Παρασκευή 31 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διευρυμένη «ειρηνευτική» σύνοδο για το Παλαιστινιακό προτείνει η Κίνα

Σε αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους προχωράει και η Σλοβενία

«Mεγάλη», «διευρυμένη», «ειρηνευτική» σύνοδο για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, πρότεινε από το βήμα του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας - Αραβικών Χωρών ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, στη διάρκεια ομιλίας του με αφορμή την 10η σύνοδο του Φόρουμ στο Πεκίνο.

«Ο πόλεμος δεν πρέπει να συνεχιστεί επ' αόριστον. Η δικαιοσύνη δεν γίνεται να είναι πάντα απούσα», ανέφερε ο Σι, προσθέτοντας πως η χώρα του στηρίζει «σθεναρά» την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ.

Ανακοίνωσε επίσης πως η Κίνα θα δώσει για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα 500 εκατομμύρια γιουάν (69 εκατ. δολάρια). Υποσχέθηκε επίσης άλλα 3 εκατ. δολάρια για την Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Στο Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας - Αραβικών Χωρών, που συγκροτήθηκε πριν από 20 χρόνια, συμμετέχουν από πλευράς ηγετών οι Πρόεδροι της Αιγύπτου Α. Φ. Σίσι, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχγιάν, της Τυνησίας, Καΐς Σαγέντ, και ο βασιλιάς του Μπαχρέιν, Χαμάντ μπιν Ισα μπιν Σαλμάν Αλ Χαλίφα.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, σε ομιλία του, έκανε διεθνή έκκληση για «σταμάτημα κάθε προσπάθειας διωγμού των Παλαιστινίων από τη γη τους» και ζήτησε την παροχή «άμεσης στήριξης για μακροπρόθεσμη βοήθεια στη Γάζα», αλλά και τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης.

Νωρίτερα, ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν ευχαρίστησε την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Νορβηγία για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Μαδρίτη. Μαζί του ήταν οι ομόλογοί του από την Παλαιστινιακή Αρχή, την Ιορδανία, το Κατάρ, και την Τουρκία, οι οποίοι συναντήθηκαν μεταξύ τους προτού δουν τον Ισπανό ομόλογό τους, Χοσέ Μανουέλ Αλμπαρες.

Εξάλλου, χτες, ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Ρ. Γκολόμπ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Σλοβενίας αποφάσισε να προχωρήσει στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους. Για τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση προώθησε στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση την ερχόμενη Τρίτη, όπως δήλωσε η πρόεδρος του κοινοβουλίου Ούρσκα Κλακότσαρ Ζούπαντσιτς.

Αντίθετα, χτες, το Κοινοβούλιο της Αυστραλίας απέρριψε νομοσχέδιο που προώθησε το κόμμα των Πρασίνων για την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης, με 80 ψήφους κατά και 5 υπέρ.

Επικοινωνία υπουργών Αμυνας ΗΠΑ - Ισραήλ

Παράλληλα, νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το βράδυ της Τετάρτης οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν και του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, με επίκεντρο την κλιμάκωση των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου, συζήτησαν επίσης την «ανάγκη διατήρησης αυξημένων αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας» και την επείγουσα σημασία επαναλειτουργίας του μεθοριακού περάσματος στα σύνορα της Ράφα με την Αίγυπτο.

Επιπλέον, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως θα συναντηθούν με Ισραηλινούς και Αιγύπτιους ομολόγους τους στο Κάιρο για να συζητήσουν την επαναλειτουργία του μεθοριακού περάσματος στη Ράφα που σταμάτησε μετά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στην πόλη της νότιας Γάζας.

Ωστόσο, χτες βράδυ, το δίκτυο της ισραηλινής κρατικής ραδιοτηλεόρασης ΚΑΝ, μετέδωσε πως Αίγυπτος και Ισραήλ συμφώνησαν να ξανανοίξουν το μεθοριακό πέρασμα της Ράφας, ώστε να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια για πρώτη φορά από την έναρξη της ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στην περιοχή στις 6 Μαΐου.

Σύμφωνα με το ΚΑΝ, η συμφωνία επήλθε υπό την έντονη πίεση των ΗΠΑ και στις δύο πλευρές. Η ίδια πηγή ανέφερε πως το Ισραήλ συμφώνησε να απομακρύνει τα στρατεύματά του από το πέρασμα επιτρέποντας την επαναλειτουργία του, αφού προηγουμένως προσπάθησε να βρει ένα «διεθνή φορέα» για να αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας.

Επίσης, χτες βράδυ, το πρακτορείο «Reuters» μετέδωσε πως ο ισραηλινός στρατός ήρε την απαγόρευση στην πώληση νωπών τροφίμων από το Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη στη Γάζα. Το πρακτορείο επικαλέστηκε ως μία από τις πηγές του το Εμπορικό Επιμελητήριο της Γάζας.

Νέα ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Αργότερα χτες βράδυ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμενόταν να τεθεί προς ψήφιση αλγερινό σχέδιο απόφασης με στόχο τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα.

Το σχέδιο απόφασης καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «να αποφασίσει ότι το Ισραήλ, η δύναμη κατοχής, πρέπει αμέσως να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεση και κάθε άλλη ενέργεια στη Ράφα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων WAFA, το αλγερινό σχέδιο απόφασης ζητά επίσης «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και όλα τα μέρη να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις που έχουν υπό το διεθνές Δίκαιο και με σεβασμό σε όλα τα πρόσωπα που τίθενται υπό κράτηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ