Δευτέρα 28 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 26 ΦΛΕΒΑΡΗ 2022
«Μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο» η διαδήλωση από Ομόνοια μέχρι Σύνταγμα

Μικρή αποδείχθηκε η Σταδίου για να χωρέσει τις προσυγκεντρώσεις των κλαδικών Συνδικάτων και Ομοσπονδιών

Μια μεγάλη ταξική αγωνιστική γιορτή, γεμάτη από εικόνες αλληλεγγύης, ενότητας της εργατικής τάξης, δύναμης για το δίκιο του εργάτη, ήταν η προσυγκέντρωση της Ομόνοιας για το μεγάλο συλλαλητήριο. Η πλατεία στην καρδιά της Αθήνας έγινε το σημείο για το συναπάντημα εργατών από τα «Πετρέλαια Καβάλας» και τα «Λιπάσματα Καβάλας», των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, των λιμενεργατών της COSCO, των μεταλλεργατών. Μαζί τους πολλοί ακόμα εργαζόμενοι από μεγάλους βιομηχανικούς κλάδους και χώρους δουλειάς, που η παρουσία τους έκανε τη διαφορά στο συλλαλητήριο. Οι Καβαλιώτες εργάτες χρειάστηκε να ταξιδέψουν μια ολόκληρη νύχτα, και όμως ήταν απόλυτα συνεπείς στο αγωνιστικό ραντεβού τους. Ακούραστοι και μαχητικοί, ήταν αυτοί που ξεκίνησαν να δίνουν τον τόνο στη προσυγκέντρωση, η οποία μετατράπηκε σε μαζικό συλλαλητήριο. Από τη μια οι εργάτες από τα «Πετρέλαια» με τα πορτοκαλί μπουφάν εργασίας και από την άλλη οι εργάτες των «Λιπασμάτων» με τις μπλε φόρμες. Οι πρώτοι να φωνάζουν «Kavala Oil - εργατιά, ενωμένοι σαν γροθιά» και οι δεύτεροι να ανταπαντούν «Πετρέλαια - Λιπάσματα είμαστε μαζί, όλοι ενωμένοι ό,τι κι αν συμβεί». Μαζί τους το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Αττικής, που είχε φροντίσει από το πρωί να τους καλωσορίσει με ένα κέρασμα, μετά το πολύωρο ταξίδι. Οταν ο κόσμος αρχίζει να συγκεντρώνεται, ανάβουν και τα πρώτα πορτοκαλί καπνογόνα, η γιορτή αγώνα έχει μόλις ξεκινήσει. Εργάτες φοράνε πορτοκαλί μπλούζες με το σύνθημα στην πλάτη «Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται».


Με το πέρασμα της ώρας η προσυγκέντρωση μεγαλώνει. Ερχονται μεταλλεργάτες της Αθήνας και του Πειραιά. Φτάνουν οι λιμενεργάτες της COSCO με τα μηχανάκια τους και γίνονται δεκτοί με χειροκροτήματα και συνθήματα. Λίγη ώρα μετά περνά αυτοκινητοπομπή ταξί. Είναι οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί. Οι ταξιτζήδες κορνάρουν, οι εργάτες χειροκροτούν, ενώ η αυτοκινητοπομπή συνεχίζει προς το Σύνταγμα.

Καταφτάνουν τα πούλμαν με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, μαζί με τις οικογένειές τους, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους της Στερεάς και της Εύβοιας. Ολοι μαζί κατεβαίνουν στον δρόμο, ανοίγουν τα πανό, σχηματίζουν τα μπλοκ τους. Οι εργάτες από την Καβάλα δεν έχουν σταματήσει σχεδόν ούτε λεπτό να τραγουδούν και να φωνάζουν συνθήματα.

Η προσυγκέντρωση κατεβαίνει στον δρόμο. Ακούγεται το σύνθημα - τραγούδι «Είμαστε δυο, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς - Αγώνα δίνουμε ξανά - Δεν μας τρομάζει τίποτα - Είμαστε όλοι μια γροθιά». Μια διαδήλωση συγκροτείται σε ελάχιστο χρόνο και ανεβαίνει τη Σταδίου, περιμένοντας να φτάσει η προσυγκέντρωση από την Κάνιγγος, όπου είχαν δώσει ραντεβού οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, στο Χρηματοπιστωτικό, στις Τηλεπικοινωνίες, στο Φάρμακο κ.α.

Τα συνθήματα και τα τραγούδια συνεχίζονται χωρίς σταματημό. «Από την Καβάλα έως τον Πειραιά, είμαστε όλοι ενωμένοι μια γροθιά». Οι δύο προσυγκεντρώσεις γίνονται ένα και μια μεγάλη πορεία ενότητας και αγώνα ξεκινά. Πέφτει κι άλλο σύνθημα - τραγούδι: «Δεν μας τρομάζουν οι απολύσεις - Δεν μας τρομάζουν οι απειλές - Αγώνα δίνουμε για τα παιδιά μας - Με υψωμένα χέρια και γροθιές». Και πάλι ανάβουν καπνογόνα.


Τα μπλοκ γυναικών της ΛΑΡΚΟ, που κρατούν πικέτες διαφόρων χρωμάτων, ξεχωρίζουν. Στα χαρτόνια γραμμένα συνθήματα όπως «Στης ΛΑΡΚΟ το καμίνι, αντίσταση θα γίνει», «Οι εργάτες μας μπροστά με μαμάδες και παιδιά», «Ολοι μαζί με το κεφάλι ψηλά».

Λίγο μετά τη Χρήστου Λαδά ξεπροβάλλουν απρόσμενα μέσα από την πορεία δεκάδες παπάκια - είναι η μοτοπορεία των εργαζομένων της «e-food» με τα κατακόκκινα μπουφάν τους. Βγαίνουν όλοι μπροστά, συγκεντρώνονται, δέχονται απανωτά χειροκροτήματα, συνεχίζουν προς το Σύνταγμα. Στο ύψος της Κλαυθμώνος ενώνονται με τους συνταξιούχους, που τους υποδέχονται με τις γροθιές υψωμένες και με συνθήματα. Οι απόμαχοι της δουλειάς μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και σωματείων από όλη την Αττική δίνουν μαχητικό «παρών», ζητούν ουσιαστικές αυξήσεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δωρεάν κ.ά.

Οσο η πορεία ανεβαίνει, η Σταδίου αποδεικνύεται μικρή για να χωρέσει τον όγκο των διαδηλωτών. Σφύζει από τα δεκάδες μπλοκ, τους χιλιάδες εργαζόμενους, που έχουν σηκώσει στο πόδι όλη την Αθήνα, κατευθυνόμενοι προς το Σύνταγμα.

Την ώρα που η κεφαλή της πορείας βρίσκεται στο ύψος της Παλιάς Βουλής, η πορεία σταματά. Μπροστά μπαίνει μια μεγάλη ντουντούκα και σε απόσταση μερικών μέτρων η μία από την άλλη μπαίνουν άλλες μικρότερες ντουντούκες για να αναπαράγουν το σύνθημα «Είμαστε ψυχή απ' την ψυχή σας - αδέρφια της COSCO είμαστε μαζί σας». Το σύνθημα επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά και κάθε επόμενη φορά απευθύνεται στους εργάτες των «Λιπασμάτων», των «Πετρελαίων», της ΛΑΡΚΟ.


Η πορεία φτάνει στην κάτω μεριά του Συντάγματος, στρίβει αριστερά τη Βασιλέως Γεωργίου και ενώνεται με τις άλλες προσυγκεντρώσεις, με φοιτητές, σπουδαστικούς συλλόγους, εκπαιδευτικούς, με Συλλόγους Γυναικών, με οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ. Λίγο μετά, επίσης από τη Σταδίου, φτάνουν τα μαζικά μπλοκ των συνταξιούχων, που περνούν από την κάτω μεριά της πλατείας, ανεβαίνουν την Οθωνος και ενώνονται και αυτοί στη μεγάλη συγκέντρωση.

Ενα μεγάλο αγωνιστικό ποτάμι με τη σημερινή και αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης, με τους ακούραστους βετεράνους του αγώνα, ξεδιπλώθηκε στην Βασιλίσσης Αμαλίας και σε κάθετους δρόμους.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ