Τετάρτη 12 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ακάθεκτος για την υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Eurokinissi

Διαβεβαίωση ότι δεν θα κόψει ταχύτητα στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις λόγω του αρνητικού για την κυβέρνηση αποτελέσματος στις ευρωεκλογές έστειλε σε ξένα και ντόπια κέντρα ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χθες το βράδυ στον «Alpha».

«Θα προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές», «θα πατήσουμε γκάζι, αυτό ζητούν οι πολίτες», «δεν εθίζουμε τον λαό στα ευχάριστα», «δεν θέλω να κάνω απλή διαχείριση» και «δεν θα κατεβάσουμε τον πήχη» ήταν μερικές από τις φράσεις του, ερμηνεύοντας το «μήνυμα» των ευρωεκλογών ως «εντολή "πήγαινε πιο γρήγορα"», για υλοποίηση καπιταλιστικών μεταρρυθμίσεων σε βάθος τριετίας, και υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση «έχει ισχυρή πλειοψηφία και ισχυρή εντολή».

Χαρακτήρισε μάλιστα θετικό το γεγονός ότι ο λαός τού έστειλε «μήνυμα» 3 χρόνια πριν τις εθνικές εκλογές, ώστε να προχωρήσει σε «διορθωτικές κινήσεις», και προτεραιοποίησε:

-- Τη «φορολογική συμμόρφωση», ξεκαθαρίζοντας π.χ. ότι στα φοροληστρικά τεκμήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες «ο πυρήνας της μεταρρύθμισης δεν πρόκειται να αλλάξει», παρά μόνο θα γίνουν «επιμέρους διορθώσεις, αν υπάρχουν κάποιες κατάφωρες αδικίες».

-- Τη «φύλαξη των συνόρων» (βλ. ένταση του ανθρωποκυνηγητού), τη «μεγαλύτερη έμφαση στα θέματα της ασφάλειας» και την «ενίσχυση της θέσης της χώρας και του διεθνούς της κύρους», μέσα βέβαια από τη βαθύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή από την Ερυθρά μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.

-- Την προσέλκυση «επενδύσεων», αντιμετωπίζοντας τις «παθογένειες του βαθέος κράτους, τις οποίες έχουμε προτάξει ως απόλυτη προτεραιότητα για τη δεύτερη τετραετία», προετοιμάζοντας έτσι για νέα επίθεση σε βάρος των εργαζομένων στο Δημόσιο. Επίσης με διασφάλιση για τους επιχειρηματικούς ομίλους πρόσθετου φτηνού εργατικού δυναμικού, με μέτρα όπως το παραπέρα πετσόκομμα και ο περιορισμός δικαιούχων στο επίδομα ανεργίας, αφού έβαλε σκοπό να μη λειτουργεί ως «αντικίνητρο για την εργασία», «διότι δεν θέλουμε τους ανθρώπους να είναι εθισμένοι σε κάποια επιδόματα, μόνο και μόνο για να μη δουλεύουν», όπως ισχυρίστηκε, ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης.

Το ότι ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από την κυβέρνηση φάνηκε και σε άλλα σημεία της συνέντευξης, π.χ. όταν ισχυρίστηκε ότι «αποδοκιμάστηκε (...) η "αντιπολίτευση των λεφτόδεντρων"». Μπροστά στα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας, εξάλλου, ξεκαθάρισε πως «αν πιστεύουν κάποιοι ότι αυτή η κυβέρνηση θα κάνει κινήσεις πανικού, θα μειώσει τον ΦΠΑ, όταν πιστεύω ακράδαντα ότι δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία, μόνο και μόνο για να διαχειριστώ ένα αποτέλεσμα που μπορεί να μην ήταν το προσδοκώμενο, κάνουν λάθος. Θα αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια με τα όπλα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα».

Για πολλά από τα παραπάνω υπολογίζει φυσικά στη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των παραφυάδων τους, καθώς υπερψηφίζουν μαζί στη Βουλή πλείστα όσα νομοσχέδια της ΝΔ. Διόλου τυχαία, με το πέρας της προεκλογικής περιόδου ο Μητσοτάκης διέγνωσε ύφεση στους τόνους των στημένων κοκορομαχιών. Εξ ου και - όπως είπε χθες - διέκρινε «από τους εκπροσώπους των κομμάτων, των μεγάλων κομμάτων τουλάχιστον, μία σεμνότητα το βράδυ των εκλογών. Επεσαν οι τόνοι. Καλό είναι αυτό για όλους μας», ώστε να προχωρήσουν και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, φτιάχνοντας κλίμα από νωρίτερα το πρωί, η Ντ. Μπακογιάννη σε εμφάνισή της στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» υπογράμμισε αναφορικά με τα σενάρια περί ανασχηματισμού ότι θα ήταν «τεράστιο λάθος να μπούμε στη λογική "κάνω ανασχηματισμό για να δοθεί πολιτικό μήνυμα". Το είχε κάνει στο παρελθόν η ΝΔ, επί Σαμαρά, και μας στοίχισε πάρα πολύ».

Την «αποτελεσματικότητα» της κυβέρνησης έβαλαν ως πρόταγμα κι άλλα στελέχη, όπως η Σ. Βούλτεψη και ο Κ. Χατζηδάκης, ενώ οι Ν. Κακλαμάνης και Μ. Σαλμάς ζήτησαν τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ προκειμένου να αναλυθεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ