Τετάρτη 12 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενταση παρασκηνιακών διαβουλεύσεων γύρω από το «σχέδιο εκεχειρίας»

Εντείνονται οι ζυμώσεις και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις γύρω από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας το ΟΗΕ, που υιοθέτησε τη Δευτέρα (με 14 ψήφους υπέρ και την αποχή της Ρωσίας) την πρόταση τριών φάσεων για εκεχειρία, ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους και ανοικοδόμηση της Γάζας, με πρότερη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων. Η εν λόγω πρόταση είχε ανακοινωθεί στις 31 Μάη από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν - μετά από 8 μήνες μακελειού στη Γάζα από το Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ - στο πλαίσιο της προώθησης ευρύτερων σχεδιασμών της Ουάσιγκτον στην περιοχή.

Χτες το πρωί, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, χαιρέτισε το ψήφισμα, ανακοινώνοντας πως το αποδέχεται και πως η οργάνωση είναι έτοιμη να ξεκινήσει έμμεσες διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, τόνισε με νόημα πως εναπόκειται στις ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα το τηρήσει.

Αρκετές ώρες αργότερα, εκπρόσωπος της οργάνωσης επιβεβαίωσε πως η Χαμάς απάντησε και επίσημα στην πρόταση που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τόνισε πως «η απάντηση της Χαμάς επαναβεβαίωσε τη θέση της οργάνωσης ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να τερματίσει τη σιωνιστική επίθεση εναντίον του λαού μας, να απομακρύνει τις ισραηλινές δυνάμεις, να ανοικοδομήσει τη Γάζα και να επιτύχει μια σοβαρή συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων».

Το ψήφισμα χαιρέτισε νωρίτερα και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Επισήμως η ισραηλινή κυβέρνηση άργησε να αντιδράσει στο ψήφισμα, ενώ συνέχισε τις δολοφονικές επιθέσεις στη Γάζα.

Νωρίς το απόγευμα, Ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε στην εφημερίδα «Times of Israel» πως «το Ισραήλ δεν θα τελειώσει τον πόλεμο προτού επιτύχει όλους τους στόχους, δηλαδή εξάλειψη των στρατιωτικών και πολιτικών δυνατοτήτων της Χαμάς, επιστροφή όλων των ομήρων μας και εξασφάλιση πως η Γάζα ποτέ ξανά δεν θα συνιστά απειλή για το Ισραήλ». Ο ίδιος ανέφερε πως «η πρόταση που παρουσιάστηκε επιτρέπει στο Ισραήλ να ικανοποιήσει αυτές τις συνθήκες και θα το κάνει».

Σε κάθε περίπτωση, Αιγύπτιοι και Καταριανοί μεσολαβητές τόνισαν μιλώντας στο πρακτορείο «Reuters» έως χτες το απόγευμα πως επισήμως δεν είχαν στα χέρια τους τις απαντήσεις του Ισραήλ ή της Χαμάς για το προτεινόμενο σχέδιο.

Παρ' όλα αυτά, επιβεβαίωσαν πως «οι συζητήσεις συνεχίζονται μεταξύ των διαπραγματευτών, του Ισραήλ και της Χαμάς σε συντονισμό με τις ΗΠΑ».

Διεθνής σύνοδος στην Ιορδανία

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, αφού ολοκλήρωσε το πρωί της Τρίτης διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ, συναντώντας τους αντιπολιτευόμενους πολιτικούς ηγέτες Μπ. Γκαντς («Εθνική Ενότητα») και τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Λαπίντ (του κόμματος «Υπάρχει Μέλλον»), ανακοίνωσε με αφορμή την προχτεσινοβραδινή συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου πως ο τελευταίος του επανέλαβε «τη δέσμευσή του» για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, καλώντας τη Χαμάς «να κάνει το ίδιο».

Ο Μπλίνκεν χαρακτήρισε λίγο αργότερα «ενθαρρυντικό μήνυμα» την ανακοίνωση της Χαμάς υπέρ της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να δείξει πως εκείνη καθυστερεί τη διπλωματική διαδικασία και όχι το Ισραήλ που εντείνει τις πολύνεκρες επιθέσεις στη Γάζα. Στη συνέχεια παρατήρησε πως βαρύνουσα σημασία «έχει η απάντηση» του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ.

Ο Μπλίνκεν μετέβη αργότερα χτες στην Ιορδανία με αφορμή τη διεθνή σύνοδο για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με την ονομασία «Κάλεσμα Για Δράση», που διοργανώθηκε από τον ΟΗΕ και αραβικές χώρες, με τη συμμετοχή αξιωματούχων 75 κρατών.

Με αυτή την αφορμή ο Μπλίνκεν άρχισε στο περιθώριο της συνόδου συναντήσεις με Αραβες ηγέτες και εξήρε τις εξαγγελίες μεταρρυθμίσεων του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μοχάμεντ Μουστάφα, που είχε ανακοινώσει νωρίτερα.

Σε σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται πως «ο υπουργός Μπλίνκεν χαιρέτισε τις ανακοινώσεις μεταρρυθμίσεων από την Παλαιστινιακή Αρχή και συζήτησε με τον πρωθυπουργό Μουστάφα την ανάγκη για πλήρη και συνεχή εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη των στόχων των Παλαιστινίων σε Δυτική Οχθη και Γάζα. Επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με εγγυήσεις ασφαλείας για το Ισραήλ».

Σε ό,τι αφορά τη σύνοδο, οι Αραβες ηγέτες έκαναν δραματική έκκληση για άνοιγμα όλων των μεθοριακών περασμάτων με τη Γάζα για να εισέλθει άμεσα άπλετη ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Α. Φ. Σίσι κάλεσε όλες τις χώρες να αναγκάσουν το Ισραήλ να σταματήσει να χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο και να άρει τα εμπόδια για τη διανομή βοήθειας στην περιοχή. Τόνισε πως η χώρα του προειδοποίησε πολλές φορές για τις δραματικές συνέπειες της επίθεσης του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, επισημαίνοντας πως αφότου αυτή ξεκίνησε, το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο, από όπου εισερχόταν το μεγαλύτερο μέρος ανθρωπιστικής βοήθειας, παραμένει κλειστό.

Ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β' ανέφερε ότι η πρόσβαση των Παλαιστινίων σε ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να περιμένει την έναρξη εκεχειρίας και δεν μπορεί να αποτελεί θέμα παζαριού στην «πολιτική ατζέντα».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς ανέφερε πως είναι ευθύνη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας να πιέσει το Ισραήλ να ανοίξει όλα τα μεθοριακά περάσματα προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ ήταν απών από τη σύνοδο, καθώς δεν είχε προσκληθεί για ευνόητους λόγους.

Η συνάντηση Κουρίλα - Χαλεβί

Στο Ισραήλ βρίσκεται από το Σαββατοκύριακο ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM), στρατηγός Μάικ Κουρίλα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Times of Israel», ο Αμερικανός στρατηγός συναντήθηκε χτες με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Χέρτζι Χαλεβί, συζητώντας για «επιχειρησιακές εκτιμήσεις της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας».

Συζήτησαν επίσης «τις εξελίξεις στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ» και «τις προσπάθειες αντιμετώπισης των απειλών που θέτει το Ιράν στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ