Τετάρτη 12 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διεθνής διάσκεψη στο Βερολίνο για τις επενδύσεις «ανοικοδόμησης» στην Ουκρανία

Μεγάλες δυνατότητες σε ΑΠΕ, υδρογόνο, εξοπλισμούς, φαρμακευτικά προϊόντα κ.ά. σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο

Ο Γερμανός καγκελάριος με τον Ουκρανό Πρόεδρο στη διεθνή διάσκεψη για τις επενδυτικές «ευκαιρίες» των μονοπωλίων στην Ουκρανία

Copyright 2024 The Associated

Ο Γερμανός καγκελάριος με τον Ουκρανό Πρόεδρο στη διεθνή διάσκεψη για τις επενδυτικές «ευκαιρίες» των μονοπωλίων στην Ουκρανία
Περίπου 2.000 εκπρόσωποι κυβερνήσεων και επιχειρηματικών ομίλων από 60 χώρες συναντήθηκαν χτες στο Βερολίνο, για να συζητήσουν για τις επενδυτικές «ευκαιρίες» που παρουσιάζει η Ουκρανία εν μέσω της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, η οποία μάλιστα απειλεί να γενικευτεί.

Οι κυβερνήσεις στις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δαπανούν τεράστια χρηματικά ποσά για να «κινητοποιήσουν» ιδιωτικά κεφάλαια και επενδύσεις με κίνητρα και εγγυήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να πιάσουν «πόστα» στο ουκρανικό έδαφος.

Η διεθνής διάσκεψη στο Βερολίνο δεν ήταν μια διάσκεψη χορηγών για τη συλλογή χρημάτων για την ανοικοδόμηση, αλλά κυρίως προώθησε τη «δικτύωση» και τον συντονισμό των σχετικών παραγόντων από την πολιτική, τις επιχειρήσεις, τη λεγόμενη «κοινωνία των πολιτών» και διεθνείς οργανισμούς. Στόχος είναι να δρομολογηθούν πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των επιχειρήσεων και την εκπαίδευση ειδικευμένων εργαζομένων, ώστε να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις ανοικοδόμησης.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, που υποδέχτηκε από την Δευτέρα το βράδυ τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, υποσχέθηκε μακροπρόθεσμη στρατιωτική και οικονομική στήριξη στο Κίεβο, μεταξύ άλλων με ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας, που θα προστατεύει σημαντικές υποδομές και επενδύσεις.

Για αυτόν τον σκοπό κάλεσε τους «συμμάχους» να υποστηρίξουν την αντίστοιχη γερμανική πρωτοβουλία για την αεράμυνα της Ουκρανίας «με ό,τι είναι δυνατό».

Η Γερμανία έχει ήδη παραδώσει δύο πυραυλικά συστήματα αεράμυνας «Patriot», έχει υποσχεθεί ένα ακόμα και επί του παρόντος εκπαιδεύονται Ουκρανοί στρατιώτες σε αυτό, ενώ σχεδιάζονται και υλοποιούνται σχέδια για κοινή παραγωγή όπλων.

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Αντ. Ταγιάνι, ανακοίνωσε στη διάσκεψη ότι η Ιταλία ετοιμάζεται να στείλει ένα νέο στρατιωτικό πακέτο με αεράμυνα στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι επανέλαβε ότι χρειάζονται τουλάχιστον 7 ακόμη συστήματα «Patriot» για την προστασία των ουκρανικών πόλεων. Ο ίδιος επρόκειτο επίσης να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρ. Β. Σταϊνμάγερ, και να επισκεφτεί στρατιωτική βάση όπου εκπαιδεύονται Ουκρανοί στρατιώτες.

Ο Σολτς υποσχέθηκε εκτενείς, μακροπρόθεσμες κρατικές δεσμεύσεις για ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Θα κάνει εκστρατεία για αυτό στη Σύνοδο Κορυφής του G7 στην Ιταλία, η οποία ξεκινά την Πέμπτη.

Ο Ζελένσκι μίλησε στη γερμανική Βουλή, με το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και τη Συμμαχία «Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) που προέρχεται από διάσπαση της Αριστεράς (Die Linke) να μποϊκοτάρουν την ομιλία του.

«Επενδύστε τώρα! Μην περιμένετε τη λήξη του πολέμου...»

Οπως επεσήμανε και ο Γερμανός καγκελάριος, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμάει ότι απαιτούνται 500 δισ. δολάρια (464 δισ. ευρώ) σε βοήθεια για την ανασυγκρότηση της ουκρανικής οικονομίας τα επόμενα δέκα χρόνια.

Κάλεσε επίσης τους επιχειρηματικούς ομίλους να συμμετάσχουν με επενδύσεις. «Δεδομένης της κλίμακας για την οποία μιλάμε εδώ, το ιδιωτικό κεφάλαιο πρέπει να εισέλθει», είπε ο Σολτς, προσθέτοντας ότι εκατοντάδες γερμανικές εταιρείες συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία, με 35.000 εργαζόμενους μόνο στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Παρά τον πόλεμο, δεν υπήρξε εκροή γερμανικών επενδύσεων και ο όγκος του εμπορίου είχε αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με την προπολεμική περίοδο, είπε ο Γερμανός καγκελάριος και επισήμανε ότι «η οικονομία κατανοεί τι δυνατότητες έχει η Ουκρανία».

Παρά τις ρωσικές επιθέσεις, συνέχισε, η Ουκρανία έχει μεγάλες δυνατότητες «όχι μόνο στη γεωργία, αλλά και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το υδρογόνο, σε αναδυόμενους τομείς όπως η ψηφιοποίηση και η πληροφορική, οι εξοπλισμοί, η τεχνολογία Υγείας και τα φαρμακευτικά προϊόντα».

Να ξεκινήσουν άμεσα επενδύσεις κάλεσαν τους επιχειρηματικούς ομίλους ο Πρόεδρος και ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας.

«Μην περιμένετε μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος», είπε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, ενώ ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι η Ουκρανία προσφέρει μια «μεγάλη αγορά» για ξένες εταιρείες και εξέφρασε την πεποίθηση πως «πολλοί εταίροι από όλο τον κόσμο θα φύγουν από αυτό το συνέδριο με συμβόλαια δισεκατομμυρίων ευρώ».

Η ανάκαμψη της Ουκρανίας θα απαιτήσει εξωτερικές επενδύσεις ύψους 10 έως 30 δισ. δολαρίων ετησίως τα επόμενα 10 χρόνια, εκτίμησε ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντ. Σμιγκάλ, προσθέτοντας πως «χρειαζόμαστε αποκατάσταση, πρόσβαση σε ξένες αγορές και βελτιωμένα logistics, εξωτερικές επενδύσεις και μεταφορά τεχνολογίας».

Ο Πράσινος υπουργός Οικονομικών Ρ. Χάμπεκ ανακοίνωσε τη σύσταση «Επιχειρηματικού Συμβουλευτικού Σώματος» που θα συμβουλεύει τα κράτη για τη διαδικασία και τις επενδύσεις ανοικοδόμησης στην Ουκρανία.

3,4 δισ. ευρώ δίνει η ΕΕ μέσα στο καλοκαίρι

Η Ουκρανία θα λάβει μέσα στο καλοκαίρι 3,4 δισ. ευρώ από την ΕΕ, τόνισε χτες η απερχόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απευθυνόμενη στη Διάσκεψη για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, μέσα στον Ιούνη το Κίεβο θα λάβει δόση 1,9 δισ. ευρώ από τη «Διευκόλυνση για την Ουκρανία», συνολικής αξίας 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, για την «οικονομική ανάκαμψη, την ανοικοδόμηση και τον εκσυγχρονισμό της Ουκρανίας».

Τον Ιούλη θα δοθούν 1,5 δισ. ευρώ από τα έσοδα από ρωσικά παγωμένα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία πηγαίνουν κυρίως για την αγορά εξοπλισμών.

Η φον ντερ Λάιεν υποστήριξε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ από τα τέλη Ιούνη, λέγοντας ότι η Ουκρανία έχει εκπληρώσει όλα τα συμφωνηθέντα μεταρρυθμιστικά βήματα.

G7: Σχέδια για Ταμείο ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Στο μεταξύ οι ηγέτες των χωρών του G7 σχεδιάζουν να συμφωνήσουν για τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου στο οποίο θα κατευθύνονται τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο «Kyodo».

Η Σύνοδος Κορυφής του G7 θα διεξαχθεί στην Ιταλία στις 13-15 Ιούνη, με τη συμμετοχή του Ζελένσκι, ενώ έχουν προηγηθεί πολύμηνα παζάρια ΗΠΑ και ΕΕ μέσα στο G7 για την πρόταση της Ουάσιγκτον να χορηγηθεί δάνειο στην Ουκρανία 50 δισ. δολαρίων με εγγύηση από τους τόκους των «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τα επόμενα χρόνια.

Η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ιαπωνία αντιτάχθηκαν αρχικά στο αμερικανικό σχέδιο. Τα περισσότερα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια βρίσκονται στην Ευρώπη.

Στη Ρωσία συνεδριάζει ο ...«Παγκόσμιος Νότος»

Σε διευρυμένο σχήμα συνεδρίασαν χτες για δεύτερη μέρα οι ΥΠΕΞ των BRICS στο Νίζνι Νόβγκοροντ στη Ρωσία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), της ASEAN, της Ενωσης Ινδικού Ωκεανού (IORA), της Αφρικανικής Ενωσης και του Αραβικού Συνδέσμου.

Μάλιστα ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, δήλωσε στο τέλος των εργασιών ότι σχεδόν 30 χώρες ενδιαφέρονται πλέον να συνεργαστούν με τους BRICS.

Σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο, με τόσο μεγάλη εκπροσώπηση η συνάντηση των BRICS θα αναφερθεί και στη Διάσκεψη για την «ειρήνη» στην Ουκρανία, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία αυτό το Σαββατοκύριακο με τη συμμετοχή περίπου 90 κρατών και οργανισμών.

Oι BRICS στην πραγματικότητα δεν υποστήριξαν την ελβετική Διάσκεψη, σημειώνει η «Izvestia», προσθέτοντας πως η Ινδία θα συμμετάσχει, αλλά ήταν προσεκτική σε όλες τις ουκρανικές προτάσεις και συμμετέχει για να ενισχύσει την παγκόσμια στάση της λόγω ανταγωνισμού με την Κίνα στην περιοχή της Ασίας.

Η Κίνα και η Βραζιλία, υπενθυμίζει η ρωσική εφημερίδα, παρουσίασαν το «ειρηνευτικό» τους σχέδιο για την Ουκρανία, το οποίο αντιμετωπίστηκε με κριτική στο Κίεβο και στο ΝΑΤΟ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των BRICS σε κοινή δήλωση τόνισαν την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν ευρύτερα τα εθνικά νομίσματα στις αμοιβαίες συναλλαγές, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το δολάριο.

Επιπλέον υποστηρίζουν μια συνολική μεταρρύθμιση στον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τέλος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για μεσολαβητικές προτάσεις με στόχο την «επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν συμμετείχε στις εργασίες των BRICS, καθώς η Τουρκία εξέφρασε ενδιαφέρον να ενταχθεί στην ομάδα. Στο περιθώριο της συνόδου είχε συνομιλίες τόσο με τον Ρώσο όσο και με τον Κινέζο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ και Γουάνγκ Γι αντίστοιχα. Με τον Λαβρόφ οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε «οικονομικά θέματα σημαντικά για την Τουρκία» και στον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Φιντάν είχε επίσης συναντήσεις και με άλλους Ρώσους αξιωματούχος, όπως ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Σ. Σοϊγκού, και ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών Σ. Ναρίσκιν, ενώ το βράδυ συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν.

Νέες πυρηνικές «αιχμές» από τη Ρωσία

Ρωσικά και λευκορωσικά στρατεύματα άρχισαν το δεύτερο στάδιο των γυμνασίων των τακτικών πυρηνικών δυνάμεών τους στη Ρωσία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, όπως είχε προαναγγείλει ο Βλ. Πούτιν ως αντίδραση στην απόφαση της «Δύσης» να επιτρέψει χτυπήματα με ΝΑΤΟικά όπλα σε ρωσικό έδαφος και στη συζήτηση για αποστολή στρατιωτικών - εκπαιδευτών στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα γυμνάσια έχουν στόχο να εξασφαλισθεί ότι το στρατιωτικό προσωπικό και ο στρατιωτικός εξοπλισμός των δύο χωρών είναι έτοιμοι για να προστατεύσουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά τους.

Οι ενέργειες της Δύσης κάνουν τη Ρωσία να σκεφτεί την τροποποίηση του πλαισίου πυρηνικής της αποτροπής, επανέλαβε χτες ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Σ. Ριάμπκοφ.

Ο Πούτιν μίλησε για το πυρηνικό δόγμα της χώρας την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι είναι ένας «ζωντανός οργανισμός» που θα μπορούσε να αλλάξει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ