Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
«Το κράτος χάθηκε. Ο λαός επιβιώνει με τη βοήθεια του λαού»...

Οδοιπορικό στις σεισμόπληκτες πόλεις Ισκεντερούν και Οσμάνιγιε

Στους δρόμους δίπλα στα ερείπια, σε ντιβάνια και καναπέδες, οικογένειες περιμένουν για τους νεκρούς τους ή για μια χαραμάδα ελπίδας...
Στους δρόμους δίπλα στα ερείπια, σε ντιβάνια και καναπέδες, οικογένειες περιμένουν για τους νεκρούς τους ή για μια χαραμάδα ελπίδας...
Του απεσταλμένου του «Ριζοσπάστη» και του «902.gr», Δημήτρη ΜΑΒΙΔΗ

Καθώς συνεχίζεται από το περασμένο Σάββατο η αποστολή του «Ριζοσπάστη» στην Τουρκία, στο σημερινό φύλλο παρουσιάζεται το δεύτερο μέρος του οδοιπορικού που πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, μεταφέροντας εικόνες και μαρτυρίες από την Αλεξανδρέττα (Ισκεντερούν) της επαρχίας Χατάι και την Οσμάνιγιε.

Εκεί όπου μέσα σε μια νύχτα ολόκληρες γειτονιές, ακόμα και ολόκληρες πόλεις, μετατράπηκαν σε συντρίμμια, εκεί όπου θάφτηκαν κάτω από τα χαλάσματα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, αλλά και τα σπίτια εκατομμυρίων άλλων. Εκεί όπου το αστικό κράτος φανερώνει το πιο στυγνό του πρόσωπο απέναντι στις ανάγκες του λαού, ενός λαού που ενώ ζει σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές και στρατιωτικές δυνάμεις του καπιταλιστικού κόσμου, αφέθηκε αθωράκιστος και βιώνει την οδύνη να ψάχνει ακόμα για τους νεκρούς του στα χαλάσματα...

Μεγάλο μέρος αυτού του λαού καταφέρνει να στέκεται όρθιο σήμερα αποκλειστικά χάρη στη δύναμη της έμπρακτης λαϊκής αλληλεγγύης που καταφτάνει στις σεισμόπληκτες περιοχές από όλη την Τουρκία, αλλά και από τους λαούς της Ελλάδας και άλλων χωρών.

Κρίσιμος κρίκος σε αυτήν την προσπάθεια είναι οι ακούραστες προσπάθειες του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (ΤΚΡ), του οποίου τα μέλη, με αυταπάρνηση και πρωτοπόρα δράση, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στη μάχη για την επιβίωση του λαού.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα προσεγγίζει το αυτοκίνητο της αποστολής, ζητά βοήθεια από τα μέλη του ΤΚΡ: «Κανείς δεν μας έχει φέρει τίποτα από την ώρα των σεισμών»...
Μια ηλικιωμένη γυναίκα προσεγγίζει το αυτοκίνητο της αποστολής, ζητά βοήθεια από τα μέλη του ΤΚΡ: «Κανείς δεν μας έχει φέρει τίποτα από την ώρα των σεισμών»...
«Το κράτος χάθηκε. Ο λαός επιβιώνει με τη βοήθεια του λαού» είναι ένα από τα συνθήματα που γεννήθηκαν αυτές τις μέρες στη Τουρκία, επιβεβαιώνοντας και τις πρόσφατες εμπειρίες του ελληνικού λαού.

Περιμένοντας δίπλα στα ερείπια στο κέντρο της Αλεξανδρέττας

Το ξημέρωμα της Δευτέρας μάς βρήκε σε μια σκηνή στα προάστια της Αλεξανδρέττας (Ισκεντερούν), στην αυλή ενός σπιτιού δίπλα από το Στέκι Γειτονιάς του TKP, όπου παρέχονται στον λαό της περιοχής οι πρώτες βοήθειες, φαγητό και ένδυση.

Η ζημιά δεν είναι τόσο εκτεταμένη στα προάστια της πόλης, ωστόσο οι κάτοικοι ζουν σε σκηνές, στις αυλές των σπιτιών και στα αυτοκίνητά τους, υπό τον φόβο των διαρκών μετασεισμών.

Από την άλλη, το κέντρο της πόλης έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές. Τμήματα οικοδομικών τετραγώνων έχουν μετατραπεί σε άμορφες μάζες από τσιμέντο και μέταλλο. Σοβαρές ζημιές υπάρχουν ακόμα και σε καινούργια κτίρια, ακόμα και σε οικοδομές όπου ακόμα εξελίσσονταν εργασίες.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι μηχανήματα όπως εκσκαφείς κ.λπ. άργησαν να φτάσουν για να σώσουν ζωές, όμως κινητοποιήθηκαν γρήγορα για να απομακρύνουν τα ερείπια και τα μπάζα ώστε να επιταχυνθούν οι εργασίες ανοικοδόμησης.

Χαρακτηριστική είναι η ιστορία - που έχει δημοσιευθεί - του Σουλεϊμάν Σαμάρ, ο οποίος άντεξε για 88 ώρες δίπλα στο πτώμα της μητέρας του στα ερείπια του σπιτιού τους. Ο Σουλεϊμάν ήταν ακόμα ζωντανός όταν ο κάδος ενός εκσκαφέα ήταν έτοιμος να βυθιστεί στα συντρίμμια. Ο χειριστής του είχε καταφτάσει μέρες μετά τον σεισμό, μαζί με 10 μηχανήματα από τα Αδανα, για να βοηθήσει στις έρευνες, πριν ακόμα φτάσουν κρατικά συνεργεία διάσωσης. Η αστυνομία τού έδωσε το ελεύθερο για να αρχίσει την απομάκρυνση των μπάζων στο σπίτι του Σουλεϊμάν, λέγοντάς του πως δεν υπήρχε κανείς ζωντανός στο σημείο, ωστόσο οι συγγενείς του ζήτησαν από τον χειριστή να είναι προσεκτικός, καθώς πίστευαν ότι υπήρχαν ακόμα επιζήσαντες. Μια εύθραυστη φωνή αναδύθηκε από τα ερείπια, πυροδοτώντας μια επιχείρηση διάσωσης σε μάχη με τον χρόνο.

Το Στέκι Γειτονιάς του ΤΚΡ έχει γίνει σημείο αναφοράς για τον λαό και στο Ισκεντερούν
Το Στέκι Γειτονιάς του ΤΚΡ έχει γίνει σημείο αναφοράς για τον λαό και στο Ισκεντερούν
Η ιστορία αυτή διαδόθηκε. Ετσι, παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης είχαν πλέον περιοριστεί τις ώρες που βρεθήκαμε στο κέντρο της Αλεξανδρέττας - μια βδομάδα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φλεβάρη - οι κάτοικοι της πόλης παρέμεναν έξω από τα σπίτια τους, καθώς οι εκσκαφείς απομάκρυναν τα μπάζα, μήπως και εντοπιστούν επιζήσαντες ή τα πτώματα των δικών τους... Σε ένα οικοδομικό τετράγωνο βρήκαμε τέτοιες οικογένειες, που παρακολουθούσαν τις εργασίες απομάκρυνσης των μπάζων με κομμένη την ανάσα.

Σημείο αναφοράς και εδώ το Στέκι Γειτονιάς του ΤΚΡ

Μερικά λεπτά αργότερα, μια ηλικιωμένη γυναίκα προσέγγισε το αυτοκίνητό μας, ζητώντας βοήθεια. Είχε δύο μέρες να φάει, αυτή και οι υπόλοιπες οικογένειες, μαζί με μικρά παιδιά, που ζούσαν σε ένα παράπηγμα. Δεν μπορούσε να περπατήσει μακριά για να αναζητήσει εφόδια. «Ο γιος μου είναι στο νοσοκομείο. Κανείς δεν μας έχει φέρει τίποτα από την ώρα των σεισμών», μας είπε. Τα μέλη του TKP κατέβηκαν από το αυτοκίνητο, κατέγραψαν το τι χρειάζεται, πήραν στοιχεία επικοινωνίας και επιστρέφοντας στο Στέκι Γειτονιάς του TKP, στα προάστια, ετοίμασαν μια ομάδα για να βρει την ηλικιωμένη γυναίκα.

Και στο Ισκεντερούν, το Στέκι Γειτονιάς του TKP έχει γίνει σημείο αναφοράς για εκατοντάδες ανθρώπους. Εκεί παραλαμβάνουν τρόφιμα, εκεί βρίσκεται ο μοναδικός σταθμός πρώτων βοηθειών σε ακτίνα χιλιομέτρων, εκεί καταφτάνουν πολύτιμα φορτία με ρούχα, κουβέρτες, παπούτσια, πάνες για μικρά παιδιά, συγκεντρωμένα από την αλληλεγγύη των εργαζομένων και του λαού.


Μιλώντας με τον Αχμέντ, μέλος του TKP, μας εξήγησε πώς ξεκίνησε η προσπάθειά τους: «Τρίτη βράδυ συγκεντρωθήκαμε εδώ, μέχρι τότε δεν είχε εμφανιστεί στη γειτονιά κανείς από το κράτος. Αφού μαζευτήκαμε και σιγουρευτήκαμε ότι όλοι είμαστε ασφαλείς, συζητήσαμε για την οργάνωσή μας. Οταν φτάσαμε εδώ, ο κόσμος απλά καθόταν έξω από τα σπίτια του, ήταν σε σοκ. Το πρώτο που κάναμε ήταν να μαγειρέψουμε ζεστή σούπα, επειδή έκανε κρύο. Την επόμενη μέρα άρχισαν να φτάνουν σύντροφοι και από άλλες περιοχές της Τουρκίας, και έτσι αποκτήσαμε κουράγιο και το μέρος άρχισε να παίρνει τη μορφή που έχει σήμερα. Την τέταρτη μέρα έφτασαν οι πρώτες προμήθειες που εξασφάλισε το TKP, στήθηκε ο σταθμός πρώτων βοηθειών. Από το κράτος εμφανίστηκαν εδώ την ίδια μέρα και το μόνο που έκαναν ήταν να ξεφορτώσουν μερικές σκηνές, που ούτε τις έστησαν».

Ο Αχμέντ μάς ανέφερε ότι προκειμένου να αποτραπούν χαοτικές καταστάσεις, στήθηκε από το ΤΚΡ γραφείο καταγραφής των αναγκών, όπου παρέχονται αποκόμματα, με τα οποία ο λαός της περιοχής λαμβάνει ό,τι χρειάζεται. «Ο κόσμος έχει εμπιστοσύνη σε εμάς ότι τα υλικά θα διαμοιραστούν δίκαια», είπε.

Οι κατασκευαστικές βιάζονται...

Μάλιστα, σημείωσε ότι υπάρχουν αναφορές πως υπάρχει επαρκής αριθμός σκηνών στη διάθεση του κράτους (που είναι η πιο δύσκολη ανάγκη να καλυφθεί), ωστόσο αυτές δεν παρέχονται, γιατί «θέλουν ο κόσμος να εγκαταλείψει την περιοχή, ώστε να απομακρυνθούν τα μπάζα και να αρχίσει γρήγορα η διαδικασία ανοικοδόμησης (...) Υπάρχουν ακόμα πτώματα κάτω από τα ερείπια. Μιλήσαμε χθες με έναν χειριστή εκσκαφέα και μας είπε: "Είναι ξεκάθαρο ότι θα αναθέσουν σε κατασκευαστικές να απομακρύνουν τα μπάζα. Και αν υπάρχουν πτώματα, θα καταλήξουν μαζί με τα μπάζα"».

Διανομή βοήθειας για τους σεισμόπληκτους στην πόλη Οσμάνιγιε
Διανομή βοήθειας για τους σεισμόπληκτους στην πόλη Οσμάνιγιε
Και προσθέτει ο Αχμέντ: Η κυβέρνηση, με έμμεσο τρόπο, μη παραδίδοντας βοήθεια, προσπαθεί να εκδιώξει τον κόσμο για να αρχίσουν να δουλεύουν οι κατασκευαστικές. Ηδη μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία έχει αρχίσει να απομακρύνει τα μπάζα από τα ερείπια στην πόλη.

Μιλώντας για το τι ήταν αυτό που επέτρεψε στο TKP να ανταποκριθεί τόσο άμεσα στη μάχη για τη στήριξη του λαού, ο Αχμέντ απάντησε ότι το βασικό είναι η δύναμη της οργάνωσης, της συλλογικής δράσης, η πεποίθηση ότι αυτός ο κόσμος πρέπει και μπορεί να αλλάξει. «Την πρώτη μέρα το μόνο που καταφέραμε ήταν να φτιάξουμε σούπα. Την επόμενη κιόλας μέρα καταφέραμε να καλύψουμε ανάγκες, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό έχτισε εμπιστοσύνη στο Κόμμα μας, οι δυνατότητες οργάνωσης, αυτό έκανε τη διαφορά. (...) Αυτό που είναι σημαντικό εδώ είναι ότι έχουμε την πίστη πως μπορούμε να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο, δεν λέμε ψέματα στον λαό. Λέμε καθαρά και ανοιχτά ότι θέλουμε να αλλάξουμε αυτό το σύστημα, να το συντρίψουμε, για να φτιάξουμε έναν νέο κόσμο. Αυτή η ειλικρίνεια, αυτή η καθαρότητα, είναι πολύ σημαντική για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες».

Στο ίδιο σημείο είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και με τον Κριστόφ, έναν Γάλλο πυροσβέστη με καταγωγή από την Τουρκία, ο οποίος έφτασε την τρίτη μέρα μετά τον σεισμό. Αποφάσισε μόνος του να μεταβεί στην Τουρκία. «Αυτό είναι το καθήκον μου. Η μητέρα μου μου είπε, χρειαζόμαστε ανθρώπους σαν εσένα εδώ. Δεν έχουμε αρκετές ομάδες διασωστών». Τις τελευταίες μέρες τις πέρασε στη Σαμάνταγ και στην Αντιόχεια.


Περιγράφοντας την κατάσταση από την πλευρά των επιχειρήσεων διάσωσης, είπε ότι είναι πολύ δύσκολη, κυρίως λόγω της απουσίας οργάνωσης και της έλλειψης εξοπλισμού. «Υπάρχει χάος. Δεν μπορώ να βρω λέξεις για να το περιγράψω», ανέφερε και πρόσθεσε: «Το ενδιαφέρον πράγμα είναι ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ήρθαν να βοηθήσουν, όμως οι αξιωματικοί εδώ συμπεριφέρονται λες και δεν θέλουν να φτάσουμε εδώ. Οταν έφτασα στα Αδανα, με ανάγκασαν να περιμένω για πάνω από 2,5 ώρες στο αεροδρόμιο. (...) Δεν υπήρχε καμία οργάνωση για τη μεταφορά μας στην περιοχή. Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που αναγκάστηκαν να φτάσουν με δικά τους μέσα, με λεωφορεία για παράδειγμα».

Μας λένε «στήσε μια σκηνή», αλλά δεν μας την παρέχουν...

Η μέρα συνεχίστηκε στην πόλη Οσμάνιγιε, σε ένα ακόμα ακόμα Στέκι Γειτονιάς του TKP. Εκεί τα διαθέσιμα οχήματα για τη μεταφορά βοήθειας είναι ελάχιστα, οπότε συμβάλλει ο λαός της περιοχής, παρέχοντας τα οχήματα για να παραλάβει αλλά και για να μεταφέρει σε άλλους τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Εκείνη την ώρα είχαμε την ευκαιρία να ακολουθήσουμε ένα τέτοιο φορτηγό, που μετέφερε βοήθεια στο σημείο όπου η οικογένεια του Γιοκχάν μαζί με άλλες 10 ζούσαν στην αποθήκη της επιχείρησής του και κοιμόντουσαν στις καρότσες των φορτηγών.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η αστυνομία τούς απαγόρευσε να προσεγγίσουν τα σπίτια τους, λόγω επικινδυνότητας, και έτσι δεν μπόρεσαν να πάρουν τα ρούχα τους και άλλα υπάρχοντα. «Επιπλέον, δεν μας ρώτησε κανείς τι χρειαζόμαστε. Μας λένε "στήσε μια σκηνή", αλλά δεν μας παρέχουν σκηνή!».

«Γιοκ» είναι η ορθή - κοφτή απάντησή του στην ερώτηση αν έχει λάβει βοήθεια από το κράτος.

«Κανένας κρατικός οργανισμός δεν έχει έρθει εδώ. Μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας μας έχει βοηθήσει μέχρι στιγμής. Ούτε καν ένα τηλέφωνο. Κανείς δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μας, ούτε ο δήμος ούτε κανένας άλλος κρατικός μηχανισμός»...

Η παρουσίαση του οδοιπορικού θα συνεχιστεί στο αυριανό φύλλο του «Ριζοσπάστη», εστιάζοντας μεταξύ άλλων στις συζητήσεις με μέλη του ΤΚP από τα Αδανα και αλλού, που μας περιέγραψαν πτυχές για το πώς χτίστηκε αυτή η μεγάλη «αλυσίδα» αλληλεγγύης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ ΕΜΑΚ ΚΑΙ ΕΚΑΒ
Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τον τόπο της καταστροφής

Τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν στη χτυπημένη από τον σεισμό Τουρκία μοιράστηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου μέλη της αποστολής διάσωσης της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ. Στιγμές δύσκολες, φορτισμένες με συναίσθημα από τον ανθρώπινο πόνο που συνάντησαν μέσα στα ερείπια.

Οπως ειπώθηκε, «η πρωταρχική δυσκολία ήταν ότι ήμασταν οι πρώτοι που έφτασαν στο σημείο της καταστροφής. Ημασταν σε άμεση επαφή με ανθρώπους απελπισμένους, που αναζητούσαν εναγωνίως μια βοήθεια και μια υποστήριξη για να αναζητήσουμε τους ανθρώπους τους», ενώ όπως τονίστηκε, «στο Χατάι υπήρχε ένα μόνο νοσοκομείο με έναν μόνο χειρουργό, το επόμενο ήταν σε απόσταση 120 χλμ. στα Αδανα».

«Ηταν μια βδομάδα με έντονες στιγμές που δεν μπορούν να μετρηθούν. Ημασταν οι πρώτοι που είχαμε φτάσει εκεί και ψάχναμε σύνδεσμο για να ξεκινήσουμε. Τότε ένας πιτσιρικάς 7-8 χρόνων μού φέρνει ένα κουτί μπισκότα. Μπορεί να μην ακούγεται σαν κάτι, αλλά για μένα ήταν πολύ πιο ψηλά, πολύ πιο δυνατή από όλες τις άλλες στιγμές», είπε ο Σωκράτης Δούκας, γιατρός, επικεφαλής της αποστολής του ΕΚΑΒ στην Τουρκία.

«Το συναίσθημα που θα με συντροφεύει ίσως για το υπόλοιπο της ζωής μου ήταν οι φωνές των ζωντανών - θαμμένων. (...) Στη συνέχεια με ανησυχούσε ότι μέρα με τη μέρα αυτές οι φωνές χανόντουσαν. (...) Ενιωθες αγωνία να ξανακούσεις αυτή τη φωνή, γιατί αυτό μετά σηματοδοτούσε οποιαδήποτε ελπίδα να συνεχίσεις να επιχειρείς», συμπλήρωσε ο Ευθύμης Αραβανής, αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής του ΕΚΑΒ.

«Η διάσωση της 20χρονης Αϊρίν ήταν μια δύσκολη τεχνικά πολύωρη διάσωση, που κράτησε 16 ώρες. Ηταν η πιο δυνατή στιγμή. Ηταν σημαντικό που την βγάλαμε σώα» ανέφερε ο πυραγός Κώστας Νίκας, που θυμήθηκε την τραγική στιγμή που η νεαρή κοπέλα Αϊρίν (...) χαμογελώντας, όπως είπε, «μας ζήτησε να της κόψουμε το πόδι για να την βγάλουμε έξω. (...) Συγκλονιστική στιγμή. Είχαμε ένα δοκάρι που μας χώριζε. Στην τελική ευθεία της διάσωσης μας "άφησε" δυο φορές». Εγινε αναφορά και για άλλες διασώσεις αλλά και γι' αυτούς που δεν τα κατάφεραν.

Οι διασώστες ρωτήθηκαν αν έχουν εντοπιστεί κάποια σημεία, οργανωτικά ή θέματα εξοπλισμού, τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα, όπως και τι θα ζητήσουν όταν συναντήσουν τον πρωθυπουργό και ένας από αυτούς είπε με νόημα: «Θεωρώ ότι υπάρχει οξυδέρκεια και αντίληψη».

Και φυσικά η αυτοθυσία αυτών των εργαζομένων, που οι εκάστοτε κυβερνώντας επιχειρούν να καπηλευτούν, δεν μπορεί να κρύψει ότι με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και η Πυροσβεστική είναι υποχρηματοδοτούμενες και υποστελεχωμένες.

Στη μάχη και αγωνιστικά συνδικάτα της Τουρκίας

Χαρακτηριστική μαρτυρία από το ισοπεδωμένο Kahramanmaras

Ο Murat Kιzιltas του Συνδικάτου Nakliyat-Is
Ο Murat Kιzιltas του Συνδικάτου Nakliyat-Is
Στη μάχη για τη στήριξη των σεισμόπληκτων μπαίνουν και αγωνιστικά συνδικάτα της Τουρκίας, παρά τα πολύμορφα εμπόδια που μπαίνουν από την κυβέρνηση και τις κρατικές αρχές, αντλώντας δύναμη και από τη διεθνή αλληλεγγύη, όπως αυτή που εκφράζεται στη χώρα μας μέσα από το ΠΑΜΕ.

Εργαζόμενοι από μια σειρά κρίσιμες ειδικότητες (εργαζόμενοι με εμπειρία σε επιχειρήσεις διάσωσης, υγειονομικοί κ.ά.) ξεκινούν από όλη τη χώρα για να φτάσουν στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του Murat Kιzιltas του Συνδικάτου Nakliyat-Is, μέλη του οποίου πήγαν στο ισοπεδωμένο Kahramanmaras.

«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους της περιοχής», αναφέρει σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του προς το ΠΑΜΕ. «Ηρθαμε εδώ την τρίτη ημέρα του σεισμού. Το σημείο που βρισκόμαστε τώρα είναι στο κέντρο της πόλης Kahramanmaras. Την πρώτη μέρα που φτάσαμε, είδαμε την καταστροφή του σεισμού με τα μάτια μας. Είναι σαν να έπεσε ατομική βόμβα...

Στον δρόμο στον οποίο βρίσκομαι, περίπου ενάμισι χιλιόμετρο από την αρχή μέχρι το τέλος του δρόμου, σχεδόν όλα τα κτίρια έχουν καταστραφεί. Μόνο το κτίριο του δήμου βλέπω απέναντί μου που δεν έχει καταστραφεί. (...)

Οι άνθρωποι έχουν χάσει την ελπίδα ότι οι συγγενείς τους θα βρεθούν ζωντανοί και θα σωθούν. Το μόνο που θέλουν είναι να βγάλουν τα άψυχα σώματα των συγγενών τους κάτω από τα κτίρια και να τα θάψουν.

Τα προβλήματα της πόλης είναι πολλά, υπάρχει έλλειψη νερού, έλλειψη σκηνών, έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος, έλλειψη σε βιολογικές τουαλέτες, οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν μπάνιο εδώ για αρκετές μέρες, τα τηλέφωνά μας παραμένουν χωρίς ρεύμα και έχουμε προβλήματα στην επικοινωνία.

Ενα άλλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή αυτοκίνητα κηδειών εδώ, ο καθένας κάνει την κηδεία των συγγενών του με δικά του μέσα. Και ο αριθμός των γερανών είναι ακόμα μικρός εδώ, δυστυχώς, ο καθένας καλείται να βρει μόνος του έναν γερανό...».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Μηδαμινή η κρατική πρόνοια για τα εκατομμύρια των σεισμόπληκτων

Απειλητικός για όσους επιβίωσαν ο κίνδυνος επιδημιών

Τους 40.000 ανθρώπους ξεπέρασε χτες ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φλεβάρη 2023 που έπληξαν την περιοχή στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, την ώρα που εκατομμύρια σεισμοπλήκτων δίνουν τη μάχη της επιβίωσης, αντιμέτωποι με την ουσιαστικά μηδαμινή κρατική πρόνοια για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών...

Στην Τουρκία, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι νεκροί έφτασαν τους 35.418, ωστόσο οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος. Ολόκληρες γειτονιές πυκνοκατοικημένων μέχρι πρόσφατα αστικών κέντρων έχουν μετατραπεί σε βουνά από ερείπια και παρά τις ελάχιστες ανέλπιστες περιπτώσεις που ακόμα και χτες, 8η μέρα μετά τους σεισμούς, ανασύρθηκαν άνθρωποι ζωντανοί, όλοι γνωρίζουν ότι κάτω από τα συντρίμμια παραμένουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ανησυχία για εμφάνιση και γοργή διασπορά μολυσματικών ασθενειών

Την ίδια ώρα, εκατομμύρια σεισμόπληκτοι, οικογένειες με μικρά παιδιά, άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας πασχίζουν να ζεσταθούν ή να τραφούν χωρίς κατάλληλη και οργανωμένη κρατική βοήθεια, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και χτες χωρίς καθόλου κρατική βοήθεια.

Με δεδομένες τις τεράστιες καταστροφές σε κρίσιμες υποδομές, και το γεγονός ότι ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού μένει όχι απλά άστεγο, αλλά εγκαταλελειμμένο στις τύχες του ουσιαστικά, μεγαλώνει η ανησυχία για την εμφάνιση και γοργή διασπορά μολυσματικών ασθενειών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ειδικευμένου σε θέματα Δημόσιας Υγείας καθηγητή Ζουχάλ Οκουγιάν, που μετέδωσε και το «Sol», «επειδή αυτός ο σεισμός επέδρασε σε μια ευρεία γεωγραφική ζώνη και είναι μεγαλύτερος από άλλες καταστροφές που γνωρίσαμε, αναμένουμε την εκδήλωση διαφόρων ασθενειών (...) ότανυποδομές καταστρέφονται και το σύστημα Υγείας παραλύει, μπορεί να εμφανιστούν κάποιες επιδημίες στην περιοχή του σεισμού αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα μετά από σύντομο χρονικό διάστημα».

Οπως είπε, για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης θα πρέπει να διασφαλιστεί άμεσα η στέγαση και κάλυψη βασικών αναγκών των σεισμοπλήκτων, επισημαίνοντας ότι το κρύο και ο υποσιτισμός μειώνουν τις αντιστάσεις των ευάλωτων ομάδων, ιδιαίτερα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των εγκύων γυναικών. Οπως εξήγησε, σε τέτοιες συνθήκες μια (σε άλλες περιπτώσεις) ήπια νόσηση μπορεί να εκδηλωθεί με πολύ πιο έντονα συμπτώματα.

Αναφερόμενος σε ασθένειες των οποίων η διασπορά ευνοείται από τον συνωστισμό, είπε πως «οποιαδήποτε λοίμωξη του αναπνευστικού με βακτήρια και ιούς, συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης, που μεταδίδεται με σταγονίδια, θα αυξηθεί», ενώ «η επιδημία ψώρας και ψειρών ήταν ήδη ένα πρόβλημα υγείας, ειδικά στα σχολεία, πριν από τον σεισμό, μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αυξηθεί ραγδαία στην περιοχή του σεισμού».

Τόνισε δε ότι πρέπει να οργανωθεί η αντιμετώπιση ταχέως αυξανόμενων κρουσμάτων τέτοιων ασθενειών ειδικά στους εργαζόμενους από τον τομέα της Υγείας.

Ακόμα, εξέφρασε ανησυχία για μεγάλη διασπορά νοσημάτων που μεταδίδονται μέσω του νερού (χολέρα, δυσεντερία κ.τ.λ.), επειδή η κατάρρευση υποδομών δεν διασφαλίζει στον πληθυσμό καθαρό πόσιμο νερό, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι προτιμότερο να μην αποστέλλονται στις πληγείσες περιοχές φρέσκα φρούτα και λαχανικά αν δεν διασφαλίζεται η πλύση τους με άφθονο νερό. Σε αυτή τη βάση, για τον περιορισμό της διασποράς είναι κρίσιμη η διασφάλιση αρκετών εργαζομένων στα δίκτυα διανομής ειδών πρώτης βοήθειας, ώστε να αντικαθίστανται άμεσα όσοι διαπιστωθεί ότι μολύνονται.

Επίσης, παρατηρώντας ότι ήδη εκδηλώνεται «ταχεία μετανάστευση από τη σεισμογενή ζώνη προς άλλες περιοχές της χώρας, οι αρχές θα πρέπει να λάβουν κάθε είδους μέτρα κατά των μολυσματικών ασθενειών, όπως οι προληπτικοί έλεγχοι και ο έλεγχος των αποθεμάτων φαρμάκων και εμβολίων για μια μακρά διαδικασία (...) Xρειάζεται επειγόντως να παρέχουμε πιο καθαρούς προσωρινούς οικισμούς και μακροπρόθεσμα μόνιμους οικισμούς, όπου όχι μόνο δεν θα διασπείρονται μολυσματικές ασθένειες, αλλά και θα παρέχονται υπηρεσίες Υγείας, θα παρέχονται σωστά οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης».

Ευρύτερη ανησυχία για τη δημόσια υγεία

Την ίδια στιγμή, επιστήμονες επισημαίνουν ότι χρειάζεται άμεσα να ελεγχθούν μια σειρά επιπτώσεις που μπορεί να σχετίζονται με την ισχύ των δονήσεων και να έχουν μακρόχρονο χαρακτήρα.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ντοκιούζ, Τσελαλετίν Σισμσέκ, υποστήριξε ότι «οι σεισμοί μπορούν να προκαλέσουν δύο σημαντικές αλλαγές στα υπόγεια ύδατα, στο επίπεδό τους και τη χημική τους σύνθεση» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αξιολογήσουμε πρώτα τη χημική διάσταση, καθώς αφορά άμεσα τη δημόσια υγεία», καθώς μπορεί να υπάρχουν «βαθιά γεωθερμικά νερά ή οργανικές αποθέσεις ρηγμάτων», «παλιές κοίτες λιμνών, κοιτάσματα άνθρακα και αέριο μεθανίου, διοξειδίου του άνθρακα και θείου, σε υπόγεια νερά».

Πρόσθεσε ότι «τα γεωθερμικά νερά μπορεί να περιέχουν υψηλή συγκέντρωση μετάλλων. Σε περιοχές με τέτοιες αλλαγές στο νερό, αυτές θα πρέπει να αναφέρονται στις αρχές χωρίς να τα καταναλώνουν...». Κατέληξε ότι «το νερό πρέπει να είναι άγευστο και διαυγές. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα πρέπει να καταναλωθεί και θα πρέπει να ειδοποιηθούν οι αρχές»...

Καταγγελίες από μέλη σωστικών συνεργείων

Τέλος, ενδεικτικές είναι οι καταγγελίες που έκαναν μια σειρά μέλη ξένων σωστικών συνεργείων που είχαν σπεύσει να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Μέλη της ομάδας Ισπανών διασωστών σημείωσαν: «Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει μηχανήματα σε ερειπωμένες περιοχές, αν και αυτό σημαίνει ότι θα σκοτωθεί πολύς κόσμος. Εμείς δεν μπορούμε να είμαστε μέρος αυτού σε αυτό το στάδιο (...) Εάν οι αρχές ή η κυβέρνηση μπορούσαν να παράσχουν καλύτερο συντονισμό ή οργάνωση, οι ομάδες που ήρθαμε να βοηθήσουμε, θα είχαμε χρησιμοποιηθεί καλύτερα. Ετσι, θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει περισσότερους ανθρώπους...».

ΣΥΡΙΑ
«Διπλωματική» κινητικότητα με φόντο τους σεισμούς

Copyright 2023 The Associated

Στη Συρία οι νεκροί έως χτες κατά εκτιμήσεις ξεπερνούσαν τους 5.800, ενώ σε 5,3 εκατομμύρια υπολογίζονται οι σεισμόπληκτοι, πολλοί από τους οποίους μάλιστα είχαν ήδη εκτοπιστεί από τις εστίες τους στη διάρκεια του 12χρονου πολέμου και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη χώρα.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό στις 6 Φλεβάρη, αλλά και με φόντο προγενέστερες διεργασίες για «εξομάλυνση» σχέσεων με διάφορες αραβικές χώρες, ξένα αεροπλάνα καταφθάνουν για πρώτη φορά μετά από χρόνια στα διεθνή αεροδρόμια της Συρίας, μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης.

Χτες, μεταγωγικό αεροπλάνο από τη Σαουδική Αραβία κατέφθασε στο διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπίου (που είναι εδώ και μερικά χρόνια υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού και της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ). Ηταν η πρώτη φορά από τον σεισμό της 6ης Φλεβάρη, που η Σαουδική Αραβία έστειλε εναέρια βοήθεια σε σεισμόπληκτους περιοχών που ελέγχονται από τον συριακό στρατό. Εως προχτές η Σαουδική Αραβία έστελνε οδικώς με φορτηγά βοήθεια μόνο στους σεισμόπληκτους της βορειοδυτικής Συρίας, από μεθοριακό πέρασμα στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας που ελέγχεται από αντικυβερνητικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και του «Ισλαμικού Κράτους» ή φιλότουρκοι μισθοφόροι του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού».

Χτες επίσης κινέζικο μεταγωγικό αεροσκάφος μετέφερε στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού ένα δεύτερο μεγάλο φορτίο ειδών πρώτης ανάγκης. Ο Κινέζος πρέσβης στη Συρία επανέλαβε με αυτή την αφορμή την απαίτηση προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ να τερματίσουν το εμπάργκο που λειτουργεί σε βάρος του συριακού λαού.

Το ίδιο διάστημα, στη Δαμασκό, ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ συνάντησε για πρώτη φορά την Ελβετίδα διπλωμάτισσα και πρόεδρο της «Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού» Μιρχάνα Σπολτζάρικ Εγκέρ, η οποία τον διαβεβαίωσε πως η διεθνής οργάνωση αρωγής θα καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για να καλύψει βασικές ανάγκες του συριακού λαού. Ο Σύρος Πρόεδρος από την πλευρά του επανέλαβε την προθυμία της κυβέρνησής του να συμβάλει ώστε να φτάσει βοήθεια σε όλες τις σεισμόπληκτες περιοχές της χώρας, επισημαίνοντας πως η ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε συνάρτηση με την ενίσχυση των υποδομών σε βασικούς τομείς όπως η Υγεία, οι τηλεπικοινωνίες κ.ά.

Νωρίτερα προηγήθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κεκλεισμένων των θυρών, μετά από αίτημα Ελβετίας και Βραζιλίας, ενόψει παρουσίασης της κατάστασης στις σεισμόπληκτες περιοχές Συρίας και Τουρκίας από τον επικεφαλής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μ. Γκρίφιθς.

Παράλληλα, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαιρέτισε την απόφαση του Σύρου Προέδρου Ασαντ να ανοίξουν άλλα δύο μεθοριακά περάσματα στο Μπαμπ αλ-Σαλάμ και στο Αλ Ραέ, στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, για τουλάχιστον ένα τρίμηνο, ώστε «να καταστεί δυνατή η έγκαιρη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας» σε όλες τις σεισμόπληκτες περιοχές.

ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ!
Αμείωτη συνεχίζεται η έκφραση αλληλεγγύης στους σεισμόπληκτους

Σωματεία και μαζικοί φορείς σε όλη τη χώρα κάνουν υπόθεσή τους την πολύμορφη στήριξη στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας

...και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας
...και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας
Συγκινητική είναι η προσφορά του εργαζόμενου λαού, που από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη συρρέει στα συνδικάτα και τους άλλους μαζικούς φορείς, μεταφέροντας πακέτα αλληλεγγύης που συγκεντρώνονται για να σταλούν στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας. Ενα πρωτόγνωρο κύμα στήριξης που εκφράζεται καθημερινά στους χώρους των σωματείων, των συλλόγων γυναικών, των σχολείων, με τον λαό της χώρας μας να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να υψώσει ασπίδα στους δοκιμαζόμενους γειτονικούς λαούς.

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που πήραν από την πρώτη στιγμή τα εργατικά συνδικάτα, με κάλεσμα του ΠΑΜΕ, ξεχώρισε η εθελοντική αιμοδοσία που οργανώθηκε στην Αθήνα, με δεκάδες εργαζόμενους να δηλώνουν «παρών».

Ηδη έχουν γίνει οι πρώτες αποστολές των πολύτιμων φορτίων, ενώ μέρα με τη μέρα ο αριθμός των φορέων που συμμετέχουν σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια μεγαλώνει.

Υπενθυμίζεται ότι τα είδη που συγκεντρώνονται είναι: Κουβέρτες, γάλα σε σκόνη, πάνες ενηλίκων/μωρών, σερβιέτες, απορρυπαντικά ρούχων, οροί, γάζες, επίδεσμοι, είδη ατομικής υγιεινής.

Πάνω από 1.100 κιβώτια συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με μια πρώτη καταγραφή, ήδη έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 1.100 κιβώτια με τα υλικά της λίστας και ξεχωριστά περισσότερες από 600 κουβέρτες.

Ασφυκτικά γεμάτο το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων...
Ασφυκτικά γεμάτο το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων...
Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή του, χαιρετίζει τους εργαζόμενους στις κατασκευές που μαζικά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και έδειξαν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στα θύματα του φονικού σεισμού, αποδεικνύοντας «τη βαθιά αδελφοσύνη ανάμεσα στους εργάτες όλων των χωρών», όπως αναφέρει. Προσθέτει ότι «εξαιρετικά ενθαρρυντική και ελπιδοφόρα είναι η βοήθεια των εργαζομένων στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα, όπως αυτό του μετρό, αλλά και από μεμονωμένους συμπολίτες μας που έρχονται στο συνδικάτο με μια σακούλα στο χέρι όλες αυτές τις μέρες».

Οπως είπε ο Θανάσης Κουτσουράς, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, «η ανταπόκριση των εργαζομένων ήταν άμεση. Κάναμε πράξη το σύνθημα "Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό". Οι λαοί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Δεν θα γίνουμε παιχνίδι στους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν θα επιτρέψουμε άλλο να σκοτώνονται αδέλφια μας, να σκοτώνονται εργάτες. Ολα αυτά συμβαίνουν για να κερδίζουν ακόμα περισσότερο οι μεγάλες εταιρείες, οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, φτιάχνοντας κατασκευές ακόμα φθηνότερες, κακής ποιότητας που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την αντισεισμική προστασία για τον λαό».

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης θυμίζει ότι υπάρχουν πολλά σχολεία στα οποία οι μαθητές πήραν την πρωτοβουλία να συλλέξουν είδη πρώτης ανάγκης και καλεί να πυκνώσουν αυτές οι προσπάθειες και να παραδώσουν τη βοήθεια που συγκεντρώνεται, την Παρασκευή 17/2, στο Συνδικάτο Οικοδόμων.


Ταυτόχρονα καλεί τους μαθητές να δυναμώσουν τη διεκδίκηση για σύγχρονα, ασφαλή σχολεία, αφού, όπως αναφέρει, «σε μία από τις πιο σεισμογόνους χώρες όπως είναι η Ελλάδα, υπάρχουν στην πόλη μας σχολεία χωρίς επαρκή αντισεισμική θωράκιση, ακόμα και σχολεία όπου οι μαθητές κάνουν μάθημα σε κοντέινερ».

Στην Πελοπόννησο

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζουν τη μεγάλη προσπάθεια συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης φοιτητικοί σύλλογοι, όπως των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου.

Στο κάλεσμα των εκλεγμένων της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» έχουν ανταποκριθεί μέχρι σήμερα οι Σύλλογοι Μηχανολόγων Η/Υ, Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Μαθηματικού, Φυσικού, ΤΕΠΕΚΕ, Φιλολογίας, Φιλοσοφίας, Ιατρικής, Φαρμακευτικής, ΣΕΑΠΥ, ΣΟΦΕΠ και Μηχανικών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Χτες το πρωί, από τις φοιτητικές εστίες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τα πρώτα υλικά μεταφέρθηκαν και συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, όπου συνεχίζεται η συγκινητική, μεγάλη προσπάθεια εργαζομένων και λαού της πόλης για να βοηθηθούν άμεσα οι δύο γειτονικοί λαοί.

Σημαντική είναι από την πρώτη στιγμή και η συμβολή της Φοιτητικής Ενωσης Κυπρίων Πάτρας, που συμβάλλει μαζεύοντας είδη πρώτης ανάγκης, με τον εκπρόσωπό της, Ανδρέα Σάββα, να τονίζει μεταξύ άλλων: «Θέλουμε να δείξουμε ότι τίποτα δεν χωρίζει τους λαούς, μπορεί να επικρατήσει και στο νησί μας η ειρήνη».

Πακετάρονται τα αναγκαία είδη από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά
Πακετάρονται τα αναγκαία είδη από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Καρπέτας, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μαθηματικού, επισήμανε πόσο συγκινητικές είναι οι εικόνες από την οργάνωση αυτής της μαζικής αλληλεγγύης.

Η συγκέντρωση υλικών θα συνεχιστεί αυτή και την επόμενη βδομάδα στην Εστία του Πανεπιστημίου Πατρών και στον μεγάλο διάδρομο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Κουκούλι, καθημερινά 9 π.μ. - 2 μ.μ.

Συνεχίζεται στην Ηλεία η προσπάθεια των Συνδικάτων Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΑΕΕ Πύργου, μαζί με άλλους φορείς του κινήματος. Η ανταπόκριση είναι μεγάλη, με τα σωματεία να σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Και εμείς έχουμε την πικρή πείρα από τις μεγάλες τραγωδίες και καταστροφές στην Ελλάδα και στον νομό μας, όπου όμως η αλληλεγγύη, η οργάνωση και η δράση των συνδικάτων και του λαού αποτέλεσαν ασπίδα προστασίας και ουσιαστικής βοήθειας στα θύματα των καταστροφών».

Αντίστοιχα στη Λακωνία ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος και η Επιτροπή Αγώνα Δήμου Ευρώτα καλούν όλους τους κατοίκους της περιοχής να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους γειτονικούς λαούς που δοκιμάζονται, με τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στη Σκάλα (στον φούρνο του Γ. Κυλάκου, δίπλα απ' το πρατήριο βενζίνης Ανδριανού) έως την Παρασκευή 20 Φλεβάρη (8 π.μ. - 7 μ.μ.).

Στην Ηπειρο

Πρωτόγνωρη είναι η ανταπόκριση του λαού της Ηπείρου στο κάλεσμα αλληλεγγύης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Στα Γιάννενα το πρώτο φορτίο αναχώρησε τη Δευτέρα το βράδυ από το Εργατικό Κέντρο της πόλης, όπου όλη την προηγούμενη βδομάδα εκατοντάδες ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εργατικών σωματείων, του Εμπορικού Συλλόγου, της Ενωσης Γονέων και φοιτητικών συλλόγων. Με ενθουσιασμό, μία μεγάλη ανθρώπινη αλυσίδα, με δεκάδες μέλη σωματείων, σχηματίστηκε για τη μεταφορά των πακέτων με τα είδη πρώτης ανάγκης. Μέσα στις κούτες οι διοργανωτές έβαλαν ζωγραφιές μικρών μαθητών που στέλνουν τα δικά τους μηνύματα στους πολύπαθους λαούς, πολλά από αυτά με μηνύματα στη γλώσσα τους. Αντίστοιχα στην Αρτα και την Κέρκυρα τα πρώτα φορτία αλληλεγγύης αναχώρησαν από τα Εργατικά Κέντρα των νομών, με τους συνδικαλιστές να δίνουν υπόσχεση ότι θα συνεχιστεί το κύμα αλληλεγγύης.

Στη Θεσσαλία

Συγκλονιστική είναι η προσφορά του εργαζόμενου λαού και των παιδιών του σε όλη τη Θεσσαλία. Στη Λάρισα, όλες οι αίθουσες του Εργατικού Κέντρου γέμισαν με είδη πρώτης ανάγκης που έφεραν εκατοντάδες άνθρωποι από όλο τον νομό. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η προσφορά από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Ελασσόνας και συγκεκριμένα από τα μέλη του ΔΣ του Μορφωτικού Συλλόγου Μαγούλας. «Ο σεισμός ξύπνησε την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και την προσφορά, που δεχτήκαμε στο σεισμόπληκτο χωριό μας πριν από δύο χρόνια. Τώρα οι γείτονες έχουν την ανάγκη μας, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχες εικόνες καταγράφηκαν από μαθητές και φοιτητές που ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων και της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Λάρισας.

Σημεία και ώρες παράδοσης υλικών

Αθήνα:

-- Γραφεία ΠΑΜΕ (Αγίας Φιλοθέης 5Β, τηλ. 210.3833.786), Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ. - 7 μ.μ., Σάββατο 9 π.μ. - 1 μ.μ.

-- Γραφεία ΟΒΣΑ (Πατούσα 3, πλατεία Κάνιγγος, 6ος όροφος), καθημερινά 8 π.μ. - 3 μ.μ. και κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη 6 μ.μ. - 8 μ.μ.

-- Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, τηλ. 210.3827.122), Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.

Πειραιάς: Εργατικό Κέντρο (Ομ. Σκυλίτση 19, τηλ. 210.4100.830), Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ. - 7 μ.μ.

Λαύριο: Εργατικό Κέντρο (Δανουκάρα 7, τηλ. 2292.025.328), καθημερινά 9 π.μ. - 1 μ.μ.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες παίρνουν μια σειρά από σωματεία από την Αττική, στα γραφεία τους και στους τόπους δουλειάς.

Στη Θεσσαλονίκη, συλλογή ειδών πραγματοποιείται ως εξής: Στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Σουρή 2), Δευτέρα έως Παρασκευή 6 μ.μ. - 9 μ.μ. Από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος, πληροφορίες στα τηλ. 2310.237.694, 6932.964.486 και 6945.513.280. Από το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, στα γραφεία του (Εγνατία 6), καθημερινά 9 π.μ. - 1 μ.μ. Επίσης, από τους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ στα κατά τόπους γραφεία τους.

Στην Πάτρα συλλέγονται είδη στο Εργατικό Κέντρο (Κολοκοτρώνη 20, 1ος όροφος), Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ., Σάββατο 9 π.μ. - 1 μ.μ. Στα Ιωάννινα στο Εργατικό Κέντρο, Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ. Στη Λάρισα στο Εργατικό Κέντρο, Δευτέρα έως Παρασκευή 9 μ.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8.30 μ.μ. Σημεία συγκέντρωσης ειδών έχουν οριστεί σε δεκάδες ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ