Σάββατο 18 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 19 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Τρομοκρατικές ισραηλινές επιδρομές σε νοσοκομεία, συνεχίζονται οι δολοφονικοί βομβαρδισμοί

Τραγικές οι συνέπειες από τον αποκλεισμό και τον βίαιο εκτοπισμό, πείνα και ανησυχίες για επιδημίες και ασθένειες

Copyright 2023 The Associated

Με τρομοκρατικές εισβολές στο Νοσοκομείο «Αλ Σίφα» της Γάζας από την Τετάρτη, επιθέσεις του κατοχικού στρατού γύρω από άλλα νοσοκομεία και συνέχιση του ασφυκτικού αποκλεισμού τους, που οδηγεί τα περισσότερα να σταματήσουν τη λειτουργία τους, αλλά και με συνέχιση των δολοφονικών βομβαρδισμών εναντίον πόλεων και προσφυγικών καταυλισμών στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ κλιμακώνει τη σφαγή που έχει εξαπολύσει εδώ και 42 μέρες εναντίον των Παλαιστινίων.

Παράλληλα, κλιμακώθηκαν οι χερσαίες επιχειρήσεις στον αστικό ιστό της πόλης της Γάζας και στο λιμάνι της, με τον κατοχικό στρατό να ανακοινώνει νέα φάση στην επίθεσή του, ενώ οι πολύμορφες τραγικές συνέπειες του απάνθρωπου αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ βγαίνουν όλο και πιο έντονα στο προσκήνιο, με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν 1,6 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Επιθέσεις και τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία

Ο διοικητής του Νοσοκομείου «Αλ Σίφα», Μουχάμαντ Αμπού Σαλμίγια, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Παρασκευή, αναφέρθηκε στις δραματικές συνθήκες που επικρατούν στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας μετά την εισβολή του ισραηλινού στρατού.

Οπως είπε, νεκροί είναι όλοι οι ασθενείς που νοσηλεύονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο νοσοκομείο. Πολλοί από τους 650 ασθενείς και τραυματίες ουρλιάζουν εκλιπαρώντας για λίγο νερό. Για παυσίπονα και άλλα φάρμακα, ούτε κουβέντα... Τα νεογνά, που είναι στις θερμοκοιτίδες, τέσσερα και πέντε μαζί, δεν έχουν ούτε θέρμανση ούτε καν οξυγόνο. Κάποια είναι τυλιγμένα με αλουμινόχαρτο με την ελπίδα πως θα διατηρηθούν ζεστά. Οι ελλείψεις σε βρεφικό γάλα και νερό είναι μεγάλες.


Copyright 2023 The Associated

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεκάδες άρματα μάχης έχουν κυκλώσει το κτιριακό συγκρότημα, μέρος του οποίου έχει χτυπηθεί και καταστραφεί από τον ισραηλινό στρατό (πτέρυγα χειρουργείων, Καρδιολογικό Τμήμα κ.ά.). Drones και ελεύθεροι σκοπευτές σημαδεύουν πάνω από τα κεφάλια περίπου 5.000 εκτοπισμένων αμάχων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στον περίβολο του νοσοκομείου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Ασραφ αλ Κίντρα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Παρασκευή ότι 24 ασθενείς πέθαναν «τις τελευταίες 48 ώρες» στο νοσοκομείο λόγω έλλειψης ρεύματος, φαρμάκων κ.λπ.

«Βίαιη επίθεση» εξαπολύθηκε στο μεταξύ και στο Νοσοκομείο «Αλ Αχλί», καταγγέλλει η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος. Σε δήλωσή της αναφέρει ότι το νοσοκομείο βρέθηκε υπό πολιορκία από ισραηλινά τανκς και ότι οι ομάδες της δεν μπορούν να κινηθούν για να προσεγγίσουν και να περιθάλψουν τους τραυματίες.

Στο μεταξύ, σε βίντεο της Ερυθράς Ημισελήνου καταγράφονται συγκλονιστικές στιγμές, με χιλιάδες εκτοπισμένους και δεκάδες ασθενείς να εγκαταλείπουν το Νοσοκομείο «Αλ Κουντς» με τα πόδια, με καροτσάκια και φορεία, μέσα από τα χαλάσματα...

Το δε Ινδονησιακό Νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας υποχρεώθηκε την Πέμπτη να αναστείλει τη λειτουργία του, όπως δήλωσε ο διοικητής του στο «Al Jazeera», εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων, που καθιστούν αδύνατη την περίθαλψη ασθενών. Οι εικόνες που καταγράφονται στο νοσοκομείο, με εκατοντάδες τραυματίες από τις ισραηλινές επιθέσεις να κείτονται στο πάτωμα χωρίς να είναι δυνατό να τους προσφερθεί η αναγκαία περίθαλψη, παραπέμπουν περισσότερο σε «σφαγείο» παρά σε νοσηλευτικό ίδρυμα...

Δολοφονικό χτύπημα σε σχολείο - καταφύγιο αμάχων

Παράλληλα, συνεχίζονται οι δολοφονικοί βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε δημοσιογράφους του «Al Jazeera» πως το βράδυ της 16ης Νοέμβρη, δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν από επίθεση του ισραηλινού στρατού στο σχολείο «Φάλαχ» της περιοχής Ζεϊτούν στην πόλη της Γάζας.

Στο σχολείο είχαν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι άμαχοι που είχαν διωχθεί από τα σπίτια τους στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Η είδηση βγήκε με μεγάλη καθυστέρηση από ιατρικές πηγές του Ινδονησιακού Νοσοκομείου στην πόλη της Γάζας λόγω του τηλεπικοινωνιακού μπλακάουτ που έχουν επιβάλει οι Ισραηλινοί.

Στο στόχαστρο βομβαρδισμών βρέθηκαν ξανά τις προηγούμενες μέρες προσφυγικοί καταυλισμοί (Νουσεϊράτ, Τζαμπαλίγια), αλλά και η πόλη Χαν Γιούνις στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από το βόρειο τμήμα.

Τουλάχιστον 12.000 Παλαιστίνιοι, μεταξύ αυτών 5.000 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα από τις 7 Οκτώβρη, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας την Παρασκευή. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ωστόσο ότι τα πραγματικά στοιχεία είναι πιθανότατα μεγαλύτερα, καθώς τα ισραηλινά χτυπήματα σε νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες, ο παροπλισμός ασθενοφόρων λόγω έλλειψης καυσίμων, το μπλακάουτ στις τηλεπικοινωνίες κ.ά. δεν επιτρέπουν την ακριβή καταμέτρηση των θυμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία του αραβικού δικτύου «Al Jazeera», από τις 7 Οκτώβρη ως τις 16 Νοέμβρη έχουν υποστεί καταστροφές από τους βομβαρδισμούς πάνω από 222.000 κατοικίες και έχουν ισοπεδωθεί πλήρως 54.000. Καταστράφηκαν 300 εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων. Σταμάτησαν να λειτουργούν 26 από τα 35 νοσοκομεία. Υπέστησαν ζημιές ή βομβαρδίστηκαν 87 ασθενοφόρα. Καταστράφηκαν από βομβαρδισμούς 167 τεμένη και εκκλησίες.

Απειλή πείνας, ασθενειών και επιδημιών

Εφιαλτική είναι η ζωή για το σύνολο των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, τα δύο τρίτα των οποίων είναι εκτοπισμένοι.

Η έλλειψη καυσίμων εξαιτίας του ισραηλινού αποκλεισμού αποδεικνύεται καταστροφική σχεδόν για κάθε πλευρά της ζωής.

Λόγω της έλλειψης δεν μπορεί να διανεμηθεί ακόμα και η λιγοστή ανθρωπιστική βοήθεια, δεν λειτουργούν τα εργοστάσια αφαλάτωσης και επεξεργασίας λυμάτων, δεν λειτουργούν (από την Πέμπτη) ούτε καν οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών που παρείχαν δύο εταιρείες στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι προμήθειες τροφίμων και νερού είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες, καθώς στον θύλακα περνά καθημερινά μόλις το 10% των τροφίμων που χρειάζεται ο πληθυσμός της περιοχής, ενώ από την άλλη δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς τους γιατί ακόμη και τα φορτηγά του ΟΗΕ έχουν ξεμείνει από καύσιμα.

Ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, προειδοποίησε ξανά και για το «αναπόφευκτο» ξέσπασμα μολυσματικών νόσων και πείνας, ενώ ζήτησε διεθνή έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει επίσης προειδοποιήσει για «ανησυχητικές τάσεις» στην εξάπλωση ασθενειών στη Γάζα, τονίζοντας ότι έχει καταγραφεί ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός διαρροϊκών ασθενειών. Οι βομβαρδισμοί και η χερσαία επιχείρηση έχουν διαταράξει το υγειονομικό σύστημα και την πρόσβαση σε καθαρό νερό και έχουν αναγκάσει τους ανθρώπους να στοιβάζονται σε καταφύγια και προσφυγικούς καταυλισμούς, τα οποία συχνά γίνονται στόχος βομβαρδισμών, όπως ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπαλίγια, που χτυπήθηκε ξανά την Παρασκευή, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 18 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χάρις, επισήμανε ότι από τις 7 Οκτώβρη έχουν διαπιστωθεί 33.551 περιπτώσεις διάρροιας στη Γάζα. Τα μισά από αυτά τα περιστατικά παρατηρήθηκαν σε παιδιά κάτω των 5 ετών. «Η διάρροια μπορεί γρήγορα να οδηγήσει στον θάνατο ενός παιδιού που δεν τρώει αρκετά ή δεν πίνει αρκετό νερό», τόνισε. «Ενα νεογέννητο παιδί μπορεί να πεθάνει σε μια μέρα επειδή και η μητέρα δεν μπορεί να θηλάσει άνετα επειδή πεινά. Η κατάσταση είναι απολύτως κρίσιμη. (...) Η διακοπή της εισόδου νερού, καυσίμων και τροφίμων προκαλεί μεγάλες επιδημίες».

Ο δε επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Φ. Λαζαρινί, εκτίμησε ότι καταβάλλεται σκόπιμη προσπάθεια να «στραγγαλιστεί» το ανθρωπιστικό έργο της στη Γάζα και προειδοποίησε ότι μπορεί να αναγκαστεί να διακόψει εντελώς τη λειτουργία της, λόγω έλλειψης καυσίμων.

Οπως εξήγησε, η UNRWA χρειάζεται καθημερινά 160.000 λίτρα καυσίμων για να φέρει σε πέρας βασικές ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. «Είναι εξοργιστικό οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες να έχουν καταντήσει να ζητιανεύουν λίγα καύσιμα», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο ένα και μοναδικό βυτιοφόρο με 24.000 τόνους καυσίμων που μπήκε την Τρίτη στη Ράφα για τον ανεφοδιασμό φορτηγών του ΟΗΕ.

Με βάση τα παραπάνω, είναι σαφές ότι η ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή πως θα επιτρέπεται η είσοδος δύο βυτιοφόρων καυσίμων τη μέρα στη Γάζα για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του ΟΗΕ, δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.

Ενδοαστικές αντιθέσεις στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ το ίδιο διάστημα οι συγγενείς και οι φίλοι των 238 ομήρων και αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα, πραγματοποίησαν πορεία περίπου 37 χλμ. από το Τελ Αβίβ μέχρι τη Δυτική Ιερουσαλήμ, όπου είναι το γραφείο και η κατοικία του πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου.

Οι συγγενείς των ομήρων ζητούν από τον Νετανιάχου να προχωρήσει σε συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με την παλαιστινιακή πλευρά, κατηγορούν την κυβέρνηση για κωλυσιεργία, ενώ καταγγέλλουν την άρνηση των μελών του κυβερνητικού συμβουλίου πολέμου να συναντηθούν μαζί τους. Στο δελτίο Τύπου της οργάνωσης των συγγενών αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Δεχθείτε μας και εξηγήστε μας ποιους όρους θέτει το Ισραήλ για μια ανταλλαγή των ομήρων».

Στο μεταξύ, εντείνονται οι ενδοαστικές αντιθέσεις στο Ισραήλ - που εκφράζονταν και πριν από τις 7 Οκτώβρη - με επίκεντρο τη διαμόρφωση διάδοχου κυβερνητικού σχήματος.

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Γες Ατίντ» και πρώην πρωθυπουργός, Γ. Λαπίντ, μιλώντας στο ισραηλινό «Κανάλι 12», ζήτησε την παραίτηση του Νετανιάχου. Τόνισε πως «δεν μπορούμε να διεξαγάγουμε μια εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση με έναν πρωθυπουργό που δεν εμπιστευόμαστε». Φάνηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο να συνεργαστεί το κόμμα του με το Λικούντ, το δεξιό κόμμα του Νετανιάχου, εάν ο επικεφαλής μιας τέτοιας κυβέρνησης ήταν κάποιο άλλο στέλεχος του κόμματος.

Το Λικούντ απάντησε ότι είναι «λυπηρό και ντροπιαστικό» να παίζει ο Λαπίντ «πολιτικά παιχνίδια σε καιρό πολέμου» και να προσπαθεί να εκδιώξει τον πρωθυπουργό «που ηγείται της επιχείρησης».

Η δε αρχηγός των Εργατικών (πρώην υπουργός Μεταφορών επί κυβέρνησης Λαπίντ), Μεράβ Μιχαέλι, δήλωσε ικανοποιημένη από την πρόταση του Λαπίντ, κρίνοντας ότι ευθυγραμμίζεται με την έκκλησή της για αντικατάσταση του Νετανιάχου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ