Τετάρτη 12 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Νεκροί τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ από ισραηλινή επίθεση

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου. Χτες, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως σκότωσε τρία μέλη της Χεζμπολάχ, σαν απάντηση στην κατάρριψη από την οργάνωση ισραηλινού μη επανδρωμένο αεροσκάφος Hermes-900 το μεσημέρι τη Δευτέρας.

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ ανακοίνωσε πως έκανε επιδρομές σε περιοχές του Μπααλμπέκ στον βορειοανατολικό Λίβανο, όπου σκοτώθηκαν τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ, όταν χτυπήθηκε κομβόι βυτιοφόρων σε χωριό της περιοχής Χερμέλ κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Αξίζει να σημειωθεί πως το Χερμέλ απέχει 130 χλμ. από τα σύνορα του Ισραήλ, γεγονός που συνιστά ένδειξη κλιμάκωσης των ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο.

Στη συνέχεια ισραηλινή στρατιωτική πηγή ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι τα τρία μέλη της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν στη διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών εναντίον οχηματοπομπής βυτιοφόρων στον βορειοανατολικό Λίβανο. Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ είχε πραγματοποιήσει επίθεση με τουλάχιστον 50 ρουκέτες στα κατεχόμενα (από το Ισραήλ) συριακά Υψίπεδα του Γκολάν και εκτόξευσε αντιαεροπορικούς πυραύλους κατά ισραηλινού τζετ μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας που επιχειρούσε στον Λίβανο, αναγκάζοντάς το να αποχωρήσει.

Πριν μερικές μέρες, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν προβλέψει την ισχυρή πιθανότητα χερσαίας εισβολής του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο, στο φόντο ανάλογων απειλών από Ισραηλινούς στρατηγούς.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Συνέχιση των δολοφονικών ισραηλινών επιθέσεων αμέσως μετά το ψήφισμα του ΟΗΕ

Copyright 2024 The Associated

Με αμείωτη ένταση συνέχισε το Ισραήλ τις δολοφονικές επιδρομές και τους βομβαρδισμούς σε δεκάδες στόχους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα στην κεντρική και νότια Γάζα, ελάχιστες ώρες μετά την έγκριση του ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για εκεχειρία και ανταλλαγή κρατουμένων.

Με ιδιαίτερη δριμύτητα χτυπήθηκαν χτες προάστια της νότιας πόλης Ράφα, με τον ισραηλινό στρατό να ισχυρίζεται ότι διέλυσε «πυρήνες τρομοκρατών». Το μεσημέρι ο κατοχικός στρατός ανακοίνωσε τερματισμό της εξαήμερης στενής πολιορκίας που πραγματοποίησε σε περιοχές της κεντρικής Γάζας, σκορπώντας ξανά τον θάνατο και την καταστροφή.

Συνολικά σε 249 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα έχουν σκοτωθεί 37.164 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 84.832. Από αυτούς, 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 120 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Την ίδια ώρα, σχεδόν όλα τα μεθοριακά περάσματα της Λωρίδας της Γάζας παραμένουν ερμητικά κλειστά, με το Ισραήλ να εντείνει και με αυτόν τον τρόπο τη γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Ειδικά στο πέρασμα στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα περιμένουν να εισέλθουν πάνω από 2.000 φορτηγά γεμάτα ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης...

Μαζί με τις ισραηλινές βόμβες, οι δραματικές ελλείψεις τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, η έλλειψη καθαρού τρεχούμενου νερού και πρόσβασης σε δίκτυο αποχέτευσης επιδεινώνουν και πολλαπλασιάζουν τις κακουχίες των πολύπαθων Παλαιστινίων, σε συνδυασμό με τη σχεδόν πλήρη κατάρρευση του συστήματος Υγείας, λόγω των εκατοντάδων επιθέσεων του ισραηλινού στρατού σε υγειονομικές δομές.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) στη Ράφα έχουν απομείνει λιγότεροι από 100.000 άνθρωποι, από τους πάνω από 1,5 εκατ. που είχαν καταφύγει εκεί τους πρώτους μήνες του πολέμου.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της UNRWA, πάνω από 1,7 εκατ. Παλαιστίνιοι (σε σύνολο 2,3 εκατ.) έχουν εκτοπιστεί, οι περισσότεροι πολλές φορές από τα μέρη όπου έστησαν προσωρινά σκηνές, αναζητώντας - μάταια - ασφαλές καταφύγιο από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της UNICEF επανέλαβε έκκληση για την τύχη περίπου 3.000 παιδιών που έχουν αποκοπεί από τη θεραπεία για μέτριο και σοβαρό ή οξύ υποσιτισμό στη νότια Γάζα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι ο κίνδυνος λιμοκτονίας εντείνεται, «καθώς η οδυνηρή βία και ο εκτοπισμός εξακολουθούν να επηρεάζουν την πρόσβαση των απελπισμένων οικογενειών σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και υπηρεσίες».

Η υπηρεσία ανέφερε ότι ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου στα τρία τέταρτα των 3.800 παιδιών που λαμβάνουν φροντίδα στη νότια Γάζα, καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση στη Ράφα.

Τουλάχιστον 10 νεκροί Παλαιστίνιοι από επιθέσεις στη Δυτική Οχθη

Την ίδια ώρα με το έγκλημα στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός κατοχής συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις σε χωριά και πόλεις Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη.

Χτες το απόγευμα ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο χωριό Καφρ Νταν, κοντά στην Τζενίν. Συναντώντας αντίσταση από Παλαιστίνιους μαχητές ο κατοχικός στρατός ζήτησε τη συνδρομή στρατιωτικού επιθετικού ελικοπτέρου, που άρχισε να βάλλει με πυραύλους εναντίον σπιτιών του χωριού.

Από την ισραηλινή εισβολή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 6 Παλαιστίνιοι.

Νωρίτερα, το βράδυ της Δευτέρας, ο κατοχικός στρατός σκότωσε 4 Παλαιστίνιους και τραυμάτισε άλλους 8 κοντά στο χωριό Καφρ Νίμα, κοντά στη Ραμάλα.

Στέλεχος της Χαμάς δήλωσε ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν και ένας τοπικός διοικητής της οργάνωσης.

Η εισβολή του ισραηλινού στρατού στο χωριό σήμανε χτες γενική απεργία στην ευρύτερη Ραμάλα με απόφαση της Φατάχ, ενώ η κηδεία των θυμάτων μετατράπηκε σε αντικατοχικό συλλαλητήριο.

Επίσης χτες, σε νέα εισβολή του στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, ανατολικά της Ναμπλούς, τραυματίστηκαν ένας νεαρός και ένας άνδρας 60 ετών.

Το ίδιο 24ωρο, 2 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από επίθεση εποίκων κοντά στην περιοχή Μασούντια, βορειοδυτικά της Ναμπλούς, καθώς τους έριξαν στα μάτια σπρέι πιπεριού, ενώ συνελήφθησαν και τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι.

Υπολογίζεται ότι από τον περασμένο Οκτώβρη οι επιθέσεις στρατού και εποίκων έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 538 Παλαιστινίων - από τους οποίους οι 133 ήταν μικρά παιδιά και έφηβοι - και τον τραυματισμό άλλων 5.200.

Βασανιστήρια σε Παλαιστίνιους κρατούμενους και παράταση «διοικητικών κρατήσεων»

Μέχρι τις 24 Ιούνη παρέτεινε ισραηλινό στρατιωτικό δικαστήριο την κράτηση της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Ράσα Χερτζαλάχ από τη Ναμπλούς, με την προσχηματική κατηγορία της υποτιθέμενης «υποκίνησης» σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ενωση Κρατουμένων και την Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων, οι ισραηλινές αρχές συνέλαβαν την δημοσιογράφο και την ανέκριναν στις 2 Ιούνη. Στη συνέχεια την έθεσαν υπό «διοικητική κράτηση», στο πλαίσιο της οποίας κάποιος μπαίνει φυλακή χωρίς καν να του απαγγελθούν κατηγορίες, με διάρκεια 6 μήνες, που ανανεώνονται επ' αόριστον και για όσο το θελήσουν οι κατοχικές αρχές.

Παλαιστινιακές οργανώσεις εκτιμούν ότι στις ισραηλινές φυλακές βρίσκονται τουλάχιστον 74 Παλαιστίνιες πολιτικές κρατούμενες, πολλές από τις οποίες κρατούνται από τις 7 Οκτώβρη για υποτιθέμενη «υποκίνηση κατά του Ισραήλ» σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ «Women in Journalism», η Χερτζαλάχ προστίθεται σε περισσότερες από 40 δημοσιογράφους που βρίσκονται σήμερα σε ισραηλινές φυλακές.

Επίσης, σύμφωνα με το «Resistance News Network» ο ισραηλινός κατοχικός στρατός απελευθέρωσε τη Δευτέρα 50 κρατούμενους από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Zikim της βόρειας Γάζας.

Οι απελευθερωθέντες έφεραν έντονα σημάδια εξάντλησης και βασανιστηρίων, σωματικών και ψυχολογικών. Ανάμεσά τους ήταν και ένας καρκινοπαθής, ο οποίος αναφέρθηκε στις εφιαλτικές συνθήκες κράτησης. Οπως είπε, υπήρχε έλλειψη φωτός και γίνονταν ξυλοδαρμοί από τις δυνάμεις κατοχής, ενώ ένας 31χρονος συγκρατούμενός του πέθανε από άγρια χτυπήματα στο κεφάλι.

Αλλοι πρώην κρατούμενοι έχουν καταγγείλει κατά το παρελθόν στέρηση ύπνου και δικαιώματος σε τουαλέτα, τροφή, νερό και ιατρική περίθαλψη.

Αντιδράσεις στο νομοσχέδιο στράτευσης των Χαρέντι

Με φόντο την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, αλλά και τα σχέδια πολεμικής κλιμάκωσης στον Λίβανο, η ισραηλινή Βουλή ενέκρινε χτες νομοσχέδιο για την αναβίωση της στρατιωτικής θητείας των Ισραηλινών Ορθόδοξων Εβραίων που είναι σπουδαστές ραβινικών σχολών (Χαρέντι), με 63 ψήφους υπέρ και 57 κατά.

Το νομοσχέδιο προωθείται στην Επιτροπή Ξένων Σχέσεων και Αμυνας για τη δεύτερη και την τρίτη ανάγνωση, προτού γίνει νόμος.

Στη διάρκεια μίας «πολύ αργής» και «σταδιακής» διαδικασίας θα επιχειρηθεί η αύξηση του αριθμού των σπουδαστών ραβινικών σχολών οι οποίοι θα κάνουν στρατιωτική θητεία, από την οποία οι περισσότεροι σήμερα απαλλάσσονται. Παράλληλα, ωστόσο, αν εγκριθεί θα μειώσει το σημερινό ηλικιακό όριο απαλλαγής από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία των Χαρέντι, στα 21 έτη, από τα 26 όπου είναι σήμερα.

Ακόμα κι έτσι, με το νομοσχέδιο δυσανασχετούν αρκετά μέλη του κυβερνώντος συνασπισμού. Ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ («Λικούντ») δηλώνει αντίθετος, αναφέροντας σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» ότι «δεν πρέπει να κάνουμε μικροπολιτική σε βάρος των στρατιωτών του Ισραήλ».

Ο Γ. Λαπίντ, του αντιπολιτευόμενου «Γιες Ατίντ», αποκήρυξε το νομοσχέδιο, κατηγορώντας τον κυβερνητικό συνασπισμό ότι συνεχίζει να διαβρώνει το στράτευμα με τη μείωση του ηλικιακού ορίου απαλλαγής των περισσότερων Χαρέντι από τον στρατό.

Επιπλέον, εκατοντάδες γονείς Ισραηλινών στρατιωτών απηύθυναν ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Αμυνας και στον αρχηγό του επιτελείου των IDF, επικρίνοντας το επίμαχο νομοσχέδιο, που διατηρεί τις διακρίσεις υπέρ των Χαρέντι, σημειώνοντας μάλιστα πως «ενημερώνουμε τα παιδιά μας που πολεμούν να ξέρουν ότι πρέπει να σταματήσουν τις μάχες αμέσως, να αφήσουν κάτω τα όπλα τους και να επιστρέψουν αμέσως σπίτι».

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι απώλειες του ισραηλινού κατοχικού στρατού στη Γάζα, παρά την τεράστια υπεροπλία που του διασφαλίζει η στήριξη από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε τις προχτεσινές πληροφορίες της Χαμάς, ανακοινώνοντας τον θάνατο 4 Ισραηλινών στρατιωτών και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων 5 κατά την πυροδότηση εκρηκτικών που είχαν τοποθετήσει μαχητές της οργάνωσης σε τετραώροφο κτίριο στη Ράφα. Και οι 4 στρατιώτες ανήκαν στην Ταξιαρχία «Γκιβάτι».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενταση παρασκηνιακών διαβουλεύσεων γύρω από το «σχέδιο εκεχειρίας»

Εντείνονται οι ζυμώσεις και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις γύρω από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας το ΟΗΕ, που υιοθέτησε τη Δευτέρα (με 14 ψήφους υπέρ και την αποχή της Ρωσίας) την πρόταση τριών φάσεων για εκεχειρία, ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους και ανοικοδόμηση της Γάζας, με πρότερη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων. Η εν λόγω πρόταση είχε ανακοινωθεί στις 31 Μάη από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν - μετά από 8 μήνες μακελειού στη Γάζα από το Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ - στο πλαίσιο της προώθησης ευρύτερων σχεδιασμών της Ουάσιγκτον στην περιοχή.

Χτες το πρωί, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, χαιρέτισε το ψήφισμα, ανακοινώνοντας πως το αποδέχεται και πως η οργάνωση είναι έτοιμη να ξεκινήσει έμμεσες διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, τόνισε με νόημα πως εναπόκειται στις ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα το τηρήσει.

Αρκετές ώρες αργότερα, εκπρόσωπος της οργάνωσης επιβεβαίωσε πως η Χαμάς απάντησε και επίσημα στην πρόταση που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τόνισε πως «η απάντηση της Χαμάς επαναβεβαίωσε τη θέση της οργάνωσης ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να τερματίσει τη σιωνιστική επίθεση εναντίον του λαού μας, να απομακρύνει τις ισραηλινές δυνάμεις, να ανοικοδομήσει τη Γάζα και να επιτύχει μια σοβαρή συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων».

Το ψήφισμα χαιρέτισε νωρίτερα και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Επισήμως η ισραηλινή κυβέρνηση άργησε να αντιδράσει στο ψήφισμα, ενώ συνέχισε τις δολοφονικές επιθέσεις στη Γάζα.

Νωρίς το απόγευμα, Ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε στην εφημερίδα «Times of Israel» πως «το Ισραήλ δεν θα τελειώσει τον πόλεμο προτού επιτύχει όλους τους στόχους, δηλαδή εξάλειψη των στρατιωτικών και πολιτικών δυνατοτήτων της Χαμάς, επιστροφή όλων των ομήρων μας και εξασφάλιση πως η Γάζα ποτέ ξανά δεν θα συνιστά απειλή για το Ισραήλ». Ο ίδιος ανέφερε πως «η πρόταση που παρουσιάστηκε επιτρέπει στο Ισραήλ να ικανοποιήσει αυτές τις συνθήκες και θα το κάνει».

Σε κάθε περίπτωση, Αιγύπτιοι και Καταριανοί μεσολαβητές τόνισαν μιλώντας στο πρακτορείο «Reuters» έως χτες το απόγευμα πως επισήμως δεν είχαν στα χέρια τους τις απαντήσεις του Ισραήλ ή της Χαμάς για το προτεινόμενο σχέδιο.

Παρ' όλα αυτά, επιβεβαίωσαν πως «οι συζητήσεις συνεχίζονται μεταξύ των διαπραγματευτών, του Ισραήλ και της Χαμάς σε συντονισμό με τις ΗΠΑ».

Διεθνής σύνοδος στην Ιορδανία

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, αφού ολοκλήρωσε το πρωί της Τρίτης διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ, συναντώντας τους αντιπολιτευόμενους πολιτικούς ηγέτες Μπ. Γκαντς («Εθνική Ενότητα») και τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Λαπίντ (του κόμματος «Υπάρχει Μέλλον»), ανακοίνωσε με αφορμή την προχτεσινοβραδινή συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου πως ο τελευταίος του επανέλαβε «τη δέσμευσή του» για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, καλώντας τη Χαμάς «να κάνει το ίδιο».

Ο Μπλίνκεν χαρακτήρισε λίγο αργότερα «ενθαρρυντικό μήνυμα» την ανακοίνωση της Χαμάς υπέρ της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να δείξει πως εκείνη καθυστερεί τη διπλωματική διαδικασία και όχι το Ισραήλ που εντείνει τις πολύνεκρες επιθέσεις στη Γάζα. Στη συνέχεια παρατήρησε πως βαρύνουσα σημασία «έχει η απάντηση» του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ.

Ο Μπλίνκεν μετέβη αργότερα χτες στην Ιορδανία με αφορμή τη διεθνή σύνοδο για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με την ονομασία «Κάλεσμα Για Δράση», που διοργανώθηκε από τον ΟΗΕ και αραβικές χώρες, με τη συμμετοχή αξιωματούχων 75 κρατών.

Με αυτή την αφορμή ο Μπλίνκεν άρχισε στο περιθώριο της συνόδου συναντήσεις με Αραβες ηγέτες και εξήρε τις εξαγγελίες μεταρρυθμίσεων του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μοχάμεντ Μουστάφα, που είχε ανακοινώσει νωρίτερα.

Σε σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται πως «ο υπουργός Μπλίνκεν χαιρέτισε τις ανακοινώσεις μεταρρυθμίσεων από την Παλαιστινιακή Αρχή και συζήτησε με τον πρωθυπουργό Μουστάφα την ανάγκη για πλήρη και συνεχή εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη των στόχων των Παλαιστινίων σε Δυτική Οχθη και Γάζα. Επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με εγγυήσεις ασφαλείας για το Ισραήλ».

Σε ό,τι αφορά τη σύνοδο, οι Αραβες ηγέτες έκαναν δραματική έκκληση για άνοιγμα όλων των μεθοριακών περασμάτων με τη Γάζα για να εισέλθει άμεσα άπλετη ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Α. Φ. Σίσι κάλεσε όλες τις χώρες να αναγκάσουν το Ισραήλ να σταματήσει να χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο και να άρει τα εμπόδια για τη διανομή βοήθειας στην περιοχή. Τόνισε πως η χώρα του προειδοποίησε πολλές φορές για τις δραματικές συνέπειες της επίθεσης του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, επισημαίνοντας πως αφότου αυτή ξεκίνησε, το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο, από όπου εισερχόταν το μεγαλύτερο μέρος ανθρωπιστικής βοήθειας, παραμένει κλειστό.

Ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β' ανέφερε ότι η πρόσβαση των Παλαιστινίων σε ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να περιμένει την έναρξη εκεχειρίας και δεν μπορεί να αποτελεί θέμα παζαριού στην «πολιτική ατζέντα».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς ανέφερε πως είναι ευθύνη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας να πιέσει το Ισραήλ να ανοίξει όλα τα μεθοριακά περάσματα προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ ήταν απών από τη σύνοδο, καθώς δεν είχε προσκληθεί για ευνόητους λόγους.

Η συνάντηση Κουρίλα - Χαλεβί

Στο Ισραήλ βρίσκεται από το Σαββατοκύριακο ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM), στρατηγός Μάικ Κουρίλα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Times of Israel», ο Αμερικανός στρατηγός συναντήθηκε χτες με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Χέρτζι Χαλεβί, συζητώντας για «επιχειρησιακές εκτιμήσεις της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας».

Συζήτησαν επίσης «τις εξελίξεις στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ» και «τις προσπάθειες αντιμετώπισης των απειλών που θέτει το Ιράν στην περιοχή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ