Τρίτη 1 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προκλητική απόσειση ευθυνών για τις καταστροφές

Μόνο ...μπράβο δεν αξίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης για τη διαχείριση των πυρκαγιών! Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επιχείρησε να αποδώσει το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν και φέτος στάχτη στην ...κλιματική αλλαγή, στις ιδιάζουσες καιρικές συνθήκες, στα πολλά μέτωπα και σε οτιδήποτε άλλο πέραν της απουσίας μέτρων αντιπυρικής προστασίας, των τεράστιων ελλείψεων σε πυροσβεστικά μέσα και προσωπικό.

«Πάνω από 660 πυρκαγιές ξέσπασαν μέσα σε 15 μέρες, σχεδόν σε όλη τη χώρα και μάλιστα υπό ακραίες συνθήκες (...) Αν συγκρίνουμε μάλιστα το σύνολο των αντιπυρικών περιόδων της τελευταίας δεκαπενταετίας, από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου δηλαδή, ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε πρόβλεψη ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς σε κατάσταση συναγερμού (επιπέδου 5) για πέντε συνεχόμενες ημέρες και σε τόσες πολλές περιφέρειες (...) Η κλιματική κρίση είναι πλέον για τα καλά στη ζωή μας» ανέφερε, σε μια προσπάθεια να βγει η εμπρηστική κυβερνητική πολιτική εκτός του κάδρου των υπευθύνων.

Ο Π. Μαρινάκης ανέφερε ότι προχωρά η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών προκειμένου να δοθούν οι αποζημιώσεις - ψίχουλα που προβλέπονται. Αναφορικά με την πυρκαγιά στην αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας υπενθύμισε ότι «τρέχει» ΕΔΕ για τον εντοπισμό των υπαίτιων και την απόδοση ευθυνών. «Τα μέτρα πυρασφάλειας στις Μονάδες και στα στρατόπεδα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι απόρροια των σχεδίων που εκπονούνται από τις Μονάδες και φυσικά ελέγχονται σε τακτικότατη βάση από τα προϊστάμενά τους κλιμάκια, ως προς την πληρότητα και την αποτελεσματικότητά τους. Κάθε Μονάδα έχει διαφορετικά σχέδια και τρόπους αντιμετώπισης του κινδύνου πυρκαγιάς, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που μπορεί αυτή να έχει, αναφορικά με τη γεωγραφική θέση, τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, τα αποθηκευμένα σε αυτές υλικά και πολλούς άλλους παράγοντες», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συνεχίστηκαν οι φωτιές σε πολλές περιοχές

Για άλλο ένα τριήμερο φωτιές ξέσπασαν σε πολλές περιοχές στη χώρα με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη για να τις κατασβήσουν, με δεδομένα τα μεγάλα κενά σε προσωπικό και μέσα. Το Σάββατο εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε Ηλεία, Κύμη και Καστοριά. Στις δύο πρώτες σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση και στο Τρίλοφο Καστοριάς στον Γράμμο σε δύσβατο σημείο, στο δάσος, που ελέγχθηκαν την Κυριακή.

Κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς στην Παλαιοβαρβάσαινα, με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΤΕ, Χρήστο Γιάνναρο. Επίσης, στην περιοχή βρέθηκαν ο υποψήφιος δήμαρχος Πύργου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Χρήστος Αθανάσουλας, και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Κώστας Γιάνναρος.

Στο μέτωπο της Αρχαίας Ολυμπίας βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την Στέλλα Αναστασίου, μέλος της ΤΕ, και την Ελένη Τσίγκλα, υποψήφια δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αμεση ήταν η παρέμβαση της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Ο Κώστας Σταμπολίδης, στέλεχος του ΚΚΕ, είχε επικοινωνία με τον δήμαρχο Νεστορίου, Χρήστο Γκοσλιόπουλο, για την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Επίσης, ο Κώστας Χατζηδαμιανός, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτ. Μακεδονίας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καστοριάς.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε τον Πυροσβεστικό Σταθμό στο Νεστόριο, όπου συνομίλησε με τους πυροσβέστες και εξέφρασε τη στήριξή του στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς. Τόνισε επίσης την ανάγκη να ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια και με άλλα εναέρια μέσα.

Μικρότερες φωτιές ξέσπασαν σε Βρανά Αττικής, Δομοκό Φθιώτιδας και Κρουσώνα Ηρακλείου Κρήτης. Χτες ξέσπασε φωτιά στη Θάσο από κλαδί πλάτανου που έπεσε πάνω σε πυλώνα της ΔΕΗ που περιορίστηκε μετά από κάποιες ώρες.

Το βράδυ της Κυριακής ξέσπασε φωτιά και στη Χίο που προκλήθηκε από αυτοκίνητο που βγήκε εκτός πορείας και πήρε φωτιά στην περιοχή Διευχά, όπου επίσης δεν είχε παρθεί κανένα μέτρο πρόληψης. Οπως επισήμανε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χίου, υπήρχαν ασυντήρητες ζώνες πυροπροστασίας, ασυντήρητοι δασικοί δρόμοι, ακαθάριστο για δεκαετίες το δάσος, με τη δασική ύλη από προηγούμενες φωτιές να περιμένει τη νέα φωτιά και ελλιπές το νερό από τις γεωτρήσεις της Βολισσού.

Συλλήψεις για εμπρησμούς

Ενας άνδρας συνελήφθη, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, από υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, για εμπρησμό από πρόθεση σε ξηρά χόρτα, εντός αγροτικής έκτασης, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Τοπική Κοινότητα Τσουκαλαίικων, του δήμου Οιχαλίας, στη Μεσσηνία.

Επίσης, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, συνελήφθη ένας άνδρας, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση κατ' εξακολούθηση, στη θέση Πλάκα Δηλεσίου, του δήμου Τανάγρας Βοιωτίας. Επίσης, συνελήφθη και ο οδηγός του αυτοκινήτου στη Χίο για εμπρησμό από αμέλεια.

Στο πάτωμα πλοίου κοιμήθηκαν πυροσβέστες που επέστρεφαν από τη Ρόδο!

Ενδεικτικό τού πώς βλέπει τους ήρωες των ημερών πυροσβέστες το αστικό κράτος, είναι ο τρόπος που τους συμπεριφέρεται μετά από μέρες αδιάκοπης δουλειάς. Την Κυριακή 30 Ιούλη, πυροσβέστες που ήταν στη Ρόδο μπήκαν στο πλοίο της γραμμής με προορισμό τον Πειραιά. Ξεκίνησαν στις 5 το απόγευμα για να φτάσουν στις 8 το πρωί. Και το κράτος και η υπηρεσία τους δεν φρόντισαν να τους εξασφαλίσουν ούτε επιστροφή με αεροπλάνο, ούτε καν αξιοπρεπή διαμονή στο καράβι. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι δεν «μπόρεσαν να βρουν καμπίνες γιατί ήταν πλήρεις».

Ετσι οι εξαντλημένοι από την κούραση πυροσβέστες αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο πλοίο της γραμμής κάνοντας ένα πολύωρο ταξίδι για να επιστρέψουν στην έδρα τους.

ΠΥΡΙΝΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Ο χειρότερος Ιούλης εξαιτίας της διαχρονικής εγκληματικής πολιτικής έλλειψης μέτρων πρόληψης

INTIME NEWS

Η συνειδητή γύμνια του αστικού κράτους, με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων και της τωρινής κυβέρνησης της ΝΔ, αποδείχτηκε και το φετινό καλοκαίρι. Παρά τους ...κοσμογονικούς εξοπλισμούς για την Πυροσβεστική που εξήγγειλε για άλλη μια φορά η κυβέρνηση διά στόματος πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, τους ισχυρισμούς του ότι το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας «πατάει καλά στα πόδια του», ότι «έχουμε υλοποιήσει έναν πολύ μεθοδικό σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο την οποία ήδη διανύουμε», τη «χαρά» του «διότι υπάρχει πια περισσότερος και καλύτερος συντονισμός», αλλά και «απόλυτη εγρήγορση όλων έτσι ώστε το φετινό καλοκαίρι να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα», όλα έγιναν επώδυνα. Για ακόμα μια φορά επιστρατεύθηκε από την κυβέρνηση το βολικό άλλοθι της «κλιματικής αλλαγής», για να δικαιολογηθούν η εγκληματική απουσία ολοκληρωμένου και σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού με επίκεντρο την πρόληψη, η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής. Το μόνο που έμεινε ήταν το «τρεχάτε να σωθείτε» του μηνύματος 112, που ουσιαστικά ανάγει την εκκένωση περιοχής σε ατομική ευθύνη, ενώ αποδεικνύεται ότι γίνεται ανοργάνωτα και ότι όπου μένουν πίσω, κυρίως νέοι άνθρωποι, συμβάλλουν μαζί με τους πυροσβέστες να σωθούν σπίτια και περιουσίες.

Ομως, ο απολογισμός ως τώρα είναι καταστροφικός σε δασικές εκτάσεις, χλωρίδα και πανίδα, εγκαταστάσεις και υποδομές. Πάνω από 500.000 στρέμματα έχουν καεί μόνο τον Ιούλη στη χώρα μας, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus, με το νησί της Ρόδου να μετρά πάνω από 175.000 καμένα στρέμματα, ενώ μεγάλο πλήγμα δέχτηκε και η Δυτική Αττική αλλά και η Μαγνησία. Σύμφωνα με το EFFIS, τα στρέμματα καμένης έκτασης ανέρχονται σε 550.000 στρέμματα (τα περισσότερα χάθηκαν το 12ήμερο του καύσωνα με τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές). Ο μέσος όρος για την περίοδο του Ιούλη είναι 110.000 στρέμματα, δηλαδή 5 φορές πάνω από τον μέσο όρο, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων χρόνων.

Σύμφωνα δε με στοιχεία που προέρχονται από το Κοινό Κέντρο Ερευνών (Joint Research Centre - JRC) που παρακολουθεί τις πυρκαγιές μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές στην Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτακτης Ανάγκης Copernicus της ΕΕ, μέχρι τις 15/7, η συνολική έκταση που κάηκε στην Ελλάδα από την αρχή του έτους ήταν κάτω από 1.000 εκτάρια (10.000 στρ.). Μόλις 12 μέρες αργότερα, στις 27/7, ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί σε πάνω από 50.000 εκτάρια (500.000 στρ.), ένας αριθμός που αντιστοιχεί περίπου σε 95.000 γήπεδα ποδοσφαίρου. Το JRC υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μια αξιοσημείωτη αύξηση σε σύγκριση με τη μέση αύξηση της καμένης έκτασης κατά περίπου 7.000 εκτάρια για την ίδια περίοδο μεταξύ 2006 και 2022.

Σύμφωνα με το JRC, πάνω από 120.000 άνθρωποι έχουν πληγεί μέχρι στιγμής από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Αλγερία και την Τυνησία. Μόνο κατά τον μήνα Ιούλη, 3,5 εκατομμύρια τόνοι CO2 εκπέμφθηκαν στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα των πυρκαγιών.

Τα παραπάνω αποτελέσματα οφείλονται στις μεγάλες ελλείψεις και τα κενά στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία, στην απουσία μέτρων πρόληψης και τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό πρόληψης - κατάσβεσης, στον χωροταξικό σχεδιασμό που διαμορφώνει επικίνδυνες «μεικτές ζώνες» δασικών, οικιστικών, αγροτικών και βιομηχανικών περιοχών, στην απουσία αποτελεσματικών μέτρων πυρασφάλειας σε κρίσιμες υποδομές, ακόμη και σε στρατόπεδα με επικίνδυνα πυρομαχικά. Ηταν η συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής που αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος ως περιττό κόστος και θυσιάζει τα πάντα στον βωμό του κέρδους.

Σε επιθεωρητές του στρατού οι έλεγχοι πυρασφάλειας σε στρατόπεδα

Από τις Γενικές Επιθεωρήσεις των Γενικών Επιτελείων, μέσω συγκρότησης εξειδικευμένων επιτροπών κατά Κλάδο, οι οποίες θα υποβάλλουν συμπεράσματα και συγκεκριμένες προτάσεις για τον κάθε επιθεωρούμενο χώρο στο ΓΕΕΘΑ, θα συνεχιστούν οι έλεγχοι Ασφαλείας και Πυρασφάλειας σε υπηρεσίες, μονάδες και συγκροτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Οι επιθεωρήσεις γίνονται μετά τη μεγάλη αποτυχία να προστατευτεί η αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, που μετέτρεψε την περιοχή σε «σκηνικό πολέμου».

Οι παραπάνω επιθεωρήσεις διενεργούνταν από τον ΥΦΕΘΑ, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος ως νέος υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής αναμένεται να παραιτηθεί. Στο μεταξύ, έντονες αντιδράσεις προκαλεί φωτογραφία που κυκλοφόρησε, προφανώς με ευθύνη του Υπουργείου Αμυνας, και η οποία απεικονίζει τον Ν. Χαρδαλιά κατά τη διάρκεια επιθεώρησης μπροστά σε χάρτη με αποθήκες καυσίμων ο οποίος φέρει την ένδειξη «απόρρητο», πρόκειται δηλαδή για διαβαθμισμένο στρατιωτικό υλικό.

Σημειώνεται ότι σε κατοίκους και αγροτοκτηνοτρόφους έχει δοθεί οδηγία, σε ακτίνα 3.000 μέτρων να μην πλησιάζουν τα θραύσματα ή πιθανά άσκαστα πυρομαχικά, εντείνοντας έτσι τα ερωτήματα για το τι βλήματα ήταν αυτά που έσκασαν.

Προπαγάνδα εμπλοκής πάνω στα καμένα

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» σκέφτηκαν κυβέρνηση και αμερικανική πρεσβεία. Ετσι, ενώ καιγόταν για μέρες η μισή χώρα, βρήκαν ευκαιρία εκατέρωθεν να διαφημίσουν τα οφέλη από την «ισχυρή συμμαχία» Ελλάδας - ΗΠΑ. Η πρόφαση δόθηκε από τη συμμετοχή κάποιων αμερικάνικων ελικοπτέρων στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στον Βόλο, η οποία διαφημίστηκε εκατέρωθεν με φόντο τα αποκαΐδια και τους κρατήρες από τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών.

Ετσι, το απόγευμα του Σαββάτου ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ Γιώργο Τσούνη, εκφράζοντας «ευχαριστίες» στην «φίλη, σύμμαχο χώρα των ΗΠΑ για τη σημαντική βοήθεια που μας προσφέρει σε μία δύσκολη περίοδο». Αλλά και από πλευράς του ο πρέσβης έδωσε το δικό του χτύπημα στην πλάτη, λέγοντας ότι «θα ήθελα να πω ότι ο πρωθυπουργός κύριος Μητσοτάκης και ο υπουργός κύριος Κικίλιας έχουν επιδείξει σπουδαία ηγεσία και είχαμε μια πολύ παραγωγική συνεργασία». Είχε προηγηθεί την ίδια μέρα το υπουργείο Εξωτερικών, πού με ανάρτησή του στο twitter εξέφραζε τις ...εγκάρδιες ευχαριστίες του προς τις ΗΠΑ για τις «πυροσβεστικές επιχειρήσεις» στον Βόλο...

Ενα «ευχαριστώ» - πρόκληση για τον λαό της περιοχής, που είδε τον «χάρο με τα μάτια του». Ενα «ευχαριστώ» που δείχνει την πρεμούρα της κυβέρνησης, ακόμα και μετά από μια τεράστια καταστροφή, να εξωραΐσει τόσο την κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και τη «Στρατηγική Συμφωνία» Ελλάδας - ΗΠΑ που σπέρνει με ΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου όλη τη χώρα.

Αλλωστε, αυτά τα σχέδια που «τρέχουν» με εντατικούς ρυθμούς από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, βάζουν τη σφραγίδα τους και στη Μαγνησία, που από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή της ΝΔ μετατρέπεται σε «κόμβο» τόσο στρατιωτικό όσο και ενεργειακό (βλ. ελικόπτερα ΗΠΑ στο Στεφανοβίκειο, εγκαταστάσεις LNG στον Παγασητικό κ.λπ.). Οι ποικίλες εγκαταστάσεις τέτοιου τύπου πολλαπλασιάζονται στην περιοχή, χωρίς ουσιαστικά μέτρα πρόληψης από ενδεχόμενα «ατυχήματα». Κι αυτό αποδείχθηκε αυτές τις μέρες, φέρνοντας τον λαό αντιμέτωπο με πρωτόγνωρους κινδύνους, που ούτε που τους φανταζόταν πριν από μερικά χρόνια.

Ομως και το «ενδιαφέρον» των ΗΠΑ για τις πυρκαγιές στη Μαγνησία εξηγείται, αφού αντιμετωπίζεται ως μια ακόμα περιοχή κρίσιμη για τη διεκπεραίωση στρατιωτικού υλικού προς την Ουκρανία, ενάντια στη Ρωσία. Γι' αυτό και πυκνώνει η παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, που αν και αποτελεί πηγή κινδύνων, επιχειρείται να εξωραϊστεί από τα «ευχαριστήρια» της ελληνικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ.

Ο λαός ανησυχεί και δικαίως. Και οι ανησυχίες του πολλαπλασιάζονται βλέποντας την κυβέρνηση να προπαγανδίζει την επικίνδυνη εμπλοκή πάνω στα καμένα, την ίδια στιγμή που απορρίπτει κάθε ουσιαστικό μέτρο πρόληψης για επόμενες καταστροφές, αλλά και αποκατάστασης των πληγέντων.


Π.

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Κίνδυνος για τη ζωή και την ασφάλεια του λαού οι σχεδιασμοί της αστικής τάξης

Ο «Ριζοσπάστης» στις πυρόπληκτες περιοχές της Μαγνησίας

Οι φωτιές που σχεδόν περικύκλωσαν την πόλη του Βόλου την προηγούμενη βδομάδα άφησαν πίσω τους τεράστιες καταστροφές. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πάνω από 66.000 στρέμματα (από τα οποία περίπου τα μισά ήταν καλλιεργούμενες εκτάσεις) έγιναν στάχτη, δεκάδες ποιμνιοστάσια με χιλιάδες αιγοπρόβατα και αγελάδες κατακάηκαν. Καταστροφές σημειώθηκαν ακόμα σε εργοστάσια, σπίτια και σε δεκάδες καταστήματα, ειδικά στη Νέα Αγχίαλο, από τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 ΠΜ που οδήγησαν και στην εκκένωσή της από τους κατοίκους.

Για πολλούς, οι καταστροφές αυτές είναι αδιανόητες για μια περιοχή που δεν υπάρχει καν δάσος, παρά τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν ειδικά την Πέμπτη. Η φωτιά κατέκαψε κάμπους και λόφους, περιοχές με χαμηλή βλάστηση και καλλιέργειες. Η πύρινη λαίλαπα μπορεί να μη συνάντησε δάση που δεν είχαν καθαριστεί, αλλά ανέδειξε ότι στον Βόλο υπάρχει ίσως πιο επικίνδυνη «καύσιμη ύλη».

Ο χωροταξικός σχεδιασμός, σε μια περιοχή που εντοπίζεται σημαντικό κομμάτι του στρατηγικού σχεδιασμού του κεφαλαίου, δημιουργεί ερωτήματα για την ασφάλεια καθώς γύρω από την πόλη συγκεντρώνονται βιομηχανικές περιοχές με μονάδες που αποθηκεύουν επικίνδυνες ουσίες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις με επίσης επικίνδυνα υλικά, γύρω από τις οποίες υπάρχουν κατοικημένες περιοχές, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Επιπλέον, ανησυχίες προκλήθηκαν στον κόσμο από το γεγονός ότι φάνηκε πως σε μια τέτοια περιοχή δεν υπάρχει κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας ούτε και πρόβλεψη για αντίδραση, όπως φάνηκε με την όπως όπως «εκκένωση» της Νέας Αγχιάλου καθώς στον αέρα εκσφενδονίζονταν θραύσματα πυρομαχικών.

«Σώσαμε τα χωριά μας με τα χέρια μας»

Θραύσματα από βλήματα διάσπαρτα σε κτήματα
Θραύσματα από βλήματα διάσπαρτα σε κτήματα
Ο λαός της περιοχής πλέον έρχεται αντιμέτωπος με το ζήτημα των αποζημιώσεων, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει τη ζωή του. Το Σάββατο, στη Νέα Αγχίαλο αρκετά μαγαζιά λειτουργούσαν με σπασμένες τις τζαμαρίες, ενώ άλλα είχαν καλύψει τις προσόψεις με πρόχειρα μέσα. «Το μαγαζί είναι καλοκαιρινό», αναφέρει χαρακτηριστικά ένας καταστηματάρχης με τον οποίο συζητήσαμε για τις αποζημιώσεις των καταστημάτων. Ο ίδιος αλλά και άλλοι ανέφεραν πως αρχικά τους δόθηκαν τηλεφωνικές οδηγίες να επισκευάσουν με δικά τους έξοδα τις ζημιές και στη συνέχεια να προσκομίσουν τα τιμολόγια. Τελικά ανακοινώθηκε ότι θα αποζημιωθούν από τον δήμο και το Επιμελητήριο Βόλου και τις εκτιμήσεις θα τις αναλάβουν πρόσκοποι (!) που επισκέφτηκαν τα μαγαζιά.

«Κανείς και τίποτα, ανυπαρξία του κράτους», είπε χαρακτηριστικά μια καταστηματάρχισσα. «Θεωρούσαμε ότι δεν θα έπρεπε να ανησυχούμε επειδή έχει τις αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών εδώ και πως ο Στρατός και η Πυροσβεστική δεν θα άφηναν τη φωτιά να φτάσει κοντά! Τελικά σώσαμε τα χωριά μας με τα χέρια μας. Και οι πυροσβέστες έκαναν βέβαια ό,τι μπορούσαν. Αλλά πόσα να κάνουν; Ηρθαν εδώ μερικοί πυροσβέστες όταν τελείωσαν, έβγαλαν τις μπότες τους και είχαν πληγές. Μου είπαν πως για 6 μέρες βρίσκονταν στη Ρόδο και κοιμόντουσαν στο χώμα πριν τους στείλουν απευθείας εδώ. Πόσο να αντέξουν;».

Καμένα ποιμνιοστάσια στην περιοχή της Νέας Αγχίαλου, καταστραμμένοι οι κόποι μιας ζωής
Καμένα ποιμνιοστάσια στην περιοχή της Νέας Αγχίαλου, καταστραμμένοι οι κόποι μιας ζωής
Στη Μαγνησία, όπως και αλλού στην Ελλάδα όπου χρησιμοποιούνται στρατιωτικές εγκαταστάσεις για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, υπάρχει πολύ έντονο το αφήγημα ότι η μετατροπή μιας περιοχής σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο πολέμου εξασφαλίζει την ασφάλεια. Συζητώντας με έναν κτηνοτρόφο που διατηρεί κτηνοτροφική εγκατάσταση κοντά στις αποθήκες της 111 ΠΜ, είπε χαρακτηριστικά: «Νομίζαμε πως επειδή έχουμε τέτοιες εγκαταστάσεις δίπλα μας θα σωθούμε. Τελικά αυτοί πήρανε τα F-16 και φύγανε! Με βυτία δικά μας σώσαμε τα ζώα από τη φωτιά».

Σε απόγνωση οι αγροτοκτηνοτρόφοι

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η καταστροφή για τους κτηνοτρόφους της περιοχής, καθώς ήδη υπάρχουν 49 αναγγελίες απώλειας ζωικού κεφαλαίου στη Μαγνησία. Επίσης καταγράφονται σημαντικές καταστροφές υποδομών, εγκαταστάσεων και γεωργοτεχνολογικού εξοπλισμού, όπως ποιμνιοστάσια, αποθήκες, στάβλοι και γεωργικά μηχανήματα.

Στον Αγιο Γεώργιο, χάθηκαν στις φλόγες περίπου τα μισά από τα 6 - 7.000 αιγοπρόβατα που υπήρχαν στο χωριό. «Εμείς κανονικά τέτοια ώρα δεν θα έπρεπε να είμαστε εδώ, θα έπρεπε να είμαστε στα ζώα», ανέφεραν οι κτηνοτρόφοι, στο κλιμάκιο του ΚΚΕ που βρέθηκε στο χωριό το απόγευμα του Σαββάτου. «Σε πονάει η ψυχή σου να πας προς τα εκεί. Αυτό που μυρίζεις καμένο εδώ στην πλατεία είναι τα ζώα μας». Ακόμα οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να αποδεχθούν το πώς έγινε αυτή η καταστροφή. «Στον Αη Γιώργη καταστροφές από φωτιά; Τι είμαστε; Χωριό μέσα στο πευκόδασος; Γίνονται αυτά; Χάθηκαν 800 τόνοι γάλα». Οι κτηνοτρόφοι κατήγγειλαν πως δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν κανένα μέτρο πρόληψης πυρκαγιάς από τις κρατικές υπηρεσίες στο χωριό. «Τελικά εφαρμόστηκε το "Ο σώζων εαυτόν σωθήτω"».

Στιγμές τρόμου έζησαν οι κάτοικοι ολόκληρης της Μαγνησίας με τις εκρήξεις πυρομαχικών
Στιγμές τρόμου έζησαν οι κάτοικοι ολόκληρης της Μαγνησίας με τις εκρήξεις πυρομαχικών
Η επόμενη μέρα είναι πολύ δύσκολη γι' αυτούς. «Με τι ψυχολογία να ξαναδουλέψουμε; Οταν ξαναφτάσει το καλοκαίρι θα φοβάμαι μην καούμε και πάλι», λέει ένας. Παράλληλα, είναι σίγουροι πως για να αποζημιωθούν έχουν μπροστά τους έναν «Γολγοθά». «Για να αποζημιωθώ θα πρέπει να ξαναστήσω στάβλο», ανέφερε ένας. «Με ρώτησε εμένα κανείς αν έχω τα λεφτά να χτίσω μαντρί; Δεν θα σταθούμε ποτέ ξανά στα πόδια μας. Εχω λεφτά να πάρω ξύλα να φτιάξω στάβλο;». Ακόμα, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στον ΕΛΓΑ, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι καταγραφές. «Για να καταλάβεις, ήρθαν από τον ΕΛΓΑ και μου ζήτησαν να τους φέρω τα πλαστικά σκουλαρίκια από τα πρόβατα που έχασα, ενώ τα έχω δηλωμένα, ξέρουν πόσα έχω. Εδώ δεν έμεινε πρόβατο! Το σκουλαρίκι θα μείνει;».

«Είμαστε σε απόγνωση», είπε στον «Ριζοσπάστη» η Χαρούλα Διβάνη, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Μαγνησίας, σημειώνοντας πως με τις πρώτες εκτιμήσεις, πάνω από 30 κτηνοτροφικές μονάδες έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά. Η ίδια πρόσθεσε ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων είναι πρωταρχικό μέλημα τώρα. «Δεν θα το αφήσουμε έτσι, θα διεκδικήσουμε ώστε να δοθούν άμεσα και στο πραγματικό ύψος των καταστροφών», είπε. Ακόμα, μετέφερε πως υπάρχουν πολλοί κτηνοτρόφοι στην περιοχή που επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν την απειλή των πλειστηριασμών, ακόμα για τις κατοικίες τους, μετά από αυτές τις καταστροφές καθώς δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη για αναστολή πληρωμών.

Από την πλευρά του, ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Μαγνησίας, τόνισε την ανάγκη τις επόμενες μέρες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής να βρεθούν σε αγωνιστική ετοιμότητα, να προχωρήσουν με αγωνιστικές διεκδικήσεις, καθώς οι αποζημιώσεις που δίνονται είναι πενιχρές. Ο ίδιος σημείωσε πως η Ομοσπονδία θα αναλάβει αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να δοθεί τώρα οικονομική ενίσχυση, αλλά και αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Παράλληλα σημείωσε την ανάγκη οι μαζικοί φορείς του κινήματος να διεκδικήσουν να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και μέσα σε Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία αλλά και στου σύστημα Υγείας για την κάλυψη συνθηκών κρίσης και από πυρκαγιές, να καταργηθούν οι αντιδραστικοί νόμοι που παραδίδουν τη γη και τις δασικές εκτάσεις ως φιλέτα στην επιχειρηματική δράση αλλά και να υπάρξει ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασών με κατάργηση του αντιεπιστημονικού διαχωρισμού της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.

Οι εργαζόμενοι να επιβάλουν με την πάλη τους ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής τους

Σχέδιο δράσης προετοιμάζει και το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» ώστε οι εργαζόμενοι να οργανωθούν, να διεκδικήσουν και να εξασφαλίσουν ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και υγείας στους χώρους δουλειάς για να προστατέψουν τις ζωές τους.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Γιώργος Κουτσινάρης, πρόεδρος του Συνδικάτου, ανέφερε ότι η πυρκαγιά ανέδειξε την πλήρη απουσία μέτρων πρόληψης σε μια περιοχή με μεγάλη επικινδυνότητα για Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης έκτασης, που μπορεί να απειλήσει τις ζωές εργαζομένων και κατοίκων. Οι φλόγες έφτασαν στις παρυφές της Α' ΒΙΠΕ Βόλου, όπου μαζί με την παρακείμενη Β' ΒΙΠΕ απασχολούνται σχεδόν 2.000 εργαζόμενοι και υπάρχουν πολλές εγκαταστάσεις με επικίνδυνα υλικά, όπως δεξαμενές με προπάνιο και ασετιλίνη. Εκτός ΒΙΠΕ μάλιστα, παραδόθηκαν στις φλόγες 2 μηχανουργεία, ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης και ένα βιβλιοδεσίας.

«Αποδείχθηκε πως οι εργοδότες δεν διασφαλίζουν την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των εργαζομένων», είπε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα τις μεγάλες ευθύνες της δημοτικής και περιφερειακής αρχής, όπως και του κράτους γιατί, όπως εξήγησε, «εφαρμόζοντας την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, τις κατευθύνσεις της ΕΕ δεν λαμβάνουν μέτρα πρόληψης και προστασίας γιατί βάζουν την ανθρώπινη ζωή στο ισοζύγιο κόστους - οφέλους».

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο διαφυγής ώστε να φύγουμε οι εργαζόμενοι σε τέτοιες περιπτώσεις γρήγορα, έγκαιρα και με ασφάλεια. Και αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα το οποίο και η Επιθεώρηση Εργασίας, και το ΕΚ Βόλου και εμείς τα σωματεία πρέπει να δουλέψουμε και να πιέσουμε τους εργοδότες και τη διοίκηση των ΒΙΠΕ». Ακόμα, σημείωσε ότι πέρα από τις οδηγίες που υπάρχουν αναρτημένες σε πίνακες ανακοινώσεων στις εγκαταστάσεις, οι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει καμία εκπαίδευση στην πυρασφάλεια.

Ο Γ. Κουτσινάρης σημείωσε ότι το Συνδικάτο θα πρωτοστατήσει το επόμενο διάστημα ώστε οι εργαζόμενοι με την πάλη τους να επιβάλουν να συσταθούν παντού Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας, να διεκδικήσουν ολοκληρωμένα σχέδια ασφάλειας και προστασίας. Σημείωσε πως το Συνδικάτο έχει πείρα, και μάλιστα πρόσφατη, από κατακτήσεις ακόμα και κόντρα στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Τέτοιες ήταν οι παρεμβάσεις που έγιναν για μέτρα προστασίας από τον καύσωνα και για παύση εξωτερικών εργασιών στη διάρκειά του, αλλά και οι παρεμβάσεις που έγιναν αυτές τις μέρες, μέσα στην πυρκαγιά, προκειμένου να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να φύγουν από τα εργοστάσια που απειλούνταν από τις φωτιές ενώ η εργοδοσία προσπαθούσε να τους κρατήσει μέσα.

Πολλαπλοί παράγοντες κινδύνου

Η στρατηγική της αστικής τάξης στην περιοχή του Βόλου περιλαμβάνει κομβικές επενδύσεις, όπως το έργο του LNG που θα κατασκευαστεί ανησυχητικά κοντά σε κατοικημένες περιοχές και στρατιωτικές υποδομές. Παράλληλα περιλαμβάνει και συμμετοχή σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς καθώς διαμορφώνεται ένα μεγάλο πλέγμα αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και ορμητηρίων πολέμου (Στεφανοβίκειο, στρατόπεδο «Γεωργούλα», σχέδια για ναύσταθμο στον Αλμυρό κ.ά.). Η στρατηγική αυτή εφαρμόζεται για την αναβάθμιση της θέσης της ελληνικής αστικής τάξης στους διεθνείς ενεργειακούς και στρατιωτικούς σχεδιασμούς. Την ίδια ώρα, όμως, το βάθεμα της εμπλοκής στα παραπάνω αντί να εξασφαλίζει «ασφάλεια» όπως προσπαθούν να πείσουν στελέχη της κυβέρνησης και άλλων αστικών κομμάτων αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για τη ζωή και την περιουσία του λαού, όπως αποδείχθηκε περίτρανα με τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Στο πλευρό του λαού οι δυνάμεις του ΚΚΕ

Εξορμήσεις, περιοδείες και συσκέψεις στη Μαγνησία για την ανάδειξη των δίκαιων διεκδικήσεων, για μέτρα προστασίας και αποζημιώσεις

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Β. Μεταξάς, σε περιοδεία στα πυρόπληκτα χωριά της Μαγνησίας
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Β. Μεταξάς, σε περιοδεία στα πυρόπληκτα χωριά της Μαγνησίας
Κάλεσμα στον λαό των πυρόπληκτων περιοχών της Μαγνησίας να μην αναμένουν με σταυρωμένα χέρια, αλλά να οργανώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν άμεσες αποζημιώσεις για το 100% των ζημιών και ουσιαστικά μέτρα πυροπροστασίας απευθύνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Μαγνησία, με εξορμήσεις και συσκέψεις που πραγματοποιούν αυτές τις μέρες στις πυρόπληκτες περιοχές.

Το πρωί του Σαββάτου, μαζική εξόρμηση με τη σχετική ανακοίνωση της ΤΕ Μαγνησίας και τον «Ριζοσπάστη» πραγματοποιήθηκε στη Νέα Αγχίαλο, στην οποία συμμετείχαν και ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, και ο Απόστολος Νάνος, περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Ακόμα, το απόγευμα της Παρασκευής, κλιμάκιο του Κόμματος βρέθηκε και στον Αγιο Γεώργιο, το χωριό όπου έχασε τη ζωή του στις φλόγες ένας κτηνοτρόφος προσπαθώντας να σώζει τα ζώα από το μαντρί του. Εκεί μίλησε με πληγέντες κτηνοτρόφους, οι οποίοι βρίσκονται σε απεγνωσμένη κατάσταση, καθώς έχουν βιώσει ολοκληρωτική καταστροφή.

Το πρωί της Κυριακής, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποίησαν εξόρμηση στο Βελεστίνο, ενώ στη συνέχεια, κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ, Βασίλη Μεταξά, πραγματοποίησε σύσκεψη με κατοίκους και κτηνοτρόφους στο Αερινό.

Μεταξύ άλλων, ο Βασίλης Μεταξάς τόνισε την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η πλήρης και ουσιαστική καταγραφή όλων των ζημιών, αλλά και να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης όλων των πληγέντων απ' τις πυρκαγιές, με πλήρεις αποζημιώσεις στο 100% των απωλειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Τα παραπάνω, μαζί με το αίτημα για έκτακτο κονδύλι που να καλύπτει τις πρώτες ανάγκες των πυρόπληκτων, σημείωσε πως το ΚΚΕ θα τα στηρίξει με κάθε μέσο, διαθέτοντας τις δυνάμεις του και για την οργάνωση της διεκδίκησης του λαού της περιοχής.

ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ: «Μέτρα» - εμπαιγμός για τους πληγέντες

Στο μεταξύ συνάντηση με τον δήμαρχο Βόλου είχε ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Τριαντόπουλος, υποτίθεται για «μέτρα στήριξης», που όπως σημειώνει η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, μόνο ως τέτοια δεν μπορούν να ονομαστούν.

Πρόκειται για μέτρα - καρμπόν που σε καμία περίπτωση δεν αφορούν το σύνολο των ζημιών, αλλά «φορτώνουν τα βάρη της αποκατάστασης των καταστροφών στις λαϊκές οικογένειες που χτυπήθηκαν».

Για παράδειγμα, μπαίνουν εξαρχής όρια στα τετραγωνικά των ακινήτων που μπορούν να αποζημιωθούν, προβλέπεται μόνο ένα 80% κάλυψης του εκτιμώμενου κόστους, ενώ για τις καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες το ποσοστό είναι 75%. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η αναστολή εργασίας για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που επλήγησαν, με το απαράδεκτο ποσό των 534 ευρώ, μόνο για τρεις μήνες, την ίδια στιγμή που η ακρίβεια καλπάζει. Επίσης, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα χρέη στις τράπεζες, ενώ ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί μόλις το 20% των εκτιμώμενων αποζημιώσεων το μήνα Αύγουστο, ως ...προκαταβολή.

«Είναι φανερό, ότι τα μέτρα αυτά, υπαγορεύονται από τα κριτήρια με τα οποία αντιμετωπίζουν όλες οι κυβερνήσεις την προστασία της ζωής και της λαϊκής περιουσίας: των λεγόμενων "αντοχών της οικονομίας"», σημειώνει η ΤΕ Μαγνησίας.

«Μονόδρομος η οργάνωση, η αγωνιστική διεκδίκηση για την πλήρη κάλυψη όλων των ζημιών και η λαϊκή αλληλεγγύη», προσθέτει, και προβάλλει τις δίκαιες απαιτήσεις, για πλήρη και ουσιαστική καταγραφή των καταστροφών, για άμεση και ουσιαστική στήριξη και αποκατάσταση με πλήρεις αποζημιώσεις, για άμεσο έκτακτο κονδύλι στους κτηνοτρόφους ώστε να ξεκινήσουν την παραγωγή, κάλυψη απωλειών στο εισόδημα των αγροτών που καταστράφηκε η παραγωγή, πάγωμα πληρωμών δανείων και απαγόρευση πλειστηριασμών, όπως και λογαριασμών ενέργειας, ύδρευσης κλπ.

«Η κάλυψη των λαϊκών αναγκών, η προστασία της ζωής και της λαϊκής περιουσίας, απαιτούν τη σύγκρουση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που θυσιάζει ολόκληρες περιοχές για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Οι κομμουνιστές μαζί με τους αγωνιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, με τους κατοίκους των περιοχών που χτυπήθηκαν, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή, παίρνοντας όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να διεκδικηθούν και να ικανοποιηθούν οι σοβαρές ανάγκες των πυρόπληκτων», ξεκαθαρίζει η Οργάνωση του Κόμματος.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Απαιτεί αποζημιώσεις στο 100%

Τον αγώνα κατοίκων και αγροτών - κτηνοτρόφων στις πληγείσες, από την πυρκαγιά, περιοχές της Μαγνησίας οργανώνουν ήδη σωματεία και φορείς της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης, την Παρασκευή 28/7 βρέθηκε στις πυρόπληκτες περιοχές, όπου υπάρχουν σοβαρές και ολοκληρωτικές καταστροφές σε κτηνοτροφικές μονάδες, ελαιόδεντρα, αμπέλια, υποδομές, μηχανολογικό εξοπλισμό, αποθηκευτικούς χώρους και άλλα.

Οπως τονίζει σχετικά η Ομοσπονδία, «οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής μας είδαν μπροστά στα μάτια τους να καταστρέφονται ολοσχερώς κόποι μιας ολόκληρης ζωής, κτηνοτροφικές μονάδες κάηκαν ολοσχερώς και για όσα ζώα κατάφεραν να γλιτώσουν δεν υπάρχει βοσκότοπος. Χωράφια, ελαιώνες, αποθήκες, εξοπλισμός, σπίτια και άλλα πολλά χάθηκαν στο πέρασμα της μεγάλης πυρκαγιάς».

Καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες και τους πληγέντες της Μαγνησίας σε πάλη, και διεκδίκηση «μέσα από τους μαζικούς φορείς, τους Αγροτικούς Συλλόγους και τα Σωματεία, καθώς σήμερα υπάρχουν τα τεχνικά μέσα και η επιστημονική γνώση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και όλων των φυσικών καταστροφών», προβάλλοντας μια σειρά από συγκεκριμένα αιτήματα για να επιβιώσουν και να σταθούν στα πόδια τους, όπως την πλήρη αποζημίωση στο 100% κ.α.

«Μπαρουταποθήκη» στην Πάρνηθα

Την ώρα που οι πυρκαγιές κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων, αποδεικνύοντας την γύμνια του κρατικού μηχανισμού, στους πρόποδες της Πάρνηθας βρίσκεται μια «μπαρουταποθήκη».

Σύμφωνα με καταγγελίες, εργολάβος προχώρησε στον καθαρισμό τμήματος του δάσους στους πρόποδες, ανάμεσα στην Αμυγδαλέζα και το τελεφερίκ, λίγο πριν από το τέλος του Ιούλη, δηλαδή σχεδόν τρεις μήνες από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Ομως, αυτά που καθαρίστηκαν, έχουν παρατηθεί σε στοίβες δίπλα από τα δέντρα, αποτελώντας καύσιμη ύλη. Κάτι τέτοιο απαγορεύεται στην αντιπυρική περίοδο, τόσο εντός των δασών όσο και σε οικισμούς πλησίον δασικών εκτάσεων.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΤΙΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μην πληρώσει ο εργαζόμενος λαός τα «σπασμένα» της καταστροφής

Στάχτη μια τεράστια περιοχή στην κεντρική και νότια Ρόδο

Eurokinissi

Στάχτη μια τεράστια περιοχή στην κεντρική και νότια Ρόδο
Για τη μεγάλη καταστροφή στη Ρόδο με τη φωτιά που έκαιγε πάνω από 10 μέρες και την επόμενη δύσκολη μέρα η Τομεακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, σε ανακοίνωση - κάλεσμα αγωνιστικής λαϊκής διεκδίκησης, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Είναι τεράστιες οι ευθύνες όσων κυβέρνησαν και κυβερνούν, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, δημοτική και περιφερειακή αρχή γι' αυτήν την τεράστια καταστροφή, στην ουσία ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Ολοι τους υπερασπίζονται τη λεγόμενη πολιτική του "κόστους - οφέλους". Κόστος γι' αυτούς είναι ό,τι αφορά τις λαϊκές ανάγκες και όφελος ό,τι εξασφαλίζει κέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Αυτός είναι ο λόγος που το δάσος της Ρόδου είχε να καθαριστεί 50 χρόνια, από το 1973, ενώ σε άσχημη κατάσταση ήταν και οι δασικοί δρόμοι, οι υποδομές πυροπροστασίας. Γι' αυτό η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη, με προσωπικό αποσπασμένο μόνιμα στη "Fraport", με παλαιωμένο εξοπλισμό, που συχνά αποδείχθηκε στα μέτωπα της φωτιάς από δυσλειτουργικός ως άχρηστος.

Πάνω στην έλλειψη πρόληψης αναδεικνύονται τραγικά περιστατικά. Επιβεβαιώνεται ότι το κράτος, που τόσο ικανό και επιδέξιο είναι όταν πρόκειται για τους λίγους, για τους μεγαλοξενοδόχους, τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους, τις τράπεζες, τόσο αποδεικνύεται ανίκανο στην κάλυψη των αναγκών μας, στην υπεράσπιση της ζωής μας, των κόπων μας, του μέλλοντος των παιδιών μας».

Και συνεχίζει:

«Ο λαός του νησιού έδωσε με μεγάλο ηρωισμό και αυταπάρνηση τη μάχη ενάντια στην πυρκαγιά, παρατώντας τις δουλειές τους, μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Πραγματικά η λαϊκή κινητοποίηση ήταν τεράστια. Συνεχώς κατευθύνονταν στα μέτωπα εθελοντές από όλο το νησί και όχι μόνο από τις περιοχές που απειλούνταν. Στην πρώτη γραμμή ήταν και τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Χαιρετίζουμε την τεράστια λαϊκή κινητοποίηση στα μέτωπα της φωτιάς και στα κέντρα φιλοξενίας. Δείχνουν τη μεγάλη δύναμη του λαού και επιβεβαιώνουν το σύνθημα του ΚΚΕ, που γεννήθηκε στις καταστροφικές πυρκαγιές της Εύβοιας: "Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό".

Την ίδια ώρα ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε γυμνός:

Κυβέρνηση και Περιφέρεια έλεγαν κάθε πρωί ότι η φωτιά είναι υπό έλεγχο ενώ αυτή έκαιγε τεράστιες εκτάσεις. Κόστισε ακριβά η προσπάθεια υποβάθμισης της πυρκαγιάς για να μην πληγεί το τουριστικό κεφάλαιο. Ειδικά τις πρώτες μέρες που υπήρχε άπνοια, υπήρχε η δυνατότητα με ενίσχυση των μέσων και καλό συντονισμό των χιλιάδων εθελοντών να αντιμετωπιστεί η φωτιά πριν πάρει αυτές τις καταστροφικές διαστάσεις. Αν πίστευε κανείς όσα έλεγαν στα ΜΜΕ θα έπρεπε να επιχειρούσαν δεκάδες εναέρια μέσα. Ωστόσο ο κόσμος όσο και αν κοίταζε τον ουρανό δεν τα έβλεπε.

Το πολυδιαφημισμένο σχέδιο εκκένωσης αποδείχθηκε για γέλια και για κλάματα. Η αλήθεια είναι ότι την εκκένωση αυτή την έκανε ο λαός του νησιού, αφού ο κρατικός μηχανισμός εγκατέλειψε τον κόσμο. Ηταν χαρακτηριστική η εικόνα χιλιάδων τουριστών με τις βαλίτσες και τα παιδιά τους στα χέρια να περπατούν στο σκοτάδι μέχρι το ξημέρωμα ψάχνοντας καταφύγιο, με τους ντόπιους να τους βοηθούν με όλους τους τρόπους».

Τώρα να δυναμώσει η διεκδίκηση του λαού

Και καταλήγει:

«Η επόμενη μέρα είναι δύσκολη. Χρειάζεται πάλη για να επουλώσει το νησί τις πληγές του. Να δυναμώσει η διεκδίκηση των απλών λαϊκών ανθρώπων, αφού ξέρουμε ότι οι μεγαλοξενοδόχοι θα βρουν την άκρη τους. Θα πάρουν τις παχυλές χρηματοδοτήσεις, αφού γι' αυτούς το κράτος πάντα έχει. Και έχει λόγω της βαριάς φορολογίας που πληρώνουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Ηδη η καταστροφή έχει αφήσει τα σημάδια της σε όλους τους τομείς της ζωής του νησιού. Η τουριστική σεζόν δεν είναι βέβαιο αν θα ανακάμψει, με την εικόνα αυτές τις μέρες σε όλο το νησί να μεγαλώνει την ανησυχία.

Οπως ο λαός του νησιού μπήκε μπροστά για να σταματήσει τη φωτιά, έτσι πρέπει να μπει και τώρα μπροστά για να μη φορτωθεί πάλι αυτός τα "σπασμένα". Τώρα είναι η ώρα της διεκδίκησης:

- Για να μη μείνουν χωρίς εισόδημα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες που έχασαν καλλιέργειες και ζώα. Να στηριχτεί ο κόσμος που θα δεχτεί πλήγμα από τις συνέπειες στον τουρισμό. Να καλύψουν το κράτος και η εργοδοσία τις απώλειες στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που δεν θα δουλέψουν να αποζημιωθούν στο ύψος της σύμβασής τους και να ασφαλιστούν κανονικά. Να μη χαθεί το επίδομα ανεργίας για κανέναν εργαζόμενο. Με την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων και εστιατορίων να επανενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Αντίστοιχα να στηριχτούν οι αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες με αναστολή στην πληρωμή λογαριασμών και δόσεων.

- Για να αποζημιωθούν όσοι έχουν πληγεί στο 100% της καταστροφής χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Για να απαιτήσουμε να γίνουν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, για να μη δούμε ξανά το έργο που έχει δει ο λαός μας σε πάμπολλες περιπτώσεις, με τον καύσωνα να καιγόμαστε και με τη βροχή να πνιγόμαστε.

- Για να υπάρξει γενναία αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση. Να στελεχωθεί η Δασική Υπηρεσία με δασεργάτες και όλο το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό.

- Να στελεχωθούν με μόνιμο και σταθερό προσωπικό οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες καθώς και να εξασφαλιστεί όλος ο αναγκαίος και σύγχρονος εξοπλισμός. Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών με βάση και τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Να παρθεί πίσω η απόφαση που διαχωρίζει την πρόληψη από την κατάσβεση πυρκαγιών. Θα είναι πρόκληση να αφήσουν την Πυροσβεστική χωρίς στήριξη, με το πρόσχημα της ύπαρξης εθελοντών. Η εθελοντική δράση του λαού, για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να στηρίζεται σε μια ισχυρή πολιτική δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης.

- Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη αποκατάσταση των δασών που κάηκαν τα προηγούμενα χρόνια από πυρκαγιές. Καμία αλλαγή χρήσης γης, που θα επιτρέψει σε επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν κερδοφόρα σχέδια πάνω στα καμένα. Ούτε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά ούτε ξενοδοχεία στα καμένα. Οπου ήταν δάσος να μείνει δάσος.

Καλούμε τον λαό του νησιού, τους χιλιάδες που εθελοντικά έτρεξαν να βοηθήσουν να δυναμώσουν τη διεκδίκηση και να κάνουν στην άκρη όλους αυτούς που τους θέλουν θεατές των εξελίξεων. Μαζί με το ΚΚΕ να δώσουν απάντηση στις διαχρονικές πολιτικές που μας χαντακώνουν και που στηρίζονται και από τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές.

Μόνο ο λαός σώζει τον λαό! Συμπόρευση τώρα με το ΚΚΕ!».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αμεση καταγραφή, στήριξη και αποζημιώσεις!

Αμεση καταγραφή των ζημιών και 100% αποζημιώσεις ζητά η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ σε ανακοίνωση για τις πυρκαγιές στα βόρεια του νησιού και επισημαίνει την έλλειψη σχεδίου πυροπροστασίας. Ανάμεσα σε άλλα σημειώνει:

«Η εμπειρία αυτών των ημερών είναι πολύτιμη για να δούμε πώς τελικά το πολυδιαφημιζόμενο επιτελικό κράτος βλέπει τις ζωές μας και τα όσα με κόπο απέκτησε ο λαός μας. Η παντελής έλλειψη σχεδίου πυροπροστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, η ανεπάρκεια των μέσων πυρόσβεσης που θα μπορούσαν να συμβάλουν καταλυτικά από την πρώτη στιγμή, το ανύπαρκτο σχέδιο εκκένωσης και το κομφούζιο της πρώτης μέρας σε Νησάακι και Μπαρμπάτι, που με άλλες συνθήκες μπορεί να είχε τραγικές συνέπειες, δείχνουν τις προτεραιότητες του αστικού κράτους. Η κυβέρνηση, με την εύκολη λύση των μηνυμάτων του 112 και της λογικής "όπου φύγει φύγει", προσπαθεί να καλύψει τις ανεπάρκειές της.

Παρά την υπερπροσπάθεια των κατοίκων και τη μάχη των πυροσβεστών, που πολλές φορές αψηφούσαν ακόμα και τα ανθρώπινα όρια σωματικής αντοχής, αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα διαρκές και προδιαγεγραμμένο έγκλημα, για το οποίο ευθύνονται η ΕΕ, το αστικό κράτος και οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά.

Κι αυτό γιατί οι δαπάνες για ουσιαστική πρόληψη των πυρκαγιών και για πυρόσβεση θεωρούνται περιττό κόστος και δεν είναι "επιλέξιμες" με βάση το κριτήριο του κόστους - οφέλους, που αποτελεί ευαγγέλιο για όλους τους παραπάνω. Αυτή η πολιτική, που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια των προηγούμενων, είναι ο βασικός υπαίτιος της εμπρηστικής πολιτικής που καίει τα πάντα στο διάβα της.

Ταυτόχρονα είναι τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που επιλέγουν να συμπορευτούν με τη διαχρονικά ασκούμενη πολιτική και να μη διεκδικούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις αποτελεσματικής πολιτικής προστασίας για τον λαό».

Στη συνέχεια συμπληρώνει: «Αλλωστε και σε αυτήν την πυρκαγιά έγιναν ορατές οι αντιφάσεις του συστήματος, από τη μία το τουριστικό κεφάλαιο και τα πεντάστερα ξενοδοχεία του και από την άλλη η πλήρης ανυπαρξία υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες. Η απουσία πρόληψης και προστασίας των δασών και του περιβάλλοντος και από την άλλη ο σταθερός προσανατολισμός στην υλοποίηση της λεγόμενης "πράσινης μετάβασης" και ο πακτωλός εκατομμυρίων που επιδοτούνται οι "πράσινοι" όμιλοι.

Οσο λοιπόν το επιτελικό κράτος είναι πολύ ικανό για να προωθεί σχέδια που ευνοούν τα επιχειρηματικά κέρδη, αλλά ανίκανο να προστατεύσει τη ζωή του λαού, τόσο είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας».

Καταλήγοντας καλεί τον λαό να διεκδικήσει άμεσα:

«Να ξεκινήσει η πλήρης και ουσιαστική καταγραφή όλων των ζημιών. Ουσιαστική στήριξη και αποκατάσταση όλων των πληγέντων από τις πυρκαγιές, με πλήρεις αποζημιώσεις στο 100% των απωλειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών με ευθύνη του κράτους, απαλλαγή των φορολογικών υποχρεώσεων, πάγωμα της πληρωμής των δανείων για τους πληγέντες. Κήρυξη όλων των καμένων δασικών εκτάσεων ως αναδασωτέων, καμιά αλλαγή στον χαρακτήρα και τη χρήση γης (π.χ. εγκατάσταση ανεμογεννητριών)».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ