Παρασκευή 31 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Το Ισραήλ ισοπεδώνει όλους τους μεγάλους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Γάζα

Ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Μπ. Σμότριτς, απειλεί να κάνει ίσωμα και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Copyright 2024 The Associated

Στον ανελέητο βομβαρδισμό άνω των 50 περιοχών της βόρειας, κεντρικής και νότιας Λωρίδας της Γάζας προχώρησε χτες ο ισραηλινός κατοχικός στρατός, προκαλώντας μέσα στο τελευταίο 24ωρο τον θάνατο τουλάχιστον 53 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό 354 άλλων.

Συνολικά, μετά από 237 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφτασαν τους 36.224 και οι τραυματίες τους 81.777.

Μεταξύ άλλων, νέα φονικά πλήγματα εξαπολύθηκαν χτες από τον κατοχικό στρατό στη Ράφα στη νότια Γάζα, καθώς και στην Μπέιτ Χανούν και στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Σότι στη βόρεια Γάζα.

Στα θύματα συμπεριλαμβάνονται και δύο τραυματιοφορείς της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, οι οποίοι προσπαθούσαν να βοηθήσουν τραυματίες στον βομβαρδισμένο (από την Κυριακή) καταυλισμό εκτοπισμένων στο Ταλ ας Σουλτάν της δυτικής Ράφα.

Με τον ισραηλινό στρατό να έχει θέσει υπό πλήρη έλεγχο τον μήκους 14 χλμ. «Διάδρομο της Φιλαδέλφειας», στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, μαζί με τους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς, η ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει ουσιαστικά ανύπαρκτη, εντείνεται το μαρτύριο της πείνας και της δίψας. Τώρα που αρχίζει η ζέστη, το τρεχούμενο καθαρό νερό παραμένει δυσεύρετο. Μετά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού την περασμένη άνοιξη, έρχεται να προστεθεί ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων ψώρας, λόγω των δραματικά άσχημων συνθηκών υγιεινής που προκαλεί το ισραηλινό μακελειό στη Λωρίδα της Γάζας.

Εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) ανακοίνωσε χτες ότι από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα μειώθηκε κατά 67% η ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα σε σχέση με τον Απρίλη (όπου και πάλι ήταν ελάχιστη σε σχέση με τις ανάγκες).

Συγκεκριμένα, μετά τις 7 Μάη, εισέρχονται καθημερινά στη Γάζα μετά βίας μόλις 58 φορτηγά με βοήθεια, ενώ από 1 Απρίλη ως 6 Μάη έφθαναν καθημερινά 176 φορτηγά κατά μέσο όρο.

Η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) αναφέρει ότι πάνω από 32.000 Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τη Ράφα τις τελευταίες 2 μέρες, καθώς το Ισραήλ εντείνει τη φονική επίθεσή του στην πόλη. Συνολικά υπολογίζεται ότι περίπου 1 εκατομμύριο άμαχοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Ράφα και να εκτοπιστούν - οι περισσότεροι για πολλοστή φορά. «Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές από τους ατελείωτους βομβαρδισμούς», τονίζει η UNRWA.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η παλαιστινιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Jawa» ανακοίνωσε χτες ότι οι τηλεπικοινωνίες διακόπηκαν στη Ράφα, λόγω της «συνεχιζόμενης επίθεσης».

Συντρίμμια και θάνατο άφησε πίσω του ο ισραηλινός στρατός στην Τζαμπάλια

Στο μεταξύ, ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπάλια και το Μπέιτ Λαχίγια της βόρειας Γάζας έγιναν και χτες πεδίο σφοδρών συγκρούσεων με δυνάμεις που αντιστέκονται στον κατοχικό εισβολέα, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός στρατιώτης.

Να σημειωθεί ότι χτες επίσης σκοτώθηκαν άλλοι δύο Ισραηλινοί στρατιώτες στη Ναμπλούς της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Το αραβικό δίκτυο «Al Jazeera» μετέδωσε ότι αποχώρησαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες από τον καταυλισμό Τζαμπάλια έπειτα από μάχες 20 ημερών.

Πίσω τους άφησαν συντρίμμια και δεκάδες πτώματα Παλαιστινίων να σαπίζουν ανάμεσα σε τόνους ερειπίων καθώς προηγουμένως μπουλντόζες του στρατού κατέστρεψαν το παρακείμενο νεκροταφείο στην περιοχή Φαλούτζα.

Σπίτια και καταφύγια δεν υπάρχουν πλέον στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει με τα ρούχα που φορούν και λιγοστά υπάρχοντα σε μια περιοχή κατεστραμμένη, δίχως πρόσβαση σε απολύτως καμία υπηρεσία Υγείας και περίθαλψης...

Κάτοικοι της περιοχής, όπου άλλοτε υπήρχε ο καταυλισμός, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους, ανέφεραν ότι η καταστροφή είναι παρόμοια με εκείνη που θα προκαλούσαν «50 σεισμοί...». Τόνισαν ότι η αποχώρηση του στρατού δεν σημαίνει απολύτως τίποτε γιατί «πλέον η περιοχή αυτή δεν είναι κατοικήσιμη».

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της UNRWA ανακοίνωσε πως ένα σχολείο του ΟΗΕ στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα στεγάζει σήμερα περίπου 16.000 ανθρώπους, στις αίθουσες, αλλά και σε πρόχειρες κατασκευές από πλαστικό, μέσα σε άθλιες συνθήκες, χωρίς στοιχειώδη αγαθά.

Στην περιοχή αυτή έχουν αναζητήσει καταφύγιο χιλιάδες άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Ράφα, όταν ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε στις 6 Μάη τη χερσαία εισβολή στην πόλη.

Παρόμοια καταστροφή με αυτήν στην Τζαμπάλια έχει σημειωθεί στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγάζι της κεντρικής Γάζας, που έχει μετατραπεί σε βουνό χωματερής, ερειπίων και σκουπιδιών, αλλά και στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, όπου εδώ και βδομάδες γίνονταν μάχες σώμα με σώμα ανάμεσα στον κατοχικό στρατό και Παλαιστίνιους μαχητές.

Σε αυτές τις δραματικές συνθήκες, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας έκανε άλλη μία φορά επείγουσα έκκληση προκειμένου να μεταφερθούν σε νοσοκομεία του εξωτερικού δεκάδες χιλιάδες τραυματίες και ασθενείς που έχουν παγιδευτεί στη Γάζα δίχως ιατρική ή νοσηλευτική βοήθεια, καθώς ο ισραηλινός στρατός καταστρέφει συστηματικά σχεδόν όλες τις δομές Υγείας της Λωρίδας της Γάζας. Το υπουργείο έκανε έκκληση σε όλους τους «διεθνείς θεσμούς και τα ενδιαφερόμενα μέρη να βοηθήσουν να ανοίξουν τα μεθοριακά περάσματα ώστε να μεταφερθούν στο εξωτερικό ασθενείς και τραυματίες».

Εντείνονται ενδοαστικές διεργασίες στο Ισραήλ

Στο μεταξύ, εν μέσω συνέχισης του μακελειού στη Γάζα, εντείνονται ενδοαστικές διεργασίες εντός Ισραήλ, σε διασύνδεση και με ευρύτερους σχεδιασμούς του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της ΕΕ για την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Χτες, το κόμμα «Εθνική Ενότητα» του Μπένι Γκαντς, ο οποίος έχει ενταχθεί ως υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» του Μπ. Νετανιάχου και συμμετέχει στο στενό υπουργικό συμβούλιο πολέμου, πρότεινε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για τη διάλυση της Βουλής, με σκοπό την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Γκαντς έστειλε τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό, απαιτώντας να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα, μέχρι τις 8 Ιούνη, με την απειλή ότι διαφορετικά θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η τελευταία δημοσκόπηση από το Κανάλι 12 φέρει τον Γκαντς πρώτο στις προτιμήσεις για τη θέση του πρωθυπουργού, με το κόμμα του, εάν γίνονταν σήμερα εκλογές, να έβγαζε 25 βουλευτές στην 120μελή Κνέσετ, ενώ το Λικούντ του Μπ. Νετανιάχου θα έβγαζε 21. Ωστόσο η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων έχει μειωθεί από το υψηλό των 19 εδρών σε δημοσκόπηση του Δεκέμβρη, όταν το κόμμα του Γκαντς προηγούνταν του κόμματος του Νετανιάχου με 37 έδρες έναντι 18.

Το Λικούντ απάντησε στην κίνηση του Γκαντς αναφέροντας ότι «εν μέσω ενός πολέμου, το Ισραήλ χρειάζεται ενότητα και όχι διαίρεση» και ότι «η διάλυση της κυβέρνησης ενότητας είναι μια ανταμοιβή για τον (σ.σ. ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία) Σινγουάρ, μια συνθηκολόγηση στη διεθνή πίεση».

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1, ο Μπ. Νετανιάχου υποστήριξε ότι μια νίκη στον πόλεμο που έχει σκοτώσει περισσότερους από 36.000 Παλαιστίνιους μέχρι στιγμής, θα είναι μια νίκη κατά του... «αντισημιτισμού», καθώς και... «νίκη του ιουδαιοχριστιανικού πολιτισμού ενάντια στη βαρβαρότητα»!

Απειλές για «καταστροφή» της Δυτικής Οχθης

Πλάι στο σκηνικό ολέθρου που σπέρνει καθημερινά ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εντείνουν καθημερινά τις εισβολές και τις συλλήψεις Παλαιστινίων σε πόλεις και χωριά της Δυτικής Οχθης.

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπ. Σμότριτς, απείλησε χτες να «μετατρέψει σε ερείπια» όλη τη Δυτική Οχθη «με τον ίδιο τρόπο» που καταστράφηκε η Λωρίδα της Γάζας.

Μετά από επαφές του με Εβραίους εποίκους των περιχώρων των παλαιστινιακών πόλεων Τουλκαρέμ, Νουρ Σαμς, Καλκίγια, Σουέικα, ο Σμότριτς με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ανέφερε: «Θα σας μετατρέψουμε σε ερείπια όπως στη Λωρίδα της Γάζας εάν συνεχιστεί η τρομοκρατία που διαπράττετε στους εποικισμούς»...

Χτες, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε την εισβολή στην Τουλκαρέμ και επανέλαβε την επίθεση στην Τζενίν, χρησιμοποιώντας και μεγάλο αριθμό drones. Από αργά το βράδυ της Τετάρτης ως χτες το πρωί, ο στρατός έκανε εισβολές σε περιοχές της Ναμπλούς, της Χεβρώνας, της Καλκίγια, της Βηθλεέμ, του Τουμπάς και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Υπολογίζεται ότι οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις και Εβραίοι έποικοι έχουν δολοφονήσει από τις αρχές Οκτώβρη πάνω από 519 Παλαιστίνιους στη Δυτική Οχθη και έχουν τραυματίσει τουλάχιστον 5.000 άλλους.

Στο μεταξύ, η Ισραηλινή Αρχή Γης διέταξε την Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) να εκκενώσει το κτίριο που της είχε παραχωρηθεί στην Ιερουσαλήμ, με τη δικαιολογία πως παραβίασε τους όρους παραχώρησης. Απαιτούν έτσι την εκκένωση του κτιρίου σε 30 μέρες και την καταβολή προστίμου ύψους 7,326 εκατ. δολαρίων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ