Παρασκευή 31 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Επέκταση συγκρούσεων σε άλλες περιοχές

Ισραηλινά χτυπήματα εκτός από τον Λίβανο και στη Συρία

Στοιχεία επέκτασης των συγκρούσεων και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής καταγράφτηκαν τις τελευταίες ώρες. Πύραυλο που προήλθε από το Ιράκ ισχυρίζεται ότι αναχαίτισε χτες το μεσημέρι η ισραηλινή αεράμυνα στα νότια κατεχόμενα (συριακά) Υψίπεδα του Γκολάν. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό ο πύραυλος «ήρθε από ανατολικά», υπονοώντας πως η εκτόξευση έγινε από σιιτικές πολιτοφυλακές του Ιράκ, με πρώτη την «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» που έχει αναλάβει στο παρελθόν την ευθύνη για τέτοιες ενέργειες. Από τα θραύσματα αναχαίτισης του πυραύλου δεν υπήρξε ούτε τραυματισμός, ούτε ζημιά.

Από την άλλη, διαδοχικές αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσε το τελευταίο 48ωρο το Ισραήλ στη Συρία, προκαλώντας το θάνατο και τον τραυματισμό πολλών πολιτών.

Η πρώτη επίθεση έγινε μετά τις 7.30 μ.μ. της Τετάρτης 29 Μάη στην παράκτια πόλη Μπανίγιας, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανήλικου κοριτσιού και τον τραυματισμό άλλων 10 αμάχων. Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τη μεριά του εναέριου χώρου του Λιβάνου, τον οποίο παραβιάζουν καθημερινά τα ισραηλινά αεροσκάφη. Νωρίτερα, συριακά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει πως είχε ενεργοποιηθεί η συριακή αεράμυνα.

Χτες, στην κεντρική επαρχία Χομς, σημειώθηκε έκρηξη σε όχημα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών ατόμων.

Την ευθύνη και των δύο επιθέσεων που αποδίδονται στο Ισραήλ δεν τις ανέλαβε επίσημα ο στρατός της χώρας κατά τη συνήθη τακτική.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως το Ισραήλ δεν έχει έως σήμερα απαντήσει στις προτάσεις της Γαλλίας για τη μείωση των εντάσεων μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο που από τις 8 Οκτωβρίου έχει προκαλέσει το θάνατο αρκετών εκατοντάδων Λιβανέζων (οι περισσότεροι μαχητές της Χεζμπολάχ). «Εχουμε πάρει θετική απάντηση από τους Λιβανέζους αλλά νομίζω πως δεν έχουμε έως τώρα απάντηση από το Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Κριστόφ Λεμουάν, με αφορμή την επίσκεψη χτες στο Παρίσι του υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ