Τετάρτη 12 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Διεργασίες για να ξαναμαντρώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια

Σε φάση διεργασιών και ...αναζητήσεων για να βρουν τους τρόπους να παγιδεύσουν τον λαό σε εναλλακτικά σχήματα αντιλαϊκής διακυβέρνησης, με τις εντάσεις όπως είναι φυσικό να κυριαρχούν, λίγες μόλις μέρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στη συγκρότηση ενός τέτοιου πόλου της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας έχει πυροδοτήσει αντιπαράθεση, με τον Κασσελάκη να επιτίθεται μεν στη Νέα Αριστερά, απορρίπτοντας τη συζήτηση για συνεργασία, λέγοντας πως όσο είναι πρόεδρος του κόμματος «σύμπραξη με το απονομιμοποιημένο μόρφωμα "Νέα Αριστερά" δεν πρόκειται να υπάρξει». Την ίδια στιγμή, βέβαια, άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Πάντως, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να διαμορφώσει το αφήγημα της ...ήττας μπροστά στις συνεδριάσεις των οργάνων του κόμματος, όπου ο Κασσελάκης αναμένεται να γίνει δέκτης κριτικής για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποσυρθεί στο εξοχικό του στις Σπέτσες για ...αναστοχασμό, ενώ κύκλοι προσκείμενοι σ' αυτόν επιμένουν να υποστηρίζουν ότι το κόμμα τους άντεξε μετά από μια πολύ δύσκολη συγκυρία και το ποσοστό που έλαβε διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της ...αξιωματικής αντιπολίτευσης και του πρωταγωνιστή της κεντροαριστεράς.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένων των όσων είχαν προηγηθεί. Είναι ένα αποτέλεσμα που επιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρωταγωνιστική δύναμη στον χώρο της Κεντροαριστεράς, του προοδευτικού Κέντρου και της Αριστεράς», υποστήριξε στο «MEGA» η εκπρόσωπος Τύπου, Βούλα Κεχαγιά.

Δεν συμμερίζονται όλοι πάντως την οπτική της ηγετικής ομάδας για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Δεν πιάσαμε τον στόχο, δεν μπορέσαμε να "εκμεταλλευτούμε", να αδράξουμε την ευκαιρία, όταν είχαμε μια τόσο μεγάλη πτώση της ΝΔ. Το ανάποδο έγινε, δόθηκε η ευκαιρία (...) να δυναμώσει η ακροδεξιά (...) και επίσης να μεγιστοποιηθεί σε τιμές ρεκόρ η αποχή. Αυτά είναι δείγματα που δείχνουν ότι όχι μόνο δεν πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι, αλλά πρέπει να κλαίμε για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών», δήλωσε στον ρ/σ «Παραπολιτικά» ο Χρ. Σπίρτζης.

Υποστήριξε την προοπτική συνένωσης των κομμάτων της σοσιαλδημοκρατίας, λέγοντας ότι «είναι χρέος όλων των προοδευτικών κομμάτων να ανταποκριθούν. Ο καθένας από όλα τα στελέχη και τα μέλη των προοδευτικών κομμάτων πρέπει να βάλουν στην άκρη τακτικισμούς και φιλοδοξίες, να δουν το πραγματικό πρόβλημα για να πάμε σε μια άλλη μέρα, σε μια μέρα που ο προοδευτικός κόσμος θα έχει μια εναλλακτική πολιτική προοδευτική πρόταση».

Και μέσα σε όλα αυτά, ο Κασσελάκης κάνει ...Ιδρυμα κατά της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, με γραφεία σε Αθήνα και Νέα Υόρκη. Δεν γνωρίζουμε εάν θα συμμετέχουν σε αυτό οι πρώην κυβερνητικοί συνοδοιπόροι του ΣΥΡΙΖΑ, ακροδεξιοί ΑΝΕΛ, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί...

Εξέφρασε ακόμα την άποψη ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Αλ. Τσίπρας και Γ. Παπανδρέου «μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά προκειμένου να γίνει αυτή η στενή συνεργασία, για να μην πω και συνένωση».

To θέμα της συγκρότησης μιας πολιτικής συμμαχίας, «η οποία να μπορεί να καταστεί πλειοψηφική την επόμενη μέρα», άνοιξε μιλώντας στα «Παραπολιτικά» και ο Ν. Παππάς. «Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο σήμερα και αύριο, τις επόμενες μέρες, εβδομάδες και μήνες», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πρώτη ευθύνη να πυροδοτήσει αυτές τις εξελίξεις με ανοιχτά χαρτιά, πάνω στο τραπέζι... Θα πρότεινα μία συγκροτημένη διαδικασία ανίχνευσης προγραμματικών συγκλίσεων με ορίζοντα και εκλογική σύγκλιση».

Την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς προκάλεσε δημοσίευμα χτες, σύμφωνα με το οποίο τα δύο κόμματα συζητούν για συγκρότηση κοινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κάτι που αν υλοποιούνταν θα εκτόπιζε τον ΣΥΡΙΖΑ απ' τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Καμία τέτοια σκέψη ή συζήτηση δεν υπάρχει, υποστηρίζουν απ' τη Νέα Αριστερά και παίρνουν αποστάσεις από τακτικισμούς - όπως λένε - και διαρροές. «Γελιούνται όσοι νομίζουν ότι θα εργαλειοποιήσουν τη Νέα Αριστερά για τα εσωκομματικά τους ζητήματα», προσθέτουν.

Το σενάριο διέψευσε και το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «η συζήτηση για την κεντροαριστερά είναι πολύ σοβαρή και δεν θα επιτρέψουμε να εκφυλιστεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ