυναίκες της ΛΑΡΚΟ με τα πλακάτ
Οι γυναίκες της ΛΑΡΚΟ με τα πλακάτ
Κατήγγειλαν το έγκλημα της κυβέρνησης που οδηγεί τη ΛΑΡΚΟ στο κλείσιμο, απολύοντας τους εργαζόμενους και διαλύοντας την παραγωγική της διαδικασία.

Καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας, από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα, γυναίκες της ΛΑΡΚΟ ήταν στην πρώτη γραμμή. Με τα συνθήματα και τα πλακάτ έδωσαν ξεχωριστό τόνο, ύψωσαν ακόμα πιο ψηλά το «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ» και έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για τη ζωή και το μέλλον των οικογενειών τους.

Παίρνουμε κουράγιο για να συνεχίσουμε τον αγώνα

«Είμαστε εδώ σήμερα γιατί τα όσα συμβαίνουν στη ΛΑΡΚΟ δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους αλλά και ολόκληρη την τοπική κοινωνία γύρω από το εργοστάσιο», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» η Σταματία, καθηγήτρια στο Γυμνάσιο του οικισμού της Λάρυμνας, διαδηλώνοντας μαζί με τις μητέρες των μαθητών της. Και προσθέτει: «Θα διαλυθούν ολόκληρα χωριά. Μαζί με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ θα ξεσπιτωθούν πολλές οικογένειες ακόμα. Τα σχολεία θα κλείσουν, θα χαθούν οργανικές θέσεις, τα μαγαζιά θα κλείσουν. Θα μαραζώσει ο τόπος. Το σημερινό συλλαλητήριο μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα».

«Το συλλαλητήριο αυτό το είχαν ανάγκη οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, όπως και όλοι εμείς ζούμε από το εργοστάσιο», αναφέρει ο Αρης, ο οποίος εδώ και 10 χρόνια διατηρεί το μίνι μάρκετ στον οικισμό. «Μας δίνει δύναμη σε μία καθοριστική στιγμή για να κλιμακωθεί ο αγώνας απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης που μας διαλύουν όλους», σημειώνει, τονίζοντας παράλληλα ότι γέννημα - θρέμμα και αυτός της περιοχής, με τον πατέρα του να είναι από τους απολυμένους της ΛΑΡΚΟ το 1985, βιώνει την ίδια κατάσταση με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και βλέπει τη ζωή του να διαλύεται.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές της Στερεάς είναι και ο Ορέστης Τασιούδης, ιδιωτικός υπάλληλος από τη Λιβαδειά, μέλος της διοίκησης του σωματείου του, ο οποίος αρχικά σπεύδει να εκφράσει την καταδίκη του στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. «Να γίνει ξεκάθαρο ότι ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Ρωσία είναι το ίδιο υπεύθυνοι και οι πόλεμοί τους δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λαών», μας λέει. Και συνεχίζει: «Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και σε όλους τους εργαζόμενους που είναι στον δρόμο. Στεκόμαστε στο πλευρό τους και παράλληλα παλεύουμε για τα συνολικότερα προβλήματα, την ακρίβεια, την προστασία της υγείας, τα δικαιώματά μας. Η σημερινή κινητοποίηση και η μαζική συμμετοχή αποτελεί παρακαταθήκη για τους εργαζόμενους και την οργάνωση του αγώνα μας».

Οι ... δρακουμέλ των εργασιακών δικαιωμάτων

Το γιγαντοπανό που απλώθηκε στο συλλαλητήριο του Συντάγματος αποτέλεσε ένα ξεχωριστό στιγμιότυπο, που τράβηξε το ενδιαφέρον των χιλιάδων διαδηλωτών που κατέκλυσαν το Σύνταγμα με το ευρηματικό περιεχόμενό του.

Μεταμφιεσμένοι σε Δρακουμέλ, Ψιψινέλ και σε βρικόλακα, οι υπουργοί Εργασίας, Οικονομικών και Ενέργειας γιορτάζουν για τη ΛΑΡΚΟ, τα «Πετρέλαια Καβάλας», τα «Λιπάσματα Καβάλας», τον ΕΦΚΑ, τη ΔΕΗ, την «Ολυμπιακή» και τον ΟΣΕ...

Ο Κ. Χατζηδάκης λέει απειλητικά «θα σας πιω το αίμα απαίσια εργατάκια», ο Κ. Σκρέκας απειλεί «θα σας αλλάξω τα φώτα» και ο Χρ. Σταϊκούρας διαλαλεί την πραμάτεια του αναφέροντας «πουλάω - ξεπουλάω».

Από τα ...νύχια των τριών υπουργών της κυβέρνησης δεν ξεφεύγουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, οι οποίες αποτυπώνονται φυλακισμένες μέσα σ' ένα κλουβί.

«Εμείς έχουμε τη δύναμη! Ηρθε η ώρα να το πιστέψουμε... »

Διαδηλωτές μιλούν στον «Ριζοσπάστη» για τη συμμετοχή τους στη μεγάλη συγκέντρωση

Οσο συγκλονιστικά και μοναδικά ήταν τα στιγμιότυπα που εκτυλίχθηκαν στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο του Σαββάτου στο Σύνταγμα, άλλο τόσο συγκλονίζουν και όσα έλεγαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Ενθουσιασμένοι, παίρνοντας δύναμη ο ένας από τον άλλον, είδαν να γίνεται πράξη το «Ολοι για έναν και ένας για όλους». Ενιωσαν τη δύναμη που έχει η γροθιά του εργάτη από τη ΛΑΡΚΟ όταν ενώνεται με τις γροθιές του εργάτη από τα «Πετρέλαια Καβάλας», του εργάτη από τα «Λιπάσματα Καβάλας», του λιμενεργάτη της COSCO, του μεταλλεργάτη της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, του ναυτεργάτη.

«Ναι, σήμερα μιλάμε εμείς. Μιλάει η εργατική τάξη», συμφώνησε ο 27χρονος Μανώλης, από τα «Πετρέλαια Καβάλας», ακούγοντας τα ασταμάτητα συνθήματα που ακούγονταν από τα μεγάφωνα.

«Πρώτη φορά νιώθω ότι εμείς έχουμε τη δύναμη και ήρθε η ώρα να πιστέψουμε σε αυτήν», είπε, για να συμπληρώσει πως «μέχρι τώρα συμμετείχα στις δικές μας κινητοποιήσεις. Ομως, αυτό που βλέπω σήμερα είναι πρωτόγνωρο, τουλάχιστον για μένα». «Είναι ντροπή να αποδεχτούμε να μας αντιμετωπίζουν λες και δεν είμαστε άνθρωποι, ή να αισθανόμαστε και ενοχές επειδή διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε. Είναι άδικο να είμαι φρεσκοπαντρεμένος, να ξεκινάω τη ζωή μου με τόσα όνειρα και να μου τα καταστρέφουν όλα. Να μη θέλω να κάνω παιδί γιατί δεν θα μπορώ να το θρέψω. Εκεί μας καταντήσανε. Ομως, σήμερα είναι μια άλλη μέρα. Καταλαβαίνω πού είναι η πραγματική ελπίδα. Είναι εδώ με τους άλλους εργάτες. Το λέω και για τους άλλους νέους που καταναλώνουν τις ώρες τους στα κοινωνικά δίκτυα και τους ψεύτικους φίλους του facebook. Αμα δεν αγωνιστούμε όλοι μαζί στον δρόμο να διεκδικήσουμε, δεν θα έρθει κανείς να μας σώσει».


Δίπλα του είναι ο Κώστας, 36 ετών, από τα «Πετρέλαια Καβάλας» και αυτός, με δύο παιδιά: «Είμαι κι εγώ απολυμένος όπως και οι άλλοι συνάδελφοι. Οι εργοδότες κερδίζουν στις πλάτες μας και εμείς τρομάζουμε να ζήσουμε. Με 500 ευρώ από το Ταμείο Ανεργίας τι να πρωτοπληρώσω; Μόνο ο λογαριασμός της ΔΕΗ ήρθε 300 ευρώ. Διπλάσιος από τον προηγούμενο. Ολα έχουν πάει απάνω. Ευτυχώς που έχουμε δικό μας σπίτι γιατί μπορεί τώρα να ήμαστε και στον δρόμο. Οπως ξεσπιτώνουν τους συναδέλφους της ΛΑΡΚΟ. Ομως, σήμερα αυτό που γίνεται, είναι για μένα κάτι καινούργιο. Εγώ προσωπικά δεν το έχω ξαναζήσει. Ετσι πρέπει να προχωρήσουμε από εδώ και μπρος. Μόνο όλοι οι εργάτες ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε, να ζήσουμε καλύτερα. Η δύναμη είναι στα χέρια μας», είπε και άρχισε μαζί με τους άλλους συναδέλφους του να βροντοφωνάζει το ρυθμικό σύνθημα που έλεγε ότι δεν υπογράφουν αυτά που θέλει η εργοδοσία, ενώ από τα μεγάφωνα ακούστηκε η φράση «Ούτε ένας εργάτης μόνος του, ή όλοι ή κανείς, με αλληλεγγύη και πάλη ταξική απάντηση θα πάρει η "Ενεργειακή"».

Τη Δευτέρα θα γυρίσουμε με άλλη διάθεση στη δουλειά!

Στο μπλοκ των εργαζομένων της χημικής βιομηχανίας, το πανό κρατούσε η 30χρονη Ελευθερία, εργαζόμενη σε εργοστάσιο πλαστικών ειδών στην Αττική. «Ηξερα ότι σήμερα θα έχει πολύ κόσμο, αλλά όχι και τόσο. Είναι σίγουρο ότι τη Δευτέρα θα γυρίσουμε στη δουλειά με άλλη διάθεση. Σπάει η απογοήτευση ότι τίποτα δεν γίνεται, που μας κάνει να δεχόμαστε να δουλεύουμε κάτω από άσχημες και επικίνδυνες για την υγεία μας συνθήκες και για ένα κομμάτι ψωμί. Στο εργοστάσιο δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την ασφάλειά μας. Χρησιμοποιούμε το επικίνδυνο για την υγεία μας υλικό PVC με μία απλή μάσκα. Γυναίκες σηκώνουμε απίστευτα βάρη. Τι να πρωτοπώ, και όλα αυτά για 500 και κάτι ευρώ. Επαρκούν αυτά για έναν νέο άνθρωπο να ξεκινήσει τη ζωή του; Η αδερφή μου είναι άνεργη και ευτυχώς που υπάρχει και η σύνταξη του πατέρα. Δεν ξέρω, νομίζω ότι αυτό που ζούμε σήμερα είναι η παρακαταθήκη, ανοίγει τον δρόμο».

Ο 45χρονος Βαγγέλης, από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, και ο 32χρονος Θοδωρής, από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, με υψωμένες τις γροθιές τους βροντοφώναζαν το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ». «Οι αγώνες της Ζώνης έχουν δείξει σε όλους τους εργαζόμενους πώς πρέπει να βαδίσουν. Πώς οι εργαζόμενοι μπορούν να αποσπάσουν κατακτήσεις, για το μεροκάματο, τη Συλλογική Σύμβαση, τα μέτρα ασφάλειας. Αμα κάθεσαι στον καναπέ και κλαις τη μοίρα σου την πάτησες. Τώρα συνεχίζουμε για να μην κλείσει η COSCO τη Ζώνη, όπως σχεδιάζει για να φτιάξει, λέει, τις προβλήτες. Δεν θα επιτρέψουμε να μας πετάξει στην ανεργία», είπε ο Βαγγέλης.

Ενώ ο Θοδωρής θα συμπληρώσει: «Ο κάθε εργαζόμενος θα δεχτεί ακόμα μεγαλύτερη επίθεση, είτε φοβάται να αγωνιστεί μαζί με τους άλλους είτε όχι, όμως αν παλέψει σίγουρα θα βγει κερδισμένος. Θα καταφέρει πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να φανταστεί. Εμείς στα Ναυπηγεία Ελευσίνας χρόνια τώρα πληρώνουμε τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους και τους "σωτήρες" που τάχα θα έρχονταν και εμείς θα τρώγαμε με χρυσά κουτάλια. Αυτοί θησαύριζαν και εμείς φυτοζωούμε. Τώρα από τους ανταγωνισμούς κινδυνεύουμε να χάσουμε τις δουλειές μας ενώ αυτοί οι ανταγωνισμοί μπορεί να μας τινάξουν και στον αέρα, όπως την Ουκρανία. Προορίζουν τα ναυπηγεία να επισκευάζουν τον 6ο στόλο. Γίνονται στόχος. Ποιος θα πληρώσει τη νύφη; Πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να πούμε το "φτάνει πια" ακόμα πιο δυνατά. Να μπούμε όλοι στον αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει».

Η ελπίδα είναι στα χέρια μας

Η Βασιλική, 30 ετών, μητέρα ενός μικρού παιδιού, είναι σύζυγος εργαζόμενου της ΛΑΡΚΟ. «Για πρώτη φορά συμμετέχω σε κινητοποίηση. Μέχρι τώρα ήμουν σπίτι και κρατούσα το παιδί γιατί είναι μικρό. Ομως σήμερα είπα "τέλος, η θέση μου είναι στη μάχη μαζί με τις άλλες γυναίκες μαζί με τον άντρα μου". Δεν περίμενα να δίνει ο ένας εργαζόμενος στον άλλον από άλλους κλάδους και εργοστάσια τέτοια στήριξη. Για μένα σήμερα γεννήθηκε η ελπίδα για όλους μας. Αυτό είναι. Ετσι πρέπει να συνεχίσουμε και κάθε φορά να είμαστε ακόμα πιο πολλοί. Είναι μονόδρομος για μας για να υπερασπιστούμε τη δουλειά μας, την οικογένεια, τα σπίτια μας».

«Πραγματικό ποτάμι, είναι ένα ξέσπασμα σήμερα που προμηνύει και άλλες τέτοιες δυναμικές συγκεντρώσεις ακόμα πιο δυνατές, πιο μαχητικές. Η ελπίδα είναι στα χέρια μας, σε αυτά τα χέρια που κάνουν το χώμα ατσάλι, τα χέρια που από το ατσάλι φτιάχνουν καράβια. Χιλιάδες εργάτες, χιλιάδες λαού, μας συμπαραστέκονται και συμπαραστεκόμαστε και εμείς σε όλους αυτούς. Ναι, "Ολοι για έναν και ένας για όλους"» ανέφερε φανερά συγκινημένος ο 47χρονος Αλέξανδρος Ι. από τη ΛΑΡΚΟ, πατέρας δύο παιδιών. «Και όσοι δεν είναι σήμερα εδώ, είναι σίγουρο ότι θα έρθουν την επόμενη φορά γιατί όλοι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ζεσταθούν από την ακρίβεια, όλα τα σπίτια εργαζομένων μετράνε κάθε ευρώ για να τα βγάλουν πέρα, γιατί όλοι δεχόμαστε επίθεση και μόνο όλοι μαζί μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, αλλά και να βελτιώσουμε τη ζωή μας».

Ολα όσα εκτυλίχθηκαν το Σάββατο ήταν και ένα ανεπανάληπτο και αναντικατάστατο μάθημα ζωής και για τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, τους νέους και νέες, σπουδαστές και φοιτητές που διεκδίκησαν τη δική τους θέση στο Σύνταγμα με μαζικά μπλοκ. «Είμαστε οι μελλοντικοί εργαζόμενοι και παίρνουμε μάθημα από τους σημερινούς ότι με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας. Οτι πρέπει να περπατάμε με αξιοπρέπεια και με το κεφάλι ψηλά στη ζωή», ανέφερε ο 23χρονος Δημήτρης, σπουδαστής στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, που μπαίνει στη «σειρά» για να μπει αύριο στα μηχανοστάσια των βαποριών. «Αν πράγματι από τους αγώνες δεν έβγαινε τίποτα, όπως λένε ειδικά σε εμάς τους νέους, τότε δεν θα χτυπούσαν με κάθε τρόπο τους αγώνες, δεν θα έβγαζαν νόμους για να απαγορεύσουν τις απεργίες με κάθε τρόπο. Αυτά τα μέτρα δείχνουν τον φόβο τους γιατί ξέρουν ότι εμείς έχουμε τη δύναμη».

Μαζικότητα αντίστοιχη των συλλαλητηρίων της ΔΕΘ είχε η διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

«Ως εδώ!» το μήνυμα από 150 εργατικά σωματεία, συλλόγους αυτοαπασχολούμενων και άλλους φορείς

MotionTeam

Την απόφασή τους, με νέα ορμή, να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που καταστρέφει τη ζωή τους και θυσιάζει τα δικαιώματά τους για τα κέρδη των μονοπωλίων, που εμπλέκει τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους διαδήλωσαν ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία μέσα από τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο του Σαββάτου, στη Θεσσαλονίκη. Ενα από τα πιο μαζικά συλλαλητήρια, αντίστοιχο των μεγάλων διαδηλώσεων της ΔΕΘ, που γέμισε με αισιοδοξία και έδωσε δύναμη στον λαό ο οποίος καθημερινά δίνει μάχες στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης. Στη μεγάλη διαδήλωση συμμετείχαν 150 εργατικά σωματεία, σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, γυναικών, φοιτητών, άλλοι μαζικοί φορείς της Θεσσαλονίκης και όμορων νομών που διαμήνυσαν: «Ως εδώ με την ακρίβεια, τα διαλυμένα νοσοκομεία, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, την εμπλοκή της χώρας στους πολέμους!».

Δεν διαπραγματευόμαστε τα δικαιώματά μας!

Το αγωνιστικό κλίμα στην πόλη άρχισε να δημιουργείται από νωρίς, το πρωί του Σαββάτου, με τις προσυγκεντρώσεις των σωματείων που καλούσαν σε συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Στην πλατεία Αθωνος είχαν αγωνιστικό ραντεβού τα συνδικάτα της Βιομηχανίας, στην πλατεία Αγίας Σοφίας τα σωματεία του Δημοσίου και οι φοιτητικοί σύλλογοι, και στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Μητροπόλεως το κλαδικό Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ) και το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Met».


MotionTeam

Με συνθήματα ενάντια στην ακρίβεια και την ανεργία, πανό που έγραφαν π.χ. «Τα ξενοδοχεία είμαστε εμείς - Η υγεία και η ασφάλειά μας αδιαπραγμάτευτα», οι εργαζόμενοι σε Επισιτισμό - Τουρισμό ξεκίνησαν την πορεία. Στη συμβολή της Αριστοτέλους με την Τσιμισκή συναντήθηκαν με το μεγάλο μηχανοκίνητο κομβόι των διανομέων της «e-food» και λίγο πιο πάνω, στη συμβολή με την οδό Ερμού ενώθηκαν όλες οι προσυγκεντρώσεις σε μια μεγάλη πορεία, για να φτάσουν τελικά στον χώρο της συγκέντρωσης.

Οργανωμένα έφτασαν και όσοι ξεκίνησαν από τους γύρω νομούς, την Πιερία, την Ημαθία, την Πέλλα και τις Σέρρες.

Ο χώρος γύρω από το Αγαλμα Βενιζέλου άρχισε να γεμίζει από εργαζόμενους όλων των κλάδων, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, γυναίκες, φοιτητές και μαθητές που δίνουν τη μάχη απέναντι στην εργοδοσία, όπως οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Νηματουργίας Βαρβαρέσος» στη Νάουσα, που παλεύουν για πληρωμή των δεδουλευμένων τους και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, οι διανομείς της «e-food» που αγωνίζονται ενάντια στον αυταρχισμό και τις απειλές της εργοδοσίας, για να σταματήσει η κλοπή τους, αλλά και οι υγειονομικοί που παλεύουν για την προστασία της υγείας του λαού μέσα σε ένα σμπαραλιασμένο δημόσιο σύστημα Υγείας. Εκεί, το «παρών» έδωσαν εργάτριες και εργάτες από τα μεγάλα εργοστάσια της ΒΙΠΕ Σίνδου, εργαζόμενοι στις Τηλεπικοινωνίες, στις αποθήκες, στο εμπόριο, στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό, εργαζόμενοι στις κατασκευές, στους δήμους, στην Εκπαίδευση, στο Προσφυγικό, συνταξιούχοι. Συγκροτημένα, οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι μαθητές πίσω από το πανό του Συντονιστικού, οι γονείς μέσα από την Ομοσπονδία και τους Συλλόγους, οι φορείς που παλεύουν ενάντια στην καύση των απορριμμάτων στην ΤΙΤΑΝ και απαιτούν μέτρα προστασίας της ζωής και του περιβάλλοντος, οι γυναίκες που συσπειρώνονται στους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ, ενώ μαχητικό και μαζικό μπλοκ είχε και η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις.

Να κλείσει το ΝΑΤΟικό στρατηγείο


MotionTeam

Ξεκάθαρη ήταν η καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της ελληνικής εμπλοκής από τα δεκάδες σωματεία, ξεχωρίζοντας την απαίτηση να κλείσει το ΝΑΤΟικό στρατηγείο που λερώνει τη Θεσσαλονίκη, για «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».

Αυτό το μήνυμα στάλθηκε δυνατά και με τη στάση της μεγάλης διαδήλωσης που ακολούθησε, έξω από το αμερικάνικο προξενείο, όπου αντήχησε το σύνθημα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Αλλά και έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου ολοκληρώθηκε η πορεία, με ένα συμβολικό ...σκηνικό πολέμου που στήθηκε, με τις σειρήνες να ηχούν και αναμμένα καπνογόνα, ενώ οι συγκεντρωμένοι βροντοφώναζαν: «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!».

Οι εστίες να γίνουν φωτιά, να κάνουν στάχτη την αντιλαϊκή πολιτική

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου ήταν ο Αγγελος Γεράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναφερόμενος στους αγώνες των εργαζομένων στην «e-food», στην COSCO, στα «Πετρέλαια Καβάλας», στη ΛΑΡΚΟ, στη «Βαρβαρέσος», υπογράμμισε πως «όλες αυτές οι μάχες αποδεικνύουν στην πράξη πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Εστίες αντίστασης ξεπηδάνε σε εργοστάσια, αποθήκες, καταστήματα. Αυτές οι εστίες να γίνουν φωτιά που θα κάψει την αντιλαϊκή πολιτική τους, να κάνει στάχτη τα σχέδια τους για τη ζωή που μας έχουν ετοιμάσει».


MotionTeam

Στη συνέχεια κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα, τονίζοντας: «Το σημερινό μεγάλο συλλαλητήριο είναι ένας ακόμα σπουδαίος σταθμός στη μάχη για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Τώρα να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να κλιμακώσουμε την πάλη μας για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Ολα τα σωματεία, όλοι οι εργαζόμενοι να είμαστε σε ετοιμότητα. Δεν εφησυχάζουμε. Κλιμακώνουμε τη δράση μας, με μαζικές συνελεύσεις, δυναμώνουμε την πάλη μας ενάντια στην πολιτική που σπέρνει φτώχεια, ακρίβεια, πολέμους. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να γίνουν τα συνδικάτα μας οργανωτές της απάντησης της εργατικής τάξης».

Νωρίτερα χαιρετισμούς απηύθυναν στη συγκέντρωση:

Ο Γιάννης Πιπερίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών Εμπόρων και Αυτοαπασχολουμένων Θεσσαλονίκης, ο οποίος σημείωσε: «Βγαίνουμε στον δρόμο, αρνούμαστε να πληρώσουμε για άλλη μια φορά το μάρμαρο, αρνούμαστε να πληρώσουμε τον λογαριασμό της "επόμενης μέρας", τα μέτρα που μας ετοιμάζουν ΕΕ και ΔΝΤ, που μιλάνε πάλι για δημοσιονομική εξυγίανση, για περιορισμό των ελλειμμάτων. Αρνούμαστε να ματώσουμε και πάλι για τα συμφέροντα των λίγων. Γι' αυτό επιλέγουμε τον δρόμο της μαζικής, συλλογικής πάλης. Ενωμένοι όλοι οι επαγγελματίες, χέρι χέρι με όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται από τις ίδιες πολιτικές, μπορούμε να ορθώσουμε εμπόδια στον κοινό αντίπαλο, μπορούμε να φέρουμε στο προσκήνιο τις πραγματικές ανάγκες μας για μια ζωή καλύτερη».

Ο Παναγιώτης Κουτσουπιάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Νηματουργία «Βαρβαρέσος ΑΕ», ανέδειξε ότι «απέναντί μας έχουμε όλους κυριολεκτικά τους νόμους που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες. Νόμοι που διευκολύνουν την κερδοφορία της εργοστασιάρχη, που της φουσκώνουν τις τσέπες με εκατομμύρια ευρώ, που εξασφαλίζουν πιο φθηνό εργατικό δυναμικό, νόμους που δημιουργούν "περιβάλλον ασφάλειας" στον επερχόμενο επενδυτή, αλλά και νόμους που θέλουν να μας φιμώσουν και να βάλουν τον δίκαιο αγώνα μας στον γύψο!». «Ξέρουμε ότι μόνο εμείς με τη δουλειά μας έχουμε βγάλει όλα αυτά τα χρόνια τα εκατομμύρια των κερδών της εργοδοσίας, ότι με τη δική μας δουλειά εκτινάχτηκαν τα αδράχτια και αυγάτισαν τα εργοστάσια του Βαρβαρέσου. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

Ο Μπάμπης Αποστολίδης, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας, παρουσίασε την τραγική κατάσταση στις δομές Υγείας μεταφέροντας το παράδειγμα της Πέλλας όπου, όπως είπε, «οδήγησαν σε κλείσιμο τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Εδεσσας και το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Γιαννιτσών κινδυνεύει με λουκέτο, αν δεν γίνουν άμεσα προσλήψεις δύο μόνιμων ογκολόγων (...) Σχεδιάζουν την παραπέρα υποβάθμιση των νομαρχιακών νοσοκομείων και τη μετατροπή τους σε "Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας". Εχουμε γονατίσει από τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Βλέπουμε τους ασθενείς μας να γίνονται μπαλάκι ανάμεσα στα νοσοκομεία προς ανεύρεση κλίνης, να χαροπαλεύουν διασωληνωμένοι, στη λίστα αναμονής για μια κλίνη ΜΕΘ».

Ο Δημήτρης Τσιουλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», αναφέρθηκε στους αγώνες των αγροτών σε όλη τη χώρα, με αιτήματα που αφορούν την επιβίωσή τους, καταγγέλλοντας την πολιτική κυβέρνησης, κεφαλαίου και ΕΕ που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα. «Ο αγώνας για την επιβίωση που χρόνια δίνουμε, όχι μόνο στα μπλόκα αλλά και με κάθε μορφής πάλη, είναι αγώνας σκληρός και μακροχρόνιος, που με το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, των ΟΑΣ και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και τη μεγαλύτερη συμμετοχή των αγροτών και κτηνοτρόφων είναι σίγουρο ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα», σημείωσε.

Ο Θανάσης Ραλίδης, αντιπρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στην «e-food», αναφέρθηκε στον αγώνα των διανομέων και σημείωσε: «Σήμερα είμαστε εδώ μαζί σας γιατί οι πολιτικές της εταιρείας και της κυβέρνησης στραγγαλίζουν τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας και θα μας βρουν όλους μαζί απέναντί τους, μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά μας». Επισήμανε την άρνηση της εταιρείας να κάνει κλείσιμο ταμείου αλλά και τη στρατηγική συστηματικού εργασιακού εκφοβισμού, τις παράνομες τιμωρητικές περικοπές μισθών. Επίσης, τις δύσκολες συνθήκες εργασίας των διανομέων, με δεκάδες εργασιακά «ατυχήματα» κάθε χρόνο.

Ο Νικήτας Τσαρίδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΟΑΣΘ, ανέδειξε ότι και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ βιώνουν όσα βιώνει το επιβατικό κοινό, ο λαός της Θεσσαλονίκης, με την απαξίωση της συγκοινωνίας, με τη διάλυση του συγκοινωνιακού έργου, με την παράδοσή του σε ιδιώτες, ΚΤΕΛ και εταιρείες λίζινγκ, με χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων. Πρόσθεσε: «Παλεύουμε για να έχει ο λαός συγκοινωνία με βάση τις πραγματικές ανάγκες του, με σύγχρονα οχήματα, φθηνό εισιτήριο. Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της αστικής συγκοινωνίας».

Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις!

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, στην κεφαλή της οποίας βρέθηκε το γιγαντοπανό των εργατικών σωματείων, στέλνοντας το μήνυμα για καμία εμπλοκή στον πόλεμο. Πίσω ήταν οι διανομείς με τα μηχανάκια τους και στη συνέχεια τα μπλοκ των εργατικών σωματείων και των φορέων. Η πορεία έκλεινε με τα οχήματα των αυτοαπασχολούμενων που συσπειρώνονται στην Επιτροπή Αγώνα Ταξί.

Με τα πανό πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους και φωνάζοντας συνθήματα ξεσήκωσαν όλο το κέντρο κατευθυνόμενοι μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. «Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, με βάση τις ανάγκες της δικής μας τάξης», «Καύσιμο φτηνό, για όλο τον λαό», «Λαέ που σε τσακίζουν άλλαξε πορεία, να σπάσει ο τσαμπουκάς σε κάθε εργοδοσία», ακούστηκαν μεταξύ άλλων, στέλνοντας το μήνυμα της κλιμάκωσης.

Συνεχίζονται τα συλλαλητήρια

Τα συλλαλητήρια συνεχίζονται τις επόμενες μέρες:

-- Στην Καρδίτσα την Πέμπτη 3 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Στον Βόλο την Πέμπτη 3 Μάρτη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

-- Στη Λάρισα την Παρασκευή 4 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Συγκεντρώσεις από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο

ΠΡΕΒΕΖΑ
ΠΡΕΒΕΖΑ
Μαζικές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο σε μια σειρά ακόμα πόλεων σε όλη τη χώρα: Από την Ρόδο μέχρι την Κομοτηνή, και από την Ηπειρο μέχρι την Κρήτη. Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές, συνταξιούχοι, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών διαδήλωσαν ενάντια στην ακρίβεια που τσακίζει το εισόδημά τους, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας, μισθούς και δουλειά με δικαιώματα.

Επίσης, έστειλαν ηχηρό μήνυμα καταδίκης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, απαιτώντας την απεμπλοκή της χώρας μας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ξεκαθαρίζοντας πως το λαϊκό - εργατικό κίνημα «δεν διαλέγει στρατόπεδο ληστών».

«Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών, όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών!»

Στην Αλεξανδρούπολη, μαζί με τα συνθήματα για την προστασία του εισοδήματος, της δουλειάς και της υγείας του λαού, στη συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης αντήχησε και το σύνθημα «Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών». Στη συγκέντρωση στο δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Χιώνης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα», ο οποίος ανέδειξε τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για πόλεμο «για τον έλεγχο των δρόμων της Ενέργειας, για τους ανταγωνισμούς των μεγάλων εταιρειών και των χωρών, των συμμαχιών που εκπροσωπούν».

ΤΡΙΚΑΛΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Σημείωσε ότι η Αλεξανδρούπολη δεν αποκλείεται να ζητηθεί να παίξει πιο ενεργητικό ρόλο στην εμπλοκή της χώρας, «αφού άλλωστε έχουμε περάσει και τις απαιτούμενες εξετάσεις! Οι δήμαρχοί μας έχουν επανειλημμένα πανηγυρίσει για την "αναβάθμιση" της πόλης.

Αν συμβεί λοιπόν κάτι τέτοιο να θυμάστε πως ο χαρακτήρας του πολέμου δεν θα έχει αλλάξει και πως θα διευκολύνουμε στα πλαίσια των "συμμαχικών υποχρεώσεων" πάντα», ανέφερε. Μετέφερε τους κινδύνους από την αξιοποίηση του λιμανιού, του εναέριου χώρου, των στρατοπέδων και του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγκρουση που μαίνεται ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία.

Υπογράμμισε ακόμα πως τα σωματεία και οι φορείς της περιοχής θα συνεχίσουν την πάλη για να μην υπάρξει καμία εμπλοκή, καμία διευκόλυνση, κανένας Ελληνας στρατιωτικός και φαντάρος εκτός συνόρων, τονίζοντας την ανάγκη αυτή να δυναμώσει.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις και πορείες στη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Δράμα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Θάσο, ενώ με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν συγκέντρωση και πορεία στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Στην Ηπειρο και τα νησιά του Ιονίου

Μαχητικό μήνυμα έστειλαν από την Ηπειρο, την Κέρκυρα και τη Λευκάδα τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής, μαζί με δεκάδες σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συλλόγους αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, με τις διαδηλώσεις να στέλνουν ταυτόχρονα και μήνυμα εναντίωσης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή.

ΑΡΤΑ
ΑΡΤΑ
Τον χορό των κινητοποιήσεων άνοιξε η Λευκάδα, όπου με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής συλλαλητήριο από την πλατεία Αγ. Μηνά.

Στην Κέρκυρα δυναμική ήταν η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί μπροστά από το κτίριο της πρώην Νομαρχίας μετά από σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο του νησιού. Χρώμα στη συγκέντρωση έδωσε η μαζική συμμετοχή αγροτών που κατέφθασαν στον χώρο με αυτοκινητοπομπή, ενώ χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απηύθυνε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Βασίλης Αρμενιάκος. Με δικό τους πανό παρευρέθηκαν οι εργαζόμενοι της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Βασίλης Παπαγεωργίου, εκ μέρους της Ενωσης Αυτοαπασχολούμενων Κέρκυρας, ενώ την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας.

Με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων, αγροτών και νεολαίας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου το συλλαλητήριο που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο στην Αρτα. Εργαζόμενοι διαφόρων σωματείων που συσπειρώνονται στο ΕΚ, προσωπικό του Νοσοκομείου Αρτας, αγρότες που πρόσφατα ήταν σε κινητοποιήσεις, νέοι εργαζόμενοι, μαθητές και φοιτητές διαδήλωσαν στέλνοντας μήνυμα απεργιακής κλιμάκωσης του αγώνα.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στην Πρέβεζα μαζικό αγωνιστικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, όπου φορείς, σωματεία και οργανώσεις του νομού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας. Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στον Φόρο και λίγο μετά τις 12 μ. κατέφτασαν και τρακτέρ με αγρότες από τα μπλόκα του Λούρου και του Φαναρίου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Πρέβεζας, Γιώργος Πούμπης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πρέβεζας, Ανδρέας Καραμάνης, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Πρέβεζας, Νίκος Τσέγκος. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, Κώστας Κύρλας, για να ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της πόλης.

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα στην πλατεία Δημαρχείου, με ομιλητή τον Γιώργο Μπούργο, αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας.

Στα Τρίκαλα

Στα Τρίκαλα, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, με την Δήμητρα Τσιοτινού, εκ μέρους του Συνδικάτου Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, να επισημαίνει μεταξύ άλλων τις επιπτώσεις από το κύμα ακρίβειας, ενώ ο Δημήτρης Σιδέρης, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη», αναφέρθηκε στον αγώνα επιβίωσης που δίνει η αγροτιά.

«Τα συμφέροντα του ελληνικού λαού δεν έχουν καμία σχέση με τα σχέδια της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της Ρωσίας και των κυβερνήσεων, που οδηγούν ολόκληρους λαούς στη σφαγή», σημείωσε ο Λάζαρος Τσουμένης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων, μεταφέροντας την απαίτηση να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο.

Χαιρετισμοί έγιναν ακόμα από τον Στέφανο Γκότζια, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, και την Ουρανία Παπαζεύκου, αντιπρόεδρο της ΕΛΜΕ Τρικάλων. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Ανάλογη κινητοποίηση έγινε στα Φάρσαλα.

Στην Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου

Με τη συμμετοχή πλήθους σωματείων και φορέων έγινε την Παρασκευή το συλλαλητήριο στο Ηράκλειο Κρήτης. Στο κάλεσμα των σωματείων ανταποκρίθηκαν φορείς όπως οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου και Αστερουσίων, η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου, Σύλλογοι Φοιτητών, Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ, ενώ με την μαζική τους παρουσία ξεχώρισαν οι σπουδαστές από τις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ. Μετά τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Κινητοποιήσεις έγιναν το Σάββατο στα Χανιά και στο Λασίθι.

Στη Σάμο, το Εργατικό Κέντρο, σωματεία και φορείς προχώρησαν την Παρασκευή σε συγκέντρωση στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ και πορεία στον εμπορικό δρόμο της πόλης. Από το βήμα της κινητοποίησης το Εργατικό Κέντρο απηύθυνε κάλεσμα στη σύσκεψη που οργανώνει αύριο, Τρίτη 1 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του, με θέμα την κλιμάκωση της πάλης το επόμενο διάστημα.

Στην Ικαρία, εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι και νεολαία από κάθε γωνιά του νησιού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου, σωματείων και μαζικών φορέων του νησιού συμμετέχοντας στη συγκέντρωση στην πλατεία Ευδήλου.

Συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις έγιναν επίσης στη Ρόδο, στη Σαντορίνη και τη Λήμνο.

Αγωνιστική ανάταση από τις συγκεντρώσεις στη Δυτική Ελλάδα

Σημαντική παρακαταθήκη για την ενίσχυση της πάλης ο συντονισμός πέντε Εργατικών Κέντρων και δεκάδων σωματείων

Μαζικά και μαχητικά ήταν τα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν σε Πάτρα, Αγρίνιο, Αμαλιάδα, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, με τα Εργατικά Κέντρα και δεκάδες Σωματεία από τους πέντε νομούς να συντονίζουν τον αγωνιστικό βηματισμό τους.

Με το κοινό πλαίσιο πάλης που έχει αγκαλιαστεί πλατιά έως σήμερα από πάνω από 140 εργατικά συνδικάτα, συλλόγους και άλλους φορείς, κάλεσαν σε συνέχιση της πάλης με όλες τις μορφές του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ο λαός συνολικά. Κάλεσαν, αυτός ο αγώνας να γίνει υπόθεση κάθε συνδικάτου, συλλόγου, λαϊκού φορέα, με δράσεις ανά χώρο δουλειάς, κλάδο, γειτονιά, πόλη ακόμη και χωριά, και από σήμερα να ενταχθούν σ' αυτόν ακόμη περισσότεροι.

Αυτή ήταν και η θέληση που εκφράστηκε από τους χιλιάδες εργαζόμενους διαφόρων κλάδων, αλλά και νεολαίους, βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, αυτοαπασχολούμενους, ανέργους, συνταξιούχους και γυναίκες λαϊκών στρωμάτων που συγκεντρώθηκαν ταυτόχρονα το Σάββατο στις παραπάνω πόλεις, συμπορευόμενοι με τα Εργατικά Κέντρα. Εστειλαν αισιόδοξο μήνυμα αγωνιστικής ανάτασης, έδειξαν ότι «τίποτα δεν χαρίζεται, όλα με αγώνες κατακτιούνται», κόντρα στις έως και σήμερα κυβερνήσεις και την εργοδοσία.

Μεγάλη η διαδήλωση στην Πάτρα
Μεγάλη η διαδήλωση στην Πάτρα
Απαίτησαν να καταργηθεί άμεσα όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του λαού, απέναντι στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ανανέωσαν, ταυτόχρονα, το αγωνιστικό «ραντεβού» τους για τις επόμενες μεγάλες μάχες που ετοιμάζουν, ακόμη και με κοινό συλλαλητήριο στην Πάτρα.

Πάτρα: Αισιόδοξο μήνυμα αγωνιστικής ανάτασης!

Στην Πάτρα, μικρός αποδείχτηκε ο δρόμος μπροστά στο Εργατικό Κέντρο, για να «υποδεχθεί» τους συμμετέχοντες στο μεγάλο αγωνιστικό συλλαλητήριο που έλαβαν μέρος δεκάδες συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι και λαϊκοί φορείς. Πολλοί συναντήθηκαν ξανά, όπως και στην αγωνιστική πρωτοβουλία της πορείας Πάτρα - Αθήνα, έστειλαν δε ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν ανέχονται τη χαμοζωή, διατρανώνοντας «δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε»!

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν αντιπροσωπεία της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Επίσης η αγωνιστική δημοτική αρχή Πάτρας με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη.

Από νωρίς οι δρόμοι γέμισαν κόσμο κάθε ηλικίας, με τον πρόεδρο του ΕΚ, Δημήτρη Μαρμούτα, να τονίζει: «Με τον αγώνα μας δίνουμε απάντηση στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, γιατί δεν ανεχόμαστε να μειώνεται συνεχώς το λαϊκό εισόδημα, να χτυπιούνται οι μισθοί και οι συντάξεις, να καταργείται με αντεργατικούς - αντιλαϊκούς νόμους κάθε εργατικό και λαϊκό δικαίωμα».

ΑΓΡΙΝΙΟ
ΑΓΡΙΝΙΟ
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στις εξελίξεις στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως «κανένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος δεν έφερε φθηνό ρεύμα, ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Κέρδη για τους λίγους έφερε, αύξηση τιμών, απώλειες σε ανθρώπινες ζωές». Και ξεκαθάρισε πως «ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει από την εμπλοκή στα εγκληματικά σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας!».

Απευθύνοντας κάλεσμα μάχης και αγώνα, είπε πως «είναι ελπιδοφόρος ο συντονισμός εκατοντάδων σωματείων και φορέων από όλη την περιοχή μας» και επεσήμανε: «Τις προηγούμενες μέρες δεκάδες συνδικάτα συνεδρίασαν και πήραν αγωνιστικές αποφάσεις στηρίζοντας την πρωτοβουλία μας, προχώρησαν σε μαχητικές παρεμβάσεις, πραγματοποίησαν Γενικές Συνελεύσεις και περιοδείες σε εργοστάσια και επιχειρήσεις. Εκεί βρίσκεται σήμερα η ελπίδα. Στην οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση μέσα από τα σωματεία μας, στο συντονισμό της δράσης μας απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδοσία, διεκδικώντας όλα όσα μας ανήκουν. Αυτή είναι η δύναμή μας!».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ πρέπει να πληρώσουν στην Αχαΐα αλλά και σε όλους τους νομούς την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει σήμερα τα νοσοκομεία και τα ΚΥ της περιοχής μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πληρώσει στην Αχαΐα ότι έκλεισε το Νοσοκομείο Θώρακος και η ΝΔ ότι επιμένει να μην το επαναλειτουργεί. Νοσοκομείο που θα μπορούσε να αποτελέσει νοσοκομείο αναφοράς Covid περιστατικών και να αποσυμφορήσει με αυτόν τον τρόπο το ΠΓΝΠ του Ρίου και το ΓΝ "Αγιος Ανδρέας". Τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της πόλης μας ουσιαστικά έχουν μετατραπεί εδώ και δύο χρόνια σε νοσοκομεία μιας νόσου. Με αποτέλεσμα την αναστολή πολλών χειρουργείων, τακτικών ιατρείων κ.τ.λ.», ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελένη Λάτα, πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής των γιατρών της ΕΙΝΑ για τα Κέντρα Υγείας.

Χαρακτήρισε μονόδρομο τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ», οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις κλινικών και τμημάτων και για σύγχρονες, συνεχώς διευρυμένες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας στο ύψος των αναγκών του λαού.

«Ο δρόμος της πάλης, με επίκεντρο τις ανάγκες μας, είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος να βάλουμε εμπόδια σε μια πολιτική που υλοποιείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και αφαιρεί από τη ζωή μας τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας, προκειμένου να εξασφαλίσει ακόμη περισσότερα προνόμια και κέρδη για τους λίγους που εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα της δουλειάς μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Αγγελόπουλος, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, μιλώντας και για την κλιμάκωση της πάλης των οικοδόμων, με την πανελλαδική πανοικοδομική 24ωρη απεργία στις 16 Μάρτη.

Η Δέσποινα Καραθανάση, μια από τις 90 καθαρίστριες του Πανεπιστημίου Πατρών που απειλούνται με απόλυση, απαίτησε να φύγουν οι εργολάβοι από τα πανεπιστήμια, μόνιμη - σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους τους συμβασιούχους.

Αντίστοιχα η Αρτεμις Νικολάου, χαιρετώντας εκ μέρους του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών Η/Υ, στάθηκε στις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι των λαϊκών νοικοκυριών για να σπουδάσουν, καλώντας σε κοινή πάλη με τους εργαζόμενους και τον λαό, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η Βανέσα Αλιχού, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Μαγείρων Πάτρας.

«Η ακρίβεια τρώει τους μισθούς μας, πονάμε όταν βλέπουμε τους λογαριασμούς μας», «οι εργατικοί αγώνες δεν μπαίνουν στον γύψο, στον δρόμο θα κριθεί το δίκιο», αλλά και «αυξήσεις ζητά η εργατιά, ζωή με αξιοπρέπεια και όχι ζητιανιά» ήταν μερικά από τα συνθήματα, μαζί και με αρκετά αντιπολεμικά που ακούστηκαν, στη μαχητική πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης.

«Μπροστά οι ανάγκες μας» ακούστηκε στο Αγρίνιο

Στο Αγρίνιο, στη δυναμική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία, με κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και κεντρικό σύνθημα «βγαίνουμε μπροστά για την προστασία της υγείας, της δουλειάς και του εισοδήματος του λαού μας», δυναμικό «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων, γυναίκες, νεολαία, αγροτοκτηνοτρόφοι, που όλο το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις, διάφοροι λαϊκοί φορείς της Αιτωλοακαρνανίας.

Στην κεντρική ομιλία του, ο Γιώργος Ντουντούμης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, στάθηκε στο κάλεσμα αγώνα των συνδικαλιστικών φορέων (ΕΚ Πάτρας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης), σημειώνοντας πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν ακόμη πιο έντονα το επόμενο διάστημα και τοπικά. Κάλεσε σε ξεσηκωμό για όλα τα προβλήματα των εργαζομένων και του λαού, υπογραμμίζοντας πως σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει και ο συνδικαλιστικός φορέας.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, με τον πρόεδρό της Σπύρο Κοτοπούλη, ενώ το «παρών» έδωσαν και με χαιρετισμούς τους η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας, η Επιτροπή Αγώνα Υγείας Παναιτώλιου, ο Σύλλογος Εθελοντών Δωρητών Οργάνων Σώματος Αιτωλοακαρνανίας, που συμμετείχαν και στην πορεία που ακολούθησε.

Κάλεσμα κλιμάκωσης της πάλης στον Πύργο

Στον Πύργο, στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας ανταποκρίθηκαν εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων, εκπαιδευτικοί, μαθητές, αυτοαπασχολούμενοι, αλλά και αγρότες, που με τα τρακτέρ τους τέθηκαν επικεφαλής της μαχητικής πορείας στους δρόμους της πόλης, που ακολούθησε της συγκέντρωσης στην κεντρική πλατεία.

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από την Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρο του ΕΚ Αμαλιάδας, που αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία κοινής δράσης των πέντε Εργατικών Κέντρων, ενώ δεν έλειψαν οι αναφορές ενάντια στον νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. «Μπροστά στο νέο έγκλημα, η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Πως τα συμφέροντα του λαού μας όχι μόνο δεν βρίσκονται στη βαθύτερη εμπλοκή σ' αυτούς τους δολοφονικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, αλλά στην άμεση απεμπλοκή από αυτούς», είπε, σημειώνοντας πως ο αγώνας συνδικάτων και άλλων εργατικών και λαϊκών φορέων απαιτείται να κλιμακωθεί και για αυτό τον λόγο.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, η ΕΛΜΕ Ηλείας, ο Εμπορικός Σύλλογος Βάρδας και ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αρχαίας Ολυμπίας.

«Σεζόν» αγώνα για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους κόντρα στις απαράδεκτες εργοδοτικές αξιώσεις

Τις απαράδεκτες αξιώσεις των ξενοδόχων να απαιτούν εργαζόμενους πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται κατατρεγμένοι στην Ελλάδα, από διάφορες χώρες του πλανήτη, προκειμένου να εξασφαλίσουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη ενόψει και της νέας τουριστικής περιόδου, κατήγγειλε στην κεντρική ομιλία που πραγματοποιήθηκε στη Ζάκυνθο το μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, Τάκης Στρούζας.

Στη μαζική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην παλαιά Νομαρχία, συμμετείχαν συνδικάτα του νησιού, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος και η Επιτροπή Ειρήνης, ενώ το «παρών» έδωσαν και υγειονομικοί.

Ο Τάκης Στρούζας αναφέρθηκε επίσης στην πάλη για την επιστροφή στη δουλειά των 8 απολυμένων εργαζομένων στα ΚΤΕΛ και την ικανοποίηση των αιτημάτων όλων των υπαλλήλων στο χώρο, ενώ στάθηκε και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως ο λαός δεν πρέπει να διαλέξει κανένα ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο.

Χαιρετισμούς απηύθυναν τα συνδικάτα Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνταξιούχων Ζακύνθου, Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου, το παράρτημα του Μουσικού Συλλόγου και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος.

Μαζικό «παρών» στην Κεφαλονιά

Στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου μαζική ήταν η συμμετοχή εργαζομένων διαφόρων κλάδων, με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και τους εκπαιδευτικούς να δίνουν μαζικό «παρών».

Ενθουσιώδης ήταν η υποδοχή με χειροκροτήματα και συνθήματα στους αγωνιζόμενους αγροτοκτηνοτρόφους που με τα τρακτέρ τους, με σειρήνες και κόρνες, κατέφθασαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, από το μπλόκο της Κολόνας του Ληξουρίου.

Ο πρόεδρος του ΕΚ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Σπύρος Καμπίτσης, κάλεσε εργατικά συνδικάτα και συλλόγους άμεσα να συνεδριάσουν, να αποφασίσουν κλιμάκωση της πάλης τους, σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία των πέντε Εργατικών Κέντρων και για κατά τόπους δράσεις.

Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι των συλλόγων, Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αργοστολίου, Δασκάλων και Νηπιαγωγών, της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, καθώς και του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Κεφαλονιάς - Ιθάκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ