Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα, διαχρονικά και ζωντανά

Στη χτεσινή αντιιμπεριαλιστική πορεία για την επέτειο από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου συμμετείχε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι εκδηλώσεις και οι πορείες 49 χρόνια μετά δείχνουν ότι τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όπως "έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, οι βάσεις του θανάτου", για προστασία του λαϊκού εισοδήματος, ενάντια στη φτώχεια και την ανεργία, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία, ενάντια στην κρατική καταστολή, τον φασισμό, τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις, την ίδια δηλαδή τη δικτατορία του κεφαλαίου, εξακολουθούν να είναι επίκαιρα, διαχρονικά και ζωντανά μέχρι σήμερα».

Ξεχωριστή η παρουσία των νέων στρατευμένων

«Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά»: Το σύνθημα στο οποίο ενώθηκαν χιλιάδες φωνές αποτυπώθηκε στο πανό με το οποίο διαδήλωσαν οι νέοι στρατευμένοι, δεχόμενοι θερμά χειροκροτήματα επιδοκιμασίας για τη στάση τους.

«Μάθημα ζωής» από τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου»

«Το Πολυτεχνείο είναι μάθημα ζωής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς», επιβεβαίωσαν και οι μικροί φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου», που έδωσαν το δικό τους «παρών» με το μπλοκ τους στην πορεία.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - 49 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ
Στον δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα γράφεται η Ιστορία

Ογκώδες και μαχητικό «κόκκινο ποτάμι» η διαδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Με μια ογκώδη και μαχητική διαδήλωση, που κατέληξε στην πρεσβεία των ΗΠΑ, με συνθήματα που μετέφεραν στον λαό το κάλεσμα να γράψει με τον αγώνα του τις επόμενες σελίδες της Ιστορίας, να πάρει τη σκυτάλη της πάλης για τα επίκαιρα και αδικαίωτα αιτήματα για «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», τίμησαν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ την επέτειο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου.

Ενα μαχητικό ψηφιδωτό με ανθρώπους όλων των ηλικιών, χιλιάδων εργαζομένων και νέων, γονιών με μικρά παιδιά, εργαζομένων από χώρους δουλειάς που έδωσαν μεγάλες μάχες και ετοιμάζονται για τις επόμενες, σχηματίστηκε χτες το απόγευμα στα μπλοκ των κλαδικών και εδαφικών Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Σχημάτισαν μια μεγάλη κόκκινη διαδήλωση που έστειλε δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα: Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου «ζει» 49 χρόνια μετά, στην πάλη του λαού για τα δικαιώματά του, στον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, στην πάλη για την ανατροπή του συστήματος της φτώχειας και της εκμετάλλευσης. Ενδεικτικό της μαζικότητας των μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ήταν ότι όταν η κεφαλή της πορείας έφτανε στην αμερικάνικη πρεσβεία, τα τελευταία μπλοκ δεν είχαν ακόμα φτάσει στον «Ευαγγελισμό».

Στην πορεία συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα.


«Στον δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα με τον λαό πρωταγωνιστή. Ετσι κερδίζεται το δίκιο! Ετσι γράφεται η Ιστορία!». Το πανό της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής, στην κεφαλή της πορείας, έδωσε το στίγμα της διαδήλωσης.

«Ο λαός δεν ξεχνά, τους αγωνιστές τιμά», διαβεβαίωσαν τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ. Και η μεγαλύτερη τιμή στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου και του αντιδικτατορικού αγώνα, είναι το «μέτωπο» που κρατούν ανοιχτό χωρίς κανέναν συμβιβασμό με τη δικτατορία του κεφαλαίου. Με το σύστημα που φέρνει μαζικά τον λαό αντιμέτωπο με την ενεργειακή φτώχεια, τη σκληρή πραγματικότητα της επιδείνωσης των όρων διαβίωσης, το απάνθρωπο πρόσωπο του πολέμου και της προσφυγιάς.

«Τα κέρδη των λίγων, η φτώχεια των πολλών, αυτή είναι η εξουσία των καπιταλιστών», κατήγγειλαν οι διαδηλωτές. Απέναντι στη σημερινή βαρβαρότητα, έστειλαν μήνυμα αγωνιστικής αισιοδοξίας: «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός».

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται στο έδαφος της Ουκρανίας και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών απειλούν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση και γενίκευση της πολεμικής σύγκρουσης, στο επίκεντρο της διαδήλωσης βρέθηκε η απαίτηση για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. «Εξω το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και οι βάσεις τους», «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», ήταν μερικά από τα συνθήματα στα πανό και τα μπλοκ των Οργανώσεων.

***


Τα συνθήματα ακούστηκαν πιο δυνατά την ώρα που η πορεία περνούσε μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ, ζωσμένη όπως πάντα από αστυνομικές δυνάμεις και κλούβες: «Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη - Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Εξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», «ΝΑΤΟ και Ρωσία τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Δε σας θέλει ο λαός, πάρ' τις βάσεις σας και μπρος».

Για περισσότερο από μισή ώρα, το «κόκκινο ποτάμι» περνούσε μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ: Μια τεράστια συμμετοχή τόσο πίσω από τα πανό των κλαδικών Οργανώσεων του Κόμματος, με χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους από κλάδους και χώρους δουλειάς, από τη βιομηχανία, τις μεταφορές, το εμπόριο και τις υπηρεσίες, τον επισιτισμό, το χρηματοπιστωτικό, τους εκπαιδευτικούς κ.ά., να κατεβαίνουν στην πορεία με τους κομμουνιστές συναδέλφους τους, όσο και από τις συνοικίες, απ' άκρη σ' άκρη της Αττικής, που πύκνωσαν τις γραμμές του μεγάλου συλλαλητηρίου.

Μια ατελείωτη διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων του μεροκάματου και των παιδιών τους που συμπορεύτηκαν με το ΚΚΕ, προμηνύοντας την ενίσχυση της εργατικής - λαϊκής πάλης το επόμενο διάστημα. Η συγκρότηση των μπλοκ, η μαχητικότητα και ο παλμός, τα συνθήματα που εναλλάσσονταν δονώντας την ατμόσφαιρα χτες το απόγευμα έδωσαν για μια ακόμα φορά απάντηση σε όσους δεν λένε να το χωνέψουν ότι ο λαός θα διαδηλώνει ενάντια σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στην εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.


Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, όσοι και όσες συμπορεύονται μαζί τους, πολλοί ακόμα που έκαναν για πρώτη φορά το βήμα και βρέθηκαν στον δρόμο με το ΚΚΕ, διαμήνυσαν πως δεν πρόκειται να επιλέξουν «στρατόπεδο ληστών», να στοιχηθούν πίσω από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα που συγκρούονται, είτε με άλλα μέσα είτε με τα όπλα, αλλά θα συνεχίσουν να παλεύουν για να δυναμώσει «η μόνη μας ελπίδα, η πάλη των λαών». Απέναντι στις φωνές που θέλουν να στρέφουν τον έναν λαό απέναντι στον άλλο, τον ελληνικό λαό απέναντι στον τουρκικό και αντίστροφα, ξεκαθάρισαν: «Σ' Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός, το ΝΑΤΟ, οι κυβερνήσεις, ο καπιταλισμός».

Στον απόηχο της επιτυχημένης πανεργατικής απεργίας και των μαζικών συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 9 Νοέμβρη, η χτεσινή διαδήλωση έδωσε συνέχεια στην αγωνιστική δράση, έκανε το επόμενο βήμα στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης του αγώνα, της οργάνωσης της αντεπίθεσης του λαού. Η σκυτάλη τώρα περνά στις μικρές και τις μεγάλες μάχες του επόμενου διαστήματος.

Σε καθεμία από τις μάχες αυτές, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος είναι έτοιμοι να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, φωτίζοντας την ανάγκη κάθε αγώνας να βάζει στο στόχαστρό του το σύστημα της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, των πολέμων, της καταστολής. Υπενθυμίζοντας σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, συνταξιούχο, νέο, το σύνθημα που ακούστηκε ξανά και ξανά από τα μπλοκ της πορείας: «ΚΚΕ δυνατό, η ελπίδα είναι εδώ».




RIZOSPASTIS

«Τιμάμε τον Νοέμβρη στον δρόμο του αγώνα»

Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας, εργατικά σωματεία, η ΕΕΔΥΕ και άλλοι μαζικοί φορείς συμμετείχαν στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία

«Τιμάμε τον Νοέμβρη στον δρόμο του αγώνα για σπουδές και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα». Το σύνθημα αυτό, στο πανό με την υπογραφή των Φοιτητικών Συλλόγων Αθήνας, αποτύπωνε ότι τα ζωντανά μηνύματα του ξεσηκωμού βρίσκουν έκφραση στις διεκδικήσεις τους, ότι οι αγώνες τού χτες και τα διδάγματα εκείνου του αγώνα φωτίζουν τους αγώνες τού σήμερα.

Το ραντεβού των φοιτητών ήταν στα Προπύλαια. Μαζί με εκπαιδευτικά σωματεία, με το ΠΑΜΕ, που δήλωνε στο πανό του ότι «Δεν θα επιλέξουμε στρατόπεδο ληστών, αλληλεγγύη το όπλο των λαών». Την ΕΕΔΥΕ, που ξεκαθαρίζει «Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους - Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ». Επίσης, με τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης, την ΕΕΔΔΑ, την Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών. Με τα μαζικά φοιτητικά μπλοκ μπροστά, έγιναν κομμάτι της μεγαλειώδους αντιιμπεριαλιστικής πορείας.

Τιμάμε τους νεκρούς, τους αγωνιστές που δεν λύγισαν, που απαίτησαν «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», που έγραφαν έξω από τις πύλες «Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», δήλωσαν οι φοιτητές και ακολούθησε ένας καταιγισμός συνθημάτων για τις σύγχρονες ανάγκες, ενάντια στον πόλεμο και στην εμπλοκή της χώρας μας: «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, σίτιση - στέγαση - δωρεάν σπουδές», «Εξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών». Μαζί με συνθήματα συμπόρευσης των φοιτητών με τους εργαζόμενους, όπως «Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά - Ετσι απαντάμε στη σύγχρονη σκλαβιά», με αναφορές στην πρόσφατη αγωνιστική συνάντησή τους στις 9 Νοέμβρη.


Παράλληλα, με τραγούδια του αγώνα στα οποία συντόνιζαν το βήμα οι διαδηλωτές, έδιναν τον τόνο σε όλη τη διαδρομή προς την αμερικάνικη πρεσβεία, με το μαχητικό σκηνικό να συμπληρώνουν σημαίες του ΜΑΣ και τα πανό Συλλόγων, όπου αναγράφονταν μηνύματα όπως: «Ο αγώνας του λαού και της νεολαίας φώτισε και τους πιο σκοτεινούς καιρούς, τίποτα δεν είναι ανίκητο», «Του Πολυτεχνείου ο αγώνας ζει, μας δείχνει τον δρόμο για την ανατροπή», «Αρνιέμαι να πνιγώ στην καταχνιά - Παλεύουμε για σπουδές με δικαιώματα».

Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα δυνάμωναν καθώς τα μπλοκ έμπαιναν στην τελική ευθεία και έφτασαν στην αμερικάνικη πρεσβεία, μαζί με συνθήματα ενάντια σε κάθε είδους εμπλοκή της χώρας στα σχέδια των ιμπεριαλιστών: «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά».


ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ
Στον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου μίλησε ο λαός

Ειδική εκδήλωση στη Βουλή για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στην επέτειο του Πολυτεχνείου έγινε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής. Από το ΚΚΕ ομιλήτρια ήταν η βουλευτής του, Μαρία Κομνηνάκα, η οποία τόνισε ότι «στον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου μίλησε ο λαός, μίλησε το οργανωμένο φοιτητικό και εργατικό - λαϊκό κίνημα».

Η Μ. Κομνηνάκα ανέδειξε ότι ο φοιτητικός και ευρύτερα νεολαιίστικος ξεσηκωμός συγκέντρωσε άμεσα την ενεργητική αλληλεγγύη χιλιάδων εργαζομένων και άλλων λαϊκών δυνάμεων, σμπαραλιάζοντας τα αστικά κηρύγματα για «ρεαλισμό» και «εφικτό». Το πολύτιμο συμπέρασμα που εξάγεται για το σήμερα, συνέχισε, είναι ότι «ο αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων ανατρέπεται μόνο από την οργανωμένη δράση του εργατικού - λαϊκού παράγοντα ενάντια σε κάθε αναμονή, αλλά και σε κάθε ψευδαίσθηση ότι οι αλλαγές κορυφών μπορούν να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων», ότι «και ο πιο ισχυρός εχθρός δεν είναι ανίκητος όταν ο λαός αποφασίσει να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις».

Επεσήμανε πόσο επίκαιρα είναι σήμερα τα συνθήματα του Πολυτεχνείου, όπως το «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», με τον λαό να ζει ήδη σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας, διόγκωσης της ανεργίας, ραγδαίας επιδείνωσης του βιοτικού του επιπέδου και διαρκούς διόγκωσης του θεσμικού πλαισίου και των πολυπλόκαμων μηχανισμών καταστολής των λαϊκών δικαιωμάτων, ελευθεριών και αγώνων. Επίσης, όπως το «Εξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ», καθώς μπροστά στις εξελίξεις γίνεται ακόμα πιο επιτακτικά αναγκαία η μαζική λαϊκή καταδίκη του πολέμου, η ένταση της πάλης για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.

Τόνισε ακόμα ότι «ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου, παρά τις συνεχείς προσπάθειες να καταστεί ένα ανώδυνο σύμβολο, συνεχίζει να συγκινεί τις μεγαλύτερες και τις νεότερες γενιές των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων, ως σύμβολο νέων αγώνων και ανυπακοής στα σχέδια της καπιταλιστικής εξουσίας.

Καταλήγοντας η Μ. Κομνηνάκα υπογράμμισε: «Το ΚΚΕ, αντλώντας διδάγματα, έμπνευση και δύναμη από την υπερεκατοντάχρονη ιστορική πορεία του, την Ιστορία των αλύγιστων της ταξικής πάλης, προχωρά μπροστά δίνοντας το χέρι σε όποιον σηκώνεται, στις μικρές και μεγάλες μάχες που δίνει καθημερινά ο λαός. Ετσι, λοιπόν, με δυνατό ΚΚΕ και με μαζική λαϊκή αντεπίθεση, να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή, για τις ριζικές αλλαγές που απαιτούν οι καιροί, να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση και να γίνει πραγματικότητα το ωραίο, το μεγάλο, το συγκλονιστικό».

Πρωτότυπα τρικάκια της ΚΝΕ στο Αρχείο του Κόμματος

Ανήμερα της επετείου του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, το Αρχείο του ΚΚΕ εμπλουτίστηκε με πρωτότυπο αρχειακό υλικό από τη δράση της ΚΝΕ την περίοδο της χούντας.

Τρικάκια της ΚΝΕ, με συνθήματα που στα χρόνια της δικτατορίας συνέβαλαν στην ανάταση του λαού, τα διέσωσε και τα πρόσφερε χτες στο Αρχείο του ΚΚΕ ο Δημήτρης Τόκας, ο οποίος τα χρόνια της δικτατορίας ήταν στην ομάδα τυπώματος και διακίνησής τους.


Ενθουσιασμός και αισιοδοξία για τη συνέχεια

Το γιγάντιο κόκκινο ποτάμι από χιλιάδες και χιλιάδες λαού, που έρεε ασταμάτητα επί ώρες και περικύκλωσε ολόκληρη την Αθήνα από τα Χαυτεία μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία, στέλνοντας ηχηρό το αντιιμπεριαλιστικό και διεκδικητικό μήνυμα αγώνα και αντεπίθεσης, ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει ενθουσιασμό και αισιοδοξία για τη συνέχεια. Κάθε μπλοκ εντυπωσιακό, εμπλουτισμένο στις γραμμές του και με εργαζόμενους που για πρώτη φορά πήραν μέρος στη διαδήλωση του Πολυτεχνείου και αρκετοί από αυτούς να έχουν κάνει το πρώτο βήμα στη μεγαλειώδη απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Ο 27χρονος Λουκάς, εξωτερικός συνεργάτης σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών, ήταν ένας από αυτούς. «Συμμετείχα για πρώτη φορά σε οργανωμένη διαδήλωση στην απεργία στις 9 Νοέμβρη. Σήμερα είναι η δεύτερη φορά. Τέλειωσα Πολυτεχνείο στον Βόλο και είμαι εξωτερικός συνεργάτης σε εταιρεία με μειωμένα δικαιώματα και μισθό. Αν κάνουν περικοπές ξέρω ότι θα είμαι ο πρώτος που θα φύγω. Στις 9 Νοέμβρη μετά τις συζήτηση με το σωματείο μου, στις συνελεύσεις με τους άλλους συναδέλφους μου, απήργησα για πρώτη φορά και πήρα μέρος στην απεργιακή διαδήλωση με το ΠΑΜΕ και ένιωσα ποια είναι η δύναμή μας. Σήμερα που βλέπω ξανά τόσο κόσμο γύρω μου, που για να πω την αλήθεια δεν περίμενα, να μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες, για τον μισθό, την ακρίβεια, τον πόλεμο, απέκτησα τη βεβαιότητα για τη συνέχεια για τα όσα μπορούμε να καταφέρουμε. Και το μήνυμα του Πολυτεχνείου νομίζω ότι είναι αυτό. Οταν δεν φοβόμαστε, σηκώσουμε το ανάστημά μας και αγωνιστούμε για το δίκιο μας, μπορούμε να πιάσουμε ακόμα και αυτό που σήμερα μπορεί να μας φαίνεται αδύνατο. Αυτό θα πω και αύριο στη δουλειά στους συναδέλφους, που αν και αγανακτούν, δεν ήρθαν είτε γιατί φοβήθηκαν, είτε γιατί νομίζουν ότι δεν γίνεται τίποτα».


Στο τεράστιο μπλοκ των μεταφορών ο 45χρονος Κώστας, μόλις 7 χρόνια στα καράβια, «καινούργιος» και αυτός θα πει: «Αναγκάστηκα να πάω στα καράβια γιατί με την κρίση και την πανδημία έκλεισε η βιοτεχνία που δούλευα. Καταστράφηκε ο άνθρωπος. Δέκα χρόνια συζώ με την κοπέλα μου και δεν μπορούμε να ανοίξουμε σπίτι, να κάνουμε οικογένεια. Η ζωή μας είναι ένας διαρκής αγώνας για την επιβίωση, που διαρκώς γίνεται και πιο σκληρός. Πήρα την απόφαση ότι η θέση μου θα είναι δίπλα σε αυτούς που δεν το βάζουν κάτω και ειδικά σήμερα, για να δικαιωθούν κάποια στιγμή τα συνθήματα του Πολυτεχνείου. Για την ελευθερία να ζεις σαν άνθρωπος, για την ελευθερία ειδικά σήμερα τα παιδιά να έχουν ρεύμα και θέρμανση στο σπίτι και στο σχολείο, την ελευθερία να δουλεύεις και να παίρνεις ικανοποιητικό μισθό και να μπορείς να εξασφαλίσεις τα απαραίτητα για το σπίτι κόντρα στη μεγάλη ακρίβεια. Την ελευθερία να μη φοβάσαι να μη σου πέσει καμία βόμβα στο κεφάλι. Οσο και να μας φοβίζουν, να μας απογοητεύουν και να μας απομονώνουν τα κανάλια και το ίντερνετ, σήμερα όλοι αυτοί οι χιλιάδες που διαδηλώνουμε, δείχνουν ότι αργά ή γρήγορα θα βρούμε την άκρη. Εδώ με την εξέγερση του Πολυτεχνείου ο λαός και η νεολαία τα έβαλε με τα τανκς, εμείς γιατί να κωλώσουμε;».

Δίπλα του είναι ο 38χρονος Νίκος, ναυτεργάτης και αυτός συμπλήρωσε: «Εχω μιλήσει και πριν την απεργία, αλλά και μετά, με πάνω από 10 συναδέλφους. Βλέπω πως όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν πια ότι ένας τρόπος υπάρχει για να αλλάξουν τη ζωή τους, να αφήσουν πίσω την απογοήτευση, το δεν βαριέσαι και τις διάφορες θεωρίες και να σηκώσουν κεφάλι, να ενωθούν με τους χιλιάδες που αγωνίζονται. Και νομίζω ότι κάθε φορά, ειδικά το τελευταίο διάστημα, είμαστε και περισσότεροι, και αυτό είναι πολύ αισιόδοξο για όλους μας, ότι κάτι καλό έρχεται».

***

Ο Στέλιος, 26 ετών, μάγειρας περιμένει στο πεζοδρόμιο να περάσει το μπλοκ του για να μπει στη διαδήλωση. «Εχω έρθει και άλλες φορές, αλλά νομίζω ότι φέτος έχει πολύ περισσότερο κόσμο. Το ίδιο έγινε και με την τελευταία απεργία. Φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι με όλα αυτά που ζούμε, καταλαβαίνουν ότι δεν γίνεται άλλο να μένουν απαθείς στα σπίτια τους ή να υποκύπτουν σε ό,τι τους λένε στη δουλειά τους. Οτι θα πρέπει να απεργήσουν και να αγωνιστούν. Το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι η εξέγερση με αιτήματα που βελτιώνουν τη ζωή των εργαζομένων, των νέων και αυτό το μήνυμα στέλνει όλος αυτός ο κόσμος που συμμετέχει σήμερα εδώ».

Στα τεράστια μπλοκ του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών γίνεται χαμός από τη ζωντάνια, τα απανωτά συνθήματα, τα τραγούδια, τα χειροκροτήματα. Ετοιμο είχαν και το σύνθημα για το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. που εκείνη την ώρα ήταν από πάνω τους ρίχνοντας το φως του προβολέα: «Φέρτε ελικόπτερα, φέρτε και το ΝΑΤΟ, με οργάνωση και αγώνα θα 'ρθουν τα πάνω κάτω» βροντοφώναζαν.

Εκεί βρίσκεται ο Μανώλης από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. «Τόσο κόσμο δεν έχω ξαναδεί. Ενα θα πω: Οτι το Χαροκόπειο είχε να κατεβάσει πανό σε διαδήλωση για το Πολυτεχνείο 7 χρόνια. Η νίκη της ΠΚΣ έχει δώσει άλλο αέρα παντού. Ολο και περισσότερα παιδιά καταλαβαίνουν τι τους γίνεται, αντιλαμβάνονται ακόμα καλύτερα και τα συνθήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου. Δεν έχουμε σίτιση, φοιτητικές εστίες, όμως το Χαροκόπειο δίνει εκατομμύρια για να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ. Λοιπόν όλοι εδώ στον αγώνα» και τα λόγια του διακόπτει το σύνθημα: «Στο Πολυτεχνείο μίλησε ο λαός, ανίκητος δεν είναι ο ιμπεριαλισμός».

Το γνωστό σκηνικό έντασης και επεισοδίων στήθηκε μετά το τέλος της πορείας στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ των γνωστών «ομάδων» και των ΜΑΤ έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών ενώ έβαλε σε δράση και τον «Αίαντα», το τεθωρακισμένο όχημα εκτόξευσης νερού.

Νωρίτερα, μια μικρή ομάδα που έφτασε κοντά στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ προκάλεσε φθορές βάζοντας φωτιά, ενώ μια άλλη ομάδα επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ και προκάλεσε την πυρπόληση μιας υπηρεσιακής μοτοσικλέτας της ΕΛ.ΑΣ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε δεκάδες προσαγωγές ατόμων, περιμετρικά του ΑΠΘ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η μεγαλύτερη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση των τελευταίων ετών

Ο Γ. Δελής καταθέτει στεφάνι εκ μέρους του ΚΚΕ

MotionTeam

Ο Γ. Δελής καταθέτει στεφάνι εκ μέρους του ΚΚΕ
Με τη μεγαλύτερη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση των τελευταίων χρόνων, στη Θεσσαλονίκη, χιλιάδες λαού με τη μαχητική και μαζική συμμετοχή της νεολαίας, τίμησαν τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και έδειξαν ότι ζει στους αγώνες για μόρφωση, δουλειά, ζωή, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Εργαζόμενοι, νέοι, φοιτητές και μαθητές άρχισαν να συγκεντρώνονται μετά τις 5 το απόγευμα έξω από το Πολυτεχνείο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πήραν τη θέση τους συγκροτημένα πίσω από τα πανό των φοιτητικών συλλόγων, των εργατικών σωματείων και των άλλων φορέων του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Λίγο πριν ξεκινήσει η διαδήλωση, αντιπροσωπεία στρατευμένων, φωνάζοντας το σύνθημα «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά» κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που βρίσκεται στον χώρο του Πολυτεχνείου.

Τα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ξεχώρισαν για τη μαζικότητα και τη δυναμική τους. Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες μετέφεραν το κάλεσμα ξεσηκωμού με τα συνθήματα «Στο Πολυτεχνείο μίλησε ο λαός - ανίκητος δεν είναι ο ιμπεριαλισμός», «Δεν θα επιλέξουμε στρατόπεδο ληστών, μόνη μας ελπίδα η πάλη των λαών» και έδειχναν τον δρόμο που πρέπει να διαλέξει ο λαός με το σύνθημα «ΚΚΕ δυνατό, η ελπίδα είναι εδώ».


MotionTeam

Με το σύνθημα «Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, ήτανε εξέγερση και πάλη λαϊκή» να δονεί την ατμόσφαιρα, ξεκίνησε η μεγάλη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στην κεφαλή της πορείας στάθηκαν οι αντιδικτατορικοί αγωνιστές, πίσω από τα πανό του ΣΦΕΑ 1967 - 1974. Ακολουθούσαν οι πανεπιστημιακοί (διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό) και οι φοιτητικοί σύλλογοι με το μεγάλο και μαχητικό μπλοκ και το πανό τους να δηλώνει ότι «Στο δρόμο ο λαός γράφει Ιστορία». Ιδιαίτερα μαζικό ήταν και το μπλοκ της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών που πορεύονταν με οδηγό ότι «Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα» και απαιτούσαν «Λεφτά για την Παιδεία». Ολο ζωντάνια ήταν και το μπλοκ των φίλων του «κόκκινου Αερόστατου», με πρωταγωνιστές τα παιδιά.

Πολύ μαζικό ήταν το μπλοκ του ΠΑΜΕ και των εργατικών σωματείων, με το κεντρικό πανό να καλεί τον λαό σε «Οργάνωση και αγώνα - καμιά αναμονή. Η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή». Εκεί συγκροτημένα έδωσαν το «παρών» εργαζόμενοι από δεκάδες χώρους και κλάδους δουλειάς, συνεχίζοντας στον ρυθμό της μεγάλης απεργίας, αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Μαζικά και μαχητικά συμμετείχαν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ) διαδηλώνοντας «Καμία ανοχή στη σύγχρονη εξαθλίωση - παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει». Αλλά και της ΕΔΥΕΘ και της Επιτροπής ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις.


MotionTeam

Οι χιλιάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης και έκαναν ξεκάθαρο ότι δεν θα επιτρέψουν τη μετατροπή της πόλης σε ορμητήριο των δολοφονικών σχεδιασμών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, βροντοφωνάζοντας «Η Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών, όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών» και «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Συγκλονιστικά ήταν τα όσα διαδραματίστηκαν όταν η αντιιμπεριαλιστική πορεία έφτασε έξω από το αμερικάνικο προξενείο. Η ατμόσφαιρα δονήθηκε με το σύνθημα «Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη - Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», αλλά και «Εξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις».

Στη συνέχεια, κρατώντας πυρσούς, οι φοιτητές τραγούδησαν από την ντουντούκα το «Ακορντεόν». Οι στίχοι περνούσαν από στόμα σε στόμα και το χειροκρότημα επιβεβαίωνε την απόφαση που εκφράστηκε μελωδικά και ξεκάθαρα πως «δεν θα περάσει ο φασισμός». Μια στιγμή που έστειλε το μήνυμα αισιοδοξίας και αγωνιστικής ανάτασης και με τους στίχους του Γ. Ρίτσου πως «τούτο το χώμα είναι δικό τους και δικό μας».

Πριν αποχωρήσουν από το προξενείο, οι διαδηλωτές έγραψαν στην είσοδό του «Εξω οι ΗΠΑ - Εξω το ΝΑΤΟ. Το Πολυτεχνείο ζει», ξεκαθαρίζοντας ότι οι ιμπεριαλιστές είναι ανεπιθύμητοι στην πόλη.

Η πορεία ολοκληρώθηκε στο Αγαλμα Βενιζέλου, όπου ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού στις μικρές και μεγάλες μάχες που ακολουθούν ενάντια στον πόλεμο, στην ακρίβεια, στον αυταρχισμό, στον αγώνα για την ανατροπή.

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Πολυτεχνείου


Με τη μαζική παρουσία λαού και νεολαίας πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Πολυτεχνείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τα συνθήματα «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» αλλά και «Αγώνας, γνώση, τόλμη και αντοχή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική» ακούστηκαν δυνατά την ώρα που κατέθεταν στεφάνι εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής Γιάννης Δελής και εκ μέρους της ΚΝΕ ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του ΚΣ.

Η κατάθεση ξεκίνησε με στεφάνι από τους εκπροσώπους του ΣΦΕΑ 1967 - 1974, τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα. Ξεχωριστή στιγμή ήταν η ώρα που στεφάνι κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αλλά και του ΠΑΜΕ και του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση «Μαλαματίνα» με κυρίαρχο το σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Στεφάνια κατέθεσαν επίσης δεκάδες εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών, εκπρόσωποι φορέων όπως η ΕΔΥΕΘ, η ΟΓΕ, η Ομοσπονδία Γονέων, κ.ά.

Σε δήλωσή του ο Γιάννης Δελής σημείωσε: «Η μνήμη του Πολυτεχνείου παραμένει και σήμερα καυτή και ολοζώντανη.

Μας διδάσκει ότι κόντρα σε αυτόκλητους σωτήρες και σε μια λογική αναμονής, ο μαζικός και ανυποχώρητος λαϊκός αγώνας μπορεί να ανατρέψει ακόμα και τους πιο αρνητικούς συσχετισμούς, όπως έγινε το 1973. Οι αγώνες του Πολυτεχνείου παραμένουν και σήμερα ζωντανοί και συνεχίζουν μέσα στους αγώνες του λαού μας και της νεολαίας για μια καλύτερη ζωή».

Ο Γιάννης Βασιλειάδης τόνισε: «49 χρόνια μετά η εξέγερση του Πολυτεχνείου συνεχίζει να εμπνέει, να παραμένει ζωντανή, να φλογίζει τις καρδιές της νεολαίας, των εργαζομένων. Τα συνθήματα και τα αιτήματα του Πολυτεχνείου "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία" και "Εξω οι ΗΠΑ - Εξω το ΝΑΤΟ" ζουν και παραμένουν ανεκπλήρωτα στο σήμερα. Τιμάμε τους αγωνιστές, τιμάμε όλους αυτούς οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν για μια καλύτερη ζωή, ενάντια στη δικτατορία των μονοπωλίων, για να μπορέσουν να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τον λαό και τη νεολαία στη χώρα μας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στη δικτατορία των μονοπωλίων, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

ΠΑΤΡΑ
«Στο Πολυτεχνείο μίλησε ο λαός, ανίκητος δεν είναι ο ιμπεριαλισμός»

Μαζική και με παλμό η συγκέντρωση και η πορεία που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο και Φοιτητικοί Σύλλογοι

Μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα έστειλαν και από την Πάτρα εργαζόμενοι και νεολαία, με τη μαζική και μαχητική πορεία που πραγματοποίησαν στους δρόμους της πόλης, τιμώντας την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. «Στο Πολυτεχνείο μίλησε ο λαός, ανίκητος δεν είναι ο ιμπεριαλισμός», διατράνωσαν στη συγκέντρωση που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο και Φοιτητικοί Σύλλογοι και στην αντιιμπεριαλιστική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Ηταν τέτοιος ο ενθουσιασμός, που παρά και τον άσχημο καιρό, σε αρκετά σημεία της πορείας έγιναν στάσεις. Φοιτητές τραγούδησαν το «Ακορντεόν» μέσα σε χειροκροτήματα και συνθήματα, πως «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται, ούτε προσκυνά», συνθήματα ενάντια στον φασισμό, αλλά και όσα τονίζουν ότι κανένας Ελληνας φαντάρος δεν έχει δουλειά έξω από τα σύνορα της χώρας, επισημαίνοντας παράλληλα: «Ενωση και ΝΑΤΟ, πολέμου συνδικάτο». Μαθητές και φοιτητές άναψαν καπνογόνα δίνοντας ξεχωριστό τόνο, απαιτώντας ταυτόχρονα να φύγουν οι πολυεθνικές απ' τα σχολεία και τις πανεπιστημιακές σχολές.

Το «παρών» στη συγκέντρωση και την πορεία έδωσε επίσης πολυπληθής αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη. Παρευρέθηκε, ακόμα, πολυμελής αντιπροσωπεία της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και της ΤΕ Αχαΐας.


Η πορεία κατευθύνθηκε στο μνημείο Νίκου Τεμπονέρα και από εκεί ολοκληρώθηκε στην πλατεία Γεωργίου, με τους συγκεντρωμένους να τραγουδούν... «Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες».

Στο πλαίσιο του εορτασμού επίσης, χτες το πρωί στεφάνια κατέθεσαν στο Παράρτημα του Πανεπιστημίου και στο κτίριο της πρώην Ασφάλειας ο δήμαρχος Πατρέων, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, καθώς και πολλά εργατικά σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι. Επίσης η Ενωση Κυπρίων Φοιτητών Πάτρας και η Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Πάτρας.

Στο χώρο του πρώην κτιρίου της Ασφάλειας τονίστηκε ότι «εδώ βασανίστηκαν εκατοντάδες αγωνιστές την περίοδο της δικτατορίας» και κατατέθηκαν στεφάνια από την οικογένεια του Γιώργου Σαμούρη, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Πολυτεχνείο στην Αθήνα.

  • Συγκεντρώσεις και πορείες από Εργατικά Κέντρα, σωματεία εργαζομένων και άλλους φορείς, πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Αγρίνιο, στον Πύργο, στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, όπου το πρωί το Εργατικό Κέντρο και σωματεία κατέθεσαν επίσης στεφάνια στο μνημείο του Πολυτεχνείου στην πλατεία Καμπάνας στο Αργοστόλι.
Μαχητικά τίμησαν την εξέγερση σε όλη τη χώρα
Θεσσαλία

Λάρισα
Λάρισα
Στη Θεσσαλία, περιοχή η οποία παίζει καίριο ρόλο στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις να την έχουν μετατρέψει και επίσημα σε αμερικανοΝΑΤΟικό, ιμπεριαλιστικό - πολεμικό προγεφύρωμα, μετατρέποντας τη χώρα σε θύτη και τον λαό σε στόχο αντιποίνων, εργαζόμενοι από διάφορους χώρους δουλειάς, νεολαίοι μέσα από τους φοιτητικούς τους συλλόγους και τα μαθητικά τους συμβούλια, διαδήλωσαν χτες μαχητικά και μαζικά, στέλνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα να ξεκουμπιστούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από όλη την Ελλάδα, καμία συμμετοχή - καμία εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, κανένας φαντάρος, αξιωματικός και στρατιωτικό υλικό εκτός συνόρων, διεκδικώντας ταυτόχρονα τα σύγχρονα δικαιώματα και ανάγκες τους, στη δουλειά, στη μόρφωση και τη ζωή.

Στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της πόλης, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα ενάντια στην παρουσία 8 UAV τύπου MQ-9 REAPER της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAFE) με το προσωπικό υποστήριξής τους στην 110 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ). Με συνθήματα όπως «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», η πορεία πέρασε από το Αρχηγείο της Πολεμικής Αεροπορίας (ΑΤΑ). Εκεί αντιπροσωπεία των μαζικών φορέων κατήγγειλε για μια ακόμη φορά τη μετατροπή της πόλης σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο και επέδωσε το ψήφισμά της στον αξιωματικό υπηρεσίας. Νωρίτερα, στεφάνια στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου κατέθεσαν αντιπροσωπείες των Οργανώσεων Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και των μαζικών φορέων.

Γιάννενα
Γιάννενα
Στον Βόλο, έγινε συγκέντρωση στον Θόλο και πορεία προς το στρατόπεδο «Γεωργούλα», όπου με βάση τη Συμφωνία για τις Βάσεις, είναι μόνιμα εγκατεστημένα στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμός των ΗΠΑ, που προωθούνται συχνά προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και γι΄ αυτόν το λόγο οι Αμερικανοί το χαρακτηρίζουν ως Logistics Support Area «Volos», ενώ προορίζεται και για εκπαίδευση επίλεκτων Ουκρανών στρατιωτικών. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την προώθηση του ενεργειακού σχεδιασμού των ΗΠΑ με τη δημιουργία υποδομών για την αποθήκευση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και την παρουσία αεροκίνητων μονάδων και μαχητικών ελικοπτέρων του αμερικανικού στρατού στο Στεφανοβίκειο.

Μαχητικές κινητοποιήσεις έγιναν και σε Τρίκαλα, Καρδίτσα και Σκόπελο.

Ηπειρος

Μαζική ήταν και η διαδήλωση στα Γιάννενα, που οργάνωσαν φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με κατάθεση στεφάνων από τους φορείς του νομού, ενώ ακολούθησε αφήγηση αποσπάσματος από το «Μεγάλο μας τσίρκο» εκ μέρους των φοιτητών του «Πολυχώρου νεανικής δημιουργίας» των φοιτητικών συλλόγων. Παράλληλα, ξεχώρισε η παρουσία δεκάδων μαθητών και παιδιών μικρότερων ηλικιών που κατέθεσαν στο μνημείο Ηρώων Πολυτεχνείου το δικό τους κόκκινο γαρύφαλλο. Μαθητές από τα λαϊκά μαθήματα αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου, από το Κέντρο Προστασίας Παιδιών, το «Κόκκινο αερόστατο» κ.ά. έδωσαν την δική τους υπόσχεση ότι «το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα».

Καβάλα
Καβάλα
Επικεφαλής της πορείας μπήκαν οι φοιτητικοί σύλλογοι που με την μαχητικότητά τους βροντοφώναξαν «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκύνα» και «το Πολυτεχνείο ζει, εξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί». Το «παρών» στη μεγάλη διαδήλωση έδωσαν οι Οργανώσεις Ιωαννίνων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που με σύνθημα «Ανίκητος δεν είναι ο ιμπεριαλισμός» έστειλαν ηχηρό μήνυμα ότι ο λαός μπορεί να διεκδικήσει το δίκιο του, να παλέψει για την κοινωνία των αναγκών του, τον Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Αρτα, Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα, Κέρκυρα και Λευκάδα.

Βόρεια Ελλάδα

Με μαζικές και μαχητικές πορείες και καταθέσεις στεφάνων, τιμήθηκε η επέτειος του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου στις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, με τα επίκαιρα αντιιμπεριαλιστικά του συνθήματα να ακούγονται ιδιαίτερα από τη νεολαία από τον Εβρο έως και τη Φλώρινα.

Στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιήθηκε μαζική πορεία ύστερα από τη συγκέντρωση στο δημαρχείο, μεταφέροντας στους κεντρικούς δρόμους το σύνθημα «Η Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών». Η πορεία πέρασε από την πύλη του λιμανιού της πόλης, το οποίο οι κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει σε ορμητήριο πολέμου των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων και οι συγκεντρωμένοι, φωνάζοντας συνθήματα κρέμασαν πανό στο οποίο έγραψαν «Το Πολυτεχνείο ζει! έξω οι βάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ». Στη συνέχεια, η πορεία κατέληξε στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης, όπου στεφάνια κατέθεσαν αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς.

Στην Ξάνθη, η μαζική πορεία των σωματείων, των φορέων και του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης πέρασε έξω από την έδρα του Δ' Σώματος Στρατού, όπου οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα όπως «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά».

Με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων, φορέων και συλλόγων της πόλης πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση στην Καβάλα, ενώ στην Κοζάνη, η μαχητική πορεία που πραγματοποιήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, έχοντας στην κεφαλή τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων κατέληξε στην πλατεία Συντάγματος, έξω από το παλαιό κτίριο της Ασφάλειας, όπου και κατατέθηκαν στεφάνια.

Αντίστοιχες πορείες και καταθέσεις στεφάνων πραγματοποιήθηκαν στην Κομοτηνή, στη Δράμα, στην Κατερίνη, στη Νάουσα, στις Σέρρες, στην Πτολεμαΐδα και τη Φλώρινα.

Στερεά Ελλάδα

Με πολύμορφες δράσεις τιμήθηκε από συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους και φορείς η 49η επέτειος του Πολυτεχνείου στη Στερεά Ελλάδα, με συγκεντρώσεις στη Λαμία και τη Λιβαδειά και καταθέσεις στεφάνων και λουλουδιών στη Θήβα και στο Καρπενήσι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ