Σάββατο 18 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 19 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Πλήρης κάλυψη των ΗΠΑ στα ισραηλινά εγκλήματα

Αναπαραγωγή όλης της ισραηλινής προπαγάνδας και νέες αποστολές όπλων

Πλήρη κάλυψη στα εγκλήματα του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας δίνουν οι ΗΠΑ, με τον Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να δηλώνει την Πέμπτη σε δημοσιογράφους ότι ο πόλεμος αυτός θα τελειώσει όποτε και όταν το θελήσει το Ισραήλ.

«Θα τελειώσει όταν η "Χαμάς" δεν θα έχει πλέον την ικανότητα να δολοφονεί, να κακομεταχειρίζεται, να κάνει φριχτά πράγματα στους Ισραηλινούς», ανέφερε χαρακτηριστικά, αναπαράγοντας τα περί «πολέμου κατά της "Χαμάς"» και απορρίπτοντας σθεναρά τη γενική κατάπαυση πυρός, την ώρα που ο κατοχικός στρατός διαπράττει μια τεράστια σφαγή και βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων.

Αντίστοιχα, αναφερόμενος στην τρομοκρατική επιχείρηση στο Νοσοκομείο «Αλ Σίφα», ο Μπάιντεν αναπαρήγαγε ξανά την ισραηλινή προπαγάνδα και ισχυρίστηκε ότι από την όλη υπόθεση αποδείχθηκε τάχα «ένα πράγμα»: «Η "Χαμάς" έχει γραφεία, όπλα, υλικό κάτω από αυτό το νοσοκομείο και, υποπτεύομαι, κι άλλα»...

Στο ίδιο μήκος κύματος, δεν δίστασε να επαναφέρει τα fake news περί «αποκεφαλισμένων μωρών», που έχει αναγκαστεί να διαψεύσει ο ίδιος ο Λευκός Οίκος...

Στηρίζοντας εξάλλου έμπρακτα την ισραηλινή σφαγή στη Γάζα, η αμερικανική κυβέρνηση σπεύδει να εφοδιάσει το κράτος - δολοφόνο με ακόμα περισσότερα όπλα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg», στο Ισραήλ κατευθύνονται νέα φορτία όπλων, όπως πύραυλοι με λέιζερ, οβίδες των 155 χιλιοστών, πυρομαχικά bunker-buster (καταστροφείς καταφυγίων), νέα στρατιωτικά οχήματα, συσκευές νυχτερινής όρασης, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη τύπου «Switchblade 600».

Αυτά, ενώ οι ΗΠΑ παρέχουν ετησίως στο Ισραήλ στρατιωτική «βοήθεια» αξίας 3,8 δισ. δολαρίων.

Διπλωματική κινητικότητα από ΗΠΑ και ΕΕ για την «επόμενη μέρα»

Σε ένα τέτοιο φόντο ξεδιπλώθηκε και αυτήν τη βδομάδα ένα διπλωματικό «γαϊτανάκι» από υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ και της ΕΕ, που ξεκίνησαν περιοδείες στην περιοχή κυρίως σε σχέση με τα σχέδια της «επόμενης μέρας» και τις συμμαχίες τους στην περιοχή, και δευτερευόντως σε σχέση με τα παζάρια απελευθέρωσης των 238 ομήρων και αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ Μακ Γκουρκ, και η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τη Μέση Ανατολή, Μπάρμπαρα Λιφ, ξεκίνησαν στην αρχή της βδομάδας διαδοχικές επισκέψεις και επαφές σε Βρυξέλλες, Ισραήλ, Δυτική Οχθη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν και Κατάρ.

Με τις ΗΠΑ να προωθούν το σχέδιο μιας «αναζωογονημένης Παλαιστινιακής Αρχής», όπως λένε, που θα αναλάβει σε μια πορεία και τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας (προφανώς στο «μοντέλο» της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης), ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι στη Δυτική Οχθη οι Μακ Γκουρκ και Λιφ συζήτησαν την «υποστήριξη» της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Παλαιστινιακή Αρχή και τον «απαραίτητο ρόλο της ως εκπροσώπου του Παλαιστινιακού λαού», αλλά και την ανάγκη «για μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουν μακροπρόθεσμη σταθερότητα σε Δυτική Οχθη και Γάζα και τους στόχους των Παλαιστινίων για ζωή με ίσα μέτρα ελευθερίας, ασφάλειας και αξιοπρέπειας σε δικό τους κράτος».

Στις τέσσερις χώρες του Κόλπου οι δύο αξιωματούχοι θα συζητήσουν «τον περιορισμό της σύγκρουσης κατά της Χαμάς, την αποτροπή οιουδήποτε κρατικού ή μη κρατικού παράγοντα που επιδιώκει τη διεύρυνσή της, καθώς και την αμερικανική βοήθεια σε θέματα ασφάλειας στους εταίρους των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου».

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις επαφές στο Κατάρ, οι δύο αξιωματούχοι θα επιχειρούσαν να συζητήσουν τις «εντατικές προσπάθειες» για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς, ενώ στην Ιορδανία θα έχουν διαβουλεύσεις με ανώτερους αξιωματούχους σε σχέση με την «ιστορική υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Ιορδανία και για ένα βιώσιμο μονοπάτι προς ένα παλαιστινιακό κράτος».

Σε μπαράζ επαφών προχώρησαν εξάλλου ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ο Μπορέλ συνάντησε την Πέμπτη τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ Ελι Κοέν, εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» του στο Ισραήλ, εξισώνοντας θύτη και θύμα, αλλά και εκφράζοντας ορισμένες υποκριτικές «ανησυχίες» για τους Παλαιστίνιους της Γάζας, λέγοντας ότι «ο ένας τρόμος δεν δικαιολογεί έναν άλλο».

Ο Κοέν από την άλλη ισχυρίστηκε ότι «υπάρχει μόνο ένας υπεύθυνος για αυτή την ωμότητα, για τη σφαγή της 7ης Οκτώβρη, για τον κόσμο μετά από εκείνη την ημερομηνία και για τα δεινά του λαού της Γάζας. Είναι η Χαμάς που χορηγείται από το Ιράν».

Μετά τις επαφές στο Ισραήλ, ο Μπορέλ αναμενόταν να μεταβεί την Παρασκευή στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης για συνάντηση με αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής. Στη συνέχεια πρόκειται να επισκεφτεί το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Ιορδανία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται το Σάββατο σε Αίγυπτο και Ιορδανία. Μετά από συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο στο Κάιρο, η Φον ντερ Λάιεν σκόπευε να μεταβεί στο Σινά, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ και στη συνέχεια είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί το Αμμάν της Ιορδανίας και να συναντηθεί με τον Ιορδανό βασιλιά, Αμπντάλα Β', μία βδομάδα μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, όπου είχαν συζητήσει την ανάγκη να αποτραπεί η εξάπλωση της σύγκρουσης.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Μετά από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες σχεδίων απόφασης, πάνω από 11.600 νεκρούς Παλαιστίνιους και 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένους αμάχους, το Συμβούλιο Ασφαλείας το ΟΗΕ ενέκρινε την περασμένη Τετάρτη σχέδιο απόφασης που προώθησε η Μάλτα, δίχως να έχει κι αυτό την παραμικρή πιθανότητα να εφαρμοστεί.

Η απόφαση εγκρίθηκε με 12 ψήφους υπέρ, καμία κατά και 3 αποχές (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία). Ζητά «παρατεταμένες ανθρωπιστικές παύσεις» στους βομβαρδισμούς και τις μάχες, για «επαρκή αριθμό» ημερών, ώστε να επιτραπεί η διέλευση και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας - χωρίς να γίνεται λόγος για γενική κατάπαυση πυρός. Ζητά την απελευθέρωση όλων των ομήρων, την απομάκρυνση ασθενών και τραυματιών και καλεί όλες τις πλευρές «να απόσχουν από τη στέρηση βασικών υπηρεσιών στη Γάζα».

Ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ ζήτησε να προστεθεί στο κείμενο διατύπωση για «άμεση, διαρκή και βιώσιμη ανθρωπιστική εκεχειρία που να οδηγήσει σε παύση των εχθροπραξιών», αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε με 5 θετικές ψήφους, 9 αποχές και 1 ψήφο κατά (ΗΠΑ).

Ο δε πρεσβευτής του Ισραήλ απέρριψε το ψήφισμα σαν «αποσυνδεδεμένο από την πραγματικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ