Τετάρτη 12 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πρωτοβουλίες» για τα αμερικανικά σχέδια για την Παλαιστίνη

Σε διεθνή διάσκεψη για τη Γάζα, στην Ιορδανία, μετείχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης. Συνδιοργανώθηκε από την Ιορδανία, την Αίγυπτο και τον ΟΗΕ με στόχο «την επιτάχυνση της διαδικασίας παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και τον συντονισμό των ενεργειών της διεθνούς κοινότητας για την άμβλυνση των συνεπειών της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα».

Με την υποκρισία να ξεχειλίζει, ο υπουργός χαρακτήρισε «απολύτως αναγκαίο να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες, να υπάρξει απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και να εκπονηθεί ένα σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Γάζας (...) να δοθεί ένα όραμα στον παλαιστινιακό λαό, με την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καθιέρωση παλαιστινιακού κράτους στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας». Στο μεταξύ, η κυβέρνηση και πριν και όλο αυτό το διάστημα κάνει πλάτες στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα κρίνει ότι δεν είναι ακόμα ...ώριμες οι συνθήκες για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Αλλωστε, ο Γεραπετρίτης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση «υιοθετεί απολύτως το σχέδιο του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπάιντεν, σχετικά με την άμεση εκεχειρία» κ.λπ.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ντόπιας αστικής τάξης, μέσα από την ανάληψη ρόλων στον ευρωατλαντικό καταμερισμό, επέμεινε ότι «η Ελλάδα μπορεί και συνομιλεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», όπως και ότι «θα αναλάβει μία σειρά από πρωτοβουλίες έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ωφέλιμα αποτελέσματα στο Μεσανατολικό». Θύμισε ως προς αυτό ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Πορτογαλίας και Δανίας πρότειναν στην ΕΕ τη συγκρότηση ομάδας, «η οποία θα βοηθήσει στην αναμόρφωση των θεσμών του νέου παλαιστινιακού κράτους, όταν αυτό θα δημιουργηθεί, για την ενδυνάμωση των θεσμών, για την ειρήνη στην περιοχή, για την ειρηνική συμβίωση του Ισραήλ και της Παλαιστίνης», βασικά προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά πράγματα του Παλαιστινιακού λαού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση παρασκηνιακών διαβουλεύσεων γύρω από το «σχέδιο εκεχειρίας»(2024-06-12 00:00:00.0)
Διευρυμένη «ειρηνευτική» σύνοδο για το Παλαιστινιακό προτείνει η Κίνα(2024-05-31 00:00:00.0)
Διπλωματικές διεργασίες από ΗΠΑ - ΕΕ ενώ αναμασούν το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα»(2024-03-22 00:00:00.0)
Νέα περιοδεία του Μπλίνκεν στην περιοχή, εν μέσω άλλων παρεμβάσεων(2023-11-29 00:00:00.0)
Πλήρης κάλυψη των ΗΠΑ στα ισραηλινά εγκλήματα(2023-11-18 00:00:00.0)
Καμιά επιστροφή στο προηγούμενο status quo τονίζουν οι ΗΠΑ(2023-10-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ