Παρασκευή 31 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Προσφυγή κατά του νόμου περί «ξένης επιρροής» ετοιμάζουν ΜΚΟ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στη Γεωργία εναντίον του νόμου περί «ξένης επιρροής», με φόντο τον εντεινόμενο γεωπολιτικό ανταγωνισμό «Δύσης» - Ρωσίας.

Ομάδα γεωργιανών ΜΚΟ δήλωσε χτες ότι ετοιμάζεται να προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο κατά του νόμου που επιβάλλει στους οργανισμούς που λαμβάνουν από το εξωτερικό πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους να καταγραφούν ως «πράκτορες ξένης επιρροής», ενώ εισάγονται βαριά πρόστιμα για παραβάσεις αλλά και απαιτήσεις αποκάλυψης.

Νωρίτερα πάνω από 200 ΜΚΟ είχαν ανακοινώσει ότι θα αρνηθούν να υπακούσουν στον νόμο.

Το γεωργιανό πρακτορείο ειδήσεων «Interpress» μετέδωσε ότι ο συνασπισμός των ΜΚΟ ετοιμάζει επίσης προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο νόμος πέρασε από το Κοινοβούλιο σε τελικό στάδιο, παρακάμπτοντας το «βέτο» της Προέδρου της χώρας Σ. Ζουραμπισβίλι.

ΕΕ και ΗΠΑ έχουν καταδικάσει τον νόμο, που θεωρούν ότι αυξάνει την επιρροή της Ρωσίας. Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι μπαίνουν σοβαρά εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Γεωργίας και η Ουάσιγκτον επέβαλε ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε Γεωργιανούς πολιτικούς που στήριξαν τον νόμο.

Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ξεκινούν οι εποικισμοί από Αζέρους

Σε ένα άλλο μέτωπο γεωπολιτικής αντιπαράθεσης στον νότιο Καύκασο, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε ότι από τον Σεπτέμβρη θα αρχίσει ο εποικισμός της πρωτεύουσας του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η πρωτεύουσα Χανκέντι - γνωστή στην Αρμενία ως Στεπανακέρτ - καταλήφθηκε τον Σεπτέμβρη του 2023 σε μια αστραπιαία επίθεση, προκαλώντας την αποχώρηση τουλάχιστον 100.000 Αρμενίων.

«Οι πρώτοι που θα μετακινηθούν θα είναι οι φοιτητές και οι καθηγητές τους», είπε ο Αλίεφ, προσθέτοντας ότι «το Πανεπιστήμιο του Καραμπάχ θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές του».

Η εποίκηση θα αρχίσει επίσης τον Σεπτέμβρη στην πόλη - φάντασμα Αγκντάμ, όπου βρισκόταν το κοινό ρωσο-τουρκικό κέντρο επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός, το οποίο έκλεισε τον περασμένο μήνα εν μέσω της απόσυρσης των ρωσικών «ειρηνευτικών» δυνάμεων.

Συνομιλίες μεταξύ Μπακού και Ερεβάν βρίσκονται σε εξέλιξη για οριοθέτηση των συνόρων και συνθήκη «ειρήνης». Στο πλαίσιο αυτό η Αρμενία παρέδωσε πίσω στο Αζερμπαϊτζάν τέσσερα ακατοίκητα συνοριακά χωριά, προκαλώντας μαζικές διαδηλώσεις στο εσωτερικό, με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Ν. Πασινιάν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Γαλλία καλεί την ΕΕ να «δεσμευτεί» περισσότερο στην Αρμενία(2023-10-06 00:00:00.0)
Νέες αντεγκλήσεις για το Ναγκόρνο Καραμπάχ εν μέσω διαπραγματεύσεων(2023-05-31 00:00:00.0)
Συνάντηση με φόντο τις εντάσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ(2022-12-28 00:00:00.0)
«Σταθερή» κατάσταση μετά τις νέες συγκρούσεις, πολλές οι «εκκρεμότητες»(2021-11-18 00:00:00.0)
Συνεχίζονται τα παζάρια και η σύγκρουση στον Νότιο Καύκασο(2020-10-21 00:00:00.0)
Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν - Ερντογάν(2020-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ