Τετάρτη 12 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Γεμάτη η ατζέντα των μνημονίων διαρκείας και της πολεμικής οικονομίας

Την ώρα που η κυβέρνηση παρουσιάζει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ως δήθεν μήνυμα για να «τρέξει» πιο γρήγορα και αποφασιστικά τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις, η επόμενη μέρα των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ και του περάσματος σε πολεμική οικονομία είναι εδώ, όπως προειδοποιούσε το ΚΚΕ, με τον «πέλεκυ» να πέφτει βαρύς στους λαούς, που θα κληθούν να πληρώσουν με νέα βάρη και θυσίες.

Χαρακτηριστική είναι η ατζέντα που βρίσκεται μπροστά για τις επόμενες μέρες, δίνοντας τον τόνο.

«Πέλεκυς» δαπανών, παραπέρα τσάκισμα μισθών και συντάξεων

Την επόμενη Τετάρτη 19/6 αναμένεται να κατατεθεί το «εαρινό πακέτο συστάσεων προς κράτη - μέλη», όπως και το νέο πακέτο με τα περιβόητα προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, δηλαδή νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις. Μία μέρα μετά συνεδριάζει και το Γιούρογκρουπ.

Παράλληλα, την Παρασκευή 21/6 η Κομισιόν ανακοινώνει το «όριο δαπανών» για κάθε χώρα, τον αυτόματο «πέλεκυ» δηλαδή που θα πέφτει στις κρατικές δαπάνες που αφορούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τις λαϊκές ανάγκες για την επόμενη τετραετία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο «κόφτης» αυτός θα είναι της τάξης του 2,5%, κάτι που σε πρακτικό επίπεδο σημαίνει ότι για τον επόμενο χρόνο, όπως και συνολικά για την επόμενη τετραετία, οι κρατικοί προϋπολογισμοί «οριακά» θα χωράνε την αύξηση των λειτουργικών δαπανών, «επί ποινή» μάλιστα επιστροφής σε κανονικά μνημόνια και «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», αν μια χώρα ξεπεράσει κατά 0,5% το ταβάνι αυτό. Ουσιαστικά, ΕΕ και κυβερνήσεις «ξεκόβουν» κάθε κουβέντα για κοινωνικές δαπάνες, αυξήσεις αποδοχών στους δημόσιους υπαλλήλους, για τους συνταξιούχους κ.λπ. Κι αυτό την ώρα που η ακρίβεια σαρώνει και όλοι οι παράγοντες που την τροφοδοτούν είναι εδώ, ενώ η φοροληστεία θα φτάνει σε νέα ύψη προκειμένου να τηρούνται οι δεσμεύσεις για τα ματωμένα πλεονάσματα, στο πλαίσιο και του νέου Συμφώνου Σταθερότητας.

Νέα βάρη 100 δισ. για το πέρασμα στην πολεμική οικονομία

Την ίδια ώρα η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που τη στηρίζουν ετοιμάζονται να ρίξουν στις πλάτες των λαών και τα νέα βάρη, για δάνεια και επιδοτήσεις της τάξης των 100 δισ. ευρώ, προς τις πολεμικές βιομηχανίες και τους υπόλοιπους επιχειρηματικούς ομίλους, τα οποία θα τροφοδοτήσουν το νέο «αμυντικό ταμείο για τα ευρωπαϊκά έργα».

Με φόντο εκτιμήσεις όπως της Κομισιόν στις πρόσφατες Εαρινές Προβλέψεις ότι «η αβεβαιότητα και οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές έχουν αυξηθεί περαιτέρω κατά τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω της εξέλιξης του παρατεταμένου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Οι ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις εξακολουθούν επίσης να εγκυμονούν κινδύνους» για την οικονομία της Ευρωζώνης, που «αγκομαχά», ευρισκόμενη ουσιαστικά σε ύφεση, η μόνη «σιγουριά» για την επόμενη μέρα είναι η στροφή της ΕΕ στην πολεμική οικονομία, που αναμένεται να βρίσκεται μεταξύ άλλων και στη θεματολογία του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 27-28/6.

Συγκεκριμένα, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί τότε θα αποφασίσει τη στρατηγική ατζέντα της ΕΕ για το διάστημα 2024 - 2029, θέτοντας σε προτεραιότητα (σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει διαρρεύσει) τη «διασφάλιση της κυριαρχίας και της θέσης της Ευρώπης ως παγκόσμιου παίκτη στο νέο στρατηγικό - γεωπολιτικό - πολυπολικό πλαίσιο», με την «κινητοποίηση όλων των απαραίτητων μέσων για τη διασφάλιση της αμυντικής ετοιμότητας, της ικανότητας δράσης και της ασφάλειας».

Καλεί μάλιστα σε «σημαντική αύξηση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών και των επενδύσεων», όπως και «αναβάθμιση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και βελτίωση της πρόσβασης στη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση, μέσω και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων».

Ερχονται και νέες αυξήσεις σε ρεύμα και τρόφιμα

Την ίδια ώρα ως αποτέλεσμα ακριβώς των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, συνολικά της πολιτικής της «πράσινης» - κατάμαυρης μετάβασης, τα λαϊκά στρώματα είναι αντιμέτωπα και με νέες μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, που ήδη τον μήνα αυτό αυξήθηκαν έως και 70%!

Ηδη το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούνη οι τιμές της χονδρεμπορικής του ρεύματος καταγράφουν αύξηση 15% σε σχέση με τον Μάη, ενώ η μέση χονδρεμπορική τιμή εκτινάχθηκε μέχρι και στα 101,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας την περασμένη βδομάδα υψηλό 5μήνου. Οι αυξήσεις αυτές, με βάση όσα έχουν νομοθετήσει ΕΕ και κυβερνήσεις, θα μεταφερθούν πάραυτα στα τιμολόγια.

Στο μεταξύ, ήδη η κυβέρνηση κάνει «προετοιμασία εδάφους» για νέες αυξήσεις στο χαράτσι του ΕΤΜΕΑΡ. Πρόκειται για μια ακόμα «ρυθμιζόμενη χρέωση» που βρίσκεται στα τιμολόγια ρεύματος, γεμίζοντας τον λογαριασμό του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), ο οποίος καλύπτει τα εγγυημένα κέρδη των «πράσινων» αρπακτικών. Η «τρύπα» στον λογαριασμό του ΕΛΑΠΕ σύμφωνα με πληροφορίες στον Τύπο έχει φτάσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται ακόμα και το αμέσως επόμενο διάστημα να φορτώσει τα χρέη στα τιμολόγια που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα, αυξάνοντας το χαράτσι του ΕΤΜΕΑΡ από 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είναι σήμερα, στα 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή και ακόμα παραπάνω!

Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός συνεχίζει να ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα, όπως αποτυπώνουν και τα (επίσημα) στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα. Σύμφωνα με αυτά, ο πληθωρισμός συνεχίζει να τρέχει με 2,4% πρόσθετα σε όλα τα προηγούμενα, ενώ ειδικά ο ρυθμός αύξησης των τιμών στα τρόφιμα αυξάνεται με 3,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά) κ.λπ.

«Και πού 'σαι ακόμα», αφού θυμίζουμε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να παρουσιαστεί και η έκθεση Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, η οποία σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας θα καλεί σε επιτάχυνση της πολιτικής που προκαλεί την ακρίβεια σε όλα τα επίπεδα: Ζητώντας ακόμα μεγαλύτερη «ολοκλήρωση» της κοινής αγοράς, προετοιμάζοντας έτσι για έναν ακόμα γύρο εμπορευματοποίησης και «απελευθέρωσης» που θα πληρώσουν πολύ βαριά οι λαοί, νέα τεράστια πακέτα στους επιχειρηματικούς ομίλους και δάνεια που θα φορτωθούν και πάλι στις πλάτες των λαών της ΕΕ με φοροληστεία και νέα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και δείχνοντας προς την κατεύθυνση της έντασης των ανταγωνισμών με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με επίκεντρο την «εξασφάλιση της προμήθειας βασικών πόρων και εισροών», τον έλεγχο πόρων, Ενέργειας, δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και αγορών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ