Τετάρτη 12 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Χιλιάδες Ελλήνες μετανάστες στήριξαν το ΚΚΕ

Στη 2η θέση σε Γερμανία, Καναδά, Αυστραλία, Εσθονία - Λιθουανία

Εμφανής η δυναμική του Κόμματος παρά την επιβεβαίωση της διάτρητης διαδικασίας της επιστολικής ψήφου

Από την προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στο Ντίσελντορφ
Από την προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στο Ντίσελντορφ
Χιλιάδες Ελληνες που ζουν, δουλεύουν και σπουδάζουν στο εξωτερικό, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ και συνέβαλαν στην ενίσχυσή του στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη. Εστειλαν έτσι και το δικό τους μήνυμα απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και όλων των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων που υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο και τσακίζουν τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα στην Ελλάδα, όπως και στις χώρες που διαμένουν, κι αυτό παρά το γεγονός ότι επιβεβαιώθηκε πλήρως το διάτρητο της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου - με την οποία υποχρεώθηκαν να ψηφίσουν - όπως από την αρχή είχε καταγγείλει το ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα το ΚΚΕ έλαβε 8,74% από τους Ελληνες του εξωτερικού, σημειώνοντας αύξηση των ψήφων του από τις προηγούμενες ευρωεκλογές που ξεπέρασε το 40%, και πάνω από 54% σε σχέση με τις ψήφους που έλαβε στις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη του 2023.

Στο σύνολο της εκλογικής περιφέρειας του Εξωτερικού το ΚΚΕ κατέλαβε την 4η θέση. Μάλιστα σε μια σειρά χώρες κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Πιο συγκεκριμένα στη Γερμανία, όπου κατοικεί πλήθος Ελλήνων, αναδείχθηκε 2η δύναμη με 12,84%. Αντίστοιχα σε Εσθονία - Λιθουανία με 14,91%. Στη 2η θέση σκαρφάλωσε στη μακρινή Αυστραλία με 14,94% και στον επίσης μακρινό Καναδά με 8,12%. Για μόλις μία ψήφο έχασε τη 2η θέση σε Σουηδία και Φιλανδία, όπου έλαβε 14,77%. Ξεπερνώντας ή αγγίζοντας το 10% κινήθηκε το ποσοστό του Κόμματος σε άλλες χώρες, όπως στη Γαλλία, στην Αυστρία, σε Ιρλανδία - Ισλανδία και στην Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί ακόμη πως στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν χιλιάδες Ελληνες, το ΚΚΕ ξεπέρασε το 8%.

Τα αποτελέσματα και στην περιφέρεια του Εξωτερικού αποτυπώνουν τους δεσμούς του Κόμματος με παλιότερους και νέους μετανάστες, δεσμούς που ανανεώνονται σήμερα στον αγώνα για τα δικαιώματα ντόπιων και μεταναστών στις χώρες όπου ζουν, όπως π.χ. για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση σε μια σειρά χώρες, για συμβάσεις, μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, αλλά και ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη. Αυτήν τη δυναμική για τους αγώνες της επόμενης μέρας ενισχύει και το αποτέλεσμα, ώστε από καλύτερες θέσεις και με στήριγμα το ΚΚΕ οι Ελληνες του εξωτερικού να συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, τους άλλους μετανάστες.

Αυτό, και παρά το γεγονός ότι η δυναμική αυτή αποτυπώθηκε εν μέρει, όχι στο πραγματικό της μέγεθος, που πιθανά είναι ακόμη μεγαλύτερο. Ο λόγος είναι πως οι εκλογείς του εξωτερικού ήρθαν αντιμέτωποι με το «ναρκοπέδιο» της επιστολικής ψήφου, μιας διαδικασίας διάτρητης από την αρχή έως το τέλος, όπως με συγκεκριμένα στοιχεία κατήγγειλε το ΚΚΕ. Θυμίζουμε μεταξύ άλλων πως δεκάδες ήταν οι καταγγελίες ιδιαίτερα από το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό για μη παραλαβή φακέλων ή για αδυναμία αποστολής τους, για παραλαβή χωρίς εξακρίβωση κ.ά. Αποκορύφωμα ήταν στο τελικό στάδιο της παραλαβής των φακέλων, όπου διαπιστώθηκε ότι πλήθος εκλογικών φακέλων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, με αποτέλεσμα αφενός αυτοί να μην καταμετρηθούν και αφετέρου να μην ενημερωθούν έγκαιρα οι εκλογείς ότι ο φάκελός τους δεν παραδόθηκε για να μπορέσουν να ψηφίσουν έστω με φυσική παρουσία. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη φάση της καταμέτρησης 5.600 φάκελοι (!) ακυρώθηκαν ή δεν συμπεριλήφθηκαν για διάφορους λόγους στις κάλπες που τελικά καταμετρήθηκαν. Μάλιστα οι ψήφοι αυτές δεν καταμετρήθηκαν καν στα άκυρα, αλλά ως... αποχή, με τους εκλογείς προφανώς να θεωρούν ότι η ψήφος τους έχει προσμετρηθεί κανονικά.

Κι εδώ το ΚΚΕ μπορεί να κοιτάει στα μάτια τους Ελληνες του εξωτερικού, γιατί τους είπε την αλήθεια για αυτή τη διάτρητη διαδικασία, αρνούμενο να τη στηρίξει, την ώρα που η κυβέρνηση, αλλά και όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στήριζαν στην ουσία την καλπονοθευτική αυτή διαδικασία στο όνομα της «συμμετοχής» τους, την ώρα μάλιστα που τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου έχουν τους Ελληνες μετανάστες στα «αζήτητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ