Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το πρόγραμμα του Δ. Κουτσούμπα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σήμερα, Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη:

-- Στις 19.30, θα παρευρεθεί στη συγκέντρωση που διοργανώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ν. Ιωνίας στο γήπεδο μπάσκετ του ΑΟ Περισσού (πλησίον 3ου Γυμνασίου & 6ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας), προκειμένου να δοθεί ο χώρος της «ΕΡΙΟΤΕΚ» για την ανέγερση σχολείων.

--Στις 20.00 θα παρευρεθεί στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα που πραγματοποιούν εργατικά συνδικάτα και μαζικοί φορείς με αφορμή το αντεργατικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ευκαιρία» για νέα χαράτσια οι καταστροφές στη Θεσσαλία!

Copyright 2023 The Associated

«

Ευκαιρία» και για νέα χαράτσια στον λαό αποτελούν για την κυβέρνηση οι καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, με επίκληση στη «δημοσιονομική σταθερότητα», για να μην πειράξει δηλαδή «ούτε τρίχα» από την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, τα προνόμια και τις φοροαπαλλαγές τους.

Ενδεικτικά τα όσα ανακοίνωσε χτες ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης, μιλώντας στον ρ/σ «ΣΚΑΪ», προαναγγέλλοντας την επιβολή ειδικού τέλους για τις φυσικές καταστροφές, με στόχο, επισήμως, να συμβάλει στους πόρους που θα χρειαστούν για την αντιμετώπιση των ζημιών από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές, προσθέτοντας ότι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό αύριο Σάββατο στη ΔΕΘ.

Εξάλλου, επιβεβαίωσε ότι έχουν επανέλθει οι σκέψεις για την υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών και επαγγελματικών χώρων από τους κινδύνους φυσικών καταστροφών, με τον λαό να φορτώνεται άλλο ένα χαράτσι και το αστικό κράτος να απαλλάσσεται από ένα ακόμη «βάρος», όπως αντιμετωπίζει ακόμη και αυτά τα ελάχιστα που δίνει για να αποζημιώνει όσους πρώτα καταστρέφει με την πολιτική του. «Πρέπει να αλλάξει και η συμπεριφορά μας και να δούμε και το ζήτημα της υποχρεωτικής ασφάλισης», πρόσθεσε ισχυριζόμενος ότι «η υποχρεωτικότητα μπορεί να οδηγήσει και σε χαμηλότερο κόστος Ασφάλισης», προετοιμάζοντας και για δεύτερο χαράτσι.

Αλλωστε, δείχνοντας τις προτεραιότητές τους, έδωσε έμφαση στη «διάσταση των αγορών και της δημοσιονομικής αξιοπιστίας». Ανέφερε, δε, πως η κτήση της επενδυτικής βαθμίδας ήταν μεγάλος στόχος, αλλά «συνδέεται και με υποχρεώσεις και με τη σφραγίδα της αξιοπιστίας, καθώς όταν ένας επενδυτής βλέπει την Ελλάδα πρέπει να σκέφτεται ότι είναι μια αξιόπιστη χώρα», επιβεβαιώνοντας πως οι «εθνικοί στόχοι» του κεφαλαίου έχουν ως προϋπόθεση το τσάκισμα του λαού. Για αυτό και είπε ότι δεν θα αναθεωρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2023 και το 2024, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον λαό, που θα φορτωθεί πάνω από 50 δισ. φοροληστείας, 4 δισ. ματωμένων πλεονασμάτων, την ίδια ώρα που το εισόδημά του θα ροκανίζεται από την ακρίβεια που αναμένεται να αυξηθεί παραπέρα, ειδικά στα τρόφιμα.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, θυμίζουμε, η κυβέρνηση έκοψε από τον Νοέμβρη και μετά ακόμα και την κοροϊδία του market pass, με πρόσχημα την κάλυψη με αυτό το ποσό της κρατικής αρωγής προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Δηλαδή, τα ψίχουλα του market pass γίνονται τα ψίχουλα της ενίσχυσης προς τους ανθρώπους που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και που, όπως έχει δείξει το πρόσφατο παρελθόν, στην πραγματικότητα ποτέ δεν καταφέρνουν να καλύψουν με αυτά τα ποσά το σύνολο των ζημιών, πόσο μάλλον να γίνει πραγματική αποκατάσταση και να παρθούν μέτρα για το επόμενο προδιαγεγραμμένο με βάση την πολιτική τους έγκλημα σε βάρος του λαού.

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης έλεγε χτες ότι «αυτό το οποίο συνέβη δεν έχει προηγούμενο, γι' αυτό και κινήθηκε άμεσα η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός για να αναζητηθούν και να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για την κάλυψη αυτών των νέων αναγκών», δίνοντας δηλαδή ένα που παίρνει από την άλλη τσέπη του λαού ή ανακυκλώνοντας ήδη προϋπολογισμένα ευρωπαϊκά κονδύλια με τους γνωστούς όρους και «κόφτες».

Προετοιμάζοντας, μάλιστα, για όσα ειπωθούν στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι «δεν αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός την ομιλία του στη ΔΕΘ ή καμία ομιλία, ως μια αφορμή να παρουσιάσει ένα "καλάθι" ή μια ακόμα ευκαιρία για παροχολογία», αλλά ως «μια πολύ σημαντική ευκαιρία να αναλύσει τις προτεραιότητές του», αυτές τις προτεραιότητες που οδηγούν τον λαό από τη μια τραγωδία στην άλλη.

Την ίδια στιγμή η ακρίβεια θερίζει, με προϊόντα ευρείας κατανάλωσης όπως η ντομάτα να έχει φτάσει τα 3 ευρώ το κιλό, ενώ ήδη η τιμή της βενζίνης έχει σταθεροποιηθεί ή και ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο, όπως ταυτόχρονα και η τιμή του πετρελαίου έχει ανέβει κατακόρυφα. Μπρος σε αυτήν τη γενικευμένη ακρίβεια, ο Μαρινάκης παρουσιάζει μια μαγική εικόνα, λέγοντας πως... γίνονται έλεγχοι. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αρνείται να καταργήσει όλα τα χαράτσια που φορτώνονται σε τρόφιμα, καύσιμα, είδη πρώτης ανάγκης, ενώ κανένα σχέδιο δεν υπάρχει για το πώς οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του θεσσαλικού κάμπου θα μείνουν στον τόπο τους.

ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ»
Κατοχύρωση των συμφερόντων των τραπεζών κόντρα στα λαϊκά νοικοκυριά

Παρέμβαση στη συζήτηση για την «καταναλωτική πίστη» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στην ομιλία του τόνισε τα παρακάτω:

«Δραματική είναι η κατάσταση των λαϊκών οικογενειών στην Ελλάδα. Το εισόδημα μετά βίας φτάνει τη μέση του μήνα. Κατατρώγεται από τον υψηλό πληθωρισμό, την αβάσταχτη ακρίβεια στα τρόφιμα και τα άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, την Ενέργεια και τα πανάκριβα ενοίκια.

Ετσι, οι εργαζόμενοι πέφτουν στα νύχια των τραπεζών, προσπαθώντας να καλύψουν καθημερινές ανάγκες με πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια. Η οδηγία επιδιώκει να κατοχυρώσει τις απαιτήσεις των τραπεζών, σε βάρος των δανειοληπτών, με στόχο να προστατευτεί η κερδοφορία τους από πιθανή αδυναμία αποπληρωμής των δανείων.

Είναι αναγκαίο συμπλήρωμα του αντιλαϊκού πτωχευτικού νόμου της ΝΔ, των συστάσεων της Κομισιόν, της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ που γιγαντώνει τα "κόκκινα" δάνεια, και πετά χιλιάδες ανθρώπους από τα σπίτια ακόμη και για οφειλές των 800 ευρώ, για να προστατευτούν οι όμιλοι μπροστά στη διαφαινόμενη καπιταλιστική κρίση.

Ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από τέτοιου είδους "ρυθμίσεις". Με τον αγώνα του κόντρα στα "θέλω" των ομίλων, απαιτεί πραγματική αύξηση του εισοδήματος, απαγόρευση πλειστηριασμών λαϊκής περιουσίας, διαγραφή χρεών, κατάργηση ΦΠΑ και ειδικών φόρων σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, καύσιμα και Ενέργεια, σύγχρονη και φτηνή στέγη».

Αλληλεγγύη από το ΚΚ Μεξικού

Την αλληλεγγύη του στους πληγέντες από τις πλημμύρες και συνολικά στον λαό της Ελλάδας εκφράζει το ΚΚ Μεξικού σε μήνυμα του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων προς το ΚΚΕ, όπου αναφέρει τα εξής:

«Το ΚΚ Μεξικού εκφράζει την αλληλεγγύη του στους αγρότες, στους εργάτες, συνολικά στον λαό της Ελλάδας, που βιώνει τις συνέπειες των καταιγίδων και των πλημμυρών, ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλίας. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια σε όσους έχασαν τους συγγενείς τους, ενώ η σκέψη μας είναι σε όσους έχασαν τα σπίτια, τις καλλιέργειες και τα κοπάδια τους λόγω των πλημμυρών και της ανικανότητας του αστικού κράτους να προστατεύσει τον λαό.

Χαιρετίζουμε τη σημαντική προσπάθεια του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να στηρίξουν τα αιτήματα των πληγέντων και να προωθήσουν στο κίνημα αυτές τις δίκαιες διεκδικήσεις. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στα χωριά και τις γειτονιές, δείχνοντας στην πράξη πως "μόνο ο λαός σώζει τον λαό"».

Την Κυριακή βοηθάμε τους πλημμυροπαθείς στα σπίτια τους

Νέα αποστολή συνεργείων από την Αθήνα οργανώνουν εργατικά σωματεία, το ΠΑΜΕ αλλά και η ΟΒΣΑ για την Κυριακή 17 Σεπτέμβρη στις πόλεις της Θεσσαλίας, όπου, σε συνεννόηση με τα συνδικάτα και τις επιτροπές αλληλεγγύης που έχουν συγκροτηθεί, θα συμβάλουν στον καθαρισμό σπιτιών και στην αποκατάσταση ζημιών.

Η αποστολή από την Αθήνα θα ξεκινήσει την Κυριακή στις 5 π.μ. από την πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο, και από τον Πειραιά, επίσης στις 5 μ.μ., από την πλατεία Καραϊσκάκη.

Ο εξοπλισμός που είναι απαραίτητος για τέτοιες εργασίες είναι ο εξής: Αντλίες - γεννήτριες για απάντληση υδάτων (εφόσον είναι δυνατόν). Ρούχα εργασίας. Γάντια εργασίας. Προστατευτική μάσκα. Γαλότσες. Σκούπες. Φτυάρια, τσάπες, γκασμάδες. Μια αλλαξιά καθαρά ρούχα. Νερό 1,5 λίτρου. Σάντουιτς ή ξηρά τροφή.

Αποκούμπι η αλληλεγγύη από όλη τη χώρα για τον λαό που υποφέρει

Το Στέκι Αλληλεγγύης στην Καρδίτσα
Το Στέκι Αλληλεγγύης στην Καρδίτσα
Ασταμάτητα συνεχίζουν να καταφθάνουν είδη πρώτης ανάγκης στο Στέκι Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης Πλημμυροπαθών των εργατικών σωματείων και των μαζικών φορέων της Καρδίτσας που συγκεντρώνονται από τη λαϊκή αλληλεγγύη.

Είτε μεμονωμένα είτε μέσα από τα σωματεία και τους φορείς του, ο λαός της πόλης μεταφέρει όλη τη μέρα είδη πρώτης ανάγκης στο Στέκι, όπου καταφθάνουν επίσης και υλικά που στέλνουν σωματεία, Ομοσπονδίες και άλλοι φορείς από όλη την Ελλάδα.

Πολλοί πλημμυροπαθείς άλλωστε δεν έχουν άλλο τρόπο, οπότε μόνο μέσω του Στεκιού εξασφαλίζουν ένδυση, φαγητό, εμφιαλωμένο νερό, φάρμακα και άλλα είδη καθώς η απουσία του κράτους και των μηχανισμών του παραμένει.

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο Γιώργος Παπαδόπουλος, γραμματέας του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Καρδίτσας, το Στέκι έχει ήδη προετοιμαστεί να οργανώσει από αύριο μαζικές αποστολές ειδών πρώτης ανάγκης σε χωριά της περιοχής.

Σε όλη τη Θεσσαλία

Καθημερινή είναι η αλληλεγγύη που οργανώνεται από εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς των Τρικάλων. Από το Στέκι Αλληλεγγύης που έχει στηθεί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης καθημερινά οργανώνονται αποστολές στη Φαρκαδόνα και σε άλλα χωριά που υπάρχει ανάγκη.

ΦΑΡΚΑΔΟΝΑ
ΦΑΡΚΑΔΟΝΑ
Φορτηγό από την Αθήνα, με υλική βοήθεια που έστειλαν συνδικάτα και Ομοσπονδίες, έφτασε χτες στον δήμο Φαρκαδόνας. Σε συνεργασία με σωματεία των Τρικάλων και ντόπιων οδηγήθηκε στο Γριζάνο Φαρκαδόνας, όπου έχει στηθεί κέντρο συλλογής ειδών ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς.

Αντίστοιχα, από τη Δευτέρα έχει συγκροτηθεί μετά από μαζική συνέλευση, η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Μεγάλων Καλυβιών του νομού Τρικάλων. Ηδη έχει οργανωθεί μια κινητοποίηση σε δήμο και Περιφέρεια, ενώ η πολύμορφη δράση συνεχίζεται με τη διαμόρφωση δικτύου συγχωριανών αλλά και εθελοντών της πόλης των Τρικάλων, που με αυταπάρνηση προσπαθούν να καλύψουν την κρατική γύμνια. Το δίκτυο αυτό έχει αναλάβει μεταξύ άλλων τη διανομή νερών, τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης - καθαριότητας, κλινοσκεπασμάτων.

Αλλά και στη Μαγνησία, σωματεία και φορείς μαζεύουν καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία φτάνουν σε γειτονιές και χωριά, αλλά και εργασιακούς χώρους, όπως το «JUMBO» και αλλού. Ανάλογη δράση έχει αναλάβει ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς, με τα μέλη του να ξεπερνούν τις δυσκολίες που υπάρχουν με το κατεστραμμένο οδικό δίκτυο και να φτάνουν σε κάθε χωριό του Πηλίου όπου υπάρχει ανάγκη.

Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών - Οικοδόμων Επαρχίας Ελασσόνας, δείχνοντας την αλληλεγγύη του στους χτυπημένους από την πλημμύρα, διοργανώνει με το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και τις Επιτροπές Αλληλεγγύης που έχουν συγκροτηθεί στις πληγείσες περιοχές, αποστολή εθελοντών στην πόλη της Λάρισας την Κυριακή 17 Σεπτέμβρη.

Συνεχίζεται η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης


Στο μεταξύ, σε όλη τη χώρα εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες από το υστέρημά τους συγκεντρώνουν όσα μπορούν, τα μεταφέρουν στα γραφεία Εργατικών Κέντρων και συνδικάτων, κι εκεί μέλη των σωματείων αναλαμβάνουν μετά το σχόλασμα την ταξινόμηση και το πακετάρισμα, για να φτάσουν στον προορισμό τους τα πολύτιμα φορτία που τόσο έχουν ανάγκη οι εγκαταλελειμμένοι από το κράτος πλημμυροπαθείς.

Η συγκέντρωση βοήθειας συνεχίζεται και τις επόμενες μέρες:

Στην Αττική από: Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (9 π.μ. - 8 μ.μ., Ομ. Σκυλίτση 19). Το Συνδικάτο Οικοδόμων (10 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ., Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος). Τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (10 π.μ. - 4 μ.μ., Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως). Την Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (9 π.μ. - 5 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ., Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών (9 π.μ. - 2 μ.μ., Κοδράτου 21, Μεταξουργείο). Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων (6.30 μ.μ. - 9.30 μ.μ., Πατησίων 4, 1ος όροφος). Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων (4 μ.μ. - 7 μ.μ., 3ης Σεπτεμβρίου 48Β, 4ος όροφος). Το Συνδικάτο ΟΤΑ (5 μ.μ. - 8 μ.μ., Χρυσάφη 10, Ηλιούπολη). Το Συνδικάτο Μετάλλου στον Πειραιά (Δημοσθένους Ομηρίδου Σκυλίτση 19) έως σήμερα Παρασκευή (9 π.μ. - 8 μ.μ.) και στην Ελευσίνα (Χαριλάου 28, 2ος όροφος) έως σήμερα Παρασκευή (4 μ.μ. - 7 μ.μ.). Την Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (10 π.μ. - 2 μ.μ., Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος). Την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, στα γραφεία της (Πατούσα 3, πλατεία Κάνιγγος, 6ος όροφος) καθημερινά (8 π.μ. - 3 μ.μ. και απογευματινές ώρες κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο 210.3809.327). Επίσης, την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, στα γραφεία της (Βερανζέρου 1, 4ος όροφος) Παρασκευή (10 π.μ. - 5 μ.μ.).

Στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις:

Το ΕΚ Ημαθίας (Χριστοδούλου Λαναρά 56) καθημερινά (9 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.).

Σωματεία Πιερίας, Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή 10 π.μ. - 12.30 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου Συνταξιούχων (Α' πάρ. Βότση 1, Κατερίνη). Καθημερινά 10 π.μ. - 8 μ.μ., στο Στέκι Αλληλεγγύης στην πίσω πλευρά του δημαρχείου Κατερίνης και επίσης καθημερινά 10 π.μ. - 2 μ.μ., στον χώρο της Κοινότητας Καλλιθέας.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Ενότητα» συγκεντρώνει εμφιαλωμένα νερά και τρόφιμα σε κονσέρβα (Περιοχή Γυψοχωρίου: 6987.161.310. Περιοχή Σκύδρας: 6931.511.020. Περιοχή Γιαννιτσών, Εδεσσας, Αλμωπίας: 6937.939.080).

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας και τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας, στα τηλέφωνα: Εδεσσα 6948.632.046, Σκύδρα 6944.433.072, Αριδαία 6944.177.169, Γιαννιτσά: 6936.116.086.

Στη Δράμα, στον χώρο του Γενικού Νοσοκομείου (7 π.μ. - 3 μ.μ.).

Στην Κρήτη: Χανιά, μέχρι σήμερα Παρασκευή, 18.00 - 21.00 στο Εργατικό Κέντρο (Μάρκου Μπότσαρη 68). Επίσης από τον Αγροτικό Σύλλογο πρώην δήμου Αρμένων στα γραφεία «Τιτάν» (καλύβες Αποκορώνου) 18.00 - 20.00 έως σήμερα 15/9. Ηράκλειο, στα γραφεία της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων (2ος όροφος Εργατικού Κέντρου) καθημερινά 7 μ.μ. - 9 μ.μ. και στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων 10 π.μ. - 12 μ.

Ηγουμενίτσα, στο Εργατικό Κέντρο (Ζωσιμάδων 4) καθημερινά (10 π.μ. - 2 μ.μ.).

Λευκάδα, στο Εργατικό Κέντρο (Μεσσήνης 7, παλιά ΔΕΗ) καθημερινά (10 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ.).

Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας στα γραφεία του (Λεωσθένους 9, 1ος όροφος) καθημερινά (9 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ.). Στη Λιβαδειά, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (εργάσιμες μέρες και ώρες 8 π.μ. - 2 μ.μ.). Χαλκίδα, καθημερινά (και Σαββατοκύριακο) 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ. στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου (Μ. Φριζή 10). Αμφισσα, μέχρι σήμερα Παρασκευή, 8 π.μ. - 1 μ.μ., στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου (Κοττορού 23).

Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου στα γραφεία του (8 π.μ. - 2 μ.μ. και 6.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.).

Στη Ζάκυνθο, σήμερα Παρασκευή 7 μ.μ. έως 9 μ.μ. στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.

Στην Καλαμάτα Δευτέρα - Παρασκευή στον 3ο όροφο του Εργατικού Κέντρου 8 π.μ. - 3 μ.μ και 5.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.

ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ
Η αγανάκτηση γίνεται συλλογική διεκδίκηση και δράση για την αποκατάσταση

Εκατοντάδες κάτοικοι της Γιάννουλης στη χθεσινή μαζική συνέλευση

Μαζική συγκέντρωση κατοίκων στη Γιάννουλη Λάρισας
Μαζική συγκέντρωση κατοίκων στη Γιάννουλη Λάρισας
Με τους κατοίκους, τους εργαζόμενους, τους φτωχούς βιοπαλαιστές αγρότες να μετράνε τις πληγές τους, και έχοντας απέναντί τους την εγκληματική γύμνια κράτους και κυβέρνησης, η διάχυτη αγανάκτηση γίνεται συλλογική διεκδίκηση και δράση, ενώ αποκούμπι για τους πληγέντες είναι η αλληλεγγύη που εκφράζεται καθημερινά και οργανωμένα μέσα από σωματεία, αγροτικούς συλλόγους, άλλους μαζικούς φορείς όλης της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούν και τα Στέκια αλληλεγγύης σε Παλαμά, Τρίκαλα και αλλού.

Κόντρα στην προσπάθεια εφησυχασμού που καλλιεργούν οι κρατικές αρχές και με δεδομένο ότι τα «μέτρα αποκατάστασης και ενίσχυσης» που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους πληγέντες είναι για άλλη μια φορά μακριά από τις πραγματικές ανάγκες τους, οι πληγέντες, που βίωσαν και βιώνουν τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους για να ορθοποδήσουν.

Στα χέρια τους παίρνουν την κατάσταση και στη Γιάννουλη

Στη Λάρισα, μετά τις συντονιστικές επιτροπές πληγέντων στις συνοικίες του Αγίου Θωμά και της Νέας Σμύρνης, συγκροτήθηκαν χθες άλλες δύο: Στην περιοχή γύρω από το ΑΤΑ και των εργατικών κατοικιών Γιάννουλης.

Η συνέλευση των πληγέντων της Γιάννουλης ήταν ιδιαίτερα μαζική, καθώς συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι. Στη συνέλευση ξεχείλιζε η οργή, καθώς οι κάτοικοι (περίπου 3.000) έχουν να μπουν στα σπίτια τους εδώ και μια βδομάδα, έχουν πλημμυρίσει εκατοντάδες σπίτια και κοινόχρηστα υπόγεια, οι ζημιές σε ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα, αυτοκίνητα και άλλα αντικείμενα είναι ανυπολόγιστες, ενώ όπως χαρακτηριστικά έλεγαν οι πληγέντες «οι αποζημιώσεις της κυβέρνησης δεν φτάνουν ούτε για τις επισκευές». Παράλληλα, πολλά σπίτια αντιμετωπίζουν πρόβλημα στατικότητας και τοίχοι έχουν διαβρωθεί.

Η συνέλευση εξέλεξε πολυμελή συντονιστική επιτροπή που θα αναλάβει την καταγραφή των προβλημάτων, την οργάνωση και τον συντονισμό της αλληλεγγύης, την εξασφάλιση όρων επιβίωσης, ενώ τις επόμενες μέρες θα παρθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να δυναμώσει η πίεση προς την κυβέρνηση και την τοπική διοίκηση για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων.

Μεταξύ των αιτημάτων που υιοθετήθηκαν ομόφωνα από τους κατοίκους ξεχωρίζουν τα εξής:

-- Να ενοικιαστούν διαμερίσματα στη Λάρισα ή στη Γιάννουλη ή να γίνει μίσθωση ξενοδοχείων, με χρηματική κάλυψη από κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμο, για τη στέγαση όσων κατοίκων τα σπίτια πλημμύρισαν και δεν μπορούν να κατοικήσουν σε αυτά. Να μη γίνει μεταφορά στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο.

-- Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των υγειονομικών και επιδημιολογικών προβλημάτων, με απολυμάνσεις, ψεκασμούς κ.λπ., και γενικότερα να ληφθούν όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να υπάρχει για την ψυχολογική στήριξη όλων και ιδιαίτερα των παιδιών.

-- Να δημιουργηθεί στην πλατεία Κέντρο Υγείας «στρατιωτικού τύπου» για την αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων υγείας και διάθεσης φαρμάκων σε όσους χρειάζονται, με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ.

-- Γρήγορη και δίκαιη καταγραφή όλων των ζημιών, ταυτόχρονα σχολαστικός έλεγχος για την ανωδομή των οικοδομών. Πλήρης αποζημίωση για την κάλυψη όλων των ζημιών σε σπίτια, επιχειρήσεις και ένα άμεσο βοήθημα ύψους 1.500 ευρώ σε κάθε οικογένεια.

-- Να ελεγχθούν οι γέφυρες και ο δρόμος ανάμεσα στη Λάρισα και στις Εργατικές Κατοικίες, να εξασφαλιστεί η συγκοινωνία μεταξύ Λάρισας - Γιάννουλης με ασφαλή τρόπο.

-- Να λυθεί άμεσα το θέμα της φοίτησης όλων των μαθητών και των παιδιών, σε ασφαλή σχολεία όπως και παιδικούς σταθμούς, αν είναι εφικτό, στις Εργατικές Κατοικίες, αλλιώς στη Γιάννουλη ή στη Λάρισα, με δωρεάν μετακίνηση μέχρι να λυθεί το πρόβλημα στο Δημοτικό Σχολείο, στο Νηπιαγωγείο και στον Βρεφονηπιακό Σταθμό.

-- Αναστολή των λογαριασμών ρεύματος, νερού, αργότερα θέρμανσης, χρεών σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικό ταμείο, τουλάχιστον για 6 μήνες, χωρίς καμία επιβάρυνση. Σε ό,τι αφορά την εξόφληση των διαμερισμάτων των εργατικών κατοικιών προς τον ΟΑΕΔ, να υπάρξει αναστολή για 1 χρόνο.

-- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, απαλλαγή για 1 χρόνο από δημοτικά τέλη.

-- Επίδομα ειδικού σκοπού ίσο με τον βασικό μισθό για όσους μικροεπαγγελματίες δεν μπορούν να εργάζονται μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές, και τουλάχιστον για 6 μήνες.

  • Σε παράσταση διαμαρτυρίας θα προχωρήσουν σήμερα Παρασκευή στις 11 π.μ. και οι πληγέντες κάτοικοι της συνοικίας στη περιοχή του ΑΤΑ, στο δημαρχείο Λάρισας.
ΛΑΜΙΑ
«Δεν ανεχόμαστε να πνιγόμαστε»

Δυναμική κινητοποίηση διεκδίκησης και αλληλεγγύης πλημμυροπαθών

«Δεν ανεχόμαστε ως κανονικότητα να πνιγόμαστε», ήταν το μήνυμα που έστειλε η δυναμική κινητοποίηση διεκδίκησης και αλληλεγγύης, που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στη Λαμία, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Πλημμυροπαθών από το χωριό Κόμμα Λαμίας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και η Ανδριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέας της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ. Επίσης, συμμετείχε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Γιώργο Οικονόμου.

Στον χαιρετισμό της, η Κατερίνα Μακρυνιώτη, εκπρόσωπος της επιτροπής και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Φθιώτιδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», εξέφρασε αρχικά την αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους πλημμυροπαθείς από τις συνοικίες της Λαμίας, τα χωριά του Δομοκού και τη Θεσσαλία. Κατήγγειλε την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, επισημαίνοντας το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στο χωριό Κόμμα από την κατασκευή του κόμβου του οδικού άξονα Ε65, που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το χωριό μία φορά και να βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να πλημμυρίσει ξανά.

Χαιρετισμό εκ μέρους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαμίας απηύθυνε ο Φοίβος Ιακωβίδης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού δεν μπορεί να λογαριάζεται ως κόστος και τονίζοντας την απαίτηση όλων των εργαζομένων και του λαού για τη στήριξη των πληγέντων και την υλοποίηση έργων προστασίας.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης έγινε συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς στη συνοικία της Μεγάλης Βρύσης Λαμίας, ενώ συνεχίζεται η πρωτοβουλία αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου Λαμίας για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες σε Φθιώτιδα και Θεσσαλία.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Αύριο το μεσημέρι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων και τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

Μαζί με την οργάνωση της αλληλεγγύης, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Λάρισας προετοιμάζουν και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία Λάρισας.

Αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται και οι συνεδριάσεις των ΔΣ των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ ήδη γίνονται περιοδείες σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, με κάλεσμα κλιμάκωσης της πάλης και για απεργία, όπως ήδη αποφασίζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα.

Τα σωματεία απευθύνονται στον εργαζόμενο λαό της πόλης, καλώντας σε ένταση της συλλογικής διεκδίκησης και θέτοντας στο επίκεντρο την κατάσταση που διαμορφώνεται στους χώρους δουλειάς, ξεχωρίζοντας μεταξύ άλλων την επίθεση της εργοδοσίας, που βρίσκει «ευκαιρία» με την καταστροφή για να εντείνει την εκμετάλλευση. Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή παίρνει και το ...δωράκι της κυβέρνησης με τις αναστολές εργασίας, οπότε απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής μισθοδοσίας, με τους εργαζόμενους να βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται στις τραγικές καταστάσεις που ζουν.

Τα σωματεία αναδεικνύουν, για παράδειγμα, μια σειρά από περιστατικά όπου οι εργαζόμενοι εγκλωβίστηκαν σε επιχειρήσεις, με την εργοδοσία να μην τους αφήνει να φύγουν, όπως στην κλινική «Ιπποκράτειο», στην PFS («Παπαγεωργίου»), στην «Ολυμπος» και αλλού.

Με βάση τα παραπάνω, και εκτός από τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης προβάλλουν μια σειρά από διεκδικήσεις, όπως:

-- Να διευκολυνθούν όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι περιοχές πλήττονται. Να μη χαθεί κανένα μεροκάματο λόγω απουσίας από την εργασία, εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Να χορηγηθεί ειδική άδεια με αποδοχές για όσο διάστημα απαιτείται.

-- Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να σταματήσουν οι εργασίες στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, να απομακρυνθούν με ασφάλεια όλοι οι εργαζόμενοι.

-- Να μη χαθεί κανένα μεροκάματο, η αποζημίωση από το καθεστώς της αναστολής να είναι τουλάχιστον στο ύψος των αποδοχών του κάθε εργαζόμενου. Καμία απόλυση, καμία βλαπτική μεταβολή για εργαζόμενους σε πλημμυρισμένες επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την αποκατάσταση της κανονικής κι ασφαλούς λειτουργίας τους.

-- Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια, επαγγελματίες κ.ά. που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.

ΣΤΑ ΧΤΥΠΗΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Η αγανάκτηση να γίνει οργανωμένος αγώνας

Ο «Ριζοσπάστης» στο Φανάρι και την Μαγούλα

Στη Μαγούλα Καρδίτσας συνεχίζεται η μάχη με τόνους λάσπης
Στη Μαγούλα Καρδίτσας συνεχίζεται η μάχη με τόνους λάσπης
Σε Φανάρι και Μαγούλα του δήμου Μουζακίου Καρδίτσας βρέθηκαν χτες ο Αστέρης Χαλάτσης, υποψήφιος δήμαρχος Μουζακίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Βασίλης Κρανιάς, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση, δίνοντας συνέχεια στις καθημερινές περιοδείες του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στα πλημμυρόπληκτα χωριά της περιοχής.

Συγκεκριμένα, στο Φανάρι το κλιμάκιο επισκέφτηκε το σχολείο, όπου φιλοξενούνται περίπου 35 πλημμυροπαθείς από διάφορους δήμους της Καρδίτσας που έχουν απομείνει άστεγοι από τις καταστροφικές πλημμύρες. Στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, περιμένουν με καρτερικότητα να αδειάσουν τα νερά από τα σπίτια τους αλλά και τις κρατικές αποζημιώσεις, προκειμένου να επιστρέψουν στις εστίες τους και να αρχίσουν να τις επισκευάζουν.

«Εκεί που ήμασταν νοικοκύρηδες γίναμε πρόσφυγες στον τόπο μας», ανέφερε χαρακτηριστικά μια γυναίκα από το Ριζοβούνι.

«Είναι κοινή η αντίληψη ότι όλα αυτά προκλήθηκαν από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και την έλλειψη υποδομών», τόνισε σε δηλώσεις του ο Αστέρης Χαλάτσης και πρόσθεσε: «Χρειάζεται να ενισχυθεί ο αγώνας όλων, από όποιο μετερίζι είναι ο καθένας, ώστε και οι ίδιοι να αποκατασταθούν και το κυριότερο να δημιουργηθούν όροι και προϋποθέσεις να μην ξαναγίνει αυτό το κακό, αυτές οι πλημμυρικές καταστάσεις που ζήσαμε τώρα. Τρία χρόνια βέβαια μετά τον "Ιανό", παραμένει το πρόβλημα, παραμένουν τα ζητήματα και οι ίδιοι εκφράζουν και την αγανάκτησή τους κυρίως για τον κρατικό μηχανισμό από όλη αυτή την προσπάθεια.


Εχουμε γυρίσει σε όλα τα χωριά και έχουμε μιλήσει με τους ανθρώπους. Εχουμε διαπιστώσει με τα μάτια μας τις μεγάλες καταστροφές, την έλλειψη των αναγκαίων έργων που έπρεπε να έχουν γίνει και δεν έγιναν. Χρειάζεται αγώνας και κινητοποίηση, συναγερμός σε όλο τον κόσμο, ώστε να έχουμε τα αποτελέσματα που πρέπει να έχουμε».

Στη συνέχεια, το κλιμάκιο βρέθηκε στη Μαγούλα, όπου οι κάτοικοι δίνουν εδώ και μέρες «έναν αγώνα με τη λάσπη», όπως είπε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς. Τα νερά που πλημμύρισαν το χωριό άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 40 πόντους πηχτής λάσπης, την οποία ο καθένας προσπαθεί μόνος του ή με τη βοήθεια συγγενών και γειτόνων να απομακρύνει.

«Πνιγήκαμε τσάμπα, δεύτερη φορά! Εκεί που προσπαθούσαμε να μαζέψουμε τα κομμάτια μας από τον "Ιανό", ήρθε αυτό και μας αποτελείωσε», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας κάτοικος του χωριού, αγανακτισμένος με την ολιγωρία του κράτους, της Περιφέρειας και του δήμου, καθώς, όπως είπε, από το ίδιο σημείο που το νερό έσπασε το ανάχωμα στον «Ιανό» μπήκε στο χωριό και με την κακοκαιρία «Daniel». Η μόνη παρέμβαση που είχε γίνει στο μεταξύ ήταν να πέσει χαλίκι στο σημείο και να απομακρυνθούν κάποια ξύλα από την κοίτη του ποταμού, χωρίς αυτός να καθαριστεί.


Στο Φανάρι το κλιμάκιο του ΚΚΕ συνομίλησε με τους πλημμυροπαθείς που φιλοξενούνται στο δημοτικό σχολείο
Στο Φανάρι το κλιμάκιο του ΚΚΕ συνομίλησε με τους πλημμυροπαθείς που φιλοξενούνται στο δημοτικό σχολείο
ΤΡΙΚΑΛΑ
Στο πλευρό των πλημμυροπαθών κατοίκων το ΚΚΕ

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συζητά με κατοίκους χωριών των Τρικάλων
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συζητά με κατοίκους χωριών των Τρικάλων
Από τις πρώτες ώρες της καταστροφής στα Τρίκαλα τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ βρέθηκαν και συνεχίζουν να βρίσκονται μέσα στη μάχη για την προστασία του λαού, που έμεινε απροστάτευτος από το επιλεκτικά «ανίκανο» κράτος.

Ομάδες μελών του Κόμματος βοήθησαν στον καθαρισμό σπιτιών στα Μεγάλα Καλύβια, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ μέσα από τα σωματεία όπου συμμετέχουν πρωτοστάτησαν, οργάνωσαν και υλοποίησαν τη συλλογή και διακίνηση ειδών πρώτης ανάγκης στους πληγέντες. Μπήκαν με κίνδυνο της ζωής τους μπροστά, με βάρκες, στον απεγκλωβισμό στη Φαρκαδόνα. Διαθέτουν σπίτια για στέγαση πλημμυροπαθών, όπως σε μια περίπτωση μετανάστη από τη Γερμανία στον Αγιο Βησσαρίωνα Πύλης και άλλη μια στο Αρδάνι Τρικάλων.

Ταυτόχρονα δεν έλειψαν οι περιοδείες στελεχών για να συμπαρασταθούν στους πληγέντες, να ακούσουν τα προβλήματα και τις ανάγκες τους, να παλέψουν μαζί τους για λύσεις. Κλιμάκια του Κόμματος, με επικεφαλής τον Αχιλλέα Κανταρτζή, γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, επισκέφτηκαν τις προηγούμενες μέρες το Φλαμούλι, τον Παραπόταμο, τη Φωτάδα, τον Λόγγο, τον Γλίνο, τη Φανερωμένη και τη Φαρκαδόνα.

Ο Αχ. Κανταρτζής τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως "κανονικότητα" να βρίσκεται κάθε τόσο ο λαός στο έλεος των καιρικών φαινομένων. Ανοχύρωτες πόλεις και ανυπεράσπιστος λαός απέναντι σε ένα σάπιο και εχθρικό κράτος, που δεν θέλει και δεν μπορεί να πάρει ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας από τα φυσικά φαινόμενα. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει και απ' αυτήν την κακοκαιρία. Το πρόβλημα είναι η διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, που αντιμετωπίζουν την αντιπλημμυρική προστασία ως "περιττό κόστος". Ενώ εδώ και μέρες υπήρξε η πρόβλεψη από τους μετεωρολόγους για πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή των Τρικάλων, αντί να παρθούν όλα τα έκτακτα μέτρα, όπως ο καθαρισμός φρεατίων, η όλη προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού έμεινε στις προειδοποιήσεις για τις μετακινήσεις και στα γνωστά πλέον μηνύματα του 112 και της ατομικής ευθύνης.

Παρά τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των δήμων για τα εκατοντάδες εκατ. ευρώ που δόθηκαν για έργα, η πραγματικότητα έρχεται να αποδείξει το ακριβώς αντίθετο. Εργα - μπαλώματα, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν αντιπλημμυρική θωράκιση, και αυτό επιβεβαιώνεται ήδη! Η συνέχεια είναι γνωστή, ο ένας να ρίχνει την ευθύνη στον άλλο και όλοι μαζί στην κλιματική αλλαγή και στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Φταίει άραγε η κλιματική αλλαγή που δεν έχει γίνει καμία ολοκληρωμένη μελέτη αντιπλημμυρικής θωράκισης και τελικά κανένα ουσιαστικό έργο; Φταίει η κλιματική αλλαγή που δεν έγιναν οι απαραίτητοι καθαρισμού ποταμών και ρεμάτων; Φταίει η κλιματική αλλαγή που με την πρώτη βροχή κόβεται το ορεινό οδικό δίκτυο και αποκλείονται χωριά;».

Και υπενθύμισε ότι πέραν των άλλων τρόπων που στήριξε το ΚΚΕ τον λαό σ' αυτήν την κατάσταση και θα συνεχίσει να τον στηρίζει, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για τη λήψη άμεσων μέτρων, ενώ η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος κατέθεσε Κατεπείγουσα Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναδεικνύοντας το αίτημα για πλήρη αποζημίωση από ευρωενωσιακά κονδύλια, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Με πληγέντες στα Καλά Νερά και τη Μηλίνα

Τα Καλά Νερά και τη Μηλίνα στο νότιο Πήλιο επισκέφτηκε την Τετάρτη κλιμάκιο της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τους Βασίλη Μεταξά, βουλευτή Μαγνησίας, Απόστολο Νάνο, περιφερειακό σύμβουλο Θεσσαλίας, και Γιάννη Κωνσταντινάκη, δημοτικό σύμβουλο Ν. Πηλίου και υποψήφιο δήμαρχο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Βρέθηκε στα σημεία των καταστροφών και μίλησε με δεκάδες κατοίκους, μεταφέροντας μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης.

Στη Μηλίνα, το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε και με την ομάδα των πληγέντων κατοίκων στο «Στέκι» αλληλεγγύης που έχουν στήσει στο χωριό. Μάλιστα, εκ μέρους της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ παραδόθηκε βοήθεια σε νερά, με φορτηγό αυτοκίνητο που ήρθε από τον Βόλο γι' αυτόν τον σκοπό.

Από τη συζήτηση με τους πληγέντες έγινε, για άλλη μια φορά, φανερό πως η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και οι δημοτικές αρχές αντιμετωπίζουν την αποκατάσταση με τα ίδια κριτήρια που αντιμετώπιζαν τα προηγούμενα χρόνια και την αντιπλημμυρική θωράκιση του λαού, στη λογική του κόστους - οφέλους.

Το αποτέλεσμα είναι οι κάτοικοι κυριολεκτικά να βρίσκονται σε εγκατάλειψη, να στερούνται βασικών μέσων διαβίωσης (φαγητού, ρουχισμού, πόσιμου νερού, στέγης) και να μεταφέρεται στις πλάτες τους το κόστος και το βάρος της αποκατάστασης όπως η απομάκρυνση της λάσπης και των υδάτων που λιμνάζουν, ώστε να αντιμετωπιστεί ο όποιος υγειονομικός κίνδυνος.


Το ΚΚΕ στηρίζει τις διεκδικήσεις της επιτροπής των εθελοντών - πληγέντων της Μηλίνας με αποδέκτη κύρια την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τον δήμο Ν. Πηλίου.

Οπως τονίστηκε από τους εκπροσώπους της επιτροπής κατά τη διάρκεια της συνάντησης, είναι επείγουσα ανάγκη να καλυφθούν ελλείψεις σε γαλότσες, γάντια, μάσκες, ειδικές φόρμες για εργασία σε λάσπες και νερά καθώς και ρουχισμός για τους κατοίκους που καταστράφηκαν οι περιουσίες τους. Επίσης, πιεστικά μηχανήματα, φτυάρια, καρότσες, κουβάδες και κυρίως μηχανήματα για την απομάκρυνση των φερτών υλικών, της λάσπης, ακόμα και των αυτοκινήτων που βρίσκονται στις αυλές των σπιτιών και στη θάλασσα.

Σημείωσαν ακόμη πως απαιτείται η κυβέρνηση να τροφοδοτήσει με όλα τα αναγκαία μέσα τους κατοίκους της Μηλίνας, παράλληλα με την πιο γρήγορη καταγραφή και καταβολή των αποζημιώσεων στο 100% της ζημιάς.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Θα πέσει στο κενό η προσπάθεια για ψεύτικες αντιπαραθέσεις ώστε να κρυφτούν οι ευθύνες

«Η προσπάθεια να δημιουργηθούν ψεύτικες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε περιοχές της Θεσσαλίας για να κρυφτούν οι ευθύνες θα πέσει στο κενό!», τονίζει η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, σχολιάζοντας την ανταλλαγή κατηγοριών για τις ευθύνες και τον «καβγά» που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και δημάρχων στις πλημμυρισμένες περιοχές, σχετικά με το αν και πώς έσπασαν τα φράγματα κ.ο.κ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Η ανυπαρξία ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας και πρόληψης, με ενιαίο σχεδιασμό και υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, ως αποτέλεσμα της εγκληματικής για τα λαϊκά συμφέροντα πολιτικής που έχουν εφαρμόσει όλες οι αστικές κυβερνήσεις, οδηγεί τελικά στη λογική του "μικρότερου κακού". Γίνεται επιλογή ποιος δεν θα πνιγεί, όπως παλιότερα στην πανδημία, στη διαλογή ασθενών, ποιος θα διασωληνωθεί, όπως στις πυρκαγιές ποιος δεν θα καεί.

Το επιχείρημα "δεν μπορούμε να τους σώσουμε όλους" είναι χυδαίο και προσβλητικό. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις αποκαλύψεις για το αν έγιναν παρεμβάσεις σε φράγματα και αλλού, προκειμένου να διοχετευτούν τα ορμητικά νερά στην ύπαιθρο και όχι στις πόλεις (παρόλο που ούτε αυτές γλίτωσαν, όπως αποδεικνύουν οι πλημμυρισμένες συνοικίες της Λάρισας, του Βόλου, των Τρικάλων αλλά και της Καρδίτσας).

Εκεί οδηγεί η πολιτική υπέρ των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, που θεωρεί κόστος την προστασία της ζωής μας, τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας. Η σαπίλα του συστήματος και του κράτους τους σε όλο της το μεγαλείο.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, της περιφερειακής αρχής και των δημάρχων της περιοχής είναι τεράστιες, αλλά και των συνυπεύθυνων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησαν και υπηρετούν αυτήν την πολιτική. Γι' αυτό απαιτείται η μαζική καταδίκη τους.

Η προσπάθεια να δημιουργηθούν ψεύτικοι διαχωρισμοί και αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε περιοχές της Θεσσαλίας, συνοικίες των πόλεων, αλλά και ανάμεσα στους κατοίκους των ίδιων συνοικιών που επλήγησαν, για να κρυφτούν αυτές οι ευθύνες, θα πέσει στο κενό.

Ο λαός της Θεσσαλίας ενωμένος σε αυτές τις δύσκολες ώρες θα διαλέξει τον δρόμο της καταδίκης, τον δρόμο της αλληλεγγύης, του αγώνα και της διεκδίκησης για πλήρη αποζημίωση των πληγέντων, αποκατάσταση των υποδομών και κάλυψη των αυξημένων αναγκών, με ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό. Να διαλέξει τον δρόμο της ανατροπής αυτής της πολιτικής».

ΣΤΟΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΑΜΠΟ
Παλεύοντας με τις λάσπες, προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους

Επείγουν τα μέτρα στήριξης των πληγέντων με ευθύνη του κράτους

Στο Κουτσόχερο Λάρισας βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης
Στο Κουτσόχερο Λάρισας βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης
Η «επόμενη μέρα» στη Θεσσαλία βρίσκει τους κατοίκους γεμάτους απόγνωση και οργή. Τους βρίσκει να προσπαθούν να κλείσουν τις πληγές τους από την πλημμύρα. Ταυτόχρονα βρίσκονται αντιμέτωποι με το εχθρικό κράτος, που αφού τους έπνιξε, τώρα δεν παίρνει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να προχωρήσει η αποκατάσταση των ζημιών, να προφυλαχτεί η δημόσια υγεία, καθώς παραμένουν όλοι αυτοί οι παράγοντες που δημιουργούν μια «υγειονομική βόμβα» στην περιοχή: Η απουσία πόσιμου νερού, τα χιλιάδες νεκρά ζώα που ήδη αποσυντίθενται, τα λιμνάζοντα νερά, η καταστροφή των δομών ύδρευσης, τα διαλυμένα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο.

Ενδεικτικό των κινδύνων που υπάρχουν, είναι ότι κατά τη χτεσινή ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, η υφυπουργός Υγείας ανέφερε ότι από την έναρξη της κακοκαιρίας μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί στις πλημμυρισμένες περιοχές συνολικά 126 περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού και 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Στη «μάχη» για την περισυλλογή των άταφων ζώων μπήκε χτες και ο στρατός, δεδομένου ότι περισσότερα από 110.000 είναι τα ζώα που χάθηκαν στην πλημμύρα. Με καρότσες και φορτηγά οι κάτοικοι τα απομακρύνουν από τα λιμνάζοντα νερά και τις στάνες.

Χαρακτηριστικό της εγκληματικής ολιγωρίας του κρατικού μηχανισμού είναι ότι μετά από 10 μέρες από την καταστροφή η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι τελικά θα διανείμει 25.000 γαλότσες και στολές για «να μη μολύνονται με τα λασπώδη νερά». Και προκλητικά έκανε σύσταση στους κατοίκους ...«να λάβουν πρώτα τον εξοπλισμό και μετά να δουν σε τι κατάσταση είναι τα σπίτια τους».

Οι πληγέντες αγωνιούν για το αύριο και το πώς θα συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους, αφού πολλά από τα σπίτια είναι δύσκολο να κατοικηθούν.

Τα νέκρα ζώα βρίσκονται ακόμα αμάζευτα, δημιουργώντας άμεσο κίνδυνο στην υγεία των κατοίκων

Eurokinissi

Τα νέκρα ζώα βρίσκονται ακόμα αμάζευτα, δημιουργώντας άμεσο κίνδυνο στην υγεία των κατοίκων
Πόσιμο είναι το νερό μόνο στους δήμους Καρδίτσας και Μουζακίου, ενώ ακατάλληλο παραμένει σε αρκετούς δήμους. Την ίδια ώρα, πολλοί δήμοι έχουν σταματήσει τη διανομή εμφιαλωμένου νερού, καλώντας να λύσουν το πρόβλημά τους ατομικά.

Βαριά λαβωμένο και το οδικό δίκτυο παραμένει αποκομμένο σε πολλά σημεία. Κλειστή παρέμενε και χθες η Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης και η χώρα είναι κομμένη στα δύο.

Μεγάλα προβλήματα στη Λάρισα - Φουσκώνει απειλητικά η Κάρλα

Στη Λάρισα, «μάχη» με το νερό και τη λάσπη δίνουν οι κάτοικοι στις πληγείσες συνοικίες. Πολλοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες, καθώς καταστράφηκαν ολοσχερώς τα σπίτια τους, δεν έχουν πού να μείνουν, δεν έχουν ακόμα και δεύτερα ρούχα να βάλουν.

Χθες το βράδυ αποκαταστάθηκε η σύνδεση Λάρισας - Γιάννουλης, ωστόσο οι περίπου 3.000 κάτοικοι των εργατικών κατοικιών δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους, καθώς έχουν πλημμυρίσει παντού υπόγεια, ισόγεια, αλλού μέχρι και ο 2ος όροφος.

Στη συνοικία της Νέας Σμύρνης, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι τα λύματα βγαίνουν στα φρεάτιά τους, καθώς εδώ και μέρες δεν λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός της πόλης.

Επιπρόσθετα, στην περιοχή υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα. Τεράστιο πλήγμα δέχτηκε το ζωικό κεφάλαιο σε όλο τον νομό, καθώς μέχρι χθες οι δηλώσεις για νεκρά ζώα ξεπερνούσαν τις 26.000.

Ο δήμος Αγιάς εξακολουθεί να είναι αποκομμένος από τη Λάρισα λόγω του χείμαρρου που υπάρχει λίγο πριν το χωριό Δήμητρα στον δρόμο Λάρισας - Αγιάς, τον οποίο και έκοψε στα δύο.

Ο χείμαρρος δυναμώνει όλο και περισσότερο και πηγαίνει στην λίμνη Κάρλα, η οποία είναι στα όριά της. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει φτάσει στην έκταση περίπου που είχε πριν την αποξήρανσή της, ενώ η κυβέρνηση το ρίχνει πάλι στην ατομική ευθύνη με το μήνυμα «112», που προειδοποιεί χωριά στην περιοχή Λάρισας και Μαγνησίας για ενδεχόμενο πλημμύρας.

Αλλες 15 μέρες χωρίς πόσιμο νερό θα παραμείνει ο Βόλος

Στον Βόλο, όλη η πόλη παραμένει χωρίς πόσιμο νερό για 10η μέρα, κατάσταση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί για άλλες 15 μέρες σύμφωνα με τους αρμόδιους.

Την ίδια ώρα, μέσα σε χιλιάδες τόνους λάσπης παραμένουν περιοχές της πόλης, όπως το κέντρο αλλά και οι συνοικίες Παλαιό Λιμεναρχείο, Παλαιά, Αγιος Παντελεήμονας, Νεάπολη, Παπαδιαμάντη.

Παράλληλα στο οδικό δίκτυο στο Πήλιο παραμένουν οι ζημιές, δυσκολεύοντας τη μετακίνηση των ανθρώπων.

Παραμένουν τα προβλήματα σε Φαρκαδόνα και Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων

Συνολικά στον νομό Τρικάλων πάνω από 400 πλημμυροπαθείς έχουν βρει καταφύγιο στα ξενοδοχεία του νομού αλλά και στον ξενώνα των κοινωνικών δομών του δήμου Τρικκαίων. Πρόκειται για κατοίκους από Αγία Κυριακή, Μεγάλα Καλύβια και Λόγγο, ενώ στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων φιλοξενούνται κάτοικοι της Φαρκαδόνας και της ευρύτερης περιοχής.

Εκατοντάδες οικογένειες στον δήμο Φαρκαδόνας Τρικάλων συνεχίζουν να βιώνουν τον δικό τους «Γολγοθά», αγωνιούν για το πώς θα ορθοποδήσουν, αφού η απίστευτη έκταση των καταστροφών αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο, τώρα που υποχώρησε το νερό.

Ακόμα κι αυτοί που γλίτωσαν από τα ορμητικά νερά νιώθουν πλέον να απειλείται η υγεία τους, καθώς τα χιλιάδες νεκρά ζώα που ήδη αποσυντίθενται, τα λιμνάζοντα νερά, η απουσία πόσιμου νερού συνιστούν μια υγειονομική βόμβα, με σοβαρό τον κίνδυνο να υπάρξει διάδοση μολυσματικών ασθενειών.

Μία βδομάδα μετά τις μεγάλες βροχοπτώσεις, δρόμοι, αυτοκίνητα, γεωργικά μηχανήματα παραμένουν καλυμμένα με λάσπες. Οι πληγέντες επιστρέφουν στα σπίτια τους, ώστε να δουν με τα μάτια τους τις καταστροφές που έχουν υποστεί.

Την ίδια ώρα, το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας έχει γίνει καταφύγιο για 40 περίπου πλημμυροπαθείς, μιας και βρίσκεται ψηλά στο βουνό, με αποτέλεσμα να μην έχουν μπει νερά. Ωστόσο οι συνθήκες διαμονής δεν είναι και οι καλύτερες, παρά την προσπάθεια εργαζομένων και υγειονομικών.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στα Μεγάλα Καλύβια, όπου οι κάτοικοι αγωνιούν για το γεγονός ότι έχει περάσει μια βδομάδα και δεν έχουν απομακρυνθεί τα νεκρά ζώα. Την ίδια ώρα, το νερό και σε αυτό το χωριό δεν είναι πόσιμο.

Σε χωριό - φάντασμα έχει μετατραπεί το Κεραμίδι Τρικάλων, το οποίο παραμένει μετά από μία βδομάδα βυθισμένο στο νερό. Η οδική σύνδεση έχει αποκατασταθεί με όλα τα χωριά εκτός από το Κεραμίδι, καθώς δεν υπάρχει διέξοδος για το νερό που έχει καλύψει ολόκληρο το χωριό. Οι 110 κάτοικοι είναι σε απόγνωση, καθώς δεν γνωρίζουν πότε και πώς θα καταφέρουν να ξανά προσεγγίσουν το χωριό τους. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με βάρκες, καθώς το νερό φτάνει τα 2 μέτρα.

Η κυβέρνηση απαγορεύει τη συγκέντρωση υλικού για τους πληγέντες!

«Ουδεμία δομή ευθύνης της 1ης ΥΠΕ θα προβεί σε ενέργειες συγκέντρωσης και διάθεσης οποιουδήποτε υλικού (υγειονομικού, ειδών ένδυσης, φαρμακευτικού κ.ο.κ.) προς τις πληγείσες περιοχές της ΠΕ Θεσσαλίας με ιδία πρωτοβουλία άνευ υπάρξεως γενικότερης οδηγίας, η οποία εφόσον εκτιμηθεί θα εκδοθεί σε κεντρικό επίπεδο».

Είναι η πρωτοφανής απάντηση της διοίκησης της 1ης ΥΠΕ - όπως αυτή υπαγορεύτηκε από την κυβέρνηση - στο αίτημα των μονάδων Υγείας για συγκέντρωση υλικού. Η αρνητική αυτή απάντηση αποτελεί προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης και της αλληλεγγύης, αλλά και ομολογία της απουσίας κρατικής μέριμνας, της εγκληματικής ολιγωρίας και αδιαφορίας των κρατικών αρχών, της έλλειψης σχεδιασμού για τη στήριξη των πληγέντων, με τη σπατάλη πολύτιμου χρόνου περιμένοντας τάχα «άνωθεν» εντολές.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΒΟΛΟΥ
Να παρθούν μέτρα για τους παιδικούς σταθμούς

«Αμεσα μέτρα για την υγιεινή τροφοδοσία των νηπίων στους παιδικούς σταθμούς», με δωρεάν τροφή και εμφιαλωμένο νερό, απαιτεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «αποτελεί ντροπή και αίσχος η δημοτική αρχή του Βόλου να ζητά από τους γονείς των παιδιών, που φοιτούν στους δημοτικούς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, να προετοιμάζουν από το σπίτι τους τη σίτιση των παιδιών τους, καθώς και να τα εφοδιάζουν με εμφιαλωμένα νερά. "Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι", λέει ο σοφός λαός μας, παροιμία που περιγράφει πλήρως τη στάση της δημοτικής αρχής. Την ώρα που έχει αφήσει απροστάτευτο τον λαό του Βόλου, που για ένατη μέρα βιώνει τις καταστροφικές συνέπειες των πλημμυρών, δεν μπορεί να διασφαλίσει ούτε την υγιεινή σίτιση των μικρών παιδιών, παρά το γεγονός ότι εισπράττει και τα voucher και "παχυλά" τροφεία από γονείς».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΒΟΛΟΣ
Ανάγκη ο έλεγχος της ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων και οι επισκευές

Εδώ και τώρα έκτακτη χρηματοδότηση με ευθύνη της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των ζημιών απαιτούν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική» | Χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και μέτρα προστασίας στάλθηκαν καθαρίστριες στα πλημμυρισμένα κτίρια

Την ανάγκη να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση με ευθύνη της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των ζημιών στις σχολές του Βόλου, καθώς και άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων φοιτητών, απαιτούν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική» σε φοιτητικούς συλλόγους σχολών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο.

Από τις πρώτες μέρες αντιπροσωπεία των φοιτητικών συλλόγων επισκέφθηκε όλες τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στην πόλη του Βόλου, διαπιστώνοντας μεγάλες καταστροφές, κτίρια, κοινόχρηστους χώρους, εργαστήρια και άλλες υποδομές πλημμυρισμένα.

Μεταξύ άλλων, οι φοιτητές απαιτούν να ληφθούν μέτρα στήριξης του λαού της περιοχής, καθώς και στήριξης ιδιαίτερα των φοιτητών που έχουν πληγεί με έκτακτο επίδομα, κατ' εξαίρεση μετεγγραφές, άμεση εισδοχή στις εστίες, μέτρα διευκόλυνσης για την εξεταστική, δωρεάν μετακινήσεις. Ακόμα, ειδικότερα για τους φοιτητές σε σχολές στον Βόλο απαιτούν «από τις πρυτανικές αρχές, τις διοικήσεις των σχολών να υπάρξει σαφής ενημέρωση για τις καταστροφές που υπάρχουν στα κτίρια του Πανεπιστημίου και ποιες ενέργειες θα γίνουν άμεσα με ευθύνη κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμου για να επισκευαστούν και να ελεγχθούν για την ασφαλή τους λειτουργία».

Συγκεκριμένα, απαιτούν ενημέρωση για τα μέτρα που θα λάβουν οι αρμόδιοι για:

- Την οροφή του Θόλου που σε κάθε βροχόπτωση μετατρέπει το φουαγιέ της σχολής σε λίμνη καθώς και για τον χώρο του κλιμακοστασίου του κτιρίου Δελμούζου που έχει συσσωρεύσει νερά από το σύστημα αποχέτευσης μετατρέποντάς το σε υγειονομική βόμβα.

- Το campus της Πολυτεχνικής που συνορεύει με τον Κραυσίδωνα, τα νερά του οποίου μετέτρεψαν τον εξωτερικό χώρο και τις εσωτερικές εγκαταστάσεις των τμημάτων σε βούρκο και ειδικότερα για το κτίριο των Μηχανολόγων.


- Το κτίριο της κεντρικής Βιβλιοθήκης που εμφανίζει διαχρονικό πρόβλημα με τις πλημμύρες. Αυτήν τη φορά καταστράφηκαν ολοσχερώς ο εξοπλισμός του ισογείου καθώς και ολόκληρο το ιστορικό αρχείο που φυλασσόταν στο υπόγειο.

Ακόμα, διεκδικούν: Παράταση παράδοσης όλων των εργασιών, ηλεκτρονική διάθεση επιστημονικών συγγραμμάτων της βιβλιοθήκης, άμεση αποκατάσταση του e-class, καθώς και τήρηση αυστηρά όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την ασφαλή επιστροφή φοιτητών και εργαζομένων στις σχολές (απολύμανση, δωρεάν παροχή μέσων ατομικής προστασίας κ.τ.λ.).

«Οι ανυπολόγιστες καταστροφές και κυρίως οι φοιτητές που έχουν πληγεί άμεσα καθιστούν αναγκαία εδώ και τώρα την έκτακτη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση προς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με ειδικό κονδύλι στήριξης στους πληγέντες, την αποκατάσταση και συντήρηση των ζημιών στις κτιριακές - εργαστηριακές υποδομές. Δεν χωράει καμία καθυστέρηση από το υπουργείο Παιδείας που εδώ και μέρες έχει αναγγείλει μέτρα στήριξης του Πανεπιστημίου αλλά ακόμη δεν έχει προχωρήσει τίποτα», υπογραμμίζουν.

Εστειλαν καθαρίστριες χωρίς εξοπλισμό και μέτρα προστασίας!

Την απαράδεκτη ενέργεια να σταλούν καθαρίστριες χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και μέτρα προστασίας για να καθαριστούν τμήματα του Πανεπιστημίου στον Βόλο, καταγγέλλει το ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο Σύλλογος απαιτεί «από τη διοίκηση του Ιδρύματος να λάβει όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για το προσωπικό καθαριότητας και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο. Διαφορετικά θα είναι υπεύθυνη για ό,τι συμβεί ως αποτέλεσμα των ανωτέρω χειρισμών».

Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Πληροφορηθήκαμε ότι χτες στο Πεδίο του Αρεως και συγκεκριμένα στο κτίριο των Μηχανολόγων Μηχανικών, η διοίκηση του Ιδρύματος έβαλε όλες τις καθαρίστριες, που διαθέτει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο, να καθαρίσουν τους χώρους από τα νερά και τις λάσπες (σημειωτέον ότι οι καθαρίστριες αυτές πληρώνονται με 4 ευρώ την ώρα και όχι βέβαια για τέτοιες εργασίες). Τις έστειλαν εκεί χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (κατάλληλη στολή και παπούτσια, γάντια, μάσκες, ειδικά μηχανήματα απορρόφησης κ.λπ.) και χωρίς κάποια ενημέρωση για το πώς θα βγει εις πέρας μια τέτοια δουλειά, η οποία απαιτεί και κάποιες εξειδικευμένες γνώσεις για να γίνει. Επιπλέον επισημαίνουμε ότι στο κτίριο υπήρχε και ηλεκτροδότηση, τη στιγμή που τα καλώδια και οι πρίζες ήταν μούσκεμα. Εκτός όλων αυτών έπρεπε και να μετακινήσουν βαριά κιβώτια και έπιπλα, ενέργειες που ήταν υπεράνω των δυνάμεών τους».

Προσθέτει ακόμα ότι «κάλεσαν και τους εργαζόμενους να πάνε στη δουλειά για να δουν τι θα γίνει με τα εργαστήρια, που έχουν στην ευθύνη τους. Οι εργαζόμενοι που προσήλθαν είδαν τις καθαρίστριες τι αγώνα έδιναν και ντράπηκαν να τις παρακολουθούν χωρίς αυτοί να κάνουν τίποτα. Κι έτσι έπιασαν και οι ίδιοι τις σκούπες και τους κουβάδες για να βοηθήσουν, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Ομως, αυτά τα νερά και οι λάσπες περιέχουν στοιχεία από σπασμένες αποχετεύσεις, από απόβλητα κάθε είδους, από ψόφια ζώα, τρωκτικά κ.λπ. Ο κίνδυνος της μόλυνσης είναι πολύ μεγάλος και οι ευθύνες της διοίκησης τεράστιες. Ετσι έχει σκοπό η Πρυτανεία να καθαρίσει το Πανεπιστήμιο αντί να προσλάβει εξειδικευμένα συνεργεία για να κάνουν αυτήν τη δουλειά;».

«Στον αέρα» χιλιάδες μαθητές

Στη Θεσσαλία, 88.000 μαθητές σε 1.036 σχολεία δεν άκουσαν το πρώτο κουδούνι την προηγούμενη Δευτέρα, εκατοντάδες από αυτούς ήταν αποκλεισμένοι στα χωριά τους, πολλοί από αυτούς με τις οικογένειές τους έχουν καταφύγει σε άλλα μέρη προκειμένου να προστατέψουν τις ζωές τους.

Χιλιάδες μαθητές μαζί με τις οικογένειές τους συνεχίζουν να δίνουν μάχη για να καθαρίσουν τα σπίτια τους από τις λάσπες, για να αποκαταστήσουν ζημιές.

Σχολικά κτίρια που έχουν πληγεί, αδυναμία να εξασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλειά τους κατά την πρόσβαση στο σχολείο, τα προβλήματα της υδροδότησης σε σχολικές μονάδες προστίθενται στα όσα ήδη ζουν στα σπίτια τους, συνέπειες της πολιτικής που θυσιάζει την ασφάλεια του λαού στο όνομα του κέρδους, συμπαρασύροντας και τα μορφωτικά δικαιώματα. Καθώς το μέγεθος της καταστροφής αποκαλύπτεται καθημερινά, επιβεβαιώνεται ότι πολλοί μαθητές θα βρεθούν χωρίς σχολείο και την επόμενη βδομάδα, μιας και πολλά σχολεία έχουν υποστεί ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή.

Ετσι, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία υπάρχουν σχολικές μονάδες σχεδόν πλήρως κατεστραμμένες (τα σχολεία σε Μεταμόρφωση, Βλοχό, Κοσκινά, νηπιαγωγείο και ΔΣ Μαραθέας Καρδίτσας, 3ο Δημοτικό και 3ο Νηπιαγωγείο εργατικών Γιάννουλης), ενώ πάρα πολύ σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί σχολεία όπως το 1ο και το 3ο Δημοτικό Παλαμά, Γυμνάσιο - Λύκειο Φαρκαδόνας) και πολύ περισσότερα έχουν ζημιές και θα χρειαστούν βδομάδες, ίσως και μήνες για να λειτουργήσουν.

Το ζήτημα τέθηκε προς το υπουργείο Παιδείας κατά τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών σωματείων της Αττικής και της ΟΛΜΕ στο υπουργείο Παιδείας (βλ. και σελ. 16). Από εκεί, οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους μαθητές και εκπαιδευτικούς, στον λαό της Θεσσαλίας και ζήτησαν απαντήσεις για τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων και τελικά και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, από τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας προέκυψε πως σε ό,τι αφορά τις σχολικές υποδομές 10 σχολεία έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες και το 10% των σχολείων της περιοχής έχει υποστεί ζημιές που μπορούν να επιδιορθωθούν.

Οπως προέκυψε, δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί το πώς οι μαθητές θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν μαθήματα ακόμα και σε σχολεία που μπορούν να τους δεχτούν, καθώς η περιοχή αποτελεί υγειονομική βόμβα, υπάρχει πρόβλημα στην υδροδότηση και τη μετακίνηση, ζητήματα που μπορεί να περάσουν πολλές μέρες, ίσως και βδομάδες μέχρι να ξεπεραστούν, ενώ δεν προσδιορίστηκε το πότε θα ανοίξουν όλα τα σχολεία. Μαζί με τους μαθητές τους, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι 10.000 περίπου εκπαιδευτικοί της περιοχής, κάποιοι από τους οποίους μετακινούνται μεταξύ νομών, άλλοι που καλούνται να παρουσιαστούν στα σχολεία χωρίς να υπάρχουν σπίτια για να μείνουν και υποδομές. Οπως μετέφεραν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, δεν υπάρχει συζήτηση για τηλεκπαίδευση, αλλά αυτό που εξετάζεται είναι η λειτουργία σχολείων σε διπλή βάρδια εφόσον επιλυθούν τα παραπάνω ζητήματα.

Συναντήσεις του ΚΚΕ με τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με τους Βασίλη Μεταξά, βουλευτή Μαγνησίας και Απόστολο Ριζόπουλο, δημοτικό σύμβουλο Βόλου και υποψήφιο δήμαρχο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», πραγματοποίησε χτες συναντήσεις με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Το κλιμάκιο ζήτησε να ενημερωθεί για την κατάσταση των σχολείων στον νομό και κυρίως για τις ενέργειες προετοιμασίας για το ασφαλές άνοιγμά τους από μεριάς κυβέρνησης, Περιφέρειας και δημοτικών αρχών. Μετέφερε την αγανάκτηση των γονιών όλης της περιοχής, από τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στα σχολεία, τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων (κτιριακών, υγειονομικών κ.τ.λ.) και κυρίως την υλοποίηση μέτρων αντιμετώπισης του σοβαρού θέματος της ακαταλληλότητας του νερού και τους κινδύνους που όλα τα παραπάνω εγκυμονούν για τους χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειές τους. Τέλος τόνισε ότι είναι μονόδρομος η κινητοποίηση γονιών και εκπαιδευτικών και η διεκδίκηση μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Οργανώνουν την αλληλεγγύη στους Θεσσαλούς συμφοιτητές

Με οργάνωση, αλληλεγγύη και διεκδίκηση φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα στέκονται έμπρακτα στο πλευρό των Θεσσαλών συμφοιτητών τους. Χτες, στα Προπύλαια έγινε μια ξεχωριστή συνάντηση, νέων από τη Θεσσαλία που σπουδάζουν σε σχολές της Αθήνας. «Είναι βαρύ να βλέπεις τον τόπο που έπαιζες μικρός να καταστρέφεται», είπε μια φοιτήτρια, μεταφέροντας τα αισθήματα άγχους, απογοήτευσης, οργής αλλά και τη συγκίνηση για την αλληλεγγύη συλλόγων και σωματείων. Γιατί, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, αυτές οι μέρες στις σχολές δεν είναι συνηθισμένες καθώς είναι μεγάλη η ανταπόκριση στις πρωτοβουλίες συλλογής ειδών για τους πλημμυροπαθείς. Η συνάντηση κατέληξε στη συγκρότηση ομάδας φοιτητών από τη Θεσσαλία για την οργάνωση της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης το επόμενο διάστημα.

Πρώτος σταθμός, το σημερινό συλλαλητήριο των σωματείων και αμέσως επόμενος η συμμετοχή στην αποστολή αλληλεγγύης σωματείων και φορέων στις πληγείσες περιοχές. Τέλος, αποφάσισαν να οργανωθούν δράσεις ενημέρωσης μέσα στις σχολές.

Στο πλαίσιο της δράσης και διεκδίκησης που αναπτύσσουν φοιτητικοί σύλλογοι για τους Θεσσαλούς συμφοιτητές τους, οι φοιτητικοί σύλλογοι Φιλοσοφικής και Οικοτρόφων ΕΚΠΑ προχώρησαν σε κινητοποιήσεις κόντρα στην έξωση πλημμυροπαθούς φοιτητή από τη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου. Μετά από τις ταυτόχρονες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις των Συλλόγων, που έφτασαν μέχρι και στον αντιπρύτανη φοιτητικής μέριμνας του ΕΚΠΑ, οι φοιτητές πέτυχαν να αποσπάσουν δέσμευση από τη διοίκηση της Εστίας ότι ο φοιτητής θα μπορέσει να καταθέσει αίτηση ορκωμοσίας και ότι θα παραμείνει στην Εστία για όσο χρειαστεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ