Σάββατο 18 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 19 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Νέα φονική επιδρομή του κατοχικού στρατού στην Τζενίν

Από τις κηδείες των θυμάτων από την ισραηλινή εισβολή στην Τουλκαρέμ

Copyright 2023 The Associated

Από τις κηδείες των θυμάτων από την ισραηλινή εισβολή στην Τουλκαρέμ
Με νέες φονικές επιδρομές σε πόλεις και προσφυγικούς καταυλισμούς συνέχισε ο ισραηλινός στρατός την κλιμάκωση της επίθεσης εναντίον των Παλαιστινίων και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Στην Τζενίν πριν από τα χαράματα της Παρασκευής ο κατοχικός στρατός εισέβαλε με Ειδικές Δυνάμεις, drones, δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και μπουλντόζες, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 7 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό τουλάχιστον άλλων 15.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA ότι οι 7 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε με drones τη συνοικία Χαουασίν ενός προσφυγικού καταυλισμού της πόλης.

Στη συνέχεια περικύκλωσε με άρματα μάχης το Νοσοκομείο Ibn Sina εμποδίζοντας την εισαγωγή των τραυματιών από την επίθεση που βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση. Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν, ανακρίνοντας μέρος του προσωπικού και απαιτώντας να απομακρυνθούν όλοι οι υγειονομικοί με τα χέρια ψηλά... Στην εντολή αυτή έδειξαν ανυπακοή οι περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τους ασθενείς τους.

Ακολούθησαν επιδρομές σε άλλες συνοικίες της πόλης (Τζάμπαλ Αμπού Ντουχάιρ, Χάλιτ αλ Σόχα κ.ά.), ενώ μπουλντόζες του στρατού συνέχισαν να καταστρέφουν δρόμους, πλατείες, αυτοκίνητα, υποδομές ύδρευσης και ηλεκτρισμού.

Μόλις πριν από μία βδομάδα ο κατοχικός στρατός είχε εισβάλει ξανά στην Τζενίν, σκοτώνοντας 14 Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας άλλους 20.

Την περασμένη Τρίτη, παρόμοια ευρεία εισβολή του κατοχικού στρατού πραγματοποιήθηκε στην πόλη Τουλκαρέμ. Η εισβολή ξεκίνησε τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες με τεθωρακισμένα, χερσαίες δυνάμεις και τη συνδρομή αεροπλάνου που πραγματοποίησε επιδρομές.

Σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά τουλάχιστον 7 Παλαιστίνιοι (5 άμαχοι και 2 μαχητές), τραυματίστηκαν τουλάχιστον 12, ενώ δεκάδες υπέστησαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα λόγω εκτεταμένης χρήσης δακρυγόνων και άλλων χημικών. Τουλάχιστον 2 τραυματίες απήχθησαν από τον κατοχικό στρατό κατά τη μεταφορά τους με ασθενοφόρο.

Την Παρασκευή, στο μεταξύ, σημειώθηκε απόπειρα επίθεσης σε φυλάκιο ελέγχου του ισραηλινού στρατού κοντά στη Χεβρώνα, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον δύο Παλαιστινίων.

Οι Παλαιστίνιοι που έχουν σκοτωθεί από τις επιθέσεις ισραηλινού στρατού και Εβραίων εποίκων έχουν ξεπεράσει τους 200 από τις 7 Οκτώβρη.

Παράλληλα εξαπολύεται ένα άνευ προηγουμένου μπαράζ συλλήψεων, καθώς το ίδιο διάστημα έχουν οδηγηθεί στις φυλακές πάνω από 2.700 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Οχθη.

Στο μεταξύ, οι θηριωδίες των Εβραίων εποίκων και τα πογκρόμ επιθέσεων, διώξεων, κλοπών και εμπρησμών σε βάρος Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη είναι τέτοια που αναγκάζουν ακόμα και τις ΗΠΑ να «αντιδρούν». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, κάλεσε την Παρασκευή το Ισραήλ να πάρει «επειγόντως» μέτρα για να σταματήσει τη βία «εξτρεμιστών εποίκων» στη Δυτική Οχθη, τονίζοντας την ανάγκη να γίνουν «θετικά βήματα για αποκλιμάκωση των εντάσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ